You can Download Samacheer Kalvi 10th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions

Question 1.
Find the standard deviation of 30, 80, 60, 70, 20, 40, 50 using the direct method.
Solution:
Direct method:
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 79

Question 2.
Find the standard deviation for the following data. 5, 10, 15, 20, 25. And also find the new
S.D. if three is added to each value.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 83
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 84
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 85
S.D. doesn’t change when a number is added or subtracted to the values.

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions

Question 3.
The marks scored by 5 students in a test for 50 marks are 20, 25, 30, 35, 40. Find the S.D for the marks. If the marks are converted for 100 marks, find the S.D. for newly obtained marks.
Solution:
Let assumed mean A = 30
C = 5
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 87
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 88
To convert the values for 100, all the values will be multiplied by 2. Therefore the new values are 40, 50, 60, 70, 80.
Let A = 60,
C = 10
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 89
S.D. also be multiplied by 2. It is also true for the division also.

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions

Question 4.
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 90
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 91
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 92

Question 5.
Find the co-efficient of variation for the following data: 16, 13, 17, 21, 18.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 93

Question 6.
C.V. of a data is 69%, S.D. is 15.6, then find its mean.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 94

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions

Question 7.
S.D. of a data is 2102, mean is 36.6, then find its C.V.
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 95

Question 8.
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 96
Which team is more consistent?
Solution:
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 97
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 98
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 99
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 100
∴ Team A is more consistent.

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions

Question 9.
Final the probability of choosing a spade or a heart card from a deck of cards.
Solution:
Total number of cards = 52
Event of selecting a spade card = A
Event of selecting a heart card = B
n(A) = 13,
n(B) = 13
Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 8 Statistics and Probability Additional Questions 200

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *