You can Download Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Social Science Civics Solutions Term 3 Chapter 1 Democracy

Samacheer Kalvi 6th Social Science Democracy Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Early man settled near________and practiced agriculture.
(a) plains
(b) bank of rivers
(c) mountains
(d) hills
Answer:
(b) bank of rivers

Question 2.
The birth place of democracy is ………………..
(a) China
(b) America
(c) Greece
(d) Rome
Answer:
(c) Greece

Question 3.
________ is celebrated as the International Democracy Day.
(a) September 15
(b) October 15
(c) November 15
(d) December 15
Answer:
(a) September 15

Question 4.
Who has the right to work in a direct Democracy?
(a) Men
(b) Women
(c) Representatives
d) All eligible voters
Answer:
(d) All eligible voters

II. Fill in the blanks :

  1. Direct Democracy is practiced in ________
  2. The definition of democracy is defined by________
  3. People choose their representatives by giving their________
  4. In our country________democracy is in practice.

Answer:

  1. Switzerland
  2. Abraham Lincoln
  3. Votes
  4. Representative

III. Answer the following :

Question 1.
What is Democracy?
Answer:

  1. The citizens of a country select their representatives through elections.
  2. Thus they take part in the direct governance of a country. This is termed democracy.

Question 2.
What are the types of democracy?
Answer:
Direct democracy and Representative democracy

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Define Direct Democracy.
Answer:

  1. In a direct democracy, only the citizens can make laws.
  2. All changes have to be approved by the citizens.
  3. The politicians only rule over parliamentary procedure. Eg. Switzerland.

Question 4.
Define: Representative Democracy
Answer:
Representative democracy is a type of democracy founded on the principle of elected officials representing a group of people.

Question 5.
What are the salient features of our constitution that you have understood?
Answer:

  1. Constitution of India guides the Indians in all aspects and maintains law and order.
  2. It ensures freedom, equality and justice to everyone.
  3. It defines the political principles, the structure of government, the powers and responsibilities.
  4. It fixes the Rights and Duties and Directive Principles of the Citizens.
  5. It is the longest written constitution in the world.

IV. HOTS:

Question 1.
Compare and contrast direct democracy and representative democracy.
a. Direct Democracy Vs Representative Democracy :
Answer:

(i) A direct democracy or pure democracy is a form of government wherein the citizens have a direct say in the formation of laws and issues that affect them. In a representative democracy form of government, the citizens vote for or elect a representative to represent them in Congress or Senate.

(ii) In a direct democracy the decisions are always upheld. In a representative democracy, the representative may or may not consider their decisions and act on his own.

(iii) Direct democracy in suitable for small communities or countries while most countries with large population opt for a representative government.

(iv) In a direct democracy, citizens are more actively involved in their government. The citizens of a representative democracy often let their representatives decide on issues for them.

VI. Activity:

Question 1.
Discuss about the merits and demerits of democracy.
Answer:
The merits of democracy are :

  1. A democratic government is better form of government because it is more accountable form of government.
  2. Democracy improves the quality of decision making,
  3. Democracy enhances the dignity of citizens.
  4. Poor and least educated has the same status as the rich and educated.
  5. Democracy allows us to correct own mistake.

Demerits:

  1. Leaders keep on changing leading to instability.
  2. Democracy in all about political competition and power play and there is no scope for mortality.
  3. So many people have to be consulted in a democracy that it lead to delays.
  4. Democracy leads to corruption for it is based on electoral competition.
  5. Ordinary people do not know what is good for them, they should not decide anything

HOTS

Question 1.
Is it possible to practise Direct Democracy in India?
Answer:

  1. Direct democracy is not possible in India, because of its large population. It is not possible to sit together and make decisions.
  2. All Indians are not literate. So India has representative democracy.
  3. India cannot practice direct democracy. Some people might lack interest in decision making process. Unavailability of proper resources, heavy work load might cause the whole system to slow down.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Democracy Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
In a direct democracy the politicians only rule over ______
(a) Parliamentary procedure
(b) Group decision
(c) Single man’s ideas
(d) None of the above
Answer:
(a) Parliamentary procedure

SamacheerKalvi.Guru

Question 2.
The Earliest written constitution still in effect is ………………
(a) Greek Democracy
(b) Sanmerinos Democracy
(c) Roman Democracy
Answer:
(b)Sanmerinos Democracy

Question 3.
In India we follow representative democracy because
(a) People like it
(b) Vast population
(c) Financially weak
(d) Do not have enough resources
Answer:
(b) Vast Population

Question 4.
In a Direct Democracy, only the ……………… can make laws
(a) President
(b) Prime minister
(c) Citizens
Answer:
(c) Citizens

SamacheerKalvi.Guru

Question 5.
A Law and order is maintained in India by the
(a) Parliament
(b) Ministers
(c) Constitution
(d) Assembly
Answer:
(c) Constitution

Question 6.
Chief architect of Indian Constitution is
(a) Mahatma Gandhi
(b) Rajaji
(c) Dr. B.R. Ambedkar
(d) Patel
Answer:
(c) Dr. B.R. Ambekar

Question 7.
Indian constitution defines
(a) Political Principles
(b) Rules and Regulations
(c) Directive Principles
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

SamacheerKalvi.Guru

Question 8
In a democracy the power is vested in the hands of the .
(a) Ministers
(b) Parliament
(d) Supreme Court
(c) People
Answer:
(c) People

II. Fill in the blanks:

  1. In the beginning, the early men were ________
  2. India adopted democracy after it achieved its ________
  3. Representative democracy is also known as ________
  4. In India we follow parliamentary________
  5. Indian constitution ensures freedom, equality and to everyone ________
  6. Indian constitution was drafted by the ________ committee
  7. The first among the democratic countries of the world is ________
  8. The first country to allow women to vote is ________
  9. In India all the people above ________ years of age enjoy Universal Adult Franchise.
  10. One of our leaders who insisted on voting rights was ________

Answer:

  1. hunters
  2. Independence
  3. Indirect democracy
  4. Democracy
  5. Justice
  6. Drafting
  7. India
  8. New Zealand
  9. 18
  10. Mahatma Gandhi

III. Answer the following questions :

Question 1.
How were the empires formed?
Answer:

  1. When man lived in groups, tribes were formed.
  2. The victorious tribes formed kingdoms by uniting the other tribal groups.
  3. These kingdoms later integrated to form empires.

Question 2.
What is an Election?
Answer:
A process by which a representative is chosen is called election.

SamacheerKalvi.Guru

Question 3.
Mention the two types of representative democracy,
Answer:
Representative democracy can be either Parliamentary democracy as followed in India and England or Presidential democracy as followed in the USA and Canada.

Question 4.
What is meant by democratic decision making?
Answer:

  1. In the system of democracy, the power to take decisions does not lie with the head.
  2. In the contrary, a group holds the power but adheres of the rules and regulations.
  3. All the members of the group hold open discussions and take final decisions only when everyone is convinced. .
  4. This is called democratic way of decision making.

Question 5
Mention about the drafting committee of the Indian Constitution,
Answer:

  1. Indian Constitution was drafted by the Drafting Committee of the Constitution Assembly.
  2. It was headed by Dr. B.R. Ambadkar.
  3. That is why we call him the Chief architect of our constitution.

Question 6.
Explain the aims of democracy.
Answer:

  1. In a democracy the power is vested in the hands of the people.
  2. For that the people should have rights to take decisions.
  3. So the representative government elected by the people to form a democratic system, all those above the age of 18 are given voting rights to elect representatives.
  4. At the same time the representatives have the responsibility to protect the welfare

Questions 7.
When did the women get voting rights in the world?
Answer:

  1. New Zealand was the first country to allow women to vote in 1893.
  2. Voting rights to women were given in 1918 and 1920 in the UK and USA respectively.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *