Students can Download Social Science Economics Chapter 1 Tax and its Importance Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Social Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Samacheer Kalvi 7th Social Science Tax and its Importance Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Taxes are ______ payment.
(a) Voluntary
(b) Compulsory
(c) a & b
(d) None of the above
Answer:
(b) Compulsory

Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 2.
Minimum possible amount should be spent in the collection of taxes is
(a) canon of equality
(b) canon of certainity
(c) canon of economy
(d) canon of convenience
Answer:
(c) canon of economy

Question 3.
This taxation is a very opposite of progressive taxation.
(a) degressive
(b) proportional
(c) regressive
(d) none
Answer:
(c) regressive

Question 4.
Income tax is a
(a) direct tax
(b) indirect tax
(c) a &b
(d) degressive tax
Answer:
(a) direct tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 5.
Which tax is raised on provision of service.
(a) wealth
(b) corporate
(c) wealth
(d) service
Answer:
(d) service

II. Fill in the blanks

  1. _______ is a term for when a taxing authority usually a government levies or imposes a tax.
  2. _______ is the method, where the rate of tax is same regardless size of the income
  3. _______ is paid to the Government by the recipient of gift depending on value of gift.
  4. _______ tax burden cannot be shifted by tax payers.
  5. Indirect tax is ______ elastic.

Answer:

  1. Taxation
  2. Proportional Taxation
  3. Gift tax
  4. Direct
  5. more

III. Match the following

Principle of taxation _ Direct Tax
Estate tax Goods and Service Tax
Excise Tax _ Adam Smith
01.07.2017 Less elastic
Direct Tax Indirect Tax

Answer:

Principle of taxation Adam Smith
Estate tax Direct Tax
Excise Tax Indirect Tax
01.07.2017 Goods and Service Tax
Direct Tax Less elastic

IV. Odd one out:

Question 1.
Which one of the following is not a indirect tax?
(a) Service tax
(b) Value Added Tax(VAT)
(c) Estate duty
(d) Excise duty
Answer:
(c) Estate duty

V. Correct one out:

Question 1.
Which one of the following tax is a direct tax?
(a) Service tax
(b) Wealth tax
(c) Sales tax
(d) Progressive tax
Answer:
(b) Wealth tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

VI. Give short answer

Question 1.
Define tax.
Answer:
Taxes are defined as a compulsory contribution from a person to the government to defray the expenses incurred in the common interest of all without reference to special benefits conferred.

Question 2.
Why taxes are imposed?
Answer:
Everybody is obliged by law to pay taxes. Total Tax money goes to government exchequer. Appointed government decides that how are taxes being spent and how the budget is organized.

Question 3.
Write name of taxation types and draw its diagram.
Answer:
Taxation Types:
There are four types of Taxation:

  1. Proportional Tax
  2. Progressive Tax
  3. Regressive Tax and
  4. Degressive Tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and Its Importance

Question 4.
Write any three importance of tax.
Answer:

  1. Health
  2. Education
  3. Governance

Question 5.
What are the types of tax? and explain its.
Answer:
in modern times taxes are classified into two types. There are:
Direct Tax:

  1. A Direct tax is the tax whose burden is directly borne’ by the person on whom it is imposed, (i.e), its burden cannot be shifted to others.

Indirect Tax:

  1. When liability to pay a tax is on one person and the burden of that tax shifts on some other person, this type of tax is called an indirect tax.

Question 6.
Write short note on Gift Tax and Service Tax.
Answer:
Gift Tax:

  1. Gift tax is paid to the Government by the recipient of gift depending on value of gift.

Service Tax:

  1. Service tax is raised on provision of Service. This tax is collected from the service recipients and paid to the Central Government.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 7.
What is Goods and Service Tax?
Answer:

  1. Goods and Services Tax is a kinds of tax imposed on sale, manufacturing and usage of goods and services.
  2. This tax is applied on services and goods at a national level with a purpose of achieving overall economic growth.

Question 8.
Distinction between the direct and indirect tax.
Answer:

Direct Tax Indirect Tax
1. Burden cannot be shifted by taxpayers Easily be shifted to another person
2. Tax is imposed on personal income and corporate income Taxes imposed on various goods and services
3. Direct tax has no inflation pressure This tax has inflation pressure
4. The impact and incidence are the same in case of direct tax The impact and incidence are different in case of indirect tax
5. Direct tax is less elastic Indirect tax is more elastic

VII. Give brief answer

Question 1.
Write briefly about the principles of taxation.
Answer:

  1. Canon of Equality: The government should impose taxes in such a way that people have to pay according to their ability does not mean equal amount of tax but it means that the burden of a tax must be fair and just.
  2. Canon of Certainity: Certainty creates confidence in the taxpayers cost of collection of taxes and increases economic welfare because it tends to avoid all economic waste
  3. Canon of Convenience: Taxes should be levied and collected in such a manner that provides a maximum of convenience to the taxpayers should always keep in view that the taxpayers suffer the least inconvenience in payment of the tax.
  4. Canon of Economy : Minimum possible money should be spent in the collection of taxes. Collected amount should be deposited in the Government treasury.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 2.
Explain the taxation types.
Answer:
Taxation Types:
There are four types of Taxation:

  1. Proportional Tax
  2. Progressive Tax
  3. Regressive Tax and
  4. Degressive Tax

(i) Proportional Taxation is a method, where the rate of tax is same regardless size of the income. The tax amount realized will vary in the same proportion as that of income. If tax rate is 5% on income, Mr. X getting an income of Rs.1000 will pay. Rs.50, Mr. B will be getting an income Rs.5,000 will pay tax of Rs.50. In short, proportional tax leaves the relative financial status of taxed persons unchanged.

(ii) Progressive Taxation is a method by which the rate of tax will also increase with the increase of income of the person a case of progressive taxation if a person with Rs.1000 income per annum pay a tax of 10% (i.e) Rs.100, a person with an income of Rs. 10,000 per annum pays a tax of 25% (i.e) Rs.2,500 and a person with income of 1 lakh per annum pay the tax of 50% that is Rs.50,000.

(iii) Regressive taxation: it implies that hire the rate of tax furrow income groups than in the case of higher income groups it is a very opposite to progressive taxation.

(iv) Digressive Taxes which are to mildly progressive, hence not very steep, so that high income earners do not make a due sacrifice on the basis of equity, are called digressive. In digressive taxation, a tax may be progressive up to a certain limit; after that it may be charged at a flat rate.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 3.
Explain the importance of tax.
Answer:
Importance of Tax:
Taxes are crucial because governments collect this money and use it to finance under the
following social projects.
Health:

  1. Without taxes, government contributions to the health sector would be impossible.
  2. Taxes go to funding health services such as social healthcare, medical research, social security, etc.

Education:

  1. Education could be one of the most deserving recipients of tax money.
  2. Governments put a lot of importance in the development of human capital and education is central in this development.

Governance:

  1. Governance is a crucial component in the smooth running of country affairs.
  2. Poor governance would have far reaching ramifications on the entire country with a heavy toll on its economic growth.
  3. Good governance ensures that the money collected is utilized in a manner that benefits citizens of the country.

Other important sectors are infrastructure development, transport, housing, etc.

  1. Apart from social projects, governments also use money collected from taxes to fund sectors that are crucial for the wellbeing of their citizens such as security, scientific research, environmental protection, etc.
  2. Some of the money is also channeled to fund projects such as pensions, unemployment benefits, childcare, etc,

Question 4.
Explain the direct and indirect tax with examples.
Answer:
Direct Tax:

  1. A Direct tax is the tax whose burden is directly borne by the person on whom it is imposed, i.e., its burden cannot be shifted to others.
  2. It is deducted at source from the income of a person who is taxed.
  3. Income tax is a direct tax because the person, whose income is taxed, is liable to pay the
    tax directly to the Government and bear the burden of the tax himself. Eg. Corporation tax, wealth tax gift tax estate dirty.

Indirect Tax:

  1. On the other hand when liability to pay a tax is on one person and the burden of that tax shifts on some other person, this type of tax is called an indirect tax.
  2. Indirect Tax is a tax whose burden can be shifted to others.
  3. For example: Service tax, Sales tax, Excise duty, Entertainment tax.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 5.
Why need for tax on people welfare? And explain it.
Answer:

  1. The levying of taxes aims to raise revenue to fund governing or to alter prices in order
    to affect demand.
  2. Some of these include expenditures on economic infrastructure like, transportation, sanitation, public safety, education, health-care systems, etc., military, scientific research, culture and the arts, public works, public insurance, etc. and the operation of government itself.
  3. When expenditures exceed tax revenue, a government accumulates debt. A portion of taxes may be used to service past debts.
  4. Governments also use taxes to fund welfare and public services. These services can include education systems, pensions for the elderly, unemployment benefits, and public transportation.
  5. Energy, water and waste management systems are also common public utilities.
  6. The purpose of taxation is to maintain the stability of the currency, express public policy regarding the distribution of wealth, subsidizing certain industries or population groups or isolating the costs of certain benefits, such as highways or social security.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Tax and its Importance Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
_______ is a method by which the rate of tax will also increase with the increase of income.
(a) Proportional Taxation
(b) Progressive Taxation
(c) Regressive taxation
(d) Digressive Taxes
Answer:
(b) Progressive Taxation

Question 2.
Wealth tax is an example of ______
(a) direct tax
(b) Indirect tax
(c) a and b
(d) none
Answer:
(a) direct tax

Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 3.
______ is charged from successor of inherited property
(a) Wealth Tax
(b) Gift Tax
(c) Estate Duty
(d) Service Tax
Answer:
(c) Estate Duty

Question 4.
________ is paid by the producer of goods who recovers it from wholesalers and retailers.
(a) Wealth Tax
(b) Gift Tax
(c) Estate Duty
(d) Excise Duty
Answer:
(d) Excise Duty

Question 5.
Swachh Bharat Cess was started from _________
(a) 15 November 2015
(b) 20 November 2015
(c) 10 November 2016
(d) 10 November 2017
Answer:
(a) 15 November 2015

Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

II. Fill in the blanks:

  1. ________ principles or cannons of taxation still form the basis of the tax structure of a modern state
  2. ________ could be one of the most deserving recipients of tax money
  3. ________ is a crucial component in the smooth running of country affairs.
  4. Taxes generally contribute to the________ of a country.
  5. ________ constituted under the Central Board of Revenue Act, 1963.
  6. ________ is particularly designed to replace the indirect taxes imposed on goods and services by the Central and State.

Answer:

  1. Adam Smith’s
  2. Education
  3. Governance
  4. gross domestic product
  5. Central Board of Direct Taxes
  6. GST

III. Match the following

Proportional Taxation a) Transparent tax
Entertainment b) Roads and bridges
GST c) Royalties
Toll tax d) Size of the income
Corporation tax e) Movie tickets

Answer:

  1. d
  2. e
  3. a
  4. b
  5. c

IV. Find the odd one out

Question 1
Movie tickets, sale of goods, game arcades, amusement parks
Answer:
sale of goods

V. Give short Answers

Question 1.
Write a short note an corporation tax.
Answer:
Corporation tax is levied on profit of corporations and companies. It is charged on royalties, interest, gains from sale of capital assets located in India, fees for technical services and dividends.

Question 2.
What is wealth tax?
Answer:
Wealth tax is imposed on property of individuals depending upon the value of property. The ‘ same property will be taxed every year on its current market value.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Economics Solutions Term 3 Chapter 1 Tax and its Importance

Question 3.
Give an account of Tool tax and Road Tax.
Answer:
Toll tax is a tax you often pay to use any form of infrastructure developed by the government, example roads and bridges. The tax amount levied is rather negligible which is used for maintenance and basic upkeep of a particular project.

VI. Answer in Detail

Question 1.
Explain the following
(a) Sales Tax or VAT
(b) Excise duty
(c) Entertainment tax.
Answer:
(a) Sales Tax or VAT
Sales tax is an indirect tax on sale of goods because liability to collect tax is that of shopkeeper but the burden of that tax falls on the customer. The shopkeeper realizes the tax amount from the customer by including it in the price of the commodity that . he sells.
(b) Excise Duty:
Excise duty is paid by the producer of goods, who recovers it from wholesalers and retailers. This tax in India is levied by the Central Government.
(c) Entertainment Tax:
The state governments charge such tax on every transaction related to entertainment. Some examples are movie tickets, video game arcades, stage shows, exhibitions, amusement parks, and sports-related activities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *