Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Students can Download Computer Science Chapter 1 Introduction to Computers Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 11th Computer Science Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Introduction to Computers Text Book Back Questions and Answers

PART – 1
I. Choose The Correct Answer

11th Computer Science Chapter 1 Book Back Answers Question 1.
First-generation computers used ………………
(a) Vacuum tubes
(b) Transistors
(c) Integrated circuits
(d) Microprocessors
Answer:
(a) Vacuum tubes

Samacheer Kalvi Guru 11th Computer Science Question 2.
Name the volatile memory.
(a) ROM
(b) PROM
(c) RAM
(d) EPROM
Answer:
(c) RAM

11th Computer Science 1st Lesson Question 3.
Identify the output device ………………
(a) Keyboard
(b) Memory
(c) Monitor
(d) Mouse
Answer:
(c) Monitor

11th Computer Science Question Answer Question 4.
Identify the input device ………………
(a) Printer
(b) Mouse
(c) Plotter
(d) Projector
Answer:
(b) Mouse

11th Computer Science Chapter 1 Question 5.
……………… Output device is used for printing building plan, flex board, etc.
(a) Thermal printer
(b) Plotter
(c) Dot matrix
(d) inkjet printer
Answer:
(b) Plotter

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Guide Question 6.
Which one of the following is used in ATM machine?
(a) Touch Screen
(b) speaker
(c) Monitor
(d) Printer
Answer:
(a) Touch Screen

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Question 7.
When a system restarts, which type of booting is used.
(a) Warm booting
(b) Cold booting
(c) Touch boot
(d) Real boot
Answer:
(a) Warm booting

Class 11 Computer Science Chapter 1 Question Answer Question 8.
Expand POST ……………….
(a) Post on self Test
(b) Power on Software Test
(c) Power on Self Test
(d) Power on Self Text
Answer:
(c) Power on Self Test

11th Computer Science 1st Lesson Answer Key Question 9.
Which one of the following is the main memory?
(a) ROM
(b) RAM
(c) Flash drive
(d) Hard disk
Answer:
(b) RAM

Samacheer Kalvi 11th Computer Science Book Back Answers Question 10.
Which generation of computer used IC’s?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(c) Third

PART – 2
II. Short Answers

11th Computer Science Answers Question 1.
What is a computer?
Answer:
Computer is an Electronic Machine, capable of performing basic operations like addition, multiplication, division etc. Computer accepts data as input, process it, produce output and stores it for future.

11th Computer Science Answer Question 2.
Distinguish between data and information.
Answer:
Data:

  • Data is a collection of facts from which the information may be derived. It is an unprocessed collection of facts in a manner suitable for communication, interpretation or processing.
  • Example: 134, 16, Kavitha Does not give meaning.

Information:

  • Information is a collection of facts from the conclusions can be drawn. Information is a processed facts, active, Business based and transformed from data.
  • Example: Kavitha is 16 years old. Conveys meaning.

11th Computer Science Book Back Answers Question 3.
What are the components of a CPU?
Answer:
The Components of CPU are:

  1. Control Unit
  2. Arithmetic and Logic Unit (ALU)
  3. Memory Unit.

11th Computer Science Solutions Question 4.
What is the function of an ALU?
Answer:
The ALU is a part of CPU where various computing functions are performed on data. ALU performs arithmetic operations such as addition, subtraction, multiplication, division and logical operations.

11th Computer Science Answer Key Question 5.
Write the functions of control unit.
Answer:
The control unit controls the flow of data between the CPU, memory I/O devices. It also controls the entire operations of a computer.

Class 11 Computer Science Chapter 1 Question 6.
What is the function of memory?
Answer:
Memory enables the computer to store the program. The memory unit is of two types:

  1. Primary memory
  2. Secondary memory

The primary memory is used to store data temporarily and secondary memory stores the data permanently.

Computer Science Samacheer Kalvi Question 7.
Differentiate Input and output unit.
Answer:
Input unit:

  • An input device feeds information to a computer system for processing.
  • Input devices only allow for input of data to a computer.
  • It is a peripheral device used to provide data and control signals to an information processing system such as computer.
  • Example: keyboard, mouse.

Output unit:

  • Output device reproduces or displays the results of that processing.
  • Output devices only receive the output of data from another device.
  • It is a unit which sends data from the computer to another device.
  • Example: printer, monitor.

Samacheer Kalvi 11 Computer Science Guide Question 8.
Distinguish Primary and Secondary memory.
Answer:
Primary Memory:

  • It is directly accessed by CPU.
  • The access of memory is done by making use of addresses or data buses.
  • The Primary memory is embedded with 2 types of technologies. They are RAM and ROM.
  • Volatile in nature.
  • Much faster than the secondary Memory.
  • Costlier than secondary memory.
  • It is temporary memory.

Secondary Memory:

  • It is not directly accessed by CPU.
  • Here the Memory access is done through the input and output channels.
  • The secondary memory are stored in mass storage units like CD ROM, CD, DVD, Floppy disk storage.
  • Non – Volatile in nature.
  • Slower than the Primary Memory.
  • Cheaper than the Primary Memory.
  • Secondary memory is permanent.

PART – 3
III. Explain in Brief

11th Computer Science Record Note Question 1.
What are the characteristics of a computer?
Answer:
The Basic characteristics of the computers are:

  1. High speed
  2. Stores Huge Data
  3. They do millions of different tasks
  4. Very versatile
  5. Accurate
  6. Diligence

11th Computer Science Samacheer Kalvi Question 2.
Write the applications of computer.
Answer:
Applications of Computer: Banking, Insurance, Education, Marketing, Health care, Engineering design, Communication, Government, Weather forecasting.

Computer Science Book For Class 11 Samacheer Kalvi Question 3.
What is an input device? Give two examples.
Answer:
Input Device: It is a peripheral device used to provide data and control signals to an information processing system.
Example: Keyboard, Mouse, Scanners, Digital cameras, Joysticks.

11th Samacheer Kalvi Computer Science Question 4.
Name any three output devices.
Answer:
The three output devices are (a) Plotter (b) Speakers (c) Multimedia Projector.

Question 5.
Differentiate optical and Laser mouse
Answer:
Optical Mouse:

  • It is less sensitive towards the surface
  • Tracking power is less
  • Old technology
  • This uses the light source instead of ball to judge the motion of the pointer
  • Optical mouse has 3 buttons

Laser Mouse:

  • Highly sensitive
  • Tracking power is more
  • Latest technology
  • This uses Laser light
  • No. of buttons will vary from 3 to many

Question 6.
Write short note on impact printer.
Answer:

  1. Impact printer refers to the class of printers that work by banging a head or needle against an ink ribbon to make a mark on the paper.
  2. Impact printers are very noisy.
  3. These printers can print on multi-part.
  4. Example: Dot Matrix, Line printers.

Question 7.
Write the characteristics of sixth generation.
Answer:

  1. Natural Language Processing
  2. Development of Robotics
  3. Parallel and Distributed computing
  4. Artificial Intelligence
  5. Development of Robotics

Question 8.
Write the significant features of monitor.
Answer:

  1. A computer monitor is an output device which displays information in pictorial form.
  2. Monitors can be of monochrome which displays text or images in Black and white (or) in color.
  3. Different types of monitors are CRT, LCD and LED.

PART – IV

Question 1.
Explain the basic components of a computer with a neat diagram.
Answer:
(i) Basic components of Computer:
Samacheer Kalvi 11th Computer Science Solutions Chapter 1 Introduction to Computers
The Basic components are I/O Unit, CPU, ALU, Control Unit, Storage Unit.

Input unit:
Input unit is used to feed any form of data to the computer. It can be stored in the memory unit for further processing.
Ex. Keyboard, Mouse, Scanner, Retinal scanner, Track ball.

Central processing unit:
CPU is the major component and it controls the operation of all other components such as memory, input and output units. The CPU has three components namely control unit, Arithmetic and logic unit (ALU) and memory unit.

Arithmetic and logic unit:
The ALU is a part of the CPU where arithmetic operations like addition, subtraction, multiplication, divisions and logical operations will takes place.

Control unit:
The control unit controls the flow of data between the CPU, memory and I/O devices. It also f controls the entire operation of a computer.

Output unit:
An output device is a hardware component that conveys information to the user in an understandable form.
Example: Monitor, printer, plotter

Memory unit:
The memory stores everything that computer works with. The memory unit is of two types namely primary memory and secondary memory. The primary memory stores the data and instructions temporarily. Whereas the secondary memory stores the data permanently. The primary memory is volatile and secondary memory is non – volatile.

Question 2.
Discuss the various generations of computers.
Answer:
11th Computer Science Chapter 1 Book Back Answers Samacheer Kalvi Introduction To Computers

Question 3.
Explain the following
(a) Inkjet Printer
(b) Multimedia projector
(c) Bar code / QR code Reader
Answer:
(a) Inkjet Printer:

  1. Inkjet printer use colour cartridges which combined magenta, yellow and cyan inks to create colour tones.
  2. A black cartridge is used for monochrome output. Inkjet printer works by spraying ionised ink at a sheet of paper.
  3. The speed of inkjet printers generally range from 1 – 20 ppm (page per minute).
  4. An inkjet printer can spread millions of dots of ink at the paper every single second.
  5. They use the technology of firing ink by heating it so that it explodes towards the paper in bubbles or by using piezo electricity in which tiny electric currents are controlled by electronic circuits.

(b) Multimedia Projector:

  1. Multimedia projectors are used to produce computer output on a big screen.
  2. These are used to display presentations in meeting halls or in class rooms.

(c) Barcode/ QR code Reader:

  1. A Bar code is a pattern printed in lines of different thickness.
  2. The Bar code reader scans the information on the bar codes transmits to the computer for further processing.
  3. The system gives fast and error free entry of information into the computer.

Quick response (QR) code: The QR code is the two dimension bar code which can be read by a camera and processed to interpret the image.

Samacheer kalvi 11th Computer Science Introduction to Computers Additional Questions and Answers

PART – 1
I. Choose the correct answer

Question 1.
Natural language processing is a component of ………………
(a) ULSI
(b) AI
(c) ENIAC
(d) OCR
Answer:
(b) AI

Question 2.
Computer is an ……………… device.
(a) Electrical
(b) Electronic
(c) Digital
(d) Memory
Answer:
(b) Electronic

Question 3.
Main component of second generation ………………
(a) vacuum tubes
(b) microprocessor
(c) integrated circuits
(d) transistor
Answer:
(d) transistor

Question 4.
Microprocessor is the component of ……………… generation.
(a) first
(b) fourth
(c) third
(d) all the above
Answer:
(b) fourth

Question 5.
Period of fourth generation ………………
(a) 1975 – 1980
(b) 1964 – 1975
(c) 1955 – 1964
(d) 1942 – 1955
Answer:
(a) 1975 – 1980

Question 6.
Hardware is the ……………… component of a computer.
(a) physical
(b) electrical
(c) electronic
(d) user
Answer:
(a) physical

Question 7.
Which word can be related to the inkjet printer ………………
(a) Airlines
(b) Piezo – electricity
(c) matrix
(d) plotter
Answer:
(b) Piezo – electricity

Question 8.
The printing speed of Impact printers varies from ………………
(a) 40 to 1540 CPS
(b) 50 to 150 CPS
(c) 90 to 1500 CPS
(d) 30 to 1550 CPS
Answer:
(d) 30 to 1550 CPS

Question 9.
Which printer using the carbon papers ………………
(a) laser printer
(b) non – impact printers
(c) Impact printer
(d) all the above
Answer:
(c) Impact printer

Question 10.
The speed of inkjet printers generally range from ………………
(a) 1 – 20 PPM
(b) 1 – 22 PPM
(c) 10 – 20 PPM
(d) 11 – 20 PPM
Answer:
(a) 1 – 20 PPM

Question 11.
Retinal scanner uses the technique of ………………
(a) GUI
(b) UI
(c) Biometric
(d) None of these
Answer:
(c) Biometric

Question 12.
Biometric technique followed by ………………
(a) printer
(b) plotter
(c) finger print scanner
(d) OCR
Answer:
(c) finger print scanner

Question 13.
The components of CPU ………………
(a) control unit
(b) ALU
(c) Memory unit
(d) all the above
Answer:
(d) all the above

Question 14.
The primary memory is embedded with ……………… types of technologies.
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 7
Answer:
(a) 2

Question 15.
Computer monitor displays the information in the form of ……………….
(a) vertical
(b) pictorial
(c) horizontal
(d) numeric
Answer:
(b) pictorial

Question 16.
Processed data is ………………
(a) information
(b) primary data
(c) data
(d) message
Answer:
(a) information

Question 17.
Who invented analytical engine?
(a) Charles Babbage
(b) John von Newman
(c) Blaise pascal
(d) Dennis Richard
Answer:
(a) Charles Babbage

Question 18.
Assembly language was introduced in which computer generation?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(b) Second

Question 19.
In which generation UNIVACI was used?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(a) First

Question 20.
1 BM 1401 belongs to which computer generation?
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(b) Second

Question 21.
IBM 1620 belongs to which computer generation of computers?
(a) I
(b) II
(c) III
(d) IV
Answer:
(b) II

Question 22.
UNIVAC 1108 belongs to which generation?
(a) First
(b) Third
(c) Second
(d) Fourth
Answer:
(c) Second

Question 23.
Honeywell 6000 series belongs to ……………… generation.
(a) First
(b) Second
(c) Third
(d) Fourth
Answer:
(c) Third

Question 24.
Which is the first fully functional electronic computer?
(a) EBSAC
(b) ENIAC
(c) EDSAC
(d) EDIAC
Answer:
(b) ENIAC

Question 25.
NLP is a component of ………………
(a) AI
(b) Hardware
(c) Circuit
(d) Electronics
Answer:
(a) AI

Question 26.
Which is a raw fact about an entity?
(a) Information
(b) Processed data
(c) data
(d) record
Answer:
(c) data

Question 27.
Which input device is a pointing device?
(a) Keyboard
(b) Monitor
(c) Mouse
(d) Scanner
Answer:
(c) Mouse

Question 28.
Which controls the entire operation of a computer?
(a) ALU
(b) CU
(c) BUS
(d) I/O unit
Answer:
(b) CU

Question 29.
Arithmetic and logical computation are done by ………………
(a) CU
(b) ALU
(c) BUS
(d) memory
Answer:
(b) ALU

Question 30.
Which of the following stores the instructions and data?
(a) ALU
(b) CU
(c) BUS
(d) memory
Answer:
(d) memory

Question 31.
Which conveys information to the user in an understandable form?
(a) Input unit
(b) CU
(c) Output unit
(d) Bus
Answer:
(c) Output unit

Question 32.
Which is a volatile memory?
(a) Primary memory
(b) Secondary memory
(c) ROM
(d) EPROM
Answer:
(a) Primary memory

Question 33.
CD – ROM, DVD – ROM, DVD – ROM are examples of which of the following memory.
(a) read / write
(b) volatile
(c) primary
(d) non – volatile
Answer:
(d) non – volatile

Question 34.
Hard disk. CD – ROM, DVD – ROM are examples of which of the following memory.
(a) read only
(b) primary
(c) secondary
(d) volatile
Answer:
(c) secondary

Question 35.
Which one of the following is true?
(a) The no. of keys in any keyboard is always the same.
(b) All keyboard have strictly has the same layout.
(c) All keyboards are wired keyboards.
(d) All keyboards have alphabet and numeric keys.
Answer:
(d) All keyboards have alphabet and numeric keys.

Question 36.
Caps lock key, Num lock key are ………………
(a) Functional keys
(b) Lock keys
(c) GUI keys
(d) Direction keys
Answer:
(b) Lock keys

Question 37.
Mechanical, optical and laser are types of which input device.
(a) Keyboard
(b) Mouse
(c) Scanner
(d) Printer
Answer:
(b) Mouse

Question 38.
Who invented mouse?
(a) Douglas Engelbart
(b) Blaise paseal
(c) Bill gates
(d) Eckert
Answer:
(a) Douglas Engelbart

Question 39.
Which one of the following mouse type has more than 3 bottons and can be programmed?
(a) Mechanical
(b) Optical
(c) Laser
(d) 3D
Answer:
(c) Laser

Question 40.
The non – impact printer using similar technology used by photo copier is ……………… printer.
(a) Inkjet
(b) dot matrix
(c) laser
(d) line matrix
Answer:
(c) laser

Question 41.
The device that reads the information directly into the computer’s memory and works like a Xerox machine is ………………
(a) plotter
(b) scanner
(c) touch screen
(d) track ball
Answer:
(b) scanner

Question 42.
The oinput device used to display computer output on big screen is ………………
(a) line matrix printer
(b) dot matrix printer
(c) multimedia projector
(d) monitor
Answer:
(c) multimedia projector

Question 43.
The output device similar to upside-down design of a mouse ………………
(a) laser mouse
(b) optical mouse
(c) mechanical mouse
(d) track ball
Answer:
(d) track ball

Question 44.
Which is false?
(a) Light pen is very easy to use and very accurate input device
(b) Mouse and light pen are pointing devices.
(c) Monochrome monitors do not display multiple colours.
(d) Retinal scanner and finger print scanner are used for security.
Answer:
(a) Light pen is very easy to use and very accurate input device

Question 45.
Which of the following uses biometrics and unique pattern of retinal blood vessels?
(a) Retinal track
(b) Finger print scanner
(c) Optical scanner
(d) Retinal scanner
Answer:
(d) Retinal scanner

Question 46.
Which input device is a pointing device?
(a) Keyboard
(b) Monitor
(c) light pen
(d) Scanner
Answer:
(c) light pen

Question 47.
The input device that detects characters printed or written on paper is ………………
(a) Voice input system
(b) Track ball
(c) Optical character reader
(d) 3D mouse
Answer:
(c) Optical character reader

Question 48.
……………… converts spoken words to machine-readable form.
(a) Voice input system
(b) Speaker
(c) Optical character reader
(d) Scanner
Answer:
(a) Voice input system

Question 49.
CCD stands for ………………
(a) Code Converting Device
(b) Code Change Device
(c) Change Code Device
(d) Charge Coupled Device
Answer:
(d) Charge Coupled Device

Question 50.
The input device in which 4 to 50 keys are arranged in the cluster.
(a) Keyboard
(b) Mouse keys
(c) Keyer
(d) Scanner
Answer:
(c) Keyer

Question 51.
……………… are picture elements.
(a) Picture Point
(b) Monitor
(c) Routers
(d) Pixels
Answer:
(d) Pixels

Question 52.
Match the following
Samacheer Kalvi Guru 11th Computer Science Chapter 1 Introduction To Computers
(a) (4) (3) (1) (2)
(b) (1) (2) (3) (4)
(c) (2) (3) (1) (2)
(d) (1) (2) (4) (3)
Answer:
(a) (4) (3) (1) (2)

Question 53.
The ……………… printer use the same technology used by photo copier.
(a) Inkjet
(b) dot matrix
(c) line
(d) laser
Answer:
(d) laser

Question 54.
Which is the first step when you on the computer?
(a) Default application is executed
(b) BIOS starts
(c) Printer drivers are loaded
(d) Checks FAT
Answer:
(b) BIOS starts

Question 55.
Printer are of types.
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(a) 2

Question 56.
The two types of booting are ………………
(a) soft and hard
(b) warm and cold
(c) heavy and light
(d) standard and default
Answer:
(b) warm and cold

Question 57.
Who is considered to be the father of computers?
(a) Charles Babbage
(b) John Von Nuemann
(c) John Napier
(d) Dennis Ritchie
Answer:
(a) Charles Babbage

Question 58.
Analytify engine was developed in the year.
(a) 1827
(b) 1837
(c) 1847
(d) 1857
Answer:
(b) 1837

Question 59.
Who invented ENIAC?
(a) J. Presper Eckert
(b) J. Napier
(c) J. Van Nueman
(d) J. Mauchaley
Answer:
(a) J. Presper Eckert

Question 60.
Identify the computer which belongs to third generation?
(a) EDVAC
(b) ENIAC
(c) IBM 1620
(d) IBM 360
Answer:
(d) IBM 360

Question 61.
Which is used as a component of second generation computers?
(a) Vacuum Tubes
(b) Transistor
(c) IC
(d) VLSI
Answer:
(b) Transistor

Question 62.
Expand BIOS?
(a) Basic Input Output System
(b) Biased Input Output System
(c) Battery Input Output System
(d) Booting Input Output System
Answer:
(a) Basic Input Output System

Question 63.
Expand CPS.
(a) Correction Per Second
(b) Characters Per Second
(c) Calculations Per Second
(d) Cording Per Second
Answer:
(b) Characters Per Second

Question 64.
Expand ENIAC.
(a) Electronic Number Integrated Algebra Calculation
(b) Electronic Numerical Integrator and Calculator
(c) Electronic Null Interpreter and Compiler
(d) Electronic Null Interpreter and Compiler
Answer:
(b) Electronic Numerical Integrator and Calculator

Question 65.
Which is the first known calculating device?
(a) Slide rule
(b) Rotating wheel calculator
(c) Abacus
(d) Daisywheel
Answer:
(c) Abacus

Question 66.
Which component is used in second generation computers?
(a) Vacuum tubes
(b) Transistor
(c) IC
(d) VLT
Answer:
(b) Transistor

Question 67.
Artificial Intelligence was introduced in which generation of computers?
(a) V
(b) II
(c) III
(d) IV
Answer:
(a) V

Question 68.
Match the following.
11th Computer Science 1st Lesson Samacheer Kalvi Introduction To Computers
(a) (4) (3) (2) (1)
(b) (1) (2) (3) (4)
(c) (2) (3) (1) (2)
(d) (1) (2) (4) (3)
Answer:
(a) (4) (3) (2) (1)

Question 69.
In which generation of computers, NLP was developed?
(a) First
(b) Second
(c) Fifth
(d) Sixth
Answer:
(d) Sixth

Question 70.
Identify which is true?
(a) Portable computers were introduced in fourth generation.
(b) ULSI was used in the fifth generation.
(c) High level languages were used in HI generation.
(d) All the above statements are true.
Answer:
(d) All the above statements are true.

Question 71.
Expand NLP?
(a) Natural Language Processing
(b) Netural Language Processing
(c) New Laptop Processor
(d) New Language Processor
Answer:
(a) Natural Language Processing

Question 72.
OCR stands for ………………
(a) Optimal Compiler Recorder
(b) Optimal Character Recorder
(c) Optimum Charge Recorder
(d) Optimal Character Resolution
Answer:
(b) Optimal Character Recorder

Question 73.
Which is the meaning for the term computer?
(a) To estimate
(b) To calculate
(c) To connect
(d) To think
Answer:
(b) To calculate

Question 74.
Which is not a hardware component?
(a) Information
(b) Monitor
(c) Motherboard
(d) Keyboard
Answer:
(a) Information

Question 75.
What is the expansion of IPO?
(a) Input Process Output
(b) Internal Process Outsourcing
(c) Integrated program Output
(d) Integral project Output
Answer:
(a) Input Process Output

Question 76.
Identify the statement which is wrong?
(a) ALU performs addition, subtraction
(b) ALU controls flow of data between the CPU, memory and I/O devices
(c) Control unit controls the entire operation of computer
(d) The logical operation of ALU promotes the decision making
Answer:
(b) ALU controls flow of data between the CPU, memory and I/O devices

Question 77.
How many major classifications of memory are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(a) 2

Question 78.
Which of the following input device scan the book?
(a) OMR
(b) OCR
(c) ECR
(d) OVR
Answer:
(b) OCR

Question 79.
Which of the folliwng is the two dimensional bar code?
(a) QR
(b) OCR
(c) OMR
(d) MICR
Answer:
(a) QR

Question 80.
Match the following.
11th Computer Science Question Answer Samacheer Kalvi Chapter 1 Introduction To Computers
(a) (4) (3) (1) (2)
(b) (1) (2) (3) (4)
(c) (1) (2) (4) (3)
(d) (4) (3) (2) (1)
Answer:
(a) (4) (3) (1) (2)

Question 81.
Which of the following input devices are classified as tactile, ergonomic, gaming?
(a) Keyboard
(b) Printer
(c) Monitor
(d) Mouse
Answer:
(d) Mouse

Question 82.
The main advantage of using the light pen is ……………….
(a) easy to use
(b) accurate
(c) easy to detect the characters
(d) drawing directly onto the screen
Answer:
(d) drawing directly onto the screen

Question 83.
When was the first computer monitor released?
(a) March 1, 1973
(b) March 1, 1972
(c) March 1, 1974
(d) March 1, 1970
Answer:
(a) March 1, 1973

Question 84.
The individual keys for letters, numbers and special characters are collectively called ………………. keys.
(a) character
(b) functional
(c) lock
(d) special
Answer:
(a) character

Question 85.
Which of the following device converts photographs into digital format?
(a) Digital camera
(b) Mouse
(c) Scanner
(d) Light pen
Answer:
(c) Scanner

Question 86.
Wired, wireless and virtual are the categories of ……………….
(a) mouse
(b) keyboard
(c) printer
(d) monitor
Answer:
(b) keyboard

Question 87.
Line printers can print how many lines per minute?
(a) 1500
(b) 1520
(c) 1000
(d) 1020
Answer:
(c) 1000

Question 88.
Which one of the following is the main characteristics of laser printer?
(a) Speed
(b) Resolution
(c) Reliability
(d) Durability
Answer:
(b) Resolution

Question 89.
Each dot in dot matrix printers produced by a tiny metal rod is called ……………….
(a) binary
(b) pixel
(c) resolution
(d) wire or pin
Answer:
(d) wire or pin

Question 90.
Expand DPI ……………….
(a) Dots Per Inch
(b) Dark Pen Ink
(c) Dark Page Ink
(d) Double Part ink
Answer:
(a) Dots Per Inch

PART – 2
II. Short Answers

Question 1.
Expand ANN, OCR
Answer:
ANN – Artificial Neural networks; OCR – Optical Character Recognition.

Question 2.
Name the different types of mouse available.
Answer:
Mechanical mouse, Optical mouse,-Laser mouse, Air mouse, 3D mouse, Tactile mouse, Ergonomic mouse and gaming mouse.

Question 3.
What are the advantages and disadvantages of light pen?
Answer:

  1. Advantage: Drawing directly on to the screen.
  2. Disadvantage: Hard to use and not accurate.

Question 4.
What is CCD?
Answer:
CCD is charge coupled device. Digital camera uses CCD electric chip. When light falls on the chip through the lens, it converts light rays into digital format.

Question 5.
Name some mouse actions.
Answer:
Move, click, double click, right click, drag and drop are some of the mouse actions.

Question 6.
Name the different types of keys available in the keyboard.
Answer:
Character keys, modifier keys, system and GUI keys, enter and editing keys, function keys, navigation keys, numeric keypad and lock keys.

Question 7.
What is NLP?
Answer:
NLP stands for Natural Language Processing which is a component of Artificial Intelligence (AI). It provides the ability to develop the computer program to understand human language.

Question 8.
Name the different types of monitors available.
Answer:
CRT (Cathode Ray Tube), LCD(Liquid Crystal Display), LED (Light Emitting Diode).

PART -2
III. Explain in Brief

Question 1.
Differentiate warm booting and cold booting?
Answer:
Cold Booting:
When the system starts from initial state i.e. it is switched on, we call it cold booting or Hard Booting. When the user presses the Power button, the instructions are read from the ROM to initiate the booting process.

Warm Booting:
When the system restarts or when Reset button is pressed, we call it Warm Booting or Soft Booting. The system does not start from initial state and so all diagnostic tests need not be carried out in this case. There are chances of data loss and system damage as the data might not have been stored properly.

Question 2.
Define non – impact printer.
Answer:
These printers do not use striking mechanism for printing. They use electrostatic or laser technology. Quality and speed of these printers are better than Impact printers. For example, Laser printers and Inkjet printers are non – impact printers.

Question 3.
Define Keyer?
Answer:
A Keyer is a device for signaling by hand, by way of pressing one or more switches. Modem keyers have a large number of switches but not as many as a full size keyboard. Typically, this number is between 4 and 50. A keyer differs from a keyboard, which has “no board”, but the keys are arranged in a cluster.

Question 4.
Write notes on Analytical Engine.
Answer:

  1. Analytical engine was developed by Charles Babbage in 1837.
  2. It has (a) Arithmetic Logic Unit (b) Basic Flow Control (c) Integrated memory.
  3. The concept of Analytical engine led to the development of modem computers.

Question 5.
List out the input and output devices of a computer?
Answer:
Input Devices:

  1. Keyboard
  2. Mouse
  3. Scanner
  4. Fingerprint Scanner
  5. Track Ball
  6. Retinal Scanner
  7. Light Pen
  8. Optical Character Reader
  9. Bar Code / QR Code Reader
  10. Voice Input Systems
  11. Digital Camera
  12. Touch Screen
  13. Keyer

Output Devices:

  1. Monitor
  2. Plotter
  3. Printers

Question 6.
Explain the mechanism of laser mouse?
Answer:

  1. Measures the motion and acceleration of pointer.
  2. Laser Mouse uses Laser Light
  3. Laser Mouse is highly sensitive and able to work on any hard surface.

Question 7.
Explain fingerprint scanner and retinal scanner?
Answer:
Fingerprint Scanner:
Finger print Scanner is a fingerprint recognition device used for computer security, equipped with the fingerprint recognition feature that uses biometric technology. Fingerprint Reader / Scanner is a very safe and convenient device for security instead of using passwords, which is vulnerable to fraud and is hard to remember.

Retinal Scanner:
This performs a retinal scan which is a biometric technique that uses unique patterns on a person’s retinal blood vessels.

Question 8.
Define touch screen?
Answer:
Touch Screen:
A touch screen is a display device that allows the user to interact with a computer by using the finger. It can be quite useful as an alternative to a mouse or keyboard for navigating a Graphical User Interface (GUI). Touch screens are used on a wide variety of devices such as computers, laptops, monitors, smart phones, tablets, cash registers and information kiosks. Some touch screens use a grid of infrared beams to sense the presence of a finger instead of utilizing touch-sensitive input.

PART – 4
IV. Explain in Detail

Question 1.
What is mouse? And explain its types?
Answer:
Mouse:
Mouse (wired/wireless) is a pointing device used to control the movement of the cursor on the display screen.
11th Computer Science Chapter 1 Samacheer Kalvi Introduction To Computers

Question 2.
Explain input devices of a computer?
Input Devices:
Keyboard : Keyboard (wired / wireless, virtual) is the most common input device used today. The individual keys for letters, numbers and special characters are collectively known as character keys. This keyboard layout is derived from the keyboard of original typewriter.

Mouse:
Mouse (wired/wireless) is a pointing device used to control the movement of the cursor on the display screen.

Types of Mouses:

  1. Mechanical Mouse
  2. Optical Mouse.
  3. Laser Mouse

Scanner : Scanners are used to enter the information directly into the computer’s memory. This device works like a Xerox machine. The scanner converts any type of printed or written information including photographs into a digital format, which can be manipulated by the computer.

Track Ball : Track ball is similar to the upside – down design of the mouse. The user moves the ball directly, while the device itself remains stationary. The user spins the ball in various directions to navigate the screen movements.

Retinal Scanner : This performs a retinal scan which is a biometric technique that uses unique patterns on a person’s retinal blood vessels.

Light Pen : A light pen is a pointing device shaped like a pen and is connected to a monitor. The tip of the light pen contains a light-sensitive element which detects the light from the screen enabling the computer to identify the location of the pen on the screen. Light pens have the advantage of ‘drawing’ directly onto the screen, but this becomes hard to use, and is also not accurate.

Optical Character Reader : It is a device which detects characters printed or written on a paper with OCR, a user can scan a page from a book. The Computer will recognize the characters in the page as letters and punctuation marks and stores. The Scanned document can be edited using a word processor.

Bar Code / QR Code Reader : A Bar code is a pattern printed in lines of different thickness. The Bar code reader scans the information on the bar codes transmits to the Computer for further processing. The system gives fast and error free entry of information into the computer.

QR (Quick response) Code : The QR code is the two dimension bar code which can be read by a camera and processed to interpert the image

Voice Input Systems : Microphone serves as a voice Input device. It captures the voice data and send it to the Computer. Using the microphone along with speech recognition software can offer a completely new approach to input information into the Computer.

Digital Camera : It captures images / videos directly in the digital form. It uses a CCD (Charge Coupled Device) electronic chip. When light falls on the chip through the lens, it converts light rays into digital format.

Touch Screen : A touch screen is a display device that allows the user to interact with a computer by using the finger. It can be quite useful as an alternative to a mouse or keyboard for navigating a Graphical User Interface (GUI). Touch screens are used on a wide variety of devices such as computers, laptops, monitors, smart phones, tablets, cash registers and information kiosks. Some touch screens use a grid of infrared beams to sense the presence of a finger instead of utilizing touch – sensitive input.

Keyer : A Keyer is a device for signaling by hand, by way of pressing one or more switches. Modem keyers have a large number of switches but not as many as a full size keyboard. Typically, this number is between 4 and 50.

Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 3 Forgetting

Students who are interested in learning of 11th English Prose Chapter 3 Forgetting Questions and Answers can use Tamilnadu State Board Solutions of 11th English Chapter Wise Pdf. First check in which chapter you are lagging and then Download Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers Summary, Activity, Notes Chapter Wise. Students can build self confidence by solving the solutions with the help of Tamilnadu State Board English Solutions. English is the scoring subject if you improve your grammar skills. Because most of the students will lose marks by writing grammar mistakes. So, we suggest you to Download Tamilnadu State Board 11th English Solutions according to the chapters.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 3 Forgetting

Check out the topics covered in Prose Chapter 3 Forgetting Questions and Answers before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers pdf links. The solutions for Tamilnadu State Board 11th English Textbook are prepared by the English experts. So, if you follow Tamilnadu State Board Solutions 11th English Textbook Solutions you can cover all the topics in Prose Chapter 3 Forgetting Questons and Answers. This helps to improve your communication skills.

Check out the topics covered in Chapter 3 Forgetting Questions and Answers before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers pdf links. The solutions for Tamilnadu State Board 11th English Textbook are prepared by the English experts. So, if you follow Tamilnadu State Board Solutions 11th English Textbook Solutions you can cover all the topics in Chapter 3 Forgetting Questons and Answers. This helps to improve your communication skills.

Warm up

11th English Forgetting Lesson Summary Question 1.
How forgetful are you?
Answer:
We are all forgetful at times and would like to find ways of improving our memories.

A. How sharp is your memory?

Take this five-minute memory test. The teacher will read out a series of 30 words, one by one. Some of them will be repeated. Whenever you hear a word for the first time, write ‘N’ (for New) in the corresponding box and when you hear a repeated word write ‘R’ After completing this task, check your results. Compare it with your friends and see where you stand.

A set of 30 words is provided here. You can ask your teacher or a friend to read out the words. Hear carefully and do this activity yourself.

1 11 21
2 12 22
3 13 23
4 14 24
5 15 25
6 16 26
7 17 27
8 18 28
9 19 29
10 20 30

Answer:

1 astonished 11 safety 21 giants
2 available 12 approach 22 reluctant
3 doubt 13 chemist 23 devotee
4 statistical 14 methodical 24 perambulator
5 ordinary 15 doubt 25 memory
6 fortune 16 perfection 26 audacious
7 devotee 17 memory 27 eccentric
8 seldom 18 scarcely 28 common
9 reluctant 19 thousand 29 statistical
10 important 20 visitor 30 efficient

B. Have you ever lost or misplaced anything of value due to forget fulness?

Yes, I have misplaced my hall ticket. I was tensed. My Headmaster asked me not to panic. He identified me to the hall supervisor and allowed me to write my examination in Std X.

At times, instances of forgetfulness may land us in a tight spot or in a difficult situation. Therefore, we need to find ways to remember what we have to do or carry with us. One way is to make a mental check-list that we can verify before starting any activity.

Now discuss with your partner and think of some practical ideas to overcome forgetfulness, in your day-to-day activities.

e.g. setting an alarm

Answer:

e.g. setting an alarm Keeping a diary
Checklist Write on calendar
Sticky notes PDA – Personal Digital Assistant

C. Discuss and share your views with the class on the following. Is forgetfulness a result of carelessness or preoccupation?

Team A : We think it is a result of carelessness. If we really attach great importance to details, we will never forget.
Team B : Perhaps, things you are interested in, you don’t tend to forget.
Team C : We think forgetting is mostly by preoccupation with something. Brain can do , multi-tasking but not always. If your mind is focussed on a serious problem and ways of solving it, the brain shuts down all other memory files for a while. It is purely a temporary issue.
Team A&B : Yes, we agree;with team‘C’.

Samacheer Kalvi 11th English Forgetting Textual Questions

1. Based on your understanding of the essay, answer the following questions in one or two sentences each.

Forgetting By Robert Lynd Questions And Answers Question (a)
What does lynd actually wonder at?
Answer:
Robert Lynd wonders at the efficiency of human memory. He is amazed at the ordinary man’s capacity to remember phone numbers, addresses of friends, appointments for lunch and dinner and many names of actors, actresses and leading players in popular games.

11th English Forgetting Lesson Paragraph Question (b)
Name a few things that a person remembers easily.
Answer:
A man easily remembers all the items of clothing, shutting the door before leaving the home, turning off lights before going upstairs, etc,

11th English Unit 3 Prose Question (c)
How do psychologists interpret forgetfulness?
Answer:
Psychologists believe that humans forget what they don’t want to remember, like taking pills.

11th English Unit 3 Question (d)
What is the commonest type of forgetfulness, according to Lynd?
Answer:
Commonest type of forgetfulness occurs in the matters of posting letters. The author himself has forgotten to post his own letters many times.

Forgetting Lesson Question (e)
What does the author mean when he says the letter in his pocket leads an unadventurous life?
Answer:
The poet forgets the letters kept in his pocket. Whenever the friend enquires about the unposted letters, it embarrasses him. Then he is forced to produce the evidence of his guilt (i.e.,) the unposted letters. This awkward humiliation is said to be unadventurous.

Forgetting Prose Summary Question (f)
What are the articles the writer forgets most often?
Answer:
The poet often forgets his books and walking sticks.

Forgetting Lesson Summary Question (g)
Who are the citizens of ‘dreamland’? Why?
Answer:
Boys who return from cricket and football matches tend to forget bats and balls. Their minds are filled with a vision of the playing field. Their heads are among the stars. They are said to be the citizens of dreamland.

Question (h)
What is common about the ‘angler’ and the ‘poet’?
Answer:
The angler enjoys his sport of fishing so intensely that he forgets his fishing rod. Likewise, the poet, who often roams in his own world of imagination, may forget to post a letter. Both the angler’s and the poet’s loss of memory is a tribute to the intensity of their enjoyment.

2. Based on your reading, answer the following questions in two to four sentences each,

Question (a)
What made people wonder about the absentmindedness of their fellow-beings?
Answer:
The publication of articles lost by train travellers astonished many readers. Old people did not forget much. In fact, young men have forgotten bats and balls on their return from matches.

 

Question (b)
What are our memories filled with?
Answer:
Our memories are filled with names of cricketers, footballers, murderers,. actors and actresses. Our memories are filled with many routine activities.

Question (c)
When does human memory work with less than its usual capacity?
Answer:
Human memory works with less than its usual capacity in matters like taking medicine. The author explains that human memory represents the
willingness to remember certain things. It forgets what it does not wish to remember. Humans are blessed with “selective amnesia”

Question (d)
Why, according to Lynd, should taking medicines be one of the easiest actions to remember?
Answer:
Taking medicines should be one of the easiest actions to remember because doctor has prescribed the medicine to recover from illness. Besides, there is a need to take it either before or after meals. Everytime one takes meals, one should easily remember medicine.

Question (e)
How,do the chemists make fortunes out of the medicines people forget to take? Similar to the author, many remember to forget medicine as soon as the appointed time arrives.
Answer:
The forgotten medicines tend to aggravate the illness. As a vicious cycle, again they are forced to buy costlier medicines. Thus people who forget to take medicines contribute to the fortunes of chemists.

Question (f)
The list of articles lost in trains suggest that sportsmen have worse memories than their ordinary serious-minded fellows. Why does Lynd say this?
Answer:
Considerable number of footballs and cricket bats were forgotten by young sportsmen. Serious – minded ordinary citizens forget less. The author Lynd infers that the sportsmen’s forgetfulness is justified as their minds are full of vision of the playing field. Their heads are in the stars and among the clouds. Keeping their hearts in boots, young sportsmen rush home to talk about their exploits and are naturally more absent-minded than serious- minded ordinary folks.

Question (g)
What kind of absent-mindedness is regarded as a virtue by Lynd?
Answer:
Scientists, poets, anglers and philosophers forget prosaic things. Their minds are absorbed in lofty thoughts and glorious imaginations that they forget ordinary things. Socrates, Tagore and Einstein had the virtue of absent – mindedness. Einstein usually forgot to change his rocks. Once he even forgot his own house address. The absent – mindedness of such great personalities is a virtue. As they make best of life, they have no time to remember the mediocre.

 

Question (h)
Narrate the plight of the baby on its day out.
Answer:
A father offered to take the baby out in a perambulator. On a sunny morning, he was tempted to have a glass of beer. He entered a pub leaving the perambulator in the street opposite to the pub. A little later, his wife found the baby asleep in the perambulator. Her husband was not found anywhere. She took the perambulator home anticipating her husband’s remorse over the stolen baby. But to her obvious dismay, he walked in cheerfully and asked her what was the lunch. He had completely forgotten the baby on its day out.

3. Answer the following in a paragraph of about 100-150 words each.

Question (a)
You have borrowed a branded cricket bat from your reluctant friend for an outstation match. After returning home you realize you have absent-mindedly left it in the hotel room. Write a letter of apology and regret to your friend.

12, Dhandapani Street,
T. Nagar
13.07.2018.

Dear Madhan / Seema,

I’m. fine. I hope this letter finds you in the best of your health. I’m penning this letter to express my profound sorrow for forgetting to bring your branded cricket bat. I have left it behind in the hotel room in Mumbai. I’m terribly sorry. I was late for the train to Chennai. As I rushed to the station, I just forgot the packed bat. I rang up the hotel. I am told that the bat is safe. Next week, my cousin is coming home. I have asked him to bring it from the hotel. Kindly bear with me. Please do forgive my mistake. I shall certainly return your bat in a fortnight.
With deep regrets

Yours loving friend
Arun / Vanitha

To
K. Madhan
S/0 Krishna
17, Valluvar St,
Urappakam

Question (b)
Kahlil Gibran states ‘Forgetfulness is a form of freedom.’ Write an article for your school magazine, linking your ideas logically and giving appropriate examples.
Answer:
Forgetting is deemed by many people leading prosaic lives as a mistake or an inefficiency of mind. But in reality, forgetfulness is freedom. Osho is right in his opinion of forgetfulness. In fact, it liberates painful memories and unpleasant things. We need to “let go” painful memories of the past and be free to aspire for better things in life. Robert Frost in his poem, “Let go” talks about mediocre person’s inability to let go things that hurt them. The capacity to forget hurtful memories is a real blessing.

If human mind does not have the capacity to forget, life would be miserable for every one of us. Human mind is such a wonderful machine that it retains what is most important for personal or professional growth and allows the other things to slip away from the bank of memory. But young ones should remember to remember important assignments, deadlines for submission of homework, examination time-tables and hall tickets before leaving for examination.

To assist memory we can have a checklist before leaving for the school. It is often said, “If you fail to plan, you plan to fail.” So, my dear friends, I appeal to you to love whatever work you do. The brain retains in memory whatever you do with great passion, love and involvement. For a successful life, a strong memory is indispensable. So, cultivate a strong memory. However, I appeal to you to forget failures, betrayals and hurts to grow into a happy and healthy person.

“Sometimes we survive by forgetting.”

Question (c)
Will you sympathise or ridicule someone who is intensely forgetful? Write an essay justifying your point of view.
Answer:
Forgetfulness, if deemed a form of freedom, must be welcome. But what one forgets matters. Similar to the father who forgot the baby in the perambulator if one forgets main duties, he would become an anathema to even family members. I wouldn’t be hasty to ridicule a person who “suffers” from acute or intense forgetfulness. I would observe, in the first place, what are the items he forgets routinely. Are they trifles or serious things? If a married man forgets his wife and children and forgets his filial duties, then he deserves chastisement and not ridicule.

If forgetting leads to comic situations like wearing chappals in the wrong foot, or wearing the tie in a funny manner, sometimes a person of extraordinary intelligence may forget his residential address similar to Einstein. Scientists and great philosophers like Socrates and Rabindranath Tagore suddenly went into spells of deep contemplation totally forgetting where they were heading to. Once it so happened that socrates went into a trance on a road. His disciples and friends stood around him the whole day. Night came. Friends bought mats and pillows and slept around him hoping to listen to his words of wisdom as soon as the spell breaks and remembers what he saw in his world of imagination.

Towards dawn, the spell broke. Socrates saw the people sleeping around him. He just carefully walked back home. I have my heart-felt sympathies for my friends who study just before examination and forget what they learnt in the examination hall. I’ve my conviction that those who forget naturally need to be treated with a sympathetic understanding because they really don’t know that they forget. Those who suffer from selective amnesia, I mean politicians who give tall promises before elections but remember to forget them soon after winning the elections need to be ridiculed by funny cartoons and in public places because they have done a breach of trust.

“There is some pleasure even in words, when they bring forgetfulness of present miseries.”

Additional Questions

A Give answers to the following question in 100-150 word each.

Question (a)
Why is Robert Lynd amazed at the efficiency of humans to remember things?
Answer:
Robert Lynd is amazed by the efficiency of human memory. Modem man remembers telephone numbers, names of film stars, cricketers, football champions and even notorious murderers. He remarks with jest that man does not forget a single item of his clothing. No one forgets to shut the door when leaving the house. The institution of family survives in modem cities because ordinary people have efficient memory power. In the ordinary life, man remembers almost everything he is expected to remember like birthdays and Valentine’s day. He remembers appointments for dinner and lunch. He remembers what the weather was in a . long-part August. Not even one in thousand forgets, simple things like switching off lights before going upstairs or a single item of dressing. Almost everybody remembers to do the right things of the right moment till it is time to go to bed.

 

Question (b)
What according to Robert Lynd are the causes for forgetting?
Answer:
In some matters, the memory is less than perfect, causes could be psychological. We tend to forget things we don’t wish to remember. For example, many people forget to take medicines. Medicine needs to be taken before / after meals. Robert Lynd remarks that chemists make a lot of money because people tend to forget to take medicines. It aggravates the disease and people are forced to buy more and more medicines. It may be due to their antipathy to pills and poisons that many people fail to remember them at the appointed hours. The author is quizzed at the fact as to how a life-long devotee of medicines like himself is forgetful of them as those who take them up unwillingly. He admits that even if he has the pills in his pockets as soon as the time of consumption arrives, he forgets it.

Question (c)
Describe the circumstances leading to the vexation of the mother on the baby’s day out.
Answer:
Once a father took his baby out in a perambulator in the morning. He walked into a pub to have a glass of beer. The child was sitting in the perambulator outside in the street. After sometime his wife came that way for shopping. She was shocked to find her baby sleeping in the perambulator. She decided to teach him a lesson. She took the’baby home. She expected her husband to come and apologize for losing the child. But he just walked in and casually asked his wife cheerfully what was there for lunch. Very few people like Einstein or Socrates would be capable of such absent-mindedness.

Question (d)
What are the observations of Robert Lynd on the capacity of humans to remember and forget things?
Answer:
Robert Lynd is amazed by the efficiency of human memory. Modem man remembers telephone numbers, names of film stars, cricketers, football champions and even notorious murderers. He remarks wittily that man does not forget a single item of his clothing. No one forgets to shut the door when leaving the house. The institution of family survives in modem cities because ordinary people have extraordinary memory power. In some matters, the memory is less than perfect, causes could be psychological. We tend to forget things we don’t wish to remember. For example, many people forget to take medicines.

Medicine needs to be taken before / after meals. Robert Lynd remarks that chemists make a lot of money because people tend to forget to take medicines. It aggravates ithe disease and people are forced to buy more and more medicines. Most people forget to post letters. The author himself would not trust his letters to be posted by others. The author himself never remembered to post letters entrusted to him. He had to apologise for the unposted letters kept with him for long. Likewise, the author forgets his walking sticks often.

Question (e)
How does the author prove that absent-mindedness is a boon as well as a bane?
Answer:
Absent – mindedness of people shocked the author when the Railway department published the list of lost articles. It was startling to note that young people forget bats, balls etc. The author attributes it to the abundant imagination and dreams. They are citizens of dreamland. Anglers also forget their fishing rods. Absent – mindedness is often a blessing in disguise. People can forget their unhappiness and live in a world of Utopia. Great thinkers, poets and philosophers are absent – minded because their minds are full of lofty ideas and imagination. Socrates the philosopher and S.T. Coleridge the poet were absent – minded people. Similarly, Politicians have bad memories. States are yet to produce ideal statesmen. Great writers, composers of music have amazingly great memories.

Memory is half the substance of their art. Once a father took his baby out in a perambulator in the morning. He walked into a pub to have a glass of beer. The child was sitting in the perambulator outside in the street. After sometime, his wife came that way for shopping. She was shocked to find her baby sleeping in the perambulator. She decided to teach her husband a lesson. She took the baby home. She expected her husband to come and apologize for losing the child. But he just walked in and casually asked his wife cheerfully what was there for lunch. Very few people like Einstein or Socrates would be capable of such absent-mindedness. Men should forget unpleasant things and remember pleasant things. Thus Absent – mindedness is both a boon and a bane.

Vocabulary

A. Homonyms and Heteronyms.

Complete the sentences by choosing a suitable word from those given in the brackets.

  1. Nobody can say (1) _______ there will be an improvement in the (2) _______ (whether / weather)
  2. Your ring is (1) _______ Do not (2) _______ it.(loose / lose) .
  3. We found a (1) _______ of biscuits in the old man’s shirt (2) _______ (pocket /packet)
  4. When the pole vaulter cleared 28. (1) _______ it was declared a record (2) _______ (feet/feat)
  5. Explain the (1) _______ ‘Cut your (2) _______ according to your cloth.’ (coat / quote)
  6. The’stranger (1) _______ for a few minutes before he (2) _______ . my house.(paused /passed)
  7. The (1) _______ dancer turned (2) _______ after the final performance, (weary /wiry)
  8. The chain that I presented to my sister was not made of gold; it was just (1) _______ Iam suffering from a sense of (2) _______ (guilt / gilt)

Answers:

  1. whether, weather
  2. loose, lose
  3. packet, pocket
  4. feet, feat
  5. quote, coat
  6. paused, passed
  7. wiry, weary
  8. gilt, guilt

Form meaningful sentences using the given words to bring out at least two different meanings.

  1. train – You must train yourself to catch the train in time.
  2. tear – The tear in the uniform brought tears in the eyes of the student.
  3. wind – It is time to wind up the programme because it is very windy and it might rain soon.
  4. light – As the bag was very light, the boy was able carry it though there was no light in his street.
  5. file – She filed all the documents carefully in a file.
  6. bear – The bear couldn’t bear the mischief of the visitor; he took him into the cage and mauled him very badly.

B. Clipped Words
Now, write the clipped and unclipped form of the given words and complete the table.

UNCLIPPED CLIPPED
chimpanzee ___________
___________ photo
___________ mike
cafeteria ___________
___________ gas
helicopter ___________
telephone ___________
___________ varsity
___________ memo
influenza ___________
___________ hippo
bridegroom ___________
___________ fan
demonstration ___________
refrigerator ___________

Answer:

UNCLIPPED CLIPPED
chimpanzee chimp
photograph photo
microphone mike
cafeteria cafe
gasoline gas
helicopter copter
telephone phone
university varsity
memorandum memo
influenza flu
hippopotamus hippo
bridegroom groom
ceiling fan or fanatic fan
demonstration demo
refrigerator fridge

C. Refer to a dictionary and match the professions with their relevant job descriptions

A B
1. pathologist studies languages and their structure
2. ornithologist studies atmosphere, weather and climate
3. entomologist studies the matter that constitutes the Earth
4. archaeologist studies earthquakes
5. sociologist studies reptiles and amphibians
6. geologist studies functioning of human society
7. linguist studies artefacts and. physical remains
8. seismologist studies birds
9. herpetologist studies insects
10. meteorologist studies diseases

Answer:

  1. studies diseases
  2. studies birds
  3. studies insects
  4. studies artefacts and physical remains
  5. studies functioning of human society
  6. studies the matter that constitutes the Earth
  7. studies languages and their structure
  8. studies earthquakes
  9. studies reptiles and amphibians
  10. studies atmosphere, weather and climate

D. Fill in the blanks choosing the words from the box. Refer to a dictionary if required. One has been done for you.

(thespian, sadist, polyglot, ambidextrous, philanthropist, misanthrope, bibliophile, nonagenarian, teetotaller, globetrotter, optimist)

(i) Peter always refuses alcohol, when it is offered to him at parties and takes a soft drink instead. He says he always has and always will abstain from alcohol and it is a matter of principle for him. We can call Peter a ________
(ii) Aruna always looks at the bright side of things. Even in the face of misfortune, she firmly believes that everything will workout for the best in the end. What can we call Aruna? ________
(iii) The rich industrialist donated a huge sum of money to set up a public library in his native village. He is a ________ and a social reformer.
(iv) The Chair person of our company keeps travelling all over the world to attend conferences and we call her a ________
(v) Antony has the amazing ability to use both his hands, equally well. He can write, draw and perform various other tasks with equal speed and efficiency with his left as well as his right hand. Antony is ________
(vi) Due to some disturbing incidents in her childhood, Neetu grew into a reclusive adult. She tends to keep aloof and avoids all kinds of social activities. Neetu is a ________
(vii) Tharini serves as an interpreter at meetings between statesmen from different countries. She is also a much sought-after tour guide, as she is well-versed and fluent in multiple languages. Tharini is a ________
(viii) My grandparents are in their nineties. I am glad that this ________ couple are active, cheerful and in good health.
(ix) Richard Burton was a gifted theatre artist. He donned several roles with ease and is especially famous for the Shakespearean parts he played on stage. Mr. Burton is a born ________
(x) The Chairman of this concern seems to derive pleasure from inflicting pain on others. He humiliates and hurts his subordinates for no reason. He is a real ________

Answers:

(i) tee totaller
(ii) optimist
(iii) philanthropist
(iv) globetrotter
(v) ambidextrous
(vi) misanthrope
(vii) polyglot
(viii) nonagenarian
(ix) thespian
(x) sadist

E. Find the antonyms of the following words in the puzzle and shade them with a pencil. The first one has been done for you.

  1. seldom,
  2. admitted,
  3. methodical,
  4. reality,
  5. virtue,
  6. vile,
  7. indignant,
  8. relish,
  9. fact Spot the word

11th English Forgetting Lesson Summary Samacheer Kalvi Prose Chapter 3

Answers:

  1. often
  2. denied
  3. haphazard
  4. fantasy
  5. vice
  6. good
  7. delighted
  8. hate
  9. fiction

Forgetting By Robert Lynd Questions And Answers Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 3

Listening Activity

A. First, read the incomplete sentences given below. Listen to two interesting anecdotes about two scientists that your teacher will read aloud or play on the recorder. Then, based on your understanding, complete the sentences suitably.

(For listening to the passage refer to our website www.fullcircleeducation.in) Thomas Alva Edison stepped from a train in Orange, New Jersey and walked down the platform. The station master knew how forgetful the famous inventor was. Therefore, he would always ask him a customary question. He asked Edison if he had left anything behind. Edison confidently replied that he had not left anything and everything was safe with him. Then, he began taking a count of his suitcases. As he was doing so, he happened to look up at the train. With a start, he dropped his bags and raced back to the car in which he had been travelling. What prompted that burst of activity was the face of his bride, with whom he had just married and returned from a honeymoon trip, staring from a window.

Albert Einstein was working at the Princeton University. One day when he was going back home he forgot his home address. The driver of the cab aid not recognize him. Einstein asked the driver if he knew Einstein’s home. The driver exclaimed that there could be no one who did not know Einstein’s address. He added that everyone in Princeton knew where Einstein lived and asked him if he wanted to meet Einstein. Einstein with a sheepish grin replied that he was Einstein and he had forgotten his residential address. He requested the cabbie if he could take him there. The astonished driver drove him home and dropped him safely. The cabbie considered driving Einstein a great honour and refused to charge him for the service.

  1. Edison travelled to New Jersey by ______
  2. The station master enquired if Edison ______
  3. Edison raced back to the car, when he saw ______
  4. Albert Einstein was working in ______
  5. One day, when he was going back home, he ______
  6. Einstein asked the cab driver if he knew ______
  7. The driver was so good that he ______

Answers:

  1. a train
  2. had left anything behind
  3. the face of his bride
  4. Princeton university
  5. forgot his residential address
  6. Einstein’s residence
  7. refused to charge him for his

Speaking Activity

Work with a partner and take turns to share your views and suggestions with the class.

Question (i)
You are travelling in a train. When the Train Ticket Examiner enters your compartment, much to your shock, you realize you have forgotten to bring your train ticket. How will you handle the situation?
Answer:
TTE : Please show me your ticket.
Ragu : Oh! sorry! I left my printed ticket on my table.
TTE : Well, this is a reserved compartment, Don’t you know?
Ragu : Sir, I have reserved my ticket. It is 28 UB, S7 in Pandiyan Express.
TTE : Well, what you say might be true. But I want the ticket.
Ragu : Sir, could you please give me five minutes.
TTE : Why? .
Ragu : I will ask my sister to scan the ticket and send it to my phone by WhatsApp.
TTE : Okay. But get it in five minutes.
Ragu : Thank you so much sir.

 

Question (ii)
You forget to wish your best friend on his/her birthday. He gets very angry. How will you try to pacify him/her? Construct a dialogue of about 4 to 5 exchanges and enact a role play.
Answer:
Ramesh : Ravi, aren’t you my best friend?
Ravi : Why do you doubt it?
Ramesh : You didn’t even wish me. Yesterday evening I was waiting for you till 9 pm. Ravi : I’m terribly sorry! I was at the Chepauk stadium watching CSK batting under trying conditions.
Ramesh : Oh! when it comes to cricket, you forget even your weekly tests.
Ravi : Friend, forgive me. Accept my belated wishes.
Ramesh : Okay. Let us forget it and talk about the match.

Question (iii)
‘Forgetfulness is the beginning of happiness’ Do you agree or disagree? Discuss in class.
Answer:
In “Ode to skylark,” Shelly beautifully portrays the human beings’ boundless capacity to worry about dead yesterday, unborn tomorrow and spoil the happiness of a perfectly beautiful present. He says, “We look before and after and pine for what is not. Our sincerest laughter with some pain is fraught”. Human mind has a soft comer for harbouring hurts and pain. It replays them like a broken record often and sustains hostility between individuals. It requires a mature mind to forgive and forget. The road to recovery of any invisible hurt starts the moment one forgives the person and casually forgets all unpleasant memories connected to it. Human mind, according to Robert Lynd, forgets what it chooses to forget. We are in a civilized society because everyone remembers to dress properly and remember the names of friends and relatives. If one develops the attitude to remember only pleasant things, the mind will train itself to forget insignificant bad memories. Thus forgetting is the beginning of real happiness.

Question (iv)
Is there a link between intelligence and absent-mindedness? Share your views on this subject.
Answer:
Of course yes, the person who is smart and extremely intelligent focusses his entire being on an issue or an invention. Thus all other things are abstracted. Great genius like Einstein and philosophers like Tagore tend to forget mundane affairs. Their minds are always preoccupied with lofty ideas and the ills of the society. So, it is believed that eccentricity like absent mindedness is common among very intelligent people. The best example is Einstiein. He sat in the railway coach leaving behind his newly married bride in the car. Only on seeing her furious face, he realized the fact that he forgot to take her along into the railway coach.

Reading Activity

Now, read the following biographical extract on Sujatha Rangarajan, a Science-fiction writer, and answer the questions that follow.

1. Sujatha is the allonym of the Tamil author S. Rangarajan and it is this name that is recognised at Once by the Tamil Sci-Fi reading community. You might have heard of Chitti and his extraordinary exhibition of different qualities in an incredible manner. The robot could excel a human being in any act beyond one’s imagination. Jeeno, a robotic dog which appeared in Sujatha’s science fiction novel “En Iniya Iyandhira” (My Dear Robot) formed the basis of Chitti’s character. Like Chitti, Jeeno was an all-rounder who could cook, clean and fight.

Very high tech computer technology terms are used in the story. Jeeno, a pet robot, plays an important role throughout the story. As the story proceeds, it behaves and starts to think on its own like-a human and instructs Nila, a human being, on how to carry on further.

 

2. In the preface of ‘En Iniya Iyandhira’,the writer states the reason for his attraction to the genre: “Science gives us the wonderful freedom to analyse thousands and thousands of alternative possibilities. While using it, and while playing with its new games, a writer needs to be cautious only about one thing. The story should draw some parallels or association from the emotions and desires of the present humankind. Only then it becomes interesting. Jeeno, the robot dog, was intelligent.

But the character became popular only because of the robot’s frequently displayed human tendencies. It is no wonder that his works echo these words about him and will reflect in the minds of the readers who enjoy reading his novels to have a lifetime experience.

3. It was Sujatha, who set the trend in sci-fi stories. He had tracked the origin from Mary Shelly’s Frankenstein to his short stories. He has written 50 sci-fi short stories published in various Tamil magazines.

His stories have inspired many readers to extend their reading to English sci-fi writers like Isaac Asimov. The themes were bold even if there was a dependence on very well – established characterisation of English fiction. Sujatha opened up a new world to us with his writings on holograms, computers and works like ‘En Iniya Iyanthira’, inspire many to study computer science.

4. He has been a great writer for more than four decades. He combined reasoning and science in his writings. Being a multifaceted hi-fi and sci-fi humanistic author, he expressed his views distinctively. He was the one who took Tamil novels to the next level. As an MIT alumnus and an engineer at BHEL, he was very good at technology. So, he narrated sci-fi stories, impressively. His readers always enjoyed reading all his detective and sci-fi novels which featured the most famous duo Ganesh and Vasanth.

5. Sujatha has played a crucial role as a playwright for various Tamil movies which have fascinated movie lovers. Hence, it is fathomable that the writer’s perspective of future India enthuses every reader and paves a new way to reading sci-fi stories in English.

A. Answer the following questions in a sentence or two.

Question (i)
How was Jeeno different from other robots?
Answer:
Other robots did tasks only as per the commands issued. But Jeeno frequently displayed human tendencies. It behaved and thought like a human being.

Question (ii)
What precaution should one take while writing Science fiction stories?
Answer
The writer should ensure that the story draws some parallel or association from emotions and desires of the present humankind. Only then the science-fiction would be interesting.

Question (iii)
What inspired Sujatha’s themes?
Answer:
Sujatha had bold trend in sci-fi stories. He had tracked the origin from Mary Shelley’s Frankenstein to his short stories. He opened up a new world to the readers with his writings on holograms, computers, robots who feel and behave like humans, (e.g) “En Iniya Iyanthira”. In short, Sujatha’s themes were inspired by reasoning, science, technology, computers and humanoids.

 

Question (iv)
Why were Sujatha’s sci-fi stories impressive?
Answer:
Sujatha’s sci-fi stories have really inspired Tamil readers to move on to read Isaac Asimov. He combined reasoning with science in his writings. Being a multi-faceted hi-fi and sci-fi humanistic author, he expressed his views distinctly. Being an alumni of MIT, he was good at technology. Thus his sci-fi stories were always impressive with interesting characters like Chitti, the robot; Jeeno the robot-dog and detective duo Ganesh and Vasanth.

B. Find words from the passage which mean the same as the following.

  1. difficult to believe (para 1) incredible
  2. a style or category of art, music or literature (para 2) genre
  3. having many sides (para 4) multifaceted
  4. capable of being understood (para 5) fathomable

Grammar

A. Identify the changes in these pairs of active and passive constructions.

11th English Forgetting Lesson Paragraph Samacheer Kalvi Prose Chapter 3

Question 1.
The pilot flew the airplane to Bengaluru.
Answer:
The airplane was flown to Bengaluru by the pilot. In the second sentence, the object has been shifted to the place of subject. It remains passive and allows the work to be done by the noun.

Question 2.
The bananas were eaten by the monkey.
Answer:
The monkey ate the bananas. Here the subject is shifted to the place of object.

B. Change the voice of the following sentences.

Question 1.
Mohammed follows the rules.
Answer:
The rules are followed by Mohammed.

Question 2.
Mohan has completed the course.
Answer:
The course has been completed by Mohan.

Question 3.
Magdalene is singing the prayer.
Answer:
The prayer is being sung by Magdelene.

Question 4.
Who wrote this complaint?
Answer:
By whom was this complaint written?

Question 5.
May God bless you with happiness!
Answer:
May you be blessed with happiness by God.

 

Question 6.
A house is being constructed by them.
Answer:
They are constructing a house.

Question 7.
Let the door not be slammed.
Answer:
Don’t slam the door.

Question 8.
The team was trained by the coach.
Answer:
The coach trained the team.

C. Make sentences using the passive forms of the verbs.

Question 1.
Tagore/award/Nobel prize/
Tagore was awarded Nobel prize.

Question 2.
IIM Ahmedabad / establish /1961
Answer:
IIM Ahmedabad was established in 1961.

Question 3.
Chhattisgarh/ form / 2000
Answer:
Chhattisgarh was formed in 2000.

Question 4.
First passenger train /inaugurated /India /1853
Answer:
The first passenger train was inaugurated in 1853.

Question 5.
Indian Airlines /set up /1953 ! Indian Airlines was set up in 1953.

D. Look at the newspaper items given below. Use the information in the headlines to complete the sentence.

Question 1.
HEAVY RAINS LASH CHENNAI
______ threw normal life out of gear.
Answer:
Heavy rains threw normal life out of gear.

Question 2.
NEET CLASSES TO BEGIN ON SEPT. 20th
The Centre co-ordinator informed the candidates ______ Sept. 20th
Answer:
The centre coordinator informed the candidates about the commencement of NEET classes on September 20th.

 

Question 3.
12 INJURED AS BUSES COLLIDE
About at the Dindigul bus terminus here today.
Answer:
About 12 passengers were injured as buses collided at Dindigul.

E. Expand the following news headlines in a sentence.

Question 1.
MUNICIPAL ELECTIONS IN DECEMBER
Answer:
Municipal Elections will be held in December.

Question 2.
TELEPHONE CUSTOMERS TO GET VIDEO PHONE BSNL
Answer:
proposes to give video phone to its customers at a low cost.

Question 3.
CARD LICENSE TO REPLACE PAPER DRIVING LICENSE
Answer:
Transport Minister announced that paper licenses will be replaced with card licenses.

Question 4.
ATM WITHOUT SECURITY GUARD TO CLOSE RBI
Answer:
announced that all ATMS which have no security guard will be closed.

F. Describing a process

1. Complete the passage by filling the blanks with the passive forms of the verbs.

11th English Unit 3 Prose Samacheer Kalvi Chapter 3 Forgetting

The water should be boiled in a vessel. Then tea leaves and milk (1) _____ to the water. The vessel (2) _____ with a lid. The tea (3) _____ and (4) _____ into the tups. Sugar (5) _____ . and (6) _____ The tea (7) _____ hot.
Answers:

  1. should be added
  2. must be covered
  3. should be filtered
  4. poured
  5. should be added
  6. stirred
  7. should be served

2. Here is a recipe to make chocolate cake in a pressure cooker. Rewrite the instructions in passive voice. The first one has been done for you.

Question (i)
First sift the flour, cocoa powder and baking powder in a mixing bowl.
Answer:
The flour, cocoa powder and baking powder are first sifted in a mixing bowl.

 

Question (ii)
Add butter, sugar, salt, water and vanilla and beat the ingredients using a whisk.
Answer:
Butter, sugar, salt, water and vannila should be added and the ingredients must be beaten using a whisk. .

Question (iii)
Add the eggs and beat the batter until it is smooth.
Answer:
The eggs must be added and the batter must be beaten until it is smooth.

Question (iv)
Transfer the batter into the baking tin.
Answer:
The batter must be transferred into the baking tin.

Question (v)
Heat the pressure cooker, covered with the lid but without the pressure, for 3-4 minutes on high heat. Then place the cake tin in the empty cooker (Do not add water in the cooker).
Answer:
The pressure cooker must be heated. It should be covered with the lid but without the pressure. It must be left for 3-4 minutes on high heat. The cake tin must be kept in the empty cooker. (Let not water be added in the cooker)

Question (vi)
Close the lid (without the pressure), lower the flame and let it cook for about 30 minutes.
Answer:
Let the lid be closed without the pressure. The flame must be lowered and it must be let to cook for about thirty minutes.

3. Write the process of wrapping a Christmas gift in a paragraph in passive form, with the help of the pictures given below.

11th English Unit 3 Samacheer Kalvi Forgetting

Answers:

  1. The gift must be placed in a rectangular box.
  2. The required paper must be measured. The gift paper must be placed on the box. It must be wrapped loose end up and over and a cut must be made.
  3. The gift paper must be placed face down and centred on the box. The first edge must be brought up and taped in place on to box. Then it must be brought other side up and taped in place.
  4. The sides should be folded in against the edges of the box. The diagonal flaps you have created must be creased.
  5. The top edge should be folded down. Then bottom edge should be folded up and taped.
  6. A gift tag must be added with a bow and ribbon to really class up your Christmas gift and impress recipients of your gift.

Subject and Verb Agreement (Concord)
A. Underline the correct verb in these sentences.

  1. The girl and her sisters _______ (watch,watches) television everyday.
  2. Ravi _______ (doesn’t, don’t) like sports.
  3. My classmates _______ (study, studies) before a test.
  4. One of the cookies _______ (is, are) missing.
  5. A lady with ten cats _______ (live, lives) in that big house.
  6. Measles _______ (is, are) very serious.
  7. The committee _______ (decide, decides) when to adjourn.
  8. Our team _______ (is, are) the best.
  9. Everybody _______ (enjoy, enjoys) a good song.
  10. Either of these _______ (is, are) suitable.

Answers:

  1. watch
  2. doesn’t
  3. study
  4. is
  5. lives
  6. is
  7. decides
  8. is
  9. enjoys
  10. is

B. Correct the following passage.

Where does the deer and the antelope play? One place is Yellowstone National Park. It were created in 1872. Parts of the park is in Wyoming, Montana and Idaho. The park are a safe place for many animals. Bears, moose, buffalo, deer and antelope lives there. Beavers, otters, fish and eagles also enjoys the park. For them, Yellowstone be ‘home sweet home.’
Answer
Where do the deer and the antelope play? One place is Yellowstone National Park. It was created in 1872. Parts of the park are in Wyoming, Montana and Idaho. The park is a safe place for many animals. Bears, moose, buffalo, deer and antelope live there. Beavers, otters, fish and eagles also enjoy the park. For them, Yellowstone is ‘Home, sweet home.’

Writing

Biographical sketch:

A biographical sketch is a brief summary of a person’s life and his achievements. It should include a description of the person’s physical appearance, education, work, achievements and other salient personal traits. The main focus of a biographical sketch is to portray the person in an admirable way.

(a) Given below are hints about a renowned British science fiction writer Arthur C. Clarke. Write a biographical sketch on the author in not more than 80-100 words based on the information given below.

Name Arthur C. Clarke
Pen names Charles Willis, E.G.O’Brien
Birth 16 Dec 1917, England
Career Novelist, Television host, inventor and film screen writer.
Genre Science Fiction, Television series, film screen play
Awards and Honours 1961, Kalinga Prize – an award given by UNESCO for

popularising science

Hugo and Nebula Awards

Chairman of the Interplanetary Society

Highest Civil Honour of Sri Lanka – ‘Sri Lankabhimanya 2005’

Titles Clarke, Robert Heinlein and Isaac Asimov – ‘Big Three’ of Science Fiction

‘The Prophet of the Space Age’

Famous Works Childhood’s End 2001: A Space Odyssey Rendezvous with Rana

Arthur C. Clark was bom on 16th December, 1917 in England. He was a novelist, television host, inventor and film screen writer all bundled into one. He gained popularity in science fiction, sensational T.V serials and screen play writing. In recognition of his exceptional skills, he was awarded Kalinga prize for popularising science. This award was given to him by UNESCO in 1961..He was made the chairman of Interplanetary Society and also conferred Hugo and Nebula awards, He was given the highest civilian (award) honour of Sri Lanka ‘Sir Lankabhimanya in 2005’. Clarke is often regarded as one of the triumvirs of sci-fi writers, (i.e) Robert Heinlein, Asimov and himself. He is hailed as “The Prophet of Space Age”. He is widely remembered world over for his famous work “Childhood End”, “2001: A space Odysey”: and “Rendezvous with Rana”.

Report Writing:

Question (a)
You have recently attended a seminar on ‘Science and Literature’ in which writers presented papers on Science Fiction and literature and focused on the creativity of young writers. Write a short report about it for a leading newspaper in about 100-120 words.
Answer:
The seminar on “Science and Literature” was held at American college, Madurai. It was organized in memory of Prof. Vasanth. Students from various colleges, Government Higher Secondary Schools and Matriculation schools were present. Dr. Paul Luv inaugurated the seminar. Students from Manjakkuppam Higher Secondary School talked about novels of Jules Verne-(i.e) Journey to the center of the earth, Twenty thousand leagues under the sea, From earth to the moon, Around the world in eighty days, Five weeks in a balloon, Off on a comet, An Antartic mystery has prophesied man’s potential ability to carryout space travel, explore

Antartica, do deep water Research, mission to moon and other celestial bodies. It is mind boggling to realize that he wrote about these latest developments before 1905. Students were ‘ much impressed by the prolific sci-fi writings of the French novelist more than a century ago.

Prof. Sangeetha spoke on Aldous Huxley’s brave new world which predicted Human genome project and how science can help produce babies with special attributes, size, colour and ’ character traits. All of us, know the cloning of ‘Dolly’. Student from Government Hr. Sec. School D. Kala spoke about Alvin Toffler and how he had predicted revolution due to technological break through in his most famous books. “Future shock”, “The third wave” r and “power shift”. He discusses modem technologies including the digital revolution, and the communication revolution.Malathy talked about Sujatha, Tamil Sci-fi writer who influenced large number of children and adults to fall in love with computers and robotics. His imaginary characters Chitti and Jeeno I have endeared him to the masses.

Asimov has written large number of Sci-fi stories in collaboration with Robert A. Heinlein and Arthur C. Clarke. Asimov’s most famous work is the “Foundation series” and Galactic empire”. Asimov has written Lucky start series of Juvenile science-fiction using the pen name Paul French.The seminar ended with the note that many sci-fi writers have greatly contributed to the giant strides science and Technology has made in recent times. Students must read and write sci-fi fiction to influence the development of love for science.

 

Question (b)
You are the School Pupil Leader. Your school organised an Inter-School Sports event at Nehru Stadium. Write a report on the special events conducted in 100-120 words for the school souvenir.
Answer:
Hon Balakrishna Reddy, the minister for sports inaugurated the sports meet in the presence of state project officer RMSA Dr. V.C. Rameswara Murugan. Mr. Peter the physical director from Salem coordinated all the events. In the track and field events, Meena and Tamilselvi from Ashok Nagar Girl’s School bagged gold and silver medals. In the men’s event, Kandan

Subbu from Government Boys High School, Nungambakkam bagged Gold and Silver medals. Third position was bagged by Presidency School girl Suba. In boy’s event, Ambedkar School Sukumar bagged a silver medal.

Maheswari of Girl’s School, Guduvancherry won the gold in weightlifting. It was heartening to note many Government School students playing tough against even private schools which give special coaching in sports and games. Chandran, the Chief Inspector of Physical Education gave away the prizes to all the winners of various sports and games events.

Forgetting About the Author

Forgetting Lesson Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 3

Robert Lynd is an Anglo-Irish writer, essayist and a poet. He is respected as one of the greatest essayists of the 20th century. He wrote many articles for leading journals and newspapers like Daily News, the New Statesman and Nation. He wrote under the pseudonym name “Y.Y His essays dealt with interesting and simple topics. His essays arc humourous delightful, ironical and satirical. I le was awarded with an honorary literary Doctorate by Queen’s university. He was confessed silver medal by the Royal Society of Literature.

Forgetting Summary

Robert Lynd is a humorous and delightful essayist. His essays are simple, playful and satirical. His style of writing is elegant and charming. In his essay “Forgetting”, he writes about the root causes of forgetting and also explains what items are usually forgotten by people.

Forgetting Prose Summary Samacheer Kalvi 11th English Solutions Chapter 3

Robert Lynd is amazed by the efficiency of human memory. Modem man remembers telephone numbers, names of film stars, cricketers, football champions and even notorious murderers. He remarks wittily that man does not forget a single item of his clothing; No one forgets to shut the door when leaving the house. The institution of family survives in modem cities because ordinary people have extraordinary memory power. In some matters the memory is less than perfect, causes could be psychological. We tend to forget things we don’t wish to remember.

For example, many people forget to take medicines. Medicine needs to be taken before / after meals. Robert Lynd remarks that chemists make a lot of money because people tend to forget to take medicines. It aggravates the disease and people are forced to buy more and more medicines. Most people forget to post letters. The author himself would not trust his letters to be posted by others. The author himself never remembered to post letters entrusted to him. He had to apologise for the unposted letters kept with him for long. Likewise, the author forgets his walking sticks often.

Absent – mindedness of people shocked the author when the Railway department published the list of lost articles. It was startling to note that young people forget bats, balls etc. The author attributes it to the abundant imagination and dreams. They are citizens of dreamland. Anglers also forget their fishing rods. Absent – mindedness is often a blessing in disguise. People can forget their unhappiness and live in a world of Utopia. Great thinkers, poets and philosophers are absent – minded because their minds are full of lofty ideas and imagination.

Socrates the philosopher and S.T. Coleridge the poet were absent – minded people. Similarly, Politicians have bad memories. States are yet to produce ideal Statesmen. Great writers, composers of music have amazingly great memories . Memory is half the substance of their art. Once a father took his baby out in a perambulator in the morning. He walked into a pub to have a glass of beer. The child was sitting in the perambulator outside in the street. After sometime, his wife came that way for shopping. She was shocked to find her baby sleeping in the perambulator.

She decided to teach her husband a lesson. She took the baby home. She expected her husband to come and apologize for losing the child. but he just walked in and casually asked his wife cheerfully what was there for the lunch. Very few people like Einstein or Socrates would be capable of such absent-mindedness. Men should forget unpleasant things and remember pleasant things.

Textual:

abstracted – lacking concentration on what is
happening around
antipathy – strong dislike
audacious – bold and daring
delinquent – a young person who is regularly
involved in wrongdoing
eccentric – tending to act strangely
exploits – daring or heroic acts or actions, feats
fallible – capable of making mistakes
fortunes – huge sums of money
indignant – being very angry.
mediocre – not very good, ordinary
prosaic – dull
quivering – trembling, shivering
reluctant -unwilling
sieve – strainer or filter
vexation – irritation, annoyance
vintage – wine of high quality produced in a particular year

Additional:

Antipathy – dislike
Magnificent – spectacular
Prosaic – dull

Forgetting Synonyms

Choose the most appropriate synonym for the underlined word. (Exam model)

Question 1.
The ordinary man seldom forgets things. .
(a) frequently
(b) rarely
(c) never
(d) often
Answer:
(b) rarely

 

Question 2.
A very methodical man remembers to take medicine.
(a) chaotic
(d) organized
(c) disarrayed
(d) inefficient
Answer:
(d) organized

Question 3.
I am always reluctant to trust a visitor to post my letters.
(a) willing
(b) unwilling
(c) like
(d) hatred
Answer:
(b) unwilling

Question 4.
It is because of their antinathv to pills.
(a) love
(b) affinity
(c) like
(d) aversion
Answer:
(d) aversion

Question 5.
Chemists makes their fortunes out of medicines people forget to take.
(a) riches/wealth
(b) poverty
(c) paucity
(d) luck
Answer:
(a) riches/wealth

Question 6.
A long chain of circumstances leads to a number of embarrassing questions.
(a) comfortable
(b) interesting.
(c) anxious
(d) awkward
Answer:
(d) awkward

Question 7.
I am no delinquent in such matters.
(a) activist
(b) wrongdoer
(c) volunteer
(d) strategist
Answer:
(b) wrongdoer

Question 8.
I dare not carry an umbrella because I forget it often.
(a) believe
(b) refuse
(c) accept
(d) fear
Answer:
(d) fear

 

Question 9.
He did not even have the grimmest jawed umbrella.
(a) pleasant
(b) charming
(c) beautiful
(d) unpleasnt
Answer:
(d) unpleasnt

Question 10.
An absent – minded angler is good at inventing magnificent lies.
(a) dull
(b) drab
(c) cluster
(d) spectacular
Answer:
(d) spectacular

Question 11.
One has no time to remember the mediocre.
(a) great
(b) exceptional
(c) ordinary
(d) excellent
Answer:
(c) ordinary

Question 12.
He has a memory like sieve.
(a) glass
(b) filter
(c) fitter
(d) sleeve
Answer:
(d) sleeve

Question 13.
He is an audacious perverter of the truth.
(a) daring / bold
(b) timid
(c) frightened
(d) alarmed
Answer:
(a) daring / bold

Question 14.
We regard a person who does not possess a good memory as eccentric.
(a) usual
(b) conventional
(c) controversial
(d) strange / queer
Answer:
(d) strange / queer

Question 15.
Being indignant at her husband’s behaviour, she decided to teach him a lesson.
(a) cool
(b) calm
(c) anxious
(d) angry
Answer:
(d) angry

Question 16.
She anticipated her husband’s white face with quivering lips confessing the theft of the child.
(a) solid
(b) daring
(c) trembling
(d) cold.
Answer:
(c) trembling

Question 17.
Her husband’s cheerful entry and enquiry about lunch and forgetting the baby was her vexation.
(a) joy
(b) bliss
(c) ecstasy
(d) annoyance / irritation
Answer:
(d) annoyance / irritation

Question 18.
Most of us are bom with prosaically efficient memories.
(a) elated
(b) cheerfully
(c) normally
(d) dull
Answer:
(d) dull

Question 19.
They are abstracted from the world outside them.
(a) actual
(b) distracted
(c) stupid
(d) concrete
Answer:
(b) distracted

Question 20.
Men with fallible memories try to make out a case for their superiority.
(a) infallible
(b) valuable
(c) error-prone
(d) mailcious
Answer:
(c) error-prone

Forgetting Antonyms

Choose the most appropriate antonym for the underlined word. (Exam model)

Question 1.
Many people who read the list of lost articles in the trains would be astonished.
(a) unexpected
(b) unpredictable
(c) surprised
(d) expected
Answer:
(d) expected

Question 2.
Modem man remembers even telephone numbers.
(a) recalls
(b) retrieves
(c) recollects
(d) forgets
Answer:
(d) forgets

Question 3.
The ordinary man seldom forgets to turn off lights.
(a) rarely
(b) almost never
(c) scarcely
(d) frequently
Answer:
(d) frequently

Question 4.
Moral giants remember to take medicines regularly.
(a) periodically
(b) intermittently
(c) irregularly
(d) continuously
Answer:
(c) irregularly

Question 5.
The fact remains.
(a) truth
(b) verity
(c) veracity’
(d) lie / fiction
Answer:
(d) lie / fiction

Question 6.
Some forget pills due to their antipathy.
(a) strong dislike
(b) aversion
(c) hostility
(d) affinity
Answer:
(d) affinity

 

Question 7.
Chemists make their fortunes out of the medicines forgotten to take.
(a) luck
(b) wealth
(c) bounty
(d) misfortunes
Answer:
(d) misfortunes

Question 8.
I am always reluctant to trust a visitor to post my letters.
(a) unwilling
(b) indisposed
(c) ill-disposed
(d) willing
Answer:
(d) willing

Question 9.
I put it for safety into one of my pockets.
(a) protection
(b) danger
(c) defence
(d) asylum
Answer:
(b) danger

Question 10.
I get weary of holding it in my hands.
(a) exhausted
(b) tired
(c) depleted
(d) energetic / fresh
Answer:
(d) energetic / fresh

Question 11.
A methodical man always remembers everything.
(a) organized
(b) disciplined
(c) chaotic / unorganized
(d) regular
Answer:
(c) chaotic / unorganized

Question 12.
A long chain of circumstances leads to a number of embarrassing questions’.
(a) awkward
(b) uneasy
(c) comforting
(d) discomforting
Answer:
(c) comforting

Question 13.
I am no great delinquent in such matters.
(a) irresponsible
(b) careless
(c) responsible
(d) negligent
Answer:
(c) responsible

Question 14.
I dare not carry an umbrella.
(a) defy
(b) fear
(c) avoid / dodge
(d) encounter
Answer:
(c) avoid / dodge

Question 15.
Memories prevent them from doing prosaic things.
(a) dull
(b) drab
(c) interesting
(d) boring
Answer:
(c) interesting

Question 16.
The angler who invents magnificent lies after a day’s fishing is bound to be absent-minded.
(a) spectacular
(b) fabulous
(c) weak / feeble
(d) strong
Answer:
(c) weak / feeble

Question 17.
Absent’ – minded great people have no time to remember the mediocre.
(a) average
(b) drab
(c) common
(d) exceptional / excellent
Answer:
(d) exceptional / excellent

Question 18.
People with fallible memories occasionally assert their superiority.
(a) likely to do mistakes
(b) infallible
(c) insatiable
(d) inscrutable
Answer:
(b) infallible

Question 19.
Memory is half the substance of their art.
(a) remembrance
(b) forgetfulness
(c) recollection
(d) retrieval
Answer:
(b) forgetfulness

Question 20.
He is an audacious perverter of truth.
(a) bold
(b) daring
(c) diligent
(d) timid
Answer:
(d) timid

 

Question 21.
A man who does not possess a good memory is often regarded eccentric.
(a) strange
(b) queer
(c) unconventional
(d) ordinary / conventional
Answer:
(d) ordinary / conventional

Question 22.
What was her vexation?
(a) worry
(b) annoyance
(c) regret
(d) pleasure
Answer:
(d) pleasure

Question 23.
Great Statesmen have the genius of memoiy and intellect combined.
(a) mental ability
(b) dunce
(c) sharp witted
(d) brilliance
Answer:
(b) dunce

Question 24.
She was indignant at her husband’s behaviour.
(a) furious
(b) ruffled
(c) angry
(d) contented / composed
Answer:
(d) contented / composed

Question 25.
She arrived home anticipating with angry relish the white face and quivering lips.
(a) enjoyment
(b) like
(c) dislike
(d) pleasure
Answer:
(c) dislike

The main aim is to share the knowledge and help the students of 11th English to secure the best score in their final exams. Use the concepts of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Prose Chapter 3 Forgetting Questions and Answers in Real time to enhance your skills. If you have any doubts you can post your comments in the comment section, We will clarify your doubts as soon as possible without any delay.

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I

Students can Download Accountancy Chapter 6 Subsidiary Books – I Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 11th Accountancy Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Subsidiary Books – I Text Book Back Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions
Choose the Correct Answer

Subsidiary Books Questions And Answers Pdf Question 1.
Purchases book is used to record ……………..
(a) all purchases of goods
(b) all credit purchases of assets
(c) all credit purchases of goods
(d) all purchases of assets
Answer:
(c) all credit purchases of goods

11th Accountancy Chapter 6 Book Back Answers Question 2.
A periodic total of the purchases book is posted to the ……………..
(a) debit side of the purchases account
(b) debit side of the sales account
(c) credit side of the purchases account
(d) credit side of the sales account
Answer:
(a) debit side of the purchases account

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Chapter 6 Question 3.
Sales book is used to record ……………..
(a) all sales of goods
(b) all credit sales of assets
(c) all credit sales of goods
(d) all sales of assets and goods
Answer:
(c) all credit sales of goods

11th Accountancy 6th Chapter Solutions Question 4.
The total of the sales book is posted periodically to the credit of ……………..
(a) Sales account
(b) Cash account
(c) Purchases account
(d) Journal proper
Answer:
(a) Sales account

Class 11 Accountancy Chapter 6 Solutions Question 5.
Purchase returns book is used to record ……………..
(a) returns of goods to the supplier for which cash is not received immediately
(b) returns of assets to the supplier for which cash is not received immediately
(c) returns of assets to the supplier for which cash is received immediately
(d) None of the above
Answer:
(a) returns of goods to the supplier for which cash is not received immediately

Subsidiary Books Problems And Solutions Pdf Question 6.
Sales return book is used to record ……………..
(a) Returns of goods by the customer for which cash is paid immediately
(b) Returns of goods by the customer for which cash is not paid immediately
(c) Returns of assets by the customer for which cash is not paid immediately
(d) Returns of assets by the customer for which cash is paid immediately
Answer:
(b) Returns of goods by the customer for which cash is not paid immediately

Subsidiary Books 11th Question 7.
Purchases of fixed assets on credit basis is recorded in ……………..
(a) Purchases book
(b) Sales book
(c) Purchases returns book
(d) Journal proper
Answer:
(d) Journal proper

Accountancy Class 11 Chapter 6 Solutions Question 8.
The source document or voucher used for recording entries in sales book is ……………..
(a) Debit note
(b) Credit note
(c) Invoice
(d) Cash receipt
Answer:
(c) Invoice

11th Accountancy Chapter 6 Question 9.
Which of the following statements is not true?
(a) Cash discount is recorded in the books of accounts
(b) Assets purchased on credit are recorded in journal proper
(c) Trade discount is recorded in the books of accounts
(d) 3 grace days are added while determining the due date of the bill
Answer:
(c) Trade discount is recorded in the books of accounts

Subsidiary Books Questions And Answers Question 10.
Closing entries are recorded in ……………..
(a) Cash book
(b) Ledger
(c) Journal proper
(d) Purchases book
Answer:
(c) Journal proper

II. Very Short Answer Questions

Accounting 11 Chapter 6 Answers Question 1.
Mention four types of subsidiary books.
Answer:

  1. Purchase Book
  2. Sales Book
  3. Purchase Return Book
  4. Sales Return Book

Subsidiary Books Of Accounts Class 11 Pdf Question 2.
What is purchases book?
Answer:
Purchases book is a subsidiary book in which only credit purchases of goods are recorded. When business wants to know the information about the credit purchases of goods at a glance, the information can be made available if purchases of goods on credit are separately recorded.

Class 11 Accounts Subsidiary Books Solutions Question 3.
What is purchases returns book?
Answer:
Purchases returns book is a subsidiary book in which transactions relating to return of previously purchased goods to the suppliers, for which cash is not immediately received are recorded. Since goods are going out to the suppliers, they are also known as returns outward and the book is called as ‘returns outward book or returns outward journal’.

Subsidiary Books Problems And Solutions Class 11 Question 4.
What is sales book?
Answer:
Sales book is a subsidiary book maintained to record credit sale of goods. Goods mean the items in which the business is dealing. These are meant for regular sale. Cash sale of goods and sale of property and assets whether for cash or on credit are not recorded in the sales book. This book is also named as sales day book, sold day book, sales journal or sale register.

Samacheer Kalvi Guru 11th Accountancy Question 5.
What is sales returns book?
Answer:
Sales returns book is a subsidiary book, in which, details of return of goods sold for which cash is not immediately paid are recorded. Just as goods may be returned to suppliers, goods may be returned by customers.

Subsidiary Books Sums Question 6.
What is debit note?
Answer:
A ‘debit note’ is a document, bill or statement sent to the person to whom goods are returned. This statement informs that the supplier’s account is debited to the extent of the value of goods returned. It contains the description and details of goods returned, name of the party to whom goods are returned and net value of the goods so returned with reason for return.

11th Accountancy Book Back Answers Question 7.
What is credit note?
Answer:
A credit note is prepared by the seller and sent to the buyer when goods are returned indicating that the buyer’s account is credited in respect of goods returned. Credit note is a statement prepared by a trader who receives back the goods sold from his customer. It contains details such as the description of goods returned by the buyer, quantity returned and also their value.

Class 11 Accounts Chapter 6 Solutions Question 8.
What is journal proper?
Answer:
Journal proper is a residuary book which contains record of transactions, which do not find a place in the subsidiary books such as cash book, purchases book, sales book, purchases returns book, sales returns book, bills receivable book and bills payable book. Thus, journal proper or general journal is a book in which the residual transactions which cannot be entered in any of the sub divisions of journal are entered.

Subsidiary Books Class 11 Solutions Question 9.
Define bill of exchange.
Answer:
According to the Negotiable Instruments Act, 1881, “Bill of exchange is an instrument in writing containing an unconditional order, signed by the maker, directing a certain person to pay a certain sum of money only to, or to the order of a certain person or to the bearer of the instrument”.

Subsidiary Books Class 11 Pdf Question 10.
What is an opening entry?
Answer:
Journal entry made in the beginning of the current year with the balances of assets and liabilities of the previous year is opening journal entry. In this entry, asset accounts are debited, liabilities and capital accounts are credited.

11th Accountancy – Book Back Answers Question 11.
What is an invoice?
Answer:
Entries in the purchases day book are made from invoices which are popularly known as bills. Invoice is a business document or bill or statement, prepared and sent by the seller to the buyer giving the details of goods sold, such as quantity, quality, price, total value, etc. Thus, the invoice is a source document of prime entry both for the buyer and the seller.

III. Short Answer Questions

Subsidiary Books Questions Question 1.
Give the format of purchases book.
Answer:
Format of Purchases book / Purchases Journal
Subsidiary Books Questions And Answers Pdf Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6

Subsidiary Books Class 11 Question 2.
Mention the subsidiary books in which the following transactions are recorded

  1. Sale of goods for cash
  2. Sale of goods on credit
  3. Purchases of goods on credit
  4. When the proprietor takes goods for personal use
  5. Goods returned to suppliers for which cash is not received immediately
  6. Asset purchased as credit.

Answer:

  1. Cash book
  2. Sales book
  3. Purchase book
  4. Journal proper
  5. Purchase return book
  6. Journal proper

Question 3.
What are the advantages of subsidiary books?
Answer:
The advantages of maintaining subsidiary books are:
1. Proper and systematic record of business transactions: All the business transactions are classified and grouped conveniently as cash and non cash transactions, which are further classified as credit purchases, credit sales, returns, etc. As separate books are used for each type of transactions, individual transactions are properly and systematically recorded in the subsidiary books.

2. Convenient posting: All the transactions of a particular nature are recorded at one place, i.e., in one of the subsidiary books. For example, all credit purchases of goods are recorded in the purchases book and all credit sales of goods are recorded in the sales book. It facilitates posting to purchases account, sales account and concerned personal accounts.

3. Division of work: As journal is sub-divided, the work will be sub – divided and different persons can work on different books at the same time and the work can be speedily completed.

4. Efficiency: The sub – division of work gives the advantage of specialisation. When the same work is done by a person repeatedly the person becomes efficient in handling it. Thus, specialisation leads to efficiency in accounting work.

5. Helpful in decision making: Subsidiary books provide complete details about every type of transactions separately. Hence, the management can use the information as the basis for deciding its future actions. For example, information regarding sales returns from the sales returns book will enable the management to analyse the causes for sales returns and to adopt effective measures to remove deficiencies.

6. Prevents errors and frauds: Internal check becomes more effective as the work can be divided in such a manner that the work of one person is automatically checked by another person. With the use of internal check, the possibility of occurrence of errors or fraud may be avoided or minimised.

7. Availability of requisite information at a glance: When all transactions are entered in one journal, it is difficult to locate information about a particular item. When subsidiary books are maintained, details about a particular type of transaction can be obtained from subsidiary books. The maintenance of subsidiary books helps in obtaining the necessary information at a glance.

8. Detailed information available: As all transactions relating to a particular item are entered in a subsidiary book, it gives detailed information. It is easy to arrive at monthly or quarterly totals.

9. Saving in time: As there are many subsidiary books, work of entering can be done simultaneously by many persons. Thus, it saves time and accounting work can be completed quickly.

10. Labour of posting is reduced: Labour of posting is reduced as posting is made in periodical totals to the impersonal account, for example, Purchases account.

Question 4.
Write short notes on:

  1. Endorsement of a bill and
  2. Discounting of a bill

Answer:
1. Endorsement means signing on the face or back of a bill for the purpose of transferring the title of the bill to another person. The person who endorses is called the “Endorser”. The person to whom a bill is endorsed is called the “Endorsee”. The endorsee is entitled to collect the money.

2. When the holder of a bill is in need of money before the due date of a bill, cash can be received by discounting the bill with the banker. This process is referred to as the discounting of bill. The banker deducts a small amount of the bill which is called discount and pays the balance in cash immediately to the holder of the bill.

IV. Exercises

Question 1.
Enter the following transactions in the Purchases book of M/s. Subhashree Electric Co., which deals in electric goods. (3 Marks)
2017:
April 5 – Purchased from Karthik Electric Co., on credit
10 Electric iron box @ ₹ 2,500 each
5 electric stoves @ ₹ 2,000 each
April 19 – Purchased on credit from Khaitan Electric Co.,
3 electric heaters @ ₹ 6,000 each
April 25 – Purchased from Polar Electric Co., on credit.
10 Fans @ ₹ 2,000 each
April 29 – Purchased from M & Co. for cash
10 electric stoves @ ₹ 3,000 each
Solution:
In the books of M/s Subhashree Electric Co.
Purchases book
11th Accountancy Chapter 6 Book Back Answers Samacheer Kalvi Subsidiary

Question 2.
Enter the following credit transactions in the purchases book of Manoharan, a Provisions Merchant. (5 Marks)
2017:

  1. May 2 – Bought from Vasu 100 bags of rice @ ₹ 800 per bag
  2. May 8 – Bought from Cheyyar Sugar Mills Ltd., 20 bags of sugar @ ₹ 2,600 per bag
  3. May 10 – Bought from Ram Flour Mill, Coimbatore, 10 bags of wheat flour @ ₹ 750 per bag
  4. May 15 – Bought from Nilgiri Tea Co., Nilgiris, 15 cases of tea @ ₹ 900 per case
  5. May 25 – Bought from Sairam Coffee Works Ltd., 100 kgs of Coffee @ ₹ 190 per kg.
  6. May 29 – Bought from X & Co. furniture worth ₹ 2,000

Solution:
In the books of Manoharan, a Provisions Merchant
Purchase book
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Chapter 6 Subsidiary Books – I

Question 3.
From the following transactions write up the Sales day book of M/s. Ram & Co., a stationery merchant. (3 Marks)
2017:

  1. Jan. 1 – Sold to Anbu & Co., on credit 20 reams of white paper @ ₹ 150 per ream
  2. Jan. 2 – Sold to Jagadish & Sons on credit 6 dozen pens @ ₹ 360 per dozen
  3. Jan. 10 Sold old newspapers for cash @ ₹ 620
  4. Jan. 15 – Sold on credit M/s. Elango & Co., 10 drawing boards @ ₹ 170 per piece
  5. Jan. 20 – Sold to Kani & Co., 4 writing tables at ₹ 1,520 per table for cash

Solution:
In the books of M/s Ram & Co., Stationery Merchant
Sales book
11th Accountancy 6th Chapter Solutions Samacheer Kalvi Subsidiary Books – I

Question 4.
Enter the following transactions in the Sales book of Kamala Stores, a furniture shop. (3 Marks)
2017:

  1. May 2 – Sold to Naveen Stores, Trichy on credit 5 computer tables @ ₹ 1,750 per table
  2. May 9 – Sold to Deepa & Co., Madurai on credit 6 dining tables @ ₹ 1,900 per dining table
  3. May 15 – Sold to Rajesh 10 dressing tables @ ₹ 2,750 each on credit
  4. May 24 – Sold to Anil 5 wooden tables @ ₹ 1,250 per table on credit
  5. May 27 – Sold to Gopi 3 old computers @ ₹ 3,500 each
  6. May 29 – Sold 50 chairs to Anil @ ₹ 275 each for cash

Solution:
In the books of Kamala Stores, a furniture shop
Sales book
Class 11 Accountancy Chapter 6 Solutions Samacheer Kalvi Subsidiary Books – I

Question 5.
Enter the following transactions in the purchases and sales books of Kannan, an automobile dealer, for the month of December, 2017.
Subsidiary Books Problems And Solutions Pdf Samacheer Kalvi 11th Accountancy
Solution:
In the books of Kannan, an automobile dealer
Purchases book
Subsidiary Books 11th Samacheer Kalvi Chapter 6 Subsidiary Books – I
Sales Book
Accountancy Class 11 Chapter 6 Solutions Samacheer Kalvi Subsidiary Books – I

Question 6.
Prepare Purchases book and Sales book in the books of Santhosh Textiles Ltd., from the following transactions given for April, 2017. (5 Marks)
2017:
April 1 Purchased goods from Prasad, Kancheepuram on credit
100 meters Silk @ ₹ 450 per meter
75 meters Velvet @ ₹ 180 per meter
April 10 Sold goods to Rathinam, Chennai on credit
60 meters Silk @ ₹ 490 per meter
50 meters Velvet @ ₹ 210 per meter
April 18 Nathan & Sons purchased from us on credit
100 meters Silk @ ₹ 510 per meter
April 20 Purchased goods from Hari Ram & Sons, Madurai on credit
50 rolls kada cloth @ ₹ 730 per roll
80 rolls cotton cloth @ ₹ 650 per roll
April 24 Purchased from Mohan, Karur for cash
Shirting cloth @ ₹ 7,000
Sarees @ ₹ 25,000
Solution:
In the books of Santhosh Textiles Ltd.,
Purchase book
 11th Accountancy Chapter 6 Samacheer Kalvi Subsidiary Books – I
Sales book
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I

Question 7.
From the following information, prepare purchase day book and purchases returns book for the month of June, 2017 and post them into ledger accounts in the books of Robert Furniture Mart. (5 Marks)
2017:

June 1 – Purchased from Balu Traders 20 chairs @ ₹ 150 each on credit

June 13 – Bought from Subash & Co., on credit
2 Almirah @ ₹ 3,100 each
10 tables @ ₹ 1,500 each
15 chairs @ ₹ 200 each
Less: 10 % Trade discount on all items
Add: Freight charges ₹ 220

June 21 – Returned 2 damaged chairs to Balu Traders and cash not received

June 24 – Purchased from Sunrise Furniture Mart on credit
25 Almirahs @ ₹ 1,300 each

June 27 – Purchased from Mouli Traders on credit
10 executive tables @ ₹ 3,275 each

June 29 – Returned 3 Almirahs to Sunrise Furniture Mart and cash not received
Solution:
In the books of Robert Furniture Mart
Purchases book
 Subsidiary Books Questions And Answers Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6
In the books of Robert Furniture Mart
Purchases Return book
Accounting 11 Chapter 6 Answers Samacheer Kalvi Subsidiary Books – I
Ledger Acconts
Purchase A/c
 Subsidiary Books Of Accounts Class 11 Pdf Samacheer Kalvi Chapter 6
Balu Traders A/c
Class 11 Accounts Subsidiary Books Solutions Samacheer Kalvi Chapter 6
Sunrise Furniture Mart A/c
Subsidiary Books Problems And Solutions Class 11 Samacheer Kalvi Chapter 6 Subsidiary Books – I
Subash & Co.A/c
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I
Mouli Traders A/c
 Samacheer Kalvi Guru 11th Accountancy Chapter 6 Subsidiary Books – I
Ledger Accounts
Purchase Return A/c
Subsidiary Books Sums Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6

Question 8.
Enter the following transactions in the proper subsidiary books of Suman who is dealing in electronic goods for the month of January, 2017. (5 Marks)
2017
Jan. 2 – Purchased from M/s. Raj Electronics on credit
20 cell phones @ ₹ 5,500 per piece
10 colour TVs @ ₹ 14,500 per piece

Jan. 5 Purchased from M/s. Ruby Electronics on credit
10 radios @ ₹ 1,650 per piece
8 Tape recorders @ ₹ 2,500 per piece
Trade discount on all items @ 10%

Jan. 10 Returned to M/s. Raj Electronics 4 cell phones damaged and cash not received

Jan. 20 Purchased from M/s. Suganthi Electronics on credit
10 radios @ ₹ 3,700 per piece
2 Sony colour TVs @ ₹ 27,000 per piece
Trade discount @ 5% on all items
Solution:
In the books of Suman
Purchase book
11th Accountancy Book Back Answers Samacheer Kalvi Chapter 6 Subsidiary
In the Books of Suman
Purchase returns book
 Class 11 Accounts Chapter 6 Solutions Samacheer Kalvi Subsidiary Books – I

Question 9.
Enter the following transactions in the sales book and sales returns book of M/s. Guhan & Sons, who is a textile dealer. (5 Marks)
2017
May 2 – Sold to M/s. Karan & Co., on credit
100 pieces towels @ ₹ 280 per piece
200 metres shirtings @ ₹ 270 per metre

May 5 – Sold to M/s. Veeran & Sons on credit
10 pieces ready – made dress @ ₹ 1,500 per piece

May 16 – Sold to M/s. Jain & Sons on credit
50 blankets @ ₹ 240 each

May 20 Damaged 10 pieces towels returned by Karan & Co. and cash not paid

May 25 Sold old furniture to M/s. Saran & Co., on credit ₹ 18,000

May 27 Returned 2 pieces ready-made dresses by M/’s. Veeran&Sons due to inferior qualityand cash not paid
Solution:
In the books of M/s Guhan & Sons, a textile dealer
Sales book
Subsidiary Books Class 11 Solutions Samacheer Kalvi Chapter 6
Sales return book
Subsidiary Books Class 11 Pdf Samacheer Kalvi Chapter 6 Subsidiary Books – I

Question 10.
Record the following transactions in the sales book and sales returns book of M/s. Ponni & Co., and post them to ledger. (5 Marks)
2017:

  1. Aug. 1 – Sold goods to Senthil as per Invoice No. 68 for ₹ 20,500 on credit
  2. Aug. 4 – Sold goods to Madhavan as per Invoice No. 74 for ₹ 12,800 on credit
  3. Aug. 7 – Sold goods to Kanagasabai as per Invoice No. 78 for ₹ 7,500 on credit
  4. Aug. 15 – Returns inward by Senthil as per Credit Note no. 7 for ₹ 1,500 for which cash is not paid
  5. Aug. 20 – Sold goods to Selvam for ₹ 13,300 for cash
  6. Aug. 25 – Sales returns of ₹ 1,800 by Madhavan as per Credit Note No. 11 for which cash is , not paid

Solution:
In the books of M/s Ponni & Co.,
Sales book
Accountancy Class 11 Subsidiary Books Solutions Samacheer Kalvi Chapter 6
Sales returns book
11th Accountancy - Book Back Answers Samacheer Kalvi Chapter 6 Subsidiary Books – I
Ledger Accounts in the books of M/s Ponni & Co.
Sales A/c
Subsidiary Books Questions Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6
Sales Return A/c
Subsidiary Books Class 11 Samacheer Kalvi Chapter 6 Subsidiary Books – I
Senthil A/c
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I
Madhavan A/c
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I
Kanagasabai A/c
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I

Question 11.
Prepare necessary subsidiary books in the books of Niranjan and also Sachin account and Mukil account from the following transactions for the month of February, 2017.
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I
In the books of Niranjan
Purchase book
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I
Sales book
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I
Purchase return book
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I
Sales return book
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I
Sachin A/c
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I
Mukil A/c
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I

Question 12.
From the following information, prepare the necessary subsidiary books for Nalanda Book Stores.
2017:
Dec. 1 – Bought from M/s. Umadevi on credit
100 copies of Business Statistics Book @ ₹ 80 each
100 copies of Accountancy Book @ ₹ 150 each

Dec.7 – Sold to Sridevi & Co., on credit
240 copies of Business Statistics @ ₹ 90 each
250 copies of Accountancy books @ ₹ 170 each

Dec. 10 – Bought from Subha & Co.,
40 copies of Economics Books @ ₹ 80 each
Less: 15% Trade Discount

Dec. 15 Returned to M/s. Uma Devi 10 copies of damaged Accountancy book for which cash is not received

Dec. 18 Sold to Gupta Bros., on credit
200 copies of Economics book @ ₹ 95 each

Dec. 26 Returned 6 copies of Economics books to Subha & Co.,
Solution:
In the books of Nalanda Book Store
Purchase book
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I
Sales book
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I
Purchase Return book
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 6 Subsidiary Books – I

Textbook Case Study Solved

Mr. Joseph started a trading business of selling readymade clothes. In the earlier period, he dealt only with cash, because he felt that would be risk-free. But, later on, he had to give credit period for his regular customers in order to retain them. For some customers, when they made bulk purchase, he offered them some discount. That brought him even more customers. But, some of his customers are not prompt in making the payment.

He expanded his business and employed few staff. As the credit transactions were numerous, he found it difficult to maintain properly. One of his friends, who is a Chartered Accountant advised him to maintain subsidiary books.
Discuss on the following points.

Question 1.
What could be the reason for Joseph’s feeling that dealing in cash is risk free?
Answer:
When we sell the goods, immediately we can get cash at once. So no debts had occurred in the business.

Question 2.
What type of discount is offered by Joseph?
Answer:
He offered trade discount.

Question 3.
Suggest some ways to Joseph for making his customers to pay on time.
Answer:
The cash discount may be offered by Joseph to his customers to pay on time.

Question 4.
Do you think that maintaining the subsidiary books will be useful to Joseph?
Answer:
Yes. it is useful.

  1. Sales book
  2. Sales returns book
  3. Purchases book
  4. Purchase returns book

Question 5.
What business documents are needed to maintain the subsidiary books?
Answer:

  1. Invoice
  2. Debit note
  3. Credit note

 

Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 2 The Queen of Boxing

Students who are interested in learning of 11th English Prose Chapter 2 The Queen of Boxing Questions and Answers can use Tamilnadu State Board Solutions of 11th English Chapter Wise Pdf. First check in which chapter you are lagging and then Download Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers Summary, Activity, Notes Chapter Wise. Students can build self confidence by solving the solutions with the help of Tamilnadu State Board English Solutions. English is the scoring subject if you improve your grammar skills. Because most of the students will lose marks by writing grammar mistakes. So, we suggest you to Download Tamilnadu State Board 11th English Solutions according to the chapters.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 2 The Queen of Boxing

Check out the topics covered in Prose Chapter 2 The Queen of Boxing Questions and Answers before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers pdf links. The solutions for Tamilnadu State Board 11th English Textbook are prepared by the English experts. So, if you follow Tamilnadu State Board Solutions 11th English Textbook Solutions you can cover all the topics in Prose Chapter 2 The Queen of Boxing Questons and Answers. This helps to improve your communication skills.

Check out the topics covered in Chapter 2 The Queen of Boxing Questions and Answers before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers pdf links. The solutions for Tamilnadu State Board 11th English Textbook are prepared by the English experts. So, if you follow Tamilnadu State Board Solutions 11th English Textbook Solutions you can cover all the topics in Chapter 2 The Queen of Boxing Questons and Answers. This helps to improve your communication skills.

Warm up
We use various sports equipment to play different indoor and outdoor games. Now, associate the following sports equipment with their corresponding sports or games.

spear racket pawns puck stump bow & arrow
Javelin Tennis/ Squash’Badminton Chess Ice hockey Cricket Archery
club oar striker sabre dice baton
Golf Boating Carrom Fencing Craps Athletics

11th English The Queen Of Boxing Paragraph Question 1.
Have you won any medals? What are the levels to be accomplished to become an international sports person?
Answer:
Yes, I have won three medals. To become an international sportsperson, one has to clear district, regional and national level sports contests.

The Queen Of Boxing Lesson Summary Question 2.
What is your favourite sport? Do you play any sport?
Answer:
My favourite sport is cricket. I play cricket.

 

The Queen Of Boxing Question 3.
In India, the number of women pursuing careers in sports is considerably less, when compared to men. What do you think are the reasons? Discuss with a partner and share the ideas with the class.
Answer:
In India, the community looks at marriage as a culmination of a woman’s goal in life. The society is yet to recognize the potential of women players to compete with international players.

The Queen Of Boxing Questions And Answers Question 4.
Here is a list of Indian women celebrities who are accomplished in the field of sports and games. Match their names with the sports or games they are associated with, by drawing lines. One has been done for you as an example.

11th English The Queen Of Boxing Paragraph Samacheer Kalvi Chapter 2

Answer:

  1. (d) badminton
  2. (i) wrestling
  3. (j) chess
  4. (b) weight lifting
  5. (k) shooting
  6. (n) tennis
  7. (i) squash
  8. (c) swimming
  9. (h) athletics
  10. (J) hockey
  11. (k) basketball
  12. (e) cricket
  13. (a) golf
  14. (g) archery

Samacheer Kalvi 11th English The Queen of Boxing Textual Questions

1. Antonym:

A

(a) amateur
(b) compulsory
(c) traditional
(d) expensive
(e) hopeful
(f) accepted

B

professional leader eccentric
respective elusive cheap
unnecessary supportive ancillary
hateful desperate trivial
modem fanciful repulsive
fulfilled refused showered
invaluable novice optional
complex antique detennined

Answer:
(a) Professional
(b) Optional
(c) Modern
(d) Cheap
(e) Desperate
(f) Refused

2. Based on your reading of the text, answer the following questions in two to three sentences each:

Queen Of Boxing Summary Question (a)
How did Mary Kom manage to get financial support for her trip to the USA?
Answer:
Mary Koms dad gave her Rs. 2,000/-. She spoke to her friend Onler about her problem. He took some elders and friends to meet the two Members of Parliament and seek their support. Two MPs donated Rs, 5,000/- and 3,000/- respectively. Thus Mary Kom managed to raise a princely sum of Rs. 10,000/- for her trip to USA.

The Queen Of Boxing Lesson Paragraph Question (b)
Why did Mary Kom think that she should not return empty-handed?
Answer:
Mary Korn’s dad had given all he had for her trip to USA. Besides, her friends had raised funds through MPs. They had pinned their hopes on her. So, she thought she should not return empty- handed.

11th English Prose 2 Paragraph Question (c)
What was her first impression of America?
Answer:
America was cold and beautiful. What little she saw was very pleasing to her eyes. Americans were enormously nice too.

11th English Unit 2 Prose Question (d)
Why did she call herself lucky’?
Answer:
Mary Kom was tired and suffering from jet lag. After weighing in, she found out that she did not have a match that day. Unlike her team mates, she could take rest well enough to face her opponent in the ring. So, she called herself lucky.

Queen Of Boxing Question (e)
According to Mary Kom, what was the reason for her losing in the finals?
Answer:
Mary Kom was not accustomed to American food. The greatest disadvantage was her loss of appetite. She could not eat food however hard she tried. She started losing weight. She was just 46 kg before the finals. This probably cost her the dream of winning the gold in the finals. What made her feel confident about the competitive players? Explain.
She was heartbroken because she lost the gold. The coaches were kind and appreciated her for winning silver to medal-hungry India. She was the only person in the team to get a medal. The biggest thing she took away from World Women’s boxing championship in Pennsylvania, USA was the conviction that she could take on any boxer in the world.

The Queen Of Boxing Summary Question (g)
What difficulty did she experience while eating Chinese food?
Answer:
Once Mary Kom and her team mates were given chopsticks to eat their food in China. Other friends, asked for spoons and managed. But Mary Kom ended up using both her hands to hold the chopsticks to pick up the food and push it into her mouth. She managed the complex work and satisfied her hunger.

The Queen Of Boxing Paragraph Question (h)
How was she felicitated on her return to India?
Answer:
On her return, Mary Kom was given a warm welcome at the airport. Back at Imphal, she was greeted with garlands, drumbeats and dancing. There was a victory procession across the town. A felicitation programme was held at Langol. People showered her with rich encomiums. She was presented with a traditional shawl.

11th English The Queen Of Boxing Question (i)
What did she consider her greatest achievement? Why?
Answer:
Mary Kom won a medal in each of the six World Boxing Championships she attended. There were a number of other international level Boxing Championships in Taiwan, Vietnam Denmark and so on. But it was retaining her world title in 2006 by defeating Steluta Duta of Romania 22-7 at the fourth World Championship in New Delhi that she considered her greatest achievement in life because she was able to win at home.

Additional Questions

Queen Of Boxing Book Back Answers Question 1.
What did the first ‘silver’ mean to Mary Kom? Why?
Answer:
The first international silver medal in Boxing meant a lot to Mary Kom. The boxing contest and all that followed got clearly etched in her memory. Besides, it gave her the confidence that she could take on anyone in the ring in a boxing contest.

Question 2.
Why was Mary Kom dissatisfied with her first silver?
Answer:
Mary Kom was not satisfied with her .first silver medal because she knew she was good enough to win gold. So, she vowed to herself that the next time she would win gold in future tournaments.

Question 3.
Why did Mary Kom want a Government job?
Answer:
A Government job alone can bring long-term security and a steady income. After her first win, she was getting married. She had no savings. So, she wanted a Government job, both to support herself and to pursue her dreams.

Question 4.
How did the Sub-Inspector job give Mary Kom the required flexibility to follow her dreams? [OR] How does a Government job on sports quota support sportsmen?
Answer:
She got sub-Inspeetor job on sports quota from Manipur Government. Persons appointed under sports quota need not attend office regularly. They tend to be away either at practice camps or at the tournaments most of the year. They went to the office only when necessary. Thus Government job on sports quota helped Mary Kom (sports person) pursue her dream. with the most required financial security.

Question 5.
What was the speculation of Mary Korn’s friends and family members? How did Mary Kom explode it?
Answer:
Mary Kom’s friends and family members speculated that she may not continue to win medals in boxing after marriage. She retained the world title in the third World Women’s Championship at Podolsk in Russia in 2005 and fourth in 2006. Thus, she exploded the speculation and myth that women may not achieve stardom in sports after marriage.

3. Answer the following questions in a paragraph of about 100-150 words each:

Question (i)
Describe Mary Kom’s personal experiences during her first International Championship match from the time of selection to winning the medal.
Answer:
Mary Kom flew to Pennsylvania, USA to compete under 48 kg World Womens’s Boxing Championship in 2001. On landing, she rushed to the sports arena and weighed. She was lucky as she could rest enough to face her opponent the following day. As soon as she won her opponent in the first match, she gained enormous confidence. Her fear of facing new opponents in the ring vanished completely. While her team-mates went on losing one after another, she went on to reach the finals. She was even hopeful of winning gold. She had defeated Nadia Hokmi of Poland by RSC.

She also defeated Jamie Behai of Canada by 219. The greatest disadvantage just before finals was that she lost her appetite. She was not accustomed to American food. However hard she tried, she could not eat. She lost her weight. She was just 46 kg before the finals. This cost her, her long cherished dream of gold medal and she lost to Hula Sahin of Turkey 13-5. She won her silver but was very sad. But the biggest thing she took home from Pennsylvania was not the medal but the conviction that she could take on any boxer in the world.
“Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen.”

Question (ii)
Lack of adequate financial resource and sponsorships often affect sports persons. Hpw is this evident from Mary Kom’s life?
Answer:
Sports is all about Money. Mary Kom was selected to represent India in Pennsylvania, USA to contest under 48 kg World Women’s Boxing championship. Her father managed to collect only Rs. 2,000/- for her trip. Having heard of the cost of living.in USA, her heart sank. Things were very expensive in America. Her parents could do nothing more. She spoke to Onler and some of her friends. They met two local MPs and sought their help. Two MPs donated Rs. 5,000 and 3,000 respectively. It was only with the princely sum of Rs 10,000/- she was able to leave for USA.

Even after winning the first silver for India her financial worries did not end. Prize money offered respite to her immediate financial worries. She had no savings on her except a few insurance policies. She was getting married. She longed for a Government job under sports quota. With a government job she could follow her dreams with a steady income and flexible work schedule. It was only after she won her second World Women’s Boxing Championship gold, the Manipur state government offered her the job of a Sub-Inspector. Her ‘ first salary of Rs 15,000/- gave her a sense of relief.

“There is an old saying that money can’t buy happiness. If it could, I would buy my self four hits every game.”

 

Question (iii)
Why was Mary Kom named the “Queen of Boxing” and “Magnificent Mary”?
Answer:
After Mary Kom’s first silver medal in Pennsylvania in 2001, there was no looking back. Her medal haul continued even after her marriage putting an end to the speculation of family and friends that her marriage may slow down her career progression. She retained the world title in the third World Women’s Boxing Championship at Podolsk in Russia in 2005. She won her fourth gold also in 2006. She had won several golds for India from 2001 to 2004. She had won all the Senior Women’s Boxing Championships, Second Women’s Championship (2002), Second Asian Women’s Boxing Championship at Hisar (2003) and the Witch Cup Boxing Championship at Paes, Hungary. There, were a number of other International World Championships in Taiwan, Vietnam, Denmark and so on. But it was retaining her World title in 2006 by defeating Steluta Duta of Romania which was considered as Mary Kom’s greatest achievement in life. With this hat-trick of World Championship wins, the media christened her, “Queen of Boxing” and “Magnificent Mary”.
“Don’t quit; suffer now; so that you can live the rest of your life like a Queen.”

Additional Questions

Question 1.
Mary Kom had an intention that her first championship contest would be a turning point in her life. How did this self fulfilling prophecy turn out to be true?
Answer:
On landing at Pennsylvania, Mary Kom didn’t have time to stand and stare. The weather was ’ chill but the people were enormously warm in the American soil. She kept telling herself that she could beat anyone in the ring. Her fear of facing opponents vanished. As her team-mates had to take in opponents soon after reaching USA, they started losing in a succession. But her first win against Nadia Hokmi of Poland (RSC) and at the semi-finals against Jamie Behai of Canada by 21-9 gave her a feeling that the championship contest in Pennsylvania would be a turning point in her life. She lost her gold but she was lauded for her silver medal by the kind coaches. The match gave her an invaluable conviction that she could take on any boxer in the world. On return, Delhi gave her a warm welcome.

Back in Imphal, there was a victory procession. At Langol, there was a felicitation programme. People were liberal with their praise. She was presented with the traditional shawl. Her hero, Oja Ibomcha was also present. She spoke at Langol of her hope of winning gold for India. From 2001 – 2004 she won many International and National titles. She was recognized by the Government of Manipur which gave her a Sub-Inspector job. This addressed all her financial worries and she could focus on her dream alone. She is the only woman boxer to have won a medal in earth one-of six World Championship. She was honoured with Padma Shri in 2010 and Padma Bhushan in 2013 for her achievements in Sports. She lived up to her-self fulfilling prophecy in Sports Career.

“If you are persistent, you will get it. If you are consistent, you will keep it. ”

Vocabulary

A. Write the expanded forms of the following abbreviations, we commonly come across in our daily life:

1. IELTS
2. GST
3. TNPSC
4. STD
5. ISD
6. MBA
7. MHRD
8. GPS
9. ns’s
10. PTA
11. NGO
12. ICU
13. IIM
14. MRI
15. EGG
16. NCC
17. LED
18. CPU
19. CBSE
20. GDP
21. LCD
22. NRI
23. IIT
24. ITI

Answers:

1. IELTS International English Language Testing Service
2. GST Goods and Service Tax
3. TNPSC Tamil Nadu Public Service Commission
4. STD Subscribers’ Trunk Dialling
5. ISD International Subscribers’ Dialling
6. MBA Master of Business Administration
7. MHRD Ministry of Human Resource Development
8. GPS Global Positioning System
9. NAS National Social Service
10. PTA Parent Teachers’ Association
11. NGO Non Governmental Organization
12. ICU Intensive Care unit
13. IIM Indian Institute of Management
14. MRI Magnetic Resonance Imaging
15. EGG Electro Cardio Gram
16. NCC National Cadet Corps
17. LED Light Emitting Diode
18. CPU Central Processing Unit
19. CBSE Central Board of Secondary Education
20. GDP Gross Domestic Product
21. LCD Liquid Crystal Display
22. NRI Non Residential Indian
23. IIT Indian Institute of Technology
24. ITI Industrial Training Institute

B. Note the underlined words in the sentences below. They are antonyms formed by adding prefixes ‘un’ and ‘dis’ to the base words, for example.

The boxers were not unbeatable as I had earlier thought.
The greatest disadvantage for me was my loss of appetite.
Now form the opposites of the words given below by prefixing ‘un’, ‘in’, ‘dis’, ‘ir’, ‘il’ appropriately.

– fortunate – regular – continue – comfortable
– respect – active – decent – aware
– rational – agree – legitimate – necessary
– direct – obedient – regular – finite

Answer:

unfortunate irregular discontinue uncomfortable
disrespect inactive indecent unaware
irrational disagree illegitimate unnecessary
indirect disobedient irregular infinite

C. Idioms related to Sports:

Question 1.
Match the idioms with their meanings:

  1. throw in the towel – (a) state of near collapse or defeat
  2. in our comer – (b) unfair or unsporting behaviour
  3. on the ropes – (c) prepare for a conflict
  4. below the belt – (d) on your side in an argument or dispute
  5. square off – (e) to give up

Answer:

  1. (e)
  2. (d)
  3. (a)
  4. (b)
  5. (c)

Listening Activity

Read the questions based on the running commentary of a cricket match. Then, listen to the running commentary of the match read out by your teacher or played on the recorder and tick the right answers.

(For listening to the passage refer to our website www.fullcircleeducation.iri)

49th over, first ball, Kulasekara to Yuvraj, 1 run, yorker outside off, dug out to point, Yuvraj and Dhoni scamper through for a single. Perfect time for Dhoni to hit the winning runs. He deserves to hit the runs. Second ball, Kulasekara to Dhoni, SIX!! India are World Champions! A nation of a billion will sleep well tonight. What a shot to end the game! Yuvraj can’t control his emotions. He is in tears. Sachin runs in from the dressing room and is mobbed. What marvellous scenes in Mumbai! Dhoni got under the length ball and absolutely hammered that out of sight and out of the park. The White Kookaburra soared over the fence. Bhajji too is in tears. 28 years in waiting and the helicopter shot has brought an end to the game.

The finishers of old times Dhoni and Yuvraj, who were popularly called ‘ The Finishers ’ against Pakistan and Sri Lanka a few years ago, took the game closer and a thrilling finish was on the cards. They needed 30 off 30 deliveries when the batting power play became mandatory. Could they do it? They were up against a lethal bowler in Malinga. Just three runs of the Malinga over meant the Indians needed 27 off the next four overs. There were nerves all around, but the two batsmen in the middle looked to be in a different world altogether. Pressure was just a distant relative and they kept their cool to help India romp home with 10 deliveries to spare.

Question 1.
Who faced the first ball in the 49th over?
(a) Kulasekara
(b) Yuvraj
(c) Dhoni
(d) Sachin
Answer:
(b) Yuvraj

 

Question 2.
Which batsman hit a sixer?
(a) Kulasekara
(b) Bajji
(c) Dhoni
(d) Yuvraj
Answer:
(c) Dhoni

Question 3.
Where was the match held?
(a) Chennai
(b) Delhi
(c) Calcutta
(d) Mumbai
Answer:
(d) Mumbai

Question 4.
Who were popularly called ‘The Finishers’?
(a) Dhoni and Yuvaraj
(b) Bajji and Malinga
(c) Gambhir and Yuvaraj
(d) Perara and Malinga
Answer:
(a) Dhoni and Yuvaraj

Question 5.
How many runs did India need to win the match in the last four overs?
(a) 30
(b) 21
(c) 37
(d) 27
Answers
(d) 27

Speaking Activity

In a group of five, discuss the following topic taking examples from Mary Kom’s life. Athletes cannot run with money in their pockets. They must run hope in their heart and dreams in their head.

Mr.A : In my opinion, every sportsman is not bom with a silver spoon in his mouth. Many sportsmen have come from very poor backgrounds.

Mr.B : I whole heartedly support your view, even Milka Singh, the flying Sikh had his humble beginnings.

Miss.C : At the outset, let me tell you, it is the burning desire in one’s heart that propels one to success in sports.

Mr.A : I should like to draw your attention to the fact that even former skipper Kapil Dev even did not have enough food when he began his career in cricket. The mess boy even refused to give him a few chapattis more during practice sessions. He commanded respect of every one with his batting and bowling skills.

Mr.B : New sports stars like Bhuvaneswar Kumar who took five wickets in the latest T-20 cricket in South Africa is also from a humble home.

Miss C : Similar to Mary Kom, I wish to share with you about the rising star of Indian women Hockey team. She is Rani Rampal, who was bom in a very poor family. Her dad was a driver of a horse-drawn cart in a small village called Shahabad in Haryana. She was impressed with many hockey players landing in jobs in Indian Railways as a result of their performance in Hockey games. At the age of six, she walked to the Hockey academy coach Mr. Baldev Singh. She disclosed her dream of becoming a Hockey Champion and replacing the leaky hut with a good house.

Baldev Singh considered her too young to start practice and asked her to come after some time. She met him again after a few days and begged him to take her in. Impressed, he admitted her. People protested that a young girl was practising a boy’s game. Her parents ignored the protest. They had no money to buy her even the uniform or the hockey stick. One day, she came late for her practice. Baldev Singh being a dedicated coach got angry and imposed a penalty of Rs 200/-.

Miss E : Dear friends, I would also like to highlight a girl rising as a volleyball champion . from Tamil Nadu. She has become a star player giving hopes to Tamil Nadu.She is Michael Nandhini (16). She hails from Tharuvaikulam, Thoothukudi district. She is studying in Std XI, like us, in the Government Higher Secondary School in her own village. She has represented Tamil Nadu Sub-Junior Volley Ball team and helped Tamil Nadu bag Silver medal in Rajasthan. Her father and brother are coolies.

But she cherishes the dream of playing for India in the lntemationalgames.Thechallengeforheristoscaleoverthethreateningpoverty at home and touch stardom in sports. Nandhini wants to break the vicious cycle of poverty by training herself in volley ball. She is also making her mark in athletic events such as long jump, triple jump, 100 meter and 200 meter races. The balls she hits over the net may help her scale over poverty line.

Mr. A : MS Dhoni is also from a small tribal village. Today he is rich and famous but it was his hardwork and dream for India that made him great.

Miss E : Well, Shikhar Dhawan who has hit 72 runs out of 39 balls is a legend who guides India to success during critical situations.

Mr. B : Why have you left Virat Kohli? He leads by example. He has proved to the world that if you believe in your dreams you can beat any team in the world:

Mr. A : Yes, with persistence and hard work one can grow from rags to riches.

Reading

The passage given is on Kabbadi. Read the passage and complete the activities that follow.

Kabbadi (கபடி – in Tamil) is a contact team sport that originated in Tamil Nadu, India. It is the national Sport of Bangladesh. It is also popular in South Asia and is the state game of the Indian states of Tamil Nadu, Kerala, Andhra Pradesh, Bihar, Haryana, Karnataka, Maharashtra, Punjab and Telangana,

The Queen Of Boxing Lesson Summary Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 2

Kabbadi is played between two teams of seven players: the objective of the game is for a . single player on offence referred as a “raider” to run in to the opposing teams half of a court, tag out as many of their defenders as possible, and return to their own half of the court-all without being tackled by the defenders. Points are scored for each player tagged by the raider, while the opposing team earns a point for stopping the raider. Players are taken out of the game if they are tagged or tackled, but can be “revived” for each point scored by their team from a tag or tackle. The raider should hold his breath and utter the words like “Kabbadi, Kabbadi; hututu, hututufchadu, kudu;” etc. while the opponents try to catch him. If he stops uttering these words, he is considered out.

The game is known by its regional names in different parts of the subcontinent, such as Kabbadi or Chedugudu in Andhra Pradesh, Kabbadi in Kerala and Telangana, Hadudu in Bangladesh, Bhavatik in Maldives, Kauddi or Kabbadi in the Punjab Region, Hu-Tu-Tu in Western India and Hu-Do-Do in Eastern India and Chadakudu in South India. The highest governing body of Kabbadi is the International Kabbadi Federation.
Given below is the visual presentation of the first paragraph.

Given below is the visual presentation of the first paragraph.

The Queen Of Boxing Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 2

I. Represent the other paragraphs in a visual form of your choice.(flow chart, mind-map, pie-chart, etc.)

The Queen Of Boxing Questions And Answers Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 2

II. Choose the correct option.

Question 1.
A contact sport usually involves a .
(a) violent
(b) gentle
(c) Physical
Answer:
(c) Physical

Question 2.
Kabbadi is a game played between
(a) seven teams of two players
(b) two teams of seven players
(c) four teams of seven players
Answer:
(b) two teams of seven players

Question 3.
A single
(a) player on offence is reffered to as a raider.
(b) offence is reffered to as a raider.
(c) raider is an offence by the player. .
Answers:
3. (a) player on offence is referred to as a raider

III. Answer the following.

Question 1.
How does a raider score points for his team?
Answer:
A raider runs into the area of opponents (i.e.) defenders who are secure in half part of the Kabbadi court. He tries to tag out as many as possible. If he. tags two defenders, the offence team wins two points.

Question 2.
When does a raider concede a point to the opponent team?
Answer:
A raider concedes a point to the opponent team when he is tackled successfully by the defenders. .

Question 3.
Can a player be revived when he/she is out of the game? Explain your answer.
Answer:
If a defender is tagged by a raider, one member from the raider’s team can be revived. Similarly, a defender can be revived if his team tackles a raider.

 

Question 4.
Kabbadi is called by different names in different parts of India. Do you know how Pallankuzhi is called in Karnataka, Andhra Pradesh and Kerala?
Pallanguzhi/Pallankuzhi is called Ali gulimare in Karnataka; Vamana guntalu in Andhra Pradesh and Kuzhipara in Kerala.

Grammar

Modal Verbs

Queen Of Boxing Summary Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 2

A. Choose the correct word to complete the following sentences. (Modal Verbs)

Question 1.
We are not completely sure but Kishore come _____ back tomorrow.
(a) needn’t
(b) may
(c) ought
Answer:
(b) may

Question 2.
When Koushik was a child, he _____ play in the street.
(a) won’t
(b) must
(c) used to
Answer:
(c) used to

Question 3.
_____ I have some more juice, please?
(a) Could
(b) Needn’t
(c) Would
Answer:
(a) Could

Question 4.
I _____ believe my eyes. Is Santhosh the one who is standing over there?
(a) couldn’t
(b) mustn’t
(c) can’t
Answer:
(c) can’t

Question 5.
Dinesh _____ be the richest person in the village. He’s just bought two luxury cars.
(a) may not
(b) ought
(c) must
Answer:
(c) must

Question 6.
Imran _____ have studied more for the final exam than playing.
(a)would
(b) should
(c) can
Answer:
(b) should

 

Question 7.
My house _____ decorating as I’m tired of the old furniture.
(a) could
(b) may
(c) needs
Answer:
(c) needs

Question 8.
I _____ rather request you to check my exercise before giving it to the teacher.
(a) would
(b) should
(c) ought to
Answer:
(a) would

Question 9
_____ I use your mobile phone? It’s an emergency.
(a) Must
(b) May
(c) Won’t’
Answer:
(b) May

Question 10.
In schools, students _____ wear uniforms. It is compulsory.
(a) should
(b) must
(c) may
Answer:
(a) should

Question 11.
Nirmala’s daughter _____ write perfectly when she was seven.
(a) might
(b) could
(c) mustn’t
Answer:
(b) could

Question 12.
I _____ let you know when I have more information about the matter.
(a) would
(b) shall
(c) can’t
Answer:
(b) shall

B. Practice your modal verbs. Look at these signs and write down the rules, regulations or advice they convey using the modal verbs given below.
(can – could – may – might – must – ought to – shall – should – will – would)

The Queen Of Boxing Lesson Paragraph Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 2

  1. Nobody should trespass in this area
  2. Those who enter this area must wear chemical goggles for safety.
  3. Danger zone-materials may fall on visitors.
  4. Visitors may contact officer for information pertaining to this factory.
  5. Loitering must be avoided. This gate should be used only for exit.
  6. You should walk carefully, the floor is slippery.
  7. Unauthorised persons should not enter.
  8. You should bend your knees while lifting heavy materials

C. Read the following passage adapted from ‘Three Men in a Boat’ and fill in the blanks with appropriate modals and read the paragraph aloud.

I thought I will go to British Museum today to read the treatment for some slight ailment of which I had a touch. I (1) _____ read all I wanted to read and then felt I (2) _____ begin to study diseases. I started to generally turn the leaves idly.(I came to typhoid fever, read the symptoms and discovered I (3) _____ (be) having it for months without knowing it. Cholera, I had severe complications. Diphtheria, I (4) _____ have been born with. I was relieved to find that Bright’s disease, I had only in a modified form as so far as that was concerned, I (5) _____ live for years. The only diseaset I (6) _____ conclude I had not got was a housemaid’s knee. I sat and pondered. I tried to feel my heart. I (7) _____ (not feel) my heart. I walked into the reading room as a happy healthy man but crawled out as a decrepit wreck.
Answer:

  1. could
  2. must
  3. was
  4. must
  5. would
  6. could
  7. could not feel

Prepositions And Prepositional Phrases:

11th English Prose 2 Paragraph Samacheer Kalvi Prose Chapter 2 The Queen Of Boxing

(on, off. up, in, out. above, below, over, under, to, from, with, without, before, aller. at. f during, according to, a head of, a part of. from, as far as, in spite of, owing to. in addition to, in case of, in front of, but for, on account of, on behalf of, with reference to etc.)

Sometimes, a sentence can end with a preposition. Read the sentences given below.

  1. This seat is not very comfortable to sit ________
  2. My father gave me some pictures to look ________
  3. Was it worth waiting ________ ?

Answers:

  1. in
  2. at
  3. for

(A) Fill in the blanks in the following sentences with appropriate prepositions.

Question (i)
In case (1) ______ difficulty, you should refer (2) ______ a dictionary and then respond (3) ______ the question.
Answer:

  1. of
  2. to
  3. to

Question (ii)
The clothes that he has put (1) ______ . are very impressive. He is going (2) ______ his hometown to pay homage (3) ______ the village head.;
Answer:

  1. on
  2. to
  3. to

Question (iii)
The nearest hospital (1) ______ this place is (2) ______ a distance of twenty. kilometers. You can reach it either (3) ______ car or (4) ______ a bicycle.
Answer:

  1. in
  2. at
  3. by
  4. by

(B) Complete the following paragraph by filling in the blanks with suitable prepositions and read the paragraph aloud for better understanding of the use of prepositions.

Mr. Beek of New Jersey has invented a floating life-preserver, which gives complete protection (1) _____ people who have been shipwrecked. The upper section is large enough for the wearer to be able to move his head and arms (2) _____ , and a month’s supply (3) _____ food and drinking water can also be stored (4) _____ it. The cover can be closed in rough weather, and the wearer can see (5) _____ the window in the front, and breathe (6) _____ a curved pipe. The life preserver is made (7) _____ water proof cloth attached (8) _____ circular metal tubes, which protect the wearer (9) _____ sharp rocks and hungry fish.
Answers:

  1. for
  2. out
  3. of
  4. in
  5. through
  6. through
  7. of
  8. to
  9. from

(C) Fill in the blanks in the following sentences, using prepositions if necessary.

Question (i)
The new machines are quite different (1) _______ the old ones. They are able to work (2) _______ a much faster pace, a substantially reduced risk (3) _______ .the environment.
Answer:

  1. from
  2. at
  3. to

Question (ii)
The students discussed the problem (1) _______ themselves. However, they did not arrive
(2) _______ any conclusion. They went (3) _______ their class teacher and discussed (4) _______ her. She gave a solution (5) _______ it and they were happy.
Answer:

  1. among
  2. at
  3. to
  4. with
  5. for

(D) Do you know what happened to the Titanic, the largest ship to sail then? She hit an iceberg and sank into the Atlantic Ocean. Now choose the right word and complete the paragraph. Read the paragraph aloud.

The wreck (1) _____ (up/of) the RMS Titanic lies (2) _____ ( in/at)a depth of (3) _____ (about/ above) 12,500 feet, about 370 miles south east (4) _____ (of/off) the coast of Newfoundland. It lies (5) _____ (in/on) two main pieces about a third (6) _____ (of/off) a mile apart. The bow is still largely recognizable (7) _____ (with/ within) many preserved interiors, despite the damage it sustained hitting the sea floor. A debris field (8) _____ (of/around) the wreck contains thousands (9) _____ (on/ of) items spilled (10) _____ (from/of) the ship as it sank. She sank (11) _____ (in/at) the year 1912.
Answer:

  1. of
  2. at
  3. about
  4. off
  5. in
  6. of
  7. with
  8. around
  9. of
  10. from
  11. in

 

(E) Solve the crossword using the clues given

11th English Unit 2 Prose  Samacheer Kalvi Prose Chapter 2 The Queen Of Boxing

Across

2. We fought _____ the measure.(7)
9. The cat climbed _____ the tree.(2)
11. Cats are _____ dogs.(6)
14. Let’s walk _____ the park.(7)
16. The vegetables were planted _____ the apple tree(6)
17. Banu sings _____ a bird.(4)
19. Subash is the president _____ our class.(2)
20. We live _____ the river.(2)
22. The bank is _____ the park.(8)
25. I saw John waving _____ the crowd.(5)
29. I have a present _____ you.(3)
32. He ran _____ us.(7)
7. The cat jumped _____ the table.(4)
10. My story is shorter _____ yours.(4)
13. Put the cookie _____ the jar.(2)
18. My story is _____ my pets.(5)
21. Let’s walk _____ class together.(4)
23. We live _____ the city limits.(6)
28. I am more cautious _____ the fall.(5)
31. We strolled _____ the river.(5)
33. The leaves had collected _____ the trees.(7)

Answer:

2. against
7. onto
9. up
10. than
11. unlike
13. in
14. through
16. Beside
17. like
18. about
19. of
20. by
21. into
22. opposite
23. within
25. above
28. since
29. for
31. along
32. between
33. beneath

Down

1. put the book _____ the table.(4)
3. Desert will be served _____ dinner.(5)
2. Please treat us _____ equals.(2)
4. My house is _____ the school.(4)
5. We walked _____ the store.(2)
6. No eating _____ class.(6)
8. The book fell _____ my desk.(3)
11.I will not leave _____ the speech is finished.(5)
12. The store is open everyday _____ Sunday.(3)
15. The dog is____ the house.(7)
16. The cat is hiding _____ my bed.
19. The cat jumped _____ the dog.(4)
20. He is hiding _____ the bookcase.
22. Dinner is _____ the table (2)
24. I put my hands _____ my Pockets.(6)
26. We will eat _____ the play.(6)
27. The cat is sleeping the bed.(5)
29. This letter is ______ my aunty.(4)
30. We ran ______ the other kids.(4)

Answer:

1. upon
2. as
3. after
4. near
5. to
6. during
8. off
11. until
12. but
15. outside
16. below
19. over
20. behind
22. on
24. inside
26. before
27. under
29. from
30. past

Writing

A. Note-making:
Decline of Traditional Games

I. Modern child Vs child of prev. gen.:

Question (a)
Games modern children play
Answer:
Cricket – Tennis – Football – West origin – unidimensional – just hit & run in nature – hand eye co-ordination only ^

Questions (b)

Question (i)
Games played in 1970’s
Answer:
Variety of outdoor games – Kabbadi, Goli, Ghilli, Pandi, Adupuliyattam

Question (ii)
Indoor Games
Answer:
Dhayakkattam, Paramapadham, Pallanguzhi

 

Question (iii)
Advantages
Answer:

  • Retain rich culture & value pass on ancestral knowledge
  • sharpen our observn
  • dvp. math skills

II. Potential of Traditional games:
(a) can dvp. a lot of skills like logical thinking, bldg, strategy, concentration, basic math, aiming etc.

III. Traditional Games – learning Aids:
(a) Teach How to treat success & failure
(b) dvp. sensory skills
(c) count add
(d) Improve motor skills
(e) Hand – eye coordination

IV. Values Gained:
(a) Envt. – friendly values
(b) Chance to learn abt. our cultural history.
(c) Suitable for all ages
(d) Interaction between generations
Conclusion:
(e) Modem games – origin in our traditional games-pride

B. Summarising:

Task: On the basis of your understanding of the given sample, make notes of the following text and write a summary in about 75 words.

Paralympic Games

Summarising is to briefly sum up the various points given in the notes made from the original passage. It is a retrieval of information from the notes made. Hence, while writing it, one need not go back to the original passage but refer only to the notes made. A first draft will help us to write a fair summary.

Rough Draft
Worrisome decline of Traditional games
I Most-efLthemodem children play cricket, Tennis, football originated in west that are uni-
dimensiond and-develpp only hand and eye coordination, Traditional indoor games like Dayakkattam, Parama PadKaSirPallanguzhi, Pandi or Adupuliyattam and out door games, like Kabbadi, Gobi and Ghilli are legacy oflirSemLJcnow 1 edge. They develop logical thanking, basic math, sensory skills and improve motor skillsTGne~vanJiaye great fun either playing or watching traditional games. By playing traditional games we leam about ourjculture and enhance interaction between generation. It is a matter of pride that many moderir-garaes originated from traditional Indian games.

Fair draft
Modern Games Vs Traditional Games
Modem games like Tennis, Cricket and football develop only hand-eye coordination and are unidimensional in nature, whereas traditional indoor and outdoor games are inherited legacy of our ancestral knowledge. Each traditional game is a learning aid helping us develop, sensory skills and improve motor skills and enhance inter-generational bondage too. It is a pride that traditional games influenced modem games.

C. Debate is an essential skill and your class room is the best place to practice this skill. Your teacher will now divide the class into two groups and organize a debate on the topic “Fast food tastes better than nutritious food.” The following points may help you to participate and speak in a debate. One group will speak FOR the motion and the other group will speak AGAINST the motion. Now prepare a speech for the debate.

Debate
Fast Food Tastes Better Than Nutritious Food
Preethi : Respected principal, teachers and my dear friends, good morning to you all. I am Preethi from XI ‘B’ section. I am before you to talk in favour of the topic, “Fast food tastes better than nutritious food”. At the outset, I would like to tell you all that change is inevitable. Nowadays we have the world in our palm and we can order any food that we like online or just by a phone call. Pizza, Noodles and Crispy KFC chicken are delivered to us at our door step. People who are jealous of the variety of foods we have, accuse us of wasting money and eating junk food.

But if they are so, would the central Government and sanitary Inspectors permit the proliferation of fast food chains and open the doors for foreign fast food joints like Domino’s, PizzaHut, KFC and MC Donald’s restaurants in all big and small cities of India. Quick service restaurants hope to expand further. The parents, also wish to take children out for eating in Quick Service Restaurants. Friends do you know that the United Nation’s Economic situation and prospects 2018 estimated that India will grow 7.2% in 2018 and accelerate to 7.47 in 2019.

Judge : Now I invite Sangeetha to present her case against fast food Sangeetha Respected Principal/Headmaster, teacher and my dear friends whenever a nation moves away from its cultural moorings and natural food habits it is doomed for a health disaster. My heart-felt sympathies are for my friends in the fast food team because they don’t know what they are doing. Friends please try to understand the scientific truth that Burger, fried crispy item, pizza and the like are important food items not designed to suit our physical needs.

Besides, taste is not the only thing. Nutrition is more important. Sprouts, greens, pulses, fruits and vegetables, nourish our health. All the traditional food items our ancestors have left us have excellent nutritional value. Even the simple rasam made of Tamarind water has its rich nutritional value as it has ingreditents of pepper, garlic etc. Young ones are now becoming victims of obesity because of their addition to eating fast food and spending long hours before T.V. Our team is really worried about blind shifting over to fast food. Health is more important than pleasing your palate.

If you don’t change and return to nutritious traditional food consumption, we will be producing large number of well-fed sick younger generation. Do you want India to be populated by people who can’t play and have fun but just eat junk food, become fat and die early. No, I appeal to my friends in the opponent team to concede defeat and mend their ways before it is too late. We come across juvenile diabetics, digestion- related problems and cholesterol increase among young children.
Even the beverages children take like Pepsi, Coke and the likes are harmful to health. School canteens are offering foods, high in fat and sugar. Such food increases body weight among children and cause infection, food poisoning and dental diseases. As a

concluding remark, I would like to say, the practice of high consumption of junk foods, like noodles, burgers, pao-bhaji, sandwiches, hot dogs, patties, pastries, popcorn, potato chips, carbonated drinks, kulcha channa, pani puri, samosa have become common food items of adolescent children in India. As per WHO report, let me repeat, claims more than 3% of children in India are obese. It is time to get over your addiction to junk food. Instead, you can take healthy food such as fermented foods, wheat noodles by adding a lot of vegetables, sprouted pulses, vegetable cutlets and multi-grain bread, etc. Should you pay health for your taste? Don’t dig your own grave with your teeth. There are enough undertakers and cremation facilities. Don’t rush to death, live a healthy life. Thank you one and all.

Judge : Based on the arguments, I am glad to announce that the person who spoke against fast food has won. Please avoid junk food and stay healthy.

D. Writing an article:

Task: Read and understand the data presented in the pie-chart below on factors affecting health, and write an article for your school magazine highlighting the fact that it’s our lifestyle that determines how healthy we remain. Write your article in about 150 words. Give a suitable title too.

Queen Of Boxing  Samacheer Kalvi Prose Chapter 2 The Queen Of Boxing

Cause For Diseases

For a billion plus population in India, the medical facilities are restricted to only 10% of the population. As the poorest of the poor ‘ can’t afford to buy health services, their health gets affected and they die early. The pollution levels in all the metropolitan cities are growing to alarming levels. Lung-related diseases are caused by the toxic fumes released by two wheelers and four wheelers. The study’reveals 19% of diseases are caused due to pollution. Of course there are 20% of diseases genetically inherited from parents. TB and diabetics are said to be some of the inherited diseases.

Now doctors are trying to isolate the gene that causes terminal illness and correct it during pregnancy itself. Such advanced health care and preventive support may not be available for poor countries. 51% of the causes of illness is jointly shared by lifestyle, smoking, obesity, stress, diet, nutrition and blood pressure. Lifestyle and stress are inter-related.

Hectic work schedules, lack of sleep, eating disorders contribute to stress and high level of blood pressure. Due to addiction to android games and TV shows, young ones neglect playing in open grounds. They are glued to small or big screens and keep eating chips, fries and heavily advertised junk food. Poor people don ’t give nutritious food to children. The malnourishment leads to various diseases. Some children lose their eyesight due to vitamin deficiency. Politicians should focus on investing money in sports and games and health care delivery systems that give good health care to all freely.

The Queen of Boxing About the Author

The Queen Of Boxing Summary Samacheer Kalvi Prose Chapter 2 The Queen Of Boxing
Mary Kom is a boxer and the winner of five world boxing championships and an Olympic Bronze medal in 2012. Influenced by the media attention and recognition bestowed on Dingko Singh, a Manipuri boxer, Mary Kom made up her mind to become a boxer. Despite all odds, how she achieved glory, forms this brief excerpt from Mary Korn’s autobiography “Unbreakable”.

 

The Queen of Boxing Summary

Mary Kom was selected in the 48 kg category for the International Boxing Association, World Women’s Boxing championships in Pennsylvania, USA, in November-December 2001.

Mary Kom wanted to become a world boxing champion but her dad could manage only Rs 2000 for her expenses in USA. Mary Kom was deeply disturbed as she had heard that things were very expensive in America. She realized that her parents can’t do much about her predicament. So, she talked to her friend Only. A few well wishers met two Members of Parliament and they gave her Rs 8000. With the princely sum of Rs 10000 in her hands, she went to USA. She made up her mind to bring laurels back home.

Unlike fellow players, who had to rush to sporting arena straight from the airport, she could take rest. Her match was scheduled the following day. She won in the first round comfortably. This eliminated her fear of facing opponents quickly. She went on to reach the finals while her friends lost. She even harboured the idea of bagging gold.

Mary Kom had an intuition that the event in Pennsylvania would change the rest of her life. In the quarter final, she defeated Nadia Hokmi of Poland by RSC. In the semi-final, she defeated Jamie Behai of Canada by 21-9. She reached the finals but lost to Hula Sahin ofo Turkey by 13-5.

Mary Kom wasn’t accustomed to the kind of food available in USA. As she skipped food, she began losing her weight. Just before the finals, she weighed only 46kg. This cost her the dream of winning Gold. She cried her heart out. But her kind coaches consoled her and cheered her up. The silver medal gave her the confidence that she could take on any boxer in the ring.

The career of boxing took Mary Kom to different countries of the world. Incidentally, she learnt about the different cultures and lifestyles of people. In China, they were given chopsticks to eat their meal. Just then she was trying to master the art of handling a knife and fork. Others asked for spoons whereas Mary Kom managed to satisfy her hunger using chopsticks.

Medal-hungry India, gave her a warm welcome at the airport. Back at Imphal, she was greeted with garlands and victory ride across the tours. The whole community shared its joy. She was felicitated at Langol. She was presented with a traditional shawl. Her boxing model Oja Ibomcha was also felicitated. Mary Kom shared her hope of gold in future boxing tournaments.

The first international silver medal meant a lot to Mary Kom though she was not content with it. She vowed to bring gold in future for India. The prize money from the Government helped her overcome financial worries. In order to ensure long-term security and a steady income she needed a Government job. Her dream of getting a Government job under sports quota was fulfilled when she got her Second World championship gold. The Manipur Government offered her the post of a Sub-Inspector. She earned a salary of Rs 15000 per month. Sports quota job allows persons to invest time in practice and apply for leave while going for tournament.

Mary Kom’s medal haul continued breaking the speculation about her ability to win after her marriage. She retained the world title in the Third World Women’s Championship at Podolsk in Russia. Her winning streak continued in Fourth World Women’s Championship in 2006.

Retaining her world title for the fourth time in 2006 by defeating Steluta Duta of Romania 22-7 at New Delhi was one of her greatest achievements in life. Winning at home turned out to be the most memorable thing for her.

Mary Kom inspired fellow boxers to excel. In 2006, India hauled four golds, one silver and three bronzes. Her team went on to win the overall title. With this hat-trick of World Championship wins, the media christened her “Queen of boxing” and “Magnificent Mary”.

Mary Kom became the “Queen of Boxing” breaking free from poverty with her perseverance. She exploded the myth about women’s participation in boxing. She is a living legend to all women who wish to reach stardom in sports.

The Queen of Boxing Glossary

Textual:

appetite – hunger
adulation – appreciation
conviction – firm faith or belief
etched – imprinted
felicitation – congratulatory address
haul – taking a collection
jet lag – a tired and unpleasant feeling, a person experiences, following a long flight through different timezones
lauded – appreciated
myth – a legendary tale (imaginary)
princely – very large
palate – sense of taste
sate – satisfy
speculation – guess

Additional:

accustomed to – habituated to
auto – biography – life story written by oneself
disappointed – upset over failure
enough – sufficient
unbeatable – unconquerable / invincible
vanished – disappeared
vowed – pledged / promised
security – protection
steady – constant

The Queen of Boxing Synonyms

I. Choose the correct synonyms of the word underlined below:

Question 1.
My father managed to collect only Rs 2000 for my trip.
(a) tip
(b) dance
(c) journey
(d) jogging
Answer:
(c) journey

Question 2.
I was both unset and worried.
(a) disappointed
(b) disliked
(c) destined
(d) distracted
Answer:
(a) disappointed

 

Question 3.
Onler and few of my friends went to seek help from MPs.
(a) give
(b) obtain
(c) reject
(d) denounce
Answer:
(b) obtain

Question 4.
With the princely sum of Rs 10000 Mary Kom left for USA.
(a) very small
(b) meagre
(c) insignificant
(d) huge
Answer:
(d) huge

Question 5.
Players need to weight in which is compulsory for all players.
(a) optional
(b) objectionable
(c) mandatory
(d) discretionary
Answer:
(c) mandatory

Question 6.
I was fortunate.
(a) unlucky
(b) lucky
(c) optional
(d) descretionary
Answer:
(b) lucky

Question 7.
I was able to rest enough to face my opponent.
(a) Friend
(b) Villain
(c) anto:hero
(d) enemy
Answer:
(d) enemy

Question 8.
The fight and all that followed are clearly etched in my memory.
(a) erased
(b) melted
(c) stayed
(d) imprinted
Answer:
(d) imprinted

 

Question 9.
My fear of facing the opponents quickly vanished.
(a) vanquished
(b) disappeared
(c) appeared
(d) soared
Answer:
(b) disappeared

Question 10.
The boxers were not unbeatable.
(a) conquerable
(b) invincible
(c) invisible
(d) visible
Answer:
(b) invincible

Question 11.
The greatest disadvantage for me was my loss of appetite.
(a) thirst
(b) hunger
(c) anger
(d) passion
Answer:
(b) hunger

Question 12.
I was very disappointed.
(a) happy
(b) pleased
(c) sad
(d) envious
Answer:
(c) sad

Question 13.
The coaches lauded me on the silver.
(a) reproached
(b) rebuked
(c) rescinded
(d) appreciated
Answer:
(d) appreciated

Question 14.
The biggest thing I took away from this championship was the conviction that I could take on any boxer.
(a) infirmity
(b) assurance
(c) acquittal
(d) despair
Answer:
(b) assurance

Question 15.
I was not accustomed to the food there.
(a) unfamiliar
(b) adapted
(c) unused
(d) accursed
Answer:
(b) adapted

 

Question 16.
T managed the complex work required.
(a) easy
(b) delicate
(c) intricate
(d) intimate
Answer:
(c) intricate

Question 17.
I ate enough to sate my appetite.
(a) saturate
(b) satisfy
(c) stratify
(d) sanctify
Answer:
(b) satisfy

Question 18.
A felicitation programme was Held in Langol.
(a) congratulatory
(b) evaluation
(c) assessment
(d) acknowledge
Answer:
(a) congratulatory

Question 19.
Words of praise and adulation were showered on me.
(a) censure
(b) reproach
(c) criticism
(d) appetite
Answer:
(d) appetite

Question 20.
My medal haul continued after my marriage.
(a) dispersal
(b) collection
(c) separation
(d) dispersal
Answer:
(b) collection

Question 21.
It put an end to the speculation among my friends and family.
(a) truth
(b) calculation
(c) guess
(d) guess
Answer:
(c) guess

Question 22.
A grand reception was organized.
(a) mean
(b) frugal
(c) simple
(d) magnificent
Answer:
(d) magnificent

Question 23.
Indian boxers also performed exceptionally well.
(a) usually
(b) abnormally
(c) unusually
(d) commonly
Answer:
(c) unusually

Question 24.
They christened her, ‘Queen of Boxing’.
(a) Christ-like
(b) named
(c) incognito
(d) named
Answer:
(b) named

 

Question 25.
The new flavour pleased his palate.
(a) disgust
(b) taste
(c) plate
(d) tasteless
Answer:
(b) tasteless

The Queen of Boxing Antonyms

II. Choose the correct antonyms of the word underlined below: (Exam model)

Question 1.
I left for TISA with this princely sum.
(a) meagre
(b) substantial
(c) enormous
(d) large
Answer:
(a) meagre

Question 2.
T spoke to Onler and some of mv friends about my problem.
(a) issue
(b) conflict
(c) confrontation
(d) solution
Answer:
(d) solution

Question 3.
I was relieved to have money in my pocket.
(a) happy
(b) free
(c) tensed
(d) bonded
Answer:
(c) tensed

Question 4.
The people were enormously nice.
(a) radically
(b) drastically
(c) largely
(d) insignificantly
Answer:
(d) insignificantly

Question 5.
It is compulsory for each player to wear uniform.
(a) obligatory
(b) mandatory
(c) indispensable
(d) optional
Answer:
(d) optional

Question 6.
I was fortunate.
(a) lucky
(b) unlucky
(c) lovely
(d) unlikely
Answer:
(b) unlucky

 

Question 7.
I was able to rest well to face my opponent
(a) fiend
(b) foe
(c) villain
(d) friend
Answer:
(d) friend

Question 8.
My fear vanished.
(a) disappeared
(b) appeared
(c) concluded
(d) ended
Answer:
(b) appeared

Question 9.
The biggest thing I took away from this championship that I could take on any boxer was conviction
(a) faith
(b) hope
(c) trust
(d) disbelief
Answer:
(d) disbelief

Question 10.
She came across different cultural practices across the world.
(a) dissimilar
(b) unlike
(c) same,/similar
(d) likely
Answer:
(c) same,/similar

Question 11.
They consoled and lauded
(a) appreciated
(b) praised
(c) condemned
(d) confided
Answer:
(c) condemned

Question 13.
I was presented with a traditional shawl.
(a) ancient
(b) inherited
(c) cultural
(d) modern
Answer:
(d) modern

Question 14.
Everybody was doubtful.
(a) convinced
(b) suspicious
(c) relaxed
(d) consulted
Answer:
(a) convinced

Question 15.
Retaining my world cup was one Of my greatest achievements.
(a) holding
(b) losing
(c) rescuing
(d) reviving
Answer:
(b) losing

Question 16.
Things were expensive in America.
(a) costly
(b) extravagant
(c) highly priced
(d) cheap
Answer:
(d) cheap

Question 17.
It was the most memorable even
(a) worth-remembering
(b) forgettable
(c) unforgatable
(d) facination
Answer:
(b) forgettable

Question 18.
She was hopefull of winning gold.
(a) optimistic
(b) pessimistic
(c) firm
(d) desperate
Answer:
(b) pessimistic

Question 19.
She accepted donations.
(a) took
(b) approved
(c) agreed
(d) refused
Answer:
(d) refused

Question 20.
They were not amateur players.
(a) novice
(b) inexperienced
(c) fresher
(d) professional
Answer:
(d) professional

Question 21.
Media christened her magnificent Mary.
(a) significant
(b) accomplished
(c) rescuing
(d) insignificant
Answer:
(d) insignificant

Question 22.
I was selected by the Boxing association.
(a) adopted
(b) stipulated
(c) excluded
(d) sophisticated
Answer:
(c) excluded

Question 23.
My father managed to collect Rs. 2000/-
(a) distribute
(b) gather
(c) compose
(d) restrain
Answer:
(a) distribute

 

Question 24.
We were the last team to arrive.
(a) reach
(b) articulate
(c) great
(d) depart
Answer:
(d) depart

Question 25.
One should never feel inferior.
(a) lesser
(b) minor
(c) superior
(d) menial
Answer:
(c) superior

The main aim is to share the knowledge and help the students of 11th English to secure the best score in their final exams. Use the concepts of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Prose Chapter 2 The Queen of Boxing Questions and Answers in Real time to enhance your skills. If you have any doubts you can post your comments in the comment section, We will clarify your doubts as soon as possible without any delay.

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1

You can Download Samacheer Kalvi 11th Maths Book Solutions Guide Pdf, Tamilnadu State Board help you to revise the complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1

11th Maths Exercise 7.1 Answers Question 1.
Construct an m × n matrix A = [aij], where aij is given by
11th Maths Exercise 7.1 Answers Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
Solution:
(i) aij = \(\frac{(i-2 j)^{2}}{2}\)
Here m = 2, n = 3
So we have to construct a matrix of order 2 × 3
11th Maths Exercise 7.1 Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants

(ii) Here m = 3 and n = 4
So we have to construct a matrix order 3 × 4
The general form of a matrix of order 3 × 4 will be
11th Maths Matrices And Determinants Solutions Samacheer Kalvi
11th Maths 7.1 Exercise Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants

11th Maths Exercise 7.1 Question 2.
Find the values of p, q, r and s if
11th Maths Volume 2 Exercise 7.1 Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
Solution:
When two matrices (of same order) are equal then their corresponding entries are equal.
11th Maths Matrix Solutions Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
⇒ p2 – 1 = 1
⇒ p2 = 1 + 1 = 2
p = ± \(\sqrt{2}\)
-31 – q3 = -4
-q3 = -4 + 31 = 27
q3 = -27 = (-3)3
⇒ q = -3
r + 1 = \(\frac{3}{2}\)
⇒ r = \(\frac{3}{2}\) – 1 = \(\frac{3-2}{2}\) = \(\frac{1}{2}\)
s – 1 = π
⇒ s = – π + 1 (i.e.,) s = 1 – π
So, p = ± \(\sqrt{2}\), q = -3, r = 1/2 and s = 1 – π

11th Maths Matrices And Determinants Solutions Question 3.
Determine the value of x + y if 11th Maths Exercise 7.1 Tamil Medium Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
Solution:
\(\left[\begin{array}{cc}{2 x+y} & {4 x} \\ {5 x-7} & {4 x}\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}{7} & {7 y-13} \\ {y} & {x+6}\end{array}\right]\)
⇒ 2x + y = 7 ………….. (1)
4x = 7y – 13 ………….. (2)
5x – 7 = y …………… (3)
4x = x + 6 ……………. (4)
from (4) 4x – x = 6
3x = 6 ⇒ x = \(\frac{6}{3}\) = 2
Substituting x = 2 in (1), we get
2(2) + y = 7 ⇒ 4 + y = 7 ⇒ y = 7 – 4 = 3
So x = 2 and y = 3
∴ x + y = 2 + 3 = 5

11th Maths 7.1 Exercise Question 4.
Determine the matrices A and B if they satisfy
11th Maths Matrices And Determinants Pdf Samacheer Kalvi Chapter 7
Solution:
Exercise 7.1 Class 11 Maths State Board Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
11th Maths 7.1 Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
11th Maths Matrix And Determinants Samacheer Kalvi Chapter 7

11th Maths Volume 2 Exercise 7.1 Question 5.
If A = \(\left[\begin{array}{ll}{\mathbf{1}} & {\boldsymbol{a}} \\ {\mathbf{0}} & {\mathbf{1}}\end{array}\right]\), then compute A4
Solution:
11th Maths Exercise 7.1 In Tamil Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
11th Maths Volume 2 Exercise 7.1 Answers Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants

11th Maths Matrix Solutions Question 6.
Consider the matrix Aα = \(\left[\begin{array}{cc}{\cos \alpha} & {-\sin \alpha} \\ {\sin \alpha} & {\cos \alpha}\end{array}\right]\)
(i) Show that AαAβ = Aα + β.
(ii) Find all possible real values of satisfying the condition Aα + ATα = 1.
Solution:
11 Maths Exercise 7.1 Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
General solution is α = 2nπ + \(\frac{\pi}{3}\), n ∈ Z

11th Maths Exercise 7.1 Tamil Medium Question 7.
If A = \(\left[\begin{array}{rr}{4} & {2} \\ {-1} & {x}\end{array}\right]\) such that (A – 2I) (A – 3I) = 0, find the value of x.
Solution:
11th Maths 7th Chapter Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants

11th Maths Matrices And Determinants Pdf Question 8.
If A = \(\left[\begin{array}{ccc}{\mathbf{1}} & {\mathbf{0}} & {\mathbf{0}} \\ {\mathbf{0}} & {\mathbf{1}} & {\mathbf{0}} \\ {\boldsymbol{a}} & {\boldsymbol{b}} & {-\mathbf{1}}\end{array}\right]\), show that A2 is a unit matrix.
Solution:
Matrices And Determinants Class 11 State Board Solutions Samacheer Kalvi

Exercise 7.1 Class 11 Maths State Board Question 9.
If A = 11th Maths Determinants Solutions Samacheer Kalvi  Chapter 7 and A3 – 6A2 + 7A + KI = 0, find the value of k.
Solution:
Class 11th Maths Exercise 7.1 Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
Matrices And Determinants Class 11 Solutions Pdf Samacheer Kalvi

11th Maths 7.1 Question 10.
Give your own examples of matrices satisfying the following conditions in each case:
(i) A and B such that AB ≠ BA.
(ii) A and B such that AB = 0 = BA, A ≠ 0 and B ≠ 0.
(iii) A and B such that AB = 0 and BA ≠ 0.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions  Chapter 7 Matrices And Determinants
11th Maths 7th Lesson Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
Class 11 Maths Ex 7.1 Solutions Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants

11th Maths Matrix And Determinants Question 11.
Show that f(x) f(y) = f(x + y), where f(x) = Class 11th Maths Chapter 7 Exercise 7.1 Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
Solution:
11th Maths Guide Samacheer Kalvi Chapter 7 Matrices And Determinants
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 25

11th Maths Exercise 7.1 In Tamil Question 12.
If A is a square matrix such that A2 = A, find the value of 7A – (I + A)3.
Solution:
Given A2 = A
So 7A – (I + A)3 = 7A – (I + 3A + 3A2 + A3]
= 7A – I – 3A – 3 A2 – A3
Given A2 = A
7A – I – 3A – 3A – A3 = -I + A – A3
= -I + A – (A2 × A)
= -I + A – (A × A) = -I + A – A2
= -I + A – A = -I
So the value of 7A – (I + A)3 = -I.

Question 13.
Verify the property A (B + C) = AB + AC, when the matrices A, B and C are given by
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 26
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 27
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 28

11th Maths Volume 2 Exercise 7.1 Answers Question 14.
Find the matrix A which satisfies the matrix relation Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 29
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 30
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 31

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1

11 Maths Exercise 7.1 Question 15.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 32
(i) (A + B)T = AT + BT = BT + AT
(ii) (A – B)T = AT – BT
(iii) (BT)T = B.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 33
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 34
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 35
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 36

11th Maths 7th Chapter Question 16.
If A is a 3 × 4 matrix and B is a matrix such that both ATB and BAT are defined, what is the order of the matrix B?
Sol.
A is a matrix of order 3 × 4
So AT will be a matrix of order 4 × 3
AT B will be defined when B is a matrix of order 3 × n
BAT will be defirted when B is of order m × 4
from (1) and (2) we see that B should be a matrix of order 3 × 4

Question 17.
Express the following matrices as the sum of a symmetric matrix and a skew-symmetric matrix:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 37
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 38
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 39
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 40

Matrices And Determinants Class 11 State Board Solutions Question 18.
Find the matrix A such that Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 41
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 42
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 43

11th Maths Determinants Solutions Question 19.
If A = Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 44 is a matrix such that AAT = 9I, find the values of x and y.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 45

Question 20.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 46
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 47
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 48

Class 11th Maths Exercise 7.1 Question 21.
Construct the matrix A = [aij]3×3, where aij = i- j. State whether A is symmetric or skew- symmetric.
Solution:
Given A is a matrix of order 3 × 3
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 49
Here AT = -A
⇒ A is skew symmetric

Matrices And Determinants Class 11 Solutions Pdf Question 22.
Let A and B be two symmetric matrices. Prove that AB = BA if and only if AB is a symmetric matrix.
Solution:
Let A and B be two symmetric matrices
⇒ AT = A and BT = B …………….. (1)
Given that AB = BA (2)
To prove AB is symmetric:
Now (AB)T = BTAT = BA
(from(1)) But (AB)T = AB by ………….. (2)
⇒ AB is symmetric.
Conversely let AB be a symmetric matrix.
⇒ (AB)T = AB
i.e. BTAT = AB
i.e. BA = AB (from (1))
⇒ AB is symmetric

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Question 23.
If A and B are symmetric matrices of same order, prove that
(i) AB + BA is a symmetric matrix.
(li) AB – BA is a skew-symmetric matrix.
Solution:
Given A and B are symmetric matrices
⇒ – AT = A and BT = B
(i) To prove AB + BA is a symmetric matrix.
Proof: Now (AB + BA)T = (AB)T + (BA)T = BTAT + ATBT
= BA + AB = AB + BA
i.e. (AB + BA)T = AB + BA
⇒ (AB + BA) is a symmetric matrix.
(ii) To prove AB – BA is a skew symmetric matrix.
Proof: (AB – BA)T = (AB)T – (BA)T = BTAT – ATBT = BA – AB
i.e. (AB – BA)T = – (AB – BA)
⇒ AB – BA is a skew symmetric matrix.

11th Maths 7th Lesson Question 24.
A shopkeeper in a Nuts and Spices shop makes gift packs of cashew nuts, raisins and almonds.
Pack I contains 100 gm of cashew nuts, 100 gm of raisins and 50 gm of almonds. Pack-II contains 200 gm of cashew nuts, 100 gm of raisins and 100 gm of almonds. Pack-III contains 250 gm of cashew nuts, 250 gm of raisins and 150 gm of almonds. The cost of 50 gm of cashew nuts is ₹ 50, 50 gm of raisins is ₹ 10, and 50 gm of almonds is₹ 60. What is the cost of each gift pack?
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 50
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 51

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 Additional Problems

Class 11 Maths Ex 7.1 Solutions Question 1.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 52
Prove that (i) AB ≠ BA
(ii) A(BC) = (AB) C
(iii) A(B + C) = AB + AC
(iv) AI = IA = A
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 53
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 54
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 55
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 56

Class 11th Maths Chapter 7 Exercise 7.1 Question 2.
If A = \(\left[\begin{array}{ll}{2} & {3} \\ {4} & {5}\end{array}\right]\) find A2 – 7A – 2I.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 57
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 58

11th Maths Guide Question 3.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 59
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 60

Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 61

11th Maths Guide Question 4.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 62
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 63
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 64
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 65

Question 5.
If A = \(\left[\begin{array}{rr}{3} & {-5} \\ {-4} & {2}\end{array}\right]\), show that A2 – 5A – 14I = 0 where I is the unit matrix of order 2.
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 66

Question 6.
If A = \(\left[\begin{array}{rr}{3} & {-2} \\ {4} & {-2}\end{array}\right]\), find k so that A2 = kA – 2I
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 67
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 68

Question 7.
If A = \(\left[\begin{array}{lll}{1} & {2} & {2} \\ {2} & {1} & {2} \\ {2} & {2} & {1}\end{array}\right]\), show that A2 – 4A – 5I = 0
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 69
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 70

Question 8.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 71
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 72
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 73
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 74
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 75

Question 9.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 76
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 77
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 78

Question 10.
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 79
Solution:
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 80
Samacheer Kalvi 11th Maths Solutions Chapter 7 Matrices and Determinants Ex 7.1 81

11th English 1st Lesson Questions And Answers

Students who are interested in learning of 11th English Prose Chapter 1 The Portrait of a Lady Questions and Answers can use Tamilnadu State Board Solutions of 11th English Chapter Wise Pdf. First check in which chapter you are lagging and then Download Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers Summary, Activity, Notes Chapter Wise. Students can build self confidence by solving the solutions with the help of Tamilnadu State Board English Solutions. English is the scoring subject if you improve your grammar skills. Because most of the students will lose marks by writing grammar mistakes. So, we suggest you to Download Tamilnadu State Board 11th English Solutions according to the chapters.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 1 The Portrait of a Lady

Check out the topics covered in Prose Chapter 1 The Portrait of a Lady Questions and Answers before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers pdf links. The solutions for Tamilnadu State Board 11th English Textbook are prepared by the English experts. So, if you follow Tamilnadu State Board Solutions 11th English Textbook Solutions you can cover all the topics in Prose Chapter 1 The Portrait of a Lady Questons and Answers. This helps to improve your communication skills.

Warm up

Nuclear Family or Joint Family

11th English 1st Lesson Questions And Answers Samacheer Kalvi The Portrait Of A Lady

Based on the visuals given above, give five words/phrases each to describe these two family

Nuclear family Joint family

Answer:

Nuclear family Joint family
small contented congested less privacy
happy rich compete for needs sharing more
more space kind peer learning more fun
caring loving less riches more joy
joyful more love wait for turn no immediate gratification
good education needs met mutual care bondage great

Samacheer Kalvi 11th English The Portrait of a Lady Textual Questions

(1) Answer the following questions in one or two sentences based on your understanding of the story:

11th English 1st Lesson Questions And Answers Question (а)
Describe the grandfather as seen in the portrait.
Answer:
The author’s grandfather looked as if he were hundred years old with lots of grandchildren. He had loose fitting garments. He looked too old to have had a wife and children.

11th English Guide Pdf Download Question (b)
Why was the author left with his grandmother in the village?
Answer:
The author’s parents went to the city to make a living. The young author was left with his grandma till his parent’s settled well in the city.

11th English Unit 1 Prose Paragraph Question (c)
Where did the author study in his childhood?
Answer:
The author studied in the veranda of a village temple. He learnt letters of the alphabet from the priest.

11th English Unit 1 Prose Question Answer Question (d)
Why did the grandmother accompany the author to school?
Answer:
Grandma was a pious lady. The school was attached to the temple. So, the grandmother accompanied the author to his school. While he learnt letters of alphabets, she spent her time inside the temple reciting prayers and telling the beads of her rosary.

The Portrait Of A Lady Book Back Answers Question (e)
What made the dogs follow the grandmother after school hours?
Answer:
Grandmother brought a bundle of stale chapattis with her to the temple. The village dogs followed her. On return, she went on throwing the chapattis to the dogs who growled and fought with each other to have a piece of chapatti.

11th English Prose Paragraph Question (f)
Why didn’t the grandmother feel sentimental when the author went abroad for higher education?
Answer:
Grandmother got alienated from her grandson the time he went to the English medium school in the city. The reduction of focus in spiritual education and value education and increase in the importance of science perturbed grandma a great deal. She knew that she can’t help the changes. So, she did not show any sentimentality when the grandson went abroad.

11th English 1st Lesson Paragraph Question (g)
What was the happiest time of the day for grandmother?
Answer
Half an hour in the afternoon, grandma devoted her time for feeding sparrows. That half- an-hour was the happiest time of the day for grandmother.

2 . Answer the following questions in three or four sentences each:

11th English Guide Pdf Free Download Question (a)
Describe the author’s grandmother.
Answer:
Grandma was bent with age. She was deeply religious. She did not approve of modem science, music and entertainment. However she had the wisdom to accept changes ‘ gracefully and retain her values till her death.

11 English Guide Question (b)
What was the daily routine of the grandmother at home?
Answer:
Grandma started the mornings with a sing-song prayer. She woke up the author bathed and dressed him up and wanted him to learn the prayers by heart. Both would march to the school which was attached to a temple. She would stay inside chanting prayers and telling beads. In the evening, she would throw the stale chapattis to village dogs as they returned home.

11th English Book Back Answers Question (c)
How is school education in the village different from that in the city?
Answer:
Village school is easily accessible on foot. Values and letters of the alphabet are given utmost importance. Children carried wooden slate and ink-pot. These was no subject specialization in the village school. One teacher taught all. City school has huge buildings. Subject-wise teachers are there. School is remote. Children have to travel to long distance to reach school.

Samacheer Kalvi 11th English Guide Question (d)
The grandmother appreciated the value of education. Give instances in support of your answer.
Answer:
Grandma did have respect for education and that is why she personally monitored the village education of the author. She insisted on good manners and love for all living things. She demonstrated this by feeding village dogs and sparrows. She didn’t object to ; the author going abroad.

Samacheer Kalvi 11th English Guide Pdf Question (e)
The grandmother was strong-minded. Justify.
Answer:
Grandmother had strong values and had zest for life. She lived the life the way she wanted it. She spun the wheel, told her beads, fed the dog in the village and sparrows in the city unmindful of changes around her. She played the drum with joy when she realized her impending death. She died a peaceful death after predicting it to all her family members. She is really a strong lady.

11th English The Portrait Of A Lady Paragraph Question (f)
How did the grandmother spend the last few hours of her life?
Answer:
She suspended her prayer for a while. She called the women from neighbourhood, sang and played the drum along with them. The next morning she had fever. She told the family that she was about to die! She died in bed telling her beads and lisping her last prayer.

Additional Questions

11th English Chapter 1 Question Answers Question 1.
What was hard to believe? Why?
Answer:
People said that grandma was once pretty and she even had a husband. This was hard to believe as the author had seen her old right from his boyhood days.

11th Std English Guide Question 2.
How long had the author known his old grandma?
Answer:
The author had seen his old grandma for twenty long years. She had the same wrinkles and hunchback.

Samacheer Kalvi 11th English Chapter 1 Question 3.
What appeared to be fables of the prophets?
Answer:
Grandma often told the author and his friends about various games she had played as a young girl. This appeared absurd and hence the author and his friends treated her games as fables of prophet.

11 Std English Guide Question 4.
What was odd about the author’s acceptance of grandma’s beauty and not her pretty looks?
Answer:
Young girls are pretty like the buds of a flower. The author had never seen his grandma young. The author thought she could never have been pretty but full bloomed flower like beauty.

11th Standard English Guide Question 5.
Which thought was revolting to the author?
Answer:
The sheer thought of grandma having been pretty once was really revolting to the author.

11th English 1st Lesson Question Answer Question 6.
How did grandma move about the house?
Answer:
Grandma hobbled about the house in spotless white saree. She had one hand resting on her waist to balance her stoop and the other telling the beads of her rosary.

English Guide For Class 11 Question 7.
How was grandma beautiful?
Answer:
She was beautiful like the winter landscape in the mountains, an expanse of pure white serenity breathing peace and contentment. Her lips constantly moved in inaudible prayer.

Question 8.
How did grandma perform her morning prayer? (or) What was grandma’s purpose in singing her morning prayer in a sing-song voice?
Answer:
Grandma said her morning prayer in a sing-song voice while she bathed and dressed the boy author. She wanted her grandson to learn the prayers by heart.

Question 9.
How did grandma help the boy author to get ready to school?
Answer:
She would fetch his wooden slate already plastered with yellow chalk, a tiny earthen, ink -pot and a red pen. She would bundle them all and hand it to the boy author.

Question 10.
What was the turning point in the relationship between the boy author and his grandma?
Answer:
The boy author’s parents got settled in the city. They sent for them. That was a turning point in their friendship.

Question 11.
Why could grandma not accompany the author to his school?
Answer:
The boy author went to school in a motor car. So, she could not accompany him to school.

Question 12.
Why did grandma change her habit of feeding dogs?
Answer:
In the city, there were no dogs. So grandma started feeding the sparrows.

Question 13.
What made grandma unhappy? (or) What was grandma’s reaction to narrator’s education in English school?
Answer:
The boy author’s learning material included new English words, principles of science such as Archimedes Principle and law of gravity and the round shape of the earth. Shifting of gear from traditional and value-based education to modem English and science education made grandma unhappy.

Question 14.
Why didn’t grandma walk straight?
Answer:
Grandma was bent with age. So, she could not walk straight. She could only hobble about the house.

Question 15.
What distanced grandma from the author?
As years rolled by, the author grew up. He had a room of his own. English education did not cover scriptures and God. These distanced her from her grandson.

Question 16.
Why did grandma disapprove of ‘music lessons’ in school?
Answer:
Grandma belonged to an older generation in which moral values, scriptures and literacy dominated education. Even music was meant to only accompany hymns and devotional songs. Professional musicians and dancers were treated with contempt. So, grandma disapproved of “music lessons” at school.

Question 17.
Which incident almost snapped the friendship of the author with grandma?
Answer:
As the narrator moved on to university, he was given a separate room at home. This almost snapped the friendship between grandma and the author.

Question 18.
How did grandma spend her time when the author went to university?
Answer:
Grandma accepted her seclusion gracefully. She spun and recited prayers the whole day. She took half an hour break to feed the sparrows happily.

Question 19.
What occasion did the author believe, unwisely to be the ‘last sign’ of physical contact with grandma?
Answer:
The author was going abroad for a five years study. Grandma kissed Khushwant Singh on his forehead. He mistook it to be the last sign of physical contact with grandma.

Question 20.
How did grandma disprove the author’s judgement about her longevity?
Answer:
The author thought his grandma was getting very old. He believed that before he returned from foreign study, she may have kicked her bucket. But she came to receive him in a cool headed way on his return from abroad.

 

Question 21.
How did grandma celebrate the joy of grandson’s return? (or) What turned out to be grandma’s “swan song”? (or) Why did grandma suspend her prayers for a few hours?
Answer:
It appeared that grandma was holding on to see her grandson back home. She sensed her impending death and shocked her family members with the prediction. She drummed and sang along with neighbours with great zest as if she were celebrating her grandson’s return. In reality, she was enjoying the last moments of her life with absolute abandon even suspending her prayers for a while

3. Answer the following in a paragraph of 100 – 150 words each.

Question (a)
The grandmother played a vital role in the author’s formative years. Give your own example of how elders have a positive influence on the younger generation. Include examples from the story also.
Answer:
Elders who have deep love for young ones do leave a life time impression in the minds of children. I had seen my grandpa when I was very young. He was not rich. But he had deep- seated love for me. He used to walk three kilometers to just spend a few hours with me. He would not use the money my dad gave him for bus. He would walk back and save the money to buy either toys or books for me. The first book he presented me while I was in Std. VII hooked me on to the joy of reading. The book had short stories of endearing value.

For the first time, I realized, that printed book can transport one to a world of fantasy and indefinable joy. The thrill of identifying myself with warriors, pilgrims, fishermen and great souls of the past kindled a spark in me. Now, I go to the book fair every year and buy books. I have started reading for specific purposes. I owe my reading habit to my grandpa. In the life  of Mahatma Gandhi also, his mom’s influence was great. She told him many moral stories.

Dr. Ambedkar who shared a small room with his dad, learnt to lead a simple life all through his life. Unnikrishnan’s daughter Uthra Unnikrishnan has got influenced by her father and taken to singing even for films at a very young age. Her singing of “Kaiveesum Katrai” in the movie ‘Straberry’ and Azhage in “Saivam” Tamil movies has got her national level reputation. In this story also grandma’s influence on Khushwant Singh was so great that he made her immortal in his biographical story “The Portrait of a Lady”. Her love for simple life, street dogs and sparrows made an indelible mark in Khushwant Singh’s boyhood memories.
“Grandmothers create memories that the heart holds forever. ”

Question (b)
As young Khushwant Singh, write a letter to your parents describing your daily routine along with your thoughts and feelings about staying in the village.
Answer:
15 Jan 20XX
As young Khushwant Singh, write a letter to your parents describing your daily routine
along with your thoughts and feelings about staying in the village.
15 Jan 20XX
Dear Mom and Dad,
l am fine. Grandma is also fine. She wakes me up every day and prepares me for school. She sings her morning prayers in a sing-song voice to my great delight. But she wants me to leam; and repeat them. She washes my slate clean and bundles up ink pot, pen and slate and gives it to me.

We walk together to the temple. While the village priest is teaching us letters of the alphabet and some religious songs in the verandah of the temple, grandma stays inside the temple and joins group of devotees in singing or telling beads. I am touched by her extreme interest in my academics. She feeds me with butter-smeared chapattis with great love. She is quite’ thoughtful of village dogs which wait at the temple gate till my school is over. When we walk back home, the village dogs follow us growling and barking as grandma throws chapattis to those dogs.

Everyday, she enquires what I leam. Though her hunch back and wrinkles show her old age, the serenity, contentment in her face and the winter landscape of her hair make me believe that she is the most beautiful lady. Dad, I am unable to believe she was ever young or pretty because as far as my memory goes, I have always seen her old and wrinkled. Though grandma’s love is immense, I must admit I miss you both. Why don’t you take us both to the ; city? I want to see the city and study in a city school as the education I get in the village school has no variety. Everyday I have to leam only songs and letters of alphabet. Don’t you know,” ‘variety is the spice of life? I also want to leam different subjects, wear fashionable clothes. and go in a motor car to an English school. Dad and Mom don’t you miss me as I miss you?
Your loving son,
Khushwant Singh

Question (c)
Animals are capable of empathy. Substantiate this statement with examples from the story as well as your own experiences.
Answer:
A middle-aged lady in Australia had a heart attack. She was in great pain. Her pet pig saw i mistress in distress. It ran to the street and pulled the shirt sleeve of a man and brought him

home. He called an ambulance. The lady was saved. We had a pet dog. It was extremely fond of grandpa. He used to take him for long walks. One day grandpa died. The dog refused to eat any food. It went to the burial yard. It starved for a few days and died in front of grandpa’s grave. Even in this story, the sparrows in thousands sat in silence. Mom thought they were hungry. She broke the bread into pieces and threw them. But not a single sparrow touched them. Once grandma’s dead body was taken to the graveyard, the birds flew away. These instances prove beyond doubt that animals are capable of empathy.

Additional Questions

Question 1.
The author’s grandmother was a religious person. What are the different ways in which we come to know this?
Answer:
The author’s grandmother was a very religious lady. We come to know this through the different habitual actions. She visited the temple every morning and read scriptures. At home she always mumbled inaudible prayers and kept telling the beads of rosary. She would repeat prayer songs in a sing-song manner while getting the writer ready for school. She hoped that he would learn them by heart. She didn’t like English school as there was no teaching of God and scriptures. Even while spinning at her spinning wheel she would recite prayers.

Perhaps it was only once that she suspended her prayers. It was on the evening prior to her death when she felt over excited while celebrating the arrival of her grandson with songs and drumming. She continued praying and telling beads of her rosary till her last breath. The family members realized that her antic behaviour was a celebration of her contented life.
“Grandma s prayers are the reason a lot of us are still here. ”

 

Question 2.
Would you agree that the author’s grandmother was a person strong in character? If yes, give instances that show this.
Answer:
Yes, I agree that the author’s grandmother was a person strong in character. She was a strong woman with strong beliefs. Although she was not formally educated, she was serious about. the author’s education. She could not adjust herself to the western way of life, Science and English education. She hated music and disapproved of its teaching in school. She was a deeply religious lady. Her lips were always saying a silent prayer. She was always telling the beads of her rosary. She went to the temple daily and read the scriptures. She was distressed to know that there was no teaching about God and holy books at Khushwant’s new English school. She was a kind lady.

She used to feed dogs in the village. In the city, she took to feeding the sparrows. Although old in years and weak in body, she had great strength of mind. Knowing her impending death, she played a drum and sang with full-throated ease along with her neighbours. Just before her death, she refused to talk to the members of the family as she did not want to waste her time. She wanted to make up for the time lost when she had not prayed to God. She lay peacefully in bed saying prayers and telling the beads of her rosary till she breathed her last.
“She made broken look beautiful; strong look invincible. She walked with the universe on her shoulders as an inspiration. ”

Question 3.
Describe the friendship between Khushwant Singh and grandmother.
Answer:
Khushwant Singh’s grandmother was closely involved in bringing him up when the author lived with her in the village during his early life. She used to wake him up early in the morning.

While bathing and dressing him, she sang her prayers. She hoped that the young boy would learn it by heart. She then gave him breakfast – a stale chapatti with butter and sugar. Then they would go together to the temple school. While the author learnt his lessons, the grandmother would read holy books. They returned home together. A turning point came in their friendship when his parents called them to the city. Although they shared a room, she could not help him much. She hated music, Science and Western education. The common link of their friendship was gradually snapped. ,
“The greatest gift of life is friendship and one should cherish it. ”

Question 4.
Write a character sketch of the author’s grandmother.
Answer:
Khushwant Singh’s grandmother was a very old lady. She was short, fat and slightly bent. Her face was wrinkled. She had white hair. She was very affectionate. She was closely involved in bringing up the author. The two lived in the village. She was a caring grandmother. She ‘ would wake him early in the morning and get him ready for school. She served him breakfast and took him to school. She waited for him in the temple. She prayed while he studied. She returned with him.

She was kind and benevolent. She used to feed dogs in the village. In the city, she took to feeding the sparrows. She was a deeply religious lady. Her lips were always moving in a silent prayer. She was always telling the beads of her rosary. She went to the temple and read the scriptures.

She was a strong woman with strong beliefs. Although she was not formally educated, she was,serious about the author’s education. She could not adjust herself to the western way of life,Science and English education. She hated music. She was distressed to know that there was no teaching about God and holy books at Khushwant Singh’s new English school. On the whole she was a nice, affectionate, kindhearted and religious lady.
“Who can find a virtuous woman? For her price is far above Rubies.” .

 

Question 5.
The grandmother herself was not formally educated but was serious about the author’s education. How does the text support this?
Answer:
The grandmother Was quite serious about the author’s education. She woke him up in the morning and got him ready for school. She washed his wooden slate. She plastered it with yellow chalk. She tied his earthen ink-pot and red pen into a bundle. She took him to school, i He studied in school. She waited for him in the temple reading scriptures. In the city, the author went to an English school in a motor bus. When he came back, she would ask him what the teacher had taught him. She could not help him with his lessons. She did not believe in the things taught at the English school. She was distressed to learn that her grandson was being taught music. She considered it unfit for gentle folks.
“Education is the passport to the future. ”

Vocabulary

(a) Read the following words and choose the correct antonyms from the options given

11th English Guide Pdf Download Samacheer Kalvi Chapter 1 The Portrait Of A Lady

Answer:
1. (b) arid
2. (a) serious
3. (d) included
4. (c) accept
5. (b) anxiety
6. (c) gathered
7. (a) interesting

(b) Fill in the blanks choosing the appropriate compound words from those given in the box:

singsong overstraining spotless
gentlefolk grand mother courtyard
sunset half-hour homecoming

Reeta hurried along the road, dressed in her (1) ______ new dress towards the bus stop. Before (2) ______ , she had to reach the house of her (3) ______ But the first (4) ______ of her travel was slow due to traffic jam. Her (5) ______ would be regarded with joy. She was (6) ______ herself to reach the place. When she finally stepped into the (7) ______ , she was received with a big hug by her kind aunt. She was in time to join the (8) ______ at the village, for a (9) ______
Answer:

  1. spotless
  2. sunset
  3. grandmother
  4. half-hour
  5. singsong
  6. over-straining
  7. courtyard
  8. gentle folk
  9. homecoming

(c) Match the words in Column A with their pairs in Column B to form compound words and write them in Column C:

Column A Column B Column C
1. mantel (a) lashes
2. . eye (b) wheel
3. water (c) gate
4. bee (d) knob
5. toll (e) piece
6. door (f) proof
7. spinning (g) hive

Answer:
1. (e) piece (mantelpiece)
2. (a) lashes (eyelashes)
3. (f) proof (waterproof)
4. (g) hive (beehive)
5. (c) gate (tailgate)
6. (d) knob (doorknob)
7. (b) wheel (spinning wheel)

(d) Frame meaningful sentences of your own using the following expressions from the story. Use a dictionary if required.

Question (i)
the thought was almost revolting
Answer:
The thought that a 27-year-old man could murder a college girl in daylight was revolting.

Question (ii)
an expanse of pure white serenity
Answer:
Nammalvar had a long white beard like an expanse of pure white serenity.

Question (iii)
a turning point
Answer:
Gandhiji’s encounter with an ill-clad poor woman in Madurai was a turning point in his political life.

Question (iv)
accepted her seclusion with resignation
Answer:
Grandma accepted her seclusion with resignation.

 

Question (v)
frivolous rebukes
Answer:
My mom bathed my younger brother with frivolous rebukes.

Prefixes And Suffixes

(e) Form two derivatives from each of the following words: e.g. honest – dishonest, honesty

manage differ beauty
peace arrange collect
approve narrate class

Answer:

  1. manage – manager, management
  2. differ – different, difference
  3. beauty – beautiful, beautious
  4. peace – peaceful, placemaker
  5. arrange – arranged, arrangement
  6. collect – collector, collective
  7. approve – approval, disapprove
  8. narrate – narration, narrator
  9. class – classic, classify

Homophones

(f) Fill in the blanks with suitable homophones:

(i) brake/break
(a) We have a short _______ between the sessions.
(b) The car skidded to a halt when I applied the _______

(ii) waste/waist
(a) Shivani wears a belt around her _______
(b) We should never misuse or _______ natural resources.

(iii) principle/principal
(a) Oxygen is the _______ element present in earth’s crust.
(b) Both these machines work on the same _______

(iv) bread/bred
(a) Turtles should be _______ in a healthy environment.
(b) I like to have toasted _______ for breakfast.

(v) lesson/lessen
(a) This medicine will _______ your pain.
(b) Finally, the manager learnt a _______ the hard way.

(vi) pale/pail
(a) The child looks very sick and _______
(b) I need a _______ of water to wash these cups.

(vii) through/threw
(a) Ravi picked the banana peel and _______ it in the dustbin. ,
(b) The soldiers had to pass _______ a dark tunnel.

(viii) corps/corpse
(a) The _______ was covered with a shroud.
(b) A five-day annual training camp for the senior cadets of the National Cadet _______ been organised.
Answers:
(i) (a) break (b) brake
(ii) (a) waist (b) waste
(iii) (a) principal (b) principle
(iv) (a) bred (b) bread
(v) (a) lessen (b) lesson
(vi) (a) pale (b) pail
(vii) (a) threw (b) through
(viii) (a) corpse (b) corps

Listening Activity

Read the following statements and the given options. Now, listen to your teacher read aloud a passage or play it on a recorder. You may listen to it again if required, to help you choose the right options.

(For listening to the passage refer to our website www.fullcircleeducation.in) The hand that rocks the cradle rules the world. It is the mother who rocks the cradle. It is she who exercises her influence over the mind of her children. She moulds the character of her children with her noble qualities. Napoleon said, “Give me good mothers, I will give you a good nation”. Mothers play an important role in building nations. The love of our mother is usually the first and deepest love that we come across. For many people their mother’s love becomes the pattern of love in later life.

A mother’s love is unconditional. No matter what you do, you know that your mother will always love you. The phrase ‘mother’s love’ derives from the love traditionally shown by a biological mother to her child. But indeed any love that is deeply caring and unconditional can be described as a motherly love, Adoptive mothers show this type of love to the children they adopt. It is important in life to be cherished and loved for who you are and to be supported in all you do! Love is the most important thing in the world. Why not exhibit love to creatures and all those around you?

Question 1.
According to Napoleon ‘Good mothers make good _______
(a) housewives
(b) jobs
(c) nations
(d) ideas
Answer:
(c) nations

Question 2.
Mothers exhibit _______ love.
(a) unauthorized
(b) unapproved
(c) unacceptable
(d) unconditional
Answer:
(d) unconditional

Question 3.
_______ mothers care much for their children.
(a) Adapted
(b) Adopted
(c) Adoptive
(d) Influence
Answer:
(c) Adoptive

Question 4.
_______ is the most important thing in the world.
(a) Wealth
(b) Power
(c) Love
(d) Influence

Question 5.
Love should be extended to _______ too.
(a) friends
(b) relatives
(c) countrymen
(d) creatures
Answer:
(d) creatures

Speaking Activity

(a) Work in pairs and arrive at five points that bring out the benefits and challenges of living in either a nuclear family or a joint family. Share your views with your class.
In a nuclear family:

  • A child gets a lot of attention.
  • Child need not wait for anything he wants.
  • Both the parents shower love and protect him/her from any harm.
  • There is no scope for disappointments as parents are anxious to fulfill the needs of children.
  • Child wants parent to solve all his/her problems and never learns self-reliance.

In a joint family:

  • Child has to wait for what he wants to get.
  • There will be many to play with.
  • There is plenty of scope for caring and sharing.
  • Learn to cope with disappointments and failures in a healthy way.
  • Learn to adjust with others and tend to be empathetic.

(b) Build a conversation of eight to ten sets of exchanges, with your grandmother discussing the incidents that happened in your school that day.

Myself : Grandma, I am back home.
Grandma : Please go and wash your face, hands and legs.
Myself : Why should I, grandma?
Grandma : I have prepared some sweets and pakora for you.
Myself : That’s really lovely grandma.
Grandma : What did you lean today?
Myself : I learnt about bees.
Grandma : How do bees communicate among themselves?
Myself : Grandma, when a bee discovers honey, he performs a kind of dance which conveys the availability of honey, type of flower and distance from the bee hive to the farm.
Grandma : That’s excellent. I never knew it.
Myself : Give me sweets and pakora.
Grandma : Stay here, I will bring them for you.

 

(c) Every member contributes to forming a happy family. Share your views for a minute or two with your class.

Father works hard and brings money home. Mom does all domestic chores. She cooks food, washes clothes and cleans the floor. Brother takes me to school in his scooter. My grandma combs my hair. She has all the time in the world to tell me tales and listen to all my experiences and stories. On Sunday we all join hands and clean the house. Then we all dine together and share what happened to each of us. I do agree that everyone contributes to a happy family.

Reading

Now, read the following passage on“Laughter Therapy” and answer the questions that follow.

1. Laughing is an excellent way to reduce stress in our lives; it can help you to cope with and survive a ’ stressful life. Laughter provides full-scale support for your muscles and unleashes a rush of stress busting endorphins. Since our body cannot distinguish between real and fake laughter, anything that makes you giggle will have a positive impact.

11th English Unit 1 Prose Paragraph Samacheer Kalvi The Portrait Of A Lady

2. Laughter Therapy aims to get people laughing, in groups and individual sessions and can help reduce stress, make people and employees happier and more committed, as well as improve their interpersonal skills. This laughter, comes from the body and not the mind.

3. Laughter Yoga (Hasya yoga) is a practice involving prolonged voluntary laughter. It aims to get people laughing in groups. It is practised in the early mornings in open-parks. It has been made popular as an exercise routine developed by Indian physician Madan Kataria, who writes about the practice in his 2002 book ‘Laugh for no reason’. Laughter Yoga is based on the belief that voluntary laughter provides the same physiological as well as psychological benefits as spontaneous laughter.

4. Laughter yoga session may start with gentle warm up techniques which include stretching, chanting, clapping, eye contact and body movements to help break down inhibitions and encourage a sense of playfulness. Moreover, laughter is the best medicine. Breathing exercises are used to prepare the lungs for laughter followed by a series of laughter exercises that combine a method of acting and visualization techniques. Twenty minutes of laughter is sufficient to augment physiological development.

11th English Unit 1 Prose Question Answer Samacheer Kalvi The Portrait Of A Lady

5. A handM of small scale scientific studies have indicated that laughter yoga has some medically beneficial effects, including cardiovascular health and mood. This therapy has proved to be good for depressed patients. This laughter therapy also plays a crucial role in social bonding.

Answer the following:

Question (a)
How does laughter help one to cope with stress?
Answer:
Laughter provides full scale support for one’s muscles and unleashes a rush of stress busting endorphins. Thus it helps one to cope with stress.

Question (b)
Which word in the text (para 2) means the same as ‘dedicated’?
Answer:
‘Committed’ means dedicated.

Question (c)
Why do you think voluntary laughter provides the same physiological as well as psychological benefits as spontaneous laughter?
Answer:
Human body cannot distinguish between real and fake laughter. Anything that makes a person giggle has a positive impact on one’s health. That is why I think voluntary laughter provides the same psychological and physiological benefits as spontaneous laughter.

Question (d)
‘Laughter is the best medicine’. Explain.
Answer:
Twenty minutes of laughter is sufficient to augment physiological development. Laughter has some medical benefits such as cardiovascular health and mood. Hence, “Laughter is the best medicine”.

Question (e)
Given below is a set of activities. Which of these are followed in the ‘Laughter Yoga’ technique?
Answer:

  • Body movements
  • Clapping
  • Breathing exercises
  • Stretching of arms and legs
  • Bending backwards

Question (f)
‘Laughter therapy also plays a crucial role in social bonding’. How?
Answer
Man is a social animal. Laughing breaks the ice and enables friendly conversations. A person endowed with spontaneous laughter naturally attracts large number of friends. In his company, even distressed relatives feel relieved and happy. Thus, laughter plays a crucial role in social bonding.

Grammar

Articles and Determiners
Determiners are words placed in front of a noun to clarify what the noun refers to.
Look at this sentence.
‘This laughter therapy also plays a crucial role in social bonding.’
Here the word ‘this’ refers to a particular noun – ‘laughter therapy’.
Types of Determiners

Articles Demonstrative Possessive adjectives
a this my, your
an that his, her
the these its, our
those your, their
Quantifiers Numbers Ordinals
– some, any
few, little
more, much
any, every
one, two
three, four
twenty,
hundred
first, second
third, last next

(a) Read the paragraph below and fill in the blanks using ‘a, an’, or ‘the’.

It is said that (1) _____ computer is (2) _____ electronic extension of the human brain. Therefore, in principle, (3) _____ computer can do all those activities which (4) _____ human brain can do. Today computers are found to be (5) _____ most useful devices as knowledge providers. Another important field of application of computers is (6) _____ development of robots. (7) _____ internet has brought (8) _____ drastic change in communication systems.
Answer:

  1. the
  2. an
  3. the
  4. the
  5. the
  6. the
  7. The
  8. a

(b) In the following paragraph, insert ‘a, an’,or ‘the’ wherever necessary and rewrite the sentences.

In our family, we have planned to take children to zoo next Sunday. Van has been arranged and we are sure to have comfortable journey. Zoo is interesting place for children who enjoy watching animals and want to know more about them. Even youngsters love to visit zoo.
Answer:
In our family, we have planned to take children to the zoo next Sunday. A Van has been arranged and we are sure to have a comfortable journey. The Zoo is interesting place for children who enjoy watching the animals and want to know more about them. Even the youngsters love to visit the zoo.

(c) Fill in the blanks with appropriate determiners. (Articles have been included)

Once the emperor gave a bag of seeds to his council of ministers and said that he would give them six months time to grow the seeds. Whoever does a good job will be made the (1) _____ emperor of that empire. (2) _____ the ministers took their task seriously. After six months (3) _____ ministers had small plants in their pots. A (4) _____ had very large plants. (5) _____ had medium sized plants. The emperor entered the hall. He was (6) _____ amused to see (7) _____ plants. He called the (8) _____ minister and asked him what he did with the seed. (9) _____ minister explained the process he adopted to make (10) _____ plant grow. (11) _____ the emperor called the other ministers to explain what they did. Only (12) _____ minister had come with an empty pot.They laughed loudly at the foolishness of this minister. But the Emperor applauded him and made him the (13) _____ Emperor. Do you know why? He had given them boiled seeds which will not grow. Only (14) _____ minister was honest.
Answer:

  1. next
  2. All
  3. many
  4. few
  5. Some
  6. very much
  7. the
  8. first
  9. The
  10. the
  11. Next
  12. one
  13. next
  14. one

(d) Fill in the blanks with appropriate determiners.

  1. They came early but there was (little/ a little) work to do.
  2. Anand invited (few/a few) friends for the birthday party.
  3. The teacher gave (all /every) student a separate topic for the assignment.
  4. (Most of/Many) the water overflowed from the tank.
  5. Each one of my (friend/fiiends) wished me on my birthday.
  6. Vijay had (no/ any) idea about the problem.
  7. Adhi had taken (much /many) photos during the programme,
  8. (Some/Few) girls who attended the class informed the others about the test.

Answers:

  1. little
  2. a few
  3. every
  4. Most of
  5. friends
  6. no
  7. many
  8. some

Tenses

(a) Fill in the blanks with the correct form of the verbs in brackets and read the completed passage aloud.

The people of India, as a whole, (1) _______ (be) warm-hearted and hospitable. Any calamity in any part of the world immediately (2) _______ (arise) their charity and generosity and a. committee (3). _______ (be) promptly (4) _______ (set ) up to collect funds to help the distressed. The most endearing quality in them (5) _______ (be) the respect they show for the work done in any capacity. They (6) _______ (believe) in what we (7) _______ (call) the dignity of labour.
Answers:

  1. are
  2. arouses
  3. is
  4. set
  5. is
  6. believe
  7. call

(b) Now, use the verbs given in brackets in the following sentences in their correct forms.

Question 1.
I (like) to spend time with my friend,whenever I (be) free.
Answer:
I like to spend time with my friend, whenever I am free.

Question 2.
He (is) likely to miss the train. He (run) to the station.
Answer:
He is likely to miss the train. He is running to the station.

Question 3.
At the moment, they (wait) at the bus-stop. But I (not know) their plans for the journey.
Answer:
At the moment, they are waiting at the bus-stop. But I do not know their plans for the journey.

Question 4.
They firmly (believe) in the existence of God.
Answer:
They firmly believe in the existence of God.

Question 5.
We (hear) a lot of noise because the new buildings (transmit) sound waves.
Answer:
We hear a lot of noise because the new buildings are transmitting sound waves.

Question 6.
She always (make) excuses for coming late.
Answer:
She always makes excuses for coming late.

 

Question 7.
The Prime Minister (leave) for America to meet the delegates tomorrow.
Answer:
The Prime Minister leaves for America to meet the delegates tomorrow.

(c) You are a commentator for a 5000 metre running race. Use simple present and present continuous tenses and complete the commentary from the beginning to the end of the race. Read the completed passage aloud.

The 5000 metre race is about to begin. Lined up at the starting point, from left to right, are John of Great Britain, Peter of Nigeria and Jeeva of India. The runners are warming up for the great event. Now they. (1) _______ (take) their positions on the track. They (2) _______ (be) all ready for the start. There (3) _______ (go) the starter’s gun! Yes, the race has begun. John (4) _______ . (lead) with Jeeva (5) _______ (close) behind him.
Answer:

  1. are taking
  2. are
  3. goes
  4. is leading
  5. closing

(d) Read the extract from Kayal’s diary entry regarding her Nepal Trek, and fill in the blanks with the correct tense form of the verbs given in brackets.

DAY 1: We (1) _______ (leave) Anna International Airport in Chennai two days ago catching a direct flight to Kathmandu in Nepal. We (2) _______ (spend) a day sightseeing. Kathmandu is full of people, rickshaws and the smell of sandalwood. I’ve never (3) _______ (be) on a trip like this before. So I’m really excited.

DAY 2: It (1) _______ (rain) when we reached Pokhara, Nepal’s second largest city, and saw the snowy peaks of the Himalayas for the first time. We. (2) _______ (reach) Pokhara after a hair-raising six-hour bus journey along very narrow roads with a lot of hairpin bends. The bus (3) _______ (be) so full that one person had to share the driver’s seat.

DAY 3: We (1) _______ (begin) our trek at last. We are at about 900 metres and the weather is warm and humid. For lunch we had chips and yak cheese sandwiches. I didn’t like them very much. I’m thrilled that we (2) _______ (pitch) tents for our camps in the dense forests.

DAY 4: Yesterday a landslide (1) _______ (block) our path and we had to use ropes to get over it. This morning we walked along the river Kali Gandaki through dense forests of oak trees and we pitched our camp at Tukuche below the Annapurna mountain range. The main danger in addition to landslides, is ‘yak attack’. Yaks (3) _______ (be) not dangerous but you have to be careful if you meet a herd of them because they can push you off the sides of the mountain.

DAY 5: We met a lot of children on our trek through the villages. They (1) _______ (play) in the pool of muddy rain water as we left the place. We have already climbed 2,400 metres. Up here, it never (2) _______ (rain) and there are no trees. It (3) _______ (be) windy and dusty and I am always thirsty.

DAY 6: Yesterday we (1) _______ (go) up to the mountainside of the township of Mukthinath, at 3,600 metres. The thin air with less oxygen there (2) _______ (leave) us breathless. We (3) _______ (feel) that we couldn’t go any further. We (4) _______ (drink) a lot of extra fluids to prevent altitude sickness.

DAY 7: We turned around today and started to descend to Jomosom. As we went down, the oxygen filled our blood again and we seemed to (1) _______ (fly) instead of walking.

DAY 8: We went back to Pokhara in a small plane yesterday. It (1) _______ (excite) when we flew between the mountain peaks. We arrived in Kathmandu this afternoon and we

(2) (spend) our last few hours in shopping. We leave for Chennai tomorrow. We’ve had a trip of a lifetime.
Answers:
Day-1
1. left
2. spent
3. been

Day-2
1. was raining
2. reached
3. was

Day-3
1. began
2. pitched

Day-4
1. blocked
2. are

Day-5
1. were playing
2. rains
3. is

Day-6
1. went
2. left
3. felt
4. drank

Day-7
1. be flying

Day-8
1. was exciting
2. spent

(e) In the following passage, circle the verbs in simple present tense and underline the verbs in simple past. The first one has been done for you.

(i) Unless one upright there (is) no use in being a charming fellow. Sometimes it (Is) better to be honest than attractive. These are the great truths of modem life which Shyam never realised. He never said an ill-natured word in his life. He was always polite and spoke softly to everybody.

(ii) That night he strolled into the Palette Club about eleven o’clock, and found Trevor sitting by himself in the long room. “Well, Alan, did you get the picture finished all right? “he said, as he lit his cigarette. “Finished and framed, my boy!’’ answered Trevor, “and by- the-bye, you have made a conquest. That old model you saw (is) quite devoted to you. I had to(tell) him all about you – who you (are) where you (fivt), what your income(is) what prospects youljiave).”

(iii) “And now (tell) me how Laura (is) The old model was quite interested in her.” “You (jlorYt) mean to say you talked to him about her?” said Hughie. “Certainly I did. He ((mows) all about the relentless colonel, the lovely Laura, and the £10,000.” “You told that old beggar all my private affairs?” cried Hughie. looking very red and angry. “My dear Alan,” cried Hughie, “I shall probably find him waiting for me when I(go) home.”

(f) Fill in the blanks using Past tense forms of the verbs:

  1. I never (see) _______ such a beautiful sunrise before I came here.
  2. We were not able to stay overnight as we _______ not (reserve) the tickets in advance.
  3. Nirmala _______ (be) to the concert several times.
  4. Mariappan knew Pudukottai so well because he _______ (live) there for five years.
  5. Yusuf understood the problem because he _______ (experience) the situation earlier.
  6. Catherine did not have any cash because he _______ (lose) her purse.
  7. My father _______ (be) to Mumbai once before.
  8. The cat _______ (chase) the bird before it flew out of the yard.
  9. Edith _______ (visit) several doctors before she found out what the problem was with her knee.
  10. If we _______ (call) the manager ahead,we would not have needed to wait so long for a table.

Answers:

  1. had never seen
  2. did not reserve
  3. had been
  4. had lived
  5. had experienced
  6. had lost
  7. had been
  8. had chased
  9. visited
  10. had called

(g) Read the following news report and underline the past perfect tense form of the verb and circle the simple past tense form of the verb.

India Beat Pakistan To Win Blind Cricket World Cup:

Chasing a huge target of 308 runs, India (romped) home in the penufrimateover of the match to defeat Pakistan and win the Blind Cricket World Cup. India (started off) their chase in a cracking manner, but had lost two quick wickets. Sunil RameslKrbsepto the occasion as he (jflayetf) a great knock to help India beat Pakistan and had scored 93 runs. Earlier India (won) the toss and had decided to bowl first. Pakistan (amassed)a huge score of 307 for eight in 40 overs. Their openers had given them a brisk start which the later batsmen (capitalize) on.

 

(h) Read the following extract and fill in the spaces with the right form of verbs and complete the passage. The first one is done for you.

Question (i)
The poet stops to hear the maiden singing while she (1) _____ (cut) and (2) _____ (bind) the grain. The song of the lady (3) _____ (fascinate) the poet, who (4) _____ (stand) there to listen to the song. The girl (5) _____ (sing) a sad song.
Answer:

  1. cuts
  2. binds
  3. fascinates
  4. stands
  5. sings

Question (ii)
During the monsoon, a tender slightly warm breeze (1) _____ (blow) on a cloudless afternoon. A sort of fragrance (2) _____ (rise) from the wet grass and trees in the sunlight. It (3) _____ (seem) as if the warm breath of the exhausted earth (4) _____ (fall) against one’s skin. A sweet voiced bird somewhere (5) _____ (chirp) repeatedly.
Answer:

  1. blows
  2. rises
  3. seems
  4. falls
  5. chirps

(i) Read the news item that appeared in a daily and fill in the blanks with suitable forms of the verbs given in brackets.

Ever since social networking sites entered our lives, they (1) _____ (serve) as platform.s where users could use the virtual space offered by these social media. However, recent incidents (2) _____ (cause) many to question the freedom to express views on various issues and in some cases, it (3) _____ (become) a dangerous platform. Social Contact (4) _____ (transform) people. They (5) _____ (develop) an addiction to it.
Answers:

  1. have been serving
  2. have caused
  3. has become
  4. has transformed
  5. have developed

(j) Read the following passage and correct the errors you come across.

Question 1.
Rajan slowly settle down in his retired life. His pension plus what his wife bring from the household work she does, helped them to meet their requirements. Life is easy until one Sunday. His granddaughter Madhu come crying. The clay doll in her hand had broken into two. Rajan pacify her and promise to mend it. This small repair work become the founding stone of a very prosperous venture into making clay dolls which earn him great respect.
Answer:
Rajan slowly settled down in his retired life. His pension plus what his wife brought from the household work she did, helped them to meet their requirements. Life was easy until one Sunday his granddaughter Madhu came crying. The clay doll in her hand had broken into two. Rajan pacified her and promised to mend it. This small repair work became the founding stone of a very prosperous venture into making clay dolls which earned him great respect.

 

Question 2.
Games and sports helps in recreation. Soccer, cricket, lawn tennis or wrestling is eagerly watched by millions of fans all over a world. It helps one got a temporary relief from the tensions of a day. The dedication displayed by all player in the field indicates the mental and spiritual development of the player.
Answer:
Games and sports help in recreation. Soccer, cricket, lawn tennis or wrestling are eagerly watched by millions of fans all over the world. It helps one get a temporary relief from the tensions of a day. The dedication displayed by all players in the field indicates the mental and spiritual development of the players.

Writing

(a) Notice:

The Portrait Of A Lady Book Back Answers Samacheer Kalvi 11th English Solutions Prose Chapter 1

(i) Prepare a notice to be displayed on the notice-board of your school for the students of Class 11, informing them about the educational tour that has been arranged for them the next month.

11th English Prose Paragraph Samacheer Kalvi Chapter 1 The Portrait Of A Lady

(ii) Write a notice about the inauguration of a laughter club in your school.

11th English 1st Lesson Paragraph Samacheer Kalvi The Portrait Of A Lady

(b) Message:
You are the Sports Captain of your school. Write a message to the Physical Director, requesting him to be present during the football team selection scheduled for tomorrow.
11th English Guide Pdf Free Download Samacheer Kalvi The Portrait Of A Lady

(c) Do you exercise regularly? If you do, which of these following activities do you prefer? Discuss and share with your partner a few lines about your preference.

(A) Walking
(B) Working out in a gym
(C) Swimming
(D) Cycling

A : I prefer walking. It is a wholesome exercise. Regular walk helps blood circulation very well. A brisk walk for an hour a day keeps one perfectly fit.
B : I love swimming. I admire Michael Phelps for his achievement in swimming. When schools disowned him, his mom found out his interest in swimming. He turned out to be an Olympian of all times with 28 medals. One day I will win gold in swimming for India.
C : Well, after seeing Dipa Karmakar perform ‘pordunova’ vault at the summer Olympics in 2016,1 wish to become an expert in gymnastics
D : Well, I love cycling because it is pollution free. I feel it gives a complete exercise.

Task

You are Mani/Megalai of Class XI, President of the English Club of your school. Draft a speech on the topic ‘Reading Maketh a Complete Man’ to be delivered in the school assembly.

Reading Maketh a Complete Man:

Respected Headmaster, teachers and my dear friends. I am Kaman / Kamala of class XI. I am before you to share my ideas on the topic “Reading Maketh a Complete Man”. Francis Bacon said, “Reading maketh a full man, conference a ready man and writing an exact man.” But the question concerns only reading here.

Extensive and intensive reading builds the mind with valuable ideas and information. A full mind is better than ill-informed or uninformed mind. Reading nourishes the intellect and nurtures one’s imagination. Researches prove that reading good books, can reduce stress levels by half. These is nothing more relaxing and soothing than reading a good book. Without travelling, a sensitive and sensible reader travels around the world. The reader is exposed to new culture and innovative ideas. Reading is a gift. It can be cultivated. It is sad that many students squander their time in playing games in mobile phone or watching useless film music or comic scenes when they must be spending their purple hours of life in reading books. They also waste their time in social websites like Facebook, Twitter and WhatsApp. This addiction in digital technology and browsing harmful websites distracts the young ones.

To dissuade young ones from social media and mass media and help them read books is equal to climbing Everest under hostile weather. So, teachers and parents should share their own joy of reading good books by sharing the best of what they read with student community. Reading makes a man complete. To lead holistic and meaningful lives, I request all my friends to develop a love for reading great classics under the guidance of dedicated teachers and with the help of libraries. –
The more you read, the more you will know.
The more you learn, the more places you’ll go.
So Read and Grow!
Thank you

The Portrait of a Lady About the Author

11 English Guide Samacheer Kalvi Chapter 1 The Portrait Of A Lady

Khushwant Singh was an Indian novelist and a lawyer. He joined IKS in 1947. He had a calling to be a writer. He served as the editor of many literary and news magazines. As a writer, he is best known for his secularism, sarcasm and love lor poetry. The Mark of Vishnu, A History of Sikhs, The Train to Pakislan. Success Mantra. We Indians, and Death at My Doorstep are some of his masterpieces. I le was awarded Padma Bhushan in 1974 and Padrna Vibhushan by the Government of India. He also received the most coveted Sahitya Academy fellowship. The present story, “The Portrait of a Lady” seems to have been inspired by the novel, “The Portrait of a Lady” by Henry James. It. revolves around the author’s grandmother whose milk of human kindness sustained birds, animals and children. Her unconditional love for all gives her a beauty beyond her age.

The Portrait of a Lady Summary

The author’s grandma was old and wrinkled for about twenty years. The author was told that his grandma was once young and pretty. She had a husband. But the author could not bring himself to believe it as he had seen her old right from his childhood. The picture of author’s grandpa was hung in the drawing room above the mantelpiece. He wore a big turban and loose-fitting garment. His long beard ran down to his chest. He appeared at least 100 years old. He did not look like a family man who could have had a wife and children. He only appeared like an pld man with many grand children.

Grandma was bent with age and had been so for a long time. Her entire body was wrinkled crisscross. She hobbled about the house with one hand on her waist to balance and another hand telling the beads of her rosary. She was always found whispering some inaudible prayer. Her silver locks were scattered on her face untidily. She was beautiful like the winter landscape in the mountains. She was an expansion of pure white serenity breathing peace and contentment.

11th English Book Back Answers Samacheer Kalvi Chapter 1 The Portrait Of A Lady

The author and his grandma were great friends. As his parents had left him under her care and went to live in the city, he spent most of his time with her. She used to wake up the author early in the morning and helped him to get ready for school. She would sing morning prayers in a sing-song voice to enable the young author to remember the prayer by hearing. She would feed him with a stale chapatti smeared with a little butter and sugar. She would fetch his wooden slate and she accompanied him to school everyday. She would bring a lot of stale chapattis for the village dogs back home. She loved temple which was a place of worship and learning.

While the priest taught the children letters of the alphabet, grandma sat inside the temple reading scriptures. When her reading of scriptures and the author’s learning of letters got over for the day both would return home. While returning home grandma would feed the dogs with stale chapattis. The animals would fight among themselves as each chapatti was thrown.

In the village the author spent a lot of time with grandma. But after moving over to the city, he went to an English medium school in a bus. There were no dogs. She started feeding the sparrows. Grandma and the author were in the same room but the time they spent together got reduced considerably.

The author was happy to share the new English words he learn and Science theories like Archimedes’ principles, law of gravity and the shape of the earth. This upset her. She could no more help him with his lessons. The new school did not teach about God or scriptures. The day the author said that he was taking music lessons in school, she became uncomfortably silent.

When the author left for university, grandma was resigned to the fate or a secluded life. She continued her spinning work and chanting. The spinning wheel and prayer kept her busy all day. She rarely spoke to humans nowadays. She relaxed for half an hour in the afternoon.

This was the happiest time of her day as she broke the bread into small bits to feed the sparrows. It was literally a bedlam of chirruppings. Some would perch on her legs and some on her head. She never shooed them away. Instead, there was an angelic smile on her face, She relished those moments.

Samacheer Kalvi 11th English Guide Chapter 1 The Portrait Of A Lady

The author had the opportunity to go abroad. Grandma came to the railway station to farewell. She did not show any emotion or sentiment. Her moist lip imprint on his forehead, j made him wonder if it was her last physical contact with him.

I After five years, when the author returned, she met him at the railway station. She did not j appear to be older. She just hugged the author but continued telling the rosary. She did not i try to show interest in knowing what happened abroad in his life. Instead, she continued to evince keen interest in feeding the sparrows. She fed them longer.

One evening grandma did not pray. Instead, she got an old drum and started singing. She sang of the home-coming of warriors. Everyone got anxious that grandma might strain her nerves. Perhaps it was her swan song.

Grandma ran a temperature. Doctor said that it was a mild fever. But grandma predicted that i her end was near. She didn’t want to waste her time talking to the family members. Grandma lay in bed telling the rosary. Before sunset, her lips stopped chanting and the rosary i fell from her hands. The peaceful pallor on her face conveyed her soul’s departure from the ! body.

She was lifted from bed. She was covered with a red shroud. After a few hours, the body was | left alone to make funeral arrangements. They brought a crude stretcher to take her to the cremation ground.

The sun was setting. Grandma’s room was lit with a blaze of golden light. The room where ! the body was kept, thousands of sparrows sat scattered on the floor. There was no chirruping, i The family was sorry for the birds. Mom broke the bread into crumbs, the way grandma used I to do, and threw it to them. But not a single sparrow took notice. When grandma’s corpse was carried off, they flew away quietly.

Khushwant Singh’s The Portrait of a Lady, in short, gives a splendid pen-picture of his own j grandmother who had steadfast graceful values and philosophy of life. She lived and died gracefully.

The Portrait of a Lady Glossary

Textual:
absurd – inconsistent/ illogical bedlam – noisy confusion dilapidated -damaged expanse -widespread
fables -tales/stories hobbled – walked unsteadily mantelpiece – shelf projecting from the wall above a fireplace
monotonous – unchanging /boring
pallor – an unhealthy pale appearance
perched – sat/rested
pucker – to contract the face into wrinkles
rebukes – scoldings
seclusion – isolation
shroud – cloth used to wrap a dead person
snapped – broke / cut.

Additional:
cherished – retained in memory
contentment – satisfaction
distressed – upset
inaudible – unable to be heard
sentimental – emotional
spotless – clean
untidily – disorderly

The Portrait of a Lady Synonyms

Choose the most appropriate synonym of the underlined word.

Question 1.
The thought was almost revolting.
(a) planning
(b) inspiring
(c) disgusting
(d) appealing
Answer:
(c) disgusting

 

Question 2.
Once she had been young and pretty.
(a) old
(b) ugly
(c) attractive
(d) unpleasant
Answer:
(c) attractive

Question 3.
That seemed quite absurd.
(a) logical
(b) serene
(c) sincere
(d) silky
Answer:
(d) silky

Question 4.
We treated it like the fables of the prophets.
(a) realists
(b) surrealists
(c) magicians
(d) seers
Answer:
(d) seers

Question 5.
She wore spotless white saree.
(a) dull
(b) dirty
(c) pale
(d) clean
Answer:
(d) clean

Question 6.
Her lips moved in inaudible prayer.
(a) unseen
(b) unheard
(c) distasteful
(d) unidentified
Answer:
(b) unheard

Question 7.
She hobbled about the house with her human back.
(a) walked
(b) staggered
(c) hopped
(d) danced
Answer:
(b) staggered

Question 8.
Her silver locks were scattered untidily.
(a) orderly
(b) neatly
(c) hygienically
(d) disorderly
Answer:
(d) disorderly

Question 9.
She was breathing serenity and contentment.
(a) dissatisfaction
(b) malcontent
(c) satisfaction
(d) contenment
Answer:
(c) satisfaction

Question 10.
The fables from the lives of people are really fascinating.
(a) jokes
(b) anecdotes
(c) stories
(d) songs
Answer:
(c) stories

Question 11.
She was like an expanse of pure white serenity.
(a) widespread
(b) narrow
(c) squeezed
(d) expatriate
Answer:
(a) widespread

 

Question 12.
She was distressed that there was no teaching about God or scriptures.
(a) pleased
(b) overwhelmed
(c) upset
(d) delighted
Answer:
(c) upset

Question 13.
Her silence meant disapproval.
(a) acceptance
(b) consent
(c) rejection
(d) consent
Answer:
(c) rejection

Question 14.
The common link of friendship got snapped.
(a) cut
(b) united
(c) linked
(d) conjoined
Answer:
(a) cut

Question 15.
My grandmother accented her seclusion.
(a) company
(b) recognition
(c) inclusion
(d) isolated
Answer:
(d) isolated

Question 16.
Only in the afternoon she relaxed for a while.
(a) rested
(b) slept
(c) read
(d) worked
Answer:
(a) rested

Question 17.
Hundreds of birds created a veritable bedlam of chirruping.
(a) serenity
(b) speed
(c) confusion
(d) quieted
Answer:
(c) confusion

Question 18.
She fed the birds with frivolous rebukes.
(a) blessings
(b) scoldings
(c) praises
(d) Adornment
Answer:
(b) scoldings

Question 19.
The birds perched on her head or legs.
(a) slept
(b) danced
(c) flew
(d) sat
Answer:
(d) sat

 

Question 20.
She never shooed them away.
(a) chased
(b) invited
(c) let
(d) reanounced
Answer:
(a) chased

Question 21.
She was not even sentimental.
(a) emotionless
(b) emotional
(c) cool
(d) hateful
Answer:
(b) emotional

Question 22.
When I left I cherished the moist imprint on my forehead on the last sign of physical contact.
(a) forgot
(b) retained
(c) loitered
(d) wandered
Answer:
(b) retained

Question 23.
For several hours she thumped the sagging skins of the dilapidated drum.
(a) perfect
(b) solid
(c) met
(d) damaged
Answer:
(d) damaged

Question 24.
A peaceful pallor spread on her face.
(a) sickliness
(b) healthiness
(c) freshness
(d) rejuvenation
Answer:
(a) sickliness

Question 25.
We laid her on the ground and covered her with a rose shroud.
(a) saree
(b) chudidhar
(c) pant
(d) veil
Answer:
(d) veil

The Portrait of a Lady Antonyms

Question 1.
She had been old and her skin wrinkled for the twenty years I had known her.
(a) lined
(b) smooth
(c) marked
(d) folded
Answer:
(b) smooth

Question 2.
She had once been pretty.
(a) beautiful.
(b) plain / ugly
(c) graceful
(d) attractive
Answer:
(b) plain / ugly

Question 3.
He wore a loose fitting garment.
(a) free
(b) detached
(c) tight
(d) slim
Answer:
(c) tight

 

Question 4.
The thought was revolting.
(a) distasteful
(b) horrible
(c) nasty
(d) pleasing
Answer:
(d) pleasing

Question 5.
That seemed quite absurd.
(a) wise / logical
(b) silly
(c) illogical
(d) incongruous
Answer:
(a) wise / logical

Question 6.
She was alwavs spotless white.
(a) neat
(b) clean
(c) pine
(d) dirty
Answer:
(d) dirty

Question 7.
One hand was resting on her waist to balance her stoop
(a) hunch
(b) bent
(c) upright
(d) curved
Answer:
(c) upright

Question 8.
Her silver hair lav scattered.
(a) sprinkled
(b) untidy
(c) gathered
(d) divided
Answer:
(c) gathered

Question 9.
Her lips were moving constantly in inaudible naver.
(a) always
(b) persistently
(c) regularly
(d) inconstantly
Answer:
(d) inconstantly

Question 10.
She was an expanse of white serenitv.
(a) harmony
(b) peace
(c) equilibrium
(d) anxiety
Answer:
(d) anxiety

Question 11.
There was contentment in her face?
(a) satisfaction
(b) widespread
(c) dissatisfaction/discontentment
(b) pleasure
Answer:
(b) widespread

Question 12.
She was distressed.
(a) upset
(b) frightened
(c) anxious
(d) pleased
Answer:
(a) upset

Question 13.
She was not sentimental.
(a) emotional
(b) dispassionate / practical
(c) tender
(d) sad
Answer:
(b) dispassionate / practical

Question 14.
Grandma accepted her seclusion.
(a) loneliness
(b) segregation
(c) solitude
(d) association
Answer:
(d) association

Question 15.
We had to persuade her to avoid overstraining.
(a) accept
(b) dissuade
(c) motivate
(d) inspire
Answer:
(b) dissuade

Question 16.
She said her morning prayers in a monotonous sing-song voice.
(a) tiresome
(b) fragrant
(c) satisfying
(d) interesting
Answer:
(d) interesting

 

Question 17.
She rarely spoke to me after that.
(a) scarcely
(b) hardly
(c) always
(d) occasionally
Answer:
(c) always

Question 18.
They flew away quietly.
(a) noiselessly
(b) calmly
(c) composedly
(d) noisily
Answer:
(a) noiselessly

Question 19.
I cherished the moist imprint as the last sign of physical contact.
(a) marshy
(b) arid
(c) slimy
(d) sultry
Answer:
(b) arid

Question 20.
She fed the birds for a long time with frivolous rebukes.
(a) serious
(b) sad
(c) furious
(d) happy
Answer:
(a) serious

Question 21.
Only a few hours before the last chapter of her life she had omitted to pray
(a) isolated
(b) rejected
(c) contracted
(d) included
Answer:
(d) included

Question 22.
We protested.
(a) promoted
(b) apprehended
(c) accepted
(d) projected
Answers:
(c) accepted4>

The main aim is to share the knowledge and help the students of 11th English to secure the best score in their final exams. Use the concepts of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Prose Chapter 1 The Portrait of a Lady Questions and Answers in Real time to enhance your skills. If you have any doubts you can post your comments in the comment section, We will clarify your doubts as soon as possible without any delay.

Samacheer Kalvi 11th English Solutions Poem Chapter 2 Confessions of A Born Spectator

Students who are interested in learning of 11th English Poem Chapter 2 Confessions of A Born Spectator Questions and Answers can use Tamilnadu State Board Solutions of 11th English Chapter Wise Pdf. First check in which chapter you are lagging and then Download Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers Summary, Activity, Notes Chapter Wise. Students can build self confidence by solving the solutions with the help of Tamilnadu State Board English Solutions. English is the scoring subject if you improve your grammar skills. Because most of the students will lose marks by writing grammar mistakes. So, we suggest you to Download Tamilnadu State Board 11th English Solutions according to the chapters.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th English Solutions Poem Chapter 2 Confessions of A Born Spectator

Check out the topics covered in Poem Chapter 2 Confessions of A Born Spectator Questions and Answers before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers pdf links. The solutions for Tamilnadu State Board 11th English Textbook are prepared by the English experts. So, if you follow Tamilnadu State Board Solutions 11th English Textbook Solutions you can cover all the topics in Poem Chapter 2 Confessions of A Born Spectator Questons and Answers. This helps to improve your communication skills.

Warm Up:

Not everybody loves to play and participate in games, sports and other extra-curricular activities. Some of us wish to be mere spectators. List out the activities in which you like to be either a performer or a spectator. Share your views with the class.

Activities
performer / player spectator / audience
e.g. cricket magician
(a)
(b)
(c)
(d)
(e)

Answer:

Activities
performer / player spectator / audience
e.g. cricket magician
(a) Football hockey
(b) volley ball kabbadi
(c) movie chess
(d) music concert dance
(e) karate singing

Samacheer Kalvi 11th English Confessions of A Born Spectator Textual Questions

1. Based on your understanding of the poem, answer the following questions in a sentence or two.

One infant grows up and becomes a jockey,
Another plays basketball or hockey,
This one the prize ring hates to enter
That one becomes a tackle or center,
I am just glad as glad can be
That I am not them, that they are not me.

With all my heart I do admire
Athletes who sweat for fun or hire,
Who take the field in gaudy pomp,
And maim each other as they romp,
My limp and bashful spirit feeds
On other people’s heroic deeds.

Now A runs ninety yards to score,
B knocks the champion to the floor,
Cracking vertebrae and spines,
Lashes his steed across the line,
You’d think my ego it would please
To swap positions with one of these.

Well, ego it might be pleased enough,
But zealous athletes play so rough
They do not ever in their dealings
Consider one another’s feelings.
I’m glad that when my struggle begins
‘Twixt prudence and ego, prudence wins.

When swollen eye meets gnarled fist
When snaps the knee, and cracks the wrist,
When officialdom demands,
Is there a doctor in the stands?
My soul in true thanksgiving speaks
For this modest of physiques.

“Athletes, I’ll drink to you
Or eat with you,
Or anything except compete with you,
Buy tickets worth their radium,
To watch you gambol in the stadium,
And reassure myself anew
That you are not me and I’m not you

Confessions Of A Born Spectator Question (a)
Why does the poet feel glad that he does not play any game?
Answer:
The poet feels glad that he was not a player but only a spectator. He is glad because the risk of injuring himself and others is more if he becomes a player.

Confessions Of A Born Spectator Summary Question (b)
Do you think the narrator is heroic? Why?
Answer:
I don’t think the narrator/poet is heroic. A Hero is one who confronts any challenge and acts on it and fights to the end. The narrator is happy as a non-participant observer of heroic and rough games.

Confessions Of A Born Spectator Questions And Answers Question (c)
The poet is satisfied just watching the heroic deeds of others. What could be the reason?
Answer:
The poet is very sensitive. He derives vicarious pleasure on seeing the play of all the players. He is not after glory, medals and not interested in inflicting injury on any opponent. So, he is happy staying out of all rough games.

11th English Unit 2 Poem Question (d)
The poet does not wish to exchange position with the runners. Why?
Answer:
The poet does not wish to break any world record in running. He knows that athletes have no feelings for their fellow players. So, the poet does not want to exchange positions with the runners.

Confessions Of A Born Spectator Meaning In Tamil Question (e)
Are the athletes conscious of the feelings of others? Why do you say so?
Answer:
No, the athletes are zealous in their endeavour to win. In the process they go to the extent of maiming fellow players. The player’s focus is mostly on winning and he is naturally not conscious of the feelings of others.

Confessions Of A Born Spectator Poem Line By Line Explanation Question (f)
Why would the referee ask whether there was a doctor in the stands? What stands is he referring to?
Answer:
When boxing contests go on, one tries to crack the wrist or snap the knee of the other boxer. When such an event takes place, a referee asks for a doctor to provide First Aid to the fatally wounded wrestler/boxer. The stands refers to the boxing ring.

11th English Confessions Of A Born Spectator Question (g)
Why does the poet prefer to buy tickets worth their weight in radium? Bring out the significance of the metal referred to here.
Answer:
Radium is more expensive than diamonds. It is a rare metal discovered by Madam Curie. The poet was ready to buy tickets as expensive as radium just to stay as a spectator.

2. Read the poem again and complete the summary using the words given in the box.
(thanksgiving, exchange, glad, confesses, physiques, zealous, satisfied, aims, admires)

In the poem ‘Confessions of a Born Spectator,’ Ogden Nash talks about how people choose different sports in their lives or decide to become athletes. While admiring the talents of athletes and sportsmen, the poet (i) ________ that he is glad that he is neither a sportsman nor an athlete. Children have different (ii) ________ and wish to play various games. Each child has in mind something in particular, but the narrator is (iii) ________ he is not one of the players. Though the narrator (iv) ________ the talents of all athletes, he derives satisfaction from watching them,’ but does not wish to (v) ________ places with them. He also sometimes regrets that (vi) ________ athletes play rough games without caring for the feelings of their sporting rivals. He feels that good sense and caution win over ego. The narrator wholeheartedly offers (vii) ________ the modest (viii) ________ of athletes. Ultimately the narrator is (ix) ________ that he himself is not an athlete.
Answer:

  1. confesses
  2. aims
  3. glad
  4. admires
  5. exchange
  6. zealous
  7. thanksgiving
  8. physiques
  9. satisfied

3. Read the poem and answer the following in a short paragraph of 8-10 sentences each.

Confession Of A Born Spectator Question (a)
Row does the poet establish the victory of common sense over ego?
Answer:
The poet is sure of his limitations. He had only modest of physiques. He can’t imagine receiving blows in a boxer’s ring. He has seen zealous athletes playing so rough that they never consider the feelings of fellow players. They are insensitive to the cracking wrist and snapping knees of fellows players. When his ego and prudence clashed, ego told him to seek glory in sports, but his pmdence always ignored it. Thus common sense prevailed. He remained a cheerful life-time fan. He was contented as a spectator of all kinds of games and sports and world famous athletes.

Summary Of Confessions Of A Born Spectator Question (b)
The poet does not wish to exchange places with the athletes. How does he justify his view?
Answer:
In the very first stanza, the poet admits that right from his boyhood days, he was glad to watch others play all kinds of games including boxing. He was glad that he was not one of them. His limp and bashful spirit feeds on the heroism of other players. He watches with a palpitating heart when ‘A’ runs ninety yards to bag a medal. He watches with obvious alarm when ‘B’ knocks another boxer down cracking his vertebrae and spines. The players maim each other. His ego would never be pleased to swap places with such popular players. He listens to the mention of prudence/common sense and refrains from hurting himself or others by not participating in any game whatsoever. Thus he justifies his view to continue as spectator.

Confessions Of A Born Spectator Stanza Wise Explanation Question (c)
According to the poet what contributes most to the injuries sustained by the athletes?
Answer:
According to the poet, zealous athletes play so rough that they do not even consider one another’s feelings in their dealings with other players. The players are mostly goaded by prize money or glory from the media’s light on them. They maim each other as they romp. Cracking vertebrae and spines don’t stop the rough players. Most of the players don’t have sportsmanship. They don’t treat success and failure equally.

In order to get the light of fame on their face, they are ready to permanently disable a rival player too. The crazy desire for championship titles, the light of fame on them, leads them to ignore swollen eyes, snapping of knee joints or cracking of wrists. In short, the poet believes the apathy of zealous players and obvious indifference to the pain and debilitating injury contributes most to the injuries sustained by athletes.

4. Read the given lines and answer the questions that follow in a sentence or two.

(a) With all my heart I do admire
Athletes who sweat for fun or hire

Confessions Of A Born Spectator Summary Pdf Question (i)
Whom does the poet admire?
Answer:
The poet admires athletes who play games.

Confessions Of A Born Spectator Poem Paragraph Question (ii)
For what reasons do the athletes sweat?
Answer:
The athletes play and sweat for fun or money.

(b) Well, ego it might be pleased enough
But zealous athletes play so rough..

Confessions Of A Born Spectator Appreciation Questions Question (i)
What pleases the ego?
When players outsmart their opponents and crack their vertebrae and spine, the ego is pleased.

Confessions Of A Born Spectator Poem Summary Question (ii)
Why are athletes often rough during play?
Enthusiastic athletes, in a bid to impress umpires and the spectators play roughly. Besides, they have no feelings for their opponents in the ring/playground.

(c) When officialdom demands
Is there a doctor in the stands?

Confessions Of A Born Spectator Poem Question (i)
Why are doctors called from stands by the sponsors?
Answer:
The doctors are called from the stands by the sponsors to attend to a badly hurt and bleeding athlete.

Question (ii)
Why does the poet make such an observation?
The poet does not wish to swap place with either heroes or victims of brutal sports. So, he makes this remark. ,

(d) When snaps the knee and cracks the wrist….
Identify and explain the use of the literary device in this line.
Answer:
Onomatopoeia is used here.

5. A. Explain the following with reference to the context in about 50-60 words each.

Question (i)
I am just glad as glad can be
That I am not them, that they are not me…
Answer:
Reference: The poet Ogden Nash says these words in the poem “Confession of a Bom Spectator’
Context: While discussing about the athletes he admires, the poet says these words. Explanation: The poet was a bom spectator. Right from his boyhood, he had seen boys aspire for sports championships. He had wondered at their ability to specialize in horse riding, to play hockey or basketball. He had seen young ones trying to play center in the football or be a tackle or offender in a game like kabaddi. But he has been absolutely glad that he is not them and they are not him.
Comment: Ogden Nash shows his contentment to be a spectator.

 

Question (ii)
They do not ever in their dealings
Consider one another’s feelings…
Answer:
Reference: The poet Ogden Nash says these words in the poem “Confessions of a Bom Spectator”.
Context: The poet says these words, while highlighting the callous indifference of players to the pain and injuries of fellow players.
Explanation: Every player considers the player in the opposite team as a deadly rival. He looks for an opportunity. We do find hockey players hitting good players on the ankle with the stick to prevent them from playing great shots. Bowlers try to hit the body of batsman with the ball. They don’t seem to notice cracking wrists and snapping knees as their focus is only on victory and glory! In short, the players do not have feelings for the fellow players.
Comment: The poet brings out the attitude of zealous players.

Question (iii)
Athletes, I’ll drink to you,
Or eat with you,
Or anything except compete with you…
Answer:
Reference: These words are from the poem “Confessions of a Bom Spectator” written by Ogden Nash.
Context: The poet says these while contemplating the probability of swapping places with them.
Explanation: The poet has limp and bashful spirit which feeds on other people’s heroic deeds. The zealous players maim one another to win laurels. The thrill and excitement of all kinds of sports and games pleases the poet but he is wise enough to stay out and be a spectator because he has modest of physiques. He admits he would rather share a drink with them in a pub or dine with them in a restaurant. He is even ready to buy the most expensive tickets, as expensive as radium, to see them play the rough games but never compete with them.
Comment: The poet shows his happiness to treat them with a costly drink since he enjoys being a spectator.

B. Read the poem and complete the table with suitable rhyming words.

e.g. enter center
 ___________ (1) hockey
admire  ___________ (2)
 ___________ (3) romp
……………….. (4) deeds
score  ___________ (5)
please  ___________ (6)
 ___________ (7) wrist
demands  ___________ (8)
 ___________ (9) stadium

Answer:

  1. jockey
  2. hire
  3. pomp
  4. feeds
  5. floor
  6. these
  7. fist
  8. stands
  9. radium

C. Underline the alliterated words in the following lines.

Question (i)
For this most modest physiques…
Answer:
most, modest

 

Question (ii)
They do not ever in their dealings…
Answer:
do, dealings

D. Find out the rhyme scheme of the given stanza.

One infant grows up and becomes a jockey
Another plays basketball or hockey .
This one the prize ring hates to enter
That one becomes a tackle or center…
Answer:
aa;bb

listening Activity

6. First, read the following statements. Then, listen to the passage read aloud by your teacher or played on the recorder and answer the questions that follow. You may listen to it again, if required.

(For listening to the passage refer to our website www.fullcircleeducation.iri)

Tejaswini Sawant is an Indian shooter from the Maharashtrian city of Kolhapur. Her father Ravinder Sawant was an officer in the Indian Navy. Tejaswini represented India in 2004 at the 9th South Asian Sports Federation Games. She, in the 2006 Commonwealth Games, won one gold medal in Women’s 10m Air Rifle Singles and Women’s 10m Air Rifle pairs. In 2009, in the 50m Rifle 3 positions, she won a bronze and in 2010 she became a world champion in 50m Rifle Prone game held in Germany. In the 2010 Commonwealth Games, she won one bronze and two silver medals in the women’s 50m Rifle Prone Pairs, the Women’s 50m Rifle Prone Singles and the Women’s 50m Rifle 3 positions respectively. Tejaswini was the first Indian shooter to win a Gold medal at the world championship in 50m Rifle Prone Game.

Choose the most appropriate option and complete the sentences.

Question 1.
Tejaswini Sawant is an Indian _________
(a) shooter
(b) boxer
(c) cricketer
Answer:
(a) shooter

Question 2.
She represented India at the 9th Squth Asian Sports Federation Games in _________
(a) 2001
(b)2002
(c) 2004
Answer:
(c) 2004

 

Question 3.
In 2006, she won a Gold medal in the _________ Games.
(a) Commonwealth Games
(b) Olympic
(c) Asian
Answer:
(a) Commonwealth Games

Question 4.
She became a world champion in the 50 m Rifle Prone game held in _________
(a) Germany
(b) Russia
(c) India
Answer:
(a) Germany

Question 5.
Tejaswini was the first Indian woman shooter to win a _________ medal at the World Championship in the 50m rifle prone game.
(a) gold
(b) silver
(c) bronze
Answer:
(a) gold

Speaking Activity

7. Work with your partner. Discuss and share your ideas with the class.

Question (a)
Tell the class about your ambition in life and the way you are working towards achieving your goal.
Answer:
Respected teacher and my dear friends.

“If music be the food of love play on” says Orsino in Shakespeare’s most famous play, “Twelfth Night”. I heard the melodious lullaby my mom used to sing when I was a baby in the cradle. I am told I had stayed awake long hours to listen to my mom’s charming voice. Most of my family members are passionately in love with music. They keep murmuring some classical song or Gajal even while mopping the floor or cutting vegetables. Unlike other parents, my parents never asked me if I wanted to become a doctor or engineer. They just let me be.

Just like thirsty people gravitating towards water cooler in summer, I just listened to songs and enjoyed them. I can never recall which point of time I decided to make a career in music. It just happened like falling in love. I started practising music first with my family members. Then I wanted to learn from a master. My mom took me to uncle Varadhacharya for my classical music lessons. He initiated me into the dream world of ragas and helped me identify the names of ragas. He took me to music concerts where world’s best musicians sang and played both classical and western music. As music has no language, I listen to all kinds of songs. I’ve decided to become a musician by profession. I am now lemming to play keyboard

A.R. Rahman master’s music school for free. I love to pursue music because it would be nice to do what you love most and be paid fabulously for it. Dear friends, listen to the call of your heart and pursue your career. Please wish me good luck for my career. I wish you all great careers in your life after school.

I thank the Headmaster, Principal for giving me this opportunity to share my dream career with you all.

Question b.
Your friend competes with you in academics and sports. Think of the situation wherein you would not be affected by his/her victory and the ways in which you would encourage your friend to succeed.
Answer:
My friend Tharun and myself Kavin are in the same class from Std II. We have many things in common which naturally brought us together. He is good in Mathematics but I am good at languages. He is an all-rounder in cricket. But I can bat well and do some fielding too. My Mathematics teacher Mr. Selvaraj always remembers to compliment Tharun and snub me whenever test papers are distributed. But my English teacher Miss Sangeetha is a balanced person. She does appreciate creative writing but never snubs anyone. She has something nice to say to everyone. It was in one such classes she gave me and Tharun a joint project.

We were asked to interview people living at the border struggling to eke out a living. This joint project eradicated the ego in us. We saw life afresh. We, for the first time, felt grateful to our parents for taking care of us and meeting our needs much above their capacity. Afterwards, I derived pleasure in the centuries hit. He raved over the catches I had made in the field or the occasional sixes I had hit. Now we have become family friends. I go to his home to learn my math and he comes to my home when a difficult English assignment is there. As we celebrate one another’s success in both academics and sports, the occasional jealousy that used to crop between us is buried once for all. When you enjoy others’ success and share their joy and when you have a friend who is happy for you, there is a feeling that life is wonderful.

8. Answer the following questions in a short paragraph of about 100-150 words each. You may add your own ideas to support your point of view.

Question a.
Why do accidents usually happen in the playground? Give your own examples and explain.
Answer:
Accidents happen in the field. Once a pole vault champion was in the mid-air. The pole he was ‘ using to jump suddenly snapped. More than 3.5 million children in the age group .of 5-14 years get hurt annually playing sports or participating in some recreating activity. In rough games such as football, children even get brain injuries. Such accidents happen because athletes who involve in brave acts throw caution to winds and do dare-devil adventure like skiing in deadly valleys and mountain tops.

Fencing causes sword injury. In Tamil Nadu, a boy lost his eye sight, due to an accident in fencing. Boxing is the worst game which evinces the damages to chin, skull, jaws, etc. Muhammad Ali the legendary boxer, made holes in the skull of an opponent boxer with his technical hits. Jallikattu sports, causes fatal injuries. I have seen young men gored to death by charging bulls. Ankle gets sprained when a long jumper lands on sand in an awkward manner. Chronic injuries are caused when sportsman over stretch their muscles. Some athletes in my class went for 400 m dash without any practice. Just before the finish line, they had cramps and fell down with great pain. If one decides to become a sport person he must do regular practice to avoid or overcome sports injuries.

 

Question b.
Everybody is special and everybody is a hero. Each one has a story to tell. In the light of this observation, present your views.
Answer:
God creates everyone to become ‘somebody’. Each scar can be turned into a star. Human beings are unique. Each has a talent which is unique. Like billions of snow flakes, we have children with diverse capacities and abilities. Anita was bom in a poor family. Her parents did not want her to continue her studies. She went on a fast for three days and made her parents agree to her high school education. She attended some training sessions on bee keeping. She found swarms of bees approaching litchi trees. She gave private tuition to village children and started her bee keeping business. Within a few years, there was a huge demand for honey from Anitha. She not only made money for her family, she taught girls of her village to learn to do bee keeping. Initially it was not an easy job. She was stung many times. She went to school with swollen faces and was mocked at for doing a man’s job. But she did succeed. Later on she became the Panchayat president and did many good things.

Now Anitha’s life story is in NCERT textbooks. Similarly Sakshi Malik won the first medal in a wrestling match for medal-hungry India. It was Sindhu who brought laurels to India by winning the world title in badminton. Even Mary Kom who got five times gold medal for boxing was not bom with a silver spoon in her mouth. Recently, Prime Minister Narendra Modi has opened “Mary Kom Regional Boxing Foundation” in Imphal, Manipur. She did not even have enough money to attend her first international boxing contest in USA; Lai Bahadur Shastri, who was our former Prime Minister, had no money to travel by boat to his school. It cost one rupee those days. He used to keep all his school uniform and the books in a bag, keep it above his head and swim with one hand across Ganga everyday to school. He was very short in appearance. When a foreign delegate asked him if he was not embarrassed as he was puny in size.

He laughed and said, “Why should I? Every other leader has to bow and talk to me. It is honouring me in fact.” People irrespective of their economic backgrounds do succeed. Stephen Hawkins after being declared that he suffered from a debilitating paralytic attack asked his doctors if his brain was okay. That feeling made him the most powerful scientist in the world. He was called the living Einstein. He wrote the book, “the Brief history of time”. Contrary to the predictions of doctors, he lived upto 73 and died. He is a role model to all differently-abled persons in the world. When everything is lost hope remains. I agree that every body is special and a hero. This applies to rickshaw pullers and the Prime Minister of the country, to the Pakora salesman and IT giants. All are humans and each one has a special skill. Let us respect everyone.

Question c.
Would you like to exchange your place with someone else? Why / why not?
Answer:
Yes, I would like to exchange my place with Donald Trump, the American President. After he won the presidency he has created a cold war between many ethnic minorities and Americans. His policies against emigrants have made him. very unpopular. His stand against Muslims seeking visa for studies or even Short stay draw a lot of criticism among Americans who believe in liberty, equality and justice. If I were permitted to swap places with Trump, I will

liberate the laws that permit Indian citizens to enter America to pursue post graduate studies or seek jobs corresponding to their skill sets. I could also liberalise the emigration policy without. hurting the harmonious co-existence of many races.

I would not exchange my position with the RBI Governor. His position now is the most worrisome. On the one hand, media is persuading the poorest of the poor to do all transactions through Rupay or BHIM App. Middle class people pay their taxes very honestly. But Business magnets take loans to the tune of 5000 crores and just escape to foreign countries. If the centralised monitoring of nationalized banks is not done effectively, why should the large hardworking middle class trust nationalized banks: we can’t trust RBI which has failed in restoring, the faith of common man.

Question d.
What sort of encouragement should an athlete in India be given? Give a few suggestions.
Answer:
An athlete should get flexible schooling hours. He must be given free Boarding and lodging. The food he gets should be free but not free from quality. He must be given opportunities to attend meetings or listen to the videos of world’s best players in games and sports in which. he wishes to specialize. Those who hail from poor socio-economic background must be given sports shoes and uniforms and their travel expenses must be borne by either government or government approved sponsors.

Rural sports centre must be established at the district headquarters in every district. National level and international champions should interact with budding players once in six months. This would motivate young players to a great extent. A sports village could be designed in every district headquarter to nurture talents identified at a young age. “Many a flower is bom to blush unseen and waste its fragrance in the desert air”. To avoid such a thing, government must spend 2% of its GDP for developing sports culture among all children. Every school must have a playground and a skilled physical education teacher too.

 

Question e.
You are the School Pupil Leader. Mention some qualities that can be drawn from the field of sports to improve your leadership skills.
Answer:
A school pupil leader should be a role model. He should coach and lead his team. He should give appropriate counsel to the weak members. He should appreciate genuine efforts even if it doesn’t fetch results. He should encourage enjoyment of the work rather than success. Victory and failure should be treated with composure and equanimity mind.

He must nurture positive thoughts among young ones. He should inform the young ones, “No battle is lost until it is fought”. If one has courage, persistence and team spirit, one can definitely succeed. One has to fix realistic goals for the team and offer support for the team to achieve it.

Confessions of A Born Spectator About the Poet

Confessions Of A Born Spectator Samacheer Kalvi 11th English Solutions Poem Chapter 2

Ogden Nash was an American poet well known for his Sight verse. He wrote 500 poems. His first collection of poems. Hard Lines was published in 1931 It was a tremendous success. Ogden Nash was a keen observer of American social life and mocked religious moralizing and conservative politicians. The unconventional rhyme schemes he employed in his poems earned him nation-wide reputation. His face was given a space in postage stamp. The humour interwoven in his poems has endeared him to the masses. ‘Confessions of a Bom Spectator’ is spiced with light humour

Confessions of A Born Spectator Summary

Different children have different aspirations. One becomes a jockey and trains race horses. Another becomes a football/liockey player. But the poet hates to enter the ring as a boxer. One can be defender or tackier or center. The poet is glad he is not one of the players and they are not him. Though he admires the pomp and show, he detests the brutality evident in the injuries inflicted on the players. The poet admires athletes who maim each other as they romp. Zealous admirers play rough and beat one another. In a bid to win laurels they are least bothered about others’ pain. When an athlete is badly hurt, the voice seeking a doctor is respected by the poet. The poet admits his readiness to share a drink with the players and buy tickets as expensive as radium just to ensure he is just a spectator and not players.

 

Confessions of A Born Spectator Glossary

Textual:
bashful – shy and reluctant
drink to you. – drink to wish good luck or celebrate success
gaudy pomp – showy dress
gambol – run or jump happily
gnarled – rough and twisted
jockey -horse rider
lashes – beats with a whip
limp – weak
maim – injure
physique -body
prize ring – enclosed area in which boxing matches are fought
prudence – wisdom
romp – play in a rough and noisy way
steed – a large, strong horse
swap – exchange
tackle – approach
zealous – enthusiastic

Additional:
admire – praise
athletes -players
bashful – shy
demands – expects
ego – over estimate of one self
modest – humble
snaps -breaks
worth – value

The main aim is to share the knowledge and help the students of 11th English to secure the best score in their final exams. Use the concepts of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Poem Chapter 2 Confessions of A Born Spectator Questions and Answers in Real time to enhance your skills. If you have any doubts you can post your comments in the comment section, We will clarify your doubts as soon as possible without any delay.

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Students can Download Accountancy Chapter 4 Ledger Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 11th Accountancy Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Ledger Text Book Back Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions
Choose the Correct Answer

11th Accountancy Chapter 4 Book Back Answers Question 1.
Main objective of preparing ledger account is to ……………..
(a) Ascertain the financial position
(b) Ascertain the profit or loss
(c) Ascertain the profit or loss and the financial position
(d) Know the balance of each ledger account
Answer:
(d) Know the balance of each ledger account

11th Accountancy 4th Chapter Solutions Question 2.
The process of transferring the debit and credit items from journal to ledger accounts is called ……………..
(a) Casting
(b) Posting
(c) Journalising
(d) Balancing
Answer:
(b) Posting

Ledger Questions And Answers For Class 11 Pdf Question 3.
J.F means ……………..
(a) Ledger page number
(b) Journal page number
(c) Voucher number
(d) Order number
Answer:
(b) Journal page number

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Chapter 4 Question 4.
The process of finding the net amount from the totals of debit and credit columns in a ledger is known as ……………..
(a) Casting
(b) Posting
(c) Journalising
(d) Balancing
Answer:
(d) Balancing

11th Accountancy Chapter 4 Question 5.
If the total of the debit side of an account exceeds the total of its credit side, it means
(a) Credit balance
(b) Debit balance
(c) Nil balance
(d) Debit and credit balance
Answer:
(b) Debit balance

11th Accounts Ledger Sums Question 6.
The amount brought into the business by the proprietor should be credited to ……………..
(a) Cash account
(b) Drawings account
(c) Capital account
(d) Suspense account
Answer:
(c) Capital account

II. Very Short Answer Questions

11th Accountancy Ledger Question 1.
What is a ledger?
Answer:
Ledger account is a summary statement of all the transactions relating to a person, asset, liability, expense or income which has taken place during a given period of time and it shows their net effect. From the transactions recorded in the journal, the ledger account is prepared. Ledger is known as principal book of accounts.

Accountancy Class 11 Chapter 4 Solutions Question 2.
What is meant by posting?
Answer:
The process of transferring the debit and credit items from the journal to the ledger accounts is called posting.

11th Accountancy Book Back Answers Question 3.
What is debit balance?
Answer:
When the total of the debit side is more than the total of credit side the difference is debit balance and is placed on the credit side as ‘By Balance c/d’.

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Guide Question 4.
What is credit balance?
Answer:
If the credit side total is more than the total of debit side, the difference is credit balance and is placed on the debit side as ‘To Balance c/d’.

Class 11 Accountancy Chapter 4 Solutions Question 5.
What is balancing of an account?
Answer:
Balancing means that the debit side and credit side amounts are totalled and the difference between the total of the two sides is placed in the amount column as ‘Balance c/d’ on the side having lesser total, so that the total of both debit and credit columns are equal.

III. Short Answer Questions

11th Accounts Chapter 4 Solutions Question 1.
Distinguish between journal ad ledger.
Answer:
Following are the differences between journal and ledger:
11th Accountancy Chapter 4 Book Back Answers Ledger

Samacheer Kalvi Guru 11th Accountancy Question 2.
What is ledger? Explain its utilities.
Answer:
1. Quick information about a particular account: Ledger account helps to get all information about a particular account like sales, purchases, machinery, etc., at a glance. For example, where there are several transactions with a debtor, the net amount due from a debtor can be known from the ledger account.

2. Control over business transactions: From the ledger balances extracted, a thorough analysis of account balances can be made which helps to have control over the business transactions.

3. Trial balance can be prepared: With the balances of ledger accounts, trial balance can be prepared to check the arithmetical accuracy of entries made in the journal and ledger.

4. Helps to prepare financial statements: From the ledger balances extracted, financial statements can be prepared for ascertaining net profit or loss and the financial position.

Ledger Questions And Answers For Class 11 Pdf State Board Question 3.
How is posting made from the journal to the ledger?
Answer:
The process of transferring the debit and credit items from the journal to the ledger accounts is called posting. The procedure of posting from journal to ledger is as follows:
1. Locate the ledger account that is debited in the journal entry. Open the respective account in the ledger, if already not opened. Write the name of the account in the top middle. If already opened, locate the account from the ledger index. Now entries are to be made on the debit side of the account.

2. Record the date of the transaction in the date column on the debit side of that account.

3. Record the name of the account credited in the journal with the prefix ‘To’ in particulars column.

4. Record the amount of the debit in the ‘amount column’.

5. Locate the ledger account that is credited in the journal entry. Open the respective account in the ledger, if already not opened. Write the name of the account in the top middle. If already opened, locate the account from the ledger index. Now entries are to be made on the credit side of the account. Record the date of the transaction in the date column. Record the name of the account debited in the journal entry in the particulars column with the prefix ‘By’ and write the amount in the amount column.

11th Accountancy – Book Back Answers Question 4.
Explain the procedure for balancing a ledger account.
Answer:
Following is the procedure for balancing an account:
1. The debit and credit columns of an account are to be totalled separately.

2. The difference between the two totals is to be ascertained.

3. The difference is to be placed in the amount column of the side having lesser total. ‘Balance c/d’ is to be entered in the particulars column against the difference and in the date column the last day of the accounting period is entered.

4. Now both the debit and credit columns are to be totalled and the totals will be equal. The totals of both sides are to be recorded in the same line horizontally. The total is to be distinguished from other figures by drawing lines above and below the amount.

5. The difference has to be brought down to the opposite side below the total. ‘Balance b/d’ is to be entered in the particulars column against the difference brought down and in the date column, the first day of the next accounting period is entered.

6. If the total on the debit side of an account is higher, the balancing figure is debit balance and if the credit side of an account has higher total, the balancing figure is credit balance. If the two sides are equal, that account will show nil balance.

IV. Exercises

Ledger Questions And Answers For Class 11 Pdf Download Question 1.
Journalise the following transactions and post them to ledger. (3 Marks)
Answer:
11th Accountancy 4th Chapter Solutions Ledger
Journal
Ledger Questions And Answers For Class 11 Pdf
Ledger Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Chapter 4 Ledger
Capital Account
11th Accountancy Chapter 4 Ledger Samacheer Kalvi
Bank Account
11th Accounts Ledger Sums Samacheer Kalvi
Purchase Account
11th Accountancy Ledger Samacheer Kalvi

11th Accounts Ledger Question 2.
Give journal entries for the following transactions and post them to ledger. (3 Marks)
Accountancy Class 11 Chapter 4 Solutions Ledger Samacheer Kalvi
Journal Entries
11th Accountancy Book Back Answers Ledger Samacheer Kalvi
Ledger Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Guide Ledger
Somu Account
Class 11 Accountancy Chapter 4 Solutions Ledger Samacheer Kalvi
Sales Account
11th Accounts Chapter 4 Solutions Ledger Samacheer Kalvi
Furniture Account
Samacheer Kalvi Guru 11th Accountancy Ledger
Interest Received Account
Ledger Questions And Answers For Class 11 Pdf State Board Samacheer Kalvi

11 Accountancy Book Back Answers Question 3.
Pass journal entries for the following transactions and post them to ledger. (3 Marks)
11th Accountancy - Book Back Answers Ledger Samacheer Kalvi
Answer:
Journal Entries
Ledger Questions And Answers For Class 11 Pd f Download Samacheer Kalvi
Ledger in the Books of Dharma
Cash Account
11th Accounts Ledger Samacheer Kalvi Chapter 4 Ledger
Capital Account
11 Accountancy Book Back Answers Ledger Samacheer Kalvi Chapter 4
Ganesan Account
11th Accounts Book Samacheer Kalvi Ledger Chapter 4
Rent Account
11th Accounts Book Answers Ledger Chapter 4 Samacheer Kalvi
Received Commission Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 21

11th Accounts Book Samacheer Kalvi Question 4.
Record the following transactions in the journal of Banu and post them to the ledger.
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 22
Answer:
Journal Entries in the Book of Banu
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 23
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 24
Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 25
Rent Received Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 26
Furniture Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 27

11th Accounts Book Answers Question 5.
The following balances appeared in the books of Vinoth on Jan 1, 2018
Assets: Cash ₹ 40,000; Stock ₹ 50,000; Amount due from Ram ₹ 20,000;
Machinery ₹ 40,000 Liabilities: Amount due to Vijay ₹ 10,000
Pass the opening journal entry and post them to Vinoth’s Capital account. (2 Marks)
Answer:
Opening Entry in the Books of Vinoth
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 28
Vinoth’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 29

Question 6.
Prepare Furniture A/c from the following transactions (2 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 30
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 31

Question 7.
The following balances appeared in the books of Kumaran on April 1, 2017. (5 Marks)
Assets: Cash ₹ 1,00,000; Stock ₹ 40,000; Amount due from Rohit ₹ 10,000,
Furniture ₹ 10,000; Liabilities: Amount due to Anush ₹ 40,000;
Kumaran’s capital ₹ 1,20,000
Find the capital and show the ledger posting for the above opening balances.
Answer:
Opening Entry
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 32
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 33
Stock Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 34
Rohit (Debtors) Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 35
Furniture Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 36
Creditors Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 37
Kumaran’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 38

Question 8.
Give journal entries and post them to cash account. (3 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 81
Answer:
Journal Entry
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 39
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 40

Question 9.
Give journal entries from the following transactions of Mohit, dealing in Textiles and post them to ledger: (3 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 80
Answer:
Journal Entries in the Book of Mohit
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 41
Ledger Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 42
Mohit’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 43
SBI Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 44
Furniture Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 45
Question 10.
Give journal entries from the following transactions and post them to ledger: (3 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 46
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 47
Ledger Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 48
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 49
Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 50
Hema Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 51
Purchase Returns Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 52

Question 11.
Give journal entries from the following transactions and post them to Cash A/c and Sales A/c: (3 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 82
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 53
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 54
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 55

Question 12.
Journalise the transactions given below and post them to ledger. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 83
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 56
Trade Expenses Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 57
Stationary (Postage Stamps) Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 58
Commission Received Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 59
Rent Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 60
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 61

Question 13.
Journalise the transactions given below and post them to ledger. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 62
Answer:
Journal Entries
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 63
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 64
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 65
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 66
Kumar Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 67
Prabu Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 68
Salary Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 69

Question 14.
Enter the following transactions in the books of Ganesan and post them into ledger. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 70
Answer:
Journal Entries in the Books of Ganesan
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 71
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 72
Ganesan’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 73
Bank Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 74
Furniture Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 75
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 76
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 77
Vasu Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 78
Drawing Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 79

Question 15.
Journalise the following transactions in the books of Aran and post them to ledger accounts. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 84
Answer:
Journal Entries in the Books of Arun
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 85
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 86
Arun’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 87
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 88
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 89
Krishna Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 90
Govind Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 91

Question 16.
Journalise the following transactions and post them to ledger in the books of Raja. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 92
Answer:
Journal Entries in the Books of Raja
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 93
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 94
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 95
Murali Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 96
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 97
Mani Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 98
Discount Allowed Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 99

Question 17.
Journalise the following transactions and post them to ledger. (5 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 100
Answer:
Journal Entries in the Books of Raja
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 101
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 102
Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 103
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 104
Insurance Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 105
Machinery Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 106
Interest Received Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 107
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 108

Question 18.
Journalise the following transactions in the books of Vasu and post them to ledger accounts. (5 Marks)
2017 November:

1 – Cash in hand ₹ 1,00,000; Cash at bank: ₹ 30,000.
2 – Vasu sold goods to Jothi for ₹ 25,000 against a cheque and deposited the same in the bank.
4 – Received as commission ₹ 5,000.
8 – Bank paid ₹ 15,000 directly for insurance premium of Vasu.
15 – Cash deposited into bank ₹ 30,000.
18 – Cash withdrawn from bank for personal use ₹ 45,000.

Answer:
Journal entries in the Books of Vasu
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 109
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 110
Bank Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 111
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 112
Commission Received Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 113
Insurance Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger 114
Drawings Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Question 19.
Prepare Anand’s account from the following details. (3 Marks)
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Answer:
Anand’s A/c
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Question 20.
Prepare a Sales account from the following transactions
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Sales Account
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Question 21.
Show the direct ledger postings for the following transactions: (5 Marks)
2017 June:

1 Raja commenced business with cash ₹ 50,000.
6 Sold goods for cash ₹ 8,000.
8 Sold goods to Devi on credit ₹ 9,000.
15 Goods purchased for cash ₹ 4,000.
20 Goods purchased from Shanthi on credit ₹ 5,000.

Answer:
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Devi Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Purchase Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Shanthi Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Question 22.
Show the direct ledger postings for the following transactions: (5 Marks)
2017 July:

1 – Shankar commenced business with cash ₹ 1,00,000.
6 – Sold goods for cash ₹ 10,000.
9 – Wages paid ₹ 6,000.
19 – Salaries paid ₹ 8,000.
20 – Advertisement expenses paid ₹ 4,000.

Answer:
Cash Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Shankar’s Capital Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Sales Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Wages Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Salaries Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger
Advertisement Account
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

Textbook Case Study Solved

Imagine you have been called for an interview with an auditor. The auditor shows you the following ledger account of Mr. Raheem, a dealer in food products.
Sita A/c
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 4 Ledger

The auditor wants you to explain each posting in the above account and also to state where will the double entry for each posting be found.
Here Sita is a debtor of Mr. Reheem. So in Raheem ledger Sita A/c shows the balances.

  1. April 1. The opening balance of Sita A/c ₹ 7,000
  2. April 12. She deposited ₹ 5,000
  3. May 2 Cash received from Sita ₹ 2,000
  4. Sept. 25 Credit sales for Sita ₹ 10,000
  5. Oct. 3 Goods returned by Sita ₹ 1,000
  6. Nov. 17 Cash paid by Sita ₹ 3,000
  7. Dec. 21 Sita deposited ₹ 4,000
  8. Dec. 29 Credit sales to Sita ₹ 10,000
  9. Dec. 31 Closing debtors ₹ 12,000

So from the Sita ledger the owner of the business Raheem can find out the closing balance of debtor (Sita) ₹ 12,000.

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Ledger Additional Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions
Choose the correct answer

Question 1.
………………. is known as principal book of accounts.
(a) Journal
(b) Ledger
(c) Trial balance
(d) Transaction
Answer:
(b) Ledger

Question 2.
………………. accounts show the values of assets.
(a) Real
(b) Personal
(c) Nominal
(d) Journal
Answer:
(a) Real

Question 3.
………………. accounts give the net amount due to creditor and the net amount due from debtors.
(a) Real
(b) Personal
(c) Nominal
(d) Ledger
Answer:
(b) Personal

Question 4.
Net position of an account cannot be ascertained from ……………….
(a) Journal
(b) Ledger
(c) Trial balance
(d) Balance sheet
Answer:
(a) Journal

Question 5.
Net position of an account can be ascertained from ……………….
(a) Journal
(b) Ledger
(c) Trial balance
(d) Balance sheet
Answer:
(b) Ledger

Question 6.
The term balance brought down is used in the name of ……………….
(a) balance b/d
(b) balanced c/d
(c) debit balance
(d) credit balance
Answer:
(a) balance b/d

Question 7.
When a journal entry has more than one debit or more than one credit or both, it is called ……………….
(a) Compound entry
(b) Single entry
(c) Journal entry
(d) Ledger entry
Answer:
(a) Compound entry

Question 8.
Total of credit > Total of debit =
(a) Debit balance
(b) Credit balance
(c) Nil balance
(d) Trial balance
Answer:
(b) Credit balance

Question 9.
Total of debit > Total of credit =
(a) Debit balance
(b) Credit balance
(c) Nil balance
(d) Trial balance
Answer:
(a) Debit balance

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 3 Books of Prime Entry

Students can Download Accountancy Chapter 3 Books of Prime Entry Questions and Answers, Notes Pdf, Samacheer Kalvi 11th Accountancy Book Solutions Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus and score more marks in your examinations.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 3 Books of Prime Entry

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Books of Prime Entry Text Book Back Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions
Choose the Correct Answer

11th Accountancy Chapter 3 Book Back Answers Question 1.
Accounting equation signifies …………….
(a) Capital of a business is equal to assets
(b) Liabilities of a business are equal to assets
(c) Capital of a business is equal to liabilities
(d) Assets of a business are equal to the total of capital and liabilities
Answer:
(d) Assets of a business are equal to the total of capital and liabilities

Books Of Prime Entry Questions And Answers Pdf Question 2.
‘Cash withdrawn by the proprietor from the business for his personal use’ causes …………….
(a) Decrease in assets and decrease in owner’s capital
(b) Increase in one asset and decrease in another asset
(c) Increase in one asset and increase in liabilities
(d) Increase in asset and decrease in capital
Answer:
(a) Decrease in assets and decrease in owner’s capital

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Guide Question 3.
A firm has assets of ₹ 1,00,000 and the external liabilities of ₹ 60,000. Its capital would be …………….
(a) ₹ 1,60,000
(b) ₹ 60,000
(c) ₹ 1,00,000
(d) ₹ 40,000
Answer:
(d) ₹ 40,000

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Chapter 3 Question 4.
The incorrect accounting equation is …………….
(a) Assets = Liabilities + Capital
(b) Assets – Capital + Liabilities
(c) Liabilities = Assets + Capital
(d) Capital = Assets – Liabilities
Answer:
(c) Liabilities = Assets + Capital

11th Accountancy Chapter 3 Question 5.
Accounting equation is formed based on the accounting principle of …………….
(a) Dual aspect
(b) Consistency
(c) Going concern
(d) Accrual
Answer:
(a) Dual aspect

11th Accountancy 3rd Chapter Solutions Question 6.
Real account deals with …………….
(a) Individual persons
(b) Expenses and losses
(c) Assets
(d) Incomes and gains
Answer:
(c) Assets

11th Accountancy 3rd Chapter Question 7.
Which one of the following is representative personal account?
(a) Building A/c
(b) Outstanding salary A/c
(c) Mahesh A/c
(d) Balan & Co. A/c
Answer:
(b) Outstanding salary A/c

Samacheer Kalvi Guru 11th Accountancy Question 8.
Prepaid rent is a …………….
(a) Nominal A/c
(b) Personal A/c
(c) Real A/c
(d) Representative personal A/c
Answer:
(d) Representative personal A/c

11th Accounts Chapter 3 Solutions Question 9.
Withdrawal of cash from business by the proprietor should be credited to …………….
(a) Drawings A/c
(b) Cash A/c
(c) Capital A/c
(d) Purchases A/c
Answer:
(b) Cash A/c

11th Accountancy Guide Question 10.
In double entry system of book keeping, every business transaction affects …………….
(a) Minimum of two accounts
(b) Same account on two different dates
(c) Two sides of the same account
(d) Minimum three accounts
Answer:
(a) Minimum of two accounts

II. Very Short Answer Questions

11th Accountancy Book Back Answers Question 1.
What are source documents?
Answer:
“Source documents are the authentic evidences of financial transactions. These documents show the nature of transaction, the date, the amount and the parties involved. Source documents include cash receipt, invoice, debit note, credit note, pay – in – slip, salary bills, wage bills, cheque record slips, etc.

11th Accounts Chapter 3 Question 2.
What is accounting equation?
Answer:
Accounting equation is a mathematical expression which shows that the total of assets is equal to the total of liabilities and capital. This is based on the dual aspect concept of accounting. This means that total claims of outsiders and the proprietor against a business enterprise will always be equal to the total assets of the business enterprise.

11th Accountancy Guide Pdf Download Question 3.
Write any one transaction which

  1. Decreases the assets and decreases the liabilities
  2. Increases one asset and decreases another asset

Answer:

  1. Paid creditors
  2. Gash sales

11th Accountancy Unit 3 Question 4.
What is meant by journalising?
Answer:
The word journal has been derived from the French word ‘Jour’ which means day. So, journal means daily. Journalising is the beginning of the accounting process for the financial transactions.

Class 11 Accountancy Chapter 3 Solutions Question 5.
What is real account?
Answer:
All accounts relating to tangible and intangible properties and possessions are called real accounts.

Bookkeeping And Accountancy 11th Solutions Chapter 3Bookkeeping And Accountancy 11th Solutions Chapter 3

Bookkeeping And Accountancy 11th Solutions Chapter 3 Question 6.
How are personal accounts classified?
Answer:
Personal account: Account relating to persons is called personal account. The personal account may be natural, artificial or representative personal account.

Books Of Prime Entry Exercises Question 7.
State the accounting rule for nominal account.
Answer:
Debit all expenses and losses credit all incomes and gains.

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Question 8.
Give the golden rules of double entry accounting system.
Answer:
The consistency convention implies that
11th Accountancy Chapter 3 Book Back Answers Samacheer Kalvi Books Of Prime Entry

III. Short Answer Questions

11th Accountancy Solutions Samacheer Kalvi Question 1.
Write a brief note on accounting equation approach of recording transactions.
Answer:
The relationship of assets with that of liabilities to outsiders and to owners in the equation form is known as accounting equation.
Under the double entry system of book keeping, every transaction has two fold effect, which causes the changes in assets and liabilities or capital in such a way that an accounting equation is completed and equated.
Capital + Liabilities = Assets
Capital can also be called as owner’s equity and liabilities as outsider’s equity.

11th Accounts Book Answers Question 2.
What is an Account? Classify the accounts with suitable examples.
Answer:
Books Of Prime Entry Questions And Answers Pdf Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 3
1. Asset account: Any physical thing or right owned that has a monetary value is called asset. The assets are grouped and shown separately; for example, Land and Buildings account, Plant and Machinery account.

2. Liability account: Financial obligations of the enterprise towards outsiders are shown under separate heads as liabilities; for example, creditors account, expenses outstanding account.

3. Capital account: Financial obligations of a business enterprise towards its owners are grouped under this category; for example, capital contributed by owner.

4. Revenue account: Accounts relating to revenues of an enterprise are grouped under this category, for example; revenues from sale of goods, rent received.

5. Expense account: Expenses incurred and losses suffered for earning revenue are grouped under this category; for example, purchase of goods, salaries paid.

11 Accountancy Guide Question 3.
What are the three different types of personal accounts?
Answer:
Under double entry system of book keeping, for the purpose of recording the various financial transactions, the accounts are classified as personal accounts and impersonal accounts.

1. Natural person’s account: Natural person means human beings. Example: Vinoth account, Malini account.

2. Artificial person’s account: Artificial person refers to the persons other than human beings recognised by law as persons. They include business concerns, charitable institutions, etc. Example: BHEL account, Bank account.

3. Representative personal accounts: These are the accounts which represent persons natural or artificial or a group of persons. Example: Outstanding salaries account, Prepaid rent account. When expenses are outstanding, it is payable to a person. Hence, it represents a person.

Accountancy 11th Guide Question 4.
What is the accounting treatment for insurance premium paid on the life of the proprietor?
Answer:
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Guide Chapter 3 Books Of Prime Entry

Question 5.
State the principles of double entry system of bookkeeping.
Answer:
Following are the principles of double entry system:

  1. In every business transaction, there are two aspects.
  2. The two aspects involved are the benefit or value receiving aspect and benefit or value giving aspect.
  3. These two aspects involve minimum two accounts; at least one debit and at least one credit.
  4. For every debit, there is a corresponding and equivalent credit. If one account is debited the other account must be credited.

Question 6.
Briefly explain about steps in journalising.
Answer:
The following steps are followed in journalising:

  1. Analyse the transactions and identify the accounts (based on aspects) which are involved in the transaction.
  2. Classify the above accounts under Personal account, Real account or Nominal account
  3. Apply the rules of debit and credit for the above two accounts.
  4. Find which account is to be debited and which account is to be credited by the application of rules of double entry system.
  5. Record the date of transaction in the date column.
  6. Enter the name of the account to be debited in the particulars column very close to the left hand side of the particulars column followed by the abbreviation ‘Dr.’ at the end in the same line. Against this, the amount to be debited is entered in the debit amount column in the same line.
  7. Write the name of the account to be credited in the second line starting with the word ‘To’ prefixed a few spaces away from the margin in the particulars column. Against this, the amount to be credited is entered in the credit amount column in the same line.
  8. Write the narration within brackets in the next line in the particulars column.

 

Question 7.
What is double entry system? State its advantages.
Answer:
Double entry system of book keeping is a scientific and complete system of recording the financial transactions of an organisation. According to this system, every transaction has a two fold effect. That is, there are two aspects involved, namely, receiving aspect and giving aspect. It is denoted by debit (Dr.) and credit (Cr.). The basic principle of double entry system is that for every debit there must be an equivalent and corresponding credit. Debit denotes an increase in assets or expenses or a decrease in liabilities, income or capital. Credit denotes an increase in liabilities, income or capital or a decrease in assets or expenses.

IV. Exercises

Question 1.
Complete the accounting equation
(a) Assets = Capital + Liabilities
₹ 1,00,000 = ₹ 80,000 + 20,000

(b) Assets = Capital + Liabilities
₹ 2,00,000 = ₹ + ? 40,000

(c) Assets = Capital + Creditors
? = ₹ 1,60,000 + ₹ 80,000
Answer:
(a) Assets = Capital + Liabilities
₹ 1,00,000 = ₹ 80,000 + 20,000

(b) Assets = Capital + Liabilities
₹ 2,00,000 = ₹ 1,60,000 + ₹ 40,000

(c) Assets = Capital + Creditors
₹ 2,40,000 = ₹ 1,60,000 + ₹ 80,000

Question 2.
For the following transactions, show the effect on:

(a) Raj started business with cash – ₹ 40,000
(b) Opened bank account with a deposit of – ₹ 30,000
(c) Bought goods from Hari on credit for – ₹ 12,000
(d) Raj withdrew cash for personal use – ₹ 1,000
(e) Bought furniture by using debit card for – ₹ 10,000
(f) Sold goods to Murugan and cash received – ₹ 6,000
(g) Money withdrawn from bank for office use – ₹ 1,000

Answer:
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Chapter 3 Books Of Prime Entry

Question 3.
Prepare accounting equation for the following transactions. (5 Marks):

(a) Murugan commenced business with cash ₹ 80,000
(b) Purchased goods for cash ₹ 30,000
(c) Paid salaries by cash ₹ 5,000
(d) Bought goods from Kumar for ₹ 5,000 and deposited the money in CDM.
(e) Introduced additional capital of ₹ 10,000

Answer:
11th Accountancy Chapter 3 Samacheer Kalvi 11th Accountancy Books Of Prime Entry

Question 4.
What will be the effect of the following on the accounting equation? (5 Marks)

(a) Sunil started business with ₹ 1,40,000 cash and goods worth ₹ 60,000
(b) Purchased furniture worth ₹ 20,000 by cash
(c) Depreciation on furniture ₹ 800
(d) Deposited into bank ₹ 40,000
(e) Paid electricity charges through net banking ₹ 500
(f) Sold goods to Ravi costing ₹ 10,000 for ₹ 15,000
(g) Goods returned by Ravi ₹ 5,000 (costing ₹ 4,000)

Answer:
11th Accountancy 3rd Chapter Solutions Books Of Prime Entry Samacheer Kalvi

Question 5.
Create an accounting equation on the basis of the following transactions: (5 Marks)

  1. Rakesh started business with a capital of ₹ 1,50,000
  2. Deposited money with the bank ₹ 80,000
  3. Purchased goods from Mahesh and paid through credit card ₹ 25,000
  4. Sold goods (costing ₹ 10,000) to Mohan for ₹ 14,000 who pays through debit card
  5. Commission received by cheque and deposited the same in the bank ₹ 2,000
  6. Paid office rent through ECS ₹ 6,000
  7. Sold goods to Raman for ₹ 15,000 of which ₹ 5,000 was received at once

Answer:
11th Accountancy 3rd Chapter Samacheer Kalvi Books Of Prime Entry

Question 6.
Create an accounting equation on the basis of the following transactions: (5 Marks)

  1. Started business with cash ₹ 80,000 and goods ₹ 75,000
  2. Sold goods to Shanmugam on credit for ₹ 50,000
  3. Received cash from Shanmugam in full settlement ₹ 49,000
  4. Salary outstanding ₹ 3,000
  5. Goods costing ₹ 1,000 given as charity
  6. Insurance premium paid ₹ 3000
  7. Out of insurance premium paid, prepaid is ₹ 500

Answer:
Samacheer Kalvi Guru 11th Accountancy Chapter 3 Books Of Prime Entry

Question 7.
Create accounting equation on the basis of the following transactions:

  1. Opening balance on 1st January, 2018 : cash ₹ 20,000; stock ₹ 50,000 and bank ₹ 80,000
  2. Bought goods from Suresh ₹ 10,000 on credit
  3. Bank charges ₹ 500
  4. Paid Suresh ₹ 9,700 through credit card in full settlement.
  5. Goods purchased on credit from Philip for ₹ 15,000
  6. Goods returned to Philip amounting to ₹ 4,000

Answer:
11th Accounts Chapter 3 Solutions Samacheer Kalvi Books Of Prime Entry

Question 8.
Enter the following transactions in the journal of Manohar who is dealing in textiles:
11th Accountancy Guide Samacheer Kalvi Chapter 3 Books Of Prime Entry
Answer:
In the books of Manohar
Journal Entries
11th Accountancy Book Back Answers Samacheer Kalvi Chapter 3 Books Of Prime Entry

Question 9.
Pass journal entries in the books of Sasi Kumar who is dealing in automobiles.
11th Accounts Chapter 3 Samacheer Kalvi Books Of Prime Entry
Answer:
In the books of Sasi Kumar
Journal Entries
11th Accountancy Guide Pdf Download Chapter 3 Books Of Prime Entry

Question 10.
Pass Journal entries in the books of Hari who is a dealer in sports items
11th Accountancy Unit 3 Samacheer Kalvi Books Of Prime Entry
Answer:
In the Books of Hari
Journal Entries
Class 11 Accountancy Chapter 3 Solutions Books Of Prime Entry

Question 11.
Karthick opened a provisions store on 1st April, 2017. Journalise the following transactions in his books:
Bookkeeping And Accountancy 11th Solutions Chapter 3
Answer:
In the Books of Karthick
Journal Entries
Books Of Prime Entry Exercises Books Of Prime Entry Samacheer Kalvi

Question 12.
Journalise the following transactions in the books of Ramesh who is dealing in computers:
2018, March:

1 –  Ramesh started business with cash ₹ 3,00,000, Goods ₹ 80,000 and Furniture ₹ 27,000.
2 – Money deposited into bank ₹ 2,00,000
3 – Bought furniture from M/s Jayalakshmi Furniture for ₹ 28,000 on credit.
4 – Purchased goods from Asohan for ₹ 5,000 by paying through debit card.
5 – Purchased goods from Guna and paid through net banking for cash ₹ 10,000
6 – Purchased goods from Kannan and paid through credit card ₹ 20,000
7 – Purchased goods from Shyam on credit for ₹ 50,000
8 – Bill drawn by Shyam was accepted for ₹ 50,000
9 – Paid half the amount owed to M/s Jayalakshmi Furniture by cheque
10 – Shyam’s bill was paid

Answer:
In the Books of Ramesh
Journal Entries
11th Accountancy Solutions Samacheer Kalvi Chapter 3 Books Of Prime Entry

Question 13.
Journalise the following transactions in the books of Sundar who is a book seller.
11th Accounts Book Answers Samacheer Kalvi Chapter 3 Books Of Prime Entry
Answer:
In the Books of Mr.Sundar
Journal Entries
11 Accountancy Guide Samacheer Kalvi Chapter 3 Books Of Prime Entry

Question 14.
Raja has a hotel. The following transactions took place in his business. Journalise them.
 Accountancy 11th Guide Samacheer Kalvi Chapter 3 Books Of Prime Entry
Answer:
In the Books of Raja
Journal Entries
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 3 Books of Prime Entry 20

Question 15.
From the following transactions of Shyam, a stationery dealer, pass joumal entries for the month of August 2017.
August 2017 :

1 – Commenced business with cash ₹ 4,00,000, Goods ₹ 5,00,000
2 – Sold goods to A and money received through RTGS ₹ 2,50,000
3 – Goods sold to Z on credit for ₹ 20,000
5 –  Bill drawn on Z and accepted by him ₹ 20,000
8 – Bill received from Z is discounted with the bank for ₹ 19,000
10 – Goods sold to M on credit ₹ 12,000
12 – Goods distributed as free samples for ₹ 2,000
16 – Goods taken for office use ₹ 5,000
17 – M became insolvent and only 0.80 paise per rupee is received in final settlement
20 – Bill of Z discounted with the bank is dishonoured

Answer:
In the Books of Shyam
Journal Entries
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 3 Books of Prime Entry 21

Question 16.
Mary is a cement dealer having business for more than 5 years. Pass journal entries in her books for the period of March, 2018.
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 3 Books of Prime Entry 26
Answer:
In the Books of Mary
Journal Entries
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 3 Books of Prime Entry 22

Textbook Case Study

Pearlita is a trader. She buys and sells electronic goods. She maintains double entry book – keeping. She purchases and sells goods both on cash and credit bases. If the purchased goods are not in good condition, she sends them back to her supplier. At the same time, she also accepts if her customers return the goods sold to them, when the goods are not in good condition. She maintains a bank account for her business. She receives and pays money through bank transactions.

Question 1.
Why does she maintain double entry book keeping?
Answer:
In this system the two aspects of each transaction are recorded in the books of account. This helps in checking the accuracy in accounting.

Question 2.
Do all the business units engage in credit transaction?
Answer:
No, she purchases and sells goods both on cash and credit basis.

Question 3.
Can you think of some business units that have only cash transactions?
Answer:
Yes, she has to spend money for expenses and capital also. Nominal accounts also maintained.

Question 4.
Is it necessary for Pearlita to maintain a separate bank account for business?
Answer:
Yes, she should maintain a bank account for her business.

Question 5.
What will happen if she uses her personal bank account for her business transactions?
Answer:
Because she maintains double entry book keeping, here the owner and the business are separated.

Question 6.
Identify the business documents involved in this case study.
Answer:
Debit note, credit note, Pay – in – slip, cash receipts, Invoice, cheques and vouchers.

Question 7.
Can you think of some assets and liabilities for Pearlita’s business?
Answer:
Balance sheet of Pearlita
Samacheer Kalvi 11th Accountancy Solutions Chapter 3 Books of Prime Entry 23

Samacheer Kalvi 11th Accountancy Books of Prime Entry Additional Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions
Choose the correct answer

Question 1.
A debit note is also called as …………….
(a) Credit note
(b) Debit memo
(c) Vouchers
(d) Cash memo
Answer:
(b) Debit memo

Question 2.
A credit note is also called as ……………..
(a) Credit memo
(b) Debit note
(c) Vouchers
(d) Cash memo
Answer:
(a) Credit memo

Question 3.
When cash or cheque is deposited in bank, a form is to be filled by a customer is called as …………….
(a) Pay – in – slip
(b) Voucher
(c) Cash memo
(d) Invoice
Answer:
(a) Pay – in – slip

Question 4.
Owner’s equity is otherwise called as …………….
(a) Capital
(b) Creditors
(c) Debitors
(d) Assets
Answer:
(a) Capital

Question 5.
Outsider’s equity is otherwise called as …………….
(a) Capital
(b) liabilities
(c) debtors
(d) Assets
Answer:
(b) liabilities

Question 6.
The accounts relating to expenses, losses, revenues and gains are called …………….
(a) Nominal accounts
(b) Real accounts
(c) Personal accounts
(d) Tangible Real accounts
Answer:
(a) Nominal accounts

Question 7.
Goodwill is an example of accounts …………….
(a) Real
(b) Nominal
(c) Tangible real
(d) Intangible real
Answer:
(d) Intangible real

Question 8.
Outstanding salaries account is an example for accounts …………….
(a) Personal account
(b) Real account
(c) Nominal account
(d) Representative Personal account
Answer:
(d) Representative Personal account

Question 9.
Journal means …………….
(a) daily
(b) monthly
(c) yearly
(d) weekly
Answer:
(a) daily

Question 10.
Record of business transactions in the journal is known as ……………..
(a) Journal entry
(b) Ledger
(c) Book – keeping
(d) Accounting
Answer:
(a) Journal entry

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is invoice?
Answer:
Invoice is used for credit purchases and credit of sales. The date, amount and details of credit purchases and credit sales are given in the invoices. Invoice is generally prepared by the seller in three copies.

Question 2.
What is Pay – in – slip?
Answer:
When cash or cheques is deposited in bank, a form is to be filled by a customer and submitted to the banker along with cash or cheque. This is called as Pay – in – slip or deposit slip.

Question 3.
What is cheque?
Answer:
Cheque is a negotiable instrument. Cheque book is issued by a bank to its customers for withdrawing money for own use or for making payment to others.

Question 4.
What is narration?
Answer:
A short description of each transaction which is written under each entry is called narration.

Question 5.
What is compound entry?
Answer:
Compound entry is an entry in which more than two accounts are involved. Either more than one account is debited or more than one account is credited or both.

Samacheer Kalvi 11th English Solutions Poem Chapter 1 Once Upon A Time

Students who are interested in learning of 11th English Poem Chapter 1 Once Upon A Time Questions and Answers can use Tamilnadu State Board Solutions of 11th English Chapter Wise Pdf. First check in which chapter you are lagging and then Download Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers Summary, Activity, Notes Chapter Wise. Students can build self confidence by solving the solutions with the help of Tamilnadu State Board English Solutions. English is the scoring subject if you improve your grammar skills. Because most of the students will lose marks by writing grammar mistakes. So, we suggest you to Download Tamilnadu State Board 11th English Solutions according to the chapters.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th English Solutions Poem Chapter 1 Once Upon A Time

Check out the topics covered in Poem Chapter 1 Once Upon A Time Questions and Answers before you start your preparation. Improve your grammar skills with the help of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Questions and Answers pdf links. The solutions for Tamilnadu State Board 11th English Textbook are prepared by the English experts. So, if you follow Tamilnadu State Board Solutions 11th English Textbook Solutions you can cover all the topics in Poem Chapter 1 Once Upon A Time Questons and Answers. This helps to improve your communication skills.

Warm Up

11th English Once Upon A Time Poem Paragraph Question (a)
Guess what friendly words these two gentlemen exchange when shaking hands.

11th English Once Upon A Time Poem Paragraph Chapter 1 Samacheer Kalvi
Answer:
James: Hi John, great to see you. How are you? John: Hi James I’m fine. It is nice to see you.

Once Upon A Time Poem Questions And Answers Pdf Question (b)
The children in the picture are watching an exciting sporting event, where their school team is winning. Suggest suitable utterances reflecting their feelings:
Answer:
Once Upon A Time Poem Questions And Answers Pdf Samacheer Kalvi Chapter 1

First child : Sixer…
Second child : Ramesh, the invincible.
Third child : My School Team is great!
Fourth child : Hurrah!
Fifth child : Fantastic six!
Sixth child : Wow, what a lovely shot!

Once Upon A Time Poem Figure Of Speech Question (c)
Given a chance, any adult would wish to become a child again for many reasons. Fill the boxes with some of what you imagine could be the reasons.

e.g. I need not worry about project deadlines.
I can wear my pajamas the whole day.
I can sleep as long as I like.

Answer:

Reasons for wishing to become a child again.

e.g. I need not worry about project deadlines. As man advances in years he ceases to be innocent. Man doesn’t show his real feelings. He reveals only that part of his personality which is worthy of acceptance.
I can wear my pajamas the whole day. As everyone involves in “make believe” relationship, even good people are forced to wear mask, for the sake of keeping links alive. Face is no more the index of the mind. It is inscrutable. Even a loud laughter could conceal a plot to topple.
I can sleep as long as I like. People keep on changing their face mask like dresses. We don’t know who are our real friends. If we are frank, we gain real enemies and false friends.

Samacheer Kalvi 11th English Once Upon A Time Textual Questions

1 Based on your understanding of the poem answer the following questions in one or two sentences each:

Once upon a time, son
They used to laugh with their hearts
And laugh with their eyes:
But now they only laugh with their teeth
While their ice-block-cold eyes
Search behind my shadow.

There was a time indeed
They used to shake hands with their hearts
But that’s gone, son
Now they shake hands without hearts
While their left hands search
My empty pockets.

Once Upon A Time Poem Figure Of Speech Chapter 1 Samacheer Kalvi

“Feel at home!”, “Come again”
They say, and when I come
Again and feel
At home, once, twice
There will be no thrice For then I find doors shut on me.
So I have learnt many things, son

I have learned to wear many faces
Like dresses – home face
Office face, street face, host face
Cocktail face, with all their conforming smiles
Like a fixed portrait smile.
And I have learned too

To laugh with only my teeth
And shake hands without my heart
I have also learned to say “Goodbye”
When I mean “Good-riddance”
To say “Glad to meet you”
Without being glad; and to say “It’s been

Figure Of Speech In Once Upon A Time Chapter 1 Samacheer Kalvi

Nice talking to you”, after being bored.
But believe me, son
I want to be what I used to be
When I was like you. I want
To unlearn all these muting things
Most of all, I want to relearn

How to laugh, for my laugh in the mirror
Shows only my teeth like a snake’s bare fangs!
So show me, son
How to laugh; show me how
I used to laugh and smile
Once upon a time when I was like you.

Figure Of Speech In Once Upon A Time Question (i)
What do you associate with the title of the poem?
Answer:
The title of the poem is associated with fables of the past when good prevailed not only in the society but in the hearts of people.

11th Once Upon A Time Poem Paragraph Question (ii)
What is the relationship between the narrator and the listener?
Answer:
The narrator is the father. The son is the listener.

Once Upon A Time Figure Of Speech Question (iii)
What happens to the poet when he visits someone for the third time?
Answer:
The third time the poet visits someone, the door is shut on his face.

Once Upon A Time 11th Poem Question (iv)
Pick out the expressions that indicate conflicting ideas.
Answer:
Conflicting ideas are expressed in the following phrases found in the poem: laugh with their teeth; shake hands without hearts; like a fixed portrait smile; “Glad to meet you” without really being glad and “It’s been Nice talking to you”.

11th English Memory Poem Question (v)
How does the poet compare his face with dresses?
Answer:
One keeps changing the dresses everyday according to fashion and season; Likewise, the author keeps changing his faces. He has a different face for office, home, friends, party and street.

Once Upon A Time Questions And Answers Question (vi)
What does the poet mean when he says ‘good bye’?
Answer:
When the poet says ‘good bye’ he really means “good riddance”.

11th English Poem Once Upon A Time Question (vii)
What pleasantries does the poet use to fake cordiality?
Answer:
The poet says “glad to meet you” when the poet means the visit is disturbing him. When one’s talk is boring, The poet says, “It’s nice talking to you”. He says “Goodbye” when he actually wants to say “good riddance”. The poet says the above to fake cordiality.

11th English Poem Appreciation Pdf Question (viii)
What does he desire to unlearn and relearn?
Answer:
The poet desires to unlearn the hypocrisies or unreal things he has learnt to keep up appearances. He wants to relearn how to laugh and smile as he had done early during his own childhood days.

Once Upon A Time Questions And Answers Pdf Question (ix)
How is the poet’s laugh reflected in the mirror?
Answer:
The poet’s laugh in the mirror shows only his teeth, not his heart or human warmth. The teeth appear like a snake’s fangs. The false laughter could conceal enough poison to kill a person.

Once Upon A Time Poem Paragraph Question (x)
What does the poet long for?
Answer:
The poet longs for the innocence of childhood days when he laughed with his heart.

Once Upon A Time Poem Appreciation Questions Question (xi)
Mention the qualities the child in the poem symbolizes.
Answer:
A child is guileless. He /she is innocent. He multiplies his joy and halves his sorrow by sharing them with friends. A child does not have lasting anger and is quick to forgive and forget wrongs done to him. His friendship is genuine and laughter natural and spontaneous.

(2) Fill in the blanks choosing the words from the box given and complete the summary of the poem:

The poet Okara in this narrative monologue painfully condemns the (a) _______ displayed. by adults, both in their words and actions. Here, a father laments to his son about the negative changes that creep into the attitude and behaviour of humans, when they grow into (b) _______ He says that people used to be (c) _______ when they laugh arid the honesty would be reflected in their eyes. But, people of modem times laugh (d) _______ Their handshakes used to be warm and happy conveying a sense of togetherness, but now a days the handshakes have become a mere (e) _______ He warns his son that people are not trust worthy and have become so selfish that they are concerned only about their own (J) _______ benefits. People utter words of welcome and exchange (g) _______ but those words come only from the tip of their tongues and not from the depth of their hearts. Humans have learnt the art of changing their (h) _______ expressions according to situations merely to ensure social acceptance. They wear (i) _______ and exhibit multiple faces. The narrator admits that he has also changed into a hypocrite. However, he tells his son that though he (j) _______ his expressions, he does all these against his will. He says he wants to become a (k) _______ again and laugh genuinely. He wants to (k) _______ the unreal things and (m) _______ how to laugh as he had done once upon a time. When he laughs before the (n) _______ , he sees no expression. His teeth are bare like that of the (o) _______ of a snake. So, he asks his son to show him how to laugh the way he used to laugh, when he was a kid like him.

relearn adults facial
personal fangs child
fakes superficially duplicity
genuine unlearn falsity
masks mirror pleasantries

Answer:

(a) falsity
(b) adults
(c) genuine
(d) superficially
(e) duplicity
(f) personal
(g) pleasantries
(h) facial
(i) masks
(j) fakes
(k) child
(l) unlearn
(m) relearn
(n) mirror
(o) fangs

(3) A. Interpret each of the following expressions used in the poem, in one or two lines.

11th English Poem Question Answer Question (i)
laugh with their eyes
Answer:
Eyes are the gateways of souls. The love for fellow humans was explicit in the eyes when people laughed with their eyes.

Once Upon A Time Class 11 Question (ii)
shake hands without hearts
Answer:
In modem times, a handshake is just a sign of cordiality. There is no human warmth. So, the poet says people laugh without heart.

11th Poem Once Upon A Time Question (iii)
like a fixed portrait smile
Answer:
People have a fixed ready made smile for all occasions. Their smiles are enigmatic and inscrutable. One can’t say whether smile is meant to exhibit warmth or love.

11th English Poem Question (iv)
hands search my empty pockets
Answer:
Human contacts are not focused on building or creating a bond of love. When courtesies are being exchanged one weighs the other’s social status and financial position. It is like a business ritual.

Question (v)
to unlearn all these muting things
Answer:
The hypocrisies of people who feign to have love and respect for fellow humans need to be dispensed with. The poet realizes that he must unlearn all superficial and unnatural behaviours like portrait smiles and heartless handshakes.

B. Read the lines given below and answer the questions that follow:

Question (i)
‘But now they only laugh with their teeth,
While their ice-block-cold eyes… ’

Question (a)
Who are ‘they’?
Answer:
‘They’ refer to modem people.

Question (b)
Explain: ice-block-cold eyes
Answer:
Ice-block cold eyes’ means eyes lacking a feeling of warmth or endearing feelings like love, sympathy and empathy.

Question (c)
Identify the figure of speech used here.
Answer:
‘Ice block cold eyes’ has been used as a metaphor. It implies that the man who laughs with his ice cold block eyes has no real emotions. He looks through people.

(d) ‘Most of all, I want to relearn.
How to laugh, for my laugh in the mirror
Shows only my teeth like a snake’s bare fangs! ’

Question (a)
Why does the poet want to relearn how to laugh?
Answer:
The poet has forgotten to laugh naturally. He wants to relearn to laugh because his laugh in front of the mirror shows his teeth like a snake’s bare fangs.

Question (b)
Whom does the poet want to relearn from?
Answer:
The poet wants to relearn from his little son.

Question (c)
Mention the figure of speech used here.
Answer:
Simile is the figure of speech employed here in the last line.

C. Explain the following lines with reference to the context:

Question (i)
Once upon a time, son
They used to laugh with their eyes:
Answer:
Reference : These lines are from the poem, “Once upon a time” written by Gabriel Okara.
Context : The poet says these words to his son while discussing his own happy,childhood days.
Explanation : The poet compares the behaviour of people in the past and those in modem times. He tells his son that people in the past used to laugh with their eyes. There was an expression of genuine warmth among f people when they laughed.

Question (ii)
There will be no thrice.
Answer:
Reference : This line is from the poem, “Once upon a time” written by Gabriel – Okara.
Context : People would say “feel at home” “come again” to keep appearances.’ This would cease if one visits a third time.
Explanation : The semblance of cordiality will disappear if one visits for the third; time to meet the people who used the aforesaid kind words. In fact, they would shut the door on his face. One should not believe those words and visit their houses frequently. I have learned to wear my faces
Like dresses of changing their facial expressions according to the situations merely to ensure social acceptance. The poet also has started wearing faces like dresses, changing them according to fashion and season and almost daily. He regrets his hypocrisy but is helpless.

Question (iii)
I have learned to wear my faces
Like dresses…
Reference : These lines are from the poem “Once Upon a Time” written by Gabriel Okara.
Context : The poet says these words while admitting how he himself started putting on appearances to conform to the changed attitude of people
in modem times.
Explanation : The poet registers his displeasure over the negative changes that have influenced the behaviour of adults. The adults have mastered the art

Question (iv)
I want to be what I used to be
Reference : This line is from the poem “Once upon a time” written by Gabriel Okara.
Context : The poet says these words while contrasting the present hypocrisy with his past genuine relationships.
Explanation : During childhood the poet, like any child, laughed with human warmth. He used to express his love through his eyes. Now, he is changing his faces like dresses to suit the occasions and to ensure social acceptance. So, he wants to be what he used to be in the childhood.

Additional Appreciation Questions

(i) ‘I have learnt to wear many faces like dresses’

Question (a)
Who does ‘I’ refer to?
Answer:
‘I’refers to the poet Gabriel Okara.

Question (b)
Why did the poet wear many faces?
Answer:
The poet wore many faces to suit the situation and to be accepted by fellow humans in the society.

Question (c)
What is the figure of speech employed here.
Answer:
Simile – faces like dresses.

(ii) ‘Cocktail face, with all their conforming smiles Like a fixed portrait’

Question (a)
Why does the poet use the term “Cocktail” for the face?
Answer:
The face does not show a single emotion. It is no more the index of the mind. It is the combination of various emotions. So, the poet uses the term “cocktail face”.

Question (b)
What is the figure of speech employed in the first line?
Answer:
Metaphor is the figure of speech employed in the first line.

Question (c)
Identify the figure of speech employed in the second line.
Answer:
Simile is the figure of speech employed in the second line.

(4) Answer the following questions in about 100 – 150 words each:

Question (i)
Explain the things the poet has learnt when he grew into an adult.
Answer:
The African poet observes a marked change in the altitude of Africans. Those who were once so genuine, warm and sincere, have now suddenly turned cold and hostile towards him. He realizes that the early values in African society like sincerity, good-naturedness, simplicity, whole-heartedness, hospitality, friendliness, originality and uniqueness have now drastically changed. The earlier warmth and heartfulness has gone. He finds himself behaving the same way as those around him. He has learnt to wear different faces for different occasions. He wears faces like dresses. He says not what his heart tells hftn. His smiles are also fake. He smiles only to be socially accepted. He has learnt to say “Good bye”. After being bored, he brings a fake smile and says “It’s been nice talking to you” when he meant “good-riddance”.

Question (ii)
This poem is nothing but a criticism of modern life. Justify this statement.
Answer:
The poet’s understanding of adult society is extremely negative. The poet distinctly.portrays how people in modem times have become hypocrites and fake emotions to be socially accepted. The phrases of hospitality they use “feel at home” and “come again” are . fake that a third visit would be disallowed by the hosts. In modem times, people don’t value real emotions instead they value positions and possessions. Even while shaking r hands, they try to assess the material worth of a person. People don’t laugh with heart, Their ice-cold block eyes search the person they talk to. Most of them have acquired the skill of wearing a standard, deceitful, artificial smile on all occasions, i.e., “portrait smile”. Thus the poem is nothing but a criticism of modem life.

Question (iii)
‘Face is the index of the mind.’ Does this adage concur with the views of the poet?
Answer:
Unlike the people of the past, people in modem times “laugh only with their teeth” while their ice-block cold eyes search for something. Now, people shake hands without hearts. There is no human warmth in social relations. While they shake hands, they look for. evidences to judge the financial status of a person. People say ‘feel at home’ and ‘come again’.

But if a person visits a third time he is not welcomed. They all have cocktail faces ready for all occasions. Their conforming smiles are like fixed portrait smile. They wear standard, deceitful, artificial smile for all occasions. They have faces like masks. The poet has learnt from them how to use faces like dresses, home face, office face, street face, host face etc. Their faces, like the teeth of the elephant, show only what is accepted. The ugly side of their personality is cleverly hidden behind their deceitful smiles and polite words. So, the poet’s views do not concur with the adage “Face is the index of the mind”.

Additional Questions

Question (i)
Discuss the central theme and tone of the poem “Once upon a time”.
Answer:
The poem has mixed feelings of childhood, regret, and innocence. The child (son) in the poem is a symbol of innocence, purity, enthusiasm, happiness and genuineness which are lacking in modem society. The child also represents a group of people not affected by western culture and abides by their own culture. Innocence is a fading aspect in man’s society. People always appear deceitful and cunning. The child acts without any malice. The poet finds himself behaving the same way others behave. He is also wearing faces like dresses. He has lost his true cultural identity. He does possess a different portrait smile, the fixed look for different occasions, the unnatural smile plastered across his face. The poet is struck by a sense of selfloathing and regret turns to his son to help him unlearn all unreal things and help him regain his child-hood innocence.

listening Activity

(5) First read the questions given below. Next, listen to an excerpt from a poem read out by your teacher or played in a recorder. Note how a child admires and praises the abilities of his/her father. Then tick the right answers from the options given.

(For listening to the poem refer to our website www.fullcircleeducation. in)
Father:
(by Edgar Albert Guest)

My father knows the proper way
The nation should be run;
He tells us children every day
Just what should now be done.
He knows the way to fix the trusts,
He has a simple plan;
But if the furnace needs repairs,
We have to hire a man.
My father, in a day or two
Could land big thieves in jail;
There’s nothing that he cannot do,
He knows no word like “fail.”
‘Our confidence” he would restore

Of that there is no doubt;
But if there is a chair to mend,
We have to send it out.
In conversation father can
Do many wondrous things;
He’s built upon a wiser plan
Than presidents or kings.
He knows the ins and outs of each
And every deep transaction;
We look to him for theories,
But look to ma for action

Question (i)
When the needs to be repaired, they have to hire a man.
(a) heater
(b) furnace
(c) stove
(d) oven
Answer:
(b) furnace

Question (ii)
Father knows no word like
(a) fail
(b) frail
(c) jail
(d) snail
Answer:
(a) fail

Question (iii)
It is certain that the father would restore the of the family members.
(a) glory
(b) prosperity
(c) confidence
(d) happiness
Answer:
(c) confidence

Question (iv)
The father will not be able to mend a broken
(a) table
(b) bench
(c) chair
(d) stool
Answer:
(c) chair

Question (v)
The children expect their to guide them in action.
(a) mother
(b) father
(c) teacher
(d) guardian
Answer:
(a) mother

Once Upon A Time About the Poet

11th Once Upon A Time Poem Paragraph Samacheer Kalvi Chapter 1

Gabriel Okara (1921) is a Nigerian poet and novelist. His poems have been translated into many languages. Before establishing him self as an accomplished writer in 1960 he had written poems for Black Orpheus. He was conferred the best award for Literature at the Nigerian Festival of Arts in 1953. He was also honoured with the Commonwealth Poetry. Award. Okara’s speciality is that his poems emerge from everyday reality, merge with moments of delight and move back to reality making a complete circle. His prose and poetry were infused with African thought, folklore and imagery. Okara’s poems show great sensitivity, perceptive judgements and a tremendous energy. This poem “Once Upon a Time” reminds one of William Wordsworth’s “Ode: Intimations of Immortality from Recollection of Early Childhood”. Okara illustrates the changes a father has seen in him throughout his life which have been influenced by the way the society has changed.

Once Upon A Time Summary

Poet Okara condemns false appearances projected by people to safeguard their own interests. He bemoans the loss of genuine laughter and deep relationship between friends when he was a kid. He is saddened by the inconsistent nature of people and how successfully they take emotions to suit their convenience and personal ends. They show false warmth during daily exchanges of courtesy and wear masks to prevent discovery of their real feelings. The poet admits that he had also become a hypocrite like the rest and his reflection in the mirror does not reflect warmth of human love but the fangs of a snake deadly enough to kill fellow humans. So, he requests his son to teach the forgotten art of spontaneous and genuine laughter similar to his boyhood days.

Once Upon A Time Glossary

Textual:
cocktail face – face showing mixed emotions conforming smiles like a fixed portrait smile – wearing a standard deceitful artificial smile on all occasions
fangs – teeth of a venomous snake, used to inject poison
good-riddance – expression of relief at being free of an unwanted person
ice-block-cold eyes – eyes lacking a feeling of warmth or endearing expression
laugh with their teeth – to fake a laugh, laugh without associated emotions
search behind my shadow – people are hypocritical and they don’t mean what they say
while their left hands search my empty pockets – evaluating the narrator’s worth and power or calculating how he could be exploited

Additional:
deceitful – cunning
emotion – strong feelings
fake – untrue
falsehood – lie
genuine – real
hypocritical – insincere
hypocrite – dishonest person
inconsistent – changing
safeguard – protect
semblance – appearance

The main aim is to share the knowledge and help the students of 11th English to secure the best score in their final exams. Use the concepts of Samacheer Kalvi 11th English Book Solutions Poem Chapter 1 Once Upon A Time Questions and Answers in Real time to enhance your skills. If you have any doubts you can post your comments in the comment section, We will clarify your doubts as soon as possible without any delay.