Students can Download Accountancy Chapter 4 Ledger Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 11th Accountancy Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Ledger Text Book Back Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions
Choose the Correct Answer

11th Accountancy Chapter 4 Book Back Answers Question 1.
Main objective of preparing ledger account is to ……………..
(a) Ascertain the financial position
(b) Ascertain the profit or loss
(c) Ascertain the profit or loss and the financial position
(d) Know the balance of each ledger account
Answer:
(d) Know the balance of each ledger account

11th Accountancy 4th Chapter Solutions Question 2.
The process of transferring the debit and credit items from journal to ledger accounts is called ……………..
(a) Casting
(b) Posting
(c) Journalising
(d) Balancing
Answer:
(b) Posting

Ledger Questions And Answers For Class 11 Pdf Question 3.
J.F means ……………..
(a) Ledger page number
(b) Journal page number
(c) Voucher number
(d) Order number
Answer:
(b) Journal page number

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Chapter 4 Question 4.
The process of finding the net amount from the totals of debit and credit columns in a ledger is known as ……………..
(a) Casting
(b) Posting
(c) Journalising
(d) Balancing
Answer:
(d) Balancing

11th Accountancy Chapter 4 Question 5.
If the total of the debit side of an account exceeds the total of its credit side, it means
(a) Credit balance
(b) Debit balance
(c) Nil balance
(d) Debit and credit balance
Answer:
(b) Debit balance

11th Accounts Ledger Sums Question 6.
The amount brought into the business by the proprietor should be credited to ……………..
(a) Cash account
(b) Drawings account
(c) Capital account
(d) Suspense account
Answer:
(c) Capital account

II. Very Short Answer Questions

11th Accountancy Ledger Question 1.
What is a ledger?
Answer:
Ledger account is a summary statement of all the transactions relating to a person, asset, liability, expense or income which has taken place during a given period of time and it shows their net effect. From the transactions recorded in the journal, the ledger account is prepared. Ledger is known as principal book of accounts.

Accountancy Class 11 Chapter 4 Solutions Question 2.
What is meant by posting?
Answer:
The process of transferring the debit and credit items from the journal to the ledger accounts is called posting.

11th Accountancy Book Back Answers Question 3.
What is debit balance?
Answer:
When the total of the debit side is more than the total of credit side the difference is debit balance and is placed on the credit side as ‘By Balance c/d’.

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Guide Question 4.
What is credit balance?
Answer:
If the credit side total is more than the total of debit side, the difference is credit balance and is placed on the debit side as ‘To Balance c/d’.

Class 11 Accountancy Chapter 4 Solutions Question 5.
What is balancing of an account?
Answer:
Balancing means that the debit side and credit side amounts are totalled and the difference between the total of the two sides is placed in the amount column as ‘Balance c/d’ on the side having lesser total, so that the total of both debit and credit columns are equal.

III. Short Answer Questions

11th Accounts Chapter 4 Solutions Question 1.
Distinguish between journal ad ledger.
Answer:
Following are the differences between journal and ledger:
11th Accountancy Chapter 4 Book Back Answers Ledger

Samacheer Kalvi Guru 11th Accountancy Question 2.
What is ledger? Explain its utilities.
Answer:
1. Quick information about a particular account: Ledger account helps to get all information about a particular account like sales, purchases, machinery, etc., at a glance. For example, where there are several transactions with a debtor, the net amount due from a debtor can be known from the ledger account.

2. Control over business transactions: From the ledger balances extracted, a thorough analysis of account balances can be made which helps to have control over the business transactions.

3. Trial balance can be prepared: With the balances of ledger accounts, trial balance can be prepared to check the arithmetical accuracy of entries made in the journal and ledger.

4. Helps to prepare financial statements: From the ledger balances extracted, financial statements can be prepared for ascertaining net profit or loss and the financial position.

Ledger Questions And Answers For Class 11 Pdf State Board Question 3.
How is posting made from the journal to the ledger?
Answer:
The process of transferring the debit and credit items from the journal to the ledger accounts is called posting. The procedure of posting from journal to ledger is as follows:
1. Locate the ledger account that is debited in the journal entry. Open the respective account in the ledger, if already not opened. Write the name of the account in the top middle. If already opened, locate the account from the ledger index. Now entries are to be made on the debit side of the account.

2. Record the date of the transaction in the date column on the debit side of that account.

3. Record the name of the account credited in the journal with the prefix ‘To’ in particulars column.

4. Record the amount of the debit in the ‘amount column’.

5. Locate the ledger account that is credited in the journal entry. Open the respective account in the ledger, if already not opened. Write the name of the account in the top middle. If already opened, locate the account from the ledger index. Now entries are to be made on the credit side of the account. Record the date of the transaction in the date column. Record the name of the account debited in the journal entry in the particulars column with the prefix ‘By’ and write the amount in the amount column.

11th Accountancy – Book Back Answers Question 4.
Explain the procedure for balancing a ledger account.
Answer:
Following is the procedure for balancing an account:
1. The debit and credit columns of an account are to be totalled separately.

2. The difference between the two totals is to be ascertained.

3. The difference is to be placed in the amount column of the side having lesser total. ‘Balance c/d’ is to be entered in the particulars column against the difference and in the date column the last day of the accounting period is entered.

4. Now both the debit and credit columns are to be totalled and the totals will be equal. The totals of both sides are to be recorded in the same line horizontally. The total is to be distinguished from other figures by drawing lines above and below the amount.

5. The difference has to be brought down to the opposite side below the total. ‘Balance b/d’ is to be entered in the particulars column against the difference brought down and in the date column, the first day of the next accounting period is entered.

6. If the total on the debit side of an account is higher, the balancing figure is debit balance and if the credit side of an account has higher total, the balancing figure is credit balance. If the two sides are equal, that account will show nil balance.

IV. Exercises

Ledger Questions And Answers For Class 11 Pdf Download Question 1.
Journalise the following transactions and post them to ledger. (3 Marks)
Answer:
11th Accountancy 4th Chapter Solutions Ledger
Journal
Ledger Questions And Answers For Class 11 Pdf
Ledger Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Chapter 4 Ledger
Capital Account
11th Accountancy Chapter 4 Ledger Samacheer Kalvi
Bank Account
11th Accounts Ledger Sums Samacheer Kalvi
Purchase Account
11th Accountancy Ledger Samacheer Kalvi

11th Accounts Ledger Question 2.
Give journal entries for the following transactions and post them to ledger. (3 Marks)
Accountancy Class 11 Chapter 4 Solutions Ledger Samacheer Kalvi
Journal Entries
11th Accountancy Book Back Answers Ledger Samacheer Kalvi
Ledger Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Guide Ledger
Somu Account
Class 11 Accountancy Chapter 4 Solutions Ledger Samacheer Kalvi
Sales Account
11th Accounts Chapter 4 Solutions Ledger Samacheer Kalvi
Furniture Account
Samacheer Kalvi Guru 11th Accountancy Ledger
Interest Received Account
Ledger Questions And Answers For Class 11 Pdf State Board Samacheer Kalvi

11 Accountancy Book Back Answers Question 3.
Pass journal entries for the following transactions and post them to ledger. (3 Marks)
11th Accountancy - Book Back Answers Ledger Samacheer Kalvi
Answer:
Journal Entries
Ledger Questions And Answers For Class 11 Pd f Download Samacheer Kalvi
Ledger in the Books of Dharma
Cash Account
11th Accounts Ledger Samacheer Kalvi Chapter 4 Ledger
Capital Account
11 Accountancy Book Back Answers Ledger Samacheer Kalvi Chapter 4
Ganesan Account
11th Accounts Book Samacheer Kalvi Ledger Chapter 4
Rent Account
11th Accounts Book Answers Ledger Chapter 4 Samacheer Kalvi
Received Commission Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 21

11th Accounts Book Samacheer Kalvi Question 4.
Record the following transactions in the journal of Banu and post them to the ledger.
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 22
Answer:
Journal Entries in the Book of Banu
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 23
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 24
Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 25
Rent Received Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 26
Furniture Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 27

11th Accounts Book Answers Question 5.
The following balances appeared in the books of Vinoth on Jan 1, 2018
Assets: Cash ₹ 40,000; Stock ₹ 50,000; Amount due from Ram ₹ 20,000;
Machinery ₹ 40,000 Liabilities: Amount due to Vijay ₹ 10,000
Pass the opening journal entry and post them to Vinoth’s Capital account. (2 Marks)
Answer:
Opening Entry in the Books of Vinoth
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 28
Vinoth’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 29

Question 6.
Prepare Furniture A/c from the following transactions (2 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 30
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 31

Question 7.
The following balances appeared in the books of Kumaran on April 1, 2017. (5 Marks)
Assets: Cash ₹ 1,00,000; Stock ₹ 40,000; Amount due from Rohit ₹ 10,000,
Furniture ₹ 10,000; Liabilities: Amount due to Anush ₹ 40,000;
Kumaran’s capital ₹ 1,20,000
Find the capital and show the ledger posting for the above opening balances.
Answer:
Opening Entry
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 32
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 33
Stock Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 34
Rohit (Debtors) Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 35
Furniture Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 36
Creditors Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 37
Kumaran’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 38

Question 8.
Give journal entries and post them to cash account. (3 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 81
Answer:
Journal Entry
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 39
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 40

Question 9.
Give journal entries from the following transactions of Mohit, dealing in Textiles and post them to ledger: (3 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 80
Answer:
Journal Entries in the Book of Mohit
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 41
Ledger Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 42
Mohit’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 43
SBI Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 44
Furniture Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 45
Question 10.
Give journal entries from the following transactions and post them to ledger: (3 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 46
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 47
Ledger Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 48
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 49
Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 50
Hema Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 51
Purchase Returns Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 52

Question 11.
Give journal entries from the following transactions and post them to Cash A/c and Sales A/c: (3 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 82
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 53
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 54
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 55

Question 12.
Journalise the transactions given below and post them to ledger. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 83
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 56
Trade Expenses Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 57
Stationary (Postage Stamps) Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 58
Commission Received Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 59
Rent Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 60
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 61

Question 13.
Journalise the transactions given below and post them to ledger. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 62
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 63
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 64
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 65
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 66
Kumar Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 67
Prabu Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 68
Salary Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 69

Question 14.
Enter the following transactions in the books of Ganesan and post them into ledger. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 70
Answer:
Journal Entries in the Books of Ganesan
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 71
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 72
Ganesan’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 73
Bank Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 74
Furniture Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 75
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 76
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 77
Vasu Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 78
Drawing Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 79

Question 15.
Journalise the following transactions in the books of Aran and post them to ledger accounts. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 84
Answer:
Journal Entries in the Books of Arun
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 85
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 86
Arun’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 87
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 88
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 89
Krishna Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 90
Govind Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 91

Question 16.
Journalise the following transactions and post them to ledger in the books of Raja. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 92
Answer:
Journal Entries in the Books of Raja
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 93
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 94
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 95
Murali Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 96
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 97
Mani Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 98
Discount Allowed Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 99

Question 17.
Journalise the following transactions and post them to ledger. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 100
Answer:
Journal Entries in the Books of Raja
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 101
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 102
Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 103
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 104
Insurance Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 105
Machinery Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 106
Interest Received Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 107
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 108

Question 18.
Journalise the following transactions in the books of Vasu and post them to ledger accounts. (5 Marks)
2017 November:

1 – Cash in hand ₹ 1,00,000; Cash at bank: ₹ 30,000.
2 – Vasu sold goods to Jothi for ₹ 25,000 against a cheque and deposited the same in the bank.
4 – Received as commission ₹ 5,000.
8 – Bank paid ₹ 15,000 directly for insurance premium of Vasu.
15 – Cash deposited into bank ₹ 30,000.
18 – Cash withdrawn from bank for personal use ₹ 45,000.

Answer:
Journal entries in the Books of Vasu
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 109
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 110
Bank Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 111
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 112
Commission Received Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 113
Insurance Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 114
Drawings Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Question 19.
Prepare Anand’s account from the following details. (3 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Answer:
Anand’s A/c
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Question 20.
Prepare a Sales account from the following transactions
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Sales Account
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Question 21.
Show the direct ledger postings for the following transactions: (5 Marks)
2017 June:

1 Raja commenced business with cash ₹ 50,000.
6 Sold goods for cash ₹ 8,000.
8 Sold goods to Devi on credit ₹ 9,000.
15 Goods purchased for cash ₹ 4,000.
20 Goods purchased from Shanthi on credit ₹ 5,000.

Answer:
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Devi Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Shanthi Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Question 22.
Show the direct ledger postings for the following transactions: (5 Marks)
2017 July:

1 – Shankar commenced business with cash ₹ 1,00,000.
6 – Sold goods for cash ₹ 10,000.
9 – Wages paid ₹ 6,000.
19 – Salaries paid ₹ 8,000.
20 – Advertisement expenses paid ₹ 4,000.

Answer:
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Shankar’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Wages Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Salaries Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Advertisement Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Textbook Case Study Solved

Imagine you have been called for an interview with an auditor. The auditor shows you the following ledger account of Mr. Raheem, a dealer in food products.
Sita A/c
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

The auditor wants you to explain each posting in the above account and also to state where will the double entry for each posting be found.
Here Sita is a debtor of Mr. Reheem. So in Raheem ledger Sita A/c shows the balances.

  1. April 1. The opening balance of Sita A/c ₹ 7,000
  2. April 12. She deposited ₹ 5,000
  3. May 2 Cash received from Sita ₹ 2,000
  4. Sept. 25 Credit sales for Sita ₹ 10,000
  5. Oct. 3 Goods returned by Sita ₹ 1,000
  6. Nov. 17 Cash paid by Sita ₹ 3,000
  7. Dec. 21 Sita deposited ₹ 4,000
  8. Dec. 29 Credit sales to Sita ₹ 10,000
  9. Dec. 31 Closing debtors ₹ 12,000

So from the Sita ledger the owner of the business Raheem can find out the closing balance of debtor (Sita) ₹ 12,000.

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Ledger Additional Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions
Choose the correct answer

Question 1.
………………. is known as principal book of accounts.
(a) Journal
(b) Ledger
(c) Trial balance
(d) Transaction
Answer:
(b) Ledger

Question 2.
………………. accounts show the values of assets.
(a) Real
(b) Personal
(c) Nominal
(d) Journal
Answer:
(a) Real

Question 3.
………………. accounts give the net amount due to creditor and the net amount due from debtors.
(a) Real
(b) Personal
(c) Nominal
(d) Ledger
Answer:
(b) Personal

Question 4.
Net position of an account cannot be ascertained from ……………….
(a) Journal
(b) Ledger
(c) Trial balance
(d) Balance sheet
Answer:
(a) Journal

Question 5.
Net position of an account can be ascertained from ……………….
(a) Journal
(b) Ledger
(c) Trial balance
(d) Balance sheet
Answer:
(b) Ledger

Question 6.
The term balance brought down is used in the name of ……………….
(a) balance b/d
(b) balanced c/d
(c) debit balance
(d) credit balance
Answer:
(a) balance b/d

Question 7.
When a journal entry has more than one debit or more than one credit or both, it is called ……………….
(a) Compound entry
(b) Single entry
(c) Journal entry
(d) Ledger entry
Answer:
(a) Compound entry

Question 8.
Total of credit > Total of debit =
(a) Debit balance
(b) Credit balance
(c) Nil balance
(d) Trial balance
Answer:
(b) Credit balance

Question 9.
Total of debit > Total of credit =
(a) Debit balance
(b) Credit balance
(c) Nil balance
(d) Trial balance
Answer:
(a) Debit balance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *