Students can Download Computer Science Chapter 13 Python and CSV Files Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 12th Computer Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Python and CSV Files Text Book Back Questions and Answers

PART – I
I. Choose The Correct Answer

Csv File Questions Class 12 Question 1.
A CSV file is also known as a
(a) Flat File
(b) 3D File
(c) String File
(d) Random File
Answer:
(a) Flat File

Csv Files In Python Class 12 Questions Question 2.
The expansion of CRLF is ………………………
(a) Control Return and Line Feed
(b) Carriage Return and Form Feed
(c) Control Router and Line Feed
(d) Carriage Return and Line Feed
Answer:
(d) Carriage Return and Line Feed

Questions On Csv Files In Python Question 3.
Which of the following module is provided by Python to do several operations on the CSV files?
(a) py
(b) xls
(c) csv
(d) os
Answer:
(c) csv

A Csv File Is Also Known As A 3d File Question 4.
Which of the following mode is used when dealing with non-text files like image or exe files?
(a) Text mode
(b) Binary mode
(c) xls mode
(d) csv mode
Answer:

A Csv File Is Also Known As A Flat File Question 5.
The command used to skip a row in a CSV file is ……………………….
(a) next( )
(b) skip( )
(c) omit( )
(d) bounce( )
Answer:
(b) skip( )

Question 6.
Which of the following is a string used to terminate lines produced by writer( )method of csv module?
(a) Line Terminator
(b) Enter key
(c) Form feed
(d) Data Terminator
Answer:
(a) Line Terminator

Question 7.
What is the output of the following program?
import csv
d=csv.reader(open(‘c:\PYPRG\chl3\city.csv’))
next(d)
for row in d:
print(row)
if the file called “city.csv” contain the following details
chennai,mylapore
mumbai,andheri
(a) chennai,mylapore
(b) mumbai,andheri
(c) chennai, mumbai
(d) chennai,mylapore,mumbai,andheri
Answer:
(b) mumbai,andheri

Question 8.
Which of the following creates an object which maps data to a dictionary?
(a) listreader( )
(b) reader( )
(c) tuplereader( )
(d) DictReader( )
Answer:
(d) DictReader( )

Question 9.
Making some changes in the data of the existing file or adding more data is called
(a) Editing
(b) Appending
(c) Modification
(d) Alteration
Answer:
(c) Modification

Question 10.
What will be written inside the file test.csv using the following program import csv
D = [[‘Exam’],[‘Quarterly’],[‘Halfyearly’]]
csv.register_dialect(‘M’,lineterminator = ‘\n’)
with open(‘c:\pyprg\chl3\line2.csv’, ‘w’) as f:
wr = csv.writer(f,dialect=’M’)
wr.writerows(D)
f.close( )
(a) Exam Quarterly Halfyearly
(b) Exam Quarterly Halfyearly
(c) Q H
(d) Exam, Quarterly, Halfearly
Answer:
(d) Exam, Quarterly, Halfearly

PART – II
II. Answer The Following Questions

Question 1.
What is CSV File?
Answer:
A CSV file is a human readable text file where each line has a number of fields , separated by commas or some other delimiter. A CSV file is also known as a Flat File. Files in the CSV format can be imported to and exported from programs that store data in tables, such as Microsoft Excel or OpenOfficeCalc.

Question 2.
Mention the two ways to read a CSV file using Python?
Answer:
Read a CSV File Using Python
There are two ways to read a CSV file.

  1. Use the csv module’s reader function
  2. Use the DictReader class.

Csv File Questions Class 12 Samacheer Kalvi Computer Science Solutions Chapter 13

Question 3.
Mention the default modes of the File?
Answer:
You can specify the mode while opening a file. In mode, you can specify whether you want to read ‘r’, write ‘w’ or append ‘a’ to the file. You can also specify “text or binary” in which the file is to be opened.
The default is reading in text mode. In this mode, while reading from the file the data w’ould . be in the format of strings.

Question 4.
What is use of next( ) function?
Answer:
# skipping the first row(heading)
Example: next( reader)

Question 5.
How will you sort more than one column from a csv file? Give an example statement?
Answer:
To sort by more than one column you can use itemgetter with multiple indices: operator .itemgetter (1,2).
#using operator module for sorting multiple columns
sortedlist = sorted (data, key=operator.itemgetter(1))

PART – III
III. Answer The Following Questions

Question 1.
Write a note on open( ) function of python. What is the difference between the two methods?
Answer:
Python has a built-in function open() to open a file. This function returns a file object, also called a handle, as it is used to read or modify the file accordingly.
For Example
>>> f = openf’sample.txt”) bopen file in current directory andf is file object
>>> f = open(‘c:\ \pyprg\ \chl3sample5.csv’) #specifyingfull path
You can specify the mode while opening a file. In mode, you can specify whether you want to read ‘r’, write ‘w’ or append ‘a’ to the file, you can also specify “text or binary” in which the file is to be opened.
The default is reading in text mode. In this mode, while reading from the file the data would be in the format of strings.
On the other hand, binary mode returns bytes and this is the mode to be used when dealing with non-text files like image or exe files.
f = open(“test.txt”) # since no mode is specified the default mode it is used
#perform file operations
f.close( )
The above method is not entirely safe. If an exception occurs when you are performing some operation with the file, the code exits without closing the file. The best way to do this is using the “with” statement. This ensures that the file is closed when the block inside with is exited. You need not to explicitly call the close() method. It is done internally.

Question 2.
Write a Python program to modify an existing file?
Answer:
import csv
row= [‘3’, ‘Meena’, ‘Bangalore’]
with open(‘student.csv’, ‘r’) as readFile:
reader= csv.reader(readFile)
lines =list(reader) # list( ) – to store each row of data as a list
lines[3] =row
with open(‘student.csv’, ‘w’) as writeFile:
# returns the writer object which converts the user data with delimiter
writer= csv.writer(writeFile)
#writerows( )method writes multiple rows to a csv file
writer, writerows(lines)
readFile.close( )
writeFile.close( )
When we Open the student.csv file with text editor, then it will show:
Csv Files In Python Class 12 Questions Samacheer Kalvi Computer Science Solutions Chapter 13

Question 3.
Write a Python program to read a CSV file with default delimiter comma (,)?
Answer:
CSV file with default delimiter comma(,)
The following program read a file called “sample l.csv” with default delimiter cpmma(,) and print row by row.
#importing csv
import csv
#opening the csv fde which is in different location with read mode
with open(‘c:\ \pyprg\\sample l.csv’, V) as F:
#other way to open the file is f = (‘c:\\pyprg\\sample l.csv’, ‘r’)
reader = csv.reader(F)
Sprinting each line of the Data row by row print(row)
F.close( )
OUTPUT
[‘SNO’, ‘NAME’, ‘CITY’]
[12101’,’RAM’, ‘CHENNAI’]
[‘12102′,’LAVANYA’,’TIRUCHY’]
[‘12103′,’LAKSHMAN’,’MADURA’]

Question 4.
What is the difference between the write mode and append mode?
Answer:
Append mode write the value of row after the last line of the “student.csv file:”
The ‘w’ write mode creates a new file. If the file is already existing ‘w’ mode over writs it. Where as ‘a’ append mode add the data at the end of the file if the file already exists otherwise creates a new one.

Question 5.
What is the difference between reader( ) and DictReader( ) function?
Answer:
Reading CSV File Into A Dictionary:
To read a CSV file into a dictionary can be done by using DictReader class of csv module which works similar to the reader( ) class but creates an object which maps data to a dictionary. The keys are given by the fieldnames as parameter. DictReader works by reading the first line of the CSV and using each comma separated value in this line as a dictionary key.

The columns in each subsequent row then behave like dictionary values and can be accessed with the appropriate key (i.e. fieldname). The main difference between the csv.reader( ) and DictReader( ) is in simple terms csv. reader and csv.writer work with list/tuple, while csv.DictReader and csv.DictWriter work ‘ with dictionary. csv.DictReader and csv.DictWriter take additional argument fieldnames that are used as dictionary keys.

PART – IV
IV. Answer The Following Questions

Question 1.
Differentiate Excel file and CSV file?
Answer:
The difference between Comma-Separated Values (CSV) and eXceL Sheets(XLS) file formats is
Answer:
Excel:

  1. Excel is a binary file that holds information about all the worksheets in a file, including both content and formatting
  2. XLS files can only be read by applications that have been especially written to read their format, and can only be written in the same way.
  3. Excel is a spreadsheet that saves files into its own proprietary format viz. xls or xlsx
  4. Excel consumes more memory while importing data

CSV:

  1. CSV format is a plain text format with a series of values separated by commas.
  2. CSV can be opened with any text editor in Windows like notepad, MS Excel, OpenOffice, etc.
  3. CSV is a format for saving tabular information into a delimited text file with extension .csv
  4. Importing CSV files can be much faster, and it also consumes less memory

Question 2.
Tabulate the different mode with its meaning?
Python File Modes:
Answer:
Questions On Csv Files In Python Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13

Question 3.
Write the different methods to read a File in Python?
Answer:
Read a CSV File Using Python
There are two ways to read a CSV file.

  1. Use the csv module’s reader function
  2. Use the DictReader class.

A Csv File Is Also Known As A 3d File Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions
CSV Module’s Reader Function:
You can read the contents of CSV file with the help of csv.reader( )method. The reader function is designed to take each line of the file and make a list of all columns. Then, you just choose the column you want the variable data for. Using this method one can read data from csv files of different formats like quotes (” “),pipe (|) and comma(,).
The syntax for csv.reader( ) is
csv. reader (fileobject, delimiter,fmtparams)
where
file object:- passes the path and the mode of the file
delimiter:- an optional parameter containing the standard dilects like, I etc can be omitted
fmtparams:- optional parameter which help to override the default values of the dialects like skipinitialspace,quoting etc. Can be omitted
A Csv File Is Also Known As A Flat File Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13
CSV file with default delimiter comma(,)
The following program read a file called “sample l.csv” with default delimiter comma(,) and print row by row.
#importing csv
import csv
#opening the csv file which is in different location with read mode
with open(‘c:\ \pyprg\\sample l.csv’, ‘r’) as F:
#other way to open the file is f= (‘c:\\pyprg\\sample l.csv’, ’r)
reader = csv.reader(F)
#printing each line of the Data row by row
print( row)
F.close( )
OUTPUT
[‘SNO’, ‘NAME’, ‘CITY’]
[‘12101′,’RAM’,’CHENNAI’]
[‘12102’, ‘LAVANYA’, ‘TIRUCHY’]
[‘12103’, ‘LAKSHMAN’, ‘MADURAI’]
CSV files- data with Spaces at the beginning
Consider the following file “sample 2.csv” containing the following data when opened through notepad
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 22
The following program read the file through Python using “csv.reader( )”.
import csv
csv.register_dialect(‘myDialect’,delimiter = ‘,’,skipimtialspace=True)
F=open(‘c:\ \pyprg\ \sample 2.csv’,’r’)
reader= csv.reader(F, dialect=’myDialect’)
for row in reader:
print( row)
F.close( )
OUTPUT
[‘Topic 1’, ‘Topic 2’, ‘Topic 3′]
[!one’, ‘two’, ‘three’]
[‘Example 1’, ‘Example 2’, ‘Example 3’]
As you can see in “sample 2.csv” there are spaces after the delimiter due to which the output is also displayed with spaces.
These whitespaces can be removed, by registering new dialects using csv.register_dialect( ) class of csv module. A dialect describes the format of the csv file that is to be read. In dialects the parameter “skipinitialspace” is used for removing whitespaces after the delimiter.

CSV File-Data With Quotes
You can read the csv file with quotes, by registering new dialects using csv.register_dialect( ) class of csv module.
Here, we have quotes.csv file with following data.
SNO,Quotes
(a) “The secret to getting ahead is getting started.”
(b) “Excellence is a continuous process and not an accident.”
(c) “Work hard dream big never give up and believe yourself.”
(d) “Failure is the opportunity to begin again more intelligently.”
(e) “The successful warrior is the average man, with laser-like focus.”
The following Program read “quotes.csv” file, where delimiter is comma (,)but the quotes are within quotes (“”). import csv
csv.register_dialect(‘myDialect’,delimiter = ‘,’,quoting=csv.QUOTE_ALL,
skipinitialspace=True)
f=open(’c:\\pyprg\ \quotes.csv’,’r’)
reader= csv.reader(f, dialect-myDialect’)
for row in reader:
print (row)
OUTPUT
[‘SNO’, ’Quotes’]
[(a), ’The secret to getting ahead is getting started.’]
[(b), ’Excellence is a continuous process and not an accident.’]
[(c), ’Work hard dream big never give up and believe yourself.’]
[(d), ’Failure is the opportunity to begin again more intelligently.’]
[(e), ’The successful warrior is the average man, with laser-like focus. ’]
In the above program, register a dialect with name myDialect. Then, we used csv. QUOTE_ ALL to display all the characters after double quotes.
CSV files with Custom Delimiters
You can read CSVfile having custom delimiter by registering a new dialect with the help of csv.register_dialect( ).
In the following file called “sample 4.csv”,each column is separated with | (Pipe symbol)
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 5

The following program read the file “sample4.csv” with user defined delimiter “|”
import csv
csv.register_dialect(‘myDialect’, delimiter ‘|’)
with open(‘c:\\pyprg\\sample 4.csv’, ‘r’) as f:
reader= csv.reader(f, dialect-myDialect’)
for row in reader:
print(row)
f.close( )
OUTPUT
[‘RollNo’, ‘Name’, ‘City’]
[‘12101’, ‘Arun’, ‘Chennai’]
[‘12102’, ‘Meena’, ‘Kovai’]
[T21031,’Ram’,’Nellai’]

Reading CSV File Into A Dictionary:
To read a CSV file into a dictionary can be done by using DictReader class of csv module which works similar to the reader() class but creates an object which maps data to a dictionary. The keys are given by the fieldnames as parameter. DictReader works by reading the first line of the CSV and using each comma separated value in this line as a dictionary key. The columns in each subsequent row then behave like dictionary values and can be accessed with the appropriate key (i.e. fieldname).

If the first row of your CSV does not contain your column names, you can pass a fieldnames parameter into the DictReader’s constructor to assign the dictionary keys manually. The main difference between the csv.reader( ) and DictReader( ) is in simple terms csv. reader and csv.writer work with list/tuple, while csv.DictReader and csv.DictWriter work with dictionary. csv.DictReader and csv.DictWriter take additional argument fieldnames that are used as dictionary keys.

For Example:
Reading “sample 8.csv” file into a dictionary
import csv
filename= ‘c:\ \pyprg\ \sample 8.csv’
input_file =csv.DictReader(open(filename;’r’))
for row in input_file:
print(dict(row))
print (data(row)) #dict( ) to print data
OUTPUT
{‘ItemName ‘^Keyboard’, ‘Quantity’: ’48’}
{‘ItemName VMonitor’, ‘Quantity’: ’52’}
{‘ItemName VMouse’, ‘Quantity’: ’20’}
In the above program, DictReader( ) is used to read “sample 8.csv” file and map into a dictionary. Then, the function dict( ) is used to print the data in dictionary format without order. Remove the dict( ) function from the above program and use print(row). Check you are getting
the following output
OrderedDict([(‘ItemName Keyboard’), (‘Quantity’, ’48’)])
OrderedDict([(‘ltemName ‘,’Monitor’), (‘Quantity’, ’52’)])
OrderedDict([(‘ItemName ‘,’Mouse’), (‘Quantity’, ’20’)])

Question 4.
Write a Python program to write a CSV File with custom quotes?
CSV File with quote characters
Answer:
You can write the CSV file with custom quote characters, by registering new dialects using csv.register_dialect( ) class of csv module,
import csv
csvData = [[‘SNO’,Items’], [‘l’,’Pen’], [‘2′,’Book’], [‘3′,’Pencil’]]
csv.register_dialect(‘myDialect’, delimiter = ‘|’,quotechar = “”,
quoting=csv.QUOTE_ALL)
with open(‘c:\\pyprg\ \chl3\\quote.csv’, ‘w’) as csvFile:
writer= csv.writer(csvFile, dialect-myDialect’)
writer, write rows(csvData)
print(“writing completed”)
csvFile.close( )
When you open the “quote.csv” file in notepad, we get following output:
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 6
In the above program, myDialect uses pipe (|) as delimiter and quotechar as doublequote “” to write inside the file.

Question 5.
Write the rules to be followed to format the data in a CSV file?
Answer:
Rules to be followed to format data in a CSV file:
(i) Each record (row of data) is to be located on a separate line, delimited by a line break by pressing enter key. For example:
xxx,yyy
denotes enter Key to be pressed

(ii) The last record in the file may or may not have an ending line break. For example:
PPP, qqq
yyy,xxx

(iii) There may be an optional header line appearing as the first line of the file with the same format as normal record lines. The header will contain names corresponding to the fields in the file and should contain the same number of fields as the records in the rest of the file. For example: field_ name 1,field_name 2,field_name_3 aaa,bbb,ccc
zzz,yyy,xxx CRFF( Carriage Return and Line feed)

(iv) Within the header and each record, there may be one or more fields, separated by commas. Spaces are considered part of a field and should not be ignored. The last field in the record must not be followed by a comma. For example: Red, Blue

(v) Each field may or may not be enclosed in double quotes. If fields are not enclosed with double quotes, then double quotes may not appear inside the fields. For example: “Red”,”Blue”,”Green” #Field data with double quotes
Black,White,Yellow #Field data without double quotes

(vi) Fields containing line breaks (CRLF), double quotes, and commas should be enclosed in double-quotes. For example:
Red, “;:Blue CRLF #comma itself is a field value, so it is enclosed with double quotes Red, Blue, Green

(vii) If double-quotes are used to enclose fields, then a double-quote appearing inside a field must be preceded with another double quote. For example:
“Red,” “Blue1: “Green”, #since double quotes is a field value it is enclosed with another double quotes,, White

Practice Programs

Question 1.
Write a Python program to read the following Namelist.csv file and sort the data in alphabetically order of names in a list and display the output
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 7
import csv.operator
data = csv.reader(open(‘c:\\PYPRG\\NameList.scv’))
next(data)
sorted list = sorted(data, key = operator.itemgetter(1))
for row in sorted list:
print(row)
Output:
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 8

Question 2.
Write a Python program to accept the name and five subjects mark of 5 students. Find the total and store all the details of the students in a CSV file?
Answer:
import csv
csvData = [[‘student’, ‘ml Vm2′,’m3′,’m4′,’m5′,’total’],
[‘Ram’, ’90’,’90’,”90′,”90′,”90′,”450′],
[‘Hari’,’100′,’100′,’100′,’10’,’90’,’490′],
[‘Sai’, ’90’,’90’,’ 100′,’ 100′,’ 100′,’480′],
[‘Viji’, ’ 100′,’90’,’90’,’90’,’ 100′,’470′],
[‘Raja’, ’80’,’’80’,”80′,’ 100′,’ 100′,’440′]]
with open(‘c:\\pyprg\\chl3\\st.csv’,’w’)as CF:
writer = csv.writer(CF) writer. writerows(csvData)
CF.close( )
Output:
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 9

Samacheer kalvi 12th Computer Science Python and CSV Files Additional Questions and Answers

PART – 1
I. Choose The Correct Answer

Question 1.
CSV means ……………………… files
(a) common server values
(b) comma separated values
(c) correct separator values
(d) constructor separated value
Answer:
(b) comma separated values

Question 2.
The file extension to save excel files are
(a) xls Civdsx
(b) XL
(c) exc or XL
(d) XL or xlx
Answer:
(a) xls Civdsx

Question 3.
csv files cannot be opened with ………………………..
(a) notepad
(b) MS Excel
(c) open office
(d) html
Answer:
(d) html

Question 4.
Identify the wrong statement
(a) Excel is a binary file
(b) csv is a plain text
(c) Excel is a plain text
(d) csv has tabular information
Answer:
(c) Excel is a plain text

Question 5.
Identify the statement which is correct.
(a) csv consumes less memory and faster
(b) Excel consumes less memory and slower
Answer:
(a) csv consumes less memory and faster

Question 6.
Find the wrong statement.
(a) csv files can be opened with any text editor
(b) Excel files can be opened with any text editor
Answer:
(b) Excel files can be opened with any text editor

Question 7.
…………………… file is used to store tabular data such as spreadsheet or database.
Answer:
csv

Question 8.
How will you open a new file in Notepad?
(a) File → New
(b) Ctrl + N
(c) both a and b
(d) shift + N
Answer:
(c) both a and b

Question 9.
If the fields of data in csv file has commas, then it should be given with …………………..
(a) ,
(b) ”
(c) ‘
(d) :
Answer:
(b) ”

Question 10.
Any field containing a newline as part of its data should be given in ……………………..
(a) quotes
(b) double colon
(c) colon
(d) double quotes
Answer:
(d) double quotes

Question 11.
If the fields contains double quotes as part of the data, the internal quotation marks need to be
(a) same
(b) quarter
(c) doubled
(d) tripled
Answer:
(c) doubled

Question 12.
The line // white indicates
(a) the first two fields of the row are empty
(b) It can be deleted
(c) comma not necessary
(d) only one field is there and , can be deleted
Answer:
(a) the first two fields of the row are empty

Question 13.
Find the correct statement
(I) The last record in the file may or may not have an ending line break
(II) Header is must with same format as record lines.
(a) (I) is true, (II) is False
(b) (I) is False, (II) – True
(c) (I), (II) – both are true
(d) (I), (II) – both are false
Answer:
(a) (I) is true, (II) is False

Question 14.
Identify the wrong statement from the following.
(a) Each field may or may not be enclosed in double quotes.
(b) If the fields are not enclosed with double quotes, then double quotes may not appear inside the fields
(c) Fields containing line breaks, double quotes and commas should be enclosed in single quotes.
(d) the last field in the record must not be followed by a comma
Answer:
(c) Fields containing line breaks, double quotes and commas should be enclosed in single quotes.

Question 15.
There are ……………………. ways to read a csv file.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer:
(b) 2

Question 16.
In open command, file name can be represented in ………………………
(a) ” ”
(b) ”
(c) $
(d) both a & b
Answer:
(d) both a & b

Question 17.
open( ) returns a file called ………………………… which is used to read or modify the file accordingly.
Answer:
handle

Question 18.
The default reading mode is ………………….. mode.
Answer:
text

Question 19.
The default mode when you open a file is
(a) r
(b) w
(c) x
(d) a
Answer:
(a) r

Question 20.
In text mode, while reading from the file the data would be in the format of ……………………..
(a) int
(b) float
(c) char
(d) strings
Answer:
(d) strings

Question 21.
What will happen when you open a file for writing and file already exists there?
(a) creates a new file
(b) truncates the file
(c) overwrite the file
(d) append the contents
Answer:
(b) truncates the file

Question 22.
To open the file updating data, click ……………………
(a) a
(b) b
(c) t
(d) +
Answer:
(d) +

Question 23.
…………………… opens a file for exclusive creation.
(a) r
(b) w
(c) x
(d) +
Answer:
(c) x

Question 24.
………………….. opens the file for read and write in binary mode.
(a) r
(b) b
(c) x + b
(d) r + b
Answer:
(d) r + b

Question 25.
Python has a ……………………… collector to clean up unreferenced objects.
Answer:
garbage

Question 26.
closing a file will free up the resources that were tied with the file and is done by ……………………. method.
(a) Exit
(b) close
(c) Quit
(d) None of these
Answer:
(b) close

Question 27.
Which format is not allowed to read data from cav files?
(a) quotes
(b) pipe
(c) comma
(d) Asterisk
Answer:
(d) Asterisk

Question 28.
How many arguments are there in csv.reader( ) functions?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(b) 3

Question 29.
Which one of the following cannot be omitted in cav. reader?
(a) file object
(b) delimiter
(c) fmtparams
(d) space
Answer:
(a) file object

Question 30.
A ……………………. describes the format of the csv file that is to be read.
Answer:
dialect

Question 31.
In dialects, the parameter …………………… is used for remaining whitespaces after the delimiter.
Answer:
skipintialspace

Question 32.
By default, what will be the value of skipinitial space?
(a) True
(b) False
(c) 0
(d) 1
Answer:
(b) False

Question 33.
A ………………….. is a class of csv module which helps to define paramters for reading and writing csv.
Answer:
dialect

Question 34.
We can register for new dialects using class of csv module.
Answer:
csv.register-dialects

Question 35.
Which of the following is used to display all the characters after double quotes.
(a) Quote
(b) Quote-all
(c) double quotes
(d) single quotes
Answer:
(b) Quote-all

Question 36.
Which one of the following is used to add the elements in the list.
(a) add
(b) insert
(c) append
(d) update
Answer:
(c) append

Question 37.
Which one of the following cannot be used as a column separator?
(a) delimiter
(b) pipe
(c) comma
(d) #
Answer:
(d) #

Question 38.
List literals are written using ………………………..
(a) [ ]
(b) ( )
(c) { }
(d) <>
Answer:
(a) [ ]

Question 39.
An ordered sequence of elements which are mutable or changeable are called ……………………..
(a) object
(b) tuple
(c) list
(d) dictionary
Answer:
(c) list

Question 40.
…………………….. command arranges a list value in ascending order.
Answer:
sort( )

Question 41.
……………………… is used to arrange a list in descending order.
Answer:
sort(reverse)

Question 42.
To sort by more than one column, we can use ………………………. with multiple indices.
Answer:
itemgetter

Question 43.
To sort second column which option have to be selected?
(a) itemgetter(0)
(b) itemgetter(1)
(c) itemgetter(2)
(d) itemgetter(3)
Answer:
(b) itemgetter(1)

Question 44.
(I) csv.writer work with list/tuple
(II) csv.Dictwriter work with dictionary
(III) csv.DictReader work with list/tuple/dictionary.
(a) (I),(II) – True (III) – False
(b) (I) – True (II), (III) – False
(c) (I),(II),(III) – True
(d) (I),(II),(III) – False
Answer:
(a) (I),(II) – True (III) – False

Question 45.
The additoinal argument fieldnames that are used with csv.DictReader and csv. Dictwriter are called as …………………………
Answer:
dictionary keys

Question 46.
Which function is used to print the data in dictionary format without order?
(a) dictionary
(b) print( )
(c) dict( )
(d) dictprint( )
Answer:
(c) dict( )

Question 47.
Which is a dictionary subclass that saves the order in whcih its contents are added?
(a) orderedDist
(b) SortDist
(c) DistSort
(d) Sorting
Answer:
(a) orderedDist

Question 48.
……………………. is used to remove the ordered Diet.
Answer:
Dist( )

Question 49.
…………………. method writes a row of data into the specified file.
Answer:
writerow( )

Question 50.
The number of parameters in csv.writer( ) …………………….
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(b) 3

Question 51.
Identify the wrong statement.
(a) The writerow( ) writes one row at a time
(b) The writerows( ) writes all the data at once
(c) No such writerows( ) function in csv
Answer:
(c) No such writerows( ) function in csv

Question 52.
Identify the true statement.
(a) writerow( ) takes 1 dimensional data
(b) writerows( ) takes 2 dimensional data
(c) both are true
(d) both are false
Answer:
(c) both are true

Question 53.
By default, csv files open automatically in ……………………..
Answer:
Excel.

PART – II
II. Answer The Following Questions

Question 1.
What is the syntax for csv.reader( )?
Answer:
The syntax for csv.reader( ) is
where csv.reader(fileobject,delimiter,fmtparams)
file object – passes the path and the mode of the file
delimiter – an optional parameter containing the standard dilects like, | etc can be omitted
fmtparams – optional parameter which help to override the default values of the dialects like skipinitialspace,quoting etc. Can be omitted

PART – III
III. Answer The Following Questions

Question 1.
How will you create a csv file?
Answer:
Creating CSV Normal File
To create a CSV file in Notepad, First open a new file using
File → New or Ctrl +N.
Then enter the data you want the file to contain, separating each value with a comma and each row with a new line.
For example consider the following details
Topic 1,Topic 2,Topic 3
one,two,three
Example 1,Example 2,Example 3
Save this content in a file with the extension .csv . You can then open the same using Microsoft Excel or any other spreadsheet program. Here we have opened using Microsoft Excel. It would create a table of data similar to the following:
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 29

Question 2.
How will you create csv file that contains comma with data?
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 23
To retain the commas in “Address” column, you can enclose the fields in quotation marks.
For example:
RollNo, Name, Address
12101, Nivetha, “Mylapore, Chennai”
12102, Lavanya, “Adyar, Chennai”
12103, Ram, “Gopalapuram, Chennai”
As you can see, only the fields that contain commas are enclosed in quotes. If you open this in MS Excel, It looks like as follows

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 24

Question 3.
How will you create csv file that contains double quotes with data?
Answer:
Creating CSV File That contains Double Quotes With Data
If your fields contain double-quotes as part of their data, the internal quotation marks need to be doubled so that they can be interpreted correctly. For Example, given the following data:
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 23
It should be written in csv file as RollNo, Name, FavoriteSports, Address
12101,Nivetha””” Cricket’”‘”, FootballMylapore chennai 12102, Lavanya,””” Basketball Cricket “””, Adyar chennai 12103, Ram,””” Soccer”””,”” Hockey”””, Gopalapuram chennai
The output will be

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 25

Question 4.
How will you create csv file using MS-Excel?
Answer:
Create A CSV File Using Microsoft Excel:
To create a CSV file using Microsoft Excel, launch Excel and then open the file you want to save in CSV format. For example, below is the data contained in our sample Excel worksheet:
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 13
Item Name, Cost-Rs, Quantity, Profit
Keyboard,480, 12,1152 ,
Monitor, 5200, 10, 10400
Mouse,200,50,2000
Total Profit = 13552

Question 5.
What are the different formats to create csv files?
Answer:

  1. CSV file – data with default delimiter comma (,)
  2. CSV file – data with Space at the beginning
  3. CSV file – data with quotes
  4. CSV file – data with custom Delimiters

Question 6.
Write a program create csv files data with sapces at the beginning?
Answer:
import csv
csv.register_dialect(‘myDialect’,delimiter = 7,skipinitialspace=True)
F=open(‘c:\ \pyprg\ \sample2.csv’,’r’)
reader= csv.reader(F, dialect=’myDialect’)
for row in reader:
print( row)
F.close( )
OUTPUT
[‘Topic 1’, ‘Topic2’, ‘Topic3’]
[‘one’, ‘two’, ‘three’]
[‘Example 1’, ‘Example2’, ‘Example3’]

Question 7.
Write a program to read csv files with custom delimiters?
Answer:
import csv
csv.register_dialect(‘myDialect’, delimiter ‘|’)
with open(‘c:\\pyprg\\sample4.csv’, ‘r’) as
f: reader= csv.reader(f, dialect=’myDialect’)
for row in reader: print(row)
F.close( )
Output
[‘RollNo’, ‘Name’, ‘City’]
[‘12101’, ‘Arun’, ‘Chennai’]
[‘12102’, ‘Meena’, ‘Kovai’]
[‘12103’, ‘Ram’, ‘Nellai’]

Question 8.
Give the syntax for csv.writer( )
Answer:
The syntax for csv.writer( ) is
csv. writerffileobject, delimiter,fmtparams)
where
fileobject : passes the path and the mode of the file.
delimiter : an optional parameter containing the standard dilects like , | etc can be omitted.
fmtparams : optional parameter which help to override the default values of the dialects like skipinitialspace,quoting etc. can be omitted.

Question 9.
Give the program to add new row to the csv file?
Answer:
import csv
row= [‘6’, ‘Sajini’Madurai’]
with open(‘student.csv’, ‘a’) as CF: # append mode to add data at the end
writer= csv.writer(CF)
writer.writerow(row) # writerow( ) method write a single row of data in file
CF.close( )
Output
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 15

Question 10.
Give a program for csv file with a line terminator?
import csv
Answer:
Data= [[‘Fruit’, ‘Quantity’], [‘Apple’, ‘5’], [‘Banana’, ‘7’], [‘Mango’, ‘8’]] csv.register_dialect(‘myDialect’, delimiter= ‘|’, lineterminator = ‘\n’) with open(‘c:\\pyprg\ \chl3\\line.csv’, ‘w’) as f:
writer= csv.writer(f, dialect=’myDialect’) writer.writerows(Data)
f.close( )
Output
Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 16

PART – IV
IV. Answer The Following Questions

Question 1.
Write a program to read a specific column in a file?
Answer:
Read a specific column In a File:
To get the specific columns like only Item Name and profit for the “sampleS.csv” file. Then you have to do the following:
import csv
#opening the csv file which is in different location with read mode
f=open(“c:\ \pyprg\ \chl3sample5.csv”,’r’)
#reading the File with the help of csv.reader( )
readFile=csv.reader(f)
#printing the selected column for col in readFile :
print col[0],col[3]
f.close( )

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 26

Question 2.
Write a python program to read a csv file and store it in a list?
Answer:
Read A CSV File And Store It In A List
In this topic you are going to read a CSV file and the contents of the file will be stored as a list. The syntax for storing in the List is
list = [ ] # Start as the empty list
list.append(element) # Use append( ) to add elements
For example all the row values of “sample.csv” file is stored in a list using the following
program
import csv
# other way of declaring the filename
inFile= ‘c:\ \pyprg\\sample.csv’
F=open(inFile,’r’)
reader= csv.reader(F)
# declaring array
arrayValue = [ ]
# displaying the content of the list
for row in reader:
array Value, appendfrow)
print(row)
F.close( )

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 27

Question 3.
Write a python program to read a csv file and store a column value in a list for sorting?
Answer:
python file
F=open(inFile;’r’)
# reading the File with the help of csv.reader( )
reader = csv.reader(F)
# skipping the first row(heading) next( reader)
# declaring a list array Value = [ ]
a= int(input (“Enter the column number 1 to 3:-“))
# sorting a particular column-cost for row in reader:
array Value. append(row[a]) array Value.sorif) for row in array Value: print (row)
F.close( )
OUTPUT
Enter the column number 1 to 3:- 2
50
12
10

Question 4.
Write a python program to get data at runtime and write it in a csv file?
Answer:
import csv
with open(‘c:\ \pyprg\ \chl3\\dynamicfile.csv’, ‘w’) as f:
w = csv. writer (f)
ans=’y’
while (ans= =’y’):
name= input(“Name?: “)
date = input(“Date of birth: “)
place = input(“Place: “) w.writerow([name, date, place])
ans=input(“Do you want to enter more y/n?: “)
F=open(‘c:\ \pyprg\ \chl3\\dynamiefde.csv,’r’)
reader = csv.reader(F)
for row in reader:
print(row)
F.close( )
OUTPUT
Name?: Nivethitha
Date of birth: 12/12/2001
Place: Chennai
Do you want to enter more y/n?: y
Name?: Leena
Date of birth: 15/10/2001
Place: Nagercoil
Do you want to enter more y/n?: y
Name?: Padma
Date of birth: 18/08/2001
Place: Kumbakonam
Do you want to enter more y/n?: n
[‘Nivethitha’, ’12/12/2001′, ‘Chennai’]
[ ]
[’Leena’, ’15/10/2001′, ‘Nagercoil’]
[ ]
[‘Padma’, ’18/08/2001′, ‘Kumbakonam’]

Samacheer Kalvi 12th Computer Science Solutions Chapter 13 Python and CSV Files img 28

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *