Students can Download Maths Chapter 1 Number System Intext Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 7th Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions

Exercise 1.1
Try These (Text book Page No. 1)

Question 1.
Represent the fraction \(\frac { 1 }{ 4 } \) in decimal form
Solution:
\(\frac { 1 }{ 4 } \) = \(\frac{1 \times 25}{4 \times 25}\) = \(\frac { 25 }{ 100 } \) = 0.25

Question 2.
What is the place value of 5 in 63.257.
Solution:
Place value of 5 in 63.257 is 5 hundredths (Hundreth place)

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions

Question 3.
Identify the digit in the tenth place of 75.036.
Solution:
0

Question 4.
Express the decimal number 3.75 as a fraction.
Solution:
3.75 = \(\frac { 375 }{ 100 } \) = \(\frac { 15 }{ 4 } \)

Question 5.
Write the decimal number for the fraction 5 \(\frac { 1 }{ 5 } \)
Solution:
5 \(\frac { 1 }{ 5 } \) = \(\frac { 26 }{ 5 } \) = \(\frac{26 \times 2}{5 \times 2}\) = \(\frac { 52 }{ 10 } \) = 5.2

Question 6.
Identify the biggest number : 0.567 and 0.576.
Solution:
Comparing the digits of 0.567 and 0.576 from left to right, we have the tenths place same comparing the hundredths place 7 > 6.
⇒ 0.576 > 0.567

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions

Question 7.
Compare 3.30 and 3.03 and identify the smaller number.
Solution:
The whole number is equal in both the numbers.
Now comparing the tenths place we have 3 > 0
⇒ 3.03 < 3.30 Smaller number is 3.03

Question 8.
Put the appropriate sign (<, >, =). 2.57 [ ] 2.570
Solution:
2.57 [=] 2.570

Question 9.
Arrange the following decimal numbers in ascending order.
5.14, 5.41, 1.54, 1.45, 4.15, 4.51.
Solution:
Comparing the numbers from left to right. Ascending order : 1.45, 1.54, 4.15, 4.51, 5.14, 5.41

Exercise 1.2
Try These (Text book Page No. 6)

Question 1.
Find the following using grid models:
(i) 0.83 + 0.04
(ii) 0.35 – 0.09
Solution:
(i) 0.83 + 0.04
0.83 = \(\frac { 83 }{ 100 } \) and 0.04 = \(\frac { 4 }{ 100 } \)
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 1
Shading the regions
0.83 and 0.04
The sum is the total shaded region.
S = 0.83 + 0.04 = 0.87

(ii) 0.35 – 0.09
0.35 = \(\frac { 35 }{ 100 } \) and 0.09 = \(\frac { 9 }{ 100 } \)
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 2
Shading the regions 0.35 by shading 35 boxes out of 100. Striking off 9 boxes out of 35 shaded boxes to subtract 0.09 from 0.35.
The left over shaded boxes represent the required value.
∴ 0.35 – 0.09 = 0.26

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions

Try These (Text book Page No. 7)

Question 1.
Using the area models solve the following
(i) 1.2 + 3.5
(ii) 3.5 – 2.3
Solution:
(i) 1.2 + 3.5
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 3
Here 1.2 is represented in blue colour and 3.5 is represented in Green colour. Sum of 1.2 and 3.5 is 4.7.

(ii) 3.5 – 2.3
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 4
Representing 3.5 using 3 squares and 5 rectangular strips. Crossing out 2 squares from 3 squares and 3 rectangular strips from 5 to get the difference. So 3.5 – 2.3 = 1.2.

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions

Try These (Text book Page No. 9)

Question 1.
Complete the magic square in such a way that rows, columns and diagonals give the same sum 1.5.
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 5
Solution:
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 6

Exercise 1.3
Think (Text book Page No. 13)

Question 1.
How are the products 2.1 × 3.2 and 21 × 32 alike? How are they different.
Solution:
2.1 × 3.2 = 6.72 and 21 × 32 = 672.
In both the cases the digits ambers are the same. But the place value differs.

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions

Try These (Text book Page No. 13)

Question 1.
Shade the grid to multiply 0.3 × 0.6.
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 25
Solution:
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 7
3 rows of Yellow represent 0.3, 6 columns of Red colour represent 0.6 Double shaded 18 squares of orange colour represent.
∴ 0.3 × 0.6 = 0.18

Question 2.
Use the area model to multiply
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 8
Solution:
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 9
Here each row contains 1 whole and 2 tenths. Each column contains 2 wholes and 5 tenths. The entire area model represents 2 wholes 9 tenths and 10 hundredths ( = 1 tenths). So 1.2 × 2.5 = 3.

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions

Try These (Text book Page No. 14)

Question 1.
Complete the following table
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 10
Solution:
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 11

Try These (Text book Page No. 15)

Question 1.
Find:

  1. 9.13 × 10
  2. 9.13 × 100
  3. 9.13 × 1000

Solution:

  1. 9.13 × 10 = 91.3
  2. 9.13 × 100 = 913
  3. 9.13 × 1000 = 9130

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions

Try These (Text book Page No. 16)

Question 1.
Complete the following table
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 12
Solution:
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 13

Exercise 1.4
Try These (Text book Page No. 19)

Question.
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 14
Solution:
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 15

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions

Try These (Text book Page No. 19)

Question 1.
Divide the following
(i) 17.237 ÷ 10
(ii) 17.237 ÷ 100
(iii) 17.237 ÷ 1000
Solution:
(i) 17.237 ÷ 10
= \(\frac { 17237 }{ 1000 } \) × \(\frac { 1 }{ 10 } \)
= \(\frac { 17237 }{ 1000 } \)
= 1.7237

(ii) 17.237 ÷ 100
= \(\frac { 17237 }{ 1000 } \) × \(\frac { 1 }{ 100 } \)
= \(\frac { 17237 }{ 100000 } \)
= 0.17237

(iii) 17.237 ÷ 1000
= \(\frac { 17237 }{ 1000 } \) × \(\frac { 1 }{ 1000 } \)
= \(\frac { 17237 }{ 1000000 } \)
= 0.017237

Try These (Text book Page No. 21)

Question 1.
Find the value of the following:
(i) 46.2 ÷ 3 = ?
(ii) 71.6 ÷ 4 = ?
(iii) 23.24 ÷ 2 = ?
(iv) 127.35 ÷ 9 = ?
(v) 47.201 ÷ 7 = ?
Solution:
(i) 46.2 ÷ 3
= \(\frac { 462 }{ 10 } \) × \(\frac { 1 }{ 3 } \)
= \(\frac { 1 }{ 10 } \) × \(\frac { 462 }{ 3 } \)
= \(\frac { 1 }{ 10 } \) × 15.4
= \(\frac { 154 }{ 10 } \)
= 15.4
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 16

(ii) 71.6 ÷ 4
= \(\frac { 716 }{ 10 } \) × \(\frac { 1 }{ 4 } \)
= \(\frac { 1 }{ 10 } \) × \(\frac { 716 }{ 4 } \)
= \(\frac { 1 }{ 10 } \) × 179
= 17.9
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 17

(iii) 23.24 ÷ 2
= \(\frac { 2324 }{ 100 } \) × \(\frac { 1 }{ 2 } \)
= \(\frac { 2324 }{ 2 } \) × \(\frac { 1 }{ 100 } \)
= 1162 × \(\frac { 1 }{ 100 } \)
= \(\frac { 1162 }{ 100 } \)
= 11.62

(iv) 127.35 ÷ 9
= \(\frac { 12735 }{ 100 } \) × \(\frac { 1 }{ 9 } \)
= \(\frac { 12735 }{ 9 } \) × \(\frac { 1 }{ 100 } \)
= 1415 × \(\frac { 1 }{ 100 } \)
= \(\frac { 1415 }{ 100 } \)
= 14.15
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 18

(v) 47.201 ÷ 7
= \(\frac { 47201 }{ 1000 } \) × \(\frac { 1 }{ 7 } \)
= \(\frac { 47201 }{ 7 } \) × \(\frac { 1 }{ 1000 } \)
= 6743 × \(\frac { 1 }{ 1000 } \)
= \(\frac { 6743 }{ 1000 } \)
= 6.743
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 19

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions

Try These (Text book Page No. 22)

Question 1.
Divide the following
(i) \(\frac { 9.25 }{ 0.25 } \)
(ii) \(\frac { 8.6 }{ 4.3 } \)
(iii) \(\frac { 44.1 }{ 0.21 } \)
(iv) \(\frac { 9.6 }{ 1.2 } \)
Solution:
(i) \(\frac { 9.25 }{ 0.25 } \)
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 20

(ii) \(\frac { 8.6 }{ 4.3 } \)
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 21

(iii) \(\frac { 44.1 }{ 0.21 } \)
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 22

(iv) \(\frac { 9.6 }{ 1.2 } \)
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 23

Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions

Think (Text book Page No. 22)

Question 1.
The price of a tablet strip containing 30 tablets is 22.63 Then how will you find the price of each tablet?
Solution:
Price of 30 tablets = ₹ 22.63 = ₹ \(\frac { 2263 }{ 100 } \)
∴ Price of 1 tablet
Samacheer Kalvi 7th Maths Solutions Term 3 Chapter 1 Number System Intext Questions 24
= \(\frac { 2263 }{ 100 } \) × \(\frac { 1 }{ 30 } \)
= \(\frac { 2263 }{ 30 } \) × \(\frac { 1 }{ 100 } \)
= \(\frac { 2263 }{ 3 } \) × \(\frac { 1 }{ 1000 } \)
= 754.33 × \(\frac { 1 }{ 1000 } \)
= \(\frac { 754.33 }{ 1000 } \)
= 0.75433
Price of each tablet is ₹ 0.7543

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *