Students can Download Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium Pdf, Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts
  2. You are to attempt all the questions in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers 1 to 14 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each.
    These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding option code and the corresponding answer
  5. Question numbers 15 to 28 in Part II are of two marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  6. Question numbers 29 to 42 in Part III are of five marks each. Any one question should be answered compulsorily.
  7. Question numbers 43 to 44 in Part IV are of Eight marks each. Draw diagrams wherever necessary.

Time: 3 Hours
Maximum Marks: 100

Part – I

Answer all the questions. Choose the correct answer [14 × 1 = 14]

Question 1.
Which country emerged as the strongest in East Asia towards the close of nineteenth century?
(a) China
(b) Japan
(c) Korea
(d) Mongolia
Answer:
(b) Japan

Question 2.
Who made peru as part of their dominions?
(a) English
(b) Spaniards
(c) Russian
(d) French
Answer:
(b) Spaniards

Question 3.
What was the name of the Samaj founded by Dayanand Saraswati?
(a) Arya Samaj
(b) Brahmo Samaj
(c) Prathana Samaj
(d) Adi Brahmo Samaj
Answer:
(a) Arya Samaj

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 4.
Who had borrowed money from the East India Company to meet the expenses he had incurred during the Carnatic war?
(a) Velunachiyar
(b) Puli Thevar
(c) NawabofArcot
(d) Raja of Travancore
Answer:
(c) NawabofArcot

Question 5.
……………………..was the official newspaper of the Self-Respect Movement.
(c) Kudi Arasu
(b) Puratchi
(c) Viduthalai
(d) Paguththarivu
Answer:
(c) Kudi Arasu

Question 6.
The Southern most point of India is ……………..
(a) Andaman
(b) Kanyakumari
(c) Indira Point
(d) Kavaratti
Answer:
(c) Indira Point

Question 7
……………………is the highest gravity in India.
(a) Hirakud dam
(b) Bhakra Nangal dam
(c) Mettur dam
(d) Nagarjuna Sagar dam
Answer:
(b) Bhakra Nangal dam

Question 8.
The first Jute mill of India was established at ………………
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu
Answer:
(c) Maharashtra

Question 9.
Which of the following passes is not located in the Western Ghats of Tamil Nadu?
(a) Palghat
(b) Shencottah
(c) Bhorghat
(d) Achankoil
Answer:
(c) Bhorghat

Question 10.
Second staple food of the people of Tamil Nadu is…………………..
(a) Pulses
(b) Millets
(c) Oil seeds
(d) Rice
Answer:
(b) Millets

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 11.
The Indian constitution gives to its citizens………………………
(a) Double citizenship
(b) Single citizenship
(c) Single citizenship in some states and double in others .
(d) None of the above
Answer:
(b) Single citizenship

Question 12.
The Agreement signed by India and China in 1954 related …………..
(a) Trade and Commerce
(b) Restoration of normal relations
(c) Cultural exchange programmes
(d) The Five Principles of Co-existence
Answer:
(d) The Five Principles of Co-existence

Question 13.
Which one sector is highest employment in the GDP?
are an essential aspect of a nation’s development.
(a) Agricultural Sector
(b) Industrial Sector
(c) Service Sector
(d) None of the above
Answer:
(c) Service Sector

Question 14.
………………are an essential aspect of a nation’s development.
(a) Agriculture
(b) Industry
(c) Railway
(d) None of these
Answer:
(a) Agriculture

Part – II

Answer any 10 questions. Question No. 28 is compulsory. [10 × 2 = 20]

Question 15.
Point out the essence of the Berlin Colonial Conference 1884-1885.
Answer:

  • The Berlin Colonial Conference of 1884-85 had that Africa should be divided into spheres of influence of various colonial powers.
  • The war between the British and Boers in South Africa, however, was in defiance of this
    resolution.

Question 16.
Write a note on Third World Countries.
Answer:

  • The capitalist countries led by the US were politically designated as the First Worlds, while the communist states led by the Soviet Union came to be known as the Second World states, outside these two were called third World.
  • During the Cold War, third World consisted of the developing world the former colonies of Africa, Asia, and Latin America.
  • With the break up of the Soviet Union in 1991, and the process of globalisation, the term Third World has lost its relevance.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 17.
What do you mean by drain of wealth?
Answer:
The colonial economy was a continuous transfer of resources from India to Britain without any favourable returns back to India. This is called the drain to wealth.

Question 18.
Discuss the importance of Hindu Religious Endowment Act passed by the Justicite ministry ?
Answer:

  • Tamil Nadu has a large number of temples. These temples commanded huge resources which were monopolised and exploited by the dominant caste in the society and led to mismanagement of public resources.
  • The Justice Party introduced the Hindu Religious Endowment Act in 1926 and enabled any individual, irrespective of their caste affiliation, to become member of the temple committee and govern the resources of the religious institutions.

Question 19.
State the west flowing rivers of India.
Answer:

  • The Narmada and the Tapi are the west flowing rivers of the Peninsular India:
  • These rivers drain into the Arabian Sea.
  • These rivers form estuaries on the west coast.
  • These rivers are devoid of an large tributary system.
  • Narmada river is the largest among the west flowing rivers of peninsular India. Its principal tributaries are Bushner, Halon, Heran, Banjar, Dudhi, Shakkar, Tawa, Bama and Kolar.
  • Tapti river is one of only the three rivers in peninsular India that run from east to west. The others being the Narmada and the Mahi.
  • The major tributaries are Vaki, Gomai, Arunavati, Aner, Nesu, Buray Panjhra and Bori. It outfall into the Arabian sea through the Gulf of Cambay.

Question 20.
Write a note on Pipeline network transport in India.
Answer:

  • Pipelines are used for transporting crude oil, petroleum products and natural products and natural gas from oil fields to the refineries, factories and big thermal power plants.
  • Pipelines are more reliable and considerably safer mode of transportation.
  • The possibility of pilferage or product less on pipelines is almost negligible. The basic limitations of pipelines is that they are capital intensive mode of transportation.

Question 21.
How is coastal plain formed?
Answer:
It is formed by the rivers that flow towards east and drain in the Bay of Bengal.

Question 22.
What is MRTS?
Answer:
MRTS means mass Rapid Transport System and currently developing a Metro System, with its first underground stretch in operation since May 2017.

Question 23.
What is a Writ?
Answer:
A writ is an order or command issued by a Court in writing under its seal.

Question 24.
Write about India’s foreign policy.
Answer:
Nehru, India’s first Prime Minister, was opposed to the rivalry of the two superpowers (America and Russia). The aim of India’s foreign policy of that time was ‘world co-operation, world peace, end of colonial imperialism, racial equality and non-alignment’.

Question 25.
What is meant by Gross Domestic Product?
Answer:
The GDP is the market value of all the final goods and services produced in the country during a time period.

Question 26.
Write the types of globalization.
Answer:
There are three types of globalization –

  • Archaic globalization
  • Proto globalization and
  • Modem globalization.

Question 27.
Why we pay tax to the government?
Answer:
The levying of taxes aims to raise revenue to fund governance or to alter prices in order to affect demand. States and their functional equivalents throughout history have used money provided by taxation to carry out many functions.

Some of these include expenditures on economic infrastructure (transportation, sanitation, public safety, education, healthcare cur systems, to name a few), military, scientific research, culture and the arts, public works and public insurance and the operation of government itself. A government’s ability to raise taxes is called its fiscal capacity.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 28.
Name the states that lead in the production of iron ore in India.
Answer:
Jharkhand, Odisha, Chattisgarh, Karnataka, Andhra Pradesh and Tamil Nadu.

Part – III

Answer any 10 questions. Question No. 42 is compulsory. [10 × 5 = 50]

Question 29.
Fill in the blanks:
(i) Japan forced a war on China in the year ………………
(ii) The major tribal revolt took place in chota nagpur region was ……………
(iii) The Cauvery rises in hills of …………………. district in Karnataka.
(iv) Governor of the state government surrenders his resignation to
(v) A better economy introduce rapid development of the ……………….
Answers
(i) 1894
(ii) Kolrevolt
(iii) Coorg
(iv) President
(v) Capital market

Question 30.
Match the following:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 1
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 2

Question 31.
Match the following:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 3
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 4

Question 32.
(a) Distinguish between
(i) Himalayan Rivers and Peninsular Rivers.
(ii) Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands.
Answer:
(a) (i) Himalayan Rivers and Peninsular Rivers

Himalayan Rivers:

  • Originate from Himalayas.
  • Long and wide Perennial in nature.
  • Perennial in nature.
  • Unsuitable for hydropower generation.
  • Middle and lower courses are navigable.

Peninsular Rivers:

  • Originate from Western Ghats.
  • Short and arrow.
  • Non Perennial in nature.
  • Suitable for hydropower generation.
  • Not useful for navigation.

(ii) Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands
Andaman and Nicobar Islands :

  • They are located in the Bay of Bengal.
  • They are far off from India.
  • Port Blair is the capital.
  • They are about 572 islands.
  • Only 38 are inhabited.

Lakshadweep Islands:

  • They are located in the Arabian Sea.
  • They are of coral origin
  • Kavaratti is the administration headquaters.
  • They are 27 islands here.
  • Only 11 islands are inhabited.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

(b) Give reason: The great Indian desert is called Marusthali.
Answer:
The Thar desert, also known as the Great Indian desert is a large arid region in the north western part of the Indian Subcontinent that covers an area of 2,00,000 Km2 and forms a natural boundary between India and Pakistan.

Marusthali means sand-dune. It covered eastern portion of the Great Indian Thar Desert in western Rajasthan. It extends over about 24,000 square miles north of the Luni River.

Question 33.
Attempt an essay on the Arab-Israeli wars of 1967 and 1973.
Answer:
(i) The formation of Palestinian Liberation Organisation (PLO) was never friendly to Israel. It came to be attached frequently by Palestinian guerrilla groups based in Syria, Lebanon and Jordan. Israel also made violent retaliation.

(ii) In November 1966, Israel attacked the village of Al-Sami in the Jordanian West Bank. The death toll in this attack was 18. In April 1967 Israel started air battle with Syria which resulted in the shooting down of six Syrian Mig fighter jet.

(iii) In his bid to show Egypt’s support for Syria, Nasser mobilised Egyptian forces in the Sinai, seeking the removal of UN emergency forces stationed there on May 18. On May 22, he closed the Gulf Aqaba to Israeli shifting.

(iv) On June 5, Israel stopped a sudden pre-emptive air strike that destroyed more than 90 percent of Egypt’s air force on the tarmac. A similar air assault was in capacitated the Syria air force. Within three ways, Israel captured the Gaza Strip and all the Senai Peninsula up to the East Bank of the Suez Canal.

(v) On June 7, the Israeli forces drove Jordanian forces out of East Jerusalem and most the West Bank. The War ended when the UN Security Council called for a ceasefire. Arab-Israel War of 1973: Egypt and Syria made a secret agreement in January 1973 to bring their armies under one command.

(vi) Hafez al-Assad, the President of Syria was keen on retrieving Golan Heights. As Assad was aware that his country’s weapons were dated, he offered the Israelis a peace deal of they would withdraw from Sinai. Israel rejected the offer.

(vii) Egypt and Syria then launched a sudden attack on the Yom Kippur religions holiday on 6 October 1973. Though Israel suffered heavy casualties, it could finally push back the Arab forces. But this time, due to UN intervention, Israel was forced to return to 1967 position. Arabs gained nothing out of this war too.

Question 34.
Estimate Periyar E.V.R’s decisive contribution to the social transformation of Tamil Nadu?
Answer:
Periyar was a great social reformer. His contribution to the social transformation of Tamil Nadu is really praise worthy.

  • He launched ‘Temple entry’ movement to provide the lower caste people easy access to the temples.
  • He also started the Self-Respect movement in 1925, with the determination that there ought to be ‘no God; no religion; no Gandhi; no Congress; and no Brahmins’.
  • Periyar was critical of patriarchy. He condemned child marriage and the Devadasi system. Right from 1929, when the Self-Respect conference began to voice its concern over the plight of women, Periyar had been emphasising on women’s right to divorce and property.
  • He advocated atheism as a mode of critique to deconstruct the established practices of faith, culture and custom. Periyar wanted religion to be replaced by rationalism.
  • He welcomed equal rights for males and females in property, guardianship and adoption. He was strong champion of birth control and contraception.

Question 35.
What is urbanization? Explain its impacts.
Answer:
The process of society’s transformation from rural to urban is known as urbanization. The level of urbanization of a place is assessed based on the size of population of the towns and cities and the proportion of population engaged in non agricultural sectors. These two are closely linked to the process of industrialization and expansion of the secondary and tertiary sectors of economy.

Impacts of urbanization:

  • Urbanization and population concentration go hand – in – hand and are closely related to each other. A rapid rate of urbanization in a society is taken as an indicator of its economic development.
  • Urbanization is increasing rapidly in the developing countries including India.
  • Rural to urban migration leads to population explosion in urban areas. Metropolitan cities like Mumbai, Kolkatta and Delhi have more population than that can accommodate.

The following are the major problem of urbanization in India:

  • It creates urban sprawl.
  • It makes overcrowding in urban centres.
  • It leads to shortage of houses in urban areas.
  • It leads to the formation of slums.
  • It increases traffic congestion in cities.
  • It creates water scarcity in cities.
  • It creates drainage problems.
  • It poses the problem of solid waste management.
  • It increases the rate of crime.

Question 36.
Write about Road Safety Rules.
Answer:

  • Aware of the road signals
  • Stop, look and cross
  • Listen and ensure whether a vehicle is approaching
  • Don’t rush on roads
  • Cross roads in pedestrian crossings
  • Don’t stretch hands while driving vehicles
  • Never cross road at bends and stay safe in a moving vehicle

Question 37.
What are the powers and functions of the Chief Minister?
Answer:
The powers and the functions of the Chief Minister are:

  • The Chief Minister is the head of the Council of Ministers. He recommends the persons who can be appointed as ministers by the Governor. He allocates the portfolio among the ministers.
  • He presides over the meetings of the council of Ministers and influences its decisions.
  • The Chief Minister is the principal channel of communication between Governor and the Council of Ministers.
  • He announces the Government policies on the floor of the House. He can introduce the Bills in the Legislative Assembly.
  • For smooth functioning of the State and for good Centre – State relations, he has to develop a rapport with the Union Government.

Question 38.
Explain the role of taxation in economic development.
Answer:
The role of taxation in developing economics is as follows.

1. Resource mobilisation: Taxation enables the government to mobilise a substantial amount of revenue. The tax revenue is generated by imposing direct taxes such as personal income tax and corporate tax and indirect taxes such as customs duty, excise duty, etc.

2 Reduction in equalities of income: Taxation follows the principle of equity. The direct
taxes are progressive in nature. Also certain indirect taxes, such as taxes on luxury goods, is also progressive in nature.

3. Social welfare: Taxation generates social welfare. Social welfare is generated due to higher taxes on certain undesirable products like alcoholic products.

4. Foreign exchange: Taxation encourages exports and restricts imports, Generally developing countries and even the developed countries do not impose taxes on export items.

5. Regional development: Taxation plays an important role in regional development, Tax incentives such as tax holidays for setting up industries in backward regions, which induces business firms to set up industries in such regions.

6. Control of inflation: Taxation can be used as an instrument for controlling inflation. Through taxation the government can control inflation by reducing the tax on the commodities.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium

Question 39.
Write briefly the history of globalization.
Answer:
The historical background of globalization can be discussed in three steps –
(i) Archaic Globalization – It is an early form of globalization. It existed during the Hellenistic Age. It established a trade link between the Roman Empire, Parthian Empire and the Han Dynasty. The commercial links between these powers inspired the development of the Silk Road. The Islamic Golden Age was also an important early stage of globalization.

(ii) Proto Globalization – It was characterised by the rise of maritime European empires in the 16th and 17th centuries. In the 17th century, globalization became private business phenomenon like British East India Company founded in 1600, described as the first multinational company.

(iii) Modern Globalization – The 19th and 20th centuries witnessed the advent of modem globalization. Global trade and capital investment increased. Several multinational firms came into being.

Question 40.
What are the contributions of Industrialization to development?
Answer:

(i) As stated earlier, it is essential to produce inputs to other producers in an economy. Even agriculture requires inputs from industry such as fertilisers and tractors to increase productivity.

(ii) Second, a market exists for both producers and consumer goods. Even services like banking, transport and trade are dependent on production of industrial goods.

(iii) Third, by using modem methods of production, industries contribute to better productivity and hence lower cost of production of all goods produced. It therefore helps people to buy goods at a cheaper rate and help create demand for more products.

(iv) Fourth, through such expansion of production, industrialisation helps to absorb the labour force coming out of agriculture. Employment generation is therefore an important objective of industrialisation.

(v) Fifth, a related advantage of industrialisation is therefore technological change. Through use of modem techniques, industrialisation contributes to learning of such methods and their improvement. As a result labour productivity, ie, output per unit of labour input increases, which can help workers earn higher wages.

(vi) Sixth, expanding incomes lead to more demand for goods and services. If an economy is not able to produce enough to meet such demand, it has to rely on imports and therefore spend a lot of foreign exchange. If the economy does not earn enough from exporting, it will be difficult to meet the growing demand. Industrialisation therefore helps an economy to save and also generate foreign exchange through exports. .

Question 41.
Draw a time line for the following:
five important events between 1889-1935.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium – 5

Question 42.
Mark the following places on the world map.
(i) Great Britain
(ii) Russia
(iii) Hawai Island
(iv) Germany
(v) Norway
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 6

Part – IV

Answer both questions. [2 × 8 = 16]

Question 43.
(a) Japanese Aggression in South-east Asia
(i) Name the South-east Asian countries which fell to the Japanese.
(ii) Account for the setback of Allies in the Pacific region?
(iii) What is the significance of Battle of Midway?
(iv) What happened to the Indians living in Burma?
Answer:
(a) Japanese Aggression in South-east Asia:

(i) Guam, the Philippines, Hong Kong, Singapore, Malaya, the Dutch East Indies (Indonesia) and Burma.
(ii) The Allies faced many reverses in the Pacific region because of their inadequate preparations. The colonial rulers, especially the British, withdrew from their territories, leaving the local people to face the atrocities of the Japanese.
(iii) The US navy defeated the Japanese navy in the Battle of Midway.
(iv) Many Indians walked all the way from Burma to the Indian border, facing hardships. Many died of disease and exhaustion. Those who remained suffered under the Japanese.

(b) Aligarh Movement
(i) What is the main aim of this movement? ‘
(ii) Who is considered the soul of this movement?
(iii) Why were English books translated into Urudu?
(iv) Name the college which was later raised to the status of a University?
Answer:
(b) Aligarh Movement:

(i) The main aim of the Aligarh Movement was to persuade the Muslims to acquire modem knowledge and English language.
(ii) Sir Sayed Ahmed Khan is considered the soul of the Aligarh Movement.
(iii) Many English Books were translated into Urdu in order to enable the Muslims to accept the western science and take up government services.
(iv) Aligarh Muhammadan Anglo-Oriental College.

[OR]

Question 43.
(c) Factors leading to the rise of National Movement.
(i) How did the national leaders inspire the people?
(ii) When was the Vernacular Press Act passed?
(iii) What was the policy of the British?
(iv) How did the British consider the Indians?
Answer:
(c) Factors leading to the rise of National Movement:

(i) They inspired the people with the ideas of self-respect and self-confidence.
(ii) The Vernacular Press Act was passed in 1878.
(iii) The British followed the policy of “Divide and Rule”.
(iv) The British considered the Indians as inferior and uncivilized.

(d) Maraimalai Adigal
(i) Name the Sangam texts for which Maraimalai Adigal wrote commentaries.
(ii) Name the journal where he worked as a young man.
(iii) Why did he oppose imposition of Hindi?
(iv) Who were the key influences in Maraimalai Adigal’s life?
Answer:
(d) Maraimalai Adigal

(i) Pattinappalai and Mullaipattu.
(ii) Siddhanta Deepika
(iii) Adigal promoted the use of pure Tamil words and removal of the Sanskrit influences from Tamil language. He painted out that Tamil language would suffer with the introduction of Hindi.
(iv) His teachers P. Sundaram Pillai and Somasundara Nayagar were the key influences in Maraimalai Adigal’s life.

Question 44.
Mark the following places on the given outline map of India.
(i) Zaskar range
(ii) River Ganga
(iii) Baghelkhand Plateau
(iv) Coffee growing area
(v) Any one Iron ore production area
(vi) Bombay high
(vii) Andaman & Nicobar Island
(viii) Cotton growing area
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 7

[OR]

Mark the following places on the given outline map of Tamil Nadu:
(i) Red soil area
(ii) Mangrove forest
(iii) Villupuram
(iv) One oil seeds area
(v) Udagamandalam
(vi) Kancheepuram
(vii) Gomukhi dam
(viii) River Tamirabarani
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 8

Map for Q. 42
(i) Great Britain
(ii) Russia
(iii) Hawai Island
(iv) Germany
(v) Norway
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 10

Map for Q. 44
(i) Zaskar range
(ii) River Ganga
(iii) Baghelkhand Plateau
(iv) Coffee growing area
(v) Any one Iron ore production area
(vi) Bombay high
(vii) Andaman & Nicobar Island
(viii) Cotton growing area
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 9

Map for Q. 44
(i) Red soil area
(ii) Mangrove forest
(iii) Villupuram
(iv) One oil seeds area
(v) Udagamandalam
(vi) Kancheepuram
(vii) Gomukhi dam
(viii) River Tamirabarani
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Social Science Model Question Paper 2 English Medium - 11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *