Enhance your subject knowledge with Tamilnadu State Board Solutions for 12th Commerce Chapter 12 Employee Training Method Questions and Answers and learn all the underlying concepts easily. Make sure to learn the subject from Tamilnadu State Board Solutions Chapter 12 Employee Training Method Questions and Answers PDF on a day to day basis and score well in your exams. You can Download Samacheer Kalvi 12th Commerce Book Solutions Questions and Answers are given after enormous research by people having high subject knowledge and for better scoring grade. You can rely on them and prepare any topic of Commerce as per your convenience easily.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 12 Employee Training Method

Students those who are looking for Tamilnadu State Board Solutions Chapter 12 Employee Training Method Questions and Answers Concepts can find them all in one place from our site Tamilnadu State Board Solutions. Simply click on the links available to prepare the corresponding topics of Samacheer Kalvi 12th Commerce Book Solutions Questions and Answers easily. Clarify all your queries from chapter wise different questions to be familiar with the kind of questions appearing in the exam. Thus, you can increase your score and get higher grade in the final exam.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Employee Training Method Textbook Exercise Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
Off the Job training is given.
(a) In the class room
(b) On off days
(c) Outside the factory
(d) In the playground
Answer:
(c) Outside the factory

Question 2.
Vestibule training is provided.
(a) On the job
(b) In the class room
(c) In a situation similar to actual working environment
(d) By the committee
Answer:
(c) In a situation similar to actual working environment

Question 3.
Improves Skill Levels of employees to ensure better job performance!
(a) Training
(b) Selection
(c) Recruitment
(d) Performance appraisal
Answer:
(a) Training

Question 4.
When trainees are trained by supervisor or by superior at the job is called.
(a) Vestibule training
(b) Refresher training
(c) Role play
(d) Apprenticeship training
Answer:
(d) Apprenticeship training

Question 5
is useful to prevent skill obsolescence of employees
(a) Training
(b) Job analysis
(c) Selection
(d) Recruitment
Answer:
(a) Training

Question 6.
Training methods can be classified into training.
(a) Job rotation and Job enrichment
(b) On the Job and Off the Job
(c) Job analysis and Job design
(d) Physical and mental
Answer:
(b) On the Job and Off the Job

Question 7.
Case study method is type of trainee
(a) Only theoretical training
(b) Both theory and practical training
(c) Hands on training
(d) Observation Training
Answer:
(b) Both theory and practical training

Question 8.
Elaborate discussion on specific topic comes under method of training.
(a) Under study
(b) Coaching
(c) Conferences
(d) Counseling
Answers:
(c) Conferences

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is meant by training?
Answer:
Training is the act of increasing / enhancing the new skill of problem solving activity and technical knowledge of an employee for doing the jobs themselves.

Question 2.
What is Mentoring training method?
Answer:
Mentoring is the process of sharing knowledge and experience of an employee. The focus in this training is on the development of attitude of trainees. It is mostly used for managerial employees.

Question 3.
What is Role play?
Answer:
Under this method trainees are explained the situation and assigned roles. They have to act out the roles assigned to them without any rehearsal.

Question 4.
State e-learning method?
Answer:
E-leaming is the use of technological process to access of a traditional classroom or office.

III. Short Answer Questions

Question 1.
What is vestibule training?
Answer:
Vestibule training is training of employees in an environment similar to actual work environment. This type of training is given to avoid any damage or loss to machinery in the actual place by trainees. .

Question 2.
What do you mean by on the job training?
Answer:
On the job training refers to the training which is given to the employee at the work place. In other words the employee learns the job in the actual work environment. On the job training is suitable for imparting skills.

Question 3.
Write down various steps in a training programme.
Answer:
Training is one of the planned activities to transfer or modify knowledge, skills and attitude. Every training programme must address certain vital issues listed below.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 12 Employee Training Method

Question 4.
Write short note on trainer and trainee.
Answer:
A person who is learning and practising the skills of particular job is called trainee. Trainees should be selected on the basis of self-interest and recommendation by the supervisor.

Trainer is a person who teaches skills to employee and prepare them for a job activity. Trainers may be supervisor, co-workers, HR staffs, specialists in the other parts of the company, outside consultants.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Define training. Discuss various types of training.
Answer:
According to Edwin B. Flippo” Training is the act of increasing the Knowledge and skills of an employee for doing particular jobs”. Training may be mainly divided into:
(a) On the job training:
(b) Off the job training:

(a) On the Job Training: On the job training refers to the training which is given to the employee at the work place. The following are the on the job training methods.

  1. Coaching Method: In this method of training, the superior teaches or guides the new employee about the knowledge and skills.
  2. Mentoring Method: Mentoring is the process of sharing knowledge and experience of an employee.
  3. Internship Training Method: A superior gives training to a subordinates or understudy like an assistant to a manager.

(b) Off the Job Training: It is the training method wherein the workers learn the job role away from the actual work place. The following are types of off the job training:

  1. Lecture Method: Under this method trainees are educated about concepts, theories, principles in any particular area.
  2. E-learning Method: E-learning is the use of technological process to access of a traditional classroom or office.

Question 2.
What are the differences between on the job training and off the job training?
Answer:

Basis for comparison On the Job Training Off the Job Training
1. Meaning The employee learns the job in the actual work environment. The training of employees is done outside the actual work place.
2. Cost It is cheapest to carry out. It is costly due to the expenses like separate training room, specialist, etc.
3. Suitable for Suitable for manufacturing related jobs. It is suitable for managerial jobs.
4. Approach Practical approach Theoretical approach
5. Carried out Provided by the experienced employee Provided by the experts
6. Methods Coaching, mentoring, apprenticeship, job rotation Seminar, lectures, vestibule, field trip, e-leaning

Question 3.
Explain the benefits of training.
Answer:
(i) Benefits to the Organization:
(a) It improves the skill of employees and increase the productivity.
(b) It reduces wastages of materials and idle time.
(c) It minimizes the time for supervision.
(d) It reduces the frequent accidents at workplace and consequent payment of compensation.

(ii) Benefits to the Employees:
(a) It increases the knowledge, skill of the employees.
(b) It enables him to gain promotion in shorter time.
(c) It improves the employees productivity.
(d) Employees get higher earnings through incentives and rewards.

(iii) Benefits of Customer:
(a) Customers get better quality of product and service.
(b) Customers get innovative products or value added or feature rich products.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Employee Training Method Additional Questions and Answers

I. A. Choose the Correct Answer

Question 1.
On the job training is given to the employee at the ____________
(a) college
(b) home
(c) workplace
(d) none of the above
Answer:
(c) workplace

B. Fill in the blanks

  1. Mentoring method of training is always used for ____________employees
  2. ____________is a person who teaches skills to the employees.

Answers:

  1. Managerial
  2. Trainer

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is meant by off the job training?
Answer:
Off the job training is the training method where the workers/employees learn the job role away from the actual workplace.

Question 2.
Write a note on internship training.
Answer:
When a superior gives training to subordinates, it is called internship training. The subordinates learn through experience and observation by participating in handling day to day problems.

III. Short Answer Questions

Question 1.
Explain any three purposes of training.
Answer:
The purposes of training are as follows:

  1. Improved Quality of Work- Training helps to focus on specific area and enables the employees to increase the quality of work carried out by them.
  2. Prevention of obsolescence- Training helps to learn more knowledge regarding the latest techniques and trends.
  3. Improved Safety Measures- Employees gain awareness about the risks involved in job and safety measure to be adopted through a proper training program.

Case Study

Hemalatha is the MD of Aravindh Textile manufacturing company. Her company produces textiles which has a good sales record in Indian market as well as foreign market. Hemalatha plans to buy new tech machineries for her company. But she first decides to give a training program to her employees about the new machineries.

Question (i)
What kind of training program should she provide to his employees?
Answer:
She should provide on the job training program to her employees, at the workplace itself.

Question (ii)
What kind of benefits do the employees gain from that training program?
Answer:
The employees leam the techniques to operate the machineries. It will increase the production.

We as a team believe the information prevailing regarding the Tamilnadu State Board Solutions for 12th Commerce Chapter 12 Employee Training Method Questions and Answers has been helpful in clearing your doubts to the fullest. For any other help do leave us your suggestions and we will look into them. Stay in touch to get the latest updates on Tamilnadu State Board Solutions for different subjects in the blink of an eye.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *