Students can Download Computer Applications Chapter 13 Network Cabling Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Network Cabling Text Book Back Questions and Answers

PART – I
I. Choose The Correct Answer

Question 1.
ARPANET stands for
(a) American Research Project Agency Network
(b) Advanced Research Project Area Network
(c) Advanced Research Project Agency Network
(d) American Research Programs And Network
Answer:
(c) Advanced Research Project Agency Network

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 2.
WWW was invented by …………………………..
(a) Tim Berners Lee
(b) Charles Babbage
(c) Blaise Pascal
(d) John Napier
Answer:
(a) Tim Berners Lee

Question 3.
Which cable is used in cable TV to connect with setup box?
(a) UTP cable
(b) Fibre optics
(c) Coaxial cable
(d) USB cable
Answer:
(c) Coaxial cable

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 4.
Expansion of UTP is …………………………
(a) Uninterrupted Twisted Pair
(b) Uninterrupted Twisted Protocol
(c) Unshielded Twisted Pair
(d) Universal Twisted Protocol
Answer:
(c) Unshielded Twisted Pair

Question 5.
Which medium is used in the optical fibre cables to transmit data?
(a) Microwave
(b) infra red
(c) light
(d) sound
Answer:
(c) light

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 6.
Which of the following is a small peripheral device with a sim slot to connect the computers to Internet?
(a) USB
(b) Dongles
(c) Memory card
(d) Mobiles
Answer:
(b) Dongles

Question 7.
Which connector is used in the Ethernet cables?
(a)RJll
(b) RJ21
(c) RJ61
(d) RJ45
Answer:
(d) RJ45

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 8.
Which of the following connector is called as champ connector?
(a) RJll
(b) RJ21
(c) RJ61
(d) RJ45
Answer:
(b) RJ21

Question 9.
How many pins are used in RJ45 cables?
(a) 8
(b) 6
(c) 50
(d) 25
Answer:
(a) 8

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 10.
Which wiring standard is used for connecting two computers directly?
(a) straight Through wiring
(b) Cross Over wiring
(c) Rollover wiring
(d) None
Answer:
(b) Cross Over wiring

Question 11.
pick the odd one out from the following cables
(a) roll over
(b) cross over
(c) null modem
(d) straight through
Answer:
(c) null modem

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 12.
Match the following
(i) Ethernet – Port
(ii) RJ45 connector – Ethernet
(iii) RJ45 jack – Plug
(iv) RJ45 cable – 802.3
(a) (i)-1, (ii)-2, (iii)-4, (iv)-3
(b) (i)-4, (ii)-1, (iii)-3, (iv)-2
(c) (i)-4, (ii)3, (iii)-1, (iv)-2
(d) (i)-4, (ii)-2, (iii)-1, (iv)-3
Answer:
(c) (i)-4, (ii)3, (iii)-1, (iv)-2

PART – II
II. Short Answer

Question 1.
Write a note on twisted pair cable?
Answer:

  1. Twisted cable has 13 wires which are twisted to ignore electromagnetic interferefice
  2. Two types of twisted pair cables are Unshielded Twisted Pair (UTP) and Shielded Twisted pair (STP).

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 2.
What are the uses of USB cables?
Answer:
Uses of USB Cables:

  1. The Universal Serial Bus are used to connect keyboard, mouse and other peripheral devices.
  2. But there are some special network devices used to connect the Internet through the USB called dongles.
  3. The dongle is a small peripheral device which has a compatible of mobile broadband with a sim slot in it and connects the Internet and acts as a modem to the computer.

Question 3.
Write a note on the types of RJ45 connector?
Answer:
Cat5, Cat6, Cat7, Cat3, Cat6e.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 4.
What is an Ethernet port?
Answer:
Ethernet port is an opening which is a part of an Ethernet card. It accepts RJ45 connector with Ethernet cable. It is also called as RJ45 jack. It is found on personal computers, laptops, routers, switches, hubs and modems.

Question 5.
What is the use of Crimping tool?
Answer:
The crimping tool is a physical tool which is used to connect the patch wire and the Ethernet connector. The tool will puncture the connector and makes the wire set in the connector.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 6.
What are the types of twisted pair cables?
Answer:
There are two types of twisted pair cables, Unshielded Twisted Pair (UTP) and Shielded Twisted pair (STP). The UTP is used nowadays as modem cables for Internet and they are lower in cost and installation and maintenance is easy compared to the coaxial cables.

Question 7.
What is meant by champ connector?
Answer:
The RJ-21 connector has 50 pins with 25 pins at one end and 25 pins at the other end. It is also called as champ connector or Amphenol connector. The Amphenol is a connector manufacturer. The RJ-21 interface is typically used for data communication trucking applications.

PART – III
III. Explain in Brief Answer

Question 1.
Write a note on crossover cables?
Answer:

  1. If you require a cable to connect two computers or Ethernet devices directly together without a hub, then you will need to use a Crossover cable instead.
  2. The easiest way to make a crossover cable is to make one end to T568A colour coding and the other end to T568B.
  3. Another way to make the cable is to remember the colour coding used in this type. Here Green set of wires at one end are connected with the Orange set of wires at another end and vice versa.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 2.
Write a short note on RJ45 connector?
Answer:
RJ45 Connector:

  1. The RJ45 connector is a small plastic cup which will be used to connect the wire inside the connector and ready to connect the Internet.
  2. The RJ45 connector looks similar like a telephone jack but it looks a slightly wider. The Ethernet cables are sometime called as RJ45 cables.
  3. In RJ45 the “RJ” stands for the Registered Jack and the “45” simply refers to the number of interface standard in the cable.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 3.
What are the differences between serial and parallel ports?
Answer:
Serial Ports:

  1. Serial port transmits data one but after another.
  2. Data transmisison is slow
  3. 9 pin or 25 pin male connectors.
  4. Eg. COM, COM2, RS232
  5. It can be connected to monitor, scanners, models

Parallel Ports:

  1. It transmits all 8 bits of a byte is parallel.
  2. It is fast
  3. 25 pin female connector
  4. Eg. LPTI Port
  5. It is used to connect printer, joysticks
  6. external hard drives

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 4.
What is meant by null modem cable?
Answer:
RS-232 cable is also used for interconnecting two computers without modem. So it is also a null modem cable. A cable interconnecting two devices directly is known as a null modem cable.

Question 5.
What are the components involved in Ethernet cabling?
Answer:

  1. Patch Cable (Twisted pair)
  2. RJ45 Connector
  3. Ethernet Ports
  4. Crimping Tool

Patch Cable (Twisted Pair):
These Cables are generally made up of 8 wires in different colors. Four of them are solid colours, and the others are striped. The eight colors are white green, green, white orange, blue, white blue, orange, white brown and brown.

The RJ45 connector has eight small pins inside to connect eight small wires in the patch ’cable. The eight cables has eight different colours
The Ethernet port is the jack where the Ethernet cable is to be connected. This port will be there in both the computers and the LAN port.
The crimping tool is a physical tool which is used to connect the patch wire and the Ethernet connector(RJ45).

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 6.
What are the types of Fibre optic cables?
Answer:
There are two types of fiber optic cables available, One is single-mode (100BaseBx) another one is Multimode (100BaseSX). Single-mode cables are used for long distance transmission and at a high cost whereas the multimode cables are used for short distance transmission at a very low cost.

PART – IV
IV. Explain in detail

Question 1.
What is meant by Registered Jack? Explain briefly the types of Jacks?
Answer:
Types of JacksRegistered Jacks:
A Registered Jack commonly known as RJ is a network interface used for network cabling, wiring and jack construction. The primary function of the registered jack is to connect different data equipment and telecommunication devices.

The commonly known registered jacks are RJ-11, RJ-45, RJ-21, and RJ-28. The registered jack refers to the male physical connector (Plug), a female physical connector (Jack) and it’s wiring. We will talk some of the variety of registered jack below with some defintions.

It is the most popular modem form of registered j ack. It is found in home and office. This registered jack is mainly used in telephone and landlines. When we look the pin details of the RJ-11, there are 6 pin where the two pins give the transmission configuration, the two pins give the receiver configuration and the other two pins will be kept for reserved. The two pin will have the positive terminal and the negative terminal.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

RJ-14 and RJ-61:
The RJ-14 is the same as RJ-11 which will be used for telephone lines where same it as 6 pins whereas the RJ-61 will have 8 pins. This RJ-61 will use the twisted pair cable with a modular 8 connection.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

RJ-21:
The RJ-21 connector has 50 pins with 25 pins at one end and 25 pins at the other end. It is also called as champ connector or Amphenol connector. The Amphenol is a connector manufacturer. The RJ-21 interface is typically used for data communication trucking applications.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 2.
Explain wiring techniques used in Ethernet cabling?
Answer:
There are three types of wiring techniques to construct the Ethernet cable. It is also known as color coding techniques. They are:

  1. Straight-Through Wiring
  2. Cross-over Wiring
  3. Roll-over Wiring Straight-Through Wiring

In general, the Ethernet cables used for Ethernet connections are “straight-through cables”. These cable wires are in the same sequence at both ends of the cable, which means that pin 1 of the plug on one end is connected to pin 1 of the plug on the other end (for both standard – T568A & T568B). the straight through wiring cables are mostly used for connecting PC / NIC card to a hub. This is a simple physical connection used in printers, computers and other network interfaces.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Cross-over Wiring:
If you require a cable to connect two computers or Ethernet devices directly together without a hub, then you will need to use a Crossover cable instead. Then the pairs(Tx and Rx lines) will be crossed which means pin 1 & 2 of the plug on one end are connected with pin 3 & 6 of the plug on other end, and vice versa (3 & 6 to pin 1 & 2).

The easiest way to make a crossover cable is to make one end to T568A colour coding and the other end to T568B. Another way to make the cable is to remember the colour coding used in this type. Here Green set of wires at one end are connected with the Orange set of wires at another end and vice versa. Specifically, connect the solid Green (G) with the solid Orange, and connect the green/white with the orange/white.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Roll-over WiringRollover cable is a type of null-modem cable that is often used to connect a device console port to make programming changes to the device. The roll over wiring have opposite pin arrangements, all the cables are rolled over to different arrangements.

In the rollover cable, The coloured wires are reversed on other end i.e. The pins on one end are connected with other end in reverse order (i.e. pin 1 to 8, 2 to 7, 3 to 6, 4 to 5, 5 to 4, 6 to 3, 7 to 2, 8 to 1). Rollover cable is also known as Yost cable or Console cable. It is typically flat (and light blue color) to distinguish it from other types of network cabling.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling
These all the three arrangements are used to perform an interface change. But, all the three arrangements transmits the data at the same speed only.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 3.
Explain about RJ45 connector?
Answer:

  1. The RJ45 connector is a small plastic cup which will be used to connect the wire inside the connector and ready to connect the Internet.
  2. The RJ45 connector looks similar like a telephone jack but it looks a slightly wider.
  3. The Ethernet cables are sometime called as RJ45 cables.
  4. In RJ45 the “RJ” stands for the Registered Jack and the “45” simply refers to the number of interface standard in the cable.
  5. Each RJ45 connector has eight pins and connected to each end of the Ethernet cable.
  6. Since it has 8-position, 8-contact (8P8C) modular plug, It is also known as 8P8C connector.

The two main signals of the pins: the one is the TX which is transmission of data and RX
which is Receiver of data.
“In the Figure the position of pin no. 1 describes the transmit data or bidirectional, the bidirectional means it can be sent to both connection with the TX (positive). The TX+ has positive terminal and the color is used in this position is white green.
Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

  • In the position of pin no. 2 describes the transmit data or bidirectional with the TX (negative). The TX- has negative terminal and the color is used in this position is Green.
  • In the position of pin no.
  • Describes the receive data or bidirectional with the RX (positive). The RX is compatible to receive the data which has positive terminal and the color is used in this position is white orange.
  • In this position of pin no. 4 describes that it is not connected or bidirectional. It means there will be no transmitting or receiving will exist. But it can be used later for some other connection. The color used in this pin is blue.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

  • In this position of pin no. 5 describes that it is not connected or bidirectional and the color is white blue.
  • In this position of pin no. 6 describes the receive data or bidirectional with the RX (Negative) which has a negative terminal and the color used in this position is orange.
  • In this position of pin no. 7 describes that it is not connected or bidirectional and the color is white brown.
    In this position of pin no. 8 describes that it is not connected or bidirectional and the color is brown.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 4.
Explain the components used in Ethernet cabling?
Answer:
The main components are used in the Ethernet cabling are

  1. Patch Cable (Twisted pair)
  2. RJ45 Connector
  3. Ethernet Ports
  4. Crimping Tool

1. Patch Cable (Twisted Pair):
1. These Cables are generally made up of 8 wires in different colors.

2. Four of them are solid colours, and the others are striped.
3. The eight colors are white green, green, white orange, blue, white blue, orange, white brown and brown. The following figure 13.8 shows the patch cable.
Ethernet cables are normally manufactured in several industrial standards such as Cat 3, Cat 5, Cat 6, Cat 6e and cat 7. “Cat” simply stands for “Category,”. Increasing the size of the cable also lead to slower transmission speed.

4. The cables together with male connectors (RJ45) on each end are commonly referred as Ethernet cables. It is also called as RJ45 cables, since Ethernet cable uses RJ45 connectors.

2. RJ45 Connector:

  • The RJ45 connector is a small plastic cup which will be used to connect the wire inside the connector and ready to connect the Internet.
  • The RJ45 connector looks similar like a telephone jack but it looks a slightly wider.
  • The Ethernet cables are sometime called as RJ45 cables.
  • In RJ45 the “RJ” stands for the Registered Jack and the “45” simply refers to the number of interface standard in the cable.
  • Each RJ45 connector has eight pins and connected to each end of the Ethernet cable.
  • Since it has 8-position, 8-contact (8P8C) modular plug, It is also known as 8P8C connector. Th£se plugs (connector) are then inserted into Ethernet port of the network card.

3. Ethernet card and Port:

  • Ethernet card is a Network Interface Card (NIC) that allows computers to connect and transmit data to the devices on the network. It may be an expansion card or built-in type.
  • Expansion card is a separate circuit board also called as PCI Ethernet card which is inserted into PCI slot on motherboard of a computer.
  • Now a days most of the computers come with built-in Ethernet cards which resides on motherboard.
  • Wireless Ethernet cards are also available, which uses radio waves to transmit data.
  • Ethernet port is an opening which is a part of an Ethernet card. It accepts RJ45 connector with Ethernet cable. It is also called as RJ45 jack. It is found on personal computers, laptops, routers, switches, hubs and modems.
  • In these days, most of the computers and laptops have a built-in Ethernet port for connecting the device to a wired network.

4. Crimping Tool:

  • Crimping is the process of joining two or more pieces of metal or wire by deforming one or both of them to hold each other.
  • The crimping tool is a physical tool which is used to connect the patch wire and the Ethernet connector.
  • The tool will puncture the connector and makes the wire set in the connector.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 5.
Explain the types of network cables?
Answer:
There are many types of cables available in the networking.

1. Coaxial Cables:
Ths cable was invented at late 1880’s, which is used to connect the television sets to home antennas. Ths cable is used to transfer the information in 10 mbps. The cable is divided into thin.net and thicknet cables. These cables have a copper wire inside and insulation is covered on the top of the copper wire to provide protection to the cable.

These cables are very difficult to install and maintain, because they are too big to carry and replace. The coaxial cable got its name by the word “coax”. Nowadays coaxial cables are also used for dish TV where the setup box and the television is connected using the coaxial cable only. Some of the cable names are Media Bridge 50-feet Coaxial cable, Amazon basics CL2-Rated Coaxial cables, etc.

2. Twisted Pair Cables:
It is type of cable with two or more insulated wires twisted together. It started with the speed of 10 mbps (10BASE-T cable is used). Then the cable is improved ” and the speed was higher and went to 100 mbps and the cable-was renamed as 100BASE-TX. Then finally the cable improved more made to 10 gbps and named as 10GBASE-T. Ths twisted cable has 8 wires which are twisted to ignore electromagnetic interference.

Also the eight wires cannot be placed in a single unit there could be a difficult in spacious, so it is twisted to make as one wire. There are two types of twisted pair cables, Unshielded Twisted Pair (UTP) and Shielded Twisted pair (STP). The UTP is used nowadays as modem cables for Internet and they are lower in cost and installation and maintenance is easy compared to the coaxial cables. STP is similar to UTP, but it is covered by an additional jackets to protect the wires from External interference.

3. Fiber Optics:
This cable is different from the other two cables. The other two cables had an insulating material at the outside and the conducting material like copper inside. But in this cable it is of strands of glass and pulse of light is used to send the information. They are mainly used in Wide Area Network (WAN). The WAN is a network that extends to very large distance to connect the computers. One example of WAN is Internet.

These cables are placed in deep underground to avoid any damage to the cables. The optic cable uses light to transmit the information from one place to another. There are two types of fiber optic cables available, One is single-mode (lOOBaseBx) another one is Multimode (lOOBaseSX). Single-mode cables are used for long distance transmission and at a high cost whereas the multimode cables are used for short distance transmission at a very low cost. The optic cables are easy to maintain and install.

4. USB Cables:
The Universal Serial Bus are used to connect keyboard, mouse and other peripheral devices. But there are some special network devices used to connect the Internet through the USB called dongles. The dongle is a small peripheral device which has a compatible of mobile broadband with a sim slot in it and connects the Internet and acts as a modem to the computer.

5. Serial and Parallel cables:
Before In the year of 1980s to 1990s the Ethernet and the USB were not developed. Then the Serial and Parallel interface cables are used to connect the Internet to the system. They were sometime used for PC to PC networking. Before the USB emerged, the system will have both serial port and parallel port.

The serial port will send 1 bit at one time whereas the parallel port will send 8 bit at one time. The parallel cables are used to connect to the printer and other disk drivers. RS232 is one type of serial cable, also known as Null modem cable.

6. Ethernet Cables:
Ethernet cable is the most common type of network cable mainly used for connecting the computers or devices at home or office. This cable connects wired devices within the local area network (LAN) for sharing the resources and accessing Internet.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Network Cabling Additional Question and Answers

I. Choose the Best Answer

Question 1.
Which year was the co-axial cables invented?
(a) 1880
(b) 1890
(c) 1990
(d) 2000
Answer:
(a) 1880

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 2.
Which cable connects television stes to home Antenna’s?
(a) fiber optics
(b) Twistedpair
(c) USB
(d) co-axial
Answer:
(d) co-axial

Question 3.
Co-axial cables transfer the information in …………………………
(a) 10 kbps
(b) 10 mbps
(c) 10 GBPS
(d) 10 TBPS
Answer:
(b) 10 mbps

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 4.
Co-axial cables are divided into
(I) Thin net
(II) Soft net
(III) Hard net
(IV) Thick net
(a) I, II
(b) II, II
(c) I, IV
(d) II, III, IV
Answer:
(c) I, IV

Question 5.
Co-axial cables are made up of ……………………..
(a) Steel
(b) Iron
(c) Copper
(d) Aluminium
Answer:
(c) Copper

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 6.
The co-axial cable got its name by the word ………………………
(a) copper axial
(b) combined axial
(c) coaxis
(d) coax
Answer:
(d) coax

Question 7.
…………………….. is a type of cable with two or more insulated wires twisted together.
Answer:
Twisted pair cables

Question 8.
Find the wrongly matched pair.
(a) 10 BASE-T – 10 mbps
(b) 100 BASE-X – 100 MBPS
(c) 10 GBASE-T – 10 gbps
Answer:
(b) 100 BASE-X – 100 MBPS

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 9.
Assertion (A): 8 wires of twisted cable are twisted
Reason (R): To ignore electromagnetic interference.
(a) A is true R is the reason
(b) A, R both false
(c) A is false R is true
(d) A is true, R is not the reason
Answer:
(a) A is true R is the reason

Question 11.
STP stands for ………………………
(a) Shielded Turn paper
(b) Shielded Twisted pair
(c) Soft Turn Photo
(d) Short Time processing
Answer:
(b) Shielded Twisted pair

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 12.
Find which is true about UTP?
(i) UTP is low in coast
(ii) easy Installation and maintainance
(iii) covered by Jackets
(a) (i), (iii)
(b) (i), (ii)
(c) (i), (ii), (iii)
(d) All are false
Answer:
(b) (i), (ii)

Question 13.
Find the wrongly matched pair.
(a) coaxial cables – TV
(b) Twisted pair cables – ATP, UTP
(c) Fiber optic cables – Single-mode, Multimode
Answer:
(b) Twisted pair cables – ATP, UTP

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 14.
How many types of fibre optic cables are available?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(a) 2

Question 15.
The two types of fibre optic cables are ……………………… and ………………………..
Answer:
Single-mode, Multi-mode

Question 16.
USB stands for …………………………..
Answer:
Universal Serial Bus

Question 17.
Which one of the following is used for connecting keyboard, mouse and other peripheral devices?
(a) USB
(b) coaxial cables
(c) Twisted pair cables
(d) Fiber optic
Answer:
(a) USB

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 18.
Find the correct statement.
(I) Single mode cables used for long distance
(II) Single mode cables used for short distance
(III) Multimode cables used for long distances .
(IV) Multimode cables used for short distances
(a) I, IV
(b) II, III
(c) II, IV
(d) I, III
Answer:
(a) I, IV

Question 19.
Which is the special network device used to connect the Internet through the USB?
(a) NIC
(b) Ethernet
(c) Dongles
(d) LAN
Answer:
(c) Dongles

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 20.
What is the data transfer rate of USB 3.0?
(a) 480 Mbps
(b) 320 Mbps
(c) 4.89 Mbps
(d) 4.85Gbps
Answer:
(d) 4.85Gbps

Question 21
…………………… is a miniaturized version of the USB used for connecting mobile devices.
Answer:
Micro USB

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 22.
The latest version of USB is
(a) USB 2.0
(b) USB 2.5
(c) USB 3.0
(d) USB 3.5
Answer:
(c) USB 3.0

Question 23.
…………………… are used for PC to PC networking.
(a) Serial interface cables
(b) Fibre optic cables
(c) Parallel Interface cables
(d) a and c
Answer:
(d) a and c

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 24.
The Serial port will send ……………………… bit at one time.
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 8
Answer:
(a) 1

Question 25.
The parallel port will send …………………………… bit at one time.
(a) 1
(b) 2
(c) 4
(d) 8
Answer:
(d) 8

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 26.
Which one of the following is Null modem cable?
(a) CL2
(b) RS 232
(c) RS 322
(d) RS 323
Answer:
(b) RS 232

Question 27.
Which cables are used for connecting printer and other disk drivers?
(a) Serial port
(b) Parallel port
(c) USB
(d) UTP
Answer:
(b) Parallel port

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 28.
Two PC’s or two network devices of some type are connected bty using cables?
(a) UTP
(b) STP
(c) Fibre optics
(d) Cross over Ethernet
Answer:
(d) Cross over Ethernet

Question 29.
The speed of crossover Ethernet cable is
(a) 100 gbps
(b) 100 mbps
(c) 10 gbps
(d) 10 mbps
Answer:
(c) 10 gbps

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 30.
A cable interconnecting two devices directly is known as a ……………………….
Answer:
null modem cable

Question 31.
Which one of the following has faster Internet speed?
(a) Wireless Network
(b) Wired Network
(c) both a and b
(d) None of these
Answer:
(b) Wired Network

Question 32.
The number of systems to be introconnected depends on
(a) switches
(b) routers
(c) both a and b
(d) None of these
Answer:
(c) both a and b

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 33.
How many small wires are present inside the patch cables?
(a) 8
(b) 4
(c) 2
(d) 1
Answer:
(a) 8

Question 34.
…………………….. is the most popular Ethernet cable.
Answer:
RJ45

Question 35.
Pick the odd one out.
(a) Patch cable
(b) rotating tool
(c) crimping tool
(d) RJ45
Answer:
(b) rotating tool

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 36.
The patch cable has …………………… solid color cables.
(a) 8
(b) 4
(c) 2
(d) 1
Answer:
(b) 4

Question 37.
What is the another name of patch cable?
(a) RJ45
(b) crimping
(c) Twisted pair
(d) LAN cable
Answer:
(c) Twisted pair

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 38.
“cat” stands for
(a) animal
(b) linux commands
(c) catalogue
(d) category
Answer:
(d) category

Question 39.
RJ45 is a ………………………. connector.
Answer:
male

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 40.
In RJ45, “RJ” stands for ……………………. and 45 indicates ………………………
Answer:
Register Jack, number of interfaces

Question 41.
The Ethernet cables are also called as ……………………. cables.
Answer:
RJ45

Question 42.
RJ45 connector is also called as connector.
(a) 48PC
(b) 8P8C
(c) P8C
(d) 88PC
Answer:
(b) 8P8C

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 43.
How many pins are there in RJ45 connectors?
(a) 12
(b) 6
(c) 8
(d) 32
Answer:
(c) 8

Question 44.
How many wiring schemes are available in RJ45?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(a) 2

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 45.
Identify the wiring schemes available in RJ45.
(i) T-568A
(ii) T-568B
(iii) T-568C
(iv) T-568D
(a) (i), (ii)
(b) (ii), (iii)
(c) (iii), (iv)
(d) (i), (iv)
Answer:
(a) (i), (ii)

Question 46.
Identify the color which is not present in T-568A?
(a) green
(b) blue
(c) orange
(d) red
Answer:
(d) red

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 47.
Match the following colour codings.
T- 568A:

  1. green (Tx-1)
  2. blue
  3. orange (Rx-1)
  4. brown

T-568B

  1. orange (Tx-1)
  2. blue
  3. green (Rx-1)
  4. brown

(a) (i)- 1(ii)-2 (iii)-3 (iv)-4
(b) (i)-4 (ii)-3 (iii)-2 (iv)-1
(c) (i)-2 (ii)-1 (iii)-4 (iv)-3
(d) (i)-4 (ii)-3 (iii)-1 (iv)-2
Answer:
(a) (i)- 1(ii)-2 (iii)-3 (iv)-4

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 48.
(Rx-) in T-568A is ……………………..
Answer:
receiver negative

Question 49.
…………………….. is Transmission negative.
Answer:
(Tx -)

Question 50.
NIC stands for ……………………….
Answer:
Network Interface card

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 51.
Wireless Ethernet cards uses ……………………… waves to transmit data.
(a) radio
(b) micro
(c) UV
(d) Infrared
Answer:
(a) radio

Question 52.
……………………… is the process of joining two or more pieces of metal or wire by deforming one or both of them to hold each other
Answer:
crimping

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 53.
The ……………………. tool is used to connect the patch wire and the Ethernet connector.
Answer:
crimping

Question 54.
Who invented Ethernet?
(a) Bob Frankston
(b) Bob Metcalfe
(c) Dan Bricklin
(d) Robert
Answer:
(b) Bob Metcalfe

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 55.
Ethernet was invented in the year
(a) 1972
(b) 1973
(c) 1976
(d) 1978
Answer:
(b) 1973

Question 56.
PARC stands for ………………………
Answer:
Palo Alto Research Center

Question 57.
The IEEE standard was first published in
(a) 1983
(b) 1984
(c) 1985
(d) 1986
Answer:
(c) 1985

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 58.
………………………. CSMA/CD means
Answer:
Carrrier Sense Multiple Access with Collision Detection

Question 59.
RJ stands for ………………………..
Answer:
Registered Jacks

Question 60.
Pick the odd one out.
(a) RJ-11
(b) RJ-45
(c) RJ-27
(d) RJ-28
Answer:
(c) RJ-27

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 61.
The most popular modem form of registered Jack is
(a) RJ-11
(b) RJ-45
(c) RJ-28
(d) RJ-45
Answer:
(a) RJ-11

Question 62.
Find the wrongly matched pair.
(a) RJ-11 – 6 pins
(b) RJ-14 – 18 pins
(c) RJ-61 – 8 pins
(d) RJ-21-50 pins
Answer:
(b) RJ-14 – 18 pins

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 63.
RJ-21 is otherwise called as ………………………
(i) champ connector
(ii) Amphenol connector
(a) (i), (ii)
(b) (ii), (iii)
(c) (i), (ii), (iii)
(d) (i), (iii)
Answer:
(a) (i), (ii)

Question 64.
Which interface is typically used for data communication trucking applications?
(a) RJ-11
(b) RJ-21
(c) RJ-28
(d) RJ-45
Answer:
(b) RJ-21

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 65.
How many types of wiring techniques to construct the ethernet cable?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(b) 3

Question 66.
Match the following
(i) Straight-through wiring – 1. 1 to 1, 2 to 2, 3 to 3
(ii) Cross-over wiring – 2. 1 to 3, 3 to 1, 6 to 2
(iii) Roll-over wiring – 3. 1 to 8, 2 to 7, 3 to 6
(a) (i)-1 (ii)-2 (iii)-3
(b) (i)-3 (ii)-2 (iii)-1
(c) (i)-2 (ii)-1 (iii)-3
(d) (i)-1 (ii)-3 (iii)-2
Answer:
(a) (i)-1 (ii)-2 (iii)-3

Question 67.
Roll over cable is also known as
(a) yost cable
(b) console cable
(c) a and b
(d) none of these
Answer:
(c) a and b

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 68.
In connectors, TX/RX denotes …………………………
Answer:
Transmit/Receive

II. Short Answer

Question 1.
Write note on coaxial cables?
Answer:
Coaxial Cables:
This cable was invented at late 1880’s, which is used to connect the television sets to home antennas. This cable is used to transfer the information in 10 mbps.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 2.
What is meant by Twisted pair cables?
Answer:
Twisted Pair Cables: It is type of cable with two or more insulated wires twisted together. It started with the speed of 10 mbps (1 OBASE-T cable is used).

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 3.
Mention the different types of cables used to connect computer on Network?
Answer:
Computers can be connected on the network with the help of wired media (Unshielded Twisted pair, shielded Twisted pair, Co-axial cables and Optical fibre) or wireless media (Infra Red, Bluetooth, WiFi)

Question 4.
Define crimping?
Answer:
Crimping is the process of joining two or more pieces of metal or wire by deforming one or both of them to hold each other.

Question 5.
Give the Pin details of RJ-11?
Answer:
Pin details of the RJ-11, there are 6 pin where the two pins give the transmission configuration, the two pins give the receiver configuration and the other two pins will be kept for reserved. The two pin will have the positive terminal and the negative terminal.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 6.
Give some examples for coaxial cables?
Answer:
Some of the cable names are Media Bridge 50-feet Coaxial cable, Amazon basics CL2-Rated Coaxial cables.

III. Explain in Brief Answer

Question 1.
Compare UTP and STP?
Answer:
UTP:
The UTP is used nowadays as modem cables for Internet and they are lower in cost and installation and maintenance is easy compared to the coaxial cables.

STP:
STP is similar to UTP, but it is covered by an additional jackets to protect the wires from External interference.

Question 2.
Write note on Fibre optics?
Answer:
IT is of strands of glass and pulse of light is used to send the information. They are mainly used in Wide Area Network (WAN).

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 3.
What are the uses of serial and parallel cables?
Answer:
Serial and Parallel interface cables are used to connect the Internet to the system. They were sometime used for PC to PC networking. Before the USB emerged, the system will have both serial port and parallel port.

Question 4.
Write about crossover Ethernet cable?
Answer:
The Crossover Ethernet cable is an example of the Null modem Cables. This cable is used to join two PCs or two network devices of the same type. This cable is the sophisticated Ethernet cable used to connect the Internet to the system. This cable works at a speed of 10 gbps and more. The Ethernet crossover cable is identical on both the ends. Nowadays Routers are being connected through the crossover cables to provide wireless network from the local network.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 5.
Differentiate Wireless and Wired Networks?
Answer:
Wireless:
Wireless networks enable more devices including mobiles sharing the resources and Internet connections remotely. But Compared to wireless networks, wired networks maintain a faster Internet speed and more secure.

Wired Networks:
Wired networks for larger area are more expensive. Wired networks are still used widely in the offices where need increased speed and secure connections.

Question 6.
What is NIC?
Answer:
Ethernet card is a Network Interface Card (NIC) that allows computers to connect and transmit data to the devices on the network. It may be an expansion card or built-in type.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 7.
List the alternative Names given to the following devices, a) Ethernet Technology b) RJ45 connector 4) RJ45 socket d) RJ45 cable?
Answer:
Devices/Technology:

  1. Ethernet Technology
  2. RJ45 Connector (male)
  3. RJ45 socket (female)
  4. RJ45 Cable

Alternative Names:

  1. RJ45, 802.3 (according to IEEE)
  2. RJ45 plug, Ethernet connector, 8P8C connector
  3. RJ45 jack, Ethernet Port
  4. Ethernet cable

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 8.
What is RJ?
Answer:
Registered Jacks: A Registered Jack commonly known as RJ is a network interface used for network cabling, wiring and jack construction. The primary function of the registered jack is to connect different data equipment and telecommunication devices. The commonly known registered jacks are RJ-11, RJ-45, RJ-21, andRJ-28.

Question 9.
Write note on Roll-over wiring?
Answer:
Rollover cable is a type of null-modem cable that is often used to connect a device console port to make programming changes to the device. The roll over wiring have opposite pin arrangements, all the cables are rolled over to different arrangements. In the rollover cable, The coloured wires are reversed on other end i.e. The pins on one end are connected with other end in reverse order (i.e. pin 1 to 8, 2 to 7, 3 to 6, 4 to 5, 5 to 4, 6 to 3, 7 to 2, 8 to 1).

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 10.
How will you determine the type of Ethernet cable?
Answer:
Straight-through:
The coloured wires are in the same sequence at both ends of the cable. Cross-over: The first coloured wire at one end of the cable is the third coloured wire at the other end of the cable.

Samacheer Kalvi 12th Computer Applications Solutions Chapter 13 Network Cabling

Question 11.
Write note on straight-through wiring?
Answer:
In general, the Ethernet cables used for Ethernet connections are “straight-through cables”. These cable wires are in the same sequence at both ends of the cable, which means that pin 1 of the plug on one end is connected to pin 1 of the plug on the other end (for both standard – T568A & T568B). the straight through wiring cables are mostly used for connecting PC / NIC card to a hub.

IV. Explain in detail

Question 1.
Explain the Crimping process to make Ethernet cables?
Answer:
Crimping process for making Ethernet cables

  1. Cut the cable with desired length
  2. Strip the insulation sheath about 1 inch from both end of the cable and expose the Twisted pair wires
  3. After stripping the wire, untwist the smaller wires and arrange them into the proper wiring scheme, T568B preferred generally.
  4. Bring the wires tighter together and cut them down so that they all have the same length ( Vi inch).
  5. Insert the all 8 coloured wires into the eight grooves in the connector. The wires should be, inserted until the plastic sheath is also inside the connector.
  6. Use the crimping tool to lock the RJ45 connector on the cable. It should be strong enough to handle manual traction. Now it is ready for data transmission.
  7. Use a cable tester to verify the proper connectivity of the cable, if need.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *