Students can find the most related topics which helps them to analyse the concepts if they practice according to the chapter-wise page. It is necessary for the students to practice more Questions and Answers for Tamilnadu State Board Solutions of 11th Commerce are given in the pdf format in chapter 22 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs) Questions and Answers so that students can prepare in both online and offline modes. So, Download Samacheer Kalvi 11th Commerce Book Solutions Questions and Answers, Notes Pdf, to score good marks.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Solutions Chapter 22 Types of Trade

Get the Questions and Answers, in Tamilnadu State Board 11th Commerce Solutions for Chapter 22 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs). Learn the concepts of 11th Commerce Chapter-Wise by referring to the Tamilnadu State Board Solutions for Chapter 22 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs) Questions and Answers. Hence we suggest the students to Download Samacheer Kalvi 11th Commerce Book Solutions Questions and Answers pdf to enhance your knowledge.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Types of Trade Textbook Exercise Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The purchase of goods from a foreign country is called ………………
(a) Import
(b) Export
(c) Entrepot
(d) Re – export
Answer:
(a) Import

Question 2.
When goods are imported for the purpose of export it is called as ………………
(a) Foreign Trade
(b) Home Trade
(c) Entrepot
(d) Trade
Answer:
(c) Entrepot

Question 3.
……………… acts as a connective link between the producer and the consumer.
(a) Trade
(b) Industry
(c) Commerce
(d) Business
Answer:
(a) Trade

Question 4.
The aim of home trade is ………………
(a) To raise the standard of living
(b) To provide the essential goods and services economically
(c) To raise the national income
(d) To obtain all types of goods
Answer:
(b) To provide the essential goods and services economically

Question 5.
Internal trade can be classified into ……………… categories
(a) Three
(b) Four
(c) Two
(d) Five
Answer:
(c) Two

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
Give the meaning of Trade?
Answer:
The buying and selling of goods and services consists of trade. Trade is conducted in order to earn profit.

Question 2.
What is Internal Trade?
Answer:
Buying and selling of goods and services within the boundaries of a nation are called internal trade. Internal trade is also called domestic trade or home trade.

Question 3.
Mr. Vikram who runs a textile industry regularly procures cotton from Germany. Name the type of trade he is engaged in.
Answer:
This is Import trade because Mr. Vikram procures (purchases) cotton from Germany Import means buying of goods from a foreign country for domestic use.

Question 4.
When Vikram of India sells cotton shirts to Amal of England, what type of trade he is engaged in?
Answer:
Vikram of India sells cotton shirts to Amal of England. So he is engaged in Export trade. Export trade means the sale of domestic goods to foreign countries.

Question 5.
How do you classify Trade?
Answer:
On the basis of geographical location of buyers and sellers, trade can be broadly classified into two categories (i) Internal trade and (ii) External trade

Question 6.
What are the classifications of internal trade?
Answer:
Type of International trade : Home trade consists of two main sub – divisions namely (i) Wholesale trade and (ii) Retail trade.

Question 7.
What is import trade?
Answer:
Import trade mean’s buying goods from a foreign country for domestic use. Example. India imports petroleum products from Gulf Countries.

Question 8.
Explain the meaning of Entrepot trade.
Answer:
Entrepot tiade means importing of goods from one country and exporting the same to foreign countries. It is also known as ‘Re – export trade’.

Question 9.
TVS is selling motor bikes in Europe. Under which type of trade can this be classified?
Answer:
TVS is selling motor bikes in Europe. This trade can be classified under Foreign trade.

Question 10.
What is the currency used in India in internal trade?
Answer:
INR (Indian Rupee) is used in India in internal trade. Payment of goods and services is made in the currency of home country.

III. Short Answer Questions

Question 1.
What is the classification of Foreign trade?
Answer:
Types of Foreign Trade

  1. Import Trade : Import trade means buying goods from a foreign country for domestic use.
  2. Export Trade : Export trade means the sale of domestic goods to foreign countries.
  3. Entrepot Trade : Entrepot trade means importing of goods from one country and exporting the same to foreign countries.

Question 2.
Give two examples of Entrepot trade.
Answer:

  1. Indian diamond merchants in Surat import uncut raw diamonds from South Africa. They cut and polish the diamonds in their units in India and re – export them to the International Diamond Market in Amsterdam.
  2. Singapore, Dubai, Hongkong are the largest entrepot trade centres in the world.

Question 3.
What do you mean by Export trade?
Answer:
Export trade means the sale of domestic goods to foreign countries. Export trade is necessary to sell domestic surplus goods, to make better utilization of resources, to earn foreign exchange, to increase national income, to generate employment and to increase Government revenue.

Question 4.
What is Wholesale trade?
Answer:
“Purchase of goods in bulk from the manufacturers and selling them in smaller quantities to other intermediaries” is known wholesale trade.

Question 5.
State the meaning of Retail trade.
Answer:
Retail trade deals with the distribution of goods in small quantities to the consumers.

Question 6.
Name any three retail traders in your locality.
Answer:

  1. Nilgiris Super Market
  2. Reliance Fresh
  3. A.N.S. Pandian Stores

Question 7.
State the main aim of trade.
Answer:
The essence of trade is to make goods and services available to those persons who need them and are able and willing to pay for them. Trade is conducted in order to earn profit.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
What are the features of Internal trade?
Answer:

  1. The buying and selling of goods takes place within the boundaries of the same country.
  2. Payment for goods and services is made in the currency of the home country.
  3. It involves transactions between the producers, consumers and the middlemen.
  4. It consists of a distribution network of middlemen and agencies engaged in exchange of goods and services.
  5. In home trade the risk of transportation is very less when compared to the foreign trade.
  6. In home trade the laws prevailing in that country only have to be followed.
  7. The aim of home trade is to provide the goods and services economically.
  8. The goods must be a part of domestic production.
  9. Goods must be purchased from an individual or a firm established within a country.
  10. Goods can be delivered using locally available modes of transport.
  11. It does not involve any custom/import duty, but buyers need to pay the taxes to the Government.

Question 2.
Explain briefly the different types of Foreign trade?
Answer:
A. Import Trade:
Import trade means buying goods from a foreign country for domestic use. Example. India imports petroleum products from Gulf Countries. India imports machinery, equipment, materials etc. It is necessary to speed-up industrialization, to meet consumer demands and to improve standard of living.

B. Export Trade:
Export trade means the sale of domestic goods to foreign countries.

Examples:

  1. Export of Iron ore from India to Japan
  2. Selling of Tea from India to England.
  3. Export of jasmine flowers from Madurai to Singapore

Export trade is necessary to sell domestic surplus goods, to make better utilization of resources, to earn foreign exchange, to increase national income, to generate employment and to increase Government revenue

C. Entrepot Trade:
Entrepot trade means importing of goods from one country and exporting the same to foreign countries. lt is also known as “Re – export trade’.

Example Indian diamond merchants in Surat import uncut raw diamonds from South Africa. They cut and polish the diamonds in their units in India and re – export them to the International Diamond Market in Amsterdam.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Types of Trade Additional Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
……………… trade is a trade between a seller and buyer of different countries.
(a) Foreign
(b) Export
(c) Enterpot
(d) Home
Answer:
(a) Foreign

Question 2.
……………… trade deals with the distribution of goods in small quantities to the consumers.
(a) Retail
(b) Wholesale
(c) Home
(d) Foreign
Answer:
(a) Retail

Question 3.
Selling of Tea from India to England – What type of trade is this?
Answer:
(a) Export
(b) Import
(c) Enterpot
(d) Home
Answer:
(a) Export

Question 4.
Re – export trade is otherwise called as ……………… trade.
(a) Enterpot
(b) Export
(c) Import
(d) Foreign
Answer:
(a) Enterpot

Question 5.
Hero pens produced in China and sold in India is an example for ……………… trade.
(a) Foreign
(b) Home
(c) Export
(d) Enterpot
Answer:
(a) Foreign

Case Study

Question 1.
Mr. Kovalan completed his M.Com. degree and proposed to start a business dealing powerloom machines. After a complete analysis, it was found that it is better to buy from foreign countries than to buy from domestic manufacturers. So what is your opinion whether to purchase from foreign countries or from domestic manufacturers.
Answer:
In my opinion, if he purchases from foreign countries, it will be a quality one. It will work a long time. First of all he should get the quotation from all countries. He can choose which is the low cost and high quality machines. A very good brand also can be chosen.

Share this Tamilnadu State Board Solutions for 11th Commerce Chapter 22 Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) and Self Help Groups (SHGs) Questions and Answers with your friends to help them to overcome the issues in exams. Keep visiting this site Tamilnadu State Board Solutions frequently to get the latest information on different subjects. Clarify your doubts by posting the comments and get the answers in an easy manner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *