Students can Download Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4 Pdf, Tamil Nadu 12th English Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

TN State Board 12th English Model Question Paper 4

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Time: 2 1/2 Hours
Maximum Marks: 90

General Instructions:

  • The question paper comprises of four parts.
  • You are to attempt all the sections in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  • All questions of Part I, II, III, and IV are to be attempted separately.
  • Question numbers 1 to 20 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding option code.
  • Part II has got two sections. The questions are of two marks each. Question numbers 21 to 26 in Section I and Question numbers 27 to 30 in Section II are to be answered in about one or two sentences each.
  • Question numbers 31 to 40 in Part III are of three marks each and have been divided in three sections. These are to be answered as directed.
  • Question numbers 41 and 47 in Part IV are of five marks each. These are to be answered as directed.

Part -1

I. Answer all the questions. [20 x 1= 20]

Choose the correct synonyms for the underlined words from the options given:

Question 1.
They had tangled hair.
(a) shiny (b) matted (c) straight (d) smooth
Answer:
(b) matted

Question 2.
The best manner of making it is the subject of violent disputes.
(a) agreements (b) applauses (c) conflicts (d) discussions
Answer:
(c) conflicts

Question 3.
Suffering seems cruelly prevalent in the world today.
(a) unique (b) uncommon (c) common (d) fair
Answer:
(c) common

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Choose the correct antonyms for the underlined words from the options given:

Question 4.
They wear over-sized high altitude boots.
(a) height (b) light (c) depth (d) sound
Answer:
(c) depth

Question 5.
I felt a sense of freedom.
(a) liberty (b) slavery (c) equality (d) fraternity
Answer:
(b) slavery

Question 6.
They were now frozen solid.
(a) thick (b) liquid (c) concrete (d) firm
Answer:
(b) liquid

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Question 7.
Choose the correct combination for the compound word “bleaching Powder”.
(a) Noun+ Verb (b) Verb + Noun (c) Gerund + Noun (d) Preposition + Noun
Answer:
(c) Gerund + Noun

Question 8.
Choose the correct expansion of CMO.
(a) Chief Marketing Officer (b) Chief Managing Officer (c) Chief Mediocre Officer (d) Chief Maritime Organisation
Answer:
(a) Chief Marketing Officer

Question 9.
Choose the meaning of the foreign word in the sentence:
‘Tina really loves to make croissants because they taste better than other types of bread’.
(a) sweater (b) pastry (c) beverage (d) soup
Answer:
(b) pastry

Question 10.
Choose the correct combination for the blended word “Brunch”.
(a) Break + lunch (b) Post + lunch (c) breaking + lunch (d) Breakfast + lunch
Answer:
(d) Breakfast + lunch

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Question 11.
Choose the clipped form of the word diskette.
(a) disk (b) disc (c) dike (d) kette
Answer:
(b) disc

Question 12.
A collection of selected literary passages is called
(a) Eulogy (b) Arthrology (c) Analogy (d) Anthology
Answer:
(d) Anthology

Question 13.
Form a derivative by adding the right prefix to the word experienced.
(a) re (b) in (c) un (d) dis
Answer:
(b) in

Question 14.
Fill in the blanks with a suitable relative pronoun.
Most of the girl students Mrs. Jeyaseela had informed came for the special class.
(a) which (b) who (c) whom (d) that
Answer:
(c) whom

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Question 15.
Fill in the blanks with a suitable preposition.
Shankar has been absent Tuesday.
(a) from (b) for (c) since (d) till
Answer:
(c) since

Question 16.
Choose the correct question tag for the following statement.
Amanda would like to get a scholarship,?
(a) wouldn’t she (b) was she (c) can’t she (d) has she
Answer:
(a) wouldn’t she

Question 17.
Choose the suitable meaning or idiom found in the following sentence.
I have given my bike to a new mechanic for service. Hope he delivers the goods!
(a) produce bike (b) to create a bike (c) give the bike (d) do what is expected or promised
Answer:
(d) do what is expected or promised

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Question 18.
Substitute the underlined word with the appropriate polite alternative. Sam is buying a used car.
(a) pre-loved (b) tried (c) different (d) challenged
Answer:
(a) pre-loved

Question 19.
Choose the correct sentence pattern for the following sentence.
They were selling wild strawberries.
(a) SVOA (b) SVCO (c) SVIODO (d) SVIODOA
Answer:
(b) SVCO

Question 20.
Fill in the blank with a suitable phrasal verb.
Jacopo to the door handle of the car.
(a) looked at (b) brought forth (c) sent out (d) came up
Answer:
(d) came up

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Part II
Section -1

Read the following sets of poetic lines and answer any four from it. [4 x 2 = 8]

Question 21.
“All through the summer at ease we lay,
And daily from the turret wall
We watched the mowers in the hay”
(a) How did the soldiers spend the summer days?
(b) What could they watch from the turret wall?
Answer:
(a) They spent the summer days gazing out of the castle. They were ready to shoot the enemy at sight who were at half-a kilometer distance. But none came near. So, they were relaxed.
(b) They could watch the farmers mowing at a distance from inside their turret walls.

Question 22.
“But not because of its magnificence Dear is the Casuarina to my soul:
Beneath it we have played; though years may roll,”
(a) What is not the cause for Toru Dutt’s love for the Casuarina tree?
(b) What makes the tree dear to the poet?
Answer:
(a) The magnificence or the impressive appearance of the tree is not the cause for Toru Dutt’s love for the Casuarina tree.
(b) As children, the poet and her friends had played under the tree. This experience has made the tree dear to the poet.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Question 23.
“And then the justice,
In fair round belly with good capon lin’d,
With eyes severe and beard of formal cut,
Full of wise saws and modern instances; ”
(а) Whom does justice refer to?
(b) Describe his appearance.
Answer:
(a) Justice refers to a man in his fifth stage when he becomes critical of everyone else’s opinion in life.
(b) He has a pot belly and is fond of eating delicacies.

Question 24.
“…I mete and dole
Unequal laws unto a savage race,
That hoard, and sleep, and feed, and know not me. ”
(a) What does Ulysses do?
(b) Did he enjoy what he was doing? Give reasons.
Answer:
(a) Ulysses, like a grocery shop owner, measures and delivers rewards and punishments unto a large number of uncivilized citizens.
(b) No, he did not enjoy his work. He does not like the idea of ministering variable justice to people who like “drones” or animals just eat, sleep and multiply their kind. He wants to leave such work to his son.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Question 25.
“Life is hard; be steel; be a rock.”
(а) How should one face life?
(b) Identify the figure of speech in the above line.
Answer:
(a) One should face life like a steel.
(b) Metaphor

Question 26.
“Legs wide, arms locked behind,
As if to balance the prone brow
Oppressive with its mind.”
(а) Whose action is described here?
(b) What is meant by prone brow?
Answer:
(a) Napoleon Bonaparte’s action is described here.
(b) “Prone brow” means brow accustomed or inclined down to contemplate on serious matters.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

SECTION – 2

Answer any three of the following questions. [3 x 2 = 6]

Question 27.
Report the following dialogue:
Answer:
Michael: “What are you doing here, Shil? I haven’t seen you since June.”
Shil : “I’ve just come back from my holiday in Ireland.” .
Michael asked Shil what she was doing there and that he hadn’t seen her since June. Shil said that she had just come back from her holiday in Ireland.

Question 28.
Sheena must consult a dermatologist. Otherwise she will not know what her problem is. (Combine using ‘if’)
Answer:
If Sheena does not consult a dermatologist, she will not know what her problem is.

Question 29.
Rewrite the sentence making an inversion in the conditional clause.
Answer:
If you should require any further information, please contact us at our office in Madley Street.
Should you require any further information, please contact us at our office in Madley street.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Question 30.
Leonardo da Vinci, who was a renowned painter and sculptor, was also an inventor and scientist. (Change the following into a simple sentence)
Answer:
Leonardo da Vinci, a renowned painter and sculptor, was also an inventor and scientist.

Part-III
Section -1

Explain any two of the following with reference to the context [2 x 3 = 6]

Question 31.
How can this shameful tale be told?
Answer:
Reference: This line is from Edwin Muir’s poem “The Castle”.

Context: The narrator feels disgraced that their strong castle was overtaken without a groan.

Explanation: There was no fight. They were helpless because under the cover of darkness, they were sold for gold by the aged warder. It was a shameful and treacherous act of betrayal. The castle had fallen due to the greed of an aged warder. The narrator is hesitant to disclose the shameful betrayal to outsiders.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Question 32.
When first my casement is wide open thrown At dawn, my eyes delighted on it rest;
Answer:
Reference: These lines are from the poem ‘Our Casuarina Tree” written by Torn Dutt.

Context: The poet says these words while talking about the early influences of the Casuarina tree in her life.

Explanation: The young poet’s day started with seeing the tree with delight. The very first thing she used to see was the Casuarina tree through her casement (i.e.) door like window. The emotional bonding between herself and the giant Casuarina tree is beyond reason.

Question 33.
I cannot rest from travel: I will drink Life to the lees:
Answer:
Reference: These lines are from the poem ‘Ulysses” written by Alfred Tennyson.

Context: Ulysses says these words after settling down in his kingdom. He feels restless as he has stopped travelling and having adventures.

Explanation: Ulysses, after spending many years in the seas returns to Ithaca and starts ruling his country. However, his heart is not in the administration of his kingdom. He wants to sail again. At this context he says these words. He wishes to enjoy life to the fullest and so he can’t afford to idle away his remaining life as a king.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Section – 2

Answer any two of the following questions in about 30 words. [2 x 3 = 6]

Question 34.
Describe the appearance of Nicola and Jacopo.
Answer:
One boy had worn Jersey and cut-off khaki pants. The other had a shortened army tunic gathered in loose folds about his skinny frame. They had tangled hair and dark earnest eyes.

Question 35.
What thoughts troubled Dr. Christiaan Barnard as he neared the end of his career as a heart surgeon?
Answer:
Towards the end of his career, Dr. Christiaan Barnard was troubled by the suffering of people and especially of young children. He could not accept the fact that twelve million children are unlikely to reach the age of one and about six million children die annually before reaching the age of five.

Question 36.
How did the firm snow at the higher regions fill them with hope?
Answer:
They were a little perturbed by slippery soft snow. As they reached higher up, they felt better. As one bottle of oxygen got exhausted, their load was now less. As Hillary’s axe bit into the first steep slope of the ridge, his high hopes were realized. The snow was crystalline and film. They were able to make comfortable belays to haul themselves up slowly.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Section – 3

Answer any three of the follow ing questions in about 30 words each.

Question 37.
Study the pie chart given and answer the questions that follow.
Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4 1
(a) Name the drug which has the least sale record in the store.
(b) How many types of drugs are being sold at this store?
(c) Which drug is twice the sale of analgesics?
Answer:
(a) Sedatives have the least sale record in the store.
(b) Five types of drugs are sold in the store.
(c) Antibiotics is sold twice as much as analgesics.

Question 38.
Write a dialogue of minimum 3 exchanges between a tourist and a guide.
Answer:
Tourist: Could you please tell me which are the important locations in Kanchipuram to be seen?
Guide: Of course yes, you must visit Kailasanathar Temple and Thennangur Panduranga Temple.
Tourist: Could I cycle to those locations?
Guide: Yes of course, let me bring my bicycle too. I will show you important things just for a price of Rs. 1000/
Tourist: Don’t you think your price is a bit high?
Guide: Okay. Last price Rs. 750/-

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Question 39.
Describe the process of making a cup of tea.
Answer:
Boil water in a bowel. Add tea leaves. Wait till the water turns red or black. Now turn off the stove. Use a filter to remove the tea leaves from the essence. Now add hot milk and sugar to your taste. Those who prefer black tea need not add milk.

Question 40.
Complete the proverbs using the word given below.
Answer:
(a) A soft answer turns away ……………….. (villain, wrath, friend)
(b) A picture is worth a ……………….. words, (beautiful, thousand, describe)
(c) A bird in hand is worth ……………….. (hundreds, the freedom, two in the bush)
Answer:
(a) wrath (b) thousand (c) two in the bush

PART – IV

Answer the following questions: [7 x 5 = 35]
Answer in a paragraph in about 150 words.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Question 41.
What message is conveyed through the story, ‘Two Gentlemen of Verona’?
Answer:
Adversity is a touchstone of virtue. Both the little boys resemble tea leaves. Their best essence comes to limelight when they find themselves in hot waters. But they don’t complain. One does not give up on family relations when misfortune strikes. The bond becomes strong as the bond demands selfless sacrifice. The nobility of human life emerges from the precious lessons one learns from the supreme sacrifices of Nicola and Jacopo. One who shoulders the responsibility of taking care of the loved ones, irrespective of age, is an exemplary gentleman worthy of emulation. The primary motivational force of an individual is to find meaning in life. Both the little boys had a specific purpose for their life. They had made up their minds to do what ever work possible to earn money to save their sister and restore her singing career.

Or

How did Hillary and Tenzing prepare themselves before they set off to the summit?
Answer:
They started up their cookers and drank lots of lemon juice and sugar. Then they took sardines and biscuits. Hillary cleaned the ice off the oxygen sets. He rechecked and tested them. He had removed his boots which had become wet the day before. They were now frozen solid. It would be very challenging to start climbing ice-cold Himalayas with such wet and chilling boots.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

So, he cooked them over the fierce flame of Primus and managed to soften them up. They were also conscious of the probability of braving snow storms during the ascent. They fortified their clothing with wind proof and also pulled three pairs of gloves silk, woollen, and windproof on to their hands. At 6.30 a.m. they crawled out of their tent into the snow. They hoisted their 30 lb. of oxygen gear on their backs. Connecting their oxygen masks they turned on the valves to bring life-giving oxygen into their lungs. Taking a few deep breaths, they got ready to go.

Question 42.
Describe the reminiscences of the poet, when she sees the casuarina tree.
Answer:
The poet remembers how her days started with the sight of the Casuarina tree from her casement. She remembers how her loving companions played under the giant Casuarina tree. The memory of her beloved companions bring hot tears because they had succumbed to cruel tuberculosis. She remembers how well the tree accommodated birds to sing songs during days and nights. The tree had allowed the creeper to embrace it like a lady love. Though it sapped its vitality, like a gallant lover, allowed the creeper to stay around its neck like a scarf. She remembers how a baboon seated at the crest of the tree had watched beautiful sunrise while her young ones were leaping and playing in the lower branches of the giant tree.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Or

Explain how the poet guides his son who is at the threshold of manhood, to face the challenges of life.

The poet shares his wisdom with his son who is at the threshold of manhood. He persuades his son to be hard like steel or rock to withstand challenges and unforeseen betrayals in life. A person with soft heart will crumble before a breach of trust. Similarly he wants his son to be discerning enough to be soft when needed to grow like a frail flower plant splitting a rock. Occasionally one has to go with the current because life is at times fertile with a lot of opportunities to grow even among the harshest circumstances. ‘Rich soft wanting’ can help a person to win against all odds. He reiterates this idea by explaining how gentleness can reform a hardened criminal when lashes would, in contrast, harden them further.

Question 43.
Write a paragraph of about 150 words by developing the following hints:
Martha and John – grudge – underpaid two decades – punishment – condemned the bribe – abusive language – one hundred thousand dollars – changed attitude – testify – three words – corrupt practices.
Answer:
Martha and John cherished a grudge against Gresham for having underpaid Baldwin for about two decades. They openly said that he deserved punishment. Initially Gresham condemned the bribe claimed as a difference in salary paid. Had he been made a similar offer he claimed he would have asked him to go to the devil. Baldwin said that having been a friend he couldn’t use such an abusive language. Casually John asked how much he offered.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Baldwin said that it was one hundred thousand dollars. Suddenly Martha and John changed their attitude towards Gresham. John viewed a shame if Gresham got indicted because he shared his name. Martha also desperately tried to convince him not to testify against Gresham. John even suggested that he could say those three words “I don’t remember” as the depositor would not lose a cent. Baldwin felt miserable because the family members who he wanted to feel proud of his uprightness wanted him to crossover to the side of corrupt practices because of the generous offer made by Gresham.

Or

“Remember Caesar” – light hearted comedy – tragic hero – rose tree planting-great loss to England – great impartial judge – Mrs. Weston’s entry – eating a game pie – immediate worry – French and Dutch – assassinate – pepper – bread – judge and his assistant – pet dishes – handful of candles – stay underground – infernal machine – doctor disapproves of excitement – nonsense and whimsical behavior – 15th March.
Answer:
Remember Caesar is a light hearted comedy. The name Caesar is the name of a. tragic hero Julius Caesar in one of the plays of William Shakespeare. Weston gives an appointment to Mr. Caesar to discuss rose tree planting work in his garden. Just to remind him of the proffered appointment, he scribbles two words “Remember Caesar” and keeps that scrap of paper in his coat pocket. Roger, the assistant of the judge elevates him to the level of a tragic hero. He flatters the judge that his death could be a great loss to England as he was a great impartial judge whose integrity could not be bargained or bribed. Mrs. Weston’s entry lightens up the whole drama and the tragedy transitions into a dark comedy.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Lady Weston keeps hinting about earlier attempts when he was eating a game pie. She becomes seriously playful when she says, “you’ve always wanted to be a great man and now you’ve got your wish. They don’t assassinate nobodies.” She cool-headedly tells her husband that he can stay indoors and have drinks. Lady Weston asks her husband if someone was planning to murder him. He says, “obviously”. She gives a curt retort, “I wonder someone hasn’t done it long ago. A great many people must hate judges. And you are a strict judge, they say.”

When Weston says he has instructed Roger to barricade all doors, her immediate worry is about the grocery awaited. She asks if he was expecting both French and Dutch together in the attempt to assassinate. When Weston asks if a little pepper was more important to her than her husband’s life, she says that he would be the first person to complain if the bread was short and the gravy thin. The cook disobeys the order. She has never been “behind the bars”. She will handle any one who enters by the kitchen. A judge and his assistant want the door locked but a cook is not afraid. Lady Weston doesn’t want to send away the cook. She is practical. She wants her to stay back to cook his pet dishes.

Lady Weston brings a handful of candles to keep the room lit if Mr. Weston has to stay underground for a while. A velvet coat is construed as an infernal machine that could blow up the whole place is smothered with books inside a pail of water to the great annoyance of Lady Weston. She casually reminds her husband that doctor disapproves of excitement. It was only on this account, Lady Weston bears the nonsense and whimsical behaviour of Mr. Weston. The arrival of Mr. Caesar only sorts out the knot. The judge remembers to meet Mr. Caesar on 15th March.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Question 44.
Write a summary or Make notes of the following passage.
Answer:
The greatness of a country depends upon its people. India is fortunate to have vast human resources. Our countrymen are second to none in intelligence and in doing hard work. From the ancient period, Indians excelled in art architecture, knowledge of metals, medicines, literature etc. After our independence in 1947, the government took steps to improve our country in all spheres. By the five-years plans, provisions are made for the development of the country.

The first five-year plan was specially designed to improve irrigational methods. By the green revolution, we attained self-sufficiency in the field of agricultural production. The present age is the atomic age. India too established an Atomic Energy Commission under the guidance of Dr. Bhabha. India made the first successful nuclear explosion on 18th May, 1974. This made India the sixth member of the world nuclear club. It was purely the efforts of the Indian Scientists alone. We have sent our Indian Cosmonaut to space also on 3rd April, 1984. Shri Rakesh Sharma, the best pilot of the India Air Force travelled.into space with two Soviet Spaceman in Soyuz I Spaceship.

Summary

No. of words given in the original passage: 185
No. of words to be written in the summary: 185/3 = 62 ± 5

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Rough draft
Indians have been great human resources. Since ancient times, the have excelled in various fields such as metallugry nedicineand architecture in ancient period itself. After 1947, the Government through five year plan attend selfi-sufficiency in agricultural production. Gradually the Government focused on developing atoimic energy andspace technology. Atomic implosion in 1974 and conquest of space in 1984 are best examples of Indians success in joining space club and energy development.

Fair draft True Indians
Ancient Indians proved their expertise in metallurgy, medicine and architecture. After 1947, the country focused on agricultural self-sufficiency through five year plans. She attained it in, agricultural production. Then India joined the small band of atomic energy producing countries and by atomic explosion in 1974 proved her power. She also joined space club, in 1984 by sending Rakesh Sharma to space.

No. of words in the summary: 61

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Or

Notes
Title: True Indians

Indians
best human resources
excelled in architecture, metallurgy and medicine

Five year plans
initial agriculture development
Energy development focus

Drive future
atomic energy nuclear implosion on 18th may 1974.

Space
Indian Cosmonaut on 3rd April 1984 – Rakesh Sharma I Cosmonaut.

Question 45.
As Cultural Secretary of your school, write a letter to the Cultural Program Coordinator, DAV Public School requesting him/her for details regarding the inter¬school competitions to be held on 20.3.2020.
Answer:
05 Jan, 2019
From
B. Amrita
Chettinad School
Ramapuram
Chennai

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

To
Cultural Program
Co-ordinator
DAV Public School
Perambur
Chennai
Sir,

Sub: Information regarding inter-school competitions

We have received the notification about the inter-school competitions to be held in your school. Kindly confirm the details that is mentioned in the poster.

  • Participants from school: 30 No.’s
  • Registration fees : Rs. 500/- (DD attached)
  • Time of entry: 8.30 a.m.
  • No. of competitions a participant can take part in: 3
  • No. of teachers to accompany students: 3
  • Last date for registration: 10.02.2020

The specific conditions and eligibility criteria may please be intimated to us.
I hope you will provide the necessary information at the earliest.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Yours faithfully
B. Amrita

Sports Secretary

Address on the envelope
To :
The Cultural Programme Co-ordinator
DAV Public School, Perambur
Chennai

[OR]

Write a paragraph in about 150 words on “The Importance Of Education That Gives Power To An Individual.”

Education Gives Power

Education provides us knowledge. It trains our mind and sharpens our skills and abilities. Education refines our tastes and temperaments and builds our thought process. Vocational courses help young boys to earn and learn together. They provide means of earning livelihood and open the route to employment. Professional courses, as is evident from the name itself, equip us for adopting various professions. Some of these highly skilled professionals seek placements or jobs in esteemed companies and business concerns. Thus education is important for our survival.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Decent living is impossible without good income or high salary. Education improves the quality of our life and frees us of superstition, foolish, meaningless mind-blocks and rituals. If women are educated the whole family benefits as the food is hygienically prepared, children are healthy, well-mannered and disciplined. Education gives us power over our environment. We can control the situation and shape our destiny. Education spreads awareness among people and gives them freedom from socialills. It makes people independent by providing them means to earn their living. They become responsible citizens and realise their rights and duties. In short, education gives one power.

Question 46.
Spot the errors and rewrite the sentences correctly.
(a) The collection ‘Fragrant flowers’ are quite interesting.
(b) It is an great honour to welcome you.
(c) Beside tennis, I play Cricket.
(d) The Chief Manager along with his deputies are visiting the factory tomorrow.
(e) Many have arrested at the meeting.
Answer:
(a) The collection ‘Fragrant flowers’ is quite interesting.
(b) It is a great honour to welcome you.
(c) Besides tennis, I play Cricket.
(d) The Chief Manager along with his deputies is visiting the factory tomorrow.
(e) Many have been arrested at the meeting.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

[OR]

Fill in the blanks correctly.
(а) This ………………. is made out of plaster of Paris ………………. and painted after it solidifies. (flower/flour)
(b) I ………………. speak two languages. (Use a modal in the given blank.)
(c) I am so tired! I ………………. take a nap. (use a semi-modal)
(d) I ………………. (sing) since I was four years old. (use a proper tense)
Answer:
(a) flower/flour (b) can (c) need to (d) have been singing

Question 47.
Identify each of the following sentences with the fields given below
(a) The flight was cancelled due to fog.
(b) Spicy food can cause acidity in the stomach.
(c) Meena stumbled upon a chance to practice running a race.
(d) The company has recommended a dividend of 75 percent.
(e) The monitor is not working. Get it repaired.
[Sports, Weather, Commerce, Nutrition and Dietetics, Computer]
Answer:
(a) Weather (b) Nutrition and Dietetics (c) Sports (d) Commerce (e) Computer

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

[OR]

Read the following passage and answer the questions in your own words.
During the holidays, many people hang mistletoes over doorways. People share kisses under this evergreen plant, which is a popular Christmas tradition. However, one should never let the image of a romantic plant used during the happy times of the holidays fool. In the forests where they’re from, mistletoes can do some real damage. Let’s see the different ways in which they do harm others.

The mistletoe plant is evergreen. This means it has leaves that remain green throughout the year. It is poisonous and has white berries and small, yellow flowers. The mistletoe lives on other plants, taking water and nutrients from these plants. For this reason, mistletoes are considered parasites.

The white berries of the mistletoes contain seeds. Some birds and mammals like to feed on these berries. When they do, the seeds may attach to the animal eating the berries. The animal may carry the seeds to another part of the tree or shrub. They may also carry the seeds to another plant altogether. The seeds start to grow roots that dig through the bark of the tree or shrub. The roots grow into the tissues of the plant they’ve taken over.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

That’s how mistletoes take nutrients and water away from the host plants. Mistletoe can be hard to remove once it infects a plant. The best way to fight off a mistletoe infestation is to cut off the infected branch completely. If the mistletoe takes over more parts of the plant, it can start to weaken the plant and make it harder for it to grow.

As mistletoes grow in the trees, they become a thick mix of branches and stems. This big mass is sometimes called a “witch’s broom.” Some animals nest in these witches’ brooms. These animals include chickadees, house wrens, and most Cooper’s hawks.

Questions:
(a) What is a popular Christmas tradition?
(b) Why is mistletoes considered a parasite?
(c) What is the best way to ward off the mistletoe infestation? id) What is called a ‘witch’s broom’?
(ie) Which animals nest in the witches’ brooms?
Answers:
(a) During Christmas holidays, many people hang mistletoes over doorways. People share kisses under mistletoes, an evergreen plant hung over doorways. This is a popular Christmas tradition.
(b) The mistletoe lives on other plants, taking water and nutrients from these plants. Hence, mistletoes are considered parasites.
(c) Mistletoe can be hard to remove once it infects a plant. The best way to fight off a mistletoe infestation is to cut off the infected branch completely.
(d) Mistletoes that grow in the trees become a thick mix of branches and stems. This big mass is called a “witch’s broom.”
(e) Some animals like chickadees, house wrens, and most Cooper’s hawks nest in the witches’ brooms.

Tamil Nadu 12th English Model Question Paper 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *