Students who are interested in learning of 11th English Supplementary Chapter 6 The Never – Never Nest Questions and Answers can use Tamilnadu State Board Solutions of 11th English Chapter Wise Pdf. First check in which chapter you are lagging and then Download Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers Summary, Activity, Notes Chapter Wise. Students can build self confidence by solving the solutions with the help of Tamilnadu State Board English Solutions. English is the scoring subject if you improve your grammar skills. Because most of the students will lose marks by writing grammar mistakes. So, we suggest you to Download Tamilnadu State Board 11th English Solutions according to the chapters.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th English Solutions Supplementary Chapter 6 The Never – Never Nest

Check out the topics covered in Supplementary Chapter 6 The Never – Never Nest Questions and Answers before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers pdf links. The solutions for Tamilnadu State Board 11th English Textbook are prepared by the English experts. So, if you follow Tamilnadu State Board Solutions 11th English Textbook Solutions you can cover all the topics in Supplementary Chapter 6 The Never – Never Nest Questons and Answers. This helps to improve your communication skills.

Warm up

A. What are the essentials one needs to lead a comfortable life? Fill in the empty bubbles with some of them.

Samacheer Kalvi 11th English Solutions Supplementary Chapter 6 The Never - Never Nest
Answer:

Samacheer Kalvi 11th English Solutions Supplementary Chapter 6 The Never - Never Nest

B. List six gadgets that you want to purchase. Write them according to your priorities and state the reasons.

S.No. Gadgets Reasons
1.
2.
3.
4.
5.
6.

Answer:

S.No. Gadgets Reasons
1. Refrigerator to preserve vegetables in shape
2. Gas stove to cook food quickly
3. Micro oven to bake things quickly
4. Washing Machine to wash clothes
5. Television to entertain self
6. Mobile for outside contact

C. Answer the following questions.

Question (a)
Do you think you can afford to buy all of these at once?
Answer:
No, we can’t afford to buy all gadgets at a time

Question (b)
We may not have money to buy all our wants at the same time. In such a situation, what are the options available?
Answer:
We can buy them on loan by paying equal monthly instalment schemes.

 

Question (c)
Expand EMI
Answer:
EMI – Equal Monthly Instalment

Samacheer Kalvi 11th English The Never – Never Nest Textual Questions

A. Reading Comprehension Questions:

Question 1.
What did Aunt Jane like about Jack’s ‘little nest?
Answer:
Aunt Jane liked the furniture, the car, the piano, the refrigerator and the radio in the house.

Question 2.
Aunt Jane seemed to think that there was a mistake in the wedding present she had given Jack. Why?
Answer:
Aunt Jane had given Jack and Jill just 200 pounds as wedding gift. But Jack claimed to have bought the house. He had the car and all gadgets at home. So, she wondered if she had given them 2000 pounds instead.

Question 3.
What would make Jack the owner instead of being the tenant?
Answer:
Paying ten pounds and a few quarterly payments have made Jack Mr. Owner of the house

Question 4.
What sounded absurd to Aunt Jane?
Answer:
Aunt Jane realized that the house and all the gadgets in Jacks’s home were bought on loan. He was paying EMI more than his salary. He was steadily borrowing to pay his EMI. So, living beyond the means sounded absurd for her.

Question 5.
How did Jack manage to pay seven pounds eighty and eighty pence out of six pounds? Jack managed to pay seven pounds eight and eight pence out of his salary of six pounds by borrowing the rest of the money from “Thrift and providence trust corporation”

Question 6.
What advice did Aunt Jane offer the couple?
Answer:
Aunt Jane advised Jack not to continue their borrowing spree. She gave them ten pounds to settle atleast one of their bills. –

Question 7.
For what purpose did Aunt Jill wish to use the cheque given by Aunt Jane?
Answer:
Jill wished to pay Dr. Martin who had helped her deliver the baby. She owed still 20 dollars more to him. She used ten dollars to pay the doctor.

Question 8.
‘Just one more instalment and BABY’S REALLY OURS!’ This tells us that the couple
Answer:
The couple did not even have sufficient money to pay the doctor’s bill when Jill delivered the baby. Jane had a guilty feeling that she should pay ten more pounds to claim the baby as “theirs”.

B. Answer the following questions in about a paragraph of 100 -150 words each:

Question 1.
Why is there a double negative in the title: The Never – Never Nest? Elucidate with reasons from the play.
Answer:
Never – Never Nest is the title. It is absolutely justified because Jack and Jill, were living on a limited earning of just six pounds a month. The seed money given by Jane, as wedding gift was squandered by them in making advance payment for the house, fridge, piano etc. They continued to make EMI payments for all the items. The furniture, car and even the baby’s delivery fees was, running on EMI. There was nothing in the home they could call as completely their own.

Jack called himself the owner of the home but the EMI for the housing loan was going on and he had to continue it for many years. They are glad to be freed of the drudgery of paying rent. But they are entangled in paying EMI for the house, car, piano the bed, cot and the cozy furniture. It is very doubtful if ever the “nest” would be called a real nest. Would Jack and Jill ever become the real owners of the house and often gadgets at home is a pretty disturbing questions because Jack is borrowing every month to pay back his EMIs. Living beyond the means can never help a person to settle down in life. Such a person will have, insecurity every month.

Question 2.
Bring out the humorous elements in the play.
Answer:
Jane, Aunt of Jack, gives a wedding gift of two hundred pounds to him and Jill to start a contented life. But Jane buys a home, a car, piano, dining table, cot, sofa and even a radio on loan. Every month he pays more than his salary towards the payment of EMIs. Initially Aunt Jane is pleased with Jack’s comfortable life. The dramatic irony of the whole play starts when Jack tells Jane that he owes his comfortable life to her. She asks if she had given to them two thousand pounds instead of two hundred by an oversight.

Aunt Jane infers that the house would cost a great deal of rent. It was only then she has a rollercoaster ride on the shocking truth about all Jack’s worldly possessions. He says that they thought it uneconomic to go on paying rent and be Mr. Tenant. To be wise, he decided to become Mr. Owner by just paying ten pounds and a few quarterly payments. Jill supports her husband’s wisdom saying that he had a pay hike of five shillings. Then it dawns on Jane that all the possessions may be bought on hire purchase of long term EMI based loans. Such loans collect a lot of interest concealed under EMIs. She asks if they own the car. Jack says the steering wheel, one of the tyres , about two of the cylinders belong to them . Jack and Jill reveal the wonderful strategy of living on future earnings.

They explain that radio, piano and the furniture have been purchased on EMI from Mr. Sage. Mrs. Jane is dumbstruck. She abhors sitting on the furniture and the cot which do not belong to her relatives but to some creditors like Mr. Sage or Spencer. She gives 10 pounds as gift and leaves. She turns down the offer of a car ride as one tyre and two cylinders only belong to Jack. As soon as they leave, Jill sends the giftcheque to Dr. Martin. The black comedy apparent is that with one more installment, she could call the baby their own.

Question 3.
How does the play ‘The Never – Never Nest’ expose the harsh reality of modern living?
Answer:
In modem times, plastic currency has become popular in India, as a country known for saving for future needs; a country which is proud of the adage “save for a rainy day” has undergone drastic changes. Consumer culture has eroded into every common man’s home. Credit card has swindled the younger generation of their capacity to spend hard cash. Their future earnings are pledged for purchase of luxurious things. Modem man buys things which are heavily advertised and which are often caused by jealousy. Supermarkets, Amazon, Flipkart and other online commercial organizations encourage purchase of everything ranging to laptop, electronic items and from home appliances to undergarments and shoes using credit cards.

Popular malls, Hire purchase corporate giants like Vasanth & co, Rathna Fan house offer costly consumables with a down payment of just one rupee and the rest in easy equated monthly installments. Tempted by such fabulous offers, modem men and women lose their heads and go on a spending spree. They, like Jack and Jill, spend beyond their means.

Many of them eat into their future earnings. They buy house loans and when corporate giants like Sathyam sacks young Engineers out of jobs, they end up as chain snatchers and vehicle robbers unable to payback EMIs Or credit card monthly payments. Spending on future earnings is like issuing a post – dated cheque on a crashing bank. One must be very cautious. The best way out would be to avoid immediate gratification but save money and wait until enough money is there to purchase what one wants.

Question 4.
Jill said that they owned the steering wheel of a car, one of the tyres, two of the cylinders and leg of the sofa. What does this convey?
Answer:
Jills claim that they owned the steering wheel of the car, one of the tyres, two of the cylinders and leg of the sofa. This implies that none of the things that are in their home and even their home did not belong to them. His salary is six pounds but he has to pay seven pounds and eight pence. The Equated monthly installments ate away all his salary.

Jack was borrowing for the excess money from “ Thrift and providence Trust corporation”. The pathetic things that melts one’s heart is seen towards the end of the play. The gift cheque of 10 pounds is released to Mr. Martin. When Jack says doctors don’t expect to be paid so soon, Jill says that with one more installment the baby will be absolutely “theirs”. This reveal the fact, Jack and Jill do not have anything left even for medical emergencies like child – delivery or sickness. Such life is not to be flaunted but pitied.

listening Activity

C. Listen to the passage read out aloud by the teacher or played on a recorder and answer the questions that follow.

Listen to the views of a leading economist R. Azhagarasan about EMI in an interview.
We live in a world where everyone likes to lead a comfortable and luxurious life, though our salaries are not enough to meet our needs. In such situation, the EMI seems to be the only option. It helps people pay for the expensive things, they have purchased, in parts as instalments. It gives monetary power to buy expensive things beyond the capacity of a common man. Otherwise, many people will never be able to buy such things. This proves beneficial for people in purchasing a house and other essential appliances and accessories.

It also has some negative unavoidable results. If people are not able to pay EMI on time, they have to keep on paying the loan amount for years together with interest. If people are not able pay EMI on time, they may face serious problems such as penalty for default, repossession of the purchased items and might even be subjected to legal actions. Moreover, people may have the tendency to buy things that are not at all necessary, paying EMIs over a longer period of time. This may lead them into never ending debts. Hence, people should learn to spend within their means.

Questions:

Question (i)
The speaker says that our income is sufficient to meet our needs. Is it true or false?
Answer:
False

Question (ii)
EMI is the only ______ for people who buy veiy expensive things.
(a) consolation
(b) setback
(c) option
(d) debt
Answer:
(b) setback

 

Question (iii)
One is able to buy costly things with ______ power offered by EMI.
(a) physical
(b) withstanding
(c) honorary
(d) monetary
Answer:
(d) monetary

Question (iv)
If people fail to pay EMIs, they may be subjected to ______
(a) expulsion
(b) high pressure
(c) legal action
(c) dejection
Answer:
(c) legal action

Question (v)
People should learn to spend ______ their means.
(a) within
(b) beyond
(c) above
(d) beneath
Answer:
(a) within

Speaking Activity

D. Based on your understanding of the play ‘The Never-Never Nest’, organise a classroom debate on the topic: ‘Is Equated Monthly Instalment Scheme – a boon or bane to middle- class families?’

A : Equated Monthly Installment scheme is a boon. Middle class people who can’t dream of owning a home or even buying a two wheeler get the benefit.
B : How do you prove it?
A : Well, a person who earns 15,000 rupees a month is able to take a house loan. Shri Ram, Finance Investment company of Bajaj Fin Serve offers scooter, car loans on as low as 7% interest. So a man can avail the benefits first but pay later.
B : My dear friend you present the matter as if it is just easy. What happens if a medical emergency happens and if the person is unable to pay back EMI for housing loan or vehicle loan. Don’t you know a farmer was beaten by “Collection agents” for not . being able to pay back EMI arrears of just 50,000 rupees? The farmer, unable to face
the disgrace committed suicide. Didn’t your read it in the news papers? EMI scheme is a bane.
A : My dear friends, such rare occurrence should not be blown out of proportion. For health emergency, one can join Prime Minister’s health insurance scheme by just paying 12 rupees a month. Besides, there are also Health insurance schemes by Tamil Nadu state Government which covers the cost of critical Health care upto 60%. I assert EMI scheme is a boon for all middle class people who keep EMI to less than 50% of their total earnings and have 10% for other unforeseen expenses. If one leads a planned life, EMI scheme, I reiterate is a bane.
Judge : Now both the teams have argued their case very well. Now team A has almost justified that EMI scheme is a boon.
B : Sir, I would like you to take a look at the notice released by all leading bank containing the list of housing property confiscated due to non – payment of EMIs.
A : Every middle class Indian has dream of owning a house. If one save money say for twenty years to purchase a land or a house the cost would definitely go up by 10 times. Save now and buy later doesn’t suit modem lifestyle. It is true that we should not speculate much. At the same time one can calculate earnings, future pay hike and keep the EMIs within payable limits – such a judicious spending will really make EMI schemes a great boon.
J : Listening to the arguments of both the team, I conclude EMI scheme is both a bane and a boon. Those who are always on a spending spree irrespective of their limited income, EMI scheme is a bane. For those who think twice before making a hasty purchase and narrow down their choice only to vital needs, definitely EMI scheme is a boon. Use EMI scheme wisely. Good luck.

Writing

Writing Task

E. Aunt Jane was shocked to see the life of Jack and Jill during her visit to their place. Put yourself in the place of Aunt Jane and write a letter to the couple advising them not to spend beyond their means. Make more suggestions to enable them lead a debt-free life.

West Avenue,
New York, .
18.10.20XX
Dear Jack & Jill,

I reached back home safely. After returning from your home, I could not sleep properly for three days, I have always purchased things with cash. I feel it is a disgrace to buy things on long term hire purchase schemes. I gave you two hundred pounds to help you start your married life. But you have squandered all that seed money in making advance payment on expensive purchases like piano, furniture, car and even a home on loan. You pay equated .

monthly instalments that exceed your monthly salary. You are borrowing every month to pay your dues I’m really upset. I don’t know what you did with the ten pounds, I gave you. I wish to give you the following recommendation. You can print them and display them in your drawing room. So, that you‘11 try to follow them seriously in your life.

  1. Let you first expenditure be saving 10% of salary for future.
  2. Never buy things you don’t need.
  3. Cut your cloth according to your size.
  4. If you spend on future income you will become a pauper.
  5. A penny saved, is penny earned.
  6. Contentment is the greatest wealth in the world.
  7. Lead a simple life befitting your income.
  8. Don’t ever try to complete with others.
  9. Those who are thrifty invariably become rich.
  10. Those who spend all their money in haste will regret in leisure.

Your loving aunt,
Jane

To
Jack,
15, Gandhi Road,
New Jersey,
United States of America

Additional Questions

I. Fill in the blanks with the right options:

Question 1.
Jack insisted that one must have ______ these days.
(a) TV
(b) Tab
(c) Phone
(d) Radiogram
Answer:
(d) Radiogram

 

Question 2.
When Jack is away ______ gets all her entertainment from her radiogram at the kitchen.
(a) Jane
(b) Jack
(c) Jill
(d) Mary
Answer:
(c) Jill

Question 3.
Jack and Jill regards their home as their little ______
(a) hut
(b) abode
(c) home
(d) nest
Answer:
(d) nest

Question 4.
Jane had given Jack and Jill a wedding gift of ______ pounds.
(a) 2
(b) 20
(c) 200
(d) 2000
Answer:
(c) 200

Question 5.
The possessions of Jack and Jill ______ Aunt Jane.
(a) gladdened
(b) worried
(c) teased
(d) annoyed
Answer:
(b) worried

Question 6.
Aunt Jane doubted if she had presented a cheque for ______ pounds by an oversight as the wedding gift to Jack and Jill.
(a) 20,000
(b) 200
(c) 20
(d) 2000
Answer:
(d) 2000

Question 7.
Aunt Jane was under the impression that Jack and Jill were living on a/an ______ home.
(a) own
(b) rented
(c) leased
(d) old age
Answer:
(b) rented

Question 8.
Jack said that they don’t pay ______ for their home.
(a) EMI
(b) electricity bill
(c) water charges
(d) rent
Answer:
(d) rent

Question 9.
Aunt Jane was worried that if Jack and Jill did not pay the rent for the home ______
(a) they will be threatened
(b) owners will evict them
(c) they will be sued
(d) they will be ill-treated
Answer:
(b) owners will evict them

Question 10.
Jack and Jill don’t pay rent because the house is ______
(a) leased
(b) owned
(c) bought
(d) loaned
Answer:
(b) owned

Question 11.
Jill had become owner by just making an initial payment of ______ pounds.
(a) 200
(b) 2000
(c) 10
(d) 50
Answer:
(c) 10

Question 12.
Jack and Jill thought it ______ to pay rent.
(a) frugal
(b) uneconomic
(c) unwise
(d) absurd
Answer:
(b) uneconomic

Question 13.
Jill supported Jack by explaining they could afford all the loans for Jack had a pay hike of ______ shillings.
(a) 50
(b) 100
(c) 5
(d) 10
Answer:
(c) 5

Question 14.
Jill admitted that the steering wheel and ______ of the tyres belonged to them.
(a) two
(b) three
(c) one
(d) some
Answer:
(c) one

Question 15.
Jack enjoyed all the pleasure of motoring for a mere down payment of ______ pounds.
(a) fifty
(b) hundred
(c) five
(d) twenty
Answer:
(c) five

Question 16.
Jane understood that Jack intended to pay the balance amount for the car through easy ______
(a) loans
(b) instalments
(c) schemes
(d) ways
Answer:
(b) instalments

Question 17.
Jack earned ______ pounds a month.
(a) ten
(b) six
(c) eight
(d) two
Answer:
(b) six

 

Question 18.
Jack had to pay ______ pounds eight pence for EMI.
(a) four
(b) six
(c) seven
(d) eight
Answer:
(d) eight

Question 19.
As the EMI payments exceeded Jack’s salary, he steadily borrowed the balance amount every month from ______
(a) friends
(b) bank
(c) money lenders
(d) Thrift and Providence Trust Corporation
Answer:
(d) Thrift and Providence Trust Corporation

Question 20.
Aunt Jane had ______ as her motto in life.
(a) cash later
(b) cash down
(c) hire purchase
(d) buy now pay later
Answer:
(b) cash down

Question 21.
Aunt Jane gave Jack and Jill a cheque for ______ pounds so that they could have at least one item as their own.
(a) 20
(b) 40
(c) 200
(d) 10
Answer:
(d) 10

Question 22.
Jill sent the gift cheque immediately to ______ for the penultimate payment for medical services received during delivery of the baby.
(a) Joseph
(b) husband
(c) Dr. Martin
(d) Annamalai
Answers
(c) Dr. Martin

II. Identify the speaker:

1. Why, of course, Aunt Jane. You simply must have a radio set now a days. – Jack
2. What do you think of our little nest? – Jill
3. Charming! Charming! Such a cosy little room! – Aunt Jane
4. Rent? Oh, no, we don’t pay rent – Jack
5. We don’t pay rent because the house is ours. – Jack
6. Why be Mr. Tenant when you can be Mr. Owner? – Jack
7. And it’s so nice for me when Jack’s away at business. – Jill
8. Oh, I should say the steering wheel and one of the tyres… and about two of the cylinders. – Jack
9. Even so, you must be getting on very well to keeping a place like this. – Aunt Jane
10. But, Jack if you don’t pay rent you’ll get turned out into the street. You’ve Jill and the baby to think of now, you know. – Aunt Jane
11. Oh, nurse, I want you to run and post this for me. I’ll look after the body when you’re gone.- Jill
12. But why waste money on the Doctor? Doctors don’t expect to be paid any way. – Jack
13. Oh, have you got a radiogram as well as a car and a piano? – Aunt Jane
14. What! Travel in a car that has only one tyre and two thingummies! No thank you. I’ll take the bus. – Aunt Jane
15. But that’s absurd! How can you pay seven pounds eight and eight pence out of six pounds? – Aunt Jane

III. Re arrange the sentences

Question 1.
(a) She wondered how it was pdssible with a limited income as low as six pounds a month.
(b) She did not understand how Jack was able to pay rent for such a lovely home.
(c) Aunt Jane visited Jack and Jill.
(d) She found all modem amenities like sofa, cosy bed, car, radiogram, piano and a lovely home.
(e) She was pleasantly surprised to see them leading a comfortable life.
Answer:
(a) Aunt Jane visited Jack and Jill.
(b) She was pleasantly surprised to see then leading a comfortable life.
(c) She found all modem amenities like sofa, cosy bed, car, radiogram, piano and a lovely home.
(d) She did not understand how Jack was able to pay sent for much a lovely home.
(e) She wondered how it was possible with a limited income as low as six pounds a month.

Question 2.
(a) Aunt Jane was worried.
(b) It slowly dawned on Aunt Jane that they were living beyond the means .
(c) Then Jack boasted of his smart plan of becoming Mr. owner of the house by just a down payment of ten pounds and the rest by easy installments.
(d) Jack said to Aunt Jane that they owed their comfortable living to her .
(e) She asked Jack and Jill if she had written 2000 instead of 200 pounds in the gift cheque.
Answer:
(a) Jack said to Aunt Jane that they owed their comfortable living to her
(b) Aunt Jane was worried
(c) She asked Jack and Jill if she had written 2000 instead of200 pounds in the gift cheque.
(d) Then Jack boasted of his smart plan of becoming Mr. Owner of the house by just a downpayment of ten pounds and the rest by easy installments.
(e) It slowly dawned on Aunt Jane that they were living beyond the means

 

Question 3.
(a) Jill sends the cheque to Mr. Martin so that she could call her baby “theirs’ with just one more instalment.
(b) She doesn’t want to sit on the furniture which does not belong to Jack.
(c) Aunt Jane is deeply disturbed to find out that Jack and Jill have now been addicted to “Buy now, pay later” culture.
(d) She realizes that they have not made complete payment for any item in the house.
(e) She gives them a gift cheque for ten pounds with a serious advice to become a real owner of atleast one item in their house.
Answer:
(a) Aunt Jane is deeply disturbed to find out that Jack and Jill have not addicted to “Buy now, pay later” culture.
(b) She realizes that they have not made complete payment for any item in the house.
(c) She doesn’t want to sit on the furniture which does not belong to Jack.
(d) She gives them a gift cheque for ten pounds with a serious advice to become a real owner of atleast one item in their house.
(e) Jill sends the cheque to Mr. Martin so that she could call her baby “theirs’ with just one more installment.

IV. Read the following and answer the questions given below.

Question 1.
Jack: No, no, Aunt Jane. You misunderstood me. We don’t pay rent because the house is ours. Aunt Jane: YOURS?
Jill: Why, yes; you just pay ten pounds and it’s yours.
Jack: You see, Aunt Jane, we realized how uneconomic it is to go on paying rent year after year, when you can buy and enjoy a home of your own for ten pounds and a few quarterly payments, of course. Why be Mr .Tenant when you can be Mr. Owner?
Aunt Jane: I see. Yes, there’s something in that. Even so, you must be getting on very well to keep up a place like this.
Jill: Oh, he is, Aunt Jane. Why, only last year he had a five shilling rise—didn’t you, Jack? Jack (modestly): Of course that was nothing, really. I’m expecting ten this Christmas.
Aunt Jane (suddenly): Jack! I’ve just thought of something. That car—is it yours?
Jill: Of course it’s ours.
Aunt Jane : All yours?
Jack : Well, no. Not exactly all.

Question (a)
Why doesn’t Jack pay rent?
Answer:
Jack doesn’t pay rent because he has brought the house on EMI loan scheme.

Question (b)
How much had Jack paid for his house?
Answer:
Jack had made an initial payment of ten pounds and was paying the rest in instalments.

Question (c)
Was Aunt Jane pleased to know Jack’s promotion to Mr. Owner from Mr. Tenant? How?
Answer:
No, she was not pleased. Aunt Jane was a practical lady. She wondered how on earth Jack was maintaining such a lovely house with a lot of amenities.

Question (d)
How did Jill support her husband’s penny wise and pound foolish investments?
Answer:
Jill said that they were well off as Jack was given a pay hike of five shillings.

Question (e)
What was Jack’s response to Aunt Jane’s questions about the ownership of the car?
Answer:
He said that the car was his but not all the parts.

Question 2.
Aunt Jane: Now, I’m sorry if I sounded rude, but really I’m shocked to find the way (relenting a little) you’re living. I’ve never owed a penny in my life – cash down, that’s my motto and I want you to do the same. (She opens her handbag.) Now look, here’s a little cheque I was meaning to give you, anyway. (She hands it to Jill.) Suppose you take it and pay off just one of your bills –  so that you can say one thing at least really belongs to you.
Jill: Er – thank you. Aunt Jane. It’s very nice of you. (awkwardly)
Aunt Jane: There! Now I must be going, (patting her arm)
Jack: I’ll see you to the bus, anyway.
Jill: Good-bye, Aunt Jane – and thanks so much for the present.
Aunt Jane: Good – bye, my dear. (She and Jack go out. Jill looks at the cheque and (kissing her) exclaims ‘Ten pounds! ’ Then she hurries to the table, addresses an envelope, endorses the cheque and slips it inside with a bill which she takes from the bag and seals the envelope. Then she rings the bell. In a moment the NURSE comes in with the baby in her arms.)
Jill: Oh, nurse. I want you to run and post this for me. I’ll look after baby while you’re gone.

Question (a)
Why was Aunt Jane shocked?
Answer:
Aunt Jane was shocked to find Jack and Jill living beyond their means.

Question (b)
What was Aunt Jane’s motto in life?
Answer:
Aunt Jane has never owed a penny in her life. ‘Cash down’ – that was her motto.

Question (c)
Why did Aunt Jane give Jack and Jill a cheque for ten pounds?
Answer:
Aunt Jane wanted Jack and Jill to pay atleast one of their bills so that they can become the owner of atleast one item in their house.

Question (d)
Who did Jane send the cheque?
Answer:
Jane sent the cheque to Dr. Martin.

Question (e)
Why did Jane decide to send the cheque to Mr. Martin?
Answer:
Jane believed that she could call the baby ‘theirs’ only if she could make one more instalments. This reveals her real distress.

The Never – Never Nest About the Author

Samacheer Kalvi 11th English Solutions Supplementary Chapter 6 The Never - Never Nest

Cedric Mount is a considerable distinguished playwright of his age. Me wrote some thoughtful plays, which include Twentieth Century Lullahy. “lo cut a l.ong Short Story Short and Nature Abhors a Vacuum. His one act plays are easy to perform, satirical, w itty and insightful. These one art plays expose the shams of contemporary society besides delicately admonishing the guilty.

The Never – Never Nest Summary

Aunt Jane is quite impressed with the small house Jack and Jill live in with all modem amenities. She is amazed at their acquisitions such as piano, refrigerator, radio and furniture. Aunt Jane had given only two hundred pounds as a wedding gift to Jack. But she finds that they own a house and all modem amenities. She is unable to conclude how on earth they accomplished all those comfort when Jack earned so little as six pounds. She is mdely shocked to know the house, fridge, furniture, car, piano and even the radio are all bought on EMIs. They have not made a complete payment for a single item. It sounded absurd that Jack is earning only six pounds a week. But he is paying seven pounds eight and eight pence towards EMI.

The rest is borrowed every month from Thrift and providence Trust corporation. It is so disgusting for Aunt Jane. She doesn’t want to sit on the furniture which belongs to someone else. She gives them a gift of 10 pounds with a sharp advice that they should try to pay full amount for atleast one item and call it theirs. Jane refuses to travel in Jack’s EMI car for which he has paid for steering wheel and one tyre only. He accompanies Aunt Jane to the bus stop. Before he returns, Jill sends the cheque to Dr. Martin through her nlxrse. Jack is not happy. Jack says doctors never expect to be paid quickly. But she tells him that the baby will be their’s with just one more payment.

 

The Never – Never Nest Glossary

Textual:
absurd – ridiculously unreasonable and meaningless
cosy – comfortable
endorse – to make over to another
instalment – one of the parts into which a debt is divided when payment is made at intervals
lounge – a place in a home or public building for leisure activities, living room
motto – a short sentence or phrase that expresses a rule guiding the behaviour of
possessed – a particular person or group completely controlled by an evil spirit
propose – intend to do something
realise – to understand or become aware of
tartar – a person of irritable temper
thingummies – small articles the names of which are not remembered

Additional:
accomplished – achieved
acquisitions – possessions
amenities – facilities
disgusting – revolting

The main aim is to share the knowledge and help the students of 11th English to secure the best score in their final exams. Use the concepts of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Supplementary Chapter 6 The Never – Never Nest Questions and Answers in Real time to enhance your skills. If you have any doubts you can post your comments in the comment section, We will clarify your doubts as soon as possible without any delay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *