Students who are preparing for the Science exam can download this Tamilnadu State Board Solutions for Class 10th Science Chapter 12 from here for free of cost. These Tamilnadu State Board Textbook Solutions PDF cover all 10th Science Plant Anatomy and Plant Physiology Book Back Questions and Answers.

All these concepts of Chapter 12 Plant Anatomy and Plant Physiology are explained very conceptually by the subject teachers in Tamilnadu State Board Solutions PDF as per the prescribed Syllabus & guidelines. You can download Samacheer Kalvi 10th Science Book Solutions Chapter 12 Plant Anatomy and Plant Physiology State Board Pdf for free from the available links. Go ahead and get Tamilnadu State Board Class 10th Science Solutions of Chapter 1 Plant Anatomy and Plant Physiology.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 12 Plant Anatomy and Plant Physiology

Kickstart your preparation by using this Tamilnadu State Board Solutions for Class 12th Science Chapter 12 Plant Anatomy and Plant Physiology Questions and Answers and get the max score in the exams. You can cover all the topics of Chapter 12 easily after studying the Tamilnadu State Board Class 12th Science Textbook solutions pdf. Download the Tamilnadu State Board Science Chapter 12 Plant Anatomy and Plant Physiology solutions of Class 12th by accessing the links provided here and ace up your preparation.

Samacheer Kalvi 10th Science Plant Anatomy and Plant Physiology Textual Evaluation Solved

I. Choose the correct answer.

Plant Anatomy And Plant Physiology Class 10 Pdf Question 1.
Casparian strips are present in the ______ of the root.
(a) cortex
(b) pith
(c) pericycle
(d) endodermis.
Answer:
(d) endodermis

Plant Anatomy And Plant Physiology Class 10 Question 2.
The endarch condition is the characteristic feature of:
(a) root
(b) stem
(c) leaves
(d) flower
Answer:
(b) stem

You can Download Samacheer Kalvi 10th Science Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

10th Science Plant Anatomy And Plant Physiology Question 3.
The xylem and phloem arranged side by side on same radius is called ______.
(a) radial
(b) amphivasal
(c) conjoint
(d) none of these.
Answer:
(c) conjoint

Plant Anatomy And Plant Physiology Class 10 Notes Question 4.
Which is formed during anaerobic respiration?
(a) Carbohydrate
(b) Ethyl alcohol
(c) Acetyl CoA
(d) Pyruvate.
Answer:
(b) Ethyl alcohol

Plant Anatomy And Plant Physiology Class 10 Questions And Answers Question 5.
Kreb’s cycle takes place in:
(a) chloroplast
(b) mitochondrial matrix
(c) stomata
(d) inner mitochondrial membrane
Answer:
(b) mitochondrial matrix

Plant Anatomy And Plant Physiology Question 6.
Oxygen is produced at what point during photosynthesis?
(a) when ATP is converted to ADP
(b) when CO2 is fixed
(c) when H2O is splitted
(d) All of these.
Answer:
(b) when CO2 is fixed

II. Fill in the blanks

10th Science Plant Anatomy And Physiology Question 1.
Cortex lies between ______.
Answer:
Epidermis and endodermis.

Plant Anatomy And Plant Physiology Class 10 One Mark Questions Question 2.
Xylem and phloem occur on the same radius constitute a vascular bundle called ______.
Answer:
Conjoint.

Plant Anatomy And Plant Physiology Book Back Answers Question 3.
Glycolysis takes place in ______.
Answer:
The cytoplasm of the cell.

10th Science 12th Chapter 12 Question 4.
The source of O2 liberated in photosynthesis is ______.
Answer:
Byproduct.

Plant Anatomy And Plant Physiology Class 10 In Tamil Question 5.
________ is ATP factory of the cells.
Answer:
Mitochondria.

III. State whether the statements are true or false. Correct the false statement

Plant Anatomy And Plant Physiology Meaning In Tamil Question 1.
Phloem tissue is involved in the transport of water in a plant.
Answer:
False.
Correct Statement: Phloem tissue is involved in the transport of food in plants.

10th Science Plant Anatomy And Plant Physiology Book Back Answers Question 2.
The waxy protective covering of a plant is called cuticle.
Answer:
True.

Plants Anatomy And Physiology Question 3.
In monocot, stem cambium is present in between xylem and phloem.
Answer:
False.
Correct Statement: In monocot stem, the cambium is absent in between xylem and phloem.

Plant Anatomy And Physiology Question 4.
Palisade parenchyma cells occur below the upper epidermis in dicot root.
Answer:
False.
Correct Statement: Palisade parenchyma cells occur below the upper epidermis in dicot leaf.

Plant Anatomy And Physiology Class 10 Pdf Question 5.
Mesophyll contains chlorophyll.
Answer:
True.

Question 6.
Anaerobic respiration produces more ATP than aerobic respiration.
Answer:
True.

IV. Match the following

Question 1.

1. Amphicribal (a) Dracaena
2. Cambium (b) Translocation of food
3. Amphivasal (c) Fern
4. Xylem (d) Secondary growth
5. Phloem (e) Conduction of water

Answer:
1. (c) Fem
2. (d) Secondary growth
3. (a) Dracaena
4. (e) Conduction of water
5. (b) Translocation of food.

V. Answer in a Sentence

Question 1.
What is the collateral vascular bundle?
Answer:
When xylem lies towards the centre and phloem lies towards the periphery, it is called the collateral vascular bundle.

Question 2.
Where does the carbon that is used in photosynthesis come from?
Answer:
Carbondioxide present in atmosphere.

Question 3.
What is the common step in the aerobic and anaerobic pathway?
Answer:
Glycolysis is the common step in the aerobic and anaerobic pathway.

Question 4.
Name the phenomenon by which carbohydrates are oxidized to release ethyl alcohol.
Answer:
Fermentation (Anaerobic respiration)

VI. Short Answer Questions

Question 1.
Give an account on a vascular bundle of dicot stem.
Answer:
The vascular bundles of dicot stem are:

  • Conjoint: Xylem and phloem lie on the same radius.
  • Collateral: Xylem lies towards the centre and phloem lies towards the periphery.
  • Endarch: Protoxylem lies towards the centre and metaxylem lies towards the periphery.
  • Open: The cambium is present in between xylem and phloem.

The vascular bundles are arranged in the form of a ring around the pith.

Question 2.
Write a short note on mesophyll.
Answer:
The tissue present between the upper and lower epidermis in leaf is called mesophyll. It is differentiated into palisade and spongy parenchyma.

Question 3.
Draw and label the structure of oxysomes.
Answer:
Plant Anatomy And Plant Physiology Class 10 Pdf Samacheer Kalvi Science Solutions Chapter 12

Question 4.
Name the three basic tissues system in flowering plants.
Answer:
The three basic tissue system in flowering plants are:

  1. Dermal or Epidermal tissue system
  2. Ground tissue system
  3. Vascular tissue system

Question 5.
What is photosynthesis and wherein a cell does it occur?
Answer:
Photosynthesis is a process in which the green plants use sunlight and the green pigment chlorophyll, to synthesize, nutrients from carbon dioxide from air and water. The photosynthesis occurs in green parts of the plant such as leaves, stems and floral buds.

Question 6.
What is respiratory quotient?
Answer:
The ratio of volume of carbon dioxide liberated and the volume of oxygen consumed, during respiration is called Respiratory Quotient (R.Q)
\(\mathrm{R} . \mathrm{Q} .=\frac{\text { Volume of } \mathrm{CO}_{2} \text { liberated }}{\text { Volume of } \mathrm{O}_{2} \mathrm{consumed}}\)

Question 7.
Why should the light dependent reaction occur before the light independent reaction?
Answer:
During light dependent reaction photosynthesis pigment absorb the light energy and convert it into chemical energy ATP and NADPH2.
During light independent CO2 is reduced into carbohydrates with the help of ATP and NADPH2 produced during light dependent reaction.

Question 8.
Write the reaction for photosynthesis.
Answer:
Plant Anatomy And Plant Physiology Class 10 Samacheer Kalvi Science Solutions Chapter 12

VII. Long Answer Questions

Question 1.
Differentiate the following
(a) Monocot root and Dicot root
(b) Aerobic and Anaerobic respiration.
Answer:
(a) Monocot root and Dicot root

Dicot Root Monocot Root
1. The Xylem is Tetrarch 1. The Xylem is Polyarch.
2. The conjunctive tissue is made up of parenchyma cells. 2. The conjunctive tissue is made up of sclerenchyma cells.
3. The young root contains a path, but in the old root, pith is absent. 3. Pith cells are made of parenchyma cells with intercellular spaces and contain abundant starch grains.
4. Cambium is present during secondary growth. 4. Cambium is absent.
5. Secondary growth is present. 5. Secondary growth is absent.

(b) Aerobic and Anaerobic respiration

Aerobic Anaerobic
1. Occur in the presence of oxygen. 1. Occurs, when oxygen is absent.
2. Carbon dioxide, water and ATP are produced. 2. Lactic acid, Ethanol and ATP are produced.
3. It consists of 3 steps:

  • Glycolysis
  • Kreb’s cycle
  • Electron transport chain
3. It consists of 2 steps:

  • Glycolysis
  • Fermentation
    (Ethyl alcohol or Lactic acid are produced)

Question 2.
Describe and name three stages of cellular respiration that aerobic organisms use to obtain energy from glucose.
Answer:
The three stages of Aerobic respiration are:
(i) Glycolysis (Glucose splitting): It is the breakdown of one molecule of glucose into two molecules of pyruvic acid. Glycolysis takes place in the cytoplasm of the cell. It is the first step of both aerobic and anaerobic respiration.

(ii) Krebs Cycle: This cycle occurs in the mitochondria matrix. At the end of glycolysis, 2 molecules of pyruvic acid enter into mitochondria. The oxidation of pyruvic acid into CO2 and water takes place through this cycle. It is also called the Tricarboxylic Acid Cycle (TCA).

(iii) Electron Transport Chain: This is accomplished through a system of electron carrier complex called electron transport chain (ETC) located on the inner membrane of the mitochondria. NADH2 and FADH2 molecules formed during glycolysis and Krebs cycle are oxidised to NAD+ and FAD+ to release the energy via electrons. As they move, the electron release energy which is trapped by ADP to synthesis ATP. This is called oxidative phosphorylation. In this O2 gets reduced to water.

Question 3.
How does the light – dependent reaction differ from the light – independent reaction? What are the end products and reactants in each? Where does each reaction occur within the chloroplast?
Answer:
Light – dependent photosynthesis is called Hill reaction or Light reaction. The Light independent reactions are called Biosynthetic phase.

Light-dependent reaction Light independent reaction
1. It is called Hill reaction or Light reaction. 1. It is called Dark reaction or Biosynthetic pathway or the Calvin cycle.
2. The reaction is carried out in Thylakoid membranes (Grana) of the chloroplast. 2. This reaction is carried out in the stroma of the chloroplast.
3. Photosynthetic pigments absorb the light energy and convert it into chemical energy ATP and NADPH2. 3. CO2 is reduced into carbohydrates with the help of light generated ATP and NADPH2.
4. It is carried out in the presence of light. 4. It is carried out in the absence of light.

In the light – dependent reaction, the chlorophyll absorbs the light energy and convert it into chemical energy ATP and NADPH2. In the light – independent reaction, CO2 is reduced into carbohydrates with the help of light generated ATP and NADPH2. The light – dependent reaction is carried out in the Grana of the chloroplast. The Light independent reaction is carried out in the stroma of the chloroplast.

VIII. Higher Order Thinking Skills(HOTS) Questions

Question 1.
The reactions of photosynthesis make up a biochemical pathway.
(A) What are the reactants and products for both light and dark reactions?
(B) Explain how the biochemical pathway of photosynthesis recycles many of its own reactions and identify the recycled reactants.
Answer:
(a) Light reactions are carried out in the Thylakoid membranes (Grana) of the chloroplast which use water and energy from the Sun to produce NADPH, ATP and Oxygen. The Dark reaction is carried out in the stroma of the chloroplast. It uses NADPH, ATP and CO2 and produces NADP + ADP + P and high energy sugars.

(b) The Light reactions use light to synthesize ATP and NADPH. The dark reaction or Calvin cycle uses these reactants to produce sugar from additional CO2 molecule. This cycle then produces NAP + ADP + P; (inorganic phosphate) which is used in the light reactions, with water molecules to produce ATP and NADPH again.

Question 2.
Where do the light-dependent reaction and the Calvin cycle occur in the chloroplast?
Answer:
Light-dependent reaction takes place in the presence of light energy in thylakoid membranes (grana) of the chloroplast Calvin cycle occurs at the stroma of the chloroplast.

Samacheer Kalvi 10th Science Plant Anatomy and Plant Physiology Additional Questions Solved

I. Choose the correct answer

Question 1.
The father of Plant Anatomy is _____.
(a) Melvin Calvin
(b) C.N.R. Rao
(c) Robin Hill
(d) Nehemiah Grew.
Answer:
(d) Nehemiah Grew.

Question 2.
The passage cells are found in endodermis of:
(a) dicot stem
(b) monocot stem
(c) dicot root
(d) dicot leaf
Answer:
(c) dicot root

Question 3.
The vascular bundle consists of _____.
(a) Xylem and Phloem
(b) Hypodermis and Endodermis
(c) Cortex and Pericycle
(d) Pith and Stele.
Answer:
(a) Xylem and Phloem

Question 4.
The vascular bundles are skull shaped in:
(a) dicot root
(b) monocot root
(c) dicot stem
(d) monocot stem
Answer:
(d) monocot stem

Question 5.
The protoxylem lacuna is present in the vascular bundles of:
(a) dicot root
(b) monocot root
(c) dicot stem
(d) monocot stem
Answer:
(d) monocot stem

II. Fill in the blanks

Question 1.
The epidermis has many minute pores called _____.
Answer:
Stomata.

Question 2.
Epiblema, the outermost layer of the root is called ____ or _____ layer.
Answer:
Rhizodermis or Piliferous.

Question 3.
All the tissues, inner to Endodermis constitute _____.
Answer:
Stele.

Question 4.
______ provides mechanical support to plants.
Answer:
Sclerenchyma.

Question 5.
The barrel-shaped innermost layer of Dicot stem Endodermis is also called _____.
Answer:
Starch Sheath.

Question 6.
Each vascular bundle of monocot stem is surrounded by a few-layer of sclerenchyma cells called _____.
Answer:
Bundle Sheath

Question 7.
______ consists of sieve tubes and elements of companion cells.
Answer:
Phloem.

III. State whether the statements are true or false. Correct the false statement.

Question 1.
Pith is differentiated in monocot stems.
Answer:
False.
Correct Statement: Pith is not differentiated in monocot stems.

Question 2.
In monocot leaves, the mesophyll is not differentiated into palisade and spongy parenchyma.
Answer:
True.

Question 3.
Dicot leaf is an isobilateral leaf.
Answer:
False.
Correct Statement: Monocot leaf is an isobilateral leaf.

Question 4.
The lateral roots of dicot plant originate from the stele.
Answer:
False.
Correct Statement: The lateral roots of dicot plant originate from the pericycle.

Question 5.
Cuticle and Stomata are absent in Epiblema of Dicot root.
Answer:
True.

IV. Match the following

Question 1.

1. Leukoplast (a) Photosystems
2. Accessory pigments (b) Inner mitochondrial membrane
3. Chlorophyll (c) Chlorophyll and Carotenoids
4. Cristae (d) Colourless plastids
5. Chl.a and Accessory pigments (e) Green pigment

Answer:
1. (d) Colourless plastids
2. (c) Chlorophyll and Carotenoids
3. (e) Green pigment
4. (b) Inner mitochondrial membrane
5. (a) Photosystems.

V. Short Answer Questions

Question 1.
Where does the break down of pyruvate to give carbondioxide, water and energy takes place?
Answer:
The break down of pyruvate to give carbondioxide. water and energy takes place in Mitochondria.

Question 2.
Draw the overview of Hill and Calvin Cycle.
Answer:
10th Science Plant Anatomy And Plant Physiology Samacheer Kalvi Solutions Chapter 12

Question 3.
Name the energy currency in the living organism. When and where it is produced?
Answer:
Adenosine Triphosphate (ATP) is called the energy currency in the living organism. It is produced in mitochondria during the process of respiration.

Question 4.
What are Bulliform cells?
Answer:
Some of the upper epidermal cells of monocot leaves are large and thin-walled. So they are called Bulliform cells.

Question 5.
Label the parts of the transverse section of Dicot Root.
Answer:
Plant Anatomy And Plant Physiology Class 10 Notes Samacheer Kalvi Science Solutions Chapter 12

Question 6.
Define conjuctive tissue.
Answer:
The tissue present between xylem and phloem is called conjuctive tissue. In monocot the conjuctive tissue is sclerenchymatous tissue and in dicot it is parenchymatous tissue.

Question 7.
List out the two important factors which affect photosynthesis.
Answer:

  1. Internal Factors:
    • Pigments
    • Leafage
    • Accumulation of carbohydrates
    • Hormones
  2. External Factors:
    • Light
    • Carbon dioxide
    • Temperature
    • Water
    • Mineral elements

Question 8.
Mention the components and functions of different Tissue Systems.
Answer:

Tissue System Components Functions
Dermal Tissue System Epidermis and Periderm (in older stems and roots)
  • Protection
  • Prevention of water loss
Ground Tissue System
  • Parenchyma tissue
  • Collenchyma tissue
  • Sclerenchyma tissue
  • Photosynthesis
  • Food storage
  • Regeneration
  • Support
  • Protection
Vascular Tissue System
  • Vascular tissues
  • Phloem tissue
  • Xylem tissue
  • Transport of water and minerals
  • Transport of food

VI. Long Answer Questions

Question 1.
(a) Label the parts of the Transverse section of a monocot stem.
(b) Mention the differences between Dicot and Monocot stem.
Answer:
(a)
Plant Anatomy And Plant Physiology Class 10 Questions And Answers Samacheer Kalvi Science Solutions Chapter 12
(b)

Tissues Dicot Stem Monocot stem
1. Hypodermis collenchymatous Sclerenchymatous
2. Ground tissue Differentiated into cortex, endodermis, pericycle and pith Undifferentiated
3. Vascular bundles
  • Less in number
  • Uniform in size
  • Arranged in a ring
  • Open
  • Bundle sheath absent
  • Numerous
  • Smaller near periphery, bigger in the centre
  • Scattered
  • Closed
  • Bundle sheath present
4. Secondary growth Present Mostly absent
5. Pith Present Absent
6. Medullary rays Present Absent

Question 2.
With a labelled diagram, explain the structure and function of mitochondria.
Answer:
Mitochondrial Membranes: It consists of two membranes called inner and outer membrane. Each membrane is 60 – 70 A° thick. The outer mitochondrial membrane is smooth and freely permeable to most small molecules. It contains enzymes, proteins and lipids. It has porin molecules (proteins) which form channels for passage of molecules through it.
Plant Anatomy And Plant Physiology Samacheer Kalvi 10th Science Solutions Chapter 12
The inner mitochondrial membrane is semi – permeable membrane and regulates the passage of materials into and out of the mitochondria. It is rich in enzymes and carrier proteins. It consists of 80% of proteins and lipids.

Cristae: The inner mitochondrial membrane gives rise to finger-like projections called cristae. These cristae increase the inner surface area (fold in the inner membrane) of the mitochondria to hold a variety of enzymes.

Oxysomes: The inner mitochondrial membrane bear minute regularly spaced tennis racket shaped particles known as oxysomes (F1 particle). They involve in ATP synthesis.
10th Science Plant Anatomy And Physiology Samacheer Kalvi Solutions Chapter 12
Mitochondrial matrix: It is a complex mixture of proteins and lipids. The matrix contains enzymes for Krebs cycle, mitochondrial ribosomes(70 S), tRNAs and mitochondrial DNA.

Question 3.
(a) Draw and label the ultrastructure of a chloroplast.
(b) Write the structure and function of the chloroplast.
Answer:
(a) Ultra Structure of a Chloroplast.
Plant Anatomy And Plant Physiology Class 10 One Mark Questions Samacheer Kalvi Science Solutions Chapter 12

(b) Structure and function of Chloroplast.
Chloroplasts are green plastids, containing the green pigment called Chlorophyll. It has the following structures:

  1. Envelope: It has outer and inner membranes, which are separated by intermembrane space.
  2. Stroma: Matrix present inside to the membrane is called stroma, which contains DNA, 70 S ribosomes and other molecules needed for protein synthesis.
  3. Thylakoids: It consists of thylakoid membrane that encloses thylakoid lumen. Thylakoid forms a stack of disc – like structures called granum.
  4. Grana: Some of the thylakoids are arranged in the form of discs, stacked one above the other called grana. These stacks are termed as grana, they are interconnected to each other by membranous lamellae called Fret channels.

Functions:

  • Photosynthesis
  • Storage of starch
  • Synthesis of fatty acids
  • Storage of lipids
  • Formation of chloroplasts.

VIII. Higher Order Thinking Skills (HOTS) Questions

Question 1.
What are non – green plants? Give an example.
Answer:
The plants, which do not have the green pigment, Chlorophyll and so they cannot prepare their food independently are called non-green plants. Eg. Orchids lack Chlorophyll.

Question 2.
Protophloem is the first formed phloem. If the protophloem surrounds by xylem, what kind of arrangement of phloem would you call it Give example.
Answer:
If the protophloem is surrounded by xylem the vascular bundle is said to be Concentric Amphivasal Vascular bundles. Eg: Dracaena

Question 3.
How does photosynthesis take place on plants that have, red, brown and yellow leaves, and are not green? How do they prepare food?
Answer:
These leaves have a much larger concentration of chromoplasts, which synthesize and store pigments such as orange carotenes, yellow xanthophylls and other red pigments. But these leaves, still possess chlorophyll ‘a’ and chlorophyll ‘b’ and can synthesize food. But these leaves have more chromoplasts and so the leaves do not appear green. Yet they can prepare food.

Question 4.
The cross-section of a plant material shown the following features on viewing under the microscope.
(a) Radially arranged Vascular bundles
(b) Xylem is exarch and polyarch
(c) Metaxylem is polygonal in shape.
Identify the slide.
Answer:
The given features are characters of dicot root.

Believing that the Tamilnadu State Board Solutions for Class 12th Science Chapter 12 Plant Anatomy and Plant Physiology Questions and Answers learning resource will definitely guide you at the time of preparation. For more details about Tamilnadu State Board Class 12th Science Chapter 12 textbook solutions, ask us in the below comments and we’ll revert back to you asap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *