Students can Download English Lesson 3 Being Safe Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th English Solutions Term 1 Prose Chapter 3 Being Safe

Read And Understand

A. Choose the best answer.

Being Safe Summary Question 1.
Grandpa got a call from
(a) his son
(b) wife
(c) his old friend
Answer:
(c) his old friend

Being Safe Question Answer Question 2.
Medicine should be kept in
(a) fridge
(b) kitchen table
(c) locked cabinet
Answer:
(c) locked cabinet

Being Safe Lesson Question 3.
automotive and gardening products should be secured.
(a) gardening products
(c) hazardous
(c) medicine
Answer:
(c) hazardous

Being Safe 8th Std Prose Summary Question 4.
We should have in our home itself to give medical treatment.
(a) first aid kit
(b) injection
(c) hospital
Answer:
(a) first aid kit

8th English Being Safe Question 5.
Some house and are poisonous.
(a) used food and plants
(b) plants and dog
(c) plants and used button cell batteries
Answer:
(c) plants and used button cell batterie

B. Choose the correct synonyms for the Italic word.

Samacheer Kalvi 8th English Book Solutions Question 1.
Dixie was feeling very exhausted.
(a) joy
(b) wounded
(c) tired
(d) rejoiced
Answer:
(c) tired

Being Safe 8th Std Prose Question 2.
The neem tree was a big antique in his garden.
(a) modern
(b) ancient
(c) updated
(d) out dated
Answer:
(b) ancient

8th English Being Safe Question Answer Question 3.
Praveen got sun stroke.
(a) fever
(b) nerves
(c) unconscious
(d) tired
Answer:
(c) unconscious

Being Safe 8th Prose Question 4.
Heat exhaustion prevails.
(a) widespread
(b) not visible
(c) exposive
(d) hidden
Answer:
(a) widespread

C. Choose the correct antonyms for the Italic word.

8th Standard English Being Safe Question 1.
Karan visited his ancestral village.
(a) offspring
(b) family
(c) house
(d) relative
Answer:
Correct Answer: non-hereditar

Being Safe Prose Summary Question 2.
We should use our mobile safely.
(a) unsafe
(b) secure
(c) protect
(d) save
Answer:
(a) unsafe

Question 3.
Medicine should be stored.
(a) consumed
(b) deleted
(c) preserved
(d) registered
Answer:
(a) consumee

Question 4.
The neem tree provided shelter to many birds.
(a) residence
(b) un protection
(c) home
(d) security
Answer:
(b) un protection

Question 5.
It is a latest mobile.
(a) updated
(b) outdated
(c) new
(d) modern
Answer:
(b) outdated

D. Answer the following in one or two sentences.

Question 1.
What is STREET SMART?
Answer:
‘Street smart’ is the experience and knowledge necessary to deal with the potential difficulties or dangers of life in an urban environment.

Question 2.
Which should be used with adults supervision?
Answer:
Mobile phones should be used by kids only with adult supervision.

Question 3.
What according to grandpa is the most serious illness?
Answer:
According to grandpa, sunstroke is the most serious illness.

Question 4.
What is the must in every household?
Answer:
A first aid kit is a must in every household. It should also have an emergency instruction inside.

E. Answer the following questions in 100 words.

Question 1.
How can you make yourself cyber safe?
Answer:
We should make ourselves cyber safe by not posting our personal information, photos, vacation plans, etc, in the social media. We should use a unique password with a combination of upper and lower case letters and numbers. Our operating systems (computer or mobile) should be updated regularly. When not in active use, turn off Wi-Fi, Bluetooth, camera, and location services. These functions of our mobile can be misused by others who want to invade our privacy. Don’t download from questionable sites. They can infect your device with viruses and compromise your privacy and safety.

Question 2.
What are the safety measures to be followed for sunstroke?
Answer:
We may get heat sunstroke when the body cannot cool itself fast enough. If you feel hot, have a headache, feel giddy or nauseated, you should tell an adult. During a heat wave, stay out of the sun and the heat during the hottest hours of the day, between 10 a.m. and 3 p.m. Drink about two litres of water per day. It is good to drink buttermilk, coconut water, fruit juices, etc. Wear lightweight, comfortable dress made of cotton that let air circulate your body. Also, always remember to protect your head by wearing a cap.

Question 3.
Write about road safety rules?
Answer:
‘Road Safety Rules’ ought to be followed very strictly whenever we are on the road. The three important rules to be followed on the road are :

  1. When we see the red light, it is an indication to stop.
  2. The green light gives us the instruction to go.
  3. Orange light insists us to get ready to go.
    While crossing the road, we have to be careful in crossing the road at the zebra crossing. We should walk on our right-hand side, against the traffic, so that we can see the vehicles coming.

Vocabulary

Prefix And Suffix

Underline the prefix in each word in the boxes.
Answer:
Being Safe Summary Samacheer Kalvi 8th English Term 1 Prose Chapter 3

Pick a suitable Prefix and suffix from the given box and complete the following words

(able, ful, ly, sub, ion, un, tri, re, im, mis)
Answer:

recall comfortable
subcategory misunderstand
improper successful
equally tricolour
construction newly

Syllabification

Syllabify the words.
Answer:
Being Safe Question Answer Samacheer Kalvi 8th English Term 1 Prose Chapter 3

Listening

Listen to the teacher and answer the questions.

  1. The ‘net’ in internet really stands for ______
  2. A network is two or more computers connected together so that______ can be shared sent from one computer to another.
  3. ______is accessed through web pages that companies, organizations and individuals create and post.
  4. ______ may enjoy using it to do research for a school project, downloading your favorite songs or communicating with friends and family.
  5. ______like a giant bulletin board that the whole world.

Answer:

  1. network
  2. Information
  3. Information
  4. You
  5. It’s kind of

Writing
Develop the following hints:

Question 1.
Tortoise – hare – forest – Tortoise walking- seen by a hare- hare laughs – tortoise speed – Tortoise sad – bet – race – Tortoise moving- slow speed – Hare moves – fast – sleeps- tortoise – reaches winning point – first – Wins the bet.
Answer:
The Tortoise and the hare
A tortoise and a hare lived in a forest. Once, the hare saw the tortoise walking slowly with a heavy shell on his back. The hare laughed at the speed of the tortoise. The tortoise felt sad. The hare was very proud of himself and challenged the tortoise for a race. The tortoise agreed. They started the running race. The hare ran very fast. But the tortoise walked very slowly. The proud hare rested under a tree and soon slept off. But the tortoise walked slowly and steadily and reached the winning point. At last, the tortoise won the bet.

Question 2.
Akbar – Birbal – courtiers jealous of Birbal – ask Akbar – test Birbal wiseness – Courtier puts a question – How many crows in Agra – Birbal asks for a week – every day sitting on the terrace – looking at the crows- after a week – courtier asks – Birbal says 156757 crows – asks the courtier to check- Akbar laughs.
Answer:
Akbar and Birbal
Akbar was a great Mughal emperor. Birbal was his Minister. He was a wise man and Akbar always praised his wit and intelligence. His courtiers were jealous of Birbal. One day, Akbar asked his courtiers to test Birbal’s wiseness. A courtier puts a question to him. He asked him ‘how many crows were there in Agra. Birbal asked time for a week. Birbal used to sit on the terrace everyday, looking at the crows. After a week, the courtier asked him to tell the answer. He answered that there were 156757 crows in Agra. He asked the courtier to check, if he is right. Hearing this, the King laughed heartily admiring his wit.

Question 3.
A woodcutter – cutting wood – dropped his axe in the pond – started weeping – angel ap¬peared – asked what the matter was – brought a golden axe – from the pond – woodcutter did not accept – brought a silver axe – not accepted – brought an iron axe – accepted – pleased with the honesty – offered all the axes to him.
Answer:
The woodcutter and the axe
Long ago, there lived a woodcutter in a small village. One day, while cutting wood, he dropped his axe in the pond. He tried hard to get it back, but he was unable to do so. He started weeping. An angel appeared before him and asked him what was the matter. She brought a golden axe from the pond and gave it to him. The woodcutter did not accept it. Next, she brought a silver axe and gave it to him. The woodcutter did not even . accept this. At last, she brought him an iron axe and gave it to him. The woodcutter accepted that it was his axe. The Angel was pleased with his honesty and offered all the three axes to him.

Grammar
Modal Verbs

Circle the modal verbs in the list given in the box.
Being Safe Lesson Samacheer Kalvi 8th English Term 1 Prose Chapter 3
Answer:
Modal Verbs
Being Safe 8th Std Prose Summary Samacheer Kalvi 8th English Term 1 Prose Chapter 3

I. Use polite request when we seek help from others.
a) Fill in the blanks using would you or could you.

  1. please close the door?
  2. please open the window?
  3. mind going to the back bench?
  4. please bring some water for me?

Answer:

  1. Could you
  2. Could you
  3. Could you
  4. Could you

(b) Use the phrases could you or would you in the following situations with your friend.

Question 1.
Ask the policeman for directions.
Answer:
Could you please tell me the way to the railway station?

Question 2.
You need to borrow your friend’s bike.
Answer:
Would you lend me your bike?

Question 3.
You would need to exchange the book purchased.
Answer:
Could you exchange this book

Question 4.
You want to open your classroom window.
Answer:
Could you please open our classroom window?

II. Prepositions.
(a) Fill in the blanks by using correct preposition.

  1. We go to school ______ Mondays, but not on Sunday.
  2. Christmas is ______ December 25th.
  3. Buy me a present ______ my birthday.
  4. Families often argue ______ Christmas time.
  5. I work faster night ______ night
  6. Her shift finished_______ 7 pm

Answer:

  1. on
  2. on
  3. for
  4. during
  5. at
  6. at

Being Safe Additional Question

I. Choose the correct Synonyms for the italic word.

Question 1.
The river Vatar bifurcates into two and merges again.
(a) divides
(b) separates
(c) joins
(d) mixes
Answer:
(c) joins

Question 2.
His knowledge always amuses him.
(a) entertains
(b) bores
(c) annoys
(d) guides
Answer:
(a) entertains

Question 3.
He always spends his vacation here.
(a) leave
(b) holiday
(c) journey
(d) tour
Answer:
(b) holiday

Question 4.
“Grandpa! I’m feeling exhausted’
(a) energetic
(b) refreshed
(c) replenished
(d) very tired
Answer:
(d) very tired

Question 5.
Medicines should be kept a locked cabinet.
(a) room
(b) box
(c) cupboard
(d) trunks
Answer:
(c) cupboard

Question 6.
You need to be very careful as the Sun is scorching.
(a) freezing
(b) mild
(c) burning
(d) cold
Answer:
(c) burning

Question 7.
Pills and syrups should be kept in their original containers.
(a) tanks
(b) chambers
(c) boxes
(d) cradles
Answer:
(c) boxes

Question 8.
Hazardous automotive should be secured and kept locked.
(a) safe
(b) dangerous
(c) secure
(d) certain
Answer:
(b) dangerous

Question 9.
Tell an adult if you’re feeling giddy or nauseated.
(a) healthy
(b) charmed
(c) settled
(d) sickening
Answer:
(d) sickening

Question 10.
A first aid kit should have an emergency instruction inside it.
(a) question
(b) confusion
(c) information
(d) desire
Answer:
(c) information

II. Choose the correct Antonyms for the italic word.

Question 1.
The Grandfather is very concerned.
(a) worried
(b) anxious
(c) unconcerned
(d) troubled
Answer:
(c) unconcerned

Question 2.
We should always follow road safety rules strictly.
(a) sternly
(b) severely
(c) harshly
(d) leniently
Answer:
(d) leniently

Question 3.
Take breaks by going indoors or moving to places with shade.
(a) inside
(b) outdoors
(c) upcountry
(d) interiror
Answer:
(b) outdoors

Question 4.
We shall protect ourselves from dangerous
(a) save
(b) damage
(c) guard
(d) keep
Answer:
(b) damage

Question 5.
Do not post your personal information in the social media.
(a) general
(b) intimate
(c) private
(d) secret
Answer:
(a) general

Question 6.
We should store all medicines out of the reach of children.
(a) accumulate
(b) reserve
(c) keep
(d) discard
Answer:
(d) discard

Question 7.
Pills and syrups should be kept in their original containers.
(a) fake
(b) beginning
(c) primary
(d) new
Answer:
(a) fake

Question 8.
Hazardous products should be secured and kept locked.
(a) gained
(b) found
(c) lost
(d) succeed
Answer:
(c) lost

Question 9.
Medicines should be kept in a locked cabinet.
(a) closed
(b) sealed
(c) open
(d) fastened
Answer:
(c) open

Question 10.
You should use it in the presence of an adult.
(a) attendance
(b) absence
(c) appearance
(d) existance
Answer:
(b) absence

III. Choose the Correct Answer (MCQ)

Question 1.
Prasanth lives with his parents in ______
(a) Thanjavur
(b) Tiruchirapalli
(c) Salem
(d) Erode
Answer:
(b) Tiruchirapalli

Question 2.
His grandfather was a retired ______ employee.
(a) state government
(b)bank
(c) central government
(d) private company
Answer:
(c) central government

Question 3.
We can take him out to play in the______
(a) garden
(b) park
(c) fields
(d) beach
Answer:
(C) fields

Question 4.
We always them strictly______
(a) chase
(b) follow
(c) ignore
(d) disagree
Answer:
(b) follow

Question 5.
Road safety rules are for our ______
(a) good
(b) welfare
(c) care
(d) safety
Answer:
(d) safety

Question 6.
Grandpa bought it last week in______
(a) Mumbai
(b) Salem
(c) Chennai
(d) Delhi
Answer:
(c) Chennai

Question 7.
I heard it works like a______ computer.
(a) super
(b) real
(c) good
(d) modern
Answer:
(a) super

Question 8.
It is verv useful for my______ too.
(a) work
(b) project
(c) service
Answer:
(b) project

Question 9.
Medicines should be kept in a cabinet.
(a) locked
(b) closed
(c) opened
(d) enclosed
Answer:
(a) locked

Question 10.
We can talk more
(a) next week
(b) next month
(c) evening
(d) tommorrow
Answer:
(d) tommorrow

IV. Short Questions with Answers.

Question 1.
Point out two safety measures to be followed at home?
Answer:
We should learn to put things back in their respective places after using them. Care should be taken not to play with scissors, knives, etc.

Question 2.
According to Mani’s mother when is the temperature of the Sun very hot?
Answer:
According to Mani’s mother, the temperature of the Sun is very hot between 10 a.m. and 3 p.m.

Question 3.
Which should be followed very strictly?
Answer:
“The rules of the Road Safety’ should be followed very strictly by everyone.

Question 4.
What is meant by ‘Sunstroke’?
Answer:
Sunstroke is the heatstroke brought about by excessive exposure to the Sun.

Question 5.
How could we use medicines safely?
Answer:
We should store all medicines out of sight and reach of children. They should be stored in their original containers.

V. Paragraph Question with Answer.

Question 1.
What did grandfather tell about the safety measures, to be followed at home?
Answer:
Grandfather told that the children should learn to put things back in their respective places after using them. They should not play with knives and scissors. He also told them about the safety measures to be followed while using the internet. He asked them not to post their personal information, photos, vacation plans etc., in the social media. All the medicines should be stored out of sight and reach of children. Medicines, dangerous automotive and gardening products should be secured and kept locked. A first aid kit is a must in every household.

Being Safe Grammar Additional

Modal Verbs

I. Use suitable modals.

  1. ______ you nlease lend me vour book?
  2. ______ you mind closing the window?
  3. ______ I leave the room?
  4. ______ we 20 for a movie?
  5. ______ you please give me the window seat?
  6. ______ you mind moving a little?
  7. ______ you buy this medicine for me?
  8. ______ you spare a little time for me?
  9. ______ I come in?
  10. ______ you mind taking care of my pet for sometime?

Answer:

  1. Could
  2. Would
  3. May
  4. Shall
  5. Could
  6. Would
  7. Could
  8. Could
  9. May
  10. Would

II. Frame questions with modals like shall, can, would, could, should, may for the following situations.

Question 1.
Ask your friend for an address.
Answer:
Could you guide me to this address?

Question 2.
Permission to borrow your friend’s car.
Answer:
May I borrow your car?

Question 3.
Permission to enter the classroom.
Answer:
May I come in ?

Question 4.
Offer a drink or beverage.
Answer:
Would you like a cup of coffee ?

Question 5.
Express a possibility.
Answer:
I may be late by half an hour.

Prepositions

I. Fill in the blanks with the correct Prepositions.

  1. Get me a cup _______ coffee.
  2. She ran _______ the finals and won the first prize.
  3. Ravi liked _______ paint cartoons.
  4. If s alwavs dark _______ this room.
  5. We visit our relatives _____ the weekends.
  6. All of them stayed for the function ______ 9 p.m.
  7. I met mv old friend ________ the party.

Answer:

  1. of
  2. in
  3. to
  4. in
  5. during
  6. till
  7. at

Warm up
8th English Being Safe Samacheer Kalvi 8th English Term 1 Prose Chapter 3

Being Safe Summary

Section – I
This lesson is about ‘Safety Awareness’. Prasanth lived with his parents in Tiruchirappalli. In the summer he visits his grandparents in Nagathi, a river island in Thanjavur District. The village is always evergreen with mighty trees and landscapes. Prasanth always spends his vacation there, with his grandfather and his friends.

His grandfather was a retired central government employee. As he travelled to many parts of India, his knowledge amused Prasanth. He came to visit his grandfather just then. His friends came home to play with him. Grandfather gave them some tips, for their safety. He told how careful they should be while crossing the road. They should walk on the right hand side of the road against the traffic. While crossing the road, they should first look right, left and then again right. They should never use a cell phone, while walking on the road. Road safety rules are for our safety. We should follow it strictly.

A. State whether the following statements are true or false.

  1. Prasanth had gone to bring coffee to his friends.
  2. Grandpa was so angry seeing Prasanths friends.
  3. Prasanths friend came on by walk.
  4. Teacher had taught about the rules of road saftety.

Answer:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. True

Section – II
Prasanths friends told him that they have come to play under the shade of the big Neem Tree. Grandfather warned them to be careful, as the sun is extremely hot. Mani informed Grandfather that his mother had told him not to roam in the sunlight between 10 a.m. and 3 p.m., as it was very hot. Prasanth’s Grandfather also instructed them to put on the sunscreen 15 to 20 minutes, before going out to avoid sunburn. They may also get sunstroke, when the body cannot cool itself fast. They should tell an adult if they’re feeling hot, have a headache, feeling giddy or nauseated. He also
advised them to be ‘street smart’, when they go out to play.

A. Fill in the blanks.

  1. They had come to play under the shade of big _______
  2. We should put on _______ to avoid sun burn.
  3.  _______ is a more serious health related illness.
  4. Mani’s mother had instructed him not to roam in sunlight between _______ and _______
  5. Street smart means _______

Answer:

  1. Neem tree
  2. the sunscreen
  3. Sun stroke
  4. 10 a.m. and 3 p.m.
  5. the knowledge to be with difficulties and dangers

Section – III

Ravi asked grandfather about the safety measures to be practised at home. So grandfather told them that they should learn to put things back in their respective places after using them. They should not play with knives and scissors. He also told them about the safety.measures to be followed while using the internet. He asked them not to post their personal information, photos, vacation plans etc., in the social media. the medicines should be stored out of sight and reach of children. Medicines,
dangerous automotive and gardening products should be secured and kept locked. A first aid kit is a must in every household. The children thanked grandfather for guiding them and giving his valuable advice on “Safety Awareness”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *