You can Download Samacheer Kalvi 6th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions

Additional Questions and Problems

Question 1.
Write all the integers between – 5 and 10.
Solution:
On the number line, the number increases as we move to right and decreases as we move to the left
∴ -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

Question 2.
Write the opposite of each of the following
a) Profit of ₹ 500
b) Deposit of ₹ 2000
c) 50 km towards south
Solution:
The opposite of each are
a) loss of ₹ 500
b) withdrawal of ₹ 2000
c) 50 km towards North.

Question 3.
Write the succeeding number of the following
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions 1
Solution:
We know that one more than the given number is its successor.
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions 2

Question 4.
Write the preceding number of the following
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions 3
Solution:
We know that one more than the given number is its successor
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions 4

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions

Question 5.
Write the following numbers with appropriate signs.
a) 100 m below sea level
b) 25°C above 0°C
c) Any 3 numbers less than 0
Solution:
a) -100 m
b) + 25°C
c) -1, -2, -3

Question 6.
Mark -4, -6, -2 and 3 on the number line
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions 5

Question 7.
Draw a number line and answer the following.
a) Which number will we reach, if we move 4 numbers to the right of-2?
b) Which number will we reach, if we move 5 numbers to the left of 1?
c) If we are at -8 on the number line, in which direction should we move to reach -13?
d) If we are at -6 on the number line in which direction should we move to reach -1 ?
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions 6
(a) 2
(b) -4
(c) left
(d) right

Question 8.
a) Write four negative integers greater than -15?
b) Write four negative integers less than -5?
Solution:
a) -11, -10, -5, -1,
b) -7, -15, -18, -20.

Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions

Question 9.
Compare the following using < or >
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions 7
Solution:
Samacheer Kalvi 6th Maths Solutions Term 3 Chapter 2 Integers Additional Questions 8

Question 10.
Represent the following as integers
a) A deposit of rupees two thousand
b) An aeroplane is flying at a height of three thousand metres above the ground.
Solution:
a) + ₹ 2000
b) + 3000 m

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *