You can Download Samacheer Kalvi 8th Social Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Social Science Civics Solutions Term 1 Chapter 2 Citizen and Citizenship

Samacheer Kalvi 8th Social Science Citizen and Citizenship

I. Choose the correct answer

Citizen And Citizenship Class 8 Question 1.
Which of the following is not a condition for becoming the citizen of India?
(a) Birth
(b) Acquiring property
(c) Descent
(d) Naturalization
Answer:
(b) acquiring property

Question 2.
……………. of the Constitution of India deals with the Citizenship.
(a) Part II
(b) Part II Article 5 – 11
(c) Part II Article 5 – 6
(d) Part I Article 5 – 11
Answer:
(b) Part II Article 5 – 11

Question 3.
Who is called the first citizen of India?
(a) The Prime Minister
(b) The President
(c) The Chief Minister
(d) The Chief Justice of India
Answer:
(b) The President

II. Fill in the Blanks

  1. …………….. of a state enjoy full civil and political rights.
  2. Our Indian Constitution provides for only ……………… citizenship.
  3. An Indian citizen who is residing outside India and holds an Indian passport are called ……………..
  4. All have right and ……………. responsibility citizens.
  5. ……………. is an idea enabling young people to access and participate in shaping modem society.

Answer:

  1. Citizens
  2. Single
  3. Non – Resident Indian
  4. Civic
  5. Global citizenship

III. State true or false

Question 1.
USA has single citizenship.
Answer:
False
Correct statement:
USA has dual citizenship.

Question 2.
OCI card holder has voting rights in India.
Answer:
False
Correct statement:
OCI card holder has no voting rights in India.

Question 3.
Citizen of India can enjoy Fundamental Rights guaranteed by our constitution.
Answer:
True

Question 4.
Nationality can be change and citizenship can not be changed.
Answer:
False
Correct statement:
Nationality cannot be change and citizenship can be changed

IV. Consider the following statements. Tick (V) the appropriate answer

Question 1.
Indian Citizen of a person can be terminated if
I. a person voluntarily acquires the citizenship of some other country.
II. a person who has become a citizen through registration.
III. the Government of India is satisfied that citizenship was obtained by fraud.
IV. a citizen who is by birth indulges in trade with an enemy country during war.

(a) I and II are correct.
(b) I and III are correct
(c) I, III, IV are correct.
(d) I, II, III are correct.
Answer:
(b) I and III are correct

Question 2.
Assertion – When Pondicherry becomes the part of India in 1962, the people lived there became Indian citizens.
Reason – It was done by one of the provisions of the Act of 1955 – by incorporation of Territory.

(a) R is the correct explanation of A
(b) R is not the correct explanation of A
(c) A is wrong but R is correct.
(d) Both A and R are wrong.
Answer:
(a) R is the correct explanation of A

V. Answer the following in one or two sentences

Question 1.
Name the types of citizens?
Answer:
There are two types of citizens, Natural and Naturalised citizens.

  1. Natural citizens: are the citizens by birth.
  2. Naturalised citizens: are the one who acquires citizenship.

Question 2.
What are the Rights that a citizen can enjoy in our country?
Answer:

  1. Fundamental Rights
  2. Right to vote in the election to the Lok Sabha and the State Legislature
  3. Right to hold certain public offices
  4. Right to become the Member of Parliament and State Legislature.

Question 3.
Mention any three qualities of a good citizen.

  1. Loyalty to the Constitution.
  2. Obeys laws.
  3. Contributes to society and community and performs civic duty.
  4. Quality of goodness and justice.
  5. Respecting diversity.

Question 4.
Name the five ways of acquiring citizenship.
Answer:

  1. By Birth
  2. By Descent
  3. By Registration
  4. By Naturalisation
  5. By incorporation of Territory

Question 5.
What do you know about the citizenship Act of 1955?
Answer:
This act is to provide for the acquisition and trermination of Indian citizenship. The citizenship Act of 1955 prescribes five ways of acquiring citizenship. They are by birth, descent, registration, naturalisation and incorporation of territory.

VI. Answer the following

Question 1.
On what grounds that the citizenship of a person is cancelled?
Answer:
1. Renunciation:
(is a voluntary act) when a person after acquiring the citizenship of another country gives up his/her Indian citizenship.

2. Termination:
(takes place by operation of law) When an Indian citizen voluntarily acquires the citizenship of another country; he/she automatically ceases to be an Indian citizen.

3. Deprivation:
(is a compulsory termination) The citizenship is deprived on the basis of an order of the Government of India in cases involving acquisition of Indian citizenship by fraud, false representation or being disloyal to the Constitution.

VII. Student Activity

Question a.
Tabulate: How will you be a good citizen inside the classroom and outside the classroom.
Answer:
(a) Inside the class room:

  • I will be respectful to others
  • I will value and protect school property
  • will follow school rules.
  • Display good character by being honest and responsible.

(b) Outside the class room:

  • I will take responsibility for what goes on in my community.
  • I will do my part for the common good
  • I will participate in community service.
  • I will help to take care of the environment.
  • Will obey the law.

Question b.
My responsibility as a Good Citizen (write any three points)

  1. At Home
  2. At School
  3. To myself
  4. To the Environment

Answer:
At Home:

  • Being responsible
  • Using magic words and caring deeds
  • Being helpful

At School:

  • Being respectful
  • Follow rules
  • Being patriotic

To myself:

  • Being honest
  • Being self disciplined
  • Displaying good character

To the Environment:

  • Being compassionate
  • Socially responsible

Samacheer Kalvi 8th Social Science Civics Citizen and Citizenship Additional Questions

I. Choose the correct answer

Question 1.
A person born in India on or after 26th January 1950 but before 1 July 1987 is an Indian citizen by ……………..
(a) Birth
(b) Descent
(c) Registration
(d) Natrualation
Answer:
(a) Birth

Question 2.
A citizen of any country, who renounces the citizenship of that country, becomes an Indian citizen by …………….
(a) Descent
(b) Naturalisation
(c) Registration
(d) Incorporation of territory
Answer:
(b) Naturalisation

Question 3.
According to ……………. amendment of our constitution a set of Fundamental duties are prescribed.
(a) 55
(b) 51
(c) 42
(d) 32
Answer:
(c) 42

Question 4.
Pravasi Bharatiya Divas is celebrated once in ……………. years.
(a) 4
(b) 3
(c) 5
(d) 2
Answer:
(d) 2

II. Fill in the blanks

  1. …………….. is the study of the Government.
  2. …………….. is sponsored by Ministry of External Affairs of Government of India.
  3. …………….. and ……………. are two terms that refer to non-nationals of a country.

Answer:

  1. Civics
  2. Pravasi Bharatiya Divas
  3. Alien, Immigrant

III. State True or False

Question 1.
A person bom outside India on or after 10th December 1992 is a citizen of India if either of his parents is an Indian citizen at the time of his birth.
Answer:
True

Question 2.
As per the order precedence, Prime Minister is the first citizen of India.
Answer:
False
Correct statement:
As per the order precedence, President is the first citizen of India.

IV. Consider the following statements. Tick (V) the appropriate answer:

Question 1.
A person acquires citizenship by Registration, if
(i) He is of Indian Origin who is ordinarily resident in any country or place outside India.
(ii) He is of Indian Origin who is ordinarily resident in India for five years before applying for registration.
(iii) He marries a citizen of India and is ordinarily resident in India for seven years before applying for registration.

(a) i and ii are correct
(b) ii and iii are correct
(c) i is correct (d) i and iii are correct
Answer:
(d) i and iii are correct

V. Answer in brief

Question 1.
Who is a citizen of a country?
Answer:
Citizen is a person of a country who is entitled to enjoy all the legal rights and privileges granted by a state and is obligated to obey its laws and to fulfill his duties.

Question 2.
Define Citizenship.
Answer:
Citizenship is the status given to the citizens which provide them the right to legally live in a country as long as they want.

Question 3.
Mention one criterion under which a person becomes a citizen of India by Naturalisation.
Answer:
If he is not a citizen of any country where citizens of India are Prevented from becoming subjects or citizens of that country.

Question 4.
Define Nationality.
Answer:
Nationality is the status of belonging to a particular nation by origin, birth basically, it’s an ethnic and racial concept. Nationality of a person cannot be changed.

Question 5.
When is citizenship granted to an individual by the Government?
Answer:
Citizenship is granted to an individual by the government of the country when he/ she complies with the legal formalities. Citizenship can be changed.

Question 6.
What does the term ‘Alien’ refer to?
Answer:
Alien refers to all non-citizens or non – nationals residing in a country.eg. tourists, foreign students.

Question 7.
What do you mean by ‘Immigrant’?
Answer:
Immigrant refers to alien who has been granted the right to reside and work permanently without restriction in a particular country.

Question 8.
What is Global citizenship?
Answer:
Global citizenship is an idea that everyone, no matter where they live is part of a worldwide community rather than as the citizen of particular nation or place. Enabling young people to access and participate in shaping modem society.

Question 9.
Write a note on Overseas Indians’ day.
Answer:
Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Sponsored by Ministry of External Affairs of Government of India is celebrated once in every two years, to “mark the contributions of Overseas Indian Community in the development of India”. The day commemorates the arrival of Mahatma Gandhi in India from South Africa.

VI. Answer the following in Detail

Question 1.
Write a note on the Overseas citizenship of India.
Answer:
1. Non – Resident Indian:
An Indian citizen who is residing outside India and holds an Indian passport.

2. Person on Indian Origin:
A person whose any ancestors was an Indian nationals and who is presently holding another country’s citizenship.(other than Pakistan, Bangaladesh, Sri Lanka, Bhutan,Afghanistan. China and Nepal). The PIO scheme was rescinded w.e.f. 09-01-2015

3. Overseas Citizen of India Card Holder:
It is an immigration status permitting a foreign citizen of Indian origin to live and work in the Republic of India indefinitely. (Except the citizen of Pakistan and Bangladesh). There are no voting rights for an OCI card holder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *