Students can find the most related topics which helps them to analyse the concepts if they practice according to the chapter-wise page. It is necessary for the students to practice more Questions and Answers for Tamilnadu State Board Solutions of 11th Commerce are given in the pdf format in chapter 26 Export and Import Procedures Questions and Answers so that students can prepare in both online and offline modes. So, Download Samacheer Kalvi 11th Commerce Book Solutions Questions and Answers, Notes Pdf, to score good marks.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Solutions Chapter 26 Export and Import Procedures

Get the Questions and Answers, in Tamilnadu State Board 11th Commerce Solutions for Chapter 26 Export and Import Procedures. Learn the concepts of 11th Commerce Chapter-Wise by referring to the Tamilnadu State Board Solutions for Chapter 26 Export and Import Procedures Questions and Answers. Hence we suggest the students to Download Samacheer Kalvi 11th Commerce Book Solutions Questions and Answers pdf to enhance your knowledge.

Samacheer Kalvi 11th Commerce Export and Import Procedures Textbook Exercise Questions and Answers

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
EPC stands for ………………
(a) Export processing commission
(b) Export Promotion Council
(c) Export Carriage council
(d) Export Promotion Congress
Answer:
(b) Export Promotion Council

Question 2.
STC is expansion for ………………
(a) State Training Centre
(c) State Trading Centre
(b) State Training Council
(d) State Trading Corporation
Answer:
(d) State Trading Corporation

Question 3.
An ……………… is document prepared by importer and sent to the exporter to buy the goods.
(a) Invoice
(b) Indent
(c) Enquiry
(d) Charter Party
Answer:
(b) Indent

Question 4.
The ……………… receipt is an acknowledgement of receipt of goods on the ship issued by the Captain.
(a) Shipping Bill
(b) Bill of Lading
(c) Mate’s Receipt
(d) Consular Invoice
Answer:
(b) Bill of Lading

Question 5.
The Exporters appoint the agent to fulfill the customs formalities.
(a) Clearing Agent
(b) Forwarding Agent
(c) Commission Agent
(d) Factor
Answer:
(b) Forwarding Agent

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is meant by Indent?
Answer:
An indent actually points to an order received from abroad for export of goods, i.e. sale of goods. The indent contains the details in the box.

Question 2.
Write any two export promotion institutions.
Answer:

  1. Department of Commerce
  2. Export Promotion Council (EPC)

Question 3.
Mention the types of Indent.
Answer:

  1. Open Indent
  2. Closed Indent
  3. Confirmatory Indent

Question 4.
What is the Letter of credit?
Answer:
Letter of Credit (LC) is an undertaking by its issuer (importer’s bank) that bills of exchange drawn by the foreign dealer on the importer will be honoured upon its presentation by exporter’s bank up to a specified amount.

III. Short Answer Questions

Question 1.
What are the contents of Indents?
Answer:
Contents of an Indent:

  1. Quantity of goods sent
  2. Design of goods
  3. Price
  4. Nature of packing shipment
  5. Mode of shipment
  6. Period of delivery
  7. Mode of payment

Question 2.
What is meaning of consular invoice?
Answer:
Where the customs duties are charged on the basis of value of goods at import’s port (ad – valorem basis), the customs officers are empowered to open the consignment to calculate duties. In order to avoid this problem exporter obtains consular invoice and sends it over to the importer.

Question 3.
What is meant by Charter Party?
Answer:
A charter party is a formal agreement between ship owner and the exporter under which exporter hires an entire ship or a major part of ship either for a particular voyage or for a specific time period when the shipping is heavy. The hiring of ship for specific voyage is called voyage charter while this hiring of entire ship for a specific time period is called time charter.

Question 4.
Write a short note on Mate’s receipt?
Answer:
Mate’s Receipt is the document issued by the captain of the ship acknowledging the receipt of goods on board by him to the port of specified destination. This contains details like quantity of goods shipped, number of packages condition for packing, etc.

Question 5.
What is Bill of Lading?
Answer:
Bill of Lading, refers to a document signed by ship owner or to his agent mentioning that goods, specified have been received and it would be delivered to the importer or his agent at the port of destination if good condition subject to terms and conditions mentioned therein.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
What are the procedures relating to Export trade?
Answer:
1. Receiving Trade Enquiry : Exporter receives trade enquiry (written request) from the importer / his agent who intends fir buy the product.

2. Receiving Indent and Sending Confirmation : After the scrutiny of quotation / proforma invoice, the buyer who intends to buy the goods sends an indent to exporter. The latter may either receive the order directly from the importer or through an agent who acts as an intermediary between the exporter and the importer.

3. Arranging Letter of Credit : Under this stage exporter intends to satisfy himself/herself about the trust worthiness of the importer. In this case the exporter is requested to arrange a letter of credit in his favour.

4. Obtaining Importer Exporter Code (IEC) and RBI Code Number : Exporter has to apply in Ayaat Niryatt Form 2 A (ANF2A) to the Regional Authority of the Director General of Foreign Trade (DGFT) in the region where the registered office of the company is located. Exporter has to mention the number in all the shipping documents.

5. Obtaining Registration cum Membership Certificate (RCMC) from Export Promotion Council/Commodity Board : An Exporter is required to obtain RCMC from Export Promotion Councils/Commodity Board/Development Authority in order to avail himself/herself of export incentives, concessions, and other facilities offered by Government.

6. Manufacturing/Procuring Goods and Packing items : Exporters steps into manufacturing and procuring of goods required by the importer.

7. Export Inspection Certificate : After the goods have been packed as per the specifications of importer, the exporter has to apply to the Export Inspection Agency (EIA).

8. Insurance of Goods : Exporter has to arrange for getting the goods insured to protect them against the various risks like deterioration.

9. Certificate of Origin : Import regulation of foreign countries may require that all this import consignments must accompany a certificate of origin.

10. Consular Invoice : Where the customs duties are charged on the basis of value of goods at import’s port (ad – valorem basis), the customs officers are empowered to open the consignment to calculate duties.

Question 2.
Distinguish between Bill of Lading and Charter Party.
Answer:

Basis Bill of Lading Charter Party
1. Meaning This represents a document acknowledging receipt of goods on board for carrying them over to specified port of destination. It refers to an agreement to hire a whole or major part of ship when the goods take exported is heavy.
2. Transferable It Can be transferred to third party by endorsement and delivery. It cannot be transferred to third party.
3. Loan Loan can be raised against it. Loan cannot be raised against it.
4. Crew Master and crew remain the agent of ship owner. Master and crew become the agent of exporter for a temporary period.
5. Lease It is not a lease of ship. It is a lease of ship.

Question 3.
What are the documents used in Export Trade?
Answer:
1. Documents Related to Goods

  • Indent
  • Certificate of Origin
  • Certificate of Inspection

2. Documents Related to Shipment

  • Mate’s receipt
  • Shipping Bill
  • Shipping Order
  • Bill of Lading
  • Marine Insurance Policy
  • Consular Invoice
  • Railway receipt/Lorry receipt

3. Documents Related to Payment

  • Letter of Credit
  • Commercial Invoice
  • Bills of Exchange
  • Bank Certificate Payment

Question 4.
Explain the various functions of Export Trading Houses.
Answer:
The functions of export house are mentioned below:

  1. Identifying potential market for a product
  2. Finding buyers and their agent and eliciting their response for export proposal.
  3. Establishing product specification in the light of market needs, standards and regulation in accordance with suppliers capabilities.
  4. Determining appropriate mode of transportation and routing keeping in mind the cost, quality of service and security.
  5. Preparing the goods for delivery at destination.
  6. Determining buyer’s creditworthiness.
  7. Negotiating the transactions.
  8. Arranging proper insurance coverage against maritime risks and currency fluctuations.
  9. Financing the transactions and paying for goods and service received.
  10. Preparing document for international trade.
  11. Settling claim.

Share this Tamilnadu State Board Solutions for 11th Commerce Chapter 26 Export and Import Procedures Questions and Answers with your friends to help them to overcome the issues in exams. Keep visiting this site Tamilnadu State Board Solutions frequently to get the latest information on different subjects. Clarify your doubts by posting the comments and get the answers in an easy manner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *