Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

Students can Download English Lesson 1 Think to Win Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Guide Pdf  helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1 Think to Win

A. Choose the correct answer.

Think To Win 6th Std Question 1.
“Girls you are a good team.”
Which team do the girls belong to?
(a) Badminton
(b) Hockey
(c) Relay
(d) Volleyball
Answer:
(c) Relay

Think To Win 6th Std Questions And Answers Question 2.
Spring fields is the name of a ________
(a) team
(b) house
(c) company
(d) school
Answer:
(d) school

Think To Win Book Back Answers Question 3.
The inter-school sports meet refers to competitions among the _______
(a) teams of the same school
(b) schools in the locality
(c) schools in neighborhood
(d) schools from other districts
Answer:
(b) schools in the locality

Think To Win Question 4.
Seema is Rucha’s _______
(a) friend
(b) teammate
(c) younger sister
(d) opponent
Answer:
(c) younger sister

Think To Win 6th English Question 5.
Order the names of the members in Team B relay event. Shabnum was followed by _______
(a) Neelam, Arana, Rucha
(b) Arana, Rucha ,Neelam
(c) Neelam, Rucha, Arana
(d) Arana, Neelam, Rucha
Answer:
(a) Neelam, Aruna, Rucha

MCQ : Additional

Think To Win Supplementary Summary Question 1.
The bicycle wobbled, as ten year old Rucha leaned forward in the seat and pumped the
(a) pedals
(b) tyres
(c) wheels
(d) tubes
Answer:
(a) pedals

Think To Win Summary Question 2.
For a few _______,he let go of his hold and Rucha was on her own.
(a) minute
(b) hours
(c) moments
(d) seconds
Answer:
(c) moments

Think To Win 6th Std Summary In Tamil Question 3.
Rucha _______ that he was not holding the bicycle anymore.
(a) noticed
(b) found
(c) realised
(d) knew
Answer:
(c) realised

6th English Think To Win Question 4.
Rucha cut in before her mother could .
(a) talk
(b) interfere
(c) listen
(d) answer
Answer:
(d) answer

Think To Win 6th Std Summary In English Question 5.
Their house stood _______ in the overall tally.
(a) third
(b) first
(c) last
(d) second
Answer:
(d) second

Think To Win 6th Std Summary Question 6.
He was very _______ about sports, (interesting / enthusiastic)
(a) eager
(b) enthusiastic
(c) curious
(d) interesting
Answer:
(b) enthusiastic

Think To Win Supplementary Question 7.
The girls murmured their _______.
(a) assent
(b) acceptance
(c) approval
(d) grievance
Answer:
(a) assent

Samacheer Kalvi Guru 6th English Question 8.
Prakash Sir was never far, even as he trained other _______.
(a) students
(b) schools
(c) children
(d) players
Answer:
(c) children

Question 9.
The stadium, where the meet was being held, bustled with great _______.
(a) activity
(b) pomp
(c) show
(d) fun
Answer:
(a) activity

Question 10.
Totally absorbed, she ran, she lost track of time and _______
(a) space
(b) energy
(c) distance
(d) strength
Answer:
(c) distance

B. Answer the Following.

Question 1.
How does Rucha differ from her sister?
Answer:
Rucha is over protective of herself. She never did things rashly. Even in running ‘ and playing, she would be conscious of her movements. But Seema, her younger sister was bold and was ready to take any risks.

Question 2.
‘Springfieids has a runner and they call her P.T. Usha’. Why did they call her so?
Answer:
As the runner, runs very fast, like P.T. Usha, they call her so.

Question 3.
Describe the qualities of the new PIT. Instructor Mr. Prakash.
Answer:
The new P.T. Instructor was very enthusiastic about sports and drove the children . hard – praising them, scolding and correcting them. But most of time, he encourages and advises them a lot.

Question 4.
What words were ringing in Rucha’s ears when she was running in the relay?
Answer:
When Rucha was running in the relay, her P.T. Sir’s words came to her mind. ‘Think to Win’ were the words ringing in her ears.

Question 5.
What did Rucha finally realise about herself?
Answer:
She realised that she had overcome her hesitations and denials. She could win, whenever she chose to do so.

C. Read the given lines and answer the questions.

1. His voice came from some distance away and, Rucha realized that he was not
holding the bicycle any more. “I will fall! I will fall!” she wailed.

Question a.
What was she afraid of?
Answer:
She was afraid of losing her balance and that she may fall down.

Question b.
Was the boy closely following her?
Answer:
No, the boy was not closely following her.

2. For the past two weeks he had been teaching her to ride.

Question a.
Who was teaching whom?
Answer:
Vishnu was teaching Rucha.

Question b.
What was he teaching?
Answer:
He was teaching Rucha to ride the bicycle.

3. Even ‘P.T. Usha’ came to shake her hand. “I thought I was fast, but you were simply
superb! ” she shook hands with her.

Question a.
Who does the word ‘you’ refer to?
Answer:
‘You’ refers to Rucha, the winner.

Question b.
What quality of the speaker is revealed?
Answer:
The speaker’s attitude to take her loss sportively and the good heart to praise the opponent’s ability.

Read The Given Lines and Answer The Questions – Additional

1. ‘Mummy may I ride the bicycle?’

Question a.
Who wants to ride the bicycle?
Answer:
Seema, Rucha’s sister, wanted to ride the bicycle.

Question b.
Was she allowed to ride the bicycle?
Answer:
No, she was not allowed to ride the bicycle.

2. ‘Cheer up now,’ Aruna told her. ‘At least you tried, I say, the inter-school sports meet is coming up. You are in the school’s relay team, aren’t,you?’

Question a.
Why was Aruna consoling Rucha?
Answer:
Aruna was consoling her because she was upset that she has lost her game by a couple of points.

Question b.
In which team was Rucha in the inter school sports meet?
Answer:
She was in the school’s relay team.

3. ‘Prakash Sir overheard this conversation. He took a quick decision.’

Question a.
What was the conversation overheard by Mr. Prakash?
Answer:
He heard the girls talking about a fast runner in Springfields school and they call her as P.T. Usha.

Question b.
Who Informed this to the other girls?
Answer:
Shabnam informed this message to the other girls.

D. Think and Answer

Imagine you are Rucha and make a diary entry on your feelings about the day’s happening and your victory. The start is given. Complete the diary.

Think To Win 6th Std Samacheer Kalvi English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1
Answer:
January 29, 2018.
Dear Diary,

Hurrah, we have won the race. I can’t believe it. At first, I thought, I would once again fail at the last minute and was not ready to take part in the race. But I did run and we did win. I am so happy. I took Sir’s advice. It really helped me. I was so excited when everyone applauded me. It was a proud moment for me, when our team was called to the victory stand. I had overcome my hesitations and denials. Now, I could win everything, whenever I chose to do so. I am really thankful to my P.T. Sir, who had motivated me and advised me to have a positive attitude every time I meet my opponent.

E. Discuss in class.

Question 1.
How did Rucha overcome her self-doubts? How can shyness and fear be overcome?
Answer:
Rucha was overprotective of herself. She never did things rashly. She would be conscious of her movements, even in running and playing. Her friends used to console her and motivate her, whenever she failed in her attempts. She had hesitations, self-doubts and denials in whatever task was done by her. Her RT instructor Mr. Prakash observed these negative qualities in her and advised her to have only positive attitude towards everything. He asked her to believe in herself and don’t ever think of losing, think to win. In the relay race, she put aside all her fears and self doubts about her ability. She just remembered her P.T. Sir’s words and ran fast to the finishing line. She won the race and everyone was excited about this attempt of Rucha. She made it because she overcame her self-doubts.

Your shyness and fear can be overcome by being confident always, trying new things, engaging yourself in talks with others, giving speeches or presentations often, walking with your head high and be aware of what is happening around you.

F. Role play.

Question:
Work in groups and enact the story.
Select the character you are going to impersonate.

  • Read the story carefully.
  • Prepare your dialogue.
  • Co-ordinate with your group.
  • Present your skit to the class.

(To be done by the students)

Project

G. Prepare a collage on different sports and present it in the class.

A Collage on different sports
Think To Win 6th Std Questions And Answers Samacheer Kalvi Term 2 Supplementary Chapter 1
Collage: An artistic composition of materials and objects pasted over a surface, often with unifying lines and colour.

Steps to Success

Identify the sport name from the given wuzzies. One is done for you.
Think To Win Book Back Answers Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1
Answer:
Think To Win Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 1

Find the odd one out.
eg. Weight lifting, Boxing, Silambam, Fencing – [Weight lifting]

  1. Hide and Seek, Kho-Kho, Tennikoit, Kabaddi [Hide and seek]
  2. Badminton, Cycling, Tennis, Squash [Cycling]
  3. Trapeze, Throw Ball, Bowling, Goalball [Bowling]
  4. Snooker, Polo, Five Pins, Carrom Board [Polo]
  5. Cricket, Base Ball, Hockey, Basket Ball [Basket ball]

Think to Win Additional Questions

I. Identify The Character/Speaker.

  1. ‘Hold tight, Vishnu! I will fall! ’ – Rucha to Vishnu
  2. ‘Don’t worry, Ruchaji, you are doing well’. – Vishnu to Rucha
  3. ‘You fell. Doesn’t matter. We all do, when we are learning to ride a cycle. ’ – Rucha’s niother to Rucha
  4. ‘Rucha, hit harder.’ – Rucha’s friends to Rucha
  5. ‘ You must practice more. That is all. ’ – Aruna to Rucha
  6. ‘I will probably make everyone lose the race.’ – Rucha to Aruna
  7. ‘Rucha, you are nimble and light. You can do better than that.’ – PT. Instructor to Rucha
  8. ‘Has anyone heard about her? It seems they call herP.T. Usha!’ , – Shabnam to her friends
  9. ‘No self-doubts, Rucha! This is exactly what I have been wanting to tell you.’ – P.T. Instructor to Rucha
  10. ‘Girls, you are a good team. You can win. Go ahead and show your mettle! Good luck.’ – P.T. Instructor to the girls team

II. Read the Following. State True or False.

  1. Rucha complained that the bicycle was too small for her.
  2. Rucha’s sister, seema was younger to her by five years.
  3. There was a considerable contrast between the two sisters.
  4. Rucha finally agreed to stand in, if no better person could be found.
  5. The spring fields did not have a very fast runner.
  6. When Prakash overheard the conversation, he took a quick decision.
  7. ‘You must have a positive attitude’ said Prakash Sir to Rucha.
  8. The stadium, where the meet was being held was simple and had less of activity.
  9. Prakash Sir, did not give the final words of encouragement to the girls.
  10. She had overcome her hesitations and denials.

Answers:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. True
  5. False
  6. True
  7. True
  8. False
  9. False
  10. True

III. Rearrange the Following jumbled Sentences in The Correct Order.

A.
1. For the past two weeks, he had been teaching her to fide.
2. For a few moments he let go of his hold and Rucha was on her own.
3. The bicycle wobbled as ten year old Rucha leaned forward in the seat and pumped the pedals.
4. ‘Hold tight, Vishnu, I will fall!’ she shouted to the boy, who ran behind, steadying the bicycle.
5. ‘Don’t worry Ruchaji, you are doing well’ he puffed.
Answer:
3, 4, 1, 5, 2
3. The bicycle wobbled as ten year old Rucha leaned forward in the seat and pumped the pedals.
4. ‘Hold tight, Vishnu, I will fall!’ she shouted to the boy, who ran behind, steadying the bicycle.
1. For the past two weeks, he had been teaching her to ride.
5. ‘Don’t worry Ruchaji, you are doing well’ he puffed.
2. or a few moments he let go of his hold and Rucha was on her own.

B.
1. ‘The bicycle is too big for me’ Rucha complained.
2. She stormed into the house to complain.
3. At least you are not hurt.
4. ‘You fell. Doesn’t matter,” said her mother calmly.
5. We all do, when we are learning to ride a cycle.
Answer:
2, 4, 5, 3, 1
2. She stormed into the house to complain.
4. ‘You fell. Doesn’t matter,” said her mother calmly.
5. We all do, when we are learning to ride a cycle.
3. At least you are not hurt.
1. ‘The bicycle is too big for me’ Rucha complained.

C.
1. “I can’t seem to win,” said Rucha remorsefully.
2. Rucha lost the game by a couple of points.
3. ‘You played all right, ’ Arana consoled her.
4. ‘The time when your opponent was at the net, if you had hit just a little harder over her head, you could have won that point’.
5. Their house stood second in the overall tally.
Answer:
2, 5, 1, 3, 4
2. Rucha lost the game by a couple of points.
5. Their house stood second in the overall tally.
1. “I can’t seem to win,” said Rucha remorsefully.
3. ‘You played all right, ’ Arana consoled her.
4. ‘The time when your opponent was at the net, if you had hit just a little harder over her head, you could have won that point’.

D.
1. There was laughter and a great deal of joviality as Prakash Sir had seen to it that they were fit and relaxed as well.
2. The next few days, he saw the girls training extra hard.
3. The stadium, where the meet was being held, bustled with great activity.
4. Prakash Sir was never far, even as he trained other children.
5. The day of the sport meet dawned and the children piled into buses to reach the venue.
Answer:
2, 4, 5, 1, 3
2. The next few days, he saw the girls training extra hard.
4. Prakash Sir was never far, even as he trained other children.
5. The day of the sport meet dawned and the children piled into buses to reach the venue.
1. There was laughter and a great deal of joviality as Prakash Sir had seen to it that they were fit and relaxed as well.
3. The stadium, where the meet was being held, bustled with great activity.

IV. Read The Passage and Answer the Questions.

1. The bicycle wobbled as ten-year-old Rucha leaned forward in the seat and pumped the pedals. “Hold tight, Vishnu! I will fall!” she shouted to the boy, who ran behind, steadying the bicycle. For the past two weeks he had been teaching her to ride. “Don’t worry, Ruchaji, you are doing well,” he puffed. For a few moments he let go of his hold and Rucha was on her own.

Question a.
How old was Rucha?
Answer:
She was ten years old.

Question b.
Who was teaching Rucha to ride a bicycle?
Answer:
Vishnu was teaching Rucha to ride a bicycle.

Question c.
For how many days, he had been teaching her?
Answer:
He had been teaching her, for the past two weeks.

2. Next week, inter-house badminton matches were to be held in the school. Rucha was in the senior team. She gave up other activities and practised with her friends. “Rucha, hit harder,” they told her on the day of the match. Arana, a very good player of their house, was expected to win. And she did. Rucha and her opponent were almost evenly matched and Rucha lost the game by a couple of points.

Question a.
What matches were to be held in the school?
Answer:
Inter-house badminton matches were to be held in the school.

Question b.
What did Rucha do?
Answer:
She gave up other activities and practised with her friends.

Question c.
In which team was Rucha?
Answer:
She was in the Senior team.

3. He was very enthusiastic about sports and drove the children hard- praising, scolding, correcting but mostly encouraging them. “Rucha, you are nimble and light. You can do better than that,” he told her often. “How can I do that?” Rucha confided to Arana. “I will most probably fall.” “Don’t be silly. We are all trying to better ourselves. You must try too,” Arana told her.

Question a.
How was the P. T. Instructor?
Answer:
He was very enthusiastic about sports and drove the children hard.

Question b.
What did he tell Rucha often?
Answer:
He told her often that she was nimble and light. She can do better.

Question c.
Who encouraged her apart from the P. T. Instructor?
Answer:
Arana her teammate encouraged her.

4. Shabnam, a tall girl, was their first runner. She would pass the baton to Neelam, Neelam would pass it to Arana, and Arana to Rucha, who would be finishing the race for them. The whistle blew and the first runners were off. With her long strides, Shabnam gave the team a marginal lead. But by the time Neelam had passed the baton to Arana, both Team A and D had drawn level with her. Then, the runner of Team D fumbled and dropped the baton. Arana ran for all she was worth, just managing to keep abreast of the runner of the Team A.

Question a.
Who was the first runner?
Answer:
Shabnam was the first runner.

Question b.
What happened, when Neelam had passed the baton to Aruna?
Answer:
When Neelam had passed the baton to Aruna, both Team A and D had drawn level with her.

Question c.
How did Aruna ran?
Answer:
Aruna ran for all she was worth, just managing to keep abreast of the runner of the team A.

V. Paragraph Questions.

Question 1.
What happened when Rucha was learning to ride the bicycle?
Answer:
Vishnu was teaching Rucha, a ten year old girl to ride a bicycle. Rucha was not confident of riding it smoothly. She was frightened that she would fall, if Vishnu doesn’t hold the bicycle. Vishnu was teaching her to ride the bicycle for the past two weeks. Though he told Rucha that she was doing well, Rucha had self-doubts about her riding. She was insisting Vishnu to hold the bicycle tightly. After some time, she realized that Vishnu had stopped holding the bicycle. She called out to him and cried that she will fall. Before Vishnu could reach her, the bicycle wobbled, tilted to one side and Rucha was deposited into a bush.

Question 2.
What type of a person was Mr. Prakash, the P. T. Instructor and how did he manage to motivate and help the girls?
Answer:
The P. T. Instructor, Mr. Prakash was very enthusiastic about sports and drove the children hard – praising, scolding, correcting but mostly encouraging them. When he heard about the fast runner from Springfields school, he took a quick decision. He gave the girls more practice on the field. He taught exercises that would allow their legs to stretch more and stride faster. Then he trained them in the skill of passing the baton without losing speed. He motivated Rucha to have a positive attitude always. She should always think to win and said that he felt that she can do it. All these words of motivation and the training given to the girls, made their relay team to win at the inter school sports meet.

Question 3.
How did Rucha finally win the match?
Answer:
Finally, when the baton was in Rucha’s hand, she was dismayed to see that she was pitted against P. T. Usha of Team A. She quickly put aside all her thoughts and got ready to speed up. She heard the shouts of her schoolmates. She could see P. T. Usha trying to overtake her. She thought that she had to win. Prakash Sir’s words were ringing in her ears – ‘Think to Win’. The next moment, she was conscious of nothing, except the finishing line, which she had to reach. Totally absorbed, she ran and lost the track of time and distance. She was conscious of what happened there only when Aruna called out jo her and told her that they have won. Everyone applauded her. Even P.T. Usha came over to shake her hands. Rucha had overcome her hesitations and denials. She could win, whenever she chose to do so.

Think to Win Summary

This lesson is based on Positive Attitude. You have to believe in yourself and work towards achieving your goal. You should not think of losing but think to win. Only to win and then you can do it easily. Rucha seldom did things rashly. Even in running and playing, she would be conscious of her movements. Seema, her younger sister, on the other hand, was bold and prone to taking risks. Rucha had no confidence in her ability.

She always had some hesitations and denials. Even while learning to ride a bicycle, she feared that she may fall off, little knowing that she was riding well. Her fear and hesitation made her fall off the bicycle. She was also upset, when she lost the inter-house badminton match by .a couple of points. Her friends consoled her and asked her to practice more for the relay in the inter-school sports meet. Rucha feared that she would make everyone lose the race. As her friends compelled her to take up the race, she agreed and started practising under the new P.T. instructor, Mr. Prakash. He was very enthusiastic about sports and drove the children hard – praising, scolding, correcting but mostly encouraging them.

Mr. Prakash overheard the conversation of the children that Springfields school had a very fast runner and they call her P.T. Usha. So he took a quick decision to make the girls practice more on the field. He also motivated them saying that their aim should be to win the race, not just to make an attempt in the relay. He showed them some exercises that would allow their legs to stretch more and stride faster. He also trained them in the skill of passing the baton without losing their speed.

He then turned to Rucha and gave her advice to win the relay. He asked her not to slow down and to have self confidence. She should not have any self-doubts, and not to think of losing. She must have positive attitude and see herself winning. Think to win. Only to win. He said that he can feel that she can do it. Rucha was inspired by his words. At the sports meet, Prakash Sir gave the girls his final words of encouragement.

As the whistle blew, Shabnam the first runner, gave the team a marginal lead. Then to Neelam and Arana, who ran just managing to keep abreast of the runner of the Team A. Finally, the baton was in Rucha’s hand. She had noted with dismay that she was pitted against P.T. Usha of Team – A. When the baton was passed to her, she was more than ready, Prakash Sir’s words came to her mind, ‘Think to Win’. The next moment, Rucha was conscious of nothing except the tape at the finishing line which she had to reach. Totally absorbed, she ran. She lost track of time and distance. She ran on, not conscious of the fact that the race was over till Aruna called out to her that they have won. She was applauded by everyone, including the fast runner. Rucha had overcome her hesitations and denials. She could win, whenever she chose to succeed.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Owlie

Students can Download English Lesson 1 Owlie Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1 Owlie

Mind Map

Owlie Supplementary Question And Answer Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Chapter 1

A. identify the character / speaker,

Owlie Supplementary Question And Answer Question 1.
Owlie’s gone!
Answer:
Payal to Mom.

Owlie’s Gone Question 2.
She opened one eye and then the other.
Answer:
Owlie.

Question 3.
Don’t panic.
Answer:
Mom to Payal.

Identify The Character / Speaker : Additional

  1. “Well, now Owlie has gone”. – Mom to Payal
  2. ‘Where would she have gone, Payal?’ – Mom to Payal
  3. ‘She was right there, sleeping in her cage, a little while ago’. – Mom to Payal
  4. ‘Mom, what shall we call her?’ – Mom to Payal
  5. ‘How about Owlie?’ – Mom to Payal
  6. ‘Oh, what have I done?’ – Mom to Payal
  7. ‘She must be somewhere around’. – Mom to Payal
  8. ‘Why don’t you find yourself a good book to read? – Mom to Payal
  9. ‘Mom! she’s back’. – Payal to Mom
  10. Tears rolled down Payal’s cheeks. – The author
  11. ‘Don’t you ever give me a fright like that again’. – Payal to the ow

B. Choose the correct answer from the options given.

  1. The owlet was _______ (brown and grey / white and grey)
  2. In Payal’s family, they were all _______ (non-vegetarian / vegetarian).
  3. The cage was shifted to the _______ (library / living room).

Answers:

  1. brown and grey
  2. vegetarian
  3. library

Mcq: Additional

  1. As Owlie was a baby, it didn’t know to _______ ( eat / dance)
  2. Payal’s Mom was hesitant to _______ inside the house, (bring Owlie / bring meat)
  3. Payal’s Mom started reading a lot about _______ (owls and their habits / feeding animals)
  4. Owls were _______ so they slept all day and were active during the night. (night birds / day birds)
  5. In the library , one door led to the rest of the house and another into _______ (kitchen / garden)
  6. The book shelves also displayed _______, dolls and wooden and clay animals. (beautiful pieces of pottery / glass jars)
  7. Payal left the cage door open as Owlie was _______ during the day. (eating / sleeping)
  8. Payal panicked because _______ (the cage was empty / Owlie had died)
  9. Payal’s Mom advised her _______ to cheer up. (to go for a ride / to read some book)
  10. Payal noticed a _______ on the book shelf, (curio / tom book)

Answers:

  1. eat
  2. bring meat
  3. owls and their habits
  4. night birds
  5. garden
  6. beautiful pieces of pottery
  7. sleeping
  8. the cage was empty
  9. to read some book
  10. curio

C. Read the passage and answer the questions.

Payal and her mother started talking bravely about where to bury Owlie. Just then, Owlie opened one eye and then the other. She got onto her feet and quietly climbed the perch! Payal learnt later that falling on her back and pretending to be dead was Owlie’s way of defending herself against danger.

Owlie Questions And Answers Question 1.
Why did Payal and her mother want to bury Owlie?
Answer:
They thought that Owlie had died.

Owlie Question 2.
What did Owlie do then?
Answer:
Owlie opened one eye and then the other.

6th Standard English Supplementary Owlie Question Answers Question 3.
What did Payal learn from Owlie’s pretence?
Answer:
Owlie leamt the way of defending herself.

Read The Passage and Answer the Questions ; Additional

1. Owls are hunters. They eat rats and snakes and frogs. ’And in Payal’s house, they were all vegetarian, even the dogs! Payal’s mother was totally anti-meat. But now that Owlie had come to stay, she had to get over her dislike for meat. That was another reason why that day was memorable. It was the first day that meat was brought to the house! Payal got the number from her friend and called the meat shop to ask them to deliver half a kilogram of minced meat to the house. They put the meat before Owlie.

Owlie Supplementary Summary Question a.
What did Payal’s Mom dislike to do ?
Answer:
Payal’s Mom disliked to bring meat into the house.

Owlie Supplementary Question b.
Why was the day memorable ?
Answer:
The day was memorable as it was the first day that meat was brought to the house.

Owlie Lesson 6th Standard Question c.
How did Payal get the meat for Owlie ?
Ans.
Payal got the number from her friend and called the meat shop to ask them to deliver half a kilogram of minced meat to the house.

2. Reading up more about owls and their habits, Payal discovered that Owlie was a Spotted Owlet. She had the typical grey-brown coat, heavily spotted with white, the pale face, yellow eyes and the white neckband, which looked like a ribbon, Payal decided. Soon, Payal took over the job of looking after Owlie. She saw that the cage was cleaned every day.She filled the water bowl. Once Owlie began to eat by herself, Payal too could feed her.

Samacheer Kalvi Guru 6th English Question a.
What did Payal’s mom discover by reading books on Owls?
Answer:
Payal’s Mom discovered that the Owlie was a Spotted Owlet.

6th Standard English Supplementary Owlie Question b.
Describe the appearance of Owlie ?
Answer:
Owlie had a typical grey-brown coat, heavily spotted with white, the pale face, yellow eyes and a white neckband.

Samacheerkalvi.Guru 6th English Question c.
What was Payal’s job in taking care of Owlie ?
Answer:
Payal cleaned the cage and filled the water bowl everyday.

3. Once Owlie was moved to the library, strict rules were laid down for everyone in the house. The two doors were never to be left open – not at night, not in the day. Every night, Payal would leave the cage door open and put a plate of mincemeat on top of the cage. This was so that when Owlie flew out of her cage, she could also learn to find her food.

6th Standard Supplementary Question a.
What were the rules ?
Answer:
The two doors were never to be left open – not at night, not in the day. Every ‘ night, Payal would leave the cage door open and put a place of mincemeat on top of the cage.

The Owlet Was Answer Question b.
Why was the meat placed on the top of cage ?
Answer:
The meat was placed on the top of the cage so that Owlie would fly out of the cage and leam to find her food.

Supplementary Owlie Question c.
Where was Owlie moved ?
Answer:
Owlie was moved into the library.

4. Every day when Payal came back from school, the first thing she did was to peep into the library. Usually, she would find Owlie fast asleep on her perch. But today, it was different. The cage was empty and there was no sign of Owlie! And the door to the garden was open.‘Mom!’ Payal howled. ‘Who left the garden door open? How will we find Owlie now? ‘Don’t panic,’ said Mom. ‘She must be somewhere around.’ They shut the garden door and looked in every comer of the room. Behind doors, on top of the tall bookshelves, in every nook and cranny. No Owlie.

Question a.
What did Payal do everyday when she returned from school ?
Answer:
Everyday Payal would peep into the library and find Owlie fast asleep on her perch inside the cage.

Question b.
What was different today when Payal returned from School ?
Answer:
Today, the cage was empty and there was no sign of Owlie when Payal returned from School.

Question c.
What did Payal and Mom do when they found that Owlie was missing ?
Answer:
Payal and Mom shut the garden door and looked in every comer of the room. They searched behind the doors, on top of the tall bookshelves and in every nook and cranny.

D. Rearrange the following jumbled sentences in the correct order.

  • Payal’s house was a home for abandoned animals.
  • It was a small ball of brown and grey.
  • She found an owlet in one comer.
  • Payal’s mother picked her up gently.
  • Payal’s mother opened the carton.
  • One day they got a carton.

Answer:

  • Payal’s house was a home for abandoned animals.
  • One day they got a carton.
  • Payal’s mother opened the carton.
  • She found an owlet in one comer.
  • It was a small ball of brown and grey.
  • Payal’s mother picked her up gently.

Rearrange The Following Jumbled Sentences ; Additional

A.
1. When the owl got used to her, and seemed relaxed enough, Payal’s mother placed her inside a cage.
2. When Payal’s mother opened the carton, there was the smallest of owlets sitting in , one comer, a small ball of brown and grey.
3. There were always empty cages in Payal’s house – just in case a bird dropped in!
4. She had never handled owls before, so she was very careful not to get pecked.
5. Payal’s mother picked her up gently and placed her in her lap, talking to her just as she would to the dogs.
Answer:
2, 5, 4, 1, 3
2. When Payal’s mother opened the carton, there was the smallest of owlets sitting in one comer, a small ball of brown and grey.
5. Payal’s mother picked her up gently and placed her in her lap, talking to her just as she would to the dogs.
4. She had never handled owls before, so she was very careful not to get pecked.
1. When the owl got used to her, and seemed relaxed enough, Payal’s mother placed her inside a cage.
3. There were always empty cages in Payal’s house – just in case a bird dropped in!

B.
1. After all, people seldom went into that room all day, and Owlie was always asleep, so there seemed little point.
2. But Payal knew Owlie was flying because she found bits of meat all over the room.
3. After some time, Payal stopped shutting the cage door even during the day.
4. She would always find Owlie on her perch inside the cage, though the cage door was still open.
5. Initially, Payal would shut the cage door every morning when she popped in to say hello to Owlie before going to school.
Answer:
5, 4, 2, 3,-1
5. Initially, Payal would shut the cage door every morning when she popped in to say hello to Owlie before going to school.
4. She would always find Owlie on her perch inside the cage, though the cage door was still open.
2. But Payal knew Owlie was flying because she found bits of meat all over the room.
3. After some time, Payal stopped shutting the cage door even during the day.
1. After all, people seldom went into that room all day, and Owlie was always asleep, so there seemed little point.

C.
1. Where did this one come from, she wondered.
2. She noticed a curio on a shelf that she had never noticed before. Hello?
3. Where did her mother get the owl from?
4. It was Owlie pretending to be a curio! ‘Mom!’ bawled Payal.
5. She was about to pick it up when the curio opened one eye…
Answer:
2, 1, 3, 5, 4
2. She noticed a curio on a shelf that she had never noticed before. Hello?
1. Where did this one come from, she wondered.
3. Where did her mother get the owl from?
5. She was about to pick it up when the curio opened one eye.
4. It was Owlie pretending to be a curio! ‘Mom! ’ bawled Payal.

E. Discuss in pairs. Then write the answers.

Question 1.
What kind of a girl was Payal? What did she like? How did she behave with animals and people?
Answer:
Payal was a kind hearted girl. She liked pets. She behaved with love and care.

Question 2.
Do you think Owlie was happy to be with Payal? Give reasons for your answer.
Answer:
Yes, Owlie was very happy to be with Payal. It did not leave the house. It adapted the home well.

Project

F. Listen to the teacher read the passage, watch this website: https://sstcn.org/ Then write a Paragraph on students Turtle Walk Channai 2017.

It is a night long trek/walk along the beaches of Chennai between December to April. It is a breeding season of the Olive Ridley turtles. One has to volunteer with the students’conservation society and walk along the beaches, fishing hamlets looking out for turtle nests. The eggs are collected from these nests and kept at an artificial environment until the eggs hatch. After 21 days, the hatchlings are let back into the sea water safely. This is done in order to protect these eggs which otherwise have a very high threat of getting killed by many external factors. The volunteering is open to general public who is genuinely concerned about conserving this endangered reptile species.

Connecting To Self

G. Write a caption for these pictures. One is done for you
Owlie's Gone Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1
Answer:
Owlie Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Supplementary Chapter 1

Steps To Success

H. Find the group name and write them in the blanks. One is done for You.
eg: elephant, tiger, lion, monkey – Land animals

  1. eel, seal, walrus, seahorse
  2. pearl, coral,conch, oil
  3. submarine, ship, yacht, ferry
  4. kite surfing, scuba diving, parasailing
  5. albatross, penguin, pelican, fish hawk

Answers:

  1. sea/aquatic
  2. sea products
  3. sea vehicles
  4. sea games
  5. sea birds

Owlie Additional Questions

I. Write The Correct Word.
6th Standard English Supplementary Owlie Question Answers Samacheer Kalvi
Answers:
shore
swim
aquatic
airport
row

II. Paragraph Questions.

Question 1.
How did Owlle spend her first day at Payal’s house?
Answer:
Payal’s mom ordered the meat to feed the owl. As Owlie was a baby, it didn’t know to eat. Mom decided to squish the meat until it was soft and forced the food into Owlie’s mouth. In a second, Owlie fell down on the floor of the cage She lay on her back with her feet up in the air. Payal and his Mom thought that they had killed the owl and started talking about burying the bird. Suddenly, Owlie opened one eye and got on to her feet. Payal learnt later that falling on her back and pretending to be dead was Owlie’s way of defending herself against danger. So that was Owlie’s first day at home.

Question 2.
What happened one day, when Payal returned home?
Answer:
One day, when Payal returned home, the cage was empty and the garden door was left open. Payal panicked and called for her mother. Payal’s mother ran into the room and searched for the owl. There was no sign of Owlie. Mom asked Payal to be calm and to search once again all over. They shut the garden door and looked ‘ in every comer of the room – Behind doors, on top of the tall book shelves and in every nook and cranny. They couldn’t find Owlie. Finally, they decided that the Owlie had gone and left the doors open. But Payal hoped secretly that Owlie would come in, if the doors were kept open.

Question 3.
How did Payal get back the owl?
Answer:
Payal was upset after the Owlie left their house. She was sitting, gazing mournfully at the Owlie’s cage. Mom advised Payal to read a good book to cheer herself up. Payal started looking for a book to read. Suddenly, she noticed, a curio on the shelf. She was about to pick it up, when the curio opened an eye. It was Owlie pretending to be a curio. Payal was happy to find out that it,was Owlie. Payal scolded the owl not to give her a fright like that again and put her back in her cage.

Owlie Summary

Payal and her mom are fond of birds and animals. Their house was a home to all kinds of abandoned animals, lost dogs, injured cats and lost baby birds. Though not a large house, Payal’s mom had a BIG heart. One day Shefali didi had brought a carton. Inside the carton, there was a small Owlet. Payal’s Mom picked it up carefully and placed her inside the cage. They named it Owlie.

They had to figure out a way to feed the owlet. As Owls eat rats, snakes and frogs, Payal’s mom was hesitant to bring meat inside the house. Finally, Mom ordered the meat and put the meat before Owlie. As Owlie was a baby, it didn’t know to eat. Mom decided to squish (smash) the meat until it was soft and shoved (forced) the food into Owlie’s mouth. In a second, Owlie fell down on the floor of the cage. They thought they had killed Owlie and started talking about burying Owlie. Suddenly, Owlie opened one eye and got onto her feet. That’s when Payal and her Mom learnt that it was Owlie’s way of defending danger.

Payal’s Mom started reading a lot about owls and their habits. Payal took the job of looking after Owlie. Once Owlie leamt to eat on its own, Payal loved it when she offered the meat on her hand and Owlie took the piece. Owls were night birds, so they slept all day and were active during the night. So Payal decided to let Owlie fly when she was bigger. To train her to fly, they had to keep Owlie in closed room. So they chose the library with two doors.

One door led to the rest of the house and another into the garden. Payal used to read all kinds of books in her favorite library room. The book shelves also displayed beautiful pieces of pottery, dolls and wooden and clay animals and birds from all around the world.

Once Owlie was moved to the library, it was decided by Mom and Payal not to leave the doors open. Every night, Payal left the cage door open and put a piece of meat on the cage. Owlie would fly out of the cage and find her food. Every morning, Payal used to close the cage door and find minced meats all over the room. So she thought Owlie was flying around in night and returning back to the cage in the morning to sleep. After some days, Payal left the cage door open as Owlie was sleeping during the day. But one day, when Payal returned, the cage was empty and the garden door was left open. Payal panicked and called for her Mom. Mom asked Payal to be calm and search for Owlie. They couldn’t find Owlie . Finally they decided that Owlie had gone and left the doors open.

Payal was very upset and was looking sadly at the cage . Mom advised Payal to read a book to cheer herself up. Payal started looking for a book to read. Suddenly she noticed a curio (unusual object) on the shelf. Payal was happy to find out that it was Owlie. Payal scolded the owl and put her back in her cage.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty

Students can Download English Lesson 2 Trip to Ooty Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Guide Pdf  helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty

Read and Understand

A. Choose the most appropriate option

Trip To Ooty 6th English 1.
Merlin was thrilled when the school arranged the trip because _______
(a) Geetha madam arranged the trip
(b) She had heard about the beautiful journey by the toy train
(c) She wanted to visit Ooty
(d) She loved to go with her friends
Answer:
(b) She had heard about the beautiful journey by the toy train

Trip To Ooty 6th English Question Answer Question 2.
The teacher asked the children to take their seat because .
(a) the children had to take their breakfast
(b) she wanted to check whether all the children were present
(c) the train was about to move
(d) the train was about to stop
Answer:
(c) the train was about to move

Trip To Ooty 6th Lesson Question 3.
Geetha madam couldn’t stop the children running out of the train because they _______
(a) wanted to relax themselves
(b) wanted to see what had happened
(c) were getting bored sitting inside the train
(d) wanted to enjoy the beauty of nature
Answer:
(b) wanted to see what had happened

Trip To Ooty 6th Lesson Summary Question 4.
The people were making all kinds of sounds because _______
(a) they wanted to move the baby elephant out of the track
(b) they were afraid
(c) they were confused
(d) someone stopped the train
Answer.
(a) they wanted to move the baby elephant out of the track

Trip To Ooty Summary Question 5.
We do not really see the landscape from a normal train because the _______
(a) train travels along the city
(b) train never passes through such places
(c) windows are closed
(d) train travels too fast
Answer:
(b) train never passes through such places

B. Recall Merlin’s memories and complete the story map.
Trip To Ooty 6th English Samacheer Kalvi Term 2 Prose Chapter 2
Answer:
Trip To Ooty 6th English Question Answer Term 2 Prose Chapter 2 Trip To Ooty

C Narratette The story based entire story map.
Answer:
Merlin’s class teacher arranged a trip to Ooty. Merlin was so excited, when she stepped into the toy train. The train moved with a jerk. As it moved, they saw monkeys racing along the tracks. A monkey tried to snatch a banana from a girl. She let out a scream and moved back. The train stopped suddenly because there was a baby elephant on the track. It was a memorable trip for everyone. Muthu, one of the boys, acted wisely by getting the baby elephant off the track. All were excited about this trip to Ooty.

D. Write tte story in your own words.
Answer:
Merlin writes a letter to Malli about her trip to Ooty with her friends. Their class teacher Mrs. Geetha arranged this trip. Merlin was so excited when she stepped into the toy train. The train moved slowly allowing the children to have a glimpse of,the beautiful landscape. One of the boys, Muthu wanted to walk along the side of the train. But his teacher scolded him to get back to his seat. The scene outside was beautiful with the purple blue mountains forming a lovely backdrop to the green fields and tea estates. There were monkeys racing along the tracks.

One of the monkeys tried to snatch a banana from a girl. She let out a scream and moved back. Suddenly the train stopped. Everyone got down to see what happened. There was a baby elephant sitting on the track. Everyone tried to persuade the baby off the track with the bunch of bananas. But it was no use. Muthu acted wisely with a presence of mind. He took a bunch of bananas near the baby elephant. As it moved forward to eat the bananas, Muthu moved backwards. He kept doing this, till the baby was on the side of the tracks. Everyone got into the train and the train started to move.

Merlin ended the letter saying that it was a fantastic trip. It was enchanting to hear the sound around them. The whole group was so excited about this trip.

Vocabulary

E. Complete the words by reading their meaning

1. s_e_ta_u_ar – eye catching
2. _x_i_e_ – thrilled
3. d_l_c_ _ _s – tasty
4. s _re_ _ – shout
5. f_i_h_e_ _d – afraid
Answer:
spectacular
excited
delicious
scream
frightened

F. Now, try splitting of these words into syllables.
Answer:

Wonderful won-der-ful
Behind Be-hind
Bananas Ba-na-nas
Excitement Ex-cite-ment
Snatch Snatch (one syllable)
Windows Win-dows
Thud Thud (one syllable)
Everyone Eve-ry-one

Listening

G. Listen to your teacher reading a passage on Udhagamandalam – the Queen of Hill Stations. Tick the appropriate answer.

Trip To Ooty 6th Standard English Question 1.
Udhagamandalam is located in the Western Ghats zone at an altitude of _______
(a) 2045 m
(b) 2240 m
(c) 2234 m
(d) 2040 m
Answer:
(b) 2240 m

6th Standard English Trip To Ooty Question 2.
Centuries ago Udhagamandalam was called _______
(a) Ooty
(b) Otacamund
(c) Oththai-Kal Mandu
(d) Mund
Answer:
(c) Oththai-Kal Mandu

Trip To Ooty Book Back Answers Question 3.
The maximum summer temperature of Udhagamandalam is _______
(a) 10°c
(b) 21°
(c) 5°c
(d) 20°c
Answer:
25°c

6th Standard Trip To Ooty Question 4.
Udhagamandalam was inhibited by tribals called _______
(a) Toda
(b) Irula
(c) Mund
(d) Britons
Answer:
(a) Toda

Trip To Ooty Lesson Question 5.
Ooty was the Summer Capital of the _______ during the British Rule.
(a) British
(b) Todas
(c) Tourists
(d) Madras Presidency
Answer:
(d) Madras Presidency

Speaking

H. Travelling can help a person to understand and appreciate different places. Discuss in groups and talk about the places you have visited recently. Present your experiences to the class.
Answer:
I visited Thanjavur and Madurai with the members of my family. We went to these places to have the Dharshans of Lord Siva and Goddess Meenakshi. The great Brihadeeswarar temple was in Thanjavur and Meenakshi Amman temple was in Madurai. It was such a wonderful trip, I have ever been with my family members. The Brihadeeswarar temple was so great to view with Chola King’s arts and sculptures. It is more than 1000 years old, as it was built in eleventh century. The main temple, dedicated to Lord Shiva, is carved out of a single granite stone.

The temple tower is 66 metres high. Facing the temple is a big statue of Nandhi. We left this place with great memories and a promise of visiting again. Next we went to Madhurai, where we saw Goddess Meenakshi. Madurai was once the home for all Tamil Sangams. This temple has five entrances, four Rajagopurams, five towers out of which two are golden towers. After two days, with a lot of statisfaction and devotion, we started back to our destination.

I. Look at the picture of a village festival carefully. Talk about the activities that are going on by using the hints given in the help box.

About the place and the people – what is happening: wThat do the children and the adults do? – kind of shops – performances
Trip To Ooty 6th Lesson Samacheer Kalvi Term 2 Prose Chapter 2
Anwer:
Village Festival
This is a village festival where there is a lot of bustling going around. There is a temple close by. The people are going to the temple and fulfilling their rites. There are loud speakers, from which holy songs are being heard to the public. There are many vendors on the way to the temple. There are people selling fruits, sweets, ice creams, garlands, cocounts, balloons and clothes. Some people are pulling a chariot carrying a God or a Goddess. We can see some girls dancing and others are playing some instruments in front of the chariot.

Everyone is enthusiastic and they are engaged in various activities. Children are enjoying buying ice-creams and playing on their way to the temple. This scenery is a busy place for various activities.

Grammar

J. Read the sentences given below. Does the action happen every day or is it happening at this moment?
Answer:

1. Deepa waters the plants every morning. Every day
2. A triangle has three sides. Every day
3. Sandhya is writing a letter. At this moment
4. The children are playing in the garden. At this moment
5. I go to school regularly. Every day

K. Read the sentences given below and circle the verbs appropriately,

  1. Children like/likes ice-creams.
  2. Birds is flying/are flying in the sky.
  3. The doctor is treating/ are treating the patient.
  4. Our school is commencing/commences at 9.00 in the morning.
  5. The florist sell/sells flowers on the street.

Answer:
Trip To Ooty Summary Samacheer Kalvi 6th English Term 2 Prose Chapter 2 Trip To Ooty

L. Vimala and Srinath have met after a long time. Read the conversation given below and complete the dialogue. Role play the situation with your own words.
Answer:
Vimala : Hello Srinath, I haven’t seen you for a long time. Where are you rushing off?
Srinath : I am hurrying to the hospital.
Vimala : Why are you going to hospital? Are you ill?
Srinath : No, I am going to see my friend.
Vimala : Oh! What happened to him?
Srinath : He met with an accident. But he is out of danger.
Vimala : Are you free tomorrow?
Srinath : Yes, I am free.
Vimala : You are in a hurry, meet you tomorrow. Take care.
Srinath : Ok! Bye.

M. Sinduja is getting ready to sleep. She starts writing her diary. Help her complete it by using the verbs given in brackets.
(start eat have finish go reach)

  1. I got up at 7’0 clock.
  2. I _______ breakfast.
  3. I _______ to office by car.
  4. I _______ to work.
  5. I _______ lunch at _______
  6. I _______ my task at 7 p.m.
  7. I _______ home at 8 p.m.

Answers:

  1. 1. I got up at 7’0 clock.
  2. ate
  3. went
  4. started
  5. had; 1.00 p.m.
  6. finished
  7. reached

N. Read the sentences carefully and fill in the blanks with suitable tense form of the verbs given in brackets.

  1. The doorbell rang, while I _______ (do) my homework.
  2. We saw an elephant, while we _______ (go) on a trip to Ooty.
  3. Mary fell asleep while she ________ (read) a book.
  4. The television was on but nobody _______ (watch) it.
  5. Baskaran hurt his hand while he _______ (cut) mangoes.

Answers:

  1. was doing
  2. were going
  3. was reading
  4. was watching
  5. was cutting

Writing

O. Read the informal letter given below and write a reply to Mangai.
Answer:
Informal Letter

Sender’s Address:
20, Arcot Road,
Vadapalani,
Chennai – 600 026.
15th July 2018.

Salutation: Dear Mangai,

Body of the letter :

How are you? I aih fine. I received your letter yesterday. I am very pleased to know about your new home. Have you joined in your new school? How is the atmosphere over there? I miss you a lot. Happy to know that Sundar likes animals like us. He would be a good friend to you. Convey my regards to him. Send me the story, you are writing about Ooty. I would like to read it. Convey my regards to your parents. I am looking forward to read your story in your next letter.

Subscription : Yours lovingly,
Signature : Rosy.

Creative Writing

P. The Pooja holidays are about to start. Prasanth and Deepak are friends. Both their families have planned to go on a trip to Munnar. Develop a conversation on how they plan for their trip.
Answer:
Prashanth : Hai, Deepak, how did you write your exams?
Deepak : I wrote extremely well. What about you?
Prashanth : Yes. I too wrote well. From tomorrow, our Pooja holidays begin. Let us go with our family members to Munnar. We are already planning on it.
Deepak : Yes, Prashanth. I’ll talk to my parents about the trip. We can stay for a week there.
Prashanth : Yes, we have to see a lot of places. We can go by a Van there.
Deepak : Yes, the Van can fit all of us. Which is the shortest route from Chennai ?
Prashanth : We can take GST road NH 38. It will take around 10 to 11 hours and we can stay in Hotel Munnar Central. It is quite comfortable.
Deepak : OK! What are the tourist spots to be visited?
Prashanth : Kalari Kshethra, Anamudi Peak, Tea Gardens, Lock Heart Gap, Kundala Dam Lake, National Parks and Chinnakanal Waterfalls.
Deepak : Wonderful! Let’s pack all our things we need for the tour.
Prashanth : Yes, We have to take with us cotton outfits, hats, sunglasses, sunscreen lotion, blankets and sweaters.
Deepak : Ok! Prashanth. I’ll give the information to my parents and I’ll ask them to talk to your parents about this trip. Bye!

Trip to Ooty Additional Questions

I. Select The Suitable Synonyms.

Trip To Ooty 6th English Summary Question 1.
spectacular
(a) ordinary
(b) wonderful
(c) sorrowful
Answer:
(b) wonderful

Trip To Ooty 6th Lesson Pdf Question 2.
thrilled
(a) excited
(b) bored
(c) uninterested
Answer:
(a) excited

Samacheer Kalvi Guru 6th English Question 3.
mesh
(a) material made of ropes
(b) material made of wires or thread
(c) material made of bamboo
Am :
(b) material made of wires or thread

Question 4.
swaying
(a) swinging
(b) staying
(c) pacing
Answer:
(a) swinging

Question 5.
snaking
(a) moving fast
(b) moving abruptly
(c) moving like a snake
Answer:
(c) moving like a snake

Question 6.
jerk
(a) sudden movement
(b) slow movement
(c) sound
Answer.
(a) sudden movement

Question 7.
delicious
(a) salty
(b) tasty
(c) sweet
Answer:
(b) tasty

Question 8.
bubbling
(a) laughing
(b) following
(c) foaming
Answer:
(c) foamsing

Question 9.
sniggered
(a) laughed in a suppressed way
(b) smiled
(c) sneered
Answer:
(a) laughed in a suppressed way

Question 10.
weaving
(a) turning
(b) making
(c) twisting
Answer:
(c) twisting

Question 11.
scream
(a) loud noise
(b) cry in a high pitch
(c) laugh
Answer:
(b) cry in a high pitch

Question 12.
snatch
(a) seize quickly
(b) take in a polite manner
(c) eat hastily
Answer:
(a) seize quickly

Question 13.
sequence
(a) cycle
(b) order
(c) events
Answer:
(b) order

Question 14.
excitedly
(a) anxiously
(b) sadly
(c) eagerly
Answer:
(c) eagerly

Question 15.
coax
(a) persude
(b) pamper
(c) attract
Answer:
(a) persude

Question 16.
piled
(a) place one on top of the other
(b) kept in a line
(c) arranged vertically
Answer:
(a) place one on top of the other

Question 17.
fantastic
(a) boring
(b) attractive
(c) pleasant

Question 18.
landscape
(a) visible features Of an area
(b) bridges
(c) estates
Answer:
(a) visible features Of an area

Question 19.
trumpeting
(a) whistling
(b) shouting
(c) making a loud noise
Answer:
(c) making a loud noise

Question 20.
chugging
(a) moving with a puffing sound
(b) making an indistinct sound
(c) making a loud noise
Answer:
(a) moving with a puffing sound

II. Select The Suitable Antonyms.

Question 1.
beautiful
(a) wonderful
(b) ugly
(c) attractive
Answer:
(b) ugly

Question 2
close
(a) far
(b) near
(c) adjacent
Answer:
(a) far

Question 3.
never
(a) on no occasion
(b) not once
(c) always
Answer:
(c) always

Question 4.
friend
(a) enemy
(b) relative
(c) companion
Answer:
(a) enemy

Question 5.
everyone
(a) each one
(b) Fathima
(c) no one
Answer:
(c) no one

Question 6.
slowly
(a) gradually
(b) quickly
(c) leisurely
Answer:
(b) quickly

Question 7.
firm
(a) rough
(b) angry
(c) soft
Answer:
(c) soft

Question 8.
outside
(a) external side
(b) inside
(c) exterior
Answer:
(b) inside

Question 9.
cute
(a) pretty
(b) wonderful
(c) ugly
Answer:
(c) ugly

Question 10.
small
(a) big
(b) tiny
(c) puny
Answer:
(a) big

Question 11.
suddenly
(a) abruptly
(b) gradually
(c) rapidly
Answer:
(b) gradually

Question 12.
whole
(a) entire
(b) complete
(c) part
Answer:
(c) part

Question 13.
attraction
(a) appeal
(b) ugliness
(c) charm
Answer:
(b) ugliness

Question 14.
backward
(a) forward
(b) behind
(c) beside
Answer:
(a) forward

Question 15.
normal
(a) simple
(b) usual
(c) abnormal
Answer:
(c) abnormal

Question 16.
wide
(a) narrow
(b) large
(c) huge
Answer:
(a) narrow

Question 17.
listen
(a) hear
(b) observe
(c) speak
Answer:
(c) speak

Question 18.
fast
(a) slow
(b) soon
(c) speedy
Answer:
(a) slow

Question 19.
lucky
(a) fortunate
(b) blessed
(c) unlucky
Answer:
(c) unlucky

Question 20.
wild
(a) untamed
(b) domestic
(c) angry
Answer:
(b) domestic

III. Choose The Correct Answers (MCQ).

Question 1.
She said that it was a _______ trip up and down the slopes.
(a) good
(b) spectacular
(c) wonderful
(d) worst
Answer:
(b) spectacular

Question 2.
_______ girls and boys from class six went on the trip.
(a) Ten
(b) Fifteen
(c) eight
(d) Twenty
Answer:
(d) Twenty

Question 3.
I was bubbling over with _______
(a) amazement
(b) excitement
(c) puzzlement
(d) joy
Answer:
(b) excitement

Question 4.
The girls _______ and Muthu sat down with a long face.
(a) sniggered
(b) giggled
(c) smiled
(d) screamed
Answer:
(a) sniggered

Question 5.
_______ were racing all along the tracks.
(a) Donkeys
(b) Birds
(c) cows
(d) Monkeys
Answer:
(d) Monkeys

Question 6.
Some were in _______ and some had babies clinging onto them.
(a) single
(b) lonely
(c) groups
(d) pairs
Answer:
(c) groups

Question 7.
In the end, the whole compartment _______ out.
(a) came
(b) stepped
(c) jumped
(d) emptied
Answer:
(b) stepped

Question 8.
The mother elephant was nearby _______ loudly.
(a) shouting
(b) screaming
(c) trumpeting
(d) growling
Answer:
(c) trumpeting

Question 9.
It was such a _______ trip.
(a) marvellous
(b) wonderful
(c) fantastic
(d) mind-blowing
Answer:
(c) fantastic

Question 10.
Geetha ma’am had told us that we would see elephants if we were _______
(a) unlucky
(b) lucky
(c) quiet
(d) silent
Answer:
(b) lucky

IV. Very Short Answer Questions.

Question 1.
How many girls and boys went on the trip?
Answer:
Twenty girls and boys from class VI went on the trip.

Question 2.
Where is Ooty?
Answer:
Ooty is close to Coimbatore.

Question 3.
Had Merlin been there before?
Answer:
No, she had never been there before.

Question 4.
Who came and sat next to Merlin in the toy train?
Answer:
Fatima, her friend, came and sat next to Merlin.

Question 5.
What was the colour of the mountains?
Answer:
The mountains were purple-blue.

Question 6.
What did Merlin pointed out to Fathima?
Answer:
She pointed out at a baby monkey holding onto its mother’s stomach.

Question 7.
What did Fatima asked Merlin to see?
Answer:
She pointed to a bubbling stream with a small waterfall.

Question 8.
When the train stopped, who stepped out first to see what had happened?
Answer:
Muthu and his friends were the first to step out to see what had happened.

Question 9.
Who was on the track?
Answer:
A cute baby elephant was sitting on the track.

Question 10.
What did the engine driver do?
Answer:
He tried to persuade the baby gently off the track with a bunch of bananas.

V. Short Answer Questions.

Question 1.
To whom did Merlin write a letter and why?
Answer:
Merlin wrote a letter to Malli, as she had asked her to tell about her trip to Ooty.

Question 2.
What did Merlin’s Grandmother tell her many times?
Answer:
Merlin’s Grandmother had told her about the beautiful journey to Ooty by the toy train. She said that it was a spectacular trip up and down the slopes.

Question 3.
Who was bubbling over with excitement? Why?
Answer:
Merlin was bubbling over with excitement, as she had never been to Ooty or seen the toy train.

Question 4.
What did Merlin see, as she stepped into the toy train?
Answer:
She saw wooden chairs with cushioned seats and oil painted walls. There was also a luggage rack.

Question 5.
Why did her teacher come around?
Answer:
Her teacher came around to see if everyone was seated properly, as the train was about to leave.

Question 6.
What were the monkeys doing?
Answer:
The monkeys were racing all along the tracks. Some were in groups and some had babies clinging on to them.

Question 7.
Why did a monkey try to snatch a banana from a girl?
Answer:
The girl leaned out of the window to look at the train curving behind the track. So a monkey tried to snatch the banana from her hand.

Question 8.
What looked just like a dream sequence in a movie?
Answer:
The misty clouds which covered the mountains and moved in and out of the forests looked just like a dream sequence in a movie.

Question 9.
What did the people do to make the baby elephant move from the track?
Answer:
People stood around trying to make the baby move by making all kinds of sounds.

Question 10.
What was enchanting to listen?
Answer:
It was enchanting to listen to the murmur of streams, waterfalls and musical bird calls.

VI. Paragraph Questions and Answers.

Question 1.
Spot any 3 differences between toy train and normal train.
Answer:
Toy Train:

  1. This rail connects Udhagamandalam and Mettupalayam.
  2. The travellers can enjoy the beauty of the mountain side.
  3. The train will run very slowly.

Normal Train:

  1. These trains run all over the country.
  2. The travellers cannot enjoy the scenery or the landscape.
  3. The train will run very fast.

Question 2.
How did the children enjoy going in the toy train?
Answer:
The children were so thrilled to get into the toy train. There were wooden chairs with cushioned seats and oil pointed walls. Merlin and Fathima sat together and were enjoying the scenery outside. As the train moved slowly, everyone clapped with excitement. One of the boys, Muthu wanted to walk along the train’s side, as it was moving very slowly. As soon as his teacher shouted at him to sit in his place, he sat down with a long face. The train went snaking up the step hill side, weaving its way through forests of tall trees swaying in the breeze. All the children enjoyed looking at the beautiful mountains, waterfalls, monkeys, green fields and tea estates.

Question 3.
How beautiful was the scene outside?
Answer:
The scene outside was beautiful with purple-blue mountains forming a lovely back-drop to the green fields and tea estates. Monkeys were racing all along the tracks. Some were in groups and some had babies clinging on to them. The misty clouds, which covered the mountains and moved in and out of the forests looked wonderful, ft looked just like a dream sequence in a movie. The children saw a bubbling stream with a small waterfall and a pretty blue bird with a lovely crown.

Question 4.
Why did the toy train stop suddenly and what happened after it stopped?
Answer:
The toy train stopped suddenly, as there was a cute baby elephant sitting on the track. The mother elephant was nearby trumpeting loudly. The engine driver tried to persuade the baby off the track with a bunch of bananas. But the mother elephant did not allow anyone near the baby. So, people stood around trying to make all kinds of sounds. Finally, Muthu went up to the baby with a bunch of bananas. Just as it moved to eat it, he moved backwards. He kept doing this, till the baby was out on the side of the tracks. Everyone cheered as the baby started eating the bananas. Everyone got into the train ad it started moving.

Question 5.
Describe the beauty of blue mountain.
Answer:
The purple-blue mountains formed a lovely backdrop to the green fields and tea estates. The misty clouds covered the mountains and moved in and out of the forests. There was a bubbling stream with a small waterfall.

VII. Writing Skill.

1. Conversion:
Develop the Conversation between you and your friend Deepak about the plan for the trip to Ooty.
Answer:
Me: Hi, Ravi, How are you?
Friend: I am fine and you?
Me: I am also fine. By the way, how will you spend your summer holidays?
Friend: I plan to go to some hill area.
Me: Would you like to come with me to Ooty?
Friend: Oh, sure. Where will we stay?
Me: My uncle’s house is there. His company has sent him to New York on deputation for six months.
Friend: Is it vacant now?
Me: No. His servant is there. So, let us start on Sunday evening.
Friend: OK. I will come.

2. Letter Writing:
Write a letter to your friend sharing experience about your trip to Ooty
Answer:
28, Bharathi Street,
Tiruppur – 641 601
October, 2018.

Dear Ramesh,

I hope this letter finds you in good health and spirits. Last Saturday, I went to Ooty along with my parents. We stayed in our uncle’s house. We visited to Pykara falls, but there was no water. Then we left for Mudumalai and saw wild animals. We travelled in the Toy Train also from Ooty to Coonoor. The next day we visited Doddabetta, Botanical garden and the Rose Garden. Then we visited the Ooty lake. Boating is a lot of fun there with different boats, like row, pedal, motor. Totally, the trip was a very nice one.

Convey my regards to your parents.

Your loving friend,
L. Suresh

Address on the envelope

To
M. Ramesh,
53, Sardar Patel Street,
Chennai – 600 014.

Grammar – Additional

Tenses

Simple Present Tense

The Simple Present tense tells us of actions done always or usually.
Example : The Indus is a long river which rises in Tibet.
The Ravi, the Beas and the Sutlej flow through the Punjab Haryana Plains.
A low watershed seperates these plains from the Ganga plains.
The Ganga Plains form the largest lowland drained by the Ganga and its tributaries.
Both the Ganga and the Yamuna originate in the Himalayas.
The Ganga also receives tributaries from the Peninsular plateau.
The Brahmaputra joins the Ganga and flows through Bangladesh.

1. The simple present tense expresses habitual actions.
I brush my teeth every day.

2. General truths.
Sea water is salty.

3. For future actions.
The Eighth standard students go to the ninth in June.

4. If type conditional sentences :
If you write that letter, you may get into trouble.

5. For a dramatic effect:
(a) She walks into the room, sees the headless body and screams.
(b) The singer slips out of captivity, leaps from the balcony and dives into a deep blue pond.

6. In questions and statements containing do, does and did and interrogative sentences.
Do you know the truth?
Does he come?
Did she sing?
Am I wrong? Is it time?

7. In time clauses :
When did this happen?
Adverbs like : occasionally, generally, sometimes, always, never often etc., are usually used with the Present Tense.

Present Progressive Tense

The Present Continuous Tense : is / am / are + Ving
It is used for actions in progress at the time of speaking.
Example : It is raining.
Generally, these verbs should not be used in the present continuous : know, smell, taste, possess, remember, belong, cost, want, derive, detest, understand, forget, etc.
I am loving you (Not correct)
I love you
I am not understanding (Not correct)
I don’t understand.
Thd.present continuous is also used to express an arrangement for the future.

Example : I am flying to France this evening. Vicky is speaking in the meeting tomorrow.
Adverbs like now, still, at present are used with the Present Continuous Tense.

Example:

  1. I am eating.
  2. She is eating banana.
  3. My father is reading the newspaper.
  4. The moon is shining.
  5. They are chanting mantras.
  6. They baby is crying.
  7. Are you watching TV?
  8. What are you going party?
  9. Raman is flying Tokyo.
  10. Are you feeling okay?

Simple Past Tense
The past tense is used to express an action that took place in the past.
Example : India became independent in 1947.
I met Usha Yesterday.

Past Progressive Tense

This tense is used to express an action that continued for sometime in the past. Yesterday, last week etc. are the adverbs used with this tense.

Example : Shiela was washing the clothes when the thief entered the house.

I. Read the sentences given below and circle the verbs appropriately.
Trip To Ooty Summary Samacheer Kalvi 6th English Term 2 Prose Chapter 2 Trip To Ooty
Trip To Ooty 6th Standard English Term 2 Prose Chapter 2 Trip To Ooty

II. Fill in blanks with the simple present or present progressive tense.

  1. Look! They (leave) _______ the house.
  2. Brian (cycle) _______ 30 km everyday.
  3. Samantha (do) _______ her homework at the moment.
  4. My parents (shop) _______ right now.
  5. He usually (get up) _______ early in the morning.
  6. Normally, Jenny (wear) _______ black shoes but today she (wear) _______ red wellies.
  7. Look! Jenny (go) _______ to school.
  8. She (go) _______ for walking everyday.
  9. The sun (rises) _______ in the east.
  10. A square (be) _______ a four sided figure.
  11. Ravi’s mother (prepare) _______ food now.
  12. She (cook) _______ deliciously. [Ans: cooks]
  13. My mother always (take) _______ care of me.
  14. Look! Thev (play) _______ Kabbadi.
  15. She (watch) _______ T. V. now.

Answers:

  1. are leaving
  2. cycles
  3. is doing
  4. are shopping
  5. gets up
  6. wears, is wearing
  7. is going
  8. goes
  9. rises
  10. is
  11. is preparing
  12. takes
  13. are playing
  14. is watching

III. Write the verbs in the present progressive.

  1. speak – I _______
  2. iump – You _______
  3. bake – She _______
  4. play – They _______
  5. run – We _______
  6. laugh – He _______
  7. enact – We _______ a drama.
  8. answer – I _______ the question.
  9. wash – They _______ the clothes.
  10. do – She _______ her homework.
  11. dancing – They _______
  12. scream – She _______
  13. learn – We _______ Tamil.
  14. clap – Everyone _______
  15. listen – Children _______ carefully.

Answers:

  1. am speaking
  2. are jumping
  3. is baking
  4. are playing
  5. are running
  6. is laughing
  7. are enacting
  8. am answering
  9. are washing
  10. is doing
  11. are dancing
  12. is screaming
  13. are learning
  14. is clapping
  15. are listening

IV. Fill in the blanks with suitable tense form of the verbs given brackets.

  1. The phone _______ (ring) while I _______ (sleep).
  2. I _______ (cook) dinner, when Sue _______ (arrive).
  3. When the dog _______ (bark), they _______ (try) to sleep.
  4. While we _______ (dance) the music _______ (stop).
  5. Sam _______ (listen) to music, so he _______ (not hear) you.
  6. While we _______ (talk), someone _______ (steal) my bag.
  7. The prisoner _______ (run) away, while the policeman were _______ (joke).
  8. My boss _______ (call) me, while I _______ (eat).
  9. While I _______ (work), my husband _______ (ask) my help.
  10. When they _______ (come) in, everybody _______ (watch) the movie.
  11. The thief (enter) _______ into their house, while all (watch) _______ T. V.
  12. Rai (walk) _______ to the station, while his friends (chat) _______
  13. When my mother (call) me, when I (have) my dinner.
  14. When he (play) _______ football, he _______ (meet) an accident.
  15. He (stumble) _______, while he (try) _______ to get up.

Answers:

  1. rang ; was sleeping
  2. was cooking ; arrived
  3. was barking : tried
  4. were dancing ; stopped
  5. was listening ; did not hear
  6. were talking : stole
  7. ran ; joking
  8. called ; was eating
  9. worked ; was asking
  10. came ; was watching
  11. entered ; were watching
  12. walked ; were chatting
  13. called ; was having
  14. was playing ; met
  15. stumbled : was trying

Trip to Ooty Summary

Section I

This section deals with the first part of the letter written by Merlin to Malli. She told her about her trip to Ooty with her friends. Their class teacher Mrs. Geetha and two other teachers accompanied a group of twenty girls and boys from Class VI. Merlin had heard from her grandmother about the beautiful journey to Ooty by the toy train. She said that it was a spectacular trip up and down the slopes with birds and trees dancing along the way. Merlin wrote that she was so excited when she stepped into the toy train with her friends. There were wooden chairs with cushioned seats and oil painted walls. She called out her friend Fathima to sit next to her.

They were enjoying the view from the toy train. Their teacher Mrs. Geetha came around to see if everyone was seated properly. The train started with a jerk and moved slowly. Everyone of them clapped joyfully. One of the boys, Muthu wanted to walk along the side of the train, as it was going very slowly. But his teacher scolded him to go to his seat immediately. All the girls laughed at this and Muthu sat down quietly with a long face.

Read the following questions and answer them.

Question 1.
Where did the boys and girls go?
Answer:
The boys and girls of Class VI went on a trip to Ooty.

Question 2.
Why did Muthu say that he could walk along its side?
Answer:
Muthu said that he could walk along its side because the train was moving very slowly.

Question 3.
Why did the girls snigger?
Answer:
The girls sniggered because the teacher shouted at Muthu to go back to his seat immediately.

SamacheerKalvi.Guru

Section II

This section of the letter gives the clear view of the scenes outside the train. The scene was beautiful with the purple blue mountains forming a lovely backdrop to the green fields and the estates. Monkeys with babies clinging onto them were racing all along the tracks. One of the monkeys tried to snatch a banana from a girl, as she leaned out of the window to look at the train curving on the track. She gave a scream and moved back. The misty clouds, which covered the mountains, the bubbling stream with a small waterfall, and a pretty blue bird were marvellous to see. Suddenly, the train stopped with a thud. Boys were so excited to see what happened. So they begged their teacher to allow them to step out of the train.

In the end, the whole compartment stepped out. And what a sight greeted their eyes!

Discuss and answer the following questions.

Question 1.
Why did the girl scream?
Ans:
One of the monkeys tried to snatch a banana from a girl’s hand while she was leaning out of the window. She screamed and moved back.

Question 2.
Why did Muthu and his friends step out of the train?
Answer:
The trained stopped suddenly. So Muthu and his friends stepped out of the train to see what had happened.

Question 3.
Describe the beauty of the blue mountain.
Answer:
The purple-blue mountains formed a lovely backdrop to the green fields and tea estates.

Section III

This section narrates the incident on the track. There was a cute baby elephant sitting on the track. The mother elephant was nearby trumpeting loudly. The engine driver and others tried to persuade the baby off the track with the bunch of bananas. But the mother elephant did not allow anyone near the baby. So they were making all kinds of sounds to make the baby elephant move from there. Just then, Muthu went upf to the baby with a bunch of bananas. Just as it moved to eat it, he moved backwards. He kept doing this, till the baby was out on the side of the tracks. Everyone cheered as the baby and mother started eating the bananas. As they were eating, everyone got into the train and it left after a delay of half an hour.

Merlin ended the letter saying that it was a fantastic trip. It was enchanting to listen to the sounds of streams and waterfalls. She can never forget the wide, wind-swept tea estates, cloud covered mountains, the swaying trees and the birds chirping. The whole group was so excited by the trip.

Think and answer.

Question 1.
What made the trip a memorable one?
Answer:
On a normal fast train ride, we do not notice the scenery or the landscape. It rushes by so fast. But the train making a slow move up and down the beautiful mountain was different. They were able to enjoy everything thoroughly. This made the trip a memorable one.

Question 2.
What does the phrase ‘presence of mind’ mean? Explain the phrase using Muthu’s action.
Answer:
Muthu had the ‘presence of mind’ at the right moment. He moved the bunch of bananas backwards, whenever the baby elephant moved forward to eat it. He kept doing that till the baby was out on the side of tracks. Everyone cheered this, as he had acted correctly at the right time.

Question 3.
What is the difference between this toy train and a normal train?
Answer:
The toy train travels through 208 serpentine curves, 16 tunnels, 250 bridges, waterfall hood, cliff edges and tea estates, covering a distance of 26 km. It is a showcase of heritage of India. The normal train only takes you to your destination without these beautiful sights.

Samacheer Kalvi 6th Social Science History Solutions Term 2 Chapter 1 Vedic Culture In North India and Megalithic Culture in South India

You can Download Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Social Science History Solutions Term 2 Chapter 1 Vedic Culture In North India and Megalithic Culture in South India

Samacheer Kalvi 6th Social Science Vedic Culture In North India and Megalithic Culture in South India Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Vedic Culture Was Dash In Nature Question 1.
Aryans first settled in __________ region
(a) Punjab
(b) Middle Gangetic
(c) Kashmir
(d) Northeast
Answer:
(a) Punjab

Vedic Culture In North India And Megalithic Culture In South India Question 2.
Aryans came from ……………
(a) China
(b) North Asia
(c) Central Asia
(d) Europe
Answer:
(c) Central Asia

6th Social Guide Question 3.
Our National Motto “Sathyameva Jay ate” is taken from
(a) Brahmana
(c) Aranyaka
(b) Veda
(d) Upanishad
Answer:
(d) Upanishad

6th Standard Social Science Guide Pdf Free Download Question 4.
What was the ratio of land revenue collected during Vedic Age ……………
(a) 1/3
(b) 1/6
(c) 1/8
(d) 1/9
Answer:
(b) 1/6

II. Match the statement with the Reason / Tick the appropriate answer:

6th Standard Social Science Guide Pdf Question 1.
Assertion : The vedic age is evidenced by good number of texts and adequate amount of material evidences.
Reason : Shrutis comprise the Vedas, the Brahmanas, the Aranyakas and the Upanishads.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Answer:
(d) A is false but R is true.

6th Standard Social Science Guide In English Medium Pdf Download Question 2.
Statement I : Periplus mentions the steel imported into Rome from peninsular India was subjected to duty in the port of Alexandria.
Statement II : Evidence for iron smelting has come to light at Paiyampalli.
(a) Statement I is wrong
(b) Statement II is wrong
(c) Both the statements are correct
(d) Both the statements are wrong
Answer:
(c) Both the statements are correct

Samacheer Kalvi Guru 6th Social Science Question 3.
Which of the statement is not correct in the Vedic society
(a) A widow could re-marry.
(b) Child marriage was in practice.
(c) Father’s property was inherited by his son.
(d) Sati was unknown.
Answer:
(b) Child marriage was in practice.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Back Answers Question 4.
Which is the correct ascending order of the Rig Vedic society?
(a) Grama < Kula < Vis < Rashtra < Jana
(b) Kula < Grama < Vis < Jana < Rashtra
(c) Rashtra < Jana < Grama < Kula < Vis
(d) Jana < Grama < Kula < Vis < Rashtra
Answer:
(b) Kula < Grama < Vis < Jana < Rashtra

III. Fill in the blanks :

  1. Vedic culture was in nature.
  2. was a tax collected from the people in Vedic period.
  3. system is an ancient learning method.
  4. Adhichanallur is in district.

Answer:

  1. kinship
  2. Bali
  3. Gurukula
  4. Thoothukudi

IV. True or False:

  1. The Roman artefacts found at various sites provide evidence of Indo – Roman trade relations.
  2. A Hero Stone is a memorial stone raised in remembrance of the honourable death of a hero.
  3. The army chief was called Gramani.
  4. The Black and Red were pottery became the characteristic of the Megalithic period.
  5. Evidence for iron smelting has come to light at Paiyampalii.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. False
  4. True
  5. True

V. Match the following

Vedic Culture Was Dash In Nature Samacheer Kalvi 6th Social Science Hitory Solutions Term 2 Chapter 1

Answers:

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

VI. Answer in one or two sentences:

Samacheer Kalvi 6th Social Guide Question 1.
Name the four Vedas.
Answer:
The four Vedas are Rig, Yajur, Sama and Atharva.

6th Social Science Guide Question 2.
What were the animals domesticated by Vedic people?
Answer:

  1. Elephants
  2. Cow
  3. Goat
  4. Sheep
  5. Horse

6th Social Guide Term 1 Question 3.
What do you know about Megalith?
Answer:
The term ‘Megalith’ is derived from Greek. ‘Megas’ means great and ‘lithos’ means stone. Using big stone slabs built upon the places of burial is known as Megalith.

6th Std Social Science Guide Tamil Medium Pdf Question 4.
What are Dolmens?
Answer:

  1. Dolmens are Megalithic tombs.
  2. They are made of two or more upright stones with a single stone lying across the burial site.

6 Social Guide Question 5.
What are Urns?
Answer:
Urns are large pottery jars used for burying the dead.

6th Standard Social Science Guide Question 6.
Name the coins used for business transactions in the Vedic period.
Answer:

  1. Nishka
  2. Satmana (gold)
  3. Krishnala (silver)

Question 7.
Name some Megalithic monuments found in Tamil Nadu.
Answer:

  1. Dolmens
  2. Menhir

Dolmens are Megalithic tombs. Megalithic Dolmens have been found in Veeraraghavapuram village, Kanchipuram district, Kummalamaruthupatti, Dindigulfc, district, and in Narasingampatti, Madurai district.

VII. Answer the following :

Question 1.
Write briefly about the archaeological site at Kodumanal.
Answer:

  1. Kodumanal is in Erode district.
  2. Kodumanal is identified with the Kodumanam of Pathitrupathu.
  3. More than 300 pottery inscriptions in Tamil Brahmi have been discovered.
  4. Spindles, whorls, piece of cloth, tools, weapons, ornaments and beads have been discovered.
  5. A Menhir was found at the burial site.

Question 2.
Write about the Vedic women in a paragraph.
Answer:

  1. In Rig Vedic society, women relatively enjoyed some freedom.
  2. The wife was respected as the mistress of the household.
  3. She could perform rituals in her house.
  4. In Rig Vedic period widows could remarry.
  5. But they were denied to inherit parental property.
  6. They played no role in public affairs.
  7. In the later Vedic period women’s position declined, demand to perform rituals and marriage rules became more rigid.
  8. Polygamy became common, and women were denied education

VIII. HOTS:
Question 1.
Difference between the Gurukula system of education and the Modern system of education.
Answer:

S.No Gurukula system of education Modern system of education
1. Gurukula system is an ancient learning method. Modern education system has evolved with time and has been influenced by the western system.
2. The shishyas resided with their guru and served them and simultaneously learnt and gained knowledge. Educational centre like schools, colleges are there to give education.
3. No women could have formal education. Men and women both have formal education.
4. The students received education through oral tradition meaning rote learning. The education system has incorporated technologies like ebooks, video lectures, distance learning through video chat, demonstrations through 3-D imagery, etc.
5. The subjects of the study included the four Vedas, Ithihasas, Puranas, grammar, logic, ethics, astrology, maths and military science. Modern education includes subjects of varied interests. Teaching methods are continuously upgraded as per advanced research and developments.

6.

The students were also trained to lead a disciplined life. The emphasis under modern education is on the theoretical part rather than the practical part.

IX. Pride and Joy – Let us find out die fact

Vedic Culture In North India And Megalithic Culture In South India Samacheer Kalvi 6th Social Science Hitory Solutions Term 2 Chapter 1

X. students Activity

Question 1.
Sentence making by using these new words.
(Shruti, Gramani, Rashtras, Iron Age, Semi-nomadic, Barter)
a. Shruti – Shruti works are considered to have been heard and transmitted by earthly sages.
b. Gramani – Gramani was the head of a village called Grama.
c. Rashtras – Rashtras were tribal kingdoms like Bharatas and Matsyas.
d. Iron Age – In India the Vedic period covers both the end of the Bronze Age and the start of the Iron Age.
e. Semi nomadic – Semi nomadic people lived usually in portable or temporary dwellings practicing seasonal migration.
f. Barter – Under barter system people exchanged services and goods for other services and goods in turn.

Question 2.
Word Search

6th Social Guide Samacheer Kalvi Hitory Solutions Term 2 Chapter 1 Vedic Culture In North India And Megalithic Culture In South India

  1. A pass – KHYBER
  2. Text containing teachings on religion – SMRITI
  3. A group of villages – VIS
  4. A tribal assembly – GANA
  5.  Assembly of people – SAMITI
  6. Fire – AGNI
  7. Gold coin – SATMANA
  8. Period of Vedic Age – IRON AGE
  9. Megalithic tomb – DOLMENS

XI. Life Skill

Question 1.
Collect information from Newspapers about archaeological finds with the help your teacher.
Answer:

(i) An archaeological site is a place where evidence of past activity is preserved.

(ii) Archaeological theory is used to interpret the archaeological record for a better understanding of human culture.

(iii) The archaeological record can consist of the earliest ancient findings as well as contemporary artefacts. For example ‘The Hindu’ dated August 10, 2017, published the information about Azhagankulam site. New finds link Azhagankulam site to Sangam Era. 12,000 artefacts unearthed so far; Archaeologists believe excavation could throw up more surprises. The excavation at Azhagankulam in the Vaigai River Valley show that the site could date back to the Sangam Age, quite like the archaeological site at Keezhadi in Sivaganga district.

(iv) Another example: Hindustan Times dated June 28, 2016. Archaeologists and Researchers have unearthed the crumbling remains of an ancient urban centre, equal in size and importance of that of Mohenjodaro. Keezhadi is a small village that lies past an unmanned railway crossing, several stretches of paddy fields and swaying palms in the Sivaganga district of Tamil Nadu, 12 kms from the city of Madurai.

XII. Answer Grid:

6th Standard Social Science Guide Pdf Free Download Term 2 Chapter 1 Vedic Culture In North India And Megalithic Culture In South India Samacheer Kalvi

Samacheer Kalvi 6th Social Science Vedic Culture In North India and Megalithic Culture in South India Intext Questions

HOTS

Question 1.
State the differences between Indus and Vedic civilization.
Answer:

S.No Indus Civilization Vedic Civilization
1. The sources of information are mainly archaeological. Vedic Culture is mostly known from literary sources.
2. Harappans are said to have been the original inhabitants of India. The Aryans are believed to have come from Central Asia.
3. The Harappan civilization was urban in nature. They had very good Town planning, drainage system. Vedic culture was rural and pastoral. At best the Rig vedic Aryans lived in fortified places protected by mud walls; they cannot be regarded as towns in the Harappan sense.
4. Trade (both internal and external) crafts as well as industries were the main sources of economy. Vedic economy was initially pastoral and later became based upon agriculture and cattle rearing.
5. Indus people did not know the use of iron. It was purly a copper, bronze culture. In vedic culture, in its later phase is replete with references of iron.
6. The Indus valley people did not know about the animal horse. The horse played a decisive role in the Aryan system of warfare.
7. Indus people were basically peace loving. Aryans were warlike people and were conversant with all kinds of traditional arms and armour.

Vedic Culture In North India and Megalithic Culture in South India Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
The first phase of urbanisation in India came to an end with the decline of ______
(a) Indus civilization
(b) Vedic civilization
(c) Bronze civilization
(d) None of the above
Answer:
(a) Indus civilization

Question 2.
Sapta Sindhu was the land of ……………
(a) Five
(b) Seven
(c) Eight
(d) Ten
Answer:
(b) Seven

Question 3.
Sapta Sindhu means the land of ______
(a) Seven rivers
(b) Seven villages
(c) Seven Tribes
(d) Seven hills
Answer:
(a) Seven rivers

Question 4.
Paiyampalli is in …………… District.
(a) Erode
(b) Vellore
(c) Thoothukudi
(d) Dindigul
Answer:
(b) Vellore

Question 5.
In economic, political and military matters, the king was assisted by the ______
(a) Gramani
(b) Senani
(c) Purohit
(d) Vidhata
Answer:
(b) Senani

Question 6.
Non-Aryans were called ______
(a) Janas
(b) Dasyus
(c) Sabha
(d) Samitha
Answer:
(b) Dasyus

Question 7.
In the Later Vedic Period the role of women in society ______
(a) increased
(b) declined
(c) remained the same as before
(d) became equal with the role of man
Answer:
(b) declined

Question 8.
The staple crop of the Aryans was ______
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Millets
(d) Barley
Answer:
(d) Barley

Question 9.
Paiympalli is located in ______ district.
(a) Vellore
(b) Madurai
(c) Sivaganga
(d) Dindigul
Answer:
(a) Vellore

II. Match the statement with the Reason. Tick the appropriate answer:

Question 1.
Assertion (A) : The Megalithic monuments bear witness to a highly advanced
state of civilisation with the knowledge of iron and community living.
Reason (R) : Megalithic Dolmens have been found in Veeraragavapuram village,
Kanchipuram District.
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is False.
(d) A is false and R is True.
Answer:
(a) Both A and R are true and R is correct explanation of A.

Question 2.
Statement I : The Aryans were semi-nomadic pastoralists.
Statement II : The Aryans practised slash and burn agriculture.
(a) Statement I is wrong.
(b) Statement II is wrong.
(c) Both the Statements are wrong,
(d) Both the statements are correct.
Answer:
(d) Both Statements are correct.

Question 3.
Which of the statement is not correct in the Vedic economy?
(a) Carpenters and Potters were there
(b) Two crops a year was raised
(c) The staple crop was wheat
(d) Barter system was prevalent
Answer:
(c) The staple crop was wheat

Question 4.
Which of the statement is correct in the Vedic culture?
(a) Bali was tax consisting of % of the agricultural produce or cattle for a person.
(b) Dasyus were Aryans Kshatriyas belonged to the warrior class Polygamy was unknown
(c) Kshatriyas belonged to the warrior class
(d) Polygamy was unknown
Answer:
(c) Kshatriyas belonged to the warrior class

III. Fill lit the blanks:

  1. Vedic Age gets its name from ______
  2. The Aryans moved eastward and settled in ______
  3. Smritis are not ______
  4. The basic unit of the Vedic Polity was ______
  5. Sabha means ______
  6. Samiti means ______
  7. The Vedic family was ______
  8. In the later Vedic period the rules of marriage became ______
  9. Pottery of the vedic period was ______
  10. In the Vedic period the mode of prayer was recitation of ______
  11. The ancient method of learning was ______
  12. Megalithic period in ancient Tamilakam synchronised with ______

Answer:

  1. Four Vedas
  2. Indo Gangetic Plain
  3. eternal
  4. Kula
  5. A Council of Elders
  6. Assembly of People
  7. patriarchal
  8. more rigid
  9. Painted Grey Ware Culture
  10. Vedic Hymns
  11. Gurukula System
  12. Pre sangam period

IV. State True or False

  1. Vedic Age is a period in History of India between 1500 BC (BCE) and – 600 BC (BCE).
  2. Ithihasas come under Shrutis.
  3. Smritis are constantly revised.
  4. Rajan was the head of a Village.
  5. The king performed various rituals to make his position strong.
  6. A rigid four fold vama system emerged under the Rig Vedic society.
  7. Women of Vedic society played a major role in Public Affairs.
  8. Idol worship was practised in the vedic period.
  9. Under Gurukula system the Shishyas resided with their Guru.
  10. The later Vedic culture in North India and the Iron Age in south India belong to the same period.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True
  6. False
  7. False
  8. False
  9. True
  10. True

V. Match the following:

Question 1.
6th Standard Social Science Guide Pdf Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 1 Vedic Culture In North India And Megalithic Culture In South India
Answer:

  1. 3
  2. 1
  3. 4
  4. 2

VI. Answer in one or two sentences:

Question 1.
What is slash and burn agriculture?
Answer:
Slash and bum agriculture is a farming method that involves clearing the land by cutting and burning all the trees and plants on it. Cultivation is done there for a short time.

Question 2.
What were the crops cultivated?
Answer:

  1. Wheat
  2. Rice
  3. Barley

Question 3.
Mention the archaeological sources of the Aryans.
Answer:
Material remains such as iron implements and pottery from the archaeological sites in Punjab, Uttar Pradesh and Rajasthan along the Indus and the Ganges form the archaeologic sources of the Aryans.

Question 4.
Classify the Vedic Age.
Answer:

6th Standard Social Science Guide In English Medium Pdf Download Vedic Culture In North India And Megalithic Culture In South India

Question 5.
By whom were the powers of the Raj an limited?
Answer:

  1. The main responsibility of the Rajan was to protect his tribe.
  2. His powers were limited by tribal assemblies namely Vidhata, Sabha, Samiti and Gana.

Question 6.
When did hereditary kingship begin to emerge?
Answer:

  1. When the Aryans moved east ward- into Ganges-Yamuna-Doab regions, the early settlements were replaced by territorial kingdoms.
  2. Thus the hereditary kingship began to emerge.

Question 7.
How were Janapadas formed?
Answer:
In later Vedic period, many Janas or Tribes were amalgamated to form Janapadas or Rashtras.

Question 8.
Who formed Trevji in the early Vedic society?

  1. Within the early Vedic Society there were three divisions (Trevji) as given below:
  2. The general public were called Vis, the warrior class was called Kshatriyas and the Priestly class was named Brahmanas.

Question 9.
Mention the subject of the study under Gurukula system.
Answer:
The subjects of the study under Gurukula system included the four Vedas, Ithihasas, Puranas, grammar, logic, ethics, astrology, maths and military science.

Question 10.
Mention the four ashramas which emerged during the later vedic period.
Answer:
Towards the end of the later Vedic period, the concept of four stages in life (the four
ashramas) developed.

  1. Brahmacharya (Student Life)
  2. Grihastha (Married Life)
  3. Vanaprastha (Going to the forest to meditate)
  4. Sanyasa (Leading a life of an ascetic)

Question 11.
Define the term Menhir.
Answer:
In Breton Language ‘Men’ means “stone” and ‘hir’ means “long.” They are monolithic pillars planted vertically into the ground in memory of the dead.

Question 12.
Where are herostones found in Tamil Nadu?
Answer:
In Tamil Nadu hero stones are found at Maanur village near Palani, Dindigul district, Vellalankottai, Tuticorin district, and Pulimankombai, Dindigul district.

VII. Answer the following:

Question 1.
What about the Aryans and their home in India?
Answer:

(i) Aryans of the Rig Vedic Period were semi-nomadic. They were basically pastoral people with cattle as their main source of wealth.

(ii) In the Rig Vedic times, the Aryan homeland was Punjab, which was at that time called Sapta Sindhu, the land of seven rivers.

(iii) Around 1000 BC (BCE), Aryans in India moved eastward and settled in Indo- Gangetic Plain.

(iv) Use of iron axes and ploughs became widespread.

Question 2.
By whom was Rajan helped to protect his tribe?
Answer:

  1. The main responsibility of the Rajan was to protect his tribe.
  2. His powers were limited by tribal assemblies namely Vidhata, Sabha, Samiti and Gana.
  3. Of these Vidhata, (the tribal assembly) was the oldest.
  4. The king appointed a purohit (chief priest) to assist him.
  5. In economic, political and military matters, the king was assisted by the Senani (army chief).
  6. Gramani was the leader of the village.

Question 3.
How did trade become extensive under the Vedic age?
Answer:

  1. Under the Vedic age, use of iron plough and axe helped to put more areas of land under cultivation.
  2. Crops of wheat, rice and barley were cultivated.
  3. With the growth of agriculture, the idea of private possession of land came into existence.
  4. New crafts and arts developed leading to production of commodities for sale.
  5. Thus, trade became extensive.
  6. Barter system was prevalent.
  7. They used Nishka, Satmana (gold coins) and Krishnala (silver coins) for business transactions.

Question 4.
State the salient features of the Gurukula system of education.
Answer:

  1. The gurukula system is an ancient learning method.
  2. The word Gurukula is a combination of the Sanskrit Word Guru (teacher or master) and Kula (family or home).
  3. The shishyas resided with their guru and served them and simultaneously learnt L and gained knowledge.
  4. Only Dvijas could be Shishyas. No women could have formal education.
  5. The students received education through oral tradition meaning rote learning, and were required to memorise everything.
  6. The subjects of the study included the four Vedas, Ithihasas, Puranas, grammar, logic, ethics, astrology, maths and military science.
  7. The students were also trained to lead a disciplined life.

Question 5.
Write a note on Keezhadi in Sivaganga district. g ‘
Answer:

(i) The Archaeological Survey of India (ASI) excavated an ancient town dating to Sangam Age in Keezhadi village at Tirupathur taluk.

(ii) Excavations have produced evidence for brick buildings, and well laid – out drainage system.

(iii) Tamil – Brahmi inscription on pottery, beads of glass, camelian and quartz, pearl, gold ornaments and iron objects, shell bangles, ivory dice have been unearthed.

(iv) The Roman artefacts found at the site add to the evidence of ancient Indo -Roman trade relations.

(v) Periplus mentions the steel imported to Rome from Peninsular India was subj ected to duty in the port of Alexandria.

Question 6.
What are Menhirs ? Where are they find in Tamil Nadu?
Answer:

(i) Menhirs are monolithic pillars planted vertically into the ground in memory of the dead.

(ii) Menhir at Singaripalayam in Tirupur District and at Vembur in Theni District points to the existence of an ancient settlement along the banks of River Uppar.

(iii) Menhirs are found at Narasingampatti, Madurai district, Kumarikalpalayam and Kodumanal in Erode district.

VIII. Word search
Question 1.
Sentence making by using these new words.

Samacheer Kalvi Guru 6th Social Science Term 2 Chapter 1 Vedic Culture In North India And Megalithic Culture In South India

  1. Shruti Literature – UPANISHADS
  2. An Archaeological site – RAJASTHAN
  3. A tribal kingdom – PURAS
  4. Three divisions of Early Vedic Society – TREYI
  5. Unknown to Rig vedic women – SATI
  6. Shyama – IRON
  7. Leading of life of an ascetic – SANYASA
  8. The Roman artefacts found here – KEEZHADI
  9. Used for making thread from cotton – WHORLS
  10. The Monolithic pillars planted vertically – MENHIR

IX. Answer Grid.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Back Answers Vedic Culture In North India And Megalithic Culture In South India Term 2 Chapter 1

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 2 When the Trees Walked

Students can Download English Lesson 2 When the Trees Walked Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 2 When the Trees Walked

Reading

Listen to your teacher read the first part of the story. Many things described in the story can be seen in the picture. Find and name them.
When The Trees Walked Questions And Answers Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 2
Answer:

  1. Mango Tree
  2. Bungalow
  3. Author
  4. Grandpa
  5. Plants
  6. Butterflies

Discuss and answer.

When The Trees Walked Questions And Answers Question 1.
When did the garden become a happy place for the author?
Answer:
The garden became a happy place for the author when his grandfather joined him.

When The Trees Walked Question 2.
What are the two reasons the author gives for the plants moving towards grandfather?
Answer:
The two reasons the author gives for the plants moving towards grandfather are:

  1. Light & Warmth
  2. They liked to be near grandpa.

When The Trees Walked Lesson Question Answer Question 3.
Why does the writer think that the peepul tree is a great show off?
Answer:
Even when there is no breeze, their road-chested, slim-waisted leave will spin like tops determined to attract your attention and invite you into the shade.

Discuss and answer.

When The Trees Walked Summary Question 1.
Why do we need trees? List four reasons that Grandfather gives.
Answer:

  1. We need trees to keep the desert away.
  2. To attract rain.
  3. To prevent banks of rivers being washed away.
  4. For fruits and flowers
  5. For timber.

When The Trees Walked Book Back Answers Question 2.
Why did the author help his Grandfather plant trees?
Answer:
The thought of a world without trees became a sort of nightmare to the author and so he helped his Grandfather in his tree-planting with greater enthusiasm.

When The Trees Walked 6th Standard Question 3.
What made Grandfather plant saplings on the rocky island?
Answer:
There was a mango tree on the island. So grandfather planted saplings there.

Discuss and answer.

When The Trees Walked Lesson Question 1.
What did grandmother feel about trees growing in the house?
Answer:
Grandmother felt that trees growing in the house made it look like a roof brought down by jungle.

Question 2.
Why did the author leave town?
Answer:
The author left town to live with his father.

Question 3.
How did grandfather’s dream come true?
Answer:
The island became a small green paradise.

Question 4.
Describe what the author saw when he went back to the Island.
Answer:
When he went back to the island, the author noticed smaller trees, wild plants and grasses had sprung up under their protection. The trees they had planted long ago had multiplied.

Read and Understand

A. Tick the most appropriate option.

Question 1.
According to the author the tendril was moving towards grandfather because it
(a) needed light and warmth .
(b) did not like the light and warmth,
(c) wanted to be near Grandfather. (✓)
(d) wanted to escape from the winter

2. Grandmother had wanted the peepul tree cut down because
(a) she did not like trees.
(b) she wanted to grow flowers.
(c) it was an old tree.
(d) it was knocking down the bricks of the outhouse. (✓)

3. Grandfather helped grandma out with the gardening because he
(a) liked gardening.
(b) wanted to grow flowers to attract butterflies. (✓)
(c) wanted to beautify the garden.
(d) wanted to make the house green.

4. The author did not want to plant saplings in the forest because
(a) no one would come to see them (✓)
(b) it was dangerous to enter the forest.
(c) it would not be of any use to them.
(d) no one would appreciate them.

5. Grandfather felt planting trees would help the forest because
(a) he wanted to make the view beautiful.
(b) the river-bed was dry.
(c) animals and birds in the forest would love him.
(d) the animals and birds would find it easier to live. (✓)

6. When the author returned from England to Dehradun, he found Grandfather’s dream had come true because the
(a) old house had changed.
(b) river was full.
(c) trees had red flowers.
(d) forest covered the island. (✓)

B. Read the story on your own. Discuss in a group and complete the story map below.
When The Trees Walked Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 2
Answer:
story map is the main events of the story given in a flow chart.
When The Trees Walked Lesson Question Answer Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 2

C. Work in groups of five. Tell the story in ten sentences.

You can begin the story like this :
The author’s Grandfather served in the Indian Forest Service.
After his retirement he built ________
Now continue the story. Each one should say one sentence.
Answer:

  1. Grandfather built a bungalow.
  2. He planted trees around it.
  3. During the rains Grandfather walked into the jungle.
  4. He planted cuttings & saplings.
  5. They found a small rocky island.
  6. Grandfather planted a number of tamarind, laburnum and coral tree saplings.
  7. During the second world war, the author was sent to a boarding school.
  8. Two or three years later he went to England.
  9. Some years later, the author returned and saw the island.
  10. He looked around and noticed a beautiful small green paradise.

D. Write a summary based on the story map.
Answer:
Grandfather built a bungalow and planted trees around it. During the rains grandfather walked into the jungle. He planted cuttings & saplings. They found a small rocky island and grandfather planted a number of tamarind, laburnum and coral tree saplings. During the second world war, the author was sent to a boarding school. Two or three years later he went to England. Some years later, the author returned and saw the island. He looked around and noticed a beautiful small green paradise.

Vocabulary

E. Look at the words in the boxes. Match the words to make as many new words as possible. One is done for you. Eg. out house.

  1. Out – a. root
  2. river – b. wall
  3. water – c. garden
  4. flower – d. body
  5. sun – e. hill
  6. aerial – f. bed
  7. busy – g- sill
  8. window – h. house
  9. foot – i. shine
  10. compound – j fall

Answer:

  1. (h)
  2. (f)
  3. (j)
  4. (c)
  5. (i)
  6. (a)
  7. (d)
  8. (g)
  9. (e)
  10. (b)

F. Look at the words in the box. Make new words by adding ‘ly’ wherever possible, it will not be possible until all the words.
lone
blossom
fertile
vigorous
place
constant complete
strong
unlike
great
cross
immediate
broad

Answers:

lonely
vigorously
constantly
completely
strongly
unlikely
greatly
immediately
broadly

G. Look at the words in the box. Fill the wheel with their antonyms.

All the words begin with ‘S’ and are from the text.

hard, fat, weak, big, fast, hide, rough, dull
When The Trees Walked Summary Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 2
Answer:
When The Trees Walked Book Back Answers Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 2
hard × soft
fat × slim
weak × strong
big × small
fast × slow
hide × seek
rough × soft/still
dull × smart

Listening

H. Listen to you r teacher read out what happened to Nandhu. Some of the statements given beiow are correct. Tick them (✓).

  • The truck went over a stone. (x)
  • The box fell out of a truck. (✓)
  • The brass lamp was in the truck. (x)
  • Nandhu wanted to play with the lamp. (✓)
  • It was like the lamp Nandhu had at home. (x)
  • Nandhu pressed a button. (✓)

Speaking

I. Take something from your school bag. Describe it in three sentences. Ask the class to find out the thing you have described.

  • I have a thin wooden piece.
  • It has graphite in it.

J. Discuss in groups of five. Make a story about the comic strip. Then share it in the doss.
(To be done by the students)

Use Grammar

K. Tick the right option to fill in the blanks.

Question 1.
a beautiful flower!
(a) How
(b) Wow
(c) What
(d) Hurrah
Answer:
(c) What

Question 2.
play football?
(a) You can
(b) Can you
(c) Have you
(d) You could
Amswer:
(b) Can you

Question 3.
did you go yesterday?
(a) Which
(b) Where
(c) What
(d) Who
Answer:
(b) Where

Question 4.
us go for a walk.
(a) Shall
(b) May
(c) Let
(d) Can
Answer:
(c) Let

Question 5.
like to play hide and seek.
(a) He
(b) She
(c) I
(d) Muthu
Answer:
(c) I

L. Look at the punctuation of these sentences. Why are they punctuated differently ? Discuss in class.

Question 1.
One always felt like drawing close to Him.
Answer:.
This sentence is a statement. So, we end it with a full stop.

Question 2.
But no one ever comes here
Answer:
This sentence expresses surprise. So, we end it with an exclamation mark.

Question 3.
Who’s going to see them?
Answer:
This sentence asks a question. So, we end it with aquestion mark.

Question 4.
Come here.
Answer:
This sentence gives a command. So, we end it with a full stop.

M. Work in pairs and say the sentences to each other. Do you hear any difference in the way it is spoken? Discuss and share with the class. Discuss the difference in the meaning of the sentences.

Question 1.
This is a banyan tree.
Answer:
Statement / Declarative Sentence.

Question 2.
Is this a banyan tree?
Answer:
Question / Interrogative Sentence.

Question 3.
What a beautiful banyan tree
Answer:
Exclamation / Exclamatory Sentence.

Question 4.
Look at this banyan tree.
Answer:
Command / Imperative Sentence.

N. Read these sentences from the story carefully. Do they give commands or requests or make statements? Write ‘C’ for command and ‘R’ for request and ‘S’ for statement,

  1. The tendril moved towards grandfather. [S]
  2. I want a roof over my head. [S]
  3. Please do not cut trees. [R]
  4. We spent the whole day planting saplings. [S]
  5. Will you please remove the trees growing on the [R]
  6. There was a forest on the island. [S]
  7. Go to the river bed. [C]
  8. The island was a green paradise. [S]
  9. Grow more trees to protect nature. [C]
  10. Grandfather’s dream had come true. [S]

writing

O. Look at the picture and write a paragraph using the dues in the picture.
Grow and protect trees
When The Trees Walked 6th Standard Samacheer Kalvi Solutions Term 1 Prose Chapter 2
Answer:
Trees are most essential. They are the homes to different birds & insects. They give us medicine. They give fruits and provide shade. They prevent soil erosion & landslides. Trees bring rain and keep the temperature cool.

Creative Writing

Look at the Picture and write a story
When The Trees Walked Lesson Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 2
Answer:
Man needs oxygen to live. A man cuts trees for his needs but one day he realises that there is no good air to survive. The man needs oxygen cylinder. He pays the fees of cutting down trees.

When the Trees Walked Additional Questions

I. Select The Suitable Synonyms.

1. beside
(a) above
(b) next to
(c) below
Answer:
(b) next to

2. creeping
(a) crawling
(b) summing
(c) moving
Answer:
(a) crawling

3. beneath
(a) above
(b) under
(c) front
Answer:
(b) under

4. fertile
(a) barren
(b) worthy
(c) productive
Answer:
(c) productive

5. trailing
(a) making
(b) tracking
(c) stopping
Answer:
(b) tracking

6. abandoned
(a) deserted
(b) habited
(c) occupied
Answer:
(a) deserted

7. vigorous
(a) quick
(b) slow
(c) energetic
Answer:
(c) energetic

8. invite
(a) refuse
(b) welcome
(c) decline
Answer:
(b) welcome

9. determined
(a) confused
(b) set
(c) done
Answer:
(b) set

10. constantly
(a) rare
(b) never
(c) always
Answer:
(c) always

11. content
(a) plenty
(b) satisfied
(c) few
Answer:
(b) satisfied

12. protested
(a) opposed
(b) dispose
(c) destroy
Answer
(a) opposed

13. prevent
(a) stop
(b) allow
(c) send
Answer:
(a) stop

14. nightmare
(a) interesting dream
(b) terrific dream
(c) pleasant dream
Answer:
(b) terrific dream

15. enthusiasm
(a) fast
(b) dull
(c) excited
Answer:
(c) excited

16. spare
(a) pull
(b) leave
(c) change
Answer:
(b) leave

17. sheltered
(a) protected
(b) demolished
(c) cut
Answer:
(a) protected

18. interfering
(a) putting
(b) stopping
(c) letting
Answer:
(b) stopping

19. completely
(a) moderately
(b) partially
(c) totally
Answer:
(c) totally

20. rambling
(a) walking
(b) running
(c) wanderiftg
Answer:
(c) wandering

21. sprang
(a) rose
(b) jumped
(c) fall
Answer:
(a) rose

22. spectacular
(a) eye-catching
(b) wonderful
(c) unpleasant
Answer:
(a) eye-catching

23. beckon
(a) to chase
(b) to follow
(c) to call
Answer:
(c) to call

24. paradise
(a) hell
(b) forest
(c) heaven
Answer:
(c) heaven

25. contrast
(a) variation
(b) liken
(c) same
Answer:
(a) variation

II. Select The Suitable Antonyms.

1. slowly
(a) lazily
(b) fast
(c) moderately
Answer:
(b) fast

2. soft
(a) cozy
(b) smooth
(c) hard
Answer:
(c) hard

3. lonely
(a) accompanied
(b) isolated
(c) destitute
Answer:
(a) accompanied

4. broad
(a) large
(b) narrow
(c) extensive
Answer:
(b) narrow

5. including
(a) containing
(b) along with
(c) excluding
Answer:
(c) excluding

6. attract
(a) repel
(b) entice
(c) bring
Answer:
(a) repel

7. happy
(a) elated
(b) sad
(c) merry
Answer:
(b) sad

8. comer
(a) edge
(b) rim
(c) centre
Answer:
(c) centre

9. small
(a) big
(b) tiny
(c) paltry
Answer:
(a) big

10. prevent
(a) avoid
(b) let
(c) hinder.
Answer:
(b) let

11. beyond
(a) further
(b) farther
(c) nearby
Answer:
(c) nearby

12. protested
(a) accepted
(b) revolted
(c) objected
Answer:
(a) accepted

13. improve
(a) deteriorate
(b) mend
(c) develop
Answer:
(a) deteriorate

14. enthusiasm
(a) passion
(b) excitement
(c) disinterest
Answer:
(c) disinterest

15. many
(a) lot
(b) few
(c) any
Answer:
(b) few

16. dry
(a) arid
(b) wet
(c) barren
Answer:
(b) wet

17. crossly
(a) madly
(b) angrily
(c) calmly
Answer:
(c) calmly

18. bought
(a) sold
(b) acquired
(c) procured
Ans.
(a) sold

19. falling
(a) sliding
(b) raising
(c) dropping
Answer:.
(b) raising

20. several
(a) various
(b) lot of
(c) none
Answer:
(c) none

21. across
(a) forward
(b) beyond
(c) over
Answer:
(a) forward

22. whispered
(a) murmured
(b) roar
(c) muttered
Answer:
(b) roar

23. nearer
(a) closer
(b) beside
(c) furtherer
Answer:
(c) furtherer

24. multiplied
(a) divided
(b) augmented
(c) added
Answer:
(a) divided

III. State True or False.

  1. Grandfather had served many years in the Indian Forest Service
  2. During the holidays, I went to live with my father in Dehradun.
  3. My grandparents sold the house and went to Delhi.
  4. My grandfather taught me a poem by George Morris.
  5. In the fertile Doon Valley, plants and trees did not grow tall and strong.

Answers:

  1. True
  2. False
  3. False
  4. True
  5. False

IV. Choose the Correct Answer

Question 1.
_______ minutes later, it had crossed the step and was touching his
(a) Two
(b) Twenty
(c) Ten
(d) Five
Answer:
(b) Twenty

Question 2.
In the fertile Doon Valley, plants and trees grew tall and _______
(a) weak
(b) sturdy
(c) strong
(d) big
Answer:
(c) strong

Question 3.
Peepul. trees are great _______
(a) trees
(b) boons
(c) show offs
(d) gifts
Answer:
(c) show offs

Question 4.
But men are cutting down without
(a) growing
(b) replacing
(c) looking at
(d) plantini
Answer:
(b) replacing

Question 5.
Grandfather helped her out with the
(a) watering
(b) cutting
(c) planting
(d) gardening
Answer:
(d) gardening

Question 6.
We’re planting them for the _______
(a) garden
(b) prize
(c) forest
(d) award
Answer:
(c) forest

Question 7.
One day, the trees will _______ again
(a) run
(b) jump
(c) come
(d) move
Answer:
(d) move

Question 8.
We found a small _______ island
(a) stony
(b) pretty
(c) rocky
(d) award
Answer:
(c) rocky

Question 9.
At every turn, there was _______ new to see.
(d) always
(b) something
(c) rarely
Answer:
(b) something

Question 10.
When I went up to the trees, I noticed that some _______ were living in them.
(a) monkeys
(b) bats
(c) squirrels
(d) birds
Answer:
(c) squirrels

V. Very Short Answer Questions.

Question 1.
What did the author notice, white he was sitting beside his Grandfather?
Answer:
He noticed a tendril of a creeping vine trailing nearby

Question 2.
Where had Ms grandfather served many years?
Ans:
His Grandfather served many years in the Indian Forest Service.

Question 3.
What did his grandfather do, after his retirement?
Answer:
After his retirement, he built a bungalow on the outskirts of Dehradun, planting trees all around.

Question 4.
Name some of thetreespiantedby his grandfather.
Answer:
Lime, Mango, Orange, Guava, Eucalyptus, Jacaranda and Persian lilacs.

Question 5.
What did his grandmother prefer doing?
Answer:
His grandmother preferred growing flowers and was constantly ordering Catalogues and seeds.

VI. Short Answer Questions.

Question 1.
Who wanted to cut down the peepul tree?
Answer:
Grandmother wanted to cut down the peepul tree but grandfather decided not to cut it down, as he thought he could build another outhouse.

Question 2.
What was the reason behind Grandfather helpinc his wife in gardening?
Answer:
His Grandfather helped her not because he liked the flower gardens but because he liked watching butterflies being attracted towards the flowers.

Question 3.
Was Grandfather content with growing trees in his compound? Why?
Answer:
No, he was not content with growing trees only in his compound because he desired to plant saplings and cuttings in the forest for animals, birds for more food and shelter.

Question 4.
What did his grandfather teach the author, wt»Be they were tree-planting?
Answer:
While the author helped his grandfather, in his tree – planting with greater enthusiasm, his grandfather taught him a poem on trees by George Morris.

Question 5.
What brought Hie and greenness to the plants and trees?
Answer:
Out of the earth and rock and leafless boughs, the magic touch of the rains had bought life and greenness to the trees. Plants sprang up in the most unlikely of place.

VII. Paragraph Questions.

Question 1.
Describe the oM peepul tree In the compound of grandfathers house.
Answer:
An old peepul tree broke through the walls of an abandoned outhouse, knocking the bricks down with its vigorous growth. Peepul trees are great show-offs. Even when there is no breeze, their broad-chested, slim waisted leaves will spin like tops determined to attract our attention and invite us into the shade. Though the author’s grandmother wanted to cut down the tree, his grandfather decided to keep it, as he thought he could build another outhouse.

Question 2.
What did the narrator and his grandfather do in an island?
Answer:
The narrator and his grandfather saw an island, a small rocky one in a dry river-bed. It was one of those river-beds so common in the foothills, which are completely dry in summer, but flooded during the monsoon rains. A small mango tree was growing on the island. Seeing this, they decided to plant other trees. As soon as the rains set in and while rivers could still be crossed, they set out with a number of tamarind, laburnum, coral tree saplings and cuttings. They spent the day planting them on the island.

Question 3.
What did the narrator see on the island, after several years?
Answer:
The author went to live with his father in Delhi. After two or three years he left for England. When he returned to Dehradun after many years, he walked towards the / river bed. He was surprised to see the amazing view of the island, where they had planted coral tree saplings. He could hear squirrels and koels asking him who he was. The narrator could see that the trees recognized him and came nearer to him. The trees, they had planted long ago, had multiplied. They were walking again. He remembered his grandfather’s words and his dream had come true.

Question 4.
How did grandfather’s drawn come true?
Answer:
The author’s grandfather planted trees all around his bungalow. He told that trees would give food and shelter to the birds and animals. In a small rocky island, he planted a number of tree saplings. After some years, the author went to the island. The island looked like a small green paradise. Birds were living there. The trees had multiplied. It was because of his grandfather’s effort. Thus grandfather’s dream came true.

Picto Grammar

The Sentence

Kinds of Sentences
There are four kinds of sentences.

  1. Assertive
  2. Interrogative
  3. Imperative
  4. Exclamatory

1. Assertive (or declarative) sentences : These sentences assert, state or declare something. An assertive sentence either makes an affirmative (positive) or a negative statement. In assertive sentences the object mostly comes before the verb. For example :

  1. The moon shines during the night, (affirmative)
  2. He was never interested in sports, (negative)

2. Interrogative sentences: These sentences ask questions. In such sentences, the verb or a part of the verb comes before the subject. For example :

  1. Where is the golf club?
  2. Do you like to play cricket?
  3. What is the matter?
    Interrogative sentences end with a question mark. (?)

3. Imperative sentences : These sentences express command, request, entreaty, suggestion or wish. The subject is generally omitted in these sentences. For example :

  1. Never tease animals, (command)
  2. Bring me a loaf of bread, please, (request)
  3. Could you please show me the way to the airport? (suggestion)
  4. It is better for you to consult a lawyer, (suggestion)
  5. Bless me, Oh God. (entreaty)
  6. God save my country, (wish)
    Imperative sentences also end with a full stop (.).

4. Exclamatory sentences: These sentences express strong and sudden feelings. For example :

  1. How good the painting is!
  2. What a beautiful woman you are!
  3. How hot it is!
  4. What a horrible man!
    Exclamatory sentences end with an exclamation mark (!).

Declarative or Interrogative?

Write whether the sentence is declarative or interrogative.

  1. _______ The wind blows hard in a hurricane. [Declarative]
  2. _______ How are you? [Interrogative]
  3. _______ Who has seen the magic show? [Interrogative]
  4. _______ Do you like white bread or wheat bread the best? [Interrogative]
  5. _______ Fifteen boys and twelve girls ride my bus. [Declarative]
  6. _______ Evan and Gary made a kite. [Declarative]
  7. _______ The clowns made me laugh. [Declarative]
  8. _______ Those three girls are my best friends. [Declarative]
  9. _______ May I look at your pictures? [Interrogative]
  10. _______ Can you tell time? [Interrogative]
  11. _______ Who knows why dogs can’t write? [Interrogative]
  12. _______ Mac can jump on a skateboard. [Declarative]

Declarative, Imperative, Interrogative, or Exclamatory?

I. Write whether the sentence is declarative, imperative, interrogative, or exclamatory.

  1. _______ The little kittens feel so soft and warm. [Declarative]
  2. _______ Wow! That was cool. [Exclamatory]
  3. _______ Stop hitting me! [Imperative]
  4. _______ Quit crying [Imperative]
  5. _______ Can you see the bottom of the pond? [Interrogative]
  6. _______ When will you be home? [Interrogative]
  7. _______ Who has read this book? [Interrogative]
  8. _______ The wind blows hard in a hurricane. [Declarative]
  9. _______ Do not eat so much cake. [Imperative]
  10. _______ Show Mom your report card. [Imperative]
  11. _______ Kick the ball harder. [Imperative]
  12. _______ Belinda has on a blue dress today. [Declarative]

II. Add the correct ending punctuation. Then write whether declarative, imperative, interrogative, or exclamatory.

  1. _______ be careful ___ [. / Imperative]
  2. _______ Mr. Vader wrote a note to my mother and father ___ [. / Declarative]
  3. _______ Stop yelling at me ___ [. / Imperative]
  4. _______ This shirt is not his ___ [. / Declarative]
  5. _______ How fast can Ken run ___ [? / Interrogative]
  6. _______ Show Mom your report card ___ [. / Imperative]
  7. _______ Get out of my house ___ [. / Imperative]
  8. _______ Lay this book on the table ___ [. / Imperative]
  9. _______ Have you seen my baby brother ___ [? / Interrogative]
  10. _______ Josh plays the drums in a band ___ [. / Declarative]
  11. _______ Show me your homework ___ [. / Imperative]
  12. _______ Does Ali have a sister ___ [? / Interrogative]

III. Tick the right option to fill in the blanks

Question 1.
_______ likes to play hide and seek.
(a) We
(b) Raju
(c) They
Answer:
(b) Raju

Question 2.
Wait a minute. _______ ?
(a) are you
(b) were you
(c) will you
Answer:
(c) will you

Question 3.
_______ you like tea?
(a) Could
(b) Would
(c) Should
Answer:
(b) Would

Question 4.
_______ big eyes you have!
(a) Which
(b) Where
(c) What
Answer:
(c) What

When the Trees Walked Summary

Section I

The story starts with the narrator and his Grandfather sitting on the veranda steps when the narrator notices a tendril (a climbing plant) creeping towards the Grandfather. After twenty minutes the tendril crosses the step and touches Grandfather’s feet.

The narrator believes there is a scientific explanation to the plant’s behavior. Whenever Grandfather joined the narrator in the garden, the garden became a happy place. The Grandfather served many years in the Indian Forest Service so he liked trees and plants. After his retirement he built a bungalow on the outer area of Dehradun. He planted trees like lime, mango, orange and guava around the house. The Doon valley was fertile, so all the trees grew tall and strong.

An old peepul tree broke through the walls of an abandoned outhouse. Peepul trees have broad-chested trunk and slim-waisted leaves that spin like tops which attract our attention and invites us into their shade. Grandmother wanted to cut down the peepul tree but Grandfather decided not to as he thought he could build another outhouse.

Grandmother was not against trees but fond of growing flowers. She ordered seeds and Grandfather helped her out in gardening. Grandfather helped her not because he liked flower garden but he liked watching butterflies attracted towards the flowers.

Section II

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 2 When the Trees Walked 2

Grandfather, during the rains, would walk into the jungle beyond the river-bed with saplings and cuttings, which he would plant in the forest. The Narrator questioned Grandfather that no one would come there. Grandfather replied that he was planting them for the forest and for the animals and birds for more food and shelter. He also explained that trees are required to keep the desert away, to attract rain, to prevent the banks of rivers from being washed away, for fruits and flowers.

The Narrator helped Grandfather with enthusiasm while Grandfather taught the narrator a George Morris poem. Grandfather said trees would start to walk again like they did earlier until some busybody (a mischief) cast a spell on them.

The narrator and Grandfather saw an island that was dry in summer but flooded during rains. Grandfather saw a small mango tree growing there and decided to plant tamarind, laburnum and coral tree saplings on the island.

Section III

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 2 When the Trees Walked 3

The narrator spent the monsoon season with his Grandparents, where he saw life and greenness brought by the rains. He also saw broad-leaved vines, peepul trees taking root in the ceiling, a mango sprout on the window-sill. During Second World War , the narrator went to live with his father in Delhi. After two or three years he left for England and returned to India after several years. When he returned to Dehradun after many years, he walked towards the river bed. He was surprised to see the spectacular (amazing) view of the island where they had planted coral tree saplings. He could hear squirrels and koel asking him who he was ?. The narrator could see that the trees recognized him and came nearer. He thought of what his Grandfather had said, “Trees are walking again”.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Sea Turtles

Students can Download English Lesson 1 Sea Turtles Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Samacheer Kalvi 6th English Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Sea Turtles

Talk about

Sea Turtle Questions And Answers Question 1.
Have you seen turtles? Where do they live?
Answer:
Yes, I have seen turtles. They live in the Oceans.

Sea Turtle Lesson 6th Standard In English Question 2.
What do you know about turtles?
Answer:
I know that turtles live long.

Sea Turtles Come To The Shore To Answers Question 3.
Why do you think the turtles in the picture have names such as Leatherback and Hawksbill?
Answer:
I think that the shells of the turtles are like leather and hawksbill.

Put (✓) for the correct and a (×) for the incorrect statements.

  1. Turtles are different from tortoises. (✓)
  2. Turtles are sea animals. (✓)
  3. There are seven kinds of sea turtles in the world. (✓)
  4. Sea turtles are very small. (×)
  5. Turtles come ashore to lay eggs. (✓)
  6. Sea turtles come to rest on land. (×)
  7. Olive Ridleys are the only sea turtles seen on Indian shores. (✓)

Are these statements right? Discuss with your partner and (✓) them if they are correct. Correct them if they are wrong. Share your answers in class.

  1. Female Olive Ridleys come ashore at night to lay eggs. (✓)
  2. The eggs of an Olive Ridley are in the shape and size of a cricket ball. (×)
  3. Ridleys come to lay their eggs in the month of January. (✓)
  4. The turtles use their flippers and make a hollow for their nests. (✓)
  5. The hatchlings use a tiny egg-tooth to come out of the eggs. (✓)

Fill in the table given below
Sea Turtle Questions And Answers Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1
Answer:
Sea Turtle Lesson 6th Standard In English Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1

Read and Understand

A. Choose the correct answers. You may choose more than one answer If needed.

6th English Sea Turtles Answers Question 1.
The _______ is a biological relative of tortoises.
(a) sea turtle
(b) fish
(c) reptile
Answer.
(a) sea turtle

Sea Turtle Lesson Questions And Answers Question 2.
In India’s coastal waters we can see a species of _______
(a) tortoises
(b) sea turtles
(c) dolphin
Answer:
(b) sea turtles

Sea Turtles Lesson Question 3.
Sea turtles come to the shore to
(a) visit their birth place
(b) lay eggs
(c) go back to sea
Answer:
(b) lay eggs

Sea Turtles Come To The Shore To Question 4.
It is a problem for sea turtles to come ashore because _______
(a) they find it difficult to walk on sand
(b) they don’t know their way to the shore
(c) animals and people hunt them
Answer:
(a) they find it difficult to walk on sand

Sea Turtle Lesson 6th Standard Question 5.
A turtle’s flippers help it to _______
(a) swim
(b) dig a nest
(c) climb
Answer:
(a) swim

A Turtle Flippers Help It To Question 6.
A sea turtle camouflages its nest by tossing sand on it to _______
(a) hide its eggs from predators
(b) incubate eggs in the warmth of the sun
(c) keep the hatchlings safe
Answer:
(b) incubate eggs in the warmth of the sun

Vocabulary

B. Find any five words related to sea from the text (Sections I & II). Write them below. Then use the words to frame sentences of your own.

eg: beach – We like to play In the sandy beach.
Swimming – I like swimming
Motorboat – We went on a motorboat
Crabs – People eat crabs as sea food
Sand – Children play on sand
Cavity – There are cavities in beach

C. Fill in the blanks with words that convey correct meaning of the sentences.

  1. Tiny hatchlings fall _______ (pray / prey) to many predators.
  2. Sea turtles live their (hole / whole) life in the sea.
  3. The turtles come ashore only during the _______ (night/knight).
  4. The predators follow the _______ (sent / scent) of the turtles to eat their eggs.
  5. The female turtles lay eggs and go back to the _______ (see / sea)

Answers:

  1. prey
  2. whole
  3. night
  4. scent
  5. sea

D. Use the dues and fill In the crossword puzzle.

Sea Turtles Come To The Shore To Answers Samacheer Kalvi 6th English Term 1 Prose Chapter 1
6th English Sea Turtles Answers Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1

  1. This word rhymes with seen.
  2. This animal has two horns and a spotted coat.
  3. This is a huge sea animal.
  4. Sounds like hair
  5. Shines brightly
  6. Rhymes with load

Answer:
Sea Turtle Lesson Questions And Answers Samacheer Kalvi 6th English Term 1 Prose Chapter 1

Listening

E. Listen to the flash news. Read the questions given below, then listen to the flash news again and complete the responses.
Sea Turtles Lesson Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1
Answer:
Sea Turtles Come To The Shore To Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1

Speaking

F. Look at the picture. Work in groups and give a short Wk about it using the words given below.

Sea Turtle Lesson 6th Standard Samacheer Kalvi Term 1 Prose Chapter 1
Good morning to one and all. I am going to speak about the Students’ Sea Turtle Conservation Network and its activities. This voluntary group protects the Olive Ridley turtles. The boys collect many eggs and incubate in a hatchery. Thus they enjoy doing this service. As soon as the hatchlings come out, they safely take them in a basket of sand. After that they leave them near the sea at night. The little turtles rush into the sea waves. However, rough sea conditions affect the turtles.

Grammar

G. Make meaningful sentences from the table given below.
A Turtle Flippers Help It To Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1

A turtle – is huge.
– has flippers to swim.

Turtles – live in the sea.
– have a connection with the land.
– are found in coastal waters.
– are wonderful creatures.

H. Write a suitable sentence for the pictures given below.
Sea Turtle 6th Standard Samacheer Kalvi erm 1 Prose Chapter 1
Answer:
Sea Turtle Lesson Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1

I. Match the two halves of the sentences and read them.

  1. Sea turtles – a. threaten the survival of sea turtles.
  2. Hatchlings – b. uses its front flippers to swim.
  3. A turtle – c. come ashore to lay eggs.
  4. Many factors – a. cut open the leathery egg shell.

Answer:

  1. c
  2. d
  3. b
  4. a

Writing

J. Tortoises and Turtles are not the same. Read the facts given below.
List the similarities and differences between them.
Sea Turtles Questions And Answers Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1
Answer:
A Turtles Flippers Help It To Answer Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1

K. Write a paragraph from the contents of the table given above. Frame sentences with these words – but as well as, whereas.
eg. A turtle as well as a tortoise belongs to the reptile family.
Answer:
A turtle as well as a tortoise belongs to the reptile family. A tortoise is a land animal whereas a turtle is a sea animal. Both a tortoise and a turtle lives long for many years. A tortoise uses its tiny feet to walk but a turtle uses flippers to swim. A tortoise feeds on grass, weeds and flowers but a turtle eats insects and bugs.

Creative Writing

L. Describe the picture in about fifty words and give a suitable title. Make use of the words/phrases given below.
Sea Turtles Come To Rest On Land True Or False Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1
Answer:
There are many sea animals in the ocean. They are beautiful and wonderful in varied sizes, shape and structure. The fishes are in different colours and are of different varieties. Many rare species of fishes are found in deep sea. Most corals and exotic species are under the sea.

Sea Turtles Additional Questions

I. Select the Suitable Synonyms.

1. entire
(a) small
(b) partial
(c) whole
Answer:
(c) whole

2. huge
(a) large
(b) little
(c) dwarfed
Answer
(a) large

3. connection
(a) separation
(b) link
(c) division
Answer.
(b) link

4. extremely
(a) majorly
(b) initially
(c) slowly
Answer
(a) majorly

5. commonly
(a) individually
(b) usually
(c) urgently
Answer:
(b) usually

6. haul
(a) pull force
(b) push force
(c) twist force
Answer:
(a) pull force

7. slash
(a) join
(b) cut
(c) merge
Answer:
(b) cut

8. emerge
(a) disperse
(b) submerge
(c) come out
Answer:
(c) come out

9. camouflage
(a) seek
(b) colour
(c) hide
Answer:
(c) hide

10. scent
(a) stink
(b) perfume
(c) heat
Answer
(b) perfume

11. aspect
(a) characteristic
(b) respect
(c) perfect
Answer
(a) characteristic

12. prey
(a) winner
(b) victim
(c) survivor
Answer:
(b) victim

13. tiny
(a) large
(b) huge
(c) small
Answer:.
(c) small

14. estimate
(a) calculate
(b) exact
(c) appropriate
Answer:
(a) calculate

15. adult
(a) young
(b) pre-mature
(c) matured
Answer:
(c) matured

16. survive
(a) die
(b) exist
(c) kill
Answer:
(b) exist

17. fascinating
(a) interesting
(b) surprising
(c) enjoying
Answer:
(a) interesting

18. mystery
(a) interesting
(b) story
(c) puzzle
Answer
(c) puzzle

19. wonderful
(a) amazing
(b) ordinary
(c) casual
Answer:
(a) amazing

20. accidentally
(a) wantedly
(b) deliberately
(c) unintentionally
Answer:
(c) unintentionally

21. construction
(a) destruction
(b) creation
(c) confusion
Answer:
(b) creation

II. Select the Suitable Antonyms.

1. entire
(a) absolute
(b) integral
(c) partial
Answer:
(c) partial

2. largest
(a) biggest
(b) smallest
(c) tallest
Answer:
(b) smallest

3. commonly
(a) rarely
(b) frequently
(c) regularly
Answer:
(a) rarely

4. after
(a) later
(b) next
(c) before
Answer:
(c) before

5. life
(a) soul
(b) death
(c) spirit
Answer:
(b) depth

6. tiny
(a) big
(b) small
(c) little
Answer:
(a) big

7. predators
(a) hunters
(b) killers
(c) rescuers
Answer:
(c) rescuers

8. cavity
(a) crater
(b) bulge
(c) dent
Answer:
(b) bulge

9. camouflage
(a) expose
(b) mask
(c) cover
Answer:
(a) expose

10. scent
(a) aroma
(b) fragrance
(c) stink
Answer:
(c) stink

11. emerge
(a) arise
(b) submerge
(c) appear
Answer:
(b) submerge

12. haul
(a) push
(b) lift
(c) pull
Answer:
(a) push

13. natural
(a) normal
(b) common
(c) artificial
Answer:
(c) artificial

14. accidentally
(a) unintentionally
(b) deliberately
(c) unwittingly
Answer:
(b) deliberately

15. sadly
(a) happily
(b) gloomily
(c) cheerlessly
Answer:
(a) happily

16. interested
(a) keen
(b) concerned
(c) uninterested
Answer:
(c) uninterested

17. conservation
(a) preservation
(b) depletion
(c) control
Answer:
(b) depletion

18. famous
(a) infamous
(b) acclaimed
(c) eminent
Answer:
(a) infamous

19. estimate
(a) guess
(b) appraise
(c) exact
Answer:
(c) exact

20. own
(a) possess
(b) rent
(c) dominate
Answer:
(b) rent

21. adult
(a) juvenile
(b) grown-up
(c) mature
Answer:
(a) juvenile

III. State True or False.

  1. Turtles and tortoises are the same. [False]
  2. The Leatherback is the largest sea turtle. [True]
  3. Jackals, dogs and pigs will not eat the eggs of Olive Ridley. [False]
  4. Crabs and birds will eat the tiny hatchlings. [True]
  5. Human activities have put the turtles in grave danger. [True]

IV. Fill in the Blanks Using the Homophones.

  1. The eggs are left to incubate under the warmth of the _______ (sun/son).
  2. Most of us have _______ (scene/seen) a tortoise in a zoo or a reptile park.
  3. This is _______ (quiet/quite) a problem for female Olive Ridleys for moving on land.
  4. Human activities during the _______ (lost/last) few decades have put sea turtles in grave danger.
  5. The Olive Ridley weighs up to 35 kg when fully _______ (grown/groan).

Answers:

  1. sun
  2. seen
  3. quite
  4. last
  5. grown

V. Choose the Correct Answers (mcq).

Sea Turtle 6th Standard Question 1.
The hatchlings open the egg shell using their _______
(a) egg-tooth
(b) flippers
(c) body
Answer:
(a) egg-tooth

Sea Turtle Lesson Question 2.
It is estimated by scientists that only one in every _______ hatchlings become an adult
(a) 5000
(b) 1000
(c) 500
Answer:
(b) 1000

Sea Turtles Questions And Answers Question 3.
Female hatchlings that have become adults _______
(a) find a new beach to lay their eggs
(b) return to the same beach to lay their eggs
(c) lay their eggs in the ocean
Answer:
(b) return to the same beach to lay their eggs

A Turtles Flippers Help It To Answer Question 4.
Sea Turtles are _______ species
(a) endangered
(b) out of danger
(c) extinct
Answer:
(a) endangered

Sea Turtles Come To Rest On Land True Or False Question 5.
The only way to solve the problems faced by Sea Turtles is _______
(a) to not allow the sea turtles to come ashore
(b) to systematically tackle the problems and removing threats
(c) to dig the eggs laid on shore and put it back into the sea.
Answer:
(b) to systematically tackle the problems and removing threats

VI. Very short Answer Questions.

Question 1.
Where do ths reptiles spend, almost their entire life?
Answer:
Ammamma asked the children to sit upstairs in the middle room and gave. The Reptiles spend almost their entire life in the sea.

Question 2.
How many species of marine or sea turtles are there?
Answer:
There are seven species of marine or sea turtles in the world.

Question 3.
Name the five sea-turtles found in India’s coastal waters.
Answer:
The Oliver Ridley, the Hawksbill, the Green sea turtle, the Loggerhead and the Leatherback.

Question 4.
Where do they go to lay eggs?
Answer:
They must come ashore to lay their eggs.

Question 5.
How much does an Olive Ridley weight?
Answer:
It weighs up to 35kg, when fully grown.

VII. Short Answer Questions.

Question 1.
How do the local people jackles and domestic dogs identify the turtle’s eggs?
Answer:
Jackals, domestic dogs and pigs dig up and eat the eggs by following the scent left by the turtle. Even the local people follow the tracks of the turtle to its nest and collect the eggs for eating.

Question 2.
What happens to the eggs, that escape front the people and predators?
Answer:
The eggs that escape from the people and predators hatch 45 – 60 days later. The hatchlings slash open the leathery eggshell with the help of a tiny egg – tooth.

Question 3.
How do the hatchlings read) the shore?
Answer:
When most of the eggs have hatched, the hatchlings push themselves upwards through the sand and emerge on the surface of the beach. From there, they make a hurried dash to the sea.

Question 4.
Where does nesting takes place?
Answer:
Mass nesting takes place on the shore. Odisha is one of the only three places in the world, where a phenomenon known as mass nesting or Arribada takes place. Thousands of female turtles come ashore simultaneously to lay their eggs on particular beaches.

Question 5.
How can we ensure that the sea turtles wfl continue to exist in die yean to come?
Answer:
Only by systematically tackling the problems faced by the sea turtles and removing the threats subjected to them, can we ensure that sea turtles will continue to exist in the years to come.

VIII. Paragraph Questions.

Question 1.
What problems are faced by the female turtles, when they come ashore to lay their eggs?
Answer:
Between the months of January and March, female Olive Ridleys come ashore at night to lay their eggs. This is quite a problem for them, as a turtle’s front flippers enable it to swim gracefully and effortlessly, but are not very useful for moving on land. The turtle has to haul itself laboriously onto the beach. Then it chooses a spot well away from the high tide line. There, it scoops out a nest cavity, 45 cms deep, into which it lays about 100 eggs. Then it fills the cavity and hides the nest with the sand. Finally, it returns to the sea, leaving the eggs to incubate under the warmth of the sun.

Question 2.
Describe one of the many mysterious of these fascinating reptiles
Answer:
After many years of swimming in the open ocean, the female hatchlings that have become adults return to the same beach, they were bom. They come there to lay their own eggs. How they manage to find the place after so many years in the sea is one of the many mysteries of these fascinating reptiles. It is also a wonder that they have survived natural dangers for millions of years.

Question 3.
What are the problems that affect the survival of turtles?
Answer:
People hunt the sea turtles for their meat. They collect their eggs. Some times the turtles are trapped in the nets of motorboats. Pollution and dumping of plastics into the ocean affect their survival. Construction activities on nestling beaches also hurt their survival.

Picto Grammar

Subjects and Predicate

Identify the subject and the predicate in the following sentences.

Question 1.
The sun was shining brightly.
Answer:
The sun (subject) / was shining brightly (predicate).

Question 2.
The dogs were barking loudly.
Answer:
The dogs (subject) / were barking loudly (predicate).

Question 3.
The pretty girl was wearing a blue frock.
Answer:
The pretty girl (subject) / was wearing a blue frock (predicate).

Question 4.
My younger brother serves in the army.
Answer:
My younger brother (subject) / serves in the army (predicate).

Question 5.
The man and his wife were working in their garden.
Answer:
The man and his wife (subject) / were working in their garden (predicate).

Question 6.
My mother and my aunt are trained classical dancers.
Answer:
My mother and my aunt (subject) / are trained classical dancers (predicate).

Question 7.
You don’t have to wait for me.
Answer:
You (subject) / don’t have to wait for me (predicate).

Question 8.
We will no longer tolerate this.
Answer:
We (subject) / will no longer tolerate this (predicate).

Question 9.
The little tree was covered with needles instead of leaves.
Answer:
The little tree (subject) / was covered with needles instead of leaves (predicate).

Question 10.
A rich merchant was passing by the shoemaker’s window.
Answer:
A rich merchant (subject) /was passing by the shoemaker’s window (predicate).

For each sentence given below, underline the subject once and the predicate twice.

Example : John went to the movies with his friends.
Answer:
John went to the movies with his friends.

1. The horse appeared at the starting line.
Answer:
The horse appeared at the starting line.

2. The student arrived late to class because he woke up late.
Answer:
The student arrived late to class because he woke up late.

3. John looked out of the window to check the sky.
Answer:
John looked out of the window to check the sky.

4. The audience grew very restless waiting for the play to start.
Answer:
The audience grew very restless waiting for the play to start.

5. The air in the classroom smelled fresh.
Answer:
The air in the classroom smelled fresh.

6. I felt exhausted from the anticipation.
Answer:
I felt exhausted from the anticipation.

7. The owners grew flowers all around their house.
Answer:
The owners grew flowers all around their house.

Underline the simple subjects In the following sentences.

1. I want a new car.
Answer:
I want a new car.

2. James is nice.
Answer:
James is nice.

3. The sun is moving.
Answer:
The sun is moving.

4. Max wrote the letter.
Answer:
Max wrote the letter.

5. The letter was written by Max.
Answer:
The letter was written by Max.

The simple predicate is the main verb in the sentence.

Example: Mary plays the piano.
Answer:
Plays the piano.
In this example, the verb phrase “plays the piano” is the predicate.

Example : Josephine is having a nice day.
In this example, the verb phrase “is having a nice day” is the predicate.

Underline the simple predicates in the following sentences.

1. I run with my dog.
Answer:
I run with my dog.

2. We made a cake.
Answer:
We made a cake.

3. The cake was made by us.
Answer:
The cake was made by us.

4. Jessica and Rebecca are playing the piano and singing.
Answer:
Jessica and Rebecca are playing the piano and singing.

5. We will be running in the race this Sunday.
Answer:
We will be running in the race this Sunday.

Underline the simple subjects and draw a box around the simple predicates In the following sentences.

Example : Elise is going to sing in the concert tomorrow

1. The dentist charges $6200 for an office visit.
Answer:
The dentist charges $6200 for an offce visit.

2. The baby weighed 7.2 pounds at birth.
Answer:
The baby weighed 7.2 pounds at birth.

3. We need to make a new plan.
Answer:
We need to make a new plan.

4. I want to go to the concert, but I don’t have enough money.
Answer:
I want to go to the concert, but I don’t have enough money

5. My friend and I are going to the movies tonight.
Answer:
My friend and I are going to the movies tonight.

Now try to write three complete sentences of your own.
Try to underline the simple subjects and circle the simple predicates.

Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Sea Turtles 14

Choose a subject from the box to complete each sentence.

A big spider, A buzzing bee, My notebook, A gray dolphin, My mother, My closet, The houseplant, The eye doctor, The space alien

  1. _________ looked for nectar in the flower.
  2. _________ has lots of clothes in it.
  3. _________ checked my vision.
  4. _________ needs soil, water, and sunlight.
  5. _________ landed the UFO.
  6. _________ jumped in the sea.
  7. _________ was upset because I broke her favorite vase.
  8. _________ is filled with stories that I wrote.
  9. _________ spun a web in the doorway.

Answers:

  1. A buzzing bee
  2. My closet
  3. The eye doctor
  4. The houseplant
  5. The space alien
  6. A gray dolphin
  7. My mother
  8. My notebook
  9. A big spider

Choose a predicate from the box to complete each sentence.

watered her flowers, barked all night long, drove me to school, blew in the wind, ate crickets, cut the boy’s hair, fixed the sink, slept in her crib, flew the airplane.

  1. The gardener _________
  2. The pilot _________
  3. The little puppy _________
  4. The barber _________
  5. James’ baby sister _________
  6. The flag _________
  7. The lizard _________
  8. The plumber _________
  9. The bus driver _________

Answers:

  1. watered her flowers
  2. flew the airplane
  3. barked all night long
  4. cut the boy’s hair
  5. slept in her crib
  6. blew in the wind
  7. ate crickets
  8. fixed the sink
  9. drove me to school

Creative Writing

I. Make sentence of your own

1. Beach
2. Breeze
3. Swimming
Answer:
1. We like to the play in the sandy beach.
2. The trees swayed in the breeze.
3. I like swimming.

II. Picture Composition:

Question 1.
Describe the picture in about fifty words and give a suitable title. Make use of the words / phrases given below.
children
playing park
boy
hand in hand
colourful
flowers wheel
girls
performed
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Sea Turtles 15
Answer:
Theme park
There are children playing in a theme park. Two girls are playing by the swing each hand in hand. A boy is playing with a colourful boy. Some children are playing on the giant wheel. A circus show is also being performed there. The park is full of trees and flowers.

Question 2.
Describe the picture in about fifty words and give a suitable title. Make use of the words / phrases given below.
activities
classroom
student
building
discussing
Everyone
useful
answers
skit
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Sea Turtles 16
Answer:
Drawing Class
These children are doing various activities with enthusiasm outside their classroom. A student is drawing and two other students are playing with the building blocks. Three children are enacting a skit. There are four children sitting and discussing about their activity. Everyone is busy doing something useful answers.

Question 3.
Describe the picture in about fifty words and give a suitable title. Make use of the words / phrases given below.
monkey
picture
entrance
snakes
people
animals
welcome
bears
lions
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Sea Turtles 17
Answer:
Zoo
This is a zoo. There are plenty of ammals seen in the picture. I can see monkey, elephants, lions, rabbits, giraffe, snakes, bears, tigers and birds. They are all at the entrance of the zoo. I can see some animals on top of the board ‘zoo’. It seems that they are all ready to welcome the people, who visit the zoo.

Question 4.
Describe the picture in about fifty words and give a suitable title. Make use of the words / phrases given below.
bird
nest
hungry
mother
food
sitting
near
Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 1 Prose Chapter 1 Sea Turtles 18
Answer:
Nest
I see a bird and two nestlings in the picture. The nestlings are seemed to be in hungry. The mother bird has fetched some food. It is sitting near the nestlings. The nestlings eagerly open their beaks for the food.

Sea Turtles Summary

Section I

This lesson is about Sea Turtles which are different from Tortoise that we see in a zoo or a reptile park. There are seven species of sea turtles -out of which five are seen in India – the Olive Ridley, the Hawksbill, the Green Sea Turtle, the Loggerhead and the Leatherback. The turtles are huge and weigh between 35 kg and 700 kg. The largest sea turtle is the Leatherback which is 2.2m long and 700 kg in weight. Sea turtles come to the shore to lay their eggs. Except Olive Ridleys, other species have become rare in India. Mass Nesting or Arribada is a phenomenon that occurs in Odisha and other two places in the world where Olive Ridleys come ashore alone to lay their eggs.

Section II

Between January and March, female Olive Ridleys come ashore and haul (pull with force) using their front flippers onto the beach. They choose a spot away from the high tide and dig 45 cm into which they lay their eggs. They lay about 100 eggs at one time. After covering the nest with sand it returns to the sea. The eggs are left to incubate under the sun. People collect these eggs for eating. Jackals, domestic dogs and pigs eat the eggs. After escaping from the predators, the hatchlings (little ones) come out the egg shell with the help of egg-tooth. After they come out they make a dash into the sea.

Section III

Weighing less than 20 grams, many of these hatchlings fall prey to crabs or birds before they reach the sea. It is estimated that one in a thousand hatchlings become an adult. After swimming for years in the sea, the adult female returns to the same beach where they were born which is an unsolved mystery. Human activities have endangered the survival of sea turtles. Problems like pollution, dumping of plastics in to the ocean and the construction activities on nesting beaches endanger their survival. We have to tackle these problems to save the sea turtles.

Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 1 Heat

You can Download Samacheer Kalvi 6th Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 2 Chapter 1 Heat

Samacheer Kalvi 6th Science Heat Textual Evaluation

I. Choose the appropriate answer:

Heat Lesson For Class 6 Question 1.
When an object is heated, the molecules that make up the object
(a) begin to move faster
(b) lose energy
(c) become heavier
(d) become lighter
Answer:
(a) begin to move faster

Samacheer Kalvi 6th Science Term 2 Question 2.
The unit of heat is
(a) newton
(b) joule
(c) volt
(d) Celsius
Answer:
(b) Joule

6th Standard Science Heat Question 3.
One litre of water at 30°C is mixed with one litre of water at 50°C. The temperature of the mixture will be
(a) 80°C
(b) More than 50°C but less than 80°C
(c) 20°C
(d) around 40°C
Answer:
(d) around 40°C

Science Term 2 Question 4.
An iron ball at 50°C is dropped in a mug containing water at 50°C. The heat will
(a) flow from iron ball to water.
(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball.
(c) flow from water to iron ball.
(d) increase the temperature of both.
Answer:
(b) not flow from iron ball to water or from water to iron ball

II. Fill up the blanks:

  1. Heat flows from a ______ body to a ______ body.
  2. The hotness of the object is determined by its ______
  3. The SI unit of temperature is ______
  4. Solids on heating and ______ on cooling.
  5. Two bodies are said to be in the state of thermal ______ if there is no transfer of heat taking place.

Answers:

  1. higher temperature, lower temperature
  2. temperature
  3. kelvin
  4. expand, contract
  5. equilibrium

III. True or False. If False, give the correct statement:

Samacheer Kalvi Guru 6th Science Question 1.
Heat is a kind of energy that flows from a hot body to a cold body.
Answer:
True

6th Science Heat Lesson Question 2.
Steam is formed when heat is released from water.
Answer:
False. Ice is formed when heat is released from water.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Question 3.
Thermal expansion is always a nuisance.
Answer:
False. Thermal expansion is always beneficial.

Samacheer Kalvi 6th Science Question 4.
Borosilicate glass do not expand much on being heated.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 6th Science Solution Question 5.
The unit of heat and temperature are the same.
Answer:
False. The unit of heat and temperature are different

IV. Give reasons for the following:

6th Science Samacheer Kalvi Question 1.
An ordinary glass bottle cracks when boiling water is poured into it, but a borosilicate glass bottle does not.
Answer:
The reason is that the borosilicate glass do not expand much on being heated and therefore they do not crack.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Question 2.
The electric wire which sag in summer become straight in winter.
Answer:
In summer the electric wire is expanded by high temperature. So it sags in summer. In winter die electric wire is contracted by low temperature. Hence it becomes straight in winter.

6th Science Term 2 Question 3.
|Rivet is heated before fixing in hole to join two metal plates.
Answer:

  1. When we heat rivet expansion takes place and become soft.
  2. One end of the rivet is hammered to form a new head.
  3. When cooled, rivet will contract and hold tightly.

V. Match the following:

1. Heat 0°C
2. Temperature 100°C
3. Thermal Equilibrium kelvin
4. Ice cube No heat flow
5. Boiling water joule

Answer:

1. Heat

joule

2. Temperature kelvin
3. Thermal,Equilibrium No heat flow
4. Ice cube 0°C
5. Boiling water 100°C

VI. Analogy:

Heat Class 6 Question 1.
Heat: Joule :: Temperature : _______
Answer:
kelvin

Samacheer Kalvi 6th Science Book Solutions Question 2.
Ice cube : 0°C :: Boiling water : _______
Answer:
100°C

Samacheer Kalvi 6th Science Book Back Answers Question 3.
Total Kinetic Energy of molecules: Heat:: Average Kinetic Energy: _______
Answer:
Temperature

VII. Give Very Short Answer:

Samacheer Kalvi Guru 6 Science Question 1.
Make a list of electrical equipments at home which we get heat from.
Answer:
Water heater, Iron box, Electric kettle, Micro oven.

Samacheer Kalvi 6th Science Answers Question 2.
What is the temperature?
Answer:

  1. The measurement of warmness or coldness of a substance is known as temperature.
  2. SI unit is Kelvin.
  3. Other units : Celsuis, Fahrenheit

6th Standard Science Term 2 Question 3.
What is thermal expansion?
Answer:
The expansion of a substance on heating is called the thermal expansion.

Kalvi Guru 6th Science Question 4.
What do you understand by thermal equilibrium?
Answer:
Thermal equilibrium exists when two objects in thermal contact no longer affect each other’s temperature (or) Both the objects are in same temperature they are in thermal equilibrium.

VIII. Give Short Answer:

Heat Samacheer Kalvi Question 1.
What difference do you think heating the solid will make in their molecules?
Answer:

  1. When we heat solids the vibrations and movement of molecules will increase.
  2. The temperature of the object increases.
  3. The distance between molecules will increase.

Question 2.
Distinguish between heat and temperature.
Answer:

S.No, Heat Temperature

1.

Heat not only depends on the temperature of the substance but also depends on how many molecules are there in the object. Temperature is related to how fast the atoms or molecules move or vibrate within the substance
2. Heat measures the total Kinetic Energy of the molecules in the substance. Temperature measures the average kinetic energy of molecules.
3. SI Unit: Joule SI Unit: Kelvin
4. Unit: Joules, Calories Unit: Fahrenheit, Celsius, Kelvin
5. It has the ability to do work It can be used to measure the degree of heat

IX. Answer in detail:

Question 1.
Explain thermal expansion with suitable examples.
Answer:
Thermal expansion:
The expansion of a substance on heating is called, the thermal expansion of that substance.

Fitting the iron rim on the wooden wheel:

  1. The diameter of the iron ring is slightly less than that of the wooden wheel.
  2. So, it cannot be easily slipped on from the rim of wooden wheel.
  3. The iron ring is, therefore, first heated to a higher temperature so that it expands in size and the hot ring is then easily slipped over to the rim of the wooden wheel.
  4. Coldwater is now poured on the iron ring so that it contracts in size and holds the wooden wheel tightly.

Rivetting:

  1. Rivets are used to join two steel plates together.
  2. Hot rivet is driven through the hole in the plates.
  3. One end of the rivet is hammered to form a new rivet head.
  4. When cooled, the rivet will contract and hold the two plates tightly together.

Cracking of a thick glass tumbler:

  1. Glass is a poor conductor of heat.
  2. When hot liquid is poured into the tumbler, the inner surface of the tumbler becomes hot and expands while the outer surface remains at the room temperature and does not expand.
  3. Due to this unequal expansion, the tumbler cracks.

X. Questions based on Higher Order Thinking Skills:

Question 1.
When a window is accidentally left open on a winter night, will you feel uncomfortable because the cold is getting in, or because the heat is escaping from the room?
Answer:

  1. When a window is left open on winter night I will feel uncomfortable because the heat is escaping from the room.
  2. Heat will transfer from high temperature to low temperature.
  3. During winter cold air enter into room, so room temperature will decrease.

Question 2.
Suppose your normal body temperature were lower than what it is. How would the sensation of hot and cold change?
Answer:
If the normal body temperature, (37°C or 98.6°F) is lower than what it is, then it is called hypothermia.

In such a case, the body feels cold sensation. When we are too cold, our blood vessels narrow. This reduces blood flow to our skin to save body heat. We may start to shiver. When the muscles tremble this way, it helps to make more heat.

Hypothermia can be serious one or even deadly. Low body temperature usually happens from being out in cold weather. But it may also be caused by alcohol or drug use, going into shock, or certain disorders such as diabetes or low thyroid.

A low body temperature may occur with an infection. This is most common in newborns, older adults, or people who are frail. A very bad infection may also cause an abnormal low body temperature.

Question 3.
If you heat a circular disk with a hole, what change do you expect in the diameter of the hole? Remember that the effect of heating increases the separation between any pair of particles.
Answer:

  1. If I heat a circular disk with a hole the diameter of the hole will increase.
  2. Because thermal expansion takes place when we heat the disk.

Samacheer Kalvi 6th Science Heat Intext Activities

Activity 1

Question 1.
Take three bowls. Pour very cold water in the first bowl. (you can also add ice cube for cooling). Place luke warm water in the second. Half fill the third with hot water (-not hot enough to burn!)
Heat Lesson For Class 6 Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 1
Set them in a row on the table, with the lukewarm water in the center. Place your right hand in the cold water, and your left hand in the hot water. Keep them in for a few minutes. Then take them out, shake off the water and put both into the middle bowl. How do they feel?
Answer:
I feel that my right hand’s coldness is changed into warm condition, because my right hand’s temperature is increased.
I feel that my left hand’s heat is decreased and it is also in wann condition. Here, my left hand’s temperature is decreased.

Activity 2

Question 1.
The Temperature of Boiling Water.
Take water in a vessel and place the vessel on a stove. Fix the thermometer as shown in figure (Caution: The thermometer should not touch the vessel in which the water is being heated. Otherwise the thermometer will be broken at high temperature.)
Samacheer Kalvi 6th Science Term 2 Chapter 1 Heat
All students have to read the temperature of the water and note the reading on the blackboard. Do you notice that the temperature is raising?
What is the temperature of water when it is boiling? _______
Answer:
The temperature of water when boiling is 100°C.

Question 2.
Does the temperature of the boiling water rise further after that?
Answer:
No. the temperature of the boiling water does not rise further after 100°C.

Guess and Write:
(Check your assumption with the help of a thermometer.)
Approximate temperature of the tea when you drink ________
Approximate temperature of cool lemon juice when you drink ________
Answer:
Approximate temperature of the tea when you drink 70°C.
Approximate temperature of cool lemon juice when you drink 20°C.

Question 3.
Is Neela correct?
Beaker A and B has water at 80°C. Then pour the water of A and B to an empty beaker C. Now, What is the A temperature of the water in the beaker C? Neela says it will be 160°C.
6th Standard Science Heat Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 1
What is your opinion? Does Neela say correctly? Make a guess and verify it experimentally.
Answer:
My opinion is that the temperature will not change. Approximately it will be 80°C only. Neela’s answer is wrong.
Beaker A and Beaker B has water at 80°C. So both beaker has 80°C temperature. Two beakers are in thermal equilibrium. So heat is not transfered to other objects.

Activity 3

Question 1.
Take one litre water in a pan, and heat it on a stove. Calculate the time taken to start boiling, (i.e. the time taken to thermometer reading goes up to 100°C). Take five litre water in another pan and heat it on the same stove. Calculate the time taken by the water to start boiling.
Science Term 2 Samacheer Kalvi 6th Science Chapter 1 Heat
In which pan the water starts to boil earlier?
[ ] One litre water
[ ] Five litre water.
Answer:
[✓] One litre water

Question 2.
Both, however, show a temperature of 100°C at the boiling point. Five litre water takes more time to boil i.e. more heat is needed to boil the larger amount of water. So, five litre boiling water has more heat energy than one litre water. Place an open can of lukewarm water in each pan. Observe their temperature to find out which can gets hotter.
In which can water shows quick rise in temperature?
[ ] Can in One litre boiled water
[ ] Can in five litre boiled water.
Answer:
[✓] Can in five litre boiled water.

Question 3.
You can see that, five litre water pan will raise the can of water to a higher temperature. Though, both pans of boiling water have the temperature of 100°C the five litre water can give off more heat energy than one litre water. Because it has more heat energy, and gives more energy to the water in the can.
Which has more heat energy in each pair? Put ✓ mark.
Samacheer Kalvi Guru 6th Science Term 2 Chapter 1 Heat
The temperature determines the direction of flow of heat.

Question 1.
You are holding a hot cup of coffee, would the Heat energy transfer from
6th Science Heat Lesson Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 1
(a) Your body to the coffee, or
(b) The coffee to your body?
Answer:
(b) The coffee to your body

Question 2.
You are standing outside on a summer day. It is 40°C outside (note that normal body temperature is 37°C). Would the Heat energy transfer from.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat
(a) Your body to the air particles, or
(b) The air particles to your body?
Answer:
(b) The air particles to your body

Question 3.
You are standing outside on a winter day. It is 23°C outside. Would the heat’ energy transfer from:
Samacheer Kalvi 6th Science Term 2 Chapter 1 Heat
(a) Your body to the air particles, or
(b) The air particles to your body?
Answer:
(a) Your body to the air particles

Activity 4
Hammer a nail into a tin can. Ease the nail out. Put it in again to make sure that the hole is large enough for the nail. Then, holding the nail with a pair of pliers, scissors or forceps, heat the nail over a candle, in hot water, or over the stove. Try to put it into the hole in the can.
Samacheer Kalvi 6th Science Solution Term 2 Chapter 1 Heat
I see that: ________________________________
Answer:
I will see that, now it is hard to put the nail into the hole. Heat expands solids.
The molecules in the solid move faster, spread apart and occupy more space.

Activity 5

Question 1.

Linear Expansion
Take a bulb, dry cell, candle, cycle spoke, coin (or broad – headed nail) and two wooden blocks.

Place one end of the cycle spoke on a wooden block and connect an electric wire to it. Put a stone over the spoke) to hold it firmly in place on the wooden block, as shown in Figure . The spoke should be parallel to the ground. Place the second wooden block under the free end of the spoke. Wrap some electric wire around the coin (or nail) and place it on the block. You may put a stone over the coin to hold it in place.6th Science Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 1 Heat
Connect a bulb and dry cell to the free ends of the wires connected to the coin and the spoke and make the circuit shown in the figure.

When the tip of the free end of the spoke touches the coin, the circuit is completed and the bulb lights up. Check to ensure this. If the bulb does not light up, it means the circuit is not complete, so check your connections properly. (Note: We will learn about electric circuit elaborately in electricity lesson.) Now slide a page of your book between the coin and spoke and then slide it out. That way you would get a gap between the coin and spoke equal to the thickness of the sheet of paper,

  1. Does the bulb light up? If it does not, what could be the reason? ___________________
    You saw that the bulb does not light up when the spoke does not touch the coin. Now light the candle and heat the spoke with it.
  2. Did the bulb light up after the spoke was heated for some time?
  3. If it did, then explain how the spoke touched the coin after it was heated.
  4. Why does the bulb go off some time after the candle is taken away from the spoke?
  5. What happens to the length of the spoke when it is heated or cooled?

Answer:

  1. The bulbs is not light up, because, the coin and the spoke do not touch it. The circuit is not completed.
  2. Yes, the bulb is light up, because the spoke is heated the circuit is completed.
  3. When the spoke is heated, it will be expanded. Here, linear expansion takes place. So it touched the coin.
  4. After removing the candle, the spoke does not get the heat. The spoke is returned to its original state. So it does not touch the coin once again and the bulb goes off.
  5. The length of the spoke is expanded when the spoke is heated.

Activity 6

Question 1.
Cubical Expansion
Take a metal ring and metal ball of such size that the ball just passes through the ring.
Heat the ball and check whether it passes through the ring.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 2 Chapter 1 Heat
[ ] Passed through
[ ] Not passed through
Answer:
[✓] Not passed through

Question 2.
Now let the ball cool down, and check whether it passes through the ring.
[ ] Passed through
[ ] Not passed through
Answer:
[✓] passed through
Solids expand due to heat and come back to the original state if heat is removed.

Give Reasons for the following

Question 1.
Gaps are left in between rails while laying a railway track.
Answer:
6th Science Term 2 Samacheer Kalvi Chapter 1 Heat
In summer days, the temperature rises and the rails expand. So, in order to allow expansion at the joints of the rails, a small gap is left in between the rails, while laying a railway track. If such a gap is not left at the joints of the rails, the track will get deformed due to thermal expansion. It will cause derailment of trains.

Question 2.
Gaps are left in between two joints of a concrete bridge.
Answer:
Heat Class 6 Samacheer Kalvi Term 2 Chapter 1 Heat
The gaps in the concrete bridges are knows as expansion joints, Expansion joints are basically gaps in the bridge that allow the bridge to expand (during summer) and contract (during winter). Without these gaps, the bridge will fall apart.

Question 3.
The photographs below show an expansion joint at the end of a bridge in winter and in summer. Which season is shown in each picture? Explain how do you know?
Samacheer Kalvi 6th Science Book Solutions Term 2 Chapter 1 Heat
Answer:
Bridges are made of concrete and steel. These components expand with higher temperature during summer and the gap is minimized in between the joints. So, summer season is shown in Picture B.

During winter, the components (concrete and steel) contract due to lower temperature. Therefore the gap is at maximum in between the joints. So, winter season is shown in Picture A.

Samacheer Kalvi 6th Science Heat Numerical problems

Question 1.
I put a kettle containing 1 litre of cold water on the gas stove, and it takes 5 minutes to reach the boiling point. My friend puts on a small electric kettle, containing 1/2 litre of cold water, and it takes 5 minutes to get up to boiling point. Which gives more heat in 5 minutes?
a. the gas supply; or
b. the electricity supply? Can you say how many times as much?
Answer:
The gas supply, Two times as much.

Question 2.
One calorie heat energy is needed to raise the temperature of the water from 30°C to 31°C. How much heat energy is needed to raise the temperature of the water from 30°C to 35°C.
Answer:
For 1°C change in temperature, heat energy needed = 1 Calorie
∴ For 5°C change in temperature heat energy needed = 5 Calories.

Samacheer Kalvi 6th Science Heat Additional Questions

I. Choose, the appropriate answer:

Question 1.
We reduce the heat by adding ________ while preparing fruit juice.
(a) sugar
(b) lime
(d) ice cubes
(d) salt
Answer:
(c) ice cubes

Question 2.
The SI unit of temperature is ………..
(a) Calorie
(b) Joule
(c) Celsius
(d) Kelvin
Answer:
(d) Kelvin

Question 3.
Our normal body temperature is _______
(a) 34°C
(b) 36°C
(c) 35°C
(d) 37°C
Answer:
(d) 37°C

Question 4.
Two tumblers of A and B have water at 50°C temperature. If the water from A and B is poured into tumbler C. The temperature of C is ………….
(a) 100° C
(b) 0° C
(c) 50° C
(d) between 0° C to 100° C
Answer:
(c) 50°

Question 5.
______ exists when two objects In thermal contact no longer affect each other’s temperature.
(a) Thermal expansion
(b) Thermal equilibrium
(c) average temperature
(d) coolness
Answer:
(b) Thermal equilibrium

SamacheerKalvi.Guru

II. Fill in the blanks:

  1. We feel heat on our body when the _______ shines.
  2. _______ energy can be generated by the burning of fuels like coal, wood, charcoal, gasoline etc.
  3. When _______ flows through a conductor, heat energy is produced.
  4. _______ is a form of energy.
  5. _______ determines the direction of flow of heat.
  6. The coldest temperature in the world was measured in the _______ continent.
  7. Temperature measures the _______ kinetic energy of molecules.

Answers:

  1. Sun
  2. Heat
  3. Electric current
  4. Heat
  5. Temperature
  6. Antarctic
  7. average

III. True or False. If False, give the correct statement:

Question 1.
The sun give us light and heat.
Answer:
True

Question 2.
We can absorb heat by rubbing two surfaces of some substances .
Answer:
False. We can generate heat by rubbing two surfaces of some substances.

Question 3.
In the past people used to rub two wooden pieces together to light fire.
Answer:
False. In the past people used to rub two stones together to light fire.

Question 4.
When we cool the object the temperature of the object will be increased.
Answer:
False. When we heat the object the temperature of the object will be increased.

Question 5.
Two objects are said to be in thermal contact if they can exchange heat energy.
Answer:
True.

Question 6.
The expansion in volume is called linear expansion.
Answer:
False. The expansion in length is called linear expansion.

IV. Match the following:

1. Source of heat (a) heat energy
2. Electric current (b) calorie
3. Gasoline (c) 37°C
4. Unit of heat (d) Electric kettle
5. Human body temperature (e) sun

Answer:

  1. – e
  2. – d
  3. – a
  4. – b
  5. – c.

V. Analogy:

Question 1.
Movement of molecules : Heat.
Heat energy: _______
Answer:
calorie

Question 2.
Expansion is length : Linear expansion.
Expansion in volume : _______
Answer:
cubical expansion

Question 3.
Ordinary glass : Glass tumbler.
Pyrex glass: _______
Answer:
Laboratory glassware.

VI. Give Short Answers:

Question 1.
How can heat energy be generated?
Answer:
Heat energy can be generated by the burning of fuels like wood, Kerosene, Coal, charcoal, gasoline/petrol, oil, etc.

Question 2.
What is heat? Give its units.
Answer:

  1. Heat is an energy that raises the temperature of a thing by causing the molecules in that thing to move faster.
  2. Units are Joule, Calorie.

Question 3.
What are the units of heat used?
Answer:
SI unit of heat is Joule. The unit calorie is also used.

Question 4.
Define one calorie.
Answer:

  1. Total heat is measured by calorie.
  2. The amount of heat needed to raise one gram of water by one degree centigrade.

Question 5.
Define – Calorie.
Answer:
The amount of heat needed to raise one gram of water by one degree Centigrade.

Question 6.
What is thermal expansion?
Answer:
The expansion of a substance on heating is called the thermal expansion of that substance.

Question 7.
Differentiate linear expansion and cubical expansion.
Answer:
Linear expansion:

  1. The expansion is in length.
  2. Ex.: Expansion of railway track rod.

Cubical expansion:

  1. The expansion is in volume.
  2. Ex.: Expansion of metal ball.

Question 8.
How solids are expanded on heating?
Answer:
The molecules in the substance move faster when heating, spread apart and occupy more space. So substances expand when heated.

Question 9.
How heat energy is transferred?
Answer:
Heat energy flows from higher temperature to lower temperature.

Question 10.
What type of glassware is used in laboratories? Why?
Answer:
Pyrex glass is used in Laboratory, because pyrex glass (Borosilicate glass) do not expand much on being heated and therefore they do not crack.

VII. Answer in detail.

Question 1.
List and describe the sources of heat.
Answer:

  1. Sun: It is the primary source of light and it gives us light and heat.
  2. Combustion: Heat energy can be generated by the burning of fuels like wood, Kerosene, Coal, Charcoal, Petrol etc.
  3. Friction: We can generate heat by rubbing two surfaces of some substances. In the past people used to rub two stones together to light fire.
  4. Electricity: When Electric current flows through a conductor, heat energy is produced. Ex.: Iron box, Electric kettle.

Samacheer Kalvi 6th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 1 What is History

You can Download Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Social Science History Solutions Term 1 Chapter 1 What is History

Samacheer Kalvi 6th Social Science What is History Textual Evaluation

I. Choose the correct answer:

Samacheer Kalvi Guru 6th Social Science Question 1.
What was the step taken by the early man to collect his food?
(a) Trade
(b) Hunting
(c) Painting
(d) Rearing of animals
Answer:
(b) Hunting

II. Match the statement with the Reason, tick the appropriate answer:

Samacheer Kalvi 6th Social Guide Question 1.
Statement: Pre historic men went along with the dog for hunting.
Reason: Dogs with its sniffing power would find out other animals.
(a) Statement is true, but reason is wrong.
(b) Statement and reason are correct.
(c) Statement is wrong and reason is correct.
(d) Both statements and reasons are wrong.
Answer:
(b) Statement and reason are correct.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Back Answers Question 2.
Statement : The objects used by the early man are excavated. They are
preserved to know the lifestyle of the people.
Find out which of the following is related to the statement:
(a) Museum
(b) Burial materials
(c) Stone tools
(d) Bones
Answer:
(a) Museum

Samacheer Kalvi 6th History Book Question 3.
Find out the wrong pair:
(a) Old stone age – (i) Stone tools
(b) Rock paintings – (ii) Walls of the caves
(c) Copper plates – (iii) A source of history
(d) Cats – (iv) First domesticated
Answer:
(d) Cats – (iv) First domesticated

Samacheer Kalvi 6th Social Question 4.
Find the odd one:
(a) Paintings were drawn on rocks and caves.
(b) There were paintings depicting hunting scenes.
(c) It was drawn to show his family members about hunting.
(d) The paintings were painted by using many colours.
Answer:
(d) The paintings were painted by using many colours

III. Fill in the blanks :

Social Science 6th Guide Question 1.

  1. The Old Stone Age man lived mostly in _______ .
  2. _______ is the father of history.
  3. _______ was the first animal tamed by Old Stone Age man.
  4. Inscriptions are _______ sources.
  5. Dharma Chakra has _______ spokes.

Answer:

  1. caves
  2. Herodotus
  3. Dog
  4. archaeological
  5. 24

IV. State True or False:

Samacheer Kalvi 6th Social Science Question 1.

  1. 1.Stone tools belonging to Old Stone Age have been excavatad at Athtirampakkam near Chennai.
  2. 2.The materials used by the ancient people are preserved in the museums by the Archaelogical Department.
  3. 3.During the period of Ashoka, Buddhism spread across the country.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. True

V. Match the following :

(a) Rock paintings – (i) copper plates
(b) Written records – (ii) the most famous king
(c) Ashoka – (iii) Devaram
(d) Religious Literature – (iv) to understand the life style
Answer:
(a) – iv
(b) – i
(c) – ii
(d) – iii

VI. Answer in one word :

6th Social Guide Question 1.
Can you say any two advantages of writing a diary?
Answer:

  1. Diary writing helps to record the events.
  2. It reveals the lifestyle of people of that period.

Samacheer Kalvi 6th Standard Social Science Question 2.
How do we know the people’s lifestyle of the Old Stone age?
Answer:
From used stone tools, rock paintings, fossils and other excavated materials.

6th Standard Social Science Guide Pdf Free Download Question 3.
Is inscription a written record?
Answer:
Yes. Inscription is a written record. .

Samacheer Kalvi 6 Social Science Question 4.
What is proto history?
Answer:
Protohistory is the period between prehistory and history.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Guide Question 5.
Name an epic.
Answer:
Ramayana/ Mahabharatha/ Manimegalai

VII. Answer the following :

Samacheer Kalvi Guru 6th Question 1.
What is history?
Answer:

  1. History is a record of past events in chronological order.
  2. The term History has been derived from the Greek word Istoria which means learning by enquiry.

6th Samacheer Social Guide Question 2.
What do you know about the prehistoric period?
Answer:

  1. The period between the use of first stone tools and the invention of writing systems is called the prehistoric period.
  2. Stone tools, excavated materials, fossils and rock paintings are the major sources of the pre-historic period.

6th History Guide Question 3.
What are the sources available to know about the pre-historic period?
Answer:
Paintings on the rocks and the walls of the caves, stone tools, excavated materials are the sources available to know about the pre-historic period.

6th Standard Social Science Guide Pdf Question 4.
Mention the places from where we got prehistoric tools?
Answer:

  1. Adichanallur
  2. Athirampakkam
  3. Brahmagiri
  4. Hallur
  5. Lothal
  6. Bimbetka

Samacheer Kalvi Class 6 Social Science Solutions Question 5.
What are the benefits of a museum?
Answer:

  1. Museums are community centres designed to inform and teach the public.
  2. The educational benefit of a museum is academic learning.
  3. Museums are the caretakers of history as much as they offer connections to history.
  4. Museums are full of stories, and it is interesting for students to hear these stories.
  5. Museums offer opportunities for children to compare and contrast leading to critical thinking skills.
  6. Children’s curiosity comes out in the form of questions.
  7. Students are exposed to new ideas and concepts.
  8. Museums inspire students to wonder, imagine and dream Of possibilities that are beyond what they know.
  9. Students are exposed to opportunities that spark creative moments.

6th Standard Social Samacheer Kalvi Question 6.
Name some tools used by early man to hunt animals.
Answer:

  1. Weapons made of stones.
  2. Bones.
  3. Homs of animals.
  4. Weapons made of branches of trees.

6th Standard Social Science History Question 7.
Why were paintings drawn on rocks?
Answer:

  1. Paintings could have been drawn or rocks to convey their lifestyles to the future generations.
  2. They might have wished to record their activities through their paintings.

Samacheer 6th Social Guide Question 8.
Name any two artefacts.
Answer:

  1. Toys
  2. Ornaments

VIII. HOTS :

Question 1.
How dogs were useful to pre-historic men?
Answer:

  1. There might have been chances of wild animals entering their caves.
  2. But, they realised that dogs could help them prevent the entry of such dangerous animals.
  3. They thought that dog by its sniffing skill would help them in such situations.

Question 2.
Compare the lifestyle of Old Stone age man with present-day lifestyle.
Answer:
Old Stone age man

  1. He was a nomad.
  2. Took shelter on branches of trees, in holes and caves.
  3. Wore dresses made out of leaves, skin of animals and barks of trees.
  4. Ate vegetables, fruits and roots which he gathered from jungles.
  5. Not civilized.

Present day man:

  1. Settled in villages and towns.
  2. Lives in well built houses.
  3. Wears dresses made out of cotton and other materials.
  4. Eats all kinds of food grains.
  5. Well civilized.

IX. Student Activity :
Question 1.
Identify the category of the following sources of history.

  1. Ums excavated from Adhichanallur
  2. Copper plates of Yelvikudi.
  3. Mahabharatha.
  4. Sanchi Stupa.
  5. Pattinappaalai.
  6. The earthemwares from Keezhadi.
  7. Toys of Indus Civilisation.
  8. Big Temple of Thanjavur.

Answer:

  1. Artefact (Archaeological)
  2. Inscriptions (Archaeological)
  3. Religions Literature – Literary sources
  4. Monuments (Archaeological)
  5. Literary sources Artefact (Archaeological)
  6. Artefact (Archaeological)
  7. Monuments (Archaeological sources)

X. Life Skill
Question 1.
Make some weapon models used by the Old Stone Age man using clay. Hints:
Answer:
Samacheer Kalvi Guru 6th Social Science Term 1 Chapter 1 What Is History

Question 2.
Discuss with your grandpa, grandma, neighbours and teachers and collect information about your street, village, town or school. With that collected data, try to write its history titling your Writing as “I am a Historian”.
Answer:
Am I am living at Mylapore. I have collected information about it from my grandparents, neighbours and teacher and internet. It is given below:
I am a Historian

(i) Mylapore is located a few kilometres to the south of the British-built Chennai city.

(ii) It lies between Tiruvallikkeni and Teynampet in the west then across to the coast in the east.

(iii) The word Mylapore is derived from Mayil Arparikum Oor, which means “Land

(iv) Historically, peacocks have been known to thrive in the area, which is evident from the several statues in the Kapaleeshwarar Temple towers and in the emblem of the San Thome Basilica.

(v) Thirugnanasambandar has also mentioned about mayil (peacock) in his songs in Tevaram.

(vi) Mylapore was historically known as Vedapuri.

(vii) As the available historical and archaeological evidence show, it could well be the oldest part of Chennai, with written records of early settlements going back to the first century BC.

(viii) It was known for its ancient port with a flourishing trade with the Roman Empire, receiving gold in exchange for its products like pepper and fine cloth.

(ix) St. Thomas the Apostle allegedly died at Mylapore in 72 AD.

(x) Ptolemy had recorded in the 2nd century AD that the port of Mylapore was known to the Greeks and the Romans. The Saivite Saints of the 7th Century, Saint Sambandar and Saint Appar, have sung about the Shrine in their hymns.

(xi) Mention has been made of the early settlement of Santhome (currently known),by Arab travelers and merchants of the 9th and 10th centuries AD.

(xii) Marco Polo visited the place in the late 13th century and left a detailed description of the land, the people along with their customs and religion.

(xiii) It was considerable maritime time and the ancient German and Greek maps refer to the town as ‘Maliarpha’.

(xiv) Mylapore was occupied by the Portuguese in 1523. Their rule lasted until 1749, except for a brief interregnum between 1662 and 1687, when the town was occupied by the Dutch.

(xv) After 1749, the British East India Company took possession of the settlement in . the name of Muhammad Ali Khan Wallaj ah, the Nawab of Arcot. In that same year, Mylapore was incorporated into the administration of the Presidency of Madras.

(xvi) In the late 19th and early 20th centuries the town became the commercial and intellectual hub of Madras city and home to British-educated lawyers and statesmen.

XI. Answer Grid

Samacheer Kalvi 6th Social Guide Term 1 Chapter 1 What Is History

XII. Map work

Question 1.
Mark the following places in the political map of India.
a. Delhi
b. Chennai
c. Tamil Nadu
d. Andhra Pradesh
e. Kerala
f. Karnataka
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Back Answers Term 1 Chapter 1 What Is History

Samacheer Kalvi 6th Social Science What is History Additional Questions

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Where did early man live?
(a) mud house
(b) under tree
(c) caves
(d) river banks
Answer:
(c) caves

Question 2.
Who was the first ruler to give up war after victory?
(a) Bimbisara
(b) Raja Raja Chola
(c) Akbar
(d) Ashoka
Answer:
(d) Ashoka

II. Match the statement with the Reason. Tick the appropriate answer:

Question 1.
(a) Statement: Charles Allen wrote a book titled. The search for the India’s Lost Emperor.
Reason: It provided a comprehensive account of Ashoka.
(a) Statement is true, but reason is wrong.
(b) Statement and reason are correct.
(c) Statement is wrong, and reason is correct.
(d) Both statement and reason are wrong.
Answer:
(b) Statement and reason are correct.

(b) Statement: Early man used stone tools.
Reason: He knew only stones as tools.
(a) Statement is true, but reason is wrong.
(b) Statement and reason are correct.
(c) Statement is wrong, and reason is correct.
(d) Both statement and reason are wrong.
Answer:
(b) Statement and reason are correct

Question 2.
Statement: ‘Dhamma’ is the Prakrit word for the Sanskrit term ‘Dharma’
Find out which of the following is related to the statement.
(a) Helping the poor
(b) Obedience to God
(c) Religious duty
(d) Tolerance
Answer:
(c) Religious duty

(b) Statement: Raja Raja Chola built the Big Temple. Find out which of the following is related of the statement
(a) Kumbakonam
(b) Tiruchi
(c) Madurai
(d) Thanjavur
Answer:
(d) Thanjavur

Question 3.
Find out the wrong pair.
(a)
(a) Stone tools – Prehistory
(b) Writing system – History
(c) Epigraphy – Study of inscription
(d) Numismatics – Study of tools

(b)
(a) Dharma – Righteousness
(b) Chakra – 24 spokes
(c) Lion pillar – Sanchi
(d) Ashoka – Buddhism
Answer:
(d) Numismatics – Study of tools

Question 4.
(a) Find the odd one:
(a) History is a record of past events.
(b) In History the past events are given in chronological order.
(c) History is derived from Istoria meaning learning by enquiry.
(d) History is a mere collection of stories.
Answer:
(d) History is a mere collection of stories.

4 (b) Find the odd one:
(a) We have lion pillar in Saranath.
(b) This pillar was built by Ashoka.
(c) There is a Dharmachakra in this pillar.
(d) This Chakra has uncountable spokes.
Answer:
(d) This Chakra has uncountable spokes.

III. Fill in the blanks:

  1. In history, BCE stands for _______
  2. The first historian of India was _______
  3. Fossil remains belongs to _______ sources.
  4. The most famous ruler of ancient India was
  5. Sanchi is situated in the Raisen district of _______

Answer:

  1. Before Common Era
  2. Kalhana
  3. Archaeological
  4. Ashoka
  5. Madhya Pradesh

IV. Sate True or False:

  1. Pre-historic period people led an advanced style of life.
  2. The greatness of Ashoka had been unknown till 20th century.
  3. Artifacts form one of the important archaeological sources.
  4. Bimbetka is in Andhra Pradesh.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. False

V. Match the followings:

Question 1.

  1. History – (i) Learning by enquiry
  2. Istoria – (ii) Father of History
  3. Edicts – (iii) Record of the past
  4. Herodoturs – (iv) Archaeological source

Answer:

  1. iii
  2. i
  3. iv
  4. ii

Question 2.

  1. BCE – (i) Hunting activities
  2. Dogs – (ii) Search for India’s Lost Emperor
  3. Allen – (iii) Study of inscription
  4. Epigraphy – (iv) Before common Era.

Answer:

  1. iv
  2. i
  3. ii
  4. iii

VI. Answer in one word :

Question 1.
What is meant by Numismatics?
Answer:
The study of Coins.

Question 2.
Mention the names of Archaeological sources.
Answer:

  1. Inscription
  2. Monuments
  3. Artefacts
  4. Coins.

Question 3.
What do literary sources include?
Answer:

  1. Religious literature and
  2. Secular literature.

VII. Answer the following :

Question 1.
What is the importance of Sarnath pillar?
Answer:

  1. Lion captial of Sarnath has been adopted as the Natural Emblem of the Republic of India.
  2. The Ashoka Chakra is a depiction of the Buddhist Darmachakra represented with 24 spokes.

Question 2.
By whom was the material evidence provided revealing the greatness of Emperor Ashoka?
Answer:
The material evidence provided by William Jones, James Princep and Alexander Cunningham revealed the greatness of Emperor Ashoka.

Question 3.
What is meant by artefact?
Answer:
Art fact means an object that is made by a person, such as tool or a decoration, especially one that is of historical interest, on The museum’s collections include artefacts dating back to historic times.

Question 4.
Name any three devotional literature.
Answer:

  1. Devaram,
  2. Thiuvasagam,
  3. Nalayira Divya prabhandam

VIII. HOTS:

Question 1.
Why should we study History?
Answer :

  1. History helps us understand changes, and how the society, we live in came to be. j tin The study of history helps us to understand our present.
  2. Historical research involves studying, understanding and interpreting past events.
  3. Historical data are categorised into primary and secondary sources.
  4. Study of history will increase the cultural awareness and moral understanding of the world we live in.

IX. Who am I?

Question 1.
I reveal the lifestyle of the stone age people.
Answer:
Paintings

Question 2.
lam in between the use of forest stone tools and the invention of writing system.
Answer:
Prehistoric period

Question 3.
lam titled as numismatics and serve as one of the archaeological sources.
Answer:
coins

Question 4.
gave protection and helped in hunting activities.
Answer:
dog

Question 5.
People say my service for the cause of public good was exemplary.
Answer:
Ashoka

Samacheer Kalvi Guru 6th Social Science Guide Book Back Answers Solutions

Samacheer Kalvi Guru 6th Social Science Guide Book Back Answers Solutions

Expert Teachers atSamacheerKalviGuru.com has created Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Answers and Solutions Guide Pdf Free Download of History, Geography, Civics, Economics Term 1, 2, 3 in English Medium and Tamil Medium are part of Samacheer Kalvi 6th Books Solutions. Here we have given TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Std Social Science Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Solutions Answers Guide Pdf Download

You can download Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Answers and Solutions Guide Pdf of History, Geography, Civics, Economics Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 6th Standard Social Science Guide in English Medium

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Back Answers

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Solutions and Answers Guide Term 1, 2, 3.

6th Social Guide Term 1

Samacheer Kalvi 6th Social Science History

Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography

Samacheer Kalvi 6th Social Science Civics

6th Social Guide Term 2

Samacheer Kalvi 6th Social Science History

Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography

Samacheer Kalvi 6th Social Science Civics

Samacheer Kalvi 6th Social Science Economics

6th Social Guide Term 3

Samacheer Kalvi 6th Social Science History

Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography

Samacheer Kalvi 6th Social Science Civics

6th Standard Social Science Guide in Tamil Medium Pdf Download

6th Social Science Book Back Questions with Answers in Tamil Medium, 6th Std Social Science Guide Tamil Medium Pdf Free Download 2021-2022, 6th New Social Science Book Back Answers in Tamil Medium.

Samacheer Kalvi 6th Standard Social Science Guide Term 1

Social Guide For Class 6 History

6th Social Book Back Answers Geography

Social 6th Guide Civics

Samacheer Kalvi 6th Social Science Book Back Answers Term 2

Social Science 6th Guide History

6th Guide Social Geography

Sixth Social Guide Civics

6 Standard Social Guide Economics

6th Social Book Back Questions and Answers Term 3

6th Samacheer Social Guide History

6th Std Social Book Answers Geography

Samacheer 6th Social Guide Civics

We hope the given Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi Class 6th Social Science Book Solutions and Answers Guide Pdf Free Download of History, Geography, Civics, Economics in English Medium and Tamil Medium will help you. If you have any queries regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Standard Social Science Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Samacheer Kalvi Guru 6th Tamil Guide Book Back Answers Solutions

Samacheer Kalvi Guru 6th Tamil Guide Book Back Answers Solutions

Expert Teachers at SamacheerKalviGuru.com has created Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Answers and Solutions Guide Pdf Free Download are part of Samacheer Kalvi 6th Books Solutions. Here we have given TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Std Tamil Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes.

Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Solutions Answers Guide

Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Back Answers Solutions Guide Term 1, 2, 3.

Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Back Answers

Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Solutions Term 1

Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Solutions Term 2

Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Solutions Term 3

We hope the given Tamilnadu State Board Samacheer Kalvi 6th Tamil Book Solutions and Answers Pdf Free Download of Term 1, 2, 3 will help you. If you have any queries regarding TN State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th Standard Tamil Guide Pdf of Book Back Questions and Answers, Chapter Wise Important Questions, Study Material, Question Bank, Notes, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.