Students can Download Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2 Pdf, Samacheer Kalvi 10th English Model Question Papers helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamil Nadu Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

General Instructions:

  1. The question paper comprises of four parts.
  2. You are to attempt all the sections in each part. An internal choice of questions is provided wherever applicable.
  3. All questions of Part I, II, III and IV are to be attempted separately.
  4. Question numbers I to 14 in Part I are Multiple Choice Questions of one mark each. These are to be answered by writing the correct answer along with the corresponding – option code.
  5. Part II has got four sections. The questions are of two marks each. Question numbers 15 to 18 in Section I and Question numbers 19 to 22 in Section II are to be answered in about one or two sentences each. Question numbers 23 to 28 in Section III and IV are to be answered as directed.
  6. Question numbers 29 to 45 in Part III are of five marks each and have been divided in five sections. These are to be answered as directed.
  7.  Question numbers 46 and 47 in Part IV are of eight marks each. Question number 47 has four questions of two marks each. These are to be answered as directed.

Time: 2.30 Hours
Maximum Marks: 100

Part – I

Answer all the questions. [14 x 1= 14]
Choose the most suitable answer and write the code with the corresponding answer.
Choose the appropriate synonyms for the italicised words.

Question 1.
He felt certain that his wings would never support him.
(a) curtain
(b) screen
(c) sure
(d) unsure
Answer:
(c) sure

Question 2.
‘Nothing,’ he said, gruffly.
(a) sadly
(b) angrily
(c) carefully
(d) grievously
Answer:
(b) angrily

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 3.
‘We left our ancestral house, twenty- nine years ago.
(a) inherited
(b) anterior
(c) interior
(d) palatial
Answer:
(a) inherited

Choose the appropriate antonym for the italicised words.

Question 4.
It covered the expedition in five legs with stop-overs at four ports.
(a) exposed
(b) shielded
(c) protected
(d) hid
Answer:
(a) exposed

Question 5.
Technology determines if its impacts are positive.
(a) confident
(b) affirmative
(c) promotional
(d) negative
Answer:
(d) negative

Question 6.
The oppressors dominated over the language and culture of the Germans.
(a) released
(b) conquered
(c) liberated
(d) controlled
Answer:
(c) liberated

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 7.
Choose the correct plural form of Chinese from the following.
(a) Chinese
(b) Chineses
(c) Chinesies
(d) Chinesses
Answer:
(a) Chinese

Question 8.
Form a derivative by adding the right prefix to the word – ‘legal’.
(a) en-
(b) mis-
(c) il-
(d) dis-
Answer:
(c) il-

Question 9.
Choose the correct expansion of the abbreviation PSU.
(a) Public Sector University
(b) Public Sector Unit
(c) Public Service Unit
(d) Public Sector Unit
Answer:
(d) Public Sector Unit

Question 10.
Complete the following sentence with the most appropriate phrasal verb given below:
The air hostess instructed the passengers to wear the seat belts during the
(a) take off.
(b) take out
(c) take after
(d) take in
Answer:
(a) take off.

Question 11.
Choose the suitable option to pair it with the word ‘ wash’ to form a compound word.
(a) clean
(b) gentle
(c) room
(d) out
Answer:
(c) room

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 12.
Fill in the blank with the most appropriate preposition given below:
He was wearing a dhoti and a blue striped shirt that could be seen from a green
shawl.
(a) across
(b) under
(c) into
(d) inside
Answer:
(b) under

Question 13.
Complete the following sentence using the most appropriate tense form of the verb given below:
The sun in ………… the west.
(a) sets
(b) is setting
(c) was set
(d) will set
Answer:
(a) sets

Question 14.
Choose the most appropriate linker from the given four alternatives.
He believed Maede’s men were beginning to retreat.
(a) for
(b) and
(c) but
(d) that
Answer:
(d) that

Part – II [10 x 2 = 20]
Section -1

Answer any three of the following questions in a sentence or two. [3 x 2 = 6]

Question 15.
How does Mr. Bodwell react to the shoe thrown by Mrs. Thurber?
Answer:
When the narrator’s mother throws a shoe through the Bodwells’ window and says there are burglars in the house, Bodwell is momentarily contused, thinking that the burglars are in his house, before understanding the truth and alerting the police.

Question 16.
Which skill was considered important in the selection process? How long were they trained to undertake this voyage?
Answer:
Little survival skills they showcased was considered important in the selection process. They were trained for almost three years to undertake this voyage.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 17.
What was the condition of the attic?
Answer:
A portion of a wall of the attic had crumbled down. In the whole house, the attic had probably been the worst hit by wind and weather. The floor was strewn with twigs and straw and pigeon droppings.

Question 18.
What can be the matter now?” says Franz. Why, do you think he commented?
Answer:
When Franz passed by the bulletin board near the town-hall, he noticed a crowd there. He did not stop there nor wondered what could be the matter then. For the last two years they had received all the bad news from the bulletin-board—the lost battle, the draft and the orders of the commanding officer.

Section – II

Read the following sets of poetic lines and answer any THREE of the following.
[3 x 2 = 6]

Question 19.
“In the dim past, nor holding back in fear From what the future veils; but with a whole And happy heart, that pays its toll
To Youth and Age, and travels on with cheer.’’
(a) What does the poet mean by the phrase ‘in the dim past’?
(b) How can one travel on with cheer?
Answer:
(a) The poet means that the past was very dull and glum.
(b) One can travel cheerfully with a happy heart.

Question 20.
“Despite the sighs and groans and moans,
She’s strong in her faith, firm in her belief!.”
(a) Is she complaining about the problems of life?
(b) Pick out the words that show her grit.
Answer:
(a) No she is not complaining about the problems of life.
(b) The words that show her grit are strong and firm.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 21.
“We were taken from the ore-bed and the mine,
We were melted in the furnace and the pit ”
(a) Who does ‘we’ refer to in first stanza?
(b) Who are the speakers and listeners of this poem?
Answer:
(a) ‘We’ refers to the Machines in the first stanza.
(.b) The speakers are the Machines which are the brain children of man and the listeners are the readers of this poem.

Question 22.
“ What happened there is still today unknown.
It is a very mysterious place,
And inside you can tell it has a ton of space,
But at the same time it is bare to the bone.”
(a) You know what happened inside that house?
(A) What is meant by ‘bare to the bone’?
Answer:
(a) No one knows what happened inside the house.
(b) ‘Bare to the bone’means there isn’t anything in the house.

Section – III

Answer any THREE of the following. [3 x 2 = 6]

Question 23.
Rewrite the following sentence to the other voice.
Are you disturbed by listening to hard rock music?
Answer:
Does listening to hard rock music disturb you?

Question 24.
Rewrite using indirect speech.
Shalini said to Mr. Shamrock, “Have you decided to give me the job?”
Answer:
Shalini asked Mr. Shamrock if he had decided to give her the job.

Question 25.
Punctuate the following.
Psst I hissed, in the dark shaking him.
Answer
Psst!’ I hissed, in the dark, shaking him.

Question 26.
Transform the following sentence into a simple sentence.
As there was a heavy downpour, the match was cancelled.
Answer:
Due to a heavy downpour, the match was cancelled.

Question 27.
Rearrange the words in the correct order to make meaningful sentences.
(а) advertise/ use/ convenient/ telephone/ you/ as/ to/ banking/ your/ service/ and/ easy
(b) afraid/ not/ of/ evidence/ have/1 /features/ seen/ am/1/ either/ yet/ these/ of
Answer:
(a) You advertise your telephone banking service as easy to use and convenient.
(b) I am afraid I have not yet seen evidence of either of these features.

Section – IV

Answer the following question. [1 x 2 = 2]

Question 28.
Your neighbour wants to meet his friend in MM Hospital. Write in about 50 words / 5 sentences guiding him with your directions.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2.1

  • Go straight on Rajaji Street and take the first right on Shanthi Colony Main Road.
  •  Proceed further and go past the 1st main road on the left and 2nd main road on the right.
    Take the road on the left after the 2nd main road. You will find MM Hospital on the right side.

Part – III [10 x 5 = 50]
Section -1

Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2×5 = 10]

Question 29.
‘Maddened by hunger, he dived at the fish,’ says the narrator about the young seagull. Do you feel hunger was the main motivating force that made the young seagull take the plunge that taught him how to fly in the air?
Answer:
Food is the most essential ingredient that sustains all life – of humans, animals as well as birds. Hunger motivates many of their actions. The young seagull used to sit all alone on his ledge. Whenever he tried to flap his wings to fly, he was seized with fear. He felt certain that his wings would never support him.

He had seen his older brother catch his first herring and devour it. It compounded his helplessness even more. He uttered a joyful scream when he saw his mother holding a piece of fish in her beak and flying quite near him. He wondered why she didn’t come to him and offer that piece of fish to him. Maddened by hunger, he dived at the fish. With a loud scream he fell outwards and downwards into space.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Then a monstrous terror seized him but only for a minute. The next moment he felt his wings spread outwards. He began to soar downwards towards the sea. The fear left him. He began to float on the sea. His admiring family offered him pieces of fish flying around him.

‘’Your hunger must be absolutely compelling
in order to overcome the obstacles that will
invariably come your way. ”

Question 30.
What makes Culverton Smith fall a prey to Holmes’s trap?
Answer:
Watson goes to Mr. Culverton Smith at 13 Lower Burke Street. He finds it difficult to see his friend dying. Although Smith refuses to see anyone, Watson forces his way in. As soon as Watson explains his errand, Smith’s attitude changes drastically. He persuades him to see Holmes as he is in a dying state. Smith agrees to come to Baker Street within half an hour.

Watson excuses himself, saying that he has another appointment and returns to Baker Street before Smith’s arrival as instructed by Holmes. Believing that they are alone, Smith is frank with Holmes. Holmes tells Smith that he will forget the happenings of Victor Savage and pleads with him to cure him.

Smith denies and tells Holmes that he should have never crossed his path. Smith sees the little ivory box, which he had sent to Holmes by post containing a sharp spring infected with the illness. Smith pockets it thinking to have removed the only evidence of his crime. He then resolves to stay there and watch Holmes die. However, Holmes asks Smith to turn the gas up full, which Smith does. Inspector Morton enters and Holmes tells Morton to arrest Culverton Smith for the murder of his nephew and also for the attempted murder of Sherlock Holmes.

“You cannot escape from a detective s eye.”

Question 31.
Narrate the extensive search operation made by the policemen in the house.
Answer:
The arrival of the police blows the whole event out of proportion. The cops call out for the front door to be opened, and when no one in the house goes downstairs, they break it in. They go upstairs to find the narrator, still walking around with a towel over him after his bath. The mother insists there were burglars though the police confirms that all doors and windows are bolted from inside. The police set about probing the house, moving furniture and emptying closets.

At one point, a policeman’s inquisitiveness makes him point out an unusual old musical instrument, a zither, to another officer. The police are suspicious of the family members’ strange behaviour. When the narrator’s grandfather, sleeping in the attic, makes a slight noise, the policemen spring into action. They race upstairs to investigate. The narrator fears trouble because his grandfather feels that the Civil War is in progress.

When the policemen arrive at his door, he is convinced that they are Meade’s army and calls them deserters. He slaps a policeman sending him to the floor and takes the man’s gun from his holster and shoots at him, hitting him in the shoulder.He fires twice more and then goes back to bed. Back downstairs, the police feel defeated. They bandage the wounded officer and search the house again.

Wisdom requires not only the investigation of many things but contemplation of the mystery.”

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 32.
Highlight the factors responsible for the all-women Indian Navy crew to carry out their expedition.
Answer:
The support the crew members received was a major factor. When they knew that they were doing well and looked after themselves well, in spite of all apprehensions they were supportive. The crew members’ personal aim and target mattered a lot. Mostly they wanted to make sure that they complete the journey with ultimate honesty without the use of engines.

Then the destination, the journey was important. So their contention was to make sure that they go by the rules of circumnavigation without any means of repulsion and anybody else’s assistance. The presence of mind and common sense to make decisions and act quickly was an added factor. They had to quickly do an analysis of problem solving techniques.

Ego should never come amidst them. Team work helped them to collaborate and work together. Mutual understanding was important too. One would heat the water while the other would heat the gloves or even rested. Over air the confidence you had in each other than the trust and acceptance as every member of the crew to be a family was a must to carry out the expedition.

Its about women helping women and women doing things together and supporting each other”

Section – II
Answer any TWO of the following in utmost 10 lines. [2 x 5 = 10]

Question 33.
Compare and contrast the attitude of the ant and the cricket.
Answer:
The poem, ‘The Ant and the Cricket’ is about a careless cricket and a hardworking ant. We all know that ants are hardworking creatures but on the other hand the Cricket is portrayed as a lazy being. He made no efforts to plan for the future. Thus, the cricket is shown as a young and silly creature because he sang all through summer and spring with no worries in the world for winter that was to come. But when winter arrived, he began to complain that he would die of starvation and hunger. He found that his cupboard was empty and not a piece of bread to eat.

He neither found a leaf, nor a flower. Everything was covered with snow. Therefore, the cricket cried and moaned as he perceived his bad future. Finally, deprived of hunger and starvation, being all wet and cold, the cricket journeyed to the house of the stingy ant becoming bold by nature. He begged for food and shelter but the Ant is wise, foresees its needs for winter and prudently turned down the foolish Cricket. The Ant clearly stated that Ants neither borrow nor lend. So the Ant is shown as a straightforward and outspoken personality.

Perhaps the cricket here is portrayed as a person who makes false promises and Ant is portrayed to be a strong personality not carried away be the false promises of one. Therefore the Ant could never be exploited though it was humble enough to admit it to be a servant and friend of the Cricket. The Cricket was surely careless and reckless against the Ant who was judicious, discrete and level-headed.

“Accept responsibility for your life.
Know that it is you who will get you where you want to go, no one else.”

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 34.
How are we alike? Explain in context with the poem, ‘No Men Are Foreign’.
Answer:
All human-beings are the same. We have a similar body structure. All of us need air to breathe, sunlight and warmth to live and water for our survival. Our daily routine is also similar. We wake up in the morning, bathe and have breakfast before going on with our daily chores. All of us long for love and affection. We all sleep at night and wake up in the morning.

When our needs and feelings are the same, then isn’t it right to treat all men alike? We should not look down upon anybody on the basis of his/her colour, caste, region or gender. We should treat everyone as our brother and sister. Unfortunately, some self-centred people fight with others and hurt them. They think that others have harmed them. We should not think that other people are ‘others’. They are also our brothers. If they make one mistake, we should forgive them or compromise with them.

“Acceptance for one another is the key to living.”

Question 35.
Read the following stanza and answer the questions given below.
“So let the way wind up the hill or down,
O’er rough or smooth, the journey will be joy:
Still seeking what I sought when but a boy,
New friendship, high adventure, and a crown, ”
(i) Pick out the rhyming words from the above lines.
(ii) Write the rhyme scheme.
(iii) Identify the figure of speech employed in the third line of the given stanza.
(iv) Pick out the alliterated words in the first line.
Answer:
(i) Down and crown; joy and boy
(ii) abba is the rhyme scheme of the above stanza.
(iii) The figure of speech is alliteration.
(iv) The alliterated words are ‘way wind’.

Question 36.
Paraphrase the following stanza.
There’s a family nobody likes to meet;
They live, it is said, on Complaining Street In the city of Never-Are-Satisfied,
The River of Discontent beside.
Answer:
There is a family that no one ever wants to meet on Complaining Street in ‘Never-are- Satisfied’ city where River Discontent runs by the side of their house.

Section – III

Answer any ONE of the following. [1 x 5 = 5]

Question 37.
Rearrange the following sentences in coherent order.
(i) Arvind corrected Maya and said that the beetle is called Spitfire.
(ii) But their father said that Zigzag is the most harmless, unusual and lovable bird.
(iii) Dr. Ashok’s clinic sounded more a torture chamber than a child specialist clinic.
(iv) He felt it could be Uncle Somu’s pet snake.
(v) Maya felt that the giant green-and -gold fighting beetle was Zigzag.
Answer:
Rearranged number sequence: (iii), (v), (i), (tv), (ii)
(iii) Dr. Ashok’s clinic sounded more a torture chamber than a child specialist clinic.
(v) Maya felt that the giant green-and -gold fighting beetle was Zigzag.
(i) Arvind corrected Maya and said that the beetle is called Spitfire.
(tv) He felt it could be Uncle Somu’s pet snake.
(ii) But their father said that Zigzag is the most harmless, unusual and lovable bird.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 38.
Read the following passage and answer the questions that follow.

The trembling mother’s voice was full of unselfish love as she gave her last injunction. “Let not thine eyes be blinded, my son.” She said. “The mountain road is full of dangers. LOOK carefully and follow the path which holds the piles of twigs. They will guide you to the familiar path farther down”.

The son’s surprised eyes looked back over the path, then at the poor old, shriveled hands all scratched and soiled by their work of love. His heart broke within and bowing to the ground, he cried aloud: “Oh, honorable mother, your kindness breaks my heart! I will not leave you.

Together we will follow the path of twigs, and together we will die!’’Once more he shouldered his burden (how light it seemed now) and hastened down the path, through the shadows and the moonlight, to the little hut in the valley. Beneath the kitchen floor was a walled closet for food, which was covered and hidden from view. There the son hid his mother, supplying her with everything she needed, continually watching and fearing she would be discovered.
(i) What was the last injunction given by the mother?
(ii) What did the aged mother do for her son’s safe return?
(iii) Why was the aged mother’s hands shriveled?
(iv) What does the poor mother’s kindness do to the poor farmer’s heart?
(v) Where did the son hide his mother in his little hut in the valley?
Answer:
(i) The last injunction given by the mother was that her son’s eyes should not be blinded to the mountain road filled with dangers.
(ii) The aged mother dropped piles of twigs as her son carried her up the mountain so that they would guide him while returning.
(iii) The aged mother’s hands were shriveled, scratched and soiled because of the work of love.
(iv) The poor mother’s kindness broke the poor farmer’s heart.
(v) The son hid his mother beneath the kitchen floor in the walled closet for food which was hidden from view.

Section – IV

Answer any FOUR of the following. [4 x 5 = 20]

Question 39.
Prepare an attractive advertisement using the hints given below.
Milton Electronic Ltd – 30% discount sale – all electronic appliances – additional warranty – gifts with every purchase.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2.2

Question 40.
You are Catherine/ Shilogaran. You want to share your thoughts to Angeline who was your classmate five years ago when you were in Class V. You have not met after leaving school. Write a letter explaining your life.
Answer:

40, West Street,
10th August, 2020

Dear Angeline,
By the grace of God, we are doing well and I hope the same from you and your family. It’s been five long years since we have met or had the opportunity to write to each other. I recently came to Chennai and happened to see your neighbour during my visit. I asked for your address and here I am wanting to share my days at Salem with a friend whom my miss a lot. My father was transferred to Salem during our summer vacation after our Terminal exams for Std V. Hence I could not inform you in person.

I am now studying in Reva Public School at Srimangalam Colony. The teachers are very cordial and good coaching. I miss the Sports activities here since we do not have a playground. We do have a P.T. period but we just do exercises and running. I miss playing Khokho and Football at Vellore Voorhees school.

This year, being in tenth, we went on an excursion to Hyderabad. It was my first trip out of Tamil Nadu and also my trip without my family. Though I enjoyed the trip with my friends, I did miss my family.

Angelene I hope to receive a letter from you and I am so excited penning a few words to you. Looking forward to hearing from you at the earliest and do convey my regards to uncle and aunty.

Loads of love,
Catherine/Shilogaran

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 41.
As student Editor, draft a notice in not more than 50 words for your school notice board inviting articles from the students for your school magazine. You are Caleb/Christabel of Daniel Matriculation School, Chennai.

Daniel Matriculation School, Chennai .
NOTICE
Articles for School Magazine
20th October, 2020

Students from Std. VI to X are requested to write and submit articles for the school magazine. You can write essays, poems, short stories, snippets, real life incidents, pencil sketches and paintings, Jokes and riddles in English, Tamil and Hindi. Do keep in mind the theme of the year ‘Be the Change to Bring a Change’. Last date for submission of articles to the undersigned is 5th January, 2020. All the club secretaries are requested to submit the activities report too.

Caleb / Christabel
Student Editors

Question 42.
Look at the following picture and express your views on it in about five sentences.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2.3
Family time is very important for family ties to be strengthened. This picture portrays a family where the father relaxes under a beach umbrella and hopes to enjoy the suntan effect. Under another umbrella you can see the mother relaxing with a book in hand. A small little girl enjoys making a sand castle while her brother runs to plunge into the water. You can also see a boy swimming in the water. Birds are hoping to find some food as people are in the seashore.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 43.
Make notes or write a summary of the following passage.
Answer:
The term earthquake is applied to any tremor or shaking of the ground. Many earthquakes are so gentle as to pass almost unrecognised, others are sufficiently pronounced to excite general alarm, while some spread enormous destruction. Destructive earthquakes are usually confined to limited regions. The usual phenomena recorded in well-known earthquakes are first a trembling, next one or more severe shocks, and then a trembling which gradually dies away. In most cases, each shock lasts only a few seconds, but the tremblings that follow may continue for days, weeks, or even months.

Noises of various kinds usually accompany an earthquake. They have been likened to the howling of storm, the growling of thunder, the clanking and clashing of iron chains, or the rumbling of heavy wagons along a road. Such noises are conducted through the ground, or they may travel through the sea or air, and are often heard at great distances from the place where the shock is felt. Some earthquakes, however, are not accompanied by these noises.

At the time of the terrible shock which destroyed Riobamba in Ecuador on February 4, 1797, a complete silence reigned. Among destructive earthquakes in modem times may be mentioned the one that destroyed coastal towns in Tamil Nadu in 2004.

Notes
Title: Earthquake
1. Definition, -tremor/shaking of ground
2. Types of Earthquake
(a) Gentle – unrecognized
(b) Sufficiently pronounced – gentle alarm
(c) Severe – enormous destruction

3. Signs of Occurrence
(a) Trembling – 1 or more severe shocks – trembling
(b) Various Noises
(c) howling of storm

  • growling of thunder
  • clanking / clashing of iron chains
  • rumbling of heavy wagon on road

(c) Range – through ground, sea, air – heard at distance
(d) Some earthquakes silent

Title: Earthquake
Rough draft
Earthquake takes place due to tremor or shaking of the ground. Some earthquakes are so gentle that these known unrecognised while some spread destruction. Destructive earthquakes are noisy, linked to the howling of storm, the growling of thunder, the clanking and clashing of iron chains. Many earthquakes also Causedand slips and cracks in the earth that sometimes affect the drainage system of the country. In volcanic and mountainous regions, earthquakes are common. At the time of the terrible shock which destroyed Riehqmba in Ecuador in 1797, a complete silence reigned. Among destructive earthquakes in modenTtimesogay be mentioned the one that destroyed coastal towns in Tamil Nadu in 2004.

Fair draft
Title : Earthquake
Earthquake takes place due to tremor or shaking of the ground. Some earthquakes are so gentle that these are known unrecognised while some spread destruction. Destructive earth¬quakes are noisy, linked to the howling of storm, the growling of thunder, the clanking and clashing of iron chains. Many earthquakes also cause land slips and cracks in the earth that sometimes affect the drainage system of the country.

In volcanic and mountainous regions, earthquakes are common. Some can be silent like the one which occurred in Ecuador on Feb 4, 1797. Tsunami of 2004 was devastating in Tamil Nadu.
No. of words written in the summary: 87

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

Question 44.
Identify and correct the errors in the following sentences.
(a) Which dress is the best of the two that I have shown you?
(b) I have got my M. Sc. degree in 1988.
(c) A new park are coming up near our house.
(d) It is no doubt that my dad is in bad mood today.
(e) They have been very close friends until they quarrelled.
Answer:
(a) Which dress is the better of the two that I have shown you?
(b) I got my M. Sc. degree in 1988.
(c) A new park is coming up near our house.
(d) There is no doubt that my dad is in bad mood today.
(e) They have been very close friends before they quarrelled.

Section – V

Question 45.
Quote from memory. [1×5 = 5]
From : My heart was …………… Sir, you say?
Answer:
My heart was so light
That I sang day and night,
For all nature looked gay. ”
“For all nature looked gay ”.
“ You sang, Sir, you say?

Part – IV

Write a paragraph of about 150 words by developing the following hints. [2 x 8 = 16]

Question 46.
(а) The plot – Prospero’s revenge – the spirit of Ariel – dirty work – shipwreck – Antonio- a sea storm – shipwreck the crew – A delicious banquet – King of Naples – the lost son – meticulous planning – rivals state of regret – re-establish the legal command – dukedom of Milan – Prospero all-powerful – past conspirators face-to-face the sins of their past, repent and plead forgiveness.
Answer:
The plot in the play, The Tempest, by William Shakespeare revolves around Prospero enacting his revenge on various characters who have wronged him in different ways. Interestingly, he uses the spirit of Ariel to deliver the punishments while Prospero delegates the action. Prospero sends Ariel to do his dirty work while hiding his involvement in shipwrecking his brother, Antonio, from his daughter, Miranda.

He creates a sea storm and makes the vessel to toss and shipwreck the crew. Every member thinks that he is the only one saved. A delicious banquet is placed before the King of Naples that vanishes before they could relish its taste.

At another stage, those who were thought dead were discovered alive. The lost son, Ferdinand is resorted to a joyous father making those who have committed offenses repent. Prospero meticulously plans to bring his rivals to a state of regret so that he can pardon them and re-establish the legal command of things to his dukedom of Milan. Prospero being all¬powerful over the island, can easily destroy or punish his enemies as he wishes. However, he chooses not to and brings the past conspirators face-to- face with the sins of their past, which causes them to repent and plead his forgiveness.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

[OR]
(b) Futuristic story written in 1889, – 25th July, 2889 – Earth Herald – the world’s largest newspaper – spoken and not written – reporters’ room – four quarters of the earth – telephone – commutators – visual sights – ten astronomical reporters – recent discoveries – Phototelegrams – nothing from Jupiter – can’t blame optical science – scientists worked on satellite – new planet Gandini – pass on to subscribers immediately.

This Futuristic story, written in 1889 speaks about the people of the 29th century who live in fairyland, foreseeing 25th July, 2889 @ the office block of the Managing Editor of the Earth Herald, the world’s largest newspaper where news is not printed but spoken. The day’s work started at the reporters’ room.

His fifteen hundred reporters, with their telephones, were speaking the news received from the four quarters of the earth to subscribers. Besides telephone, all reporters have commutators, which allow communication on telephotic line with visual sights. Bennett questioned one of the ten astronomical reporters Cash about the recent discoveries in the stellar world.

Cash replied that it was Phototelegrams from Mercury, Venus and Mars, and nothing from Jupiter since the Jovians signal could not be understood. He added that even results from the Moon wasn’t possible and one can’t blame optical science though moon was six hundred times nearer than Mars. Corley another reporter said it was the inhabitants which was refuted by Bennett who said the simplest way was to turn the moon round and find out.

From then on, the scientists of the Bennett factory started working on turning satellite. One of the Earth Herald’s astronomers had just determined the elements of the new planet Gandini and Bennett was delighted at his accuracy. He wanted the reporters to pass on the news to the subscribers immediately. The broad gallery for such a journal as the Earth Herald brought in an average of three million dollars daily.

Question 47.
Read the following passage and answer the questions given below:
India celebrates Slumdog Millionaire’s sweeping success at the Academy Award ceremony last year. In addition to the movie by Director Danny Boyle, which took home eight Oscars, Smile Pinki won for the Best Documentary short subject, telling the story of a six-year-old girl from the village of Dabai in U.P who becomes a social outcast because of a cleft lip. Despite this achievement, few Indians received an award from the victories of British Director Boyle and US.

Documentary maker Megan Mylan; they were composer A.R. Rahman, singer Sampooran Singh Gulzar and sound designer Resul Pookutty. Slumdog Millionaire producers have also been dogged by controversy. They have been accused of underpaying the two child actors who worked in the film, Rubina Ali and Mohammed Azharuddin Ismail, who after the completion of the movie went back to live in their slums. Still for ordinary people success in Los Angeles has been the cause for celebration in the streets. Even schools stayed close.

What the movie celebrates is not India’s cinema which produces hundreds of movies each year drawing an average 23 million spectators per day, but the country and its stories, placed under the limelight of Hollywood for once. The stories of Mumbai’s slum kids, that of muslim boy Jamal and Pinki from Dabai, are but two of the many faces of today’s India, faces always ignored until Slumdog Millionaire’s triumph put the spotlight on them.

Questions.
(a) Who is the director of the movie Slumdog Millionaire?
(b) Which film was given the Oscar Award for the best documentary short subject and state the reason?
(c) What is the controversy about the producers of Slumdog Millionaire?
(id) On whom is the story of Slumdog Millionaire centered?
(a) Danny Boyle is the director of the movie Slumdog Millionaire.
(b) Smile Pinki was given the Oscar Award for the Best Documentary short subject because
it brought out the story of a six-year-old girl from the village of Dabai in U.P. who became a social outcast because of a cleft lip.
(c) The controversy is that the producers have been accused of underpaying the two child actors Rubina Ali and Mohammed Azharuddin Ismail, who after the completion of the movie still live in their slums.
(d) The story of Slumdog Millionaire centered on the stories of Mumbai’s slum kids, whose faces are always ignored.

Samacheer Kalvi 10th English Model Question Paper 2

[OR]

Read the following poem and answer the questions given below:
BREAK, BREAK, BREAK
Break, break, break,
On thy cold grey stones, O Sea!
And I would that my tongue could utter
The thoughts that arise in me.

O well for the fisherman’s boy,
That he shouts with his sister at play!
O well for the sailor lad,
That he sings in his boat on the bay!

And the stately ships go on To their haven under the hill;
But O for the touch of a vanished hand,
And the sound of a voice that is still.

Break, break, break,
At the foot of thy crags, O Sea!
But the tender grace of a day that is dead Will never come back to me.

Questions.
(a) What does the poet ask the sea to break?
(b) What are the fisherman’s children doing on the shore?
(c) What does sailor lad singing and children of fishermen playing indicate?
(d) What is the moral of the poem?
Answer:
(a) The poet asks the sea to break the cold grey stones.
(b) The fisherman’s children are shouting and playing without any worries on the seashore.
(c) It indicates that the children are not bothered about the happenings around nor bothered about the poet’s grief.
(d) The moral of the poem is that life goes on despite the human loss, suffering and tragedies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *