Students can Download Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms, Notes, Samacheer Kalvi 12th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms

a. Choose the suitable meaning of the idiom found in the following sentences:

Question 1.
It was really difficult for the police to find all the evidence even after applying the whole bag of tricks.
(a) all evidence
(c) all circumstances
(b) Every possible technique
(d) all struggles
Answer:
(b) Every possible technique

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms

Question 2.
I have given my bike to a new mechanic for service, hope he delivers the goods.
(a) give the bike
(b) to create a bike
(c) produce bike
(d) do what is expected or promised
Answer:
(d) do what is expected or promised

Question 3.
My class teacher examined my paper with a fine-tooth comb before handing it to the external examiner.
(a) examining in great detail
(b) casually seeing
(c) carelessly reviewing
(d) examining with indifference
Answer:
(a) examining in great detail

Question 4.
I must get all the ducks in a row before my final exams.
(a) getting disoriented
(b) getting freebies
(c) caring for ducks
(d) getting things well organized
Answer:
(d) getting things well organized

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms

Question 5.
When the management wanted to cut down on the man power, they offered a golden hand shake to many of their aged employees.
(a) extension of job
(b) renewal of contract
(c) large amount of money given to a person when they leave
(d) give part-time work
Answer:
(c) large amount of money given to a person when they leave

Question 6.
My son has recently learnt painting. He eats, sleeps and breathes it now.
(a) being enthusiastic and passionate about something that you think about it all the time
(b) exploits others without any expertise
(c) does things only for money
(d) does things without conviction
Answer:
(a) being enthusiastic and passionate about something that you think about it all the time

Question 7.
The day of the most awaited trip was nearing. I will be there – with bells on.
(a) being studies
(b) being enthusiastic
(c) being shrewd
(d) being cunning
Answer:
(b) being enthusiastic

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms

Question 8.
He has not become a renowned neurologist just by chance. He has his heart set on it after he saw his grandfather suffer from Parkinson’s disease.
(a) to have a weak wish
(b) to be unsure of oneself
(c) to be indifferent
(d) to have a strong desire
Answer:
(d) to have a strong desire

Question 9.
They finally saw eye to eye on buying a Microwave oven.
(a) became angry
(c) wanted revenge
(b) agreeing with someone
(d) felt pity
Answer:
(b) agreeing with someone

Question 10.
When pigs fly she will go for skydiving.
(a) something that will never happen
(b) something that will happen once
(c) something that will happen very soon
(d) something that will happen
Answer:
(a) something that will never happen

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms

Question 11.
I don’t like to cut comers with my recipes when I have guests for dinner.
(a) to finish something effectively
(b) to finish something quickly
(c) to do something in the quickest or cheapest way
(d) to do something with a lot of efforts
Answer:
(c) to do something in the quickest or cheapest way

Question 12.
A farmer must keep his fingers on the pulse of the market to be successful.
(a) to be well-informed about current events
(b) to be conscious about one’s health
(c) to be cautious
(d) to take care of the elder’s health
Answer:
(a) to be well-informed about current events

Question 13.
A good candidate will be able to think on his feet to get selected in an interview.
(a) to reach a destination quickly
(b) to walk faster
(c) to know the correct directions
(d) to think and react quickly
Answer:
(d) to think and react quickly

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms

Question 14.
Kavya sailed through the IELTS and obtained her visa to go to Canada.
(a) to succeed very easily
(b) to accomplish with lots of efforts
(c) to take the long route
(d) to like sailing
Answer:
(a) to succeed very easily

Question 15.
The new CEO has made a headway in improving the company’s profits.
(a) to have headaches
(b) to be injured in the head
(c) to make progress
(d) to run in a race
Answer:
(c) to make progress

Question 16.
Jagan had worked sincerely for 10 years for his company. He was cut to the quick when his boss held him responsible for the loss in business.
(a) reduce the salary
(b) deeply wound or distress
(c) accidentally injure someone
(d) disregard the efforts taken
Answer:
(b) deeply wound or distress

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms

Question 17.
Being absent for a week due to illness, I felt like a fish out of water in the Science class.
(a) to kill a fish
(b) desire to paly in water
(c) desire to go swimming
(d) feeling uncomfortable in unfamiliar surroundings
Answer:
(d) feeling uncomfortable in unfamiliar surroundings

Question 18.
He heard the news about his father’s accident but kept a stiff upper lip.
(a) being angry
(b) to remain resolute and unemotional in adverse situations
(c) to not respond
(d) to bite the lips
Answer:
(b) to remain resolute and unemotional in adverse situations

Question 19.
The wickets of the opponent team fell down very fast, victory seemed to be in the bag at the end of 10 overs.
(a) carry a big bag
(b) hiding something
(c) as good as secured
(d) keep something securely
Answer:
(c) as good as secured

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms

Question 20.
The decision of the judges in the final round of selection of participants will make or break him.
(a) to bring success or ruin
(b) will cause injury
(c) will mitigate pain
(d) will help
Answer:
(a) to bring success or ruin

Question 21.
The new movie hit the box office with a flying start and collected the highest revenue on day one.
(a) immediate failure
(b) introduction scene with a flight
(c) more number of flight scenes
(d) immediate success
Answer:
(d) immediate success

Question 22.
We won a wooden spoon at the exhibition.
(a) a spoon made of teak wood
(b) spoon carved on a trunk
(c) imaginary prize for the last person in a competition
(d) a movement made in the shape of a spoon
Answer:
(c) imaginary prize for the last person in a competition

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms

Question 23.
Being successful in the textile industry, they are now having the world by its tail.
(a) very successful person who can choose from a lot of opportunities
(b) go around the world with minimum cost
(c) having enough money to go around the world
(d) have become world-famous
Answer:
(a) very successful person who can choose from a lot of opportunities

Question 24.
He has to pay back to so many creditors because he lived beyond the means.
(a) very miserly
(b) spend more money than one can afford
(c) lived in relatives house
(d) lived an eccentric life
Answer:
(b) spend more money than one can afford

Question 25.
Her stressful behaviour in tough situations is because she has lived in an ivory tower.
(a) lived a luxurious life
(b) lived in a palace
(c) aloof from the realities and practicalities of life
(d) lived in a joint family
Answer:
(c) aloof from the realities and practicalities of life

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms

Use Of Soi Me Common Idioms

A hot potato Current issues spoke by many people
A penny for your thoughts Asking what someone is thinking
At the drop of a hat Without any hesitation; instantly
Back to the drawing board Failure leads to a time to start all over
Ball is in your court Up to you to make the decision
Barking up the wrong tree Accusing the wrong person
Beat around the bush Indirectly talking about an issue
Best of both worlds All the advantages
Bite more than you can chew To take on a task that is way too big
Blessing in disguise Some good that isn’t recognized at first
Bum the midnight oil To work late into the night
Wouldn’t be caught dead dislike something very much
Caught between two stools Difficulty in choosing
Costs an arm and a leg Something very expensive
Cry over spilled milk Complaining a loss from the past
Curiosity killed the cat Inquisitiveness leads to unpleasantness
Cut comers Do something to save money
Devil’s Advocate To present a counter-argument
Don’t put all eggs in one basket Do not put all resources in one
Whole nine yards Everything about the case
Elvis has left the building The show has ended. It’s all over
Straight from the horse’s mouth Hear from the authoritative source
Far cry from Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms Very different from
Feel a bit under the weather Feeling slightly ill
Take with a grain of salt Not to be serious about others talk
Hear it on the grapevine To hear rumors about someone
Hit the nail on the head Do or say something exactly right
Hit the sack sheets hay To go to bed Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms
In the heat of the moment Overwhelmed by the happening
Jump on the bandwagon Join a popular trend or activity
Keep something at bay Keep something away
Kill two birds with one stone Accomplish two things at the same time
Last straw The final problem in a series of problems
Steal someone’s thunder Take the credit for something you don’t deserve
Let the cat out of the bag Share information that was hidden
Make a long story short Come to the point – leave out details
Miss the boat To miss an opportunity
Not a spark of decency No manners Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms
Not playing with a full deck Someone who lacks intelligence
On the ball To understand the situation well
Piece of cake An activity that is easy or simple
Put wool over other’s eyes To deceive someone into thinking well of them
Add insult to injury To make a situation worse
Sit on the fence Dislike to choose or make a decision
Speak of the devil The person you are talking about arrives
Back to the wall Hard-pressed situation with no escape
Don’t judge a book by its cover Cannot judge based on appearance
Give the benefit of the doubt Believe someone’s statement, without proof
Below the belt Unfair or unsupporting behavior
Have cold feet Be afraid or frightened

Samacheer Kalvi 12th English Vocabulary Idioms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *