Students who are preparing for the Science exam can download this Tamilnadu State Board Solutions for Class 10th Science Chapter 23 from here for free of cost. These Tamilnadu State Board Textbook Solutions PDF cover all 10th Science Visual Communication Book Back Questions and Answers.

All these concepts of Chapter 23 Visual Communication are explained very conceptually by the subject teachers in Tamilnadu State Board Solutions PDF as per the prescribed Syllabus & guidelines. You can download Samacheer Kalvi 10th Science Book Solutions Chapter 23 Visual Communication State Board Pdf for free from the available links. Go ahead and get Tamilnadu State Board Class 10th Science Solutions of Chapter 23 Visual Communication.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication

Kickstart your preparation by using this Tamilnadu State Board Solutions for Class 23th Science Chapter 23 Visual Communication Questions and Answers and get the max score in the exams. You can cover all the topics of Chapter 23 easily after studying the Tamilnadu State Board Class 23th Science Textbook solutions pdf. Download the Tamilnadu State Board Science Chapter 23 Visual Communication solutions of Class 23th by accessing the links provided here and ace up your preparation.

Samacheer Kalvi 10th Science Visual Communication Textual Evaluation Solved

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Which software is used to create animation?
(a) Paint
(b) PDF
(c) MS Word
(d) Scratch.
Answer:
(d) Scratch.

Question 2.
All files are stored in the:
(a) Folder
(b) box
(c) Pai
(d) Scanner
Answer:
(a) Folder

Question 3.
Which is used to build scripts?
(a) Script area
(b) Block palette
(c) Stage
(d) Sprite.
Answer:
(a) Script area

Question 4.
Which is used to edit programs?
(a) Inkscape
(b) Script editor
(c) Stage
(d) Sprite
Answer:
(b) Script editor

Question 5.
Where you will create the category of blocks?
(a) Block palette
(b) Block menu
(c) Script area
(d) Sprite.
Answer:
(b) Block menu

II. Match the following:

Question 1.

1. Script Area (a) Type notes
2. Folder (b) Animation software
3. Scratch (c) Edit programs
4. Costume editor (d) Store files
5. Notepad (e) Build Scripts

Answer:

  1. (e) Build Scripts
  2. (d) Store files
  3. (b) Animation software
  4. (c) Edit programs
  5. (a) Type notes.

III. Answer the following:

Question 1.
What is Scratch?
Answer:
‘Scratch’ is a software used to create animations, cartoons and games easily. Scratch, on the other hand, is a visual programming language. It was developed in the Massachusetts Institute of Technology (MIT) Media Lab to make programming easier and more fun to learn.

Question 2.
Write a short note on editor and its type?
Answer:
There are two types of editors. They are (i) Script editor (ii) Costume editor.
Editors are used to edit your programs or your sprite’s pictures. The script editor has three main parts: Script area, Block menu and Block palette. When costume editor tab is chosen, Click → File / New to create new project.

Question 3.
What is Stage?
Answer:
The stage is the background appearing when we open the scratch window. The background will most often be white. You can change the background colour as you like.
Question 4.
What is Sprite?
Answer:
The characters on the background of a scratch window are known as sprite. Usually a cat appears as a sprite when the scratch window is opened. The software provides facilities to make alternations in sprite.

Samacheer Kalvi 10th Science Visual Communication Additional Questions Solved

I. Choose the correct answer.

Question 1.
The characters on the background of a scratch window are known as _______.
(a) stage
(b) screen
(c) sprite
(d) script.
Answer:
(c) sprite

Question 2.
Which button is click, it shows the list of all programs in the computer?
(a) My computer
(b) START
(c) Recycle Bin
(d) Explorer
Answer:
(b) START

Question 3.
Choose the correct pair for the following _______.
(a) Stage – bottom left
(b) Sprite list – top left
(c) Script tab – right
(d) None of these.
Answer:
(c) Script tab – right

Question 4.
The device which helps in explaining the concepts easily through pictures is known as:
(a) Visual communication device
(b) Paint
(c) Notepad
(d) Scratch
Answer:
(a) Visual communication device

Question 5.
Choose the correct statement from the following _______.
(a) The output we get from any application is called folder.
(b) Cinema is a good example of VCD.
(c) The characters on the background of a scratch window are known as a stage.
(d) The scratch editor has four main parts.
Answer:
(b) Cinema is a good example of VCD.

Question 6.
Which company was developed by Scratch software?
(a) Massachusetts Institute of Technology (MIT)
(b) Microsoft corporation
(c) Sun micro system
(d) Oracle corporation
Answer:
(a) Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Question 7.
The output we get from any application is commonly referred to as _______.
(a) file
(b) folder
(c) hardware
(d) software.
Answer:
(a) file

Question 8.
Choose the correct pair:
(a) Script – Event
(b) Mouse – Output
(c) Visual – blackboard
(d) NEW – Start
Answer:
(a) Script – Event

Question 9.
When we _____ on the mouse, the popup menu appears.
(a) right – click
(b) left click
(c) click
(d) right.
Answer:
(a) right-click

Question 10.
Choose the correct statement:
(a) The scratch editor has two main parts.
(b) The stage background will most often be black.
(c) Block menu, where you build scripts
(d) The script editor right pane also contains two additional tabs, costumes and sounds.
Answer:
(d) The script editor right pane also contains two additional tabs, costumes and sounds.

Question 11.
The list of all programs loaded in the computer is shown when you click _______ button.
(a) Home
(b) list
(c) All programs
(d) start.
Answer:
(d) start.

Question 12.
Which device helps in explaining the concepts easily through pictures?
(a) Audiometer
(b) Video meter
(c) Visual audio device
(d) Visual communication device.
Answer:
(d) Visual communication device.

Question 13.
Which one of the following is a good example of a visual communication device?
(a) Theatre
(b) Cinema
(c) Exhibitions
(d) poster making.
Answer:
(b) Cinema

Question 14.
VCD means _______.
(a) Virtual compact disk
(b) Video compact disc
(c) Visual contract device
(d) Visual communication device.
Answer:
(d) Visual communication device.

Question 15.
Which one of the following is a visual programming language?
(a) Visual Basic
(b) Scratch
(c) Visual C++
(d) paint.
Answer:
(b) Scratch

Question 16.
Expand MIT _______.
(a) Maritime Institute of Technology
(b) Madras Institute of Technology
(c) Massachusetts Institute of Technology
(d) Maldives Institute of Technology.
Answer:
(c) Massachusetts Institute of Technology

Question 17.
The Scratch editors consists of ______ main parts.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5.
Answer:
(b) 3

Question 18.
Pick the odd one out _______.
(a) Stage
(b) Screen
(c) Sprite
(d) Script editor.
Answer:
(b) Screen

Question 19.
_______ is the background appearing when we open the scratch Window.
(a) Stage
(b) Screen
(c) Sprite
(d) Script.
Answer:
(a) Stage

Question 20.
What is the default colour of the stage?
(a) red
(b) yellow
(c) white
(d) black.
Answer:
(c) white

Question 21.
Find the correct statement from the following?
(a) The background colour of the stage can be changed.
(b) The background colour of the stage cannot be changed.
Answer:
(a) The background colour of the stage can be changed.

Question 23.
The _____ pane also contains two additional tabs like costumes and sounds.
(a) left
(b) right
(c) centre
(d) bottom.
Answer:
(b) right

Question 24.
Find the false statement from the following.
(a) When the costume tab is chosen, the costume editor appears in red colour.
(b) When the costume tab is chosen, the costume editor appears in blue colour.
Answer:
(b) When the costume tab is chosen, the costume editor appears in blue colour.

Question 25.
What is the command used to create a new project?
(a) File →New
(b) File → project New
(c) File → New project
(d) File → project.
Answer:
(a) File → New

Question 26.
Click the _____ flag at the top right comer of the stage to run your program.
(a) red
(b) blue
(c) green
(d) yellow.
Answer:
(c) green

Question 27.
Which is not a part of script editor?
(a) sprite
(b) script area
(c) Block menu
(d) Block palette.
Answer:
(a) sprite

Question 28.
Click the scripts tab and find the play sound block from the ________ menu.
(a) scripts
(b) events
(c) sound
(d) audio.
Answer:
(c) sound

II. Match the following:

Question 1.

1. VCD (a) Storage space
2. File (b) Cinema
3. Folder (c) Software
4. Scratch (d) Specific purpose

Answer:

  1. (b) Cinema
  2. (d) Specific purpose
  3. (a) Storage space
  4. (c) Software.

Question 2.

1. Script tabs (a) Unknown place
2. Build scripts (b) Blocks tab
3. Right pane (c) Script area
4. Guide board (d) Costumes and sounds

Answer:

  1. (b) Blocks tab
  2. (c) Script area
  3. (d) Costumes and sounds
  4. (a) Unknown place.

III. Fill in the blanks:

Question 1.
______ and ____ plays a vital role in the working of the computer.
Answer:
Software, hardware.

Question 2.
In Windows OS, ______ application is used to draw pictures.
Answer:
paint.

Question 3.
In Windows OS, we can collect our notes in ______ application.
Answer:
Notepad.

Question 4.
The ______ tab on the right contains the blocks tabs and scripts area.
Answer:
Scripts.

Question 5.
Click the menu _____ drag a when green flag clicked the block to the scripts area.
Answer:
Script → Event.

Question 6.
Sound is present in _____ option.
Answer:
Script.

Question 7.
Visual programming was developed in the _______.
Answer:
Massachusetts Institute of Technology (MIT).

IV. Short Answer Questions

Question 1.
Define file.
Answer:
The output we get from any application is commonly referred to as ‘file’. Therefore the application for the specific purposes determines the nature of the file.

Question 2.
How can we save data and information in computer?
Answer:
We can save data and information in folders which accommodate a single file or multiple files. So all files are stored in the folder.

Question 3.
Define VCD. (Visual Communication Device)?
Answer:
The device which helps in explaining the concepts easily through pictures is known as ‘Visual Communication Device’. For example photos, audiovisuals, drawings, animations all these can be created easily with the help of the computer. Cinema is a good example of ‘Visual Communication Device’.

Question 4.
Write any four operating systems?
Answer:

  1. Windows
  2. UNIX
  3. LINUX
  4. iOS.

Question 5.
What are the three main parts of the script editor?
Answer:
The script editor has three main parts:

  • Script area: Where you build scripts.
  • Block menu: Where you choose the category of blocks (programming statements) to use.
  • Block palette: Where you choose the block to use.

Question 6.
How will you add sound using the costume tab?
Answer:
When the Costumes tab is chosen, the costume editor, Click File/New to create a new project and enter a project name.
Click File / New to create a new project and enter a project name.

Adding Sound:

  1. Click Spritel in the sprite list and click the Sounds tab.
  2. Try the meow sound already there. If you don’t like it, click the speaker icon to choose a different sound from the sound library.
  3. Click the Scripts tab and find the play sound block from the Sound menu. Add this block to the when space key pressed script. (Select the sound you want from the drop-down list.)
  4. Run your program.

Question 7.
Explain how will you create a new project?
Answer:
Click File / New to create a new project and enter a project name.

V. Long Answer Questions

Question 1.
Explain adding sound with an example.
Answer:
Adding Sound:

  1. Click Spritel in the sprite list and click the Sounds tab.
  2. Try the meow sound already there. If you don’t like it, click the speaker icon to choose a different sound from the sound library.
  3. Click the Scripts tab and find the play sound block from the Sound menu. Add this block when space key pressed script. (Select the sound you want from the drop-down list.)
  4. Run your program.

Example:
Program for print the word “Hello” with sound:
Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication 1

1. Click events in script option.
Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication 2

2. Drag “When Clicked” tab to script area.
Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication 3

3. Click Looks in script option. Drag “say” to script area.
Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication 4

4. Type “Hello “ word in say tab.
Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication 5

5. Click sounds in script option. Drag play sound to script area. Choose the hello sound from the audio file.
Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication 6

6. From File menu choose the Save option.
Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication 7

7. Click the green flag at the top right comer of the stage window to run the program.
Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication 8

Question 2.
Explain how will you give movements and loops. Give an example.
Answer:
Click the menu Script → Event, drag a when green flag clicked a block to the scripts area. Your scripts area should look like this:
Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication 9
Click the menu Script → Motion menu, drag a goto x : 0, y : 0 blocks to the scripts area and snap it to the bottom of the when green flag clicked the block.
Your script should look like this:
Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication 10
Add a move 10 steps block to the bottom of your script and change the 10 into 100.
Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 23 Visual Communication 11
Click the green flag at the top right comer of the stage to run your program.

Believing that the Tamilnadu State Board Solutions for Class 23th Science Chapter 23 Visual Communication Questions and Answers learning resource will definitely guide you at the time of preparation. For more details about Tamilnadu State Board Class 23th Science Chapter 23 textbook solutions, ask us in the below comments and we’ll revert back to you asap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *