You can Download Samacheer Kalvi 9th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 6 Trigonometry Additional Questions

Exercise 6.1

Question 1.
Find the six trigonometric ratios of the angle 6 using the diagram
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 6 Trigonometry Additional Questions 1

Question 2.
If 3 cot θ = 1, then find the value of \(\frac{3 \cos \theta-4 \sin \theta}{5 \sin \theta+4 \cos \theta}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 6 Trigonometry Additional Questions 2

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 6 Trigonometry Additional questions

Question 3.
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 6 Trigonometry Additional Questions 3
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 6 Trigonometry Additional Questions 4
Hence proved

Question 4.
If 3 (tan θ) + 4 (sec θ × sin θ) = 24. Then find all the trigonometric ratios of the angle θ.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 6 Trigonometry Additional Questions 5

Question 5.
From the given figure, find all the trigonometric ratios of angle θ.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 6 Trigonometry Additional Questions 6

Exercise 6.2

Question 1.
Find the value of sin 3x. sin 6x. sin 9x when x = 10°
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 6 Trigonometry Additional Questions 50

Question 2.
Find the value of cot 15°. cot 30°. cot 45°. cot 60°. cot 75°
Solution:
cot (90° – 75) cot (90° – 60°) cot 45° cot 60° cot 75°
= tan 75° tan 60° (1) cot 60° cot 75° = 1

Exercise 6.3

Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 6 Trigonometry Additional questions

Question 3.
Find the value of cos 19° 59′ + tan 12° 12′ + sin 49° 20′.
Solution:
cos 19° 59′ + tan 12° 12′ + sin 49° 20′ = 0

Question 4.
Given that sin α = \(\frac{1}{\sqrt{2}}\) and tan β = \(\sqrt{3}\) . Find the value of α + β.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 6 Trigonometry Additional Questions 60

Question 5.
Find the value of \(\frac{\cos 63^{\circ} 20^{\prime}}{\sin 26^{\circ} 40^{\prime}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Chapter 6 Trigonometry Additional Questions 61
Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 6 Trigonometry Additional questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *