Students can Download Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4 Pdf, Samacheer Kalvi 10th English Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the sections in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers I to 14 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding – option code.
  5. Part II has got four sections. The questions are of two marks each. Question numbers 15 to 18 in Section I and Question numbers 19 to 22 in Section II are to be answered in about one or two sentences each. Question numbers 23 to 28 in Section III and IV are to be answered as directed.
  6. Question numbers 29 to 45 in Part III are of five marks each and have been divided in five sections. These are to be answered as directed.
  7.  Question numbers 46 and 47 in Part IV are of eight marks each. Question number 47 has four questions of two marks each. These are to be answered as directed.

Time: 2.30 Hours
Maximum Marks: 100

Part – I

Answer all the questions. [14 x 1= 14]
Choose the most suitable answer and write the code with the corresponding answer.
Choose the appropriate synonyms for the italicised words.

Question 1.
The young seagull was alone on his ledge.
(a) sill
(b) window
(c) nest
(d) lift
Answer:
(a) sill

Question 2.
‘Burglars!’ she shouted, intuitively.
(a) intentionally
(b) thoughtfully
(c) knowingly
(d) instinctively
Answer:
(d) instinctively

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

Question 3.
When we realise our mistakes, we should try to rectify them.
(a) read
(b) recover
(c) recognize
(d) electrically
Answer:
(d) electrically

Choose the appropriate antonym for the italicised words.

Question 4.
The real power of women though realised earlier, is currently being projected to the world.
(a) presently
(b) formerly
(c) carefully
(d) electrically
Answer:
(b) formerly

Question 5.
Technology helps one to live in comfort.
(a) comfy
(b) discomfort
(c) misuse
(d) easiness
Answer:
(b) discomfort

Question 6.
This lesson is set in the days of France-Prussian war.
(a) avarice
(b) battle
(c) combat
(d) peace
Answer:
(d) peace

Question 7.
Choose the correct plural form of “moose“.
(a) mooses
(b) moose
(c) mooses’s
(d) moosies
Answer:
(b) moose

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

Question 8.
Form a derivative by adding the right suffix to the word – sad.
(a) ly
(b) ness
(c) fill
(d) ment
Answer:
(a) ly

Question 9.
Choose the correct expansion of the abbreviation IREP is ……………
(a) The Integrated Rural Energy Programmer
(b) The Integral Railway Energy Programme
(c) The Integrated Rural Energy Programme
(d) The Integral Rural Exercise President
Answer:
(c) The Integrated Rural Energy Programme

Question 10.
Complete the following sentence with the most appropriate phrasal verb given below:
Do not ……….. to temptation.
(a) give in
(b) give out
(c) give up
(d) give into
Answer:
(a) give in

Question 11.
Choose the suitable option to pair it with the word “mouth” to form a compound word.
(a) dry
(b) wash
(c) clean
(d) brush
Answer:
(b) wash

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

Question 12.
Fill in the blank with the most appropriate preposition given below:
The people stood ……………… the road to watch the procession go by.
(a) across
(b) along
(c) on
(d) into
Answer:
(b) along

Question 13.
Complete the following sentence using the most appropriate tense form of the verb given below:
Her teacher ………….. her the reason for her restlessness.
(a) asked
(b) will ask
(c) asking
(d) had asked
Answer:
(a) asked

Question 14.
Choose the most appropriate linker from the given four alternatives.
He completely forgot …………. he had not always been a sprightly child.
(a) that
(b) when
(c) though
(d) and
Answer:
(a) that

PART – II [10 x 2 = 20]
Section -I

Answer any THREE of the following questions in a sentence or two. [3 x 2 = 6]

Question 15.
Why did the seagull fail to fly?
Answer:
The young seagull hesitated and feared to fly. He thought that his wings would not support him. Hence the sea gull failed to fly.

Question 16.
Who was Mrs. Hudson? Why was she worried?
Answer:
Mrs. Hudson was the landlady of Mr. Holmes. She was worried because Holmes was ill and had not taken food or drink for three days continuously.

Question 17.
Who is Tara-Tarini? After whom was the sailboat named?
Answer:
Tara-Tarini is the patron deity for sailors. The sailboat was named after the famous ‘Tara- Tarini’ temple in Ganjam district of Odisha.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

Question 18.
Write a few lines about the owner of the shop.
Answer:
The owner of the tea shop was over sixty, a little rustic in appearance, with his white neatly- combed hair. He looked clean. He was wearing a dhoti and a blue striped shirt that could be seen from under a green shawl.

Section – II

Read the following sets of poetic lines and answer any THREE of the following.
[3 x 2 = 6]

Question 19.
“Let me but live my life from year to year,
With forward face and unreluctant soul’”
(a) Whom does the word ‘me’ refer to?
(b) What kind of life does the poet want to lead?
Answer:
(a) ‘me’ refers to the poet, Hemy Van Dyke.
(b) The poet wants to lead a life facing every year with courage and willingness to do anything.

Question 20.
“There’s a family nobody likes to meet;
They live, it is said, on Complaining Street”
(a) Where does the family live?
(b) Why do you think the street is named as ‘Complaining Street’?
Answer:
(a) The family lives on Complaining street.
(b) I think the street is named as ‘Complaining Street’ because a family there is always complaining and no one likes to meet them.

Question 21.
“The summer of life she’s ready to see in spring.
She says, “Spring will come again, my dear
Let me care for the ones who ’re near. ”
(а) What does the word summer mean here?
(b) How does she take life?
Answer:
(a) Summer here means development.
(b) She takes life optimistically.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

Question 22.
“A silly young cricket accustomed to sing .
Through the warm, sunny months of gay summer and spring.”
(а) What was the routine of the cricket?
(b) Name the seasons mentioned here.
Answer:
(a) The routine of the cricket was to sing and while away the time enjoying the spring.
(b) The seasons mentioned are summer and spring.

Section – III

Answer any THREE of the following.

Question 23.
Rewrite the following sentence to the other voice.
Answer:
When we first met, they had already offered her a job at the bank.
She had already been offered a job by them at the bank, when we first met.

Question 24.
Rewrite using indirect speech.
Answer:
“Miranda,” said Prospero, “tell me what you are looking at yonder.”
Prospero asked Miranda what she was looking at yonder.

Question 25.
Punctuate the following.
the great expanse of sea stretched down beneath and it was such a long way down miles down
Answer:
The great expanse of sea stretched down beneath, and it was such a long way down miles down.

Question 26.
Transform the following sentence into a simple sentence.
The old man is very rich but he is a miser.
Answer:
In spite of the old man being rich, he is a miser.
[OR]
Despite being rich, the old man is a miser.

Question 27.
Rearrange the words in the correct order to make meaningful sentences:
(a) love / of others / good etiquette / and / wins the / respect
(b) when / best / they can / one is / be learnt / young
Answer:
(a) Good etiquette wins the love and respect of others.
(b) They can be learnt best when one is young.

Section – IV

Answer the following question.

Question 28.
Guide Shankar from the Railway Station to the Head Post Office. Write three instructions by way of helping him.
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4.1
Answer:

  • Go straight from the Railway Station on the main road.
  • Take right from the Pandian Sweets.
  • The Head Post Office will be on your left on the same road.

Part – III [10 x 5 = 50]
Section-I

Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2 x 5 = 10]

Question 29.
Describe the funny incident that caused the confusion in the house.
Answer:
“The Night the Ghost Got In” is a major example of the storytelling technique of James Thurber, who is far and wide considered one of the greatest comical writers that America ever produced. The story combines events that are likely to be a comic hyperbole.

The characters’ bizarre understanding of their world serves the dual purposes of entertaining readers. The story centres on a common situation where James Thurber hears a strange sound downstairs in the middle of the night when he comes out of the bath tub at 1 a.m. with a towel wrapped around him.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

He assumes that it is a ghost and his mother assuming the footsteps to be of burglars, goes to the extent of throwing a shoe through a window to alert the neighbours about the burglars. The mother thinking it fancy to throw the second shoe through the neighbour’s window causes more fun and frolic. The Bodwell’s inform the police who in turn are thoroughly confused by the odd characters of the Thurber household and their way of life when they reach the suspected house.

The grandfather who is awakened by the chaos, deliberately mistakes the policemen for Meade’s men, who are deserters, illustrates the unusual characteristics of the Thurbers. By the time, it is over, one of the policemen is shot in the shoulder by the household’s disorientated grandfather, and a local news reporter is left speechless when he is told that a ghost is the cause of all the disorder, by the narrator.
“You can’t follow your heart when it is more confused than your head.”

Question 30.
Give a character sketch of M. Hamel.
Answer:
M. Hamel is a strict disciplinarian at a school in a village in the French districts of Alsace and Lorraine. M. Hamel is an experienced teacher who has been teaching in that village school for forty years. He imparts primary education in all subjects. He is a hard task master and students like Franz, who are not good learners, are in great dread of being scolded by him. He loves his profession from the bottom of his heart and holds a deep sense of respect for the mother tongue. The latest order of the Prussian conquerors upset him. He has to leave the place for ever and feels heart broken. He feels sad but exercises self-control. He has the courage to hear every lesson to the last.

This thought completely shatters a calm and composed man like M. Hamel. He tries his level best to remain calm and unruffled but breaks down at the end. His performance during the last lesson is exemplary. He is kind even to a late comer like Franz. He uses a solemn and gentle tone while addressing the students. He has a logical mind and can analyse problems and deduce the reasons responsible for it. He feels grief-stricken at the fact that people became indifferent to learning French.

He charms them to keep their language alive. Hamel is a patriot in the real sense. He regards the mother tongue to be a means of holding one’s identity and self-respect. He knows the emotional hold of a language over its users. He is a good communicator and explains everything patiently. Partings are painful and being human, M. Hamel too is no exception. He fails to say goodbye as his throat is choked.

“Good teachers are rarity. M. Hamel is an exception to rarity!”

Question 31.
What are the various innovations made in India to help the differently abled lead a normal life?
Answer:
There are various innovations made in India to help the differently abled lead a normal life.Lechal Shoes by Krispian Lawrence is an innovation for the disabled to use GPS & Blutooth. This enabled shoes to help the disabled navigate streets, based on instructions from map software on a smartphone. The App also records the route and also counts steps.

Blee Watch by industrial designers Nupura Kirloskar and Janhavi Joshi of Mumbai invented the Smart watch for the hearing impaired. It converts sound waves into vibrations and colour codes to alert users to emergency sounds and ringing doorbells. It even helps them feel the rhythm of music.

iGEST by Anil Prabhakar, IIT-M professor and cofounder of enability technologies innovated a wearable device which tracks gestures of speech-impaired people and speaks for them. I guess technology makes a differently abled person’s life easier.
“Exploration is the engine that drives Innovation.”

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

Question 32.
Highlight the factors responsible for the all-women Indian Navy crew to carry out their expedition.
Answer:
The support the crew members received was a major factor. When they knew that they were doing well and looked after themselves well, in spite of all apprehensions they were supportive. The crew members’ personal aim and target mattered a lot. Mostly they wanted to make sure that they complete the journey with ultimate honesty without the use of engines.

Than the destination, the journey was important. So their contention was to make sure that they go by the rules of circumnavigation without any means of repulsion and anybody else’s assistance. The presence of mind and common sense to make decisions and act quickly was an added factor. They had to quickly do an analysis of problem solving techniques. Ego should never come amidst them. Team work helped them to collaborate and work together.

Mutual understanding was important too. One would heat the water while the other would heat the gloves or even rested. Over all the confidence you had in each other than the trust and acceptance as every member of the crew to be a family was a must to carry out the expedition.

“It’s about women helping women and women doing things
together and supporting each other ”

Section – II

Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2 x 5 = 10]

Question 33.
Describe the journey of life as depicted in the poem by Henry Van Dyke.
Answer:
Henry Van Dyke, one of the greatest American short story writers and poets, has surpassed the act of writing skillfully. ‘Life’ is no doubt one of his priced literary pieces. This poem is a pinnacle of expressive embarkment on the quest of self-revival from the glum beats of monotony. It has a very deep and farsighted meaning held within it and this is evident from the very beginning of the poem. The poem is the poet’s own reflection on his life and tells his point of view on the more important things in life. The poet advises the readers from his life experiences.

We feel that he is now an older man reflecting on his younger days. Through his words he is explaining to us what he is taking away as most important to live is the best life possible. Life is too short to get caught up in the moment or worry about the past. On the other hand, it suggests that we look forward to what the future holds. We sometimes find ourselves brooding on the bad times and we forget about how much good there is in the future. The poet is making us understand this concept and be more aware of reality.
“Life is short and if we enjoy every moment of everyday
We will be happy no matter what happens or changes our way]”

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

Question 34.
Elucidate – We are nothing more than children of your brain.
Answer:
“The Secret of the Machines” looks back to the poems rejoicing modem technology which had pre-occupied Kipling during the mid-1990s. This poem by Rudyard Kipling, a famous British poet, is about the great status of machines in the age of the industrial progress. The poet qualifies machines to define the situation from their point of view! In many of those poems it is the machines themselves who speak, taking on human characteristics and feelings.

In “The Secret of the Machines” the anthropomorphism is choral, with the machines conveying their message in a collective chant, informing the reader, posing rhetorical questions, offering a stem warning about their potential strength and finally submitting to their masters – the human brain. This is yet another example of Kipling’s constant, though often tilted is the denial of religion. The machines have the ability to change the environment of all created things except

The Gods, the creator of human-beings. The machines assert that they have produced a kind of smoke-screen which is momentarily covering the fact that it is you, the human beings, who are the true gods, with the machines nothing more than children of your brain! If the machines are to function to their full capacity they must be dutifully controlled by the Gods who have created them. That is why it is so important for man to understand the Law that machines ‘are not built to comprehend a lie.’
“ Your beliefs become your thoughts,
Your thoughts-your words

Question 35.
Read the following stanza and answer the questions given below.
“It sat alone.
What happened there is still today unknown.
It is a very mysterious place,
And inside you can tell it has a ton of space,
But at the same time it is bare to the bone.”
(i) Which adjective is used to describe the house?
(ii) Give the rhyming word for place and bone.
(iii) Write the rhyme scheme of the above stanza.
(iv) Identify the figure of speech employed in the fifth line of the given stanza.
Answer:
(i) The adjective ‘mysterious’ is used to describe the house.
(ii) The rhyming word for place is space and for bone, it is unknown and alone.
(iii) The rhyme scheme is aabba.
(iv) The figure of speech is alliteration in the last line.

Question 36.
Paraphrase the following stanza.
Answer:
Remember, no men are strange, no countries foreign Beneath all uniforms, a single body breathes Like ours: the land our brothers walk upon Is earth like this, in which we all shall lie.Emphasising the value of universal brotherhood, the poet draws our attention to the absence of any differences amongst the people of different countries.

He asks us never to forget that people living in other countries are not strange or unfamiliar. The uniforms worn by people in different parts of the world may be different, but the bodies beneath them are the same. All human bodies live and breathe in a similar fashion. We are all brothers because we walk upon the same earth that we have divided into countries. Also, we shall all meet this same earth when we die and be buried in it.

Section – III

Answer any ONE of the following. [1 x 5 = 5]

Question 37.
Rearrange the following sentences in coherent order.
(i) In the army, Mulan proved to be a brave soldier.
(ii) With Mulan, they won every battle and so some soldiers accepted her as the General.
(iii) She went to her father and said that she would go in his place.
(iv) Mulan, a teenage girl of China, heard the news when she was washing clothes.
(v) After a few years Mulan was given the top job – General of the entire army.
Answer:
Rearranged number sequence :(iv), (iii), (i) ,(v),(ii)
(iv) Mulan, a teenage girl of China, heard the news when she was washing clothes.
(iii) She went to her father and said that she would go in his place.
(iv) In the army, Mulan proved to be a brave soldier.
(v) After a few years Mulan was given the top job – General of the entire army.
(ii) With Mulan, they won every battle and so some soldiers accepted her as the General.

Question 38.
Read the following passage and answer the questions that follow.
Answer:
Francis Bennett went on into the reporters’ room. His fifteen hundred reporters, placed before an equal number of telephones, were passing on to subscribers the news which had come in during the night from the four quarters of the earth. In addition to his telephone, each reporter has in front of him a series of commutators, which allow him to get into communication with this or that telephotic line.
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

Thus the subscribers have not only the story but the sight of these events. Francis Bennett questioned one of the ten astronomical reporters – a service which was growing because of the recent discoveries in the stellar world. ‘Well, Cash, what have you got?’ ‘Phototelegrams from Mercury, Venus and Mars, Sir.’ ‘Interesting! And Jupiter?’ ‘Nothing so far! We haven’t been able to understand the signals the Jovians make. Perhaps ours haven’t reached them? ….’ ‘Aren’t you getting some result from the moon, at any rate?’ ‘Not yet, Mr Bennett.’

‘Well, this time, you can’t blame optical science! The moon is six hundred times nearer than Mars, and yet our correspondence service is in regular operation with Mars. It can’t be telescopes we need…’ ‘No, it’s the inhabitants,’ Corley replied. ‘You dare tell me that the moon is uninhabited?’ ‘On the face it turns towards us, at any rate, Mr Bennett. Who knows whether on the other side…’ ‘Well, there’s a very simple method of finding out.’

(i) Who is Cash?
(ii) What were the fifteen hundred reporters doing in the room?
(iii) Why can’t we blame optical science to get some result from the moon?
(iv) How do the spectators enjoy the visual effect of the story told by the reporters?
(v) From where did Cash get Phototelegrams?
Answer:
(i) Cash is one of the ten astronomical reporters who was questioned by Francis Bennett.
(ii) The fifteen hundred reporters were passing on to subscribers the news which had come in during the night from the four quarters of the earth from the reporters room.
(iii) We can’t blame optical science because the moon is six hundred times nearer than mars and their correspondence service is in regular operation with Mars.
(iv) When Francis Bennett’s fifteen hundred reporters, placed before an equal number of telephones, were passing on to subscribers the news, each reporter has in front of him a series of commutators, which help the spectators to enjoy the visual effect of the story told by the reporters.
(v) Cash got Phototelegrams from Mercury, Venus and Mars.

Section – IV

Answer any FOUR of the following. [4 x 5 = 20]

Question 39.
Prepare an attractive advertisement using the hints given below.
Crispy and Tasty – to tingle the taste buds – Good variety of non-vegetarian food items.
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4.2

Question 40.
Write a letter to the Collector of your District expressing your desire to contribute to the welfare of the flood affected victims in your area.
Answer:
16th December, 2020
From
XXX
YYY
To
The District Collector YYY
Respected Sir,
Sub : Contribution for Flood Affected Victims I am extremely devastated to see Thiruvannamalai district submerged in water. The plight of the flood victims pains my heart. I remember the days I did my schooling at St. Paul’s Matriculation Higher Secondary School. The Principal and teachers imbibed the true service to mankind among us during the Community Development Period that we had once a week.

The seeds sown by my mentors now urges me to contribute towards the welfare of the flood victims affected in our area. Now that I am placed well in my career as a the CEO of a private company, I wish to contribute a meagre sum of one lakh towards the same. I believe it will reach the flood victims at the earliest and help them in a small way to brave the storms and overcome the situation.
Thank you,
Yours sincerely,
XXX
Address on the envelope
The District Collector,
YYY

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

Question 41.
You are Priyaraj/Priya, the cultural secretary of St. Joseph’s Matriculation Higher Secondary School Coonoor. You have been asked to inform students of class IX and XI about the auditions for an inter-school Dramatics Competition. Draft a notice in not more than 50 words for the students’ Notice board. Invent all the necessary details.
Answer:

St. Joseph’s Mat., Higher Secondary School Coonoor.
NOTICE
30 July 2016
Inter – School Dramatics Competition – Audition

An audition for the Inter-school Dramatics Competition will be at the School Auditorium on 23rd August, 2020. Selected students will be part of a Shakespearean drama to represent the school team. Those interested kindly give your names to the undersigned. The details of the audition are given below:

Date: 23-08-2020
Time: 12.30p.m.
Venue: School Auditorium
Eligibility: Students of classes IX and XI
Last date for Registration: 25-08-2020

Priyaraj / Priya,
Cultural Secretary

Question 42.
Look at the following picture and express your views on it in about five sentences
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4.3

A Happy Family

This picture denotes a real life situation on a weekend. This picture could depict a joint family too as we see five children in the hall. The father is seen reading the newspaper while the mother brings him a cup of coffee. The children are reading books. One boy is trying to fix a picture on the wall. A baby is sleeping in the cradle and near it we can see a woman folding clothes.

Question 43.
Make notes or write a summary of the following passage.
Answer:
We all know what we mean by a “good” man. The ideal good man does not drink or smoke, avoids bad language, converses in the presence of men exactly as he would if there were ladies present, attends church services regularly and holds the correct opinion on all subjects.

He has a wholesome horror of wrong-doing and realizes that it is our painful duty to reprimand sin. He has a still greater horror of wrong thinking, and considers it the business of the authorities to safeguard the young against those who question the wisdom of the views generally accepted by middle-aged successful citizens.
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

Apart from his professional duties, at which he is diligent, he spends much time in good works: he may encourage patriotism and military training; he may promote industry, seriousness and virtue among wage earners and their children by seeing to it that failures in these respects receive due punishment; he may be a trustee of a university and prevent an ill-judged respect for learning from allowing the employment of professors with rebellious ideas. Above all, of course, his “morals” in the narrow sense must be blameless.
Notes
Title: Characteristics of a Good Person
Good man – intensely religious, avoid bad habits.
Decent language, correct opinion on all subjects Diligent in professional duties Encourages patriotism and military training
Promotes industry, seriousness and virtue among wage earners and their children Prevents the employment of professors with rebellious ideas Morals – blameless
Title: Characteristics of a Good Person

Rough Draft
The author opines that an ideally good man is intensely religious and avoids unacceptable behavioural habit? such as moking and drinking. He does not use obscene or indecent language and has a fear to do wrongThings and think negatively. He is professionally dutiful and takes active interest in promoting virtues such as patriotism, industry and seriousness amidst workers and their children. Whenever possible he even prevehts the-ertigloyment of professors with rebellious ideas.

Fair draft
Title: Characteristics Of A Good Person
The author opines a good man to be intensely religious avoiding bad habits viz. smoking and drinking. He does not use obscene or indecent language and has a fear of wrong doing and wrong thinking. He is professionally dutiful and takes active interest in promoting virtues such as patriotism, industry and seriousness among workers and their children. Whenever possible he prevents the employment of professors with rebellious ideas. No. of words written in the summary: 68

Question 44.
Identify and correct the errors in the following sentences.
(a) Divide these mangoes among Reema and Seema.
(b) I do not know who of the new trainees should be confirmed.
(c) She has not completed her course, isn’t it?
(d) The manager visits the office regularly, isn’t it?
(e) David and me are like brothers but from different mothers.
Answer:
(a) Divide these mangoes between Reema and Seema.
(b) I do not know which of the new trainees should be confirmed.
(c) She has not completed her course, hasn’t she?
(d) The manager visits the office regularly, doesn’t he?
(e) David and I are like brothers but from different mothers.

Section – V

Quote from memory. [1 x 5 = 5]

Question 45.
The summer of life ………….. faith and beliefs.
Answer:
The summer of life she s ready to see in spring.
She says, “Spring will come again, my dear.
Let me care for the ones who ’re near. ”
She’s The Woman – she has no fear!
Strong is she in her faith and beliefs.

Part – IV

Write a paragraph of about 150 words by developing the following hints. [2 x 8 = 16]

Question 46.
(a) Foot of the mountain – poor farmer – Shining – aged mother – tyrannical leader – rare announcement – farmer filled with remorse – unwhitened rice – gourd filled – mother on his back – summit of Obatsayuma – helpless mother noticed perilous path – unconditional love – face the verdict together.
Answer:
“The Story of the Aged Mother” by Matsuo Basho is a story in which a son and his mother’s pain in their battle against the decree of putting aged people to death is portrayed. The story happened at the foot of the mountain where a poor farmer lived in a country called Shining with his aged mother whom he loved. Their place was governed by a tyrannical leader who sent the announcement of killing all aged people which was not common then.

When the poor farmer heard the decree he felt sorrow in his heart for his aged mother. Just as his labour ended, he prepared food from a portion of unwhitened rice, covered it in a square cloth and knotted it in his neck along with a gourd filled with cool, sweet water. He then carried his mother on his back and started walking towards the summit of Obatsayuma, the mountain of the“abandoning of aged”.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

On their way to the top, the helpless mother noticed the perilous path and thought that her son didn’t know the paths and might pass through danger. So she reached for twigs, snapped them to pieces and quietly dropped them until they reached the summit.

The poor farmer freed his mother and made a comfortable cushion with pine needles and bid farewell. Before he left her, she told him about the trail she made with the piles of twigs. His mother’s words clearly portrayed the unconditional love that the mother had for her son, an unselfish love that thumped the heart of the poor child and made him cry. Now, the farmer realized that they need to face the verdict together. So, he again carried his mother on his back and started to walk back to their humble hut in the valley.

[OR]

(b) Uncle Philip – leaves a letter – the message – precious stones – have expectations – remember uncle – charity – interesting mechanism – explosion – never doubt me – blown to atoms – believe never fulfilled.
Answer:
A Dilemma by Silas Weir Mitchell is indeed a story with a twist. The letter was addressed to Tom. It said that the box contained a large number of very fine pigeon-blood rubies and a fair lot of diamonds. One was blue and a beauty indeed. There were hundreds of pearls—one the famous green pearl and a necklace of blue pearls, for which any woman would sell her soul— or her affections.

He wanted his nephew to continue to have expectations and continuously remember his dear uncle. He had stated that he would have left those stones to some charity, but he hated the poor. It stated that the box contained an interesting mechanism, which would act with certainty as he unlocked it, and explode ten ounces of an improved, supersensitive dynamite. He then made it clear that to be accurate, there were only nine and a half ounces.

He said that if he doubted his uncle, on opening it, he would be blown to atoms. On the contrary if he believed him, he would continue to nourish expectations which would never be fulfilled. He also added at the end that since he was a considerate man, he counselled extreme care in handling the box and never forget his affectionate uncle.

Question 47.
Read the following passage and answer the questions given below:
The little boy of twelve will remember this day forever. It is not every day you get to see a world championship at Hyatt Regency on November 19,2013. The visit of the Children was the result of an initiative by the organizers of the tournament and the School education Department to get school children be a part of the world championship.

Many children from schools gathered to witness the ongoing world Championship and there was an overwhelming response. The entry being free, children found it a rare and unforgettable opportunity’. Student visitors were given a chance to spend an hour in the chess puzzles contest. No wonder the visitors would be hailed heroes in their schools after their visit to the spot.

Children enthusiastically tried to move the big chess pieces at the hotel lobby, thereby founding that the city of Chennai would produce many masters of chess dazzling with intelligence and talent.

Questions:
(a) What made the day memorable for children?
(b) Mention the purpose for which the visit of the children had been organized.
(c) Which places were the student visitors permitted into?
(d) Who were responsible for such an exciting initiative?
Answer:
(a) The day was made memorable for the children because they got to see a world championship at Hyatt Regency.
(b) The purpose for which the visit of the Children had been organised was to get school children be a part of the world championship thereby making way for many masters of chess to be produced in the future.
(c) The student visitors were permitted into the Hotel’s lobby.
(d) The Organisers of the tournament and the school education department were responsible for such an exciting initiative.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 4

[OR]

Read the following poem and answer the questions given below:
The Leader
Patient and steady with all he must bear,
Ready to meet every challenge with care,
Easy in manner, yet solid as steel,
Strong in his faith, refreshingly real,
Isn’t afraid to propose what is bold,
Doesn’t conform to the usual mould,
Eyes that have foresight, for hindsight won’t do,
Never backs down when he sees what is true,
Tells it all straight, and means it all too.
Going forward and knowing he’s right,
Even when doubted for why he would fight,
Again and again, he makes the case far clear
Wants to reach those who don’t hear
Growing in strength, he won’t be unnerved,
Ever assuring he’ll stand by his word.
Wanting the world to join his firm stand,
Bracing for war, but praying for peace,
Using his power so evil will cease:
A trustworthy person is a leader so far,
He is a person who knows what he must act upon.

Questions:
(a) What is the poem about?
(b) Explain the line, ‘Doesn’t conform to the usual mould’.
(c) Mention any two qualities of a true leader portrayed in this poem.
(d) What does a real leader stand for according to the poem?
Answer:
(a) The poem is about a leader and the leadership qualities one needs to possess.
(b) ‘Doesn’t conform to the usual mould’, suggests that the leader who is described has qualities that are totally different.
(c) Intelligence, courageous, strong in faith, Patience, steadfast (any two)
(d) According to the poem, a real leader stands for truth.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *