Students can download 12th Business Maths Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4 Questions and Answers, Samacheer Kalvi 12th Business Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4

Solve the following:

Question 1.
\(\frac{d y}{d x}-\frac{y}{x}=x\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4 Q1

Question 2.
\(\frac{d y}{d x}\) + y cos x = sin x cos x
Solution:
The given equation can be written as \(\frac{d y}{d x}\) + (cos x) y = sin x cos x
It is of the form \(\frac{d y}{d x}\) + Py = Q dx
Here P = cos x, Q = sin x cos x
∫P dx = ∫cos x dx = sin x
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4 Q2

Question 3.
x \(\frac{d y}{d x}\) + 2y = x4
Solution:
The given equation can be written as \(\frac{d y}{d x}+\frac{2}{x} y=x^{3}\)
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4 Q3

Question 4.
\(\frac{d y}{d x}+\frac{3 x^{2}}{1+x^{3}} y=\frac{1+x^{2}}{1+x^{3}}\)
Solution:
The given equation is of the form \(\frac{d y}{d x}\) + Py = Q
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4 Q4

Question 5.
\(\frac{d y}{d x}+\frac{y}{x}=x e^{x}\)
Solution:
The given equation is of the form \(\frac{d y}{d x}\) + Py = Q
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4 Q5
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4 Q5.1

Question 6.
\(\frac{d y}{d x}\) + y tan x = cos3 x
Solution:
The given equation is of the form \(\frac{d y}{d x}\) + Py = Q
where P = tan x, Q = cos3 x
Now ∫P dx = ∫tan x dx = log sec x
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4 Q6

Question 7.
If \(\frac{d y}{d x}\) + 2y tan x = sin x and if y = 0 when x = \(\frac{\pi}{3}\) express y in terms of x
Solution:
\(\frac{d y}{d x}\) + 2y tan x = sin x
Here P = 2 tan x and Q = sin x
∫P dx = ∫2 tan x = 2 log sec x = log sec2 x
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4 Q7
c = -sec\(\frac{\pi}{3}\) = -2
The solution is y sec2 x = sec x – 2

Question 8.
\(\frac{d y}{d x}+\frac{y}{x}=x e^{x}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4 Q8

Question 9.
A bank pays interest by continuous compounding, that is by treating the interest rate as the instantaneous rate of change of principal. A man invests ₹ 1,00,000 in the bank deposit which accrues interest, 8% per year compounded continuously. How much will he get after 10 years? (e0.8 = 2.2255)
Solution:
Let P be the principal at time ‘t’
According to the given condition,
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 4 Differential Equations Ex 4.4 Q9
The man will get ₹ 2,22,550 after 10 years.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *