Students can Download Computer Science Chapter 11 Database Concept Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Computer Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Database Concept Text Book Back Questions and Answers

PART – 1
I. Choose The Best Answer

Question 1.
What is the acronym of DBMS?
Answer:
(a) DataBase Management Symbol
(b) Database Managing System
(c) DataBase Management System
(d) DataBasic Management System
Answer:
(c) DataBase Management System

Question 2.
A table is known as ……………………..
(a) tuple
(b) attribute
(c) relation
(d) entity
Answer:
(c) relation

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 3.
Which database model represents parent-child relationship?
(a) Relational
(b) Network
(c) Hierarchical
(d) Object
Answer:
(c) Hierarchical

Question 4.
Relational database model was first proposed by ……………………..
(a) E F Codd
(b) E E Codd
(c) c) E F Cadd
(d) E F Codder
Answer:
(a) E F Codd

Question 5.
What type of relationship does hierarchical model represents?
(a) one-to-one
(b) one-to-many
(c) many-to-one
(d) many-to-many
Answer:
(b) one-to-many

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 6.
Who is called Father of Relational Database from the following?
(a) Chris Date
(b) Hugh Darween
(c) Edgar Frank Codd
(d) Edgar Frank Cadd
Answer:
(c) Edgar Frank Codd

Question 7.
Which of the following is an RDBMS?
(a) Dbase
(b) Foxpro
(c) Microsoft Access
(d) SQLite
Answer:
(d) SQLite

Question 8.
What symbol is used for SELECT statement?
(a) σ
(b) π
(c) X
(d) Ω
Answer:
(a) σ

Question 9.
A tuple is also known as ………………………
(a) table
(b) row
(c) attribute
(d) field
Answer:
(b) row

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 10.
Who developed ER model?
(a) Chen
(b) EF Codd
(c) Chend
(d) Chand
Answer:
(a) Chen

PART – II
II. Answer The Following Questions

Question 1.
Mention few examples of a database?
Answer:
Examples of popular DBMS: Dbase, FoxPro

Question 2.
List some examples of RDBMS?
Answer:
SQL server, Oracle, mysql, MariaDB, SQLite.

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 3.
What is data consistency?
Answer:
Data Consistency
On live data, it is being continuously updated and added, maintaining the consistency of data can become a challenge. But DBMS handles it by itself. Data Consistency means that data values are the same at all instances of a database

Question 4.
What is the difference between Hierarchical and Network data model?
Answer:
Network database model is an extended form of hierarchical data model. The difference between hierarchical and Network data model is :

  1. In hierarchical model, a child record has only one parent node,
  2. In a Network model, a child may have many parent nodes. It represents the data in many-to-many relationships.
  3. This model is easier and faster to access the data.

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 5.
What is normalization?
Answer:

  1. Normalization is a process of organizing the data in the database to avoid data redundancy and to improve data integrity.
  2. Database normalization was first proposed by Dr. Edgar F Codd as an integral part of RDBMS. These rules are known as E F Codd Rules.

PART – III
III. Answer The Following Questions

Question 1.
What is the difference between Select and Project command?
Answer:
Select:
THE SELECT operation is used for selecting a subset with tuples according to a given condition. Select filters out all tuples that do not satisfy C.

Project:
The projection eliminates all attributes of the input relation but those mentioned in the projection list. The projection method defines a relation that contains a vertical subset of Relation.

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 2.
What is the role of DBA?
Answer:
Database Administrator

  1. Database Administrator or DBA is the one who manages the complete database management system.
  2. DBA takes care of the security of the DBMS, managing the license keys, managing user accounts and access etc.

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 3.
Explain Cartesian Product with a suitable example?
PRODUCT OR CARTESIAN PRODUCT (Symbol: X)
Answer:
Cross product is a way of combining two relations. The resulting relation contains, both relations being combined.
A × B means A times B, where the relation A and B have different attributes.
This type of operation is helpful to merge columns from two relations.
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 1

Question 4.
Explain Object Model with example?
Answer:
Object Model

  1. Object model stores the data in the form of objects, attributes and methods, classes and Inheritance.
  2. O This model handles more complex applications, such as Geographic information System (GIS), scientific experiments, engineering design and manufacturing.
  3. It is used in file Management System.
  4. It represents real world objects, attributes and behaviors. It provides a clear modular structure.
  5. It is easy to maintain and modify the existing code.

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 1
An example of the Object model is Shape, Circle, Rectangle and Triangle are all objects in this model.

  1. Circle has the attribute radius.
  2. Rectangle has the attributes length and breadth.
  3. Triangle has the attributes base and height.
  4. The objects Circle, Rectangle and Triangle inherit from the object Shape.

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 5.
Write a note on different types of DBMS users?
Answer:
Types of DBMS Users
(i) Database Administrator:
Database Administrator or DBA is the one who manages the complete database management system. DBA takes care of the security of the DBMS, managing the license keys, managing user accounts and access etc.

(ii) Application Programmers or Software Developers:
This user group is involved in developing and designing the parts of DBMS.

(iii) End User:
End users are the one who store, retrieve, update and delete data.

(iv) Database designers: are responsible for identifying the data to be stored in the database for choosing appropriate structures to represent and store the data.

PART – IV
IV. Answer The Following Questions

Question 1.
Explain the different types of data model?
Answer:
Types of Data Model
Following are the different types of a Data Model

  1. Hierarchical Model
  2. Relational Model
  3. Network Database Model
  4. Entity Relationship Model
  5. Object Model

1. Hierarchical Model
Hierarchical model was developed by IBM as Information Management System.
In Hierarchical model, data is represented as a simple tree like structure form. This model represents a one-to-many relationship i.e. parent-child relationship. One child can have only one parent but one parent can have many children. This model is mainly used in IBM Main Frame computers.
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 3

2. Relational Model
The Relational Database model was first proposed by E.F. Codd in 1970 . Nowadays, it is the most widespread data model used for database applications around the world.
The basic structure of data in relational model is tables (relations). All the information’s related to a particular type is stored in rows of that table. Hence tables are also known as relations in a relational model. A relation key is an attribute which uniquely identifies a particular tuple (row in a relation (table)).
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 23

3. Network Model
Network database model is an extended form of hierarchical data model. The difference between hierarchical and-Network data model is :

  1. In hierarchical model, a child record has only one parent node,
  2. In a Network model, a child may have many parent nodes. It represents the data in many-to-many relationships.
  3. This model is easier and faster to access the data.

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img t
School represents the parent node
Library, Office and Staff room is a child to school (parent node)
Student is a child to library, office and staff room (one to many relationship)

4. Entity Relationship Model. (ER model)
In this database model, relationship are created by dividing the object into entity and its characteristics into attributes.
It was developed by Chen in 1976. This model is useful in developing a conceptual design for the database. It is very simple and easy to design logical view of data. The developer can easily understand the system by looking at ER Model constructed. Rectangle represents the entities. E.g. Doctor and Patient

Ellipse represents the attributes E.g. D-id, D-name, P-id, P-name. Attributes describes the characteristics and each entity becomes a major part of the data stored in the database. Diamond represents the relationship in ER diagrams E.g. Doctor diagnosis the Patient
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 5

5. Object Model
Object model stores the data in the form of objects, attributes and methods, classes and Inheritance. This model handles more complex applications, such as Geographic information System (GIS), scientific experiments, engineering design and manufacturing. It is used in file Management System. It represents real world objects, attributes and behaviors. It provides a clear modular structure. It is easy to maintain and modify the existing code.

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 2.
Explain the different types of relationship mapping?
Answer:
Types of Relationships:
Following are the types of relationships used in a database.

  1. One-to-One Relationship
  2. One-to-Many Relationship
  3. Many-to-One Relationship
  4. Many-to-Many Relationship

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 6

1. One-to-One Relationship
In One-to-One Relationship, one entity is related with only one other entity. One row in a table is linked with only one row in another table and vice versa.
For example: A student can have only one exam number.

2. One-to-Many Relationship
In One-to-Many relationship, one entity is related to many other entities. One row in a table A is linked to many rows in a table B, but one row in a table B is linked to only one row in table A. For example: One Department has many staff members.
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 7

3. Many-to-One Relationship
In Many-to-One Relationship, many entities can be related with only one in the other entity. For example: A number of staff members working in one Department. Multiple rows in staff members table is related with only one row in Department table.
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 8

4. Many-to-Many Relationship
Amany-to-many relationship occurs when multiple records in a table are associated with multiple records in another table.

Example 1: Customers and Product:
Customers can purchase various products and Products can be purchased by many customers

Example 2: Students and Courses:
A student can register for many Courses and a Course may include many students

Example 3: Books and Student:
Many Books in students.
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 9

Question 3.
Differentiate DBMS and RDBMS?
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 10

Question 4.
Explain the different operators in Relational algebra with suitable examples?
Answer:
Relational Algebra Operations from Set Theory

  1. UNION (∪)
  2. INTERSECTION (∩)
  3. DIFFERENCE (-)
  4. CARTESIAN PRODUCT (X)

SELECT (symbol: σ)
General form σ<sub>c</sub> ( R) with a relation R and a condition C on the attributes of R.
The SELECT operation is used for selecting a subset with tuples according to a given condition. Select filters out all tuples that do not satisfy C.
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 11

PROJECT (symbol : II)
The projection eliminates all attributes of the input relation but those mentioned in the projection list.
Example 1 using Table A
π<sub>course</sub> (STUDENT)
Result
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 12
Course Big Data R language PythonProgramming
Note: duplicate row is removed in the result UNION (Symbol :u)
It includes all tuples that are in tables A or in B. It also eliminates duplicates. Set A Union Set B would be expressed asAuB

Example 2:
Consider the following tables
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 13
Result
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 14

SET DIFFERENCE ( Symbol: -)
The result of A – B, is a relation which includes all tuples that are in A but not in B. The attribute name of A has to match with the attribute name in B.

Example 4:
( using Table B)
Result
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 15
INTERSECTION (symbol: ∩) A∩B
Defines a relation consisting of a set of all tuple that are in both in A and B. However, A and B must be union-compatible

Example 5:
(using Table B)
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img u

PRODUCT OR CARTESIAN PRODUCT (Symbol: X)
Cross product is a way of combining two relations. The resulting relation contains, both relations being combined.
A × B means A times B, where the relation A and B have different attributes.
This type of operation is helpful to merge columns from two relations.
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 17

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 18
Cartesian product : Table A × Table B
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 19

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 5.
Explain the characteristics of DBMS?
Characteristics of Database Management System
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 20

Samacheer kalvi 12th Computer Science Database Concept Additional Questions and Answers

PART – I
I. Choose The Correct Answer

Question 1.
…………………… are raw facts stored in a computer
(a) data
(b) Information
(c) row
(d) tuple
Answer:
(a) data

Question 2.
……………………. gives meaningful information
(a) data
(b) Information
(c) row
(d) tuple
Answer:
(b) Information

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 3.
……………………. is a repository collection of related data
(a) data
(b) Information
(c) database
(d) tuple
Answer:
(c) database

Question 4.
……………………… is a software that allows us to create, define and manipulate databases
(a) data
(b) Information
(c) DBMS
(d) Tuple
Answer:
(c) DBMS

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 5.
Which one of the following is not a characteristic of DBMS?
(a) Redundancy
(b) consistency
(c) Normalization
(d) Insecure
Answer:
(d) Insecure

Question 6.
Find the wrong statement about DBMS?
(a) segregation of application program
(b) Maximum data Redundancy
(c) Easy retrieval of data
(d) Reduced development time
Answer:
(b) Maximum data Redundancy

Question 7.
How many major components of DBMS are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(d) 5

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 8.
Which one of the following is not a component of DBMS?
(a) Data
(b) Methods
(c) DataBase Access Language
(d) Modules
Answer:
(d) Modules

Question 9.
Which is the language used to write commands to access, insert, update data stored in database?
(a) DataBase Access Languages
(b) Javascript
(c) Basic
(d) Foxpro
Answer:
(a) DataBase Access Languages

Question 10.
A column is known as an ……………………….
Answer:
Attribute

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 11.
Entire collection of related data in one table, is referred to as ……………………… or …………………………
Answer:
File or Table

Question 12.
Each table ………………………. represents a Field
Answer:
column

Question 13.
Each ……………………… in table represents a record.
Answer:
row

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 14.
How many different types of a data model are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(d) 5

Question 15.
Hierarchical Model was developed by ……………………….
(a) Apple
(b) IBM
(c) Microsoft
(d) Macromedia
Answer:
(b) IBM

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 16.
Which database Model is the extended form of hierarchical data Model?
(a) Network
(b) Relational
(c) Flat File
(d) Object
Answer:
(a) Network

Question 17.
1. Relational – (i) classes
2. object model – (ii) Mainframe
3. ER model – (iii) key
4. Hierarchical – (iv) Entity
(a) 1-iii, 2-i, 3-iv, 4-ii
(b) 1-i, 2-ii, 3-iii, 4-iv
(c) 1-iv, 2-iii, 3-i, 4-ii
(d) 1-iv, 2-ii, 3-i, 4-iii
Answer:
(a) 1-iii, 2-i, 3-iv, 4-ii

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 18.
The relational model was developed in the year ……………………..
(a) 1980
(b) 1970
(c) 1965
(d) 1985
Answer:
(b) 1970

Question 19.
…………………… uniquely identifies a particular tuple in a table
Answer:
Relation key

Question 20.
Which model establishes many to many relationships?
(a) Network
(b) Relational
(c) Hierarchical
(d) Object
Answer:
(a) Network

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 21.
ER Model Expand ………………………..
(a) Entry Relation
(b) Entity Relationship
(c) Entire Row
(d) Entity Row
Answer:
(b) Entity Relationship

Question 22.
ER Model was developed in the year …………………….
(a) 1978
(b) 1972
(c) 1976
(d) 1975
Answer:
(c) 1976

Question 23.
In ER Model, objects are said to be ……………………..
Answer:
entity

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 24.
Find the wrongly matched pair.
(a) Entities – Rectangle
(b) Ellipse – attributes
(c) Diamond – relationship
(d) row – square
Answer:
(d) row – square

Question 25.
…………………….. represents the relationship in ER diagrams.
Answer:
Diamonds

Question 26.
GIS stands for ………………………
Answer:
Geographic Information System

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 27.
Which model is used in file management systems?
(a) object
(b) Hierarchical
(c) Network
(d) ER
Answer:
(a) object

Question 28.
DBA means ………………….
Answer:
Database Administators

Question 29.
………………….. is one who manages the complete database management system
(a) Manager
(b) Engineer
(c) DBA
(d) Service Person
Answer:
(c) DBA

Question 30.
……………………. are the one who store, retrieve, update and delete data.
Answer:
End User

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 31.
Choosing appropriate structures to represent and store the data are the task of ……………………..
Answer:
database designer

Question 32.
RDBMS means ………………………..
(a) Relational Database Manipulation System
(b) Relational Database Management system
(c) Rapid DataBase Management Server
Answer:
(b) Relational Database Management system

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 33.
Pick the odd out.
Oracle, Foxpro, MariaDB, SQLite
Answer:
Foxpro

Question 34.
Find the true statement
(a) Data redundancy is exhibited by DBMS
(b) Data redundancy is not present in DBMS
Answer:
(a) Data redundancy is exhibited by DBMS

Question 35.
Find the false statement
(a) Distributed Databases supported by DBMS
(b) Distributed Databases supported by RDBMS
Answer:
(a) Distributed Databases supported by DBMS

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 36.
……………………. Model of data storage is used in DBMS.
Answer:
Navigational

Question 37.
In which database systems, transaction management is efficient?
(a) DBMS
(b) RDBMS
(c) ERDMS
(d) DBMS
Answer:
(b) RDBMS

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 38.
How many types of relationships are there?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer:
(d) 4

Question 39.
Identify which one of the following is an example for many to one relationship?
(a) student with exam number
(b) many staff members in one department
(c) customer, products
(d) Books and students
Answer:
(b) many staff members in one department

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 40.
…………………… is a procedural query language used to query the database tables using SQL
Answer:
Relational Algebra

Question 41.
Find the wrong pair
(a) Union U
(b) cartesian product P
(c) project n
(d) select o
Answer:
(b) cartesian product P

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 42.
Which method defines a relation that contains a vertical subset of relation?
(a) project
(b) select
(c) difference
(d) union
Answer:
(a) project

Question 43.
Duplicate row is removed in ……………………….
(a) o
(b) π
(c) x
(d) –
Answer:
(b) π

Question 44.
…………………. is used to merge columns from two relations.
(a) σ
(b) π
(c) x
(d) –
Answer:
(c) x

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 45.
…………………. is security from unauthorized users.
Answer:
Data Integrity

Question 46.
…………………. means duplication of data in a database.
Answer:
Redundancy.

PART- II
II. Answer The Following Questions

Question 1.
Differentiate data from Information?
Answer:
Data:
Data are raw facts stored in a computer. A data may contain any character, text, word or a number.
Example:
600006, DPI Campus, SCERT, Chennai, College Road

Information:
Information is formatted data, which allows to be utilized in a significant way. It gives meaningful information.
Example:
SCERT
College Road
DPI Campus
Chennai 600006

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 2.
Define database?
Answer:
Database is a repository collection of related data organized in a way that data can be easily accessed, managed and updated. Database can be a software or hardware based, with one sole purpose of storing data.

Question 3.
Name the components of DBMS?
Answer:
Components of DBMS:
The Database Management System can be divided into five major components as follows:

  1. Hardware
  2. Software
  3. Data
  4. Procedures/Methods
  5. Database Access Languages

Question 4.
Define Table?
Answer:
Table is the entire collection of related data in one table, referred to as a File or Table where the data is organized as row and column.

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 5.
Define row and column?
Answer:
Each row in a table represents a record, which is a set of data for each database entry. Each table column represents a Field, which groups each piece or item of data among the records into specific categories or types of data. Eg. StuNo., StuName, StuAge, StuClass, StuSec.

Question 6.
What is meant by data model?
Answer:
Data Model

  1. A data model describes how the data can be represented and accessed from a software after complete implementation
  2. It is a simple abstraction of complex real world data gathering environment.
  3. The main purpose of data model is to give an idea as how the final system or software will look like after development is completed..

Question 7.
Write note on relational Algebra?
Answer:
Relational Algebra is a procedural query language used to query the database tables using SQL. Relational algebra operations are performed recursively on a relation (table) to yield an output.

PART – III
III. Answer The Following Questions

Question 1.
Define DBMS?
Answer:
A DBMS is a software that allows us to create, define and manipulate database, allowing users to store, process and analyze data easily. DBMS provides us with an interface or a tool, to perform various operations to create a database, storing of data and for updating data, etc. DBMS also provides protection and security to the databases. It also maintains data consistency in case of multiple users.

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept

Question 2.
What are the advantages of DBMS?
Answer:
Advantages of DBMS

  1. Segregation of application program
  2. Minimal data duplication or Data Redundancy
  3. Easy retrieval of data using the Query Language
  4. Reduced development time and maintenance

PART – IV
IV. Answer The Following Questions

Question 1.
Explain the Various Components of DBMS?
Answer:
Components of DBMS:
The Database Management System can be divided into five major components as follows:

  1. Hardware
  2. Software
  3. Data
  4. Procedures/Methods
  5. Database Access Languages

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 11 Database Concept img 21

1. Hardware:
The computer, hard disk, I/O channels for data, and any other physical component involved in storage of data

2. Software:
This main component is. a program that controls everything. The DBMS software is capable of understanding the Database Access Languages and interprets into database commands for execution.

3. Data:
It is that resource for which DBMS is designed. DBMS creation is to store and utilize data.

4. Procedures/Methods:
They are general instructions to use a database management system such as installation of DBMS, manage databases to take backups, report generation, etc.

5. DataBase Access Languages:
They are the languages used to write commands to access, insert, update and delete data stored in any database.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *