Students can download 12th Business Maths Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 Questions and Answers, Samacheer Kalvi 12th Business Maths Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4

Choose the correct answer.

Question 1.
If A = (1 2 3), then the rank of AAT is ______
(a) 0
(b) 2
(c) 3
(d) 1
Answer:
(d) 1
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 1

Question 2.
The rank of m × n matrix whose elements are unity is _________
(a) 0
(b) 1
(c) m
(d) n
Answer:
(b) 1
Hint:
All the rows except the first row can be made zero

Question 3.
If Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 2 is a transition probability matrix, then at equilibrium A is equal to
(a) \(\frac{1}{4}\)
(b) \(\frac{1}{5}\)
(c) \(\frac{1}{6}\)
(d) \(\frac{1}{8}\)
Answer:
(a) \(\frac{1}{4}\)
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 3

Question 4.
If A = \(\left(\begin{array}{ll}
2 & 0 \\
0 & 8
\end{array}\right)\) then ρ(A) is _______
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) n
Answer:
(c) 2
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 4

Question 5.
The rank of the matrix \(\left(\begin{array}{lll}
1 & 1 & 1 \\
1 & 2 & 3 \\
1 & 4 & 9
\end{array}\right)\) is _____
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3
Answer:
(d) 3
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 5

Question 6.
The rank of the unit matrix of order n is _______
(a) n – 1
(b) n
(c) n + 1
(d) n2
Answer:
(b) n
Hint:
Unit matrix of order n is in echelon form with n non-zero rows

Question 7.
If ρ(A) = r then which of the following is correct?
(a) all the minors of order r which does not vanish
(b) A has at least one minor of order r which does not vanish
(c) A has at least one (r + 1) order minor which vanishes
(d) all (r + 1) and higher-order minors should not vanish
Answer:
(b) A has at least one minor of order r which does not vanish

Question 8.
If A = \(\left(\begin{array}{l}
1 \\
2 \\
3
\end{array}\right)\) then the rank of AAT is _______
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3
Answer:
(b) 1
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 6

Question 9.
If the rank of the matrix \(\left(\begin{array}{ccc}
\lambda & -1 & 0 \\
0 & \lambda & -1 \\
-1 & 0 & \lambda
\end{array}\right)\) is 2. Then λ is _______
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) only real number
Answer:
(a) 1
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 7
Since rank is 2, the third order minor should vanish.
λ3 – 1 = 0
⇒ λ = 1

Question 10.
The rank of the diagonal matrix Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 8
is _______
(a) 0
(b) 2
(c) 3
(d) 5
Answer:
(c) 3
Hint:
There are only three non-zero rows as the matrix is in echelon form.

Question 11.
If Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 9 is a transition probability matrix, then the value of x is
(a) 0.2
(b) 0.3
(c) 0.4
(d) 0.7
Answer:
(c) 0.4
Hint:
x = 1 – 0.6 = 0.4

Question 12.
Which of the following is not an elementary transformation?
(a) Ri ↔ Rj
(b) Ri → 2Ri + 2Cj
(c) Ri → 2Ri – 4Rj
(d) Ci → Ci + 5Cj
Answer:
(b) Ri → 2Ri + 2Cj
Hint:
Since rows and columns cannot be taken together.

Question 13.
If ρ(A) = ρ(A, B), then the system is _______
(a) Consistent and has infinitely many solutions
(b) Consistent and has unique solutions
(c) consistent
(d) inconsistent
Answer:
(c) consistent

Question 14.
If ρ(A) = ρ(A, B) = the number of unknowns, then the system is _______
(a) Consistent and has infinitely many solutions
(b) Consistent and has unique solutions
(c) inconsistent
(d) consistent
Answer:
(i) Consistent and has unique solutions

Question 15.
If ρ(A) ≠ ρ(A, B), then the system is ________
(a) Consistent and has infinitely many solutions
(b) Consistent and has unique solutions
(c) inconsistent
(d) consistent
Answer:
(c) inconsistent

Question 16.
In a transition probability matrix, all the entries are greater than or equal to _______
(a) 2
(b) 1
(c) 0
(d) 3
Answer:
(c) 0

Question 17.
If the number of variables in a non- homogeneous system AX = B is n, then the system possesses a unique solution only when _______
(a) ρ(A) = ρ(A, B) > n
(b) ρ(A) = ρ(A, B) = n
(c) ρ(A) = ρ(A, B) < n
(d) none of these
Answer:
(b) ρ(A) = ρ(A, B) = n

Question 18.
The system of equations 4x + 6y = 5, 6x + 9y = 7 has ________
(a) a unique solution
(b) no solution
(c) infinitely many solutions
(d) none of these
Answer:
(b) no solution
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 10

Question 19.
For the system of equations x + 2y + 3z = 1, 2x + y + 3z = 2, 5x + 5y + 9z = 4 _______
(a) there is only one solution
(b) there exists infinitely many solutions
(c) there is no solution
(d) none of these
Answer:
(a) there is only one solution
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 11
By Cramer’s rule, there is only one solution

Question 20.
If |A| ≠ 0, then A is _______
(a) non- singular matrix
(b) singular matrix
(c) zero matrix
(d) none of these
Answer:
(a) non-singular matrix

Question 21.
The system of linear equations x + y + z = 2, 2x + y – z = 3, 3x + 2y + k = 4 has unique solution, if k is not equal to ______
(a) 4
(b) 0
(c) -4
(d) 1
Answer:
(b) 0
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 12

Question 22.
Cramer’s rule is applicable only to get an unique solution when ______
(a) Δz ≠ 0
(b) Δx ≠ 0
(c) Δ ≠ 0
(d) Δy ≠ 0
Answer:
(c) Δ ≠ 0

Question 23.
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 12
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 13
Hint:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 1 Applications of Matrices and Determinants Ex 1.4 14

Question 24.
|An×n| = 3 |adj A| = 243 then the value n is _______
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 1
Answer:
(b) 5
Hint:
|adj A| = |A|n-1, n is order of matrix
243 = 3n-1
34 = 3n-1
n = 5

Question 25.
Rank of a null matrix is ______
(a) 0
(b) -1
(c) ∞
(d) 1
Answer:
(a) 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *